Turken boos om alcoholverbod tijdens lockdown

Sinds vandaag is Turkije in strenge lockdown gegaan in de strijd om het coronavirus in te dammen. De maatregel die voor de grootste verontwaardiging en woede leidt is het verbod op de verkoop van alcohol. De vakbond van drankwinkels omschrijft de maatregel zelfs als een 'staatsgreep op het privéleven'.

Nadat er in maart versoepelingen werden doorgevoerd schoten de cijfers weer omhoog en besloot de regering dat het tijd was voor een nieuwe lockdown. Die zal tot 17 mei duren en dus ook nog gelden tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan. Tot die tijd mogen Turken alleen de straat op om een boodschap bij de dichtstbijzijnde buurtsuper te doen, naar hun vaccinatieafpraak te gaan of om de hond uit te laten.

De lockdown wordt voornamelijk zo stevig ingesteld om te zorgen dat er deze zomer weer hordes toeristen het land kunnen bezoeken. Veel Turken vinden de lockdown noodzakelijk maar de kanttekening dat er geen alcohol meer mag worden verkocht zet kwaad bloed. Afgelopen weekend was er daarom dan ook een ware run op alcohol en werd er gehamsterd alsof het toiletpapier was zoals in het begin van de pandemie.

Officieel is het verbod ingesteld om praktische redenen omdat alle niet-essentiële winkels, en dus ook slijterijen, de deuren moeten sluiten. Omdat supermarkten wel open blijven zouden die voor 'oneerlijke concurrentie' zorgen door nog wel alcohol te blijven verkopen.

Maar die verklaring wordt door veel Turken sterk in twijfel getrokken en zien het als een nieuwe methode van Erdogan om zijn ideologische agenda op te leggen. CHP-parlementariër Veli Agbaba noemt het een 'AKP-interventie in de leefstijl van mensen' en een tweet van een journalist waarin hij schreef 'omdat de president niet van alcohol houdt, wordt iedereen drooggelegd' kreeg veel bijval.

De hoofdstad Istanboel was gisterenavond (en vandaag nog steeds) net voordat de lockdown een complete verkeerschaos waar mensen nog snel de laatste inkopen, en vooral veel alcohol, insloegen. Ook richting de vakantiehuisjes aan de kust was het filerijden doordat veel mensen besloten de lockdown door te brengen in een vakantiehuisje.