FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 mei 2021

Roken is de belangrijkste oorzaak gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleiden

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) pleit voor een radicale breuk met het huidige volksgezondheidsbeleid, waarbij de overheid zichzelf wettelijk moet verplichten de gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleide Nederlanders terug te dringen. Maar in het rapport ‘Een eerlijke kans op gezond leven’, dat de RVS begin april publiceerde, is nauwelijks aandacht voor roken. Zo meldt TabakNee.

Terwijl verreweg de belangrijkste oorzaak van de gezondheidsverschillen het roken is! Rokers sterven gemiddeld tien jaar eerder dan niet-rokers. In Nederland gaat het om 20.000 roken-gerelateerde doden per jaar, schrijft het KWF in ‘Gevolgen van Roken’, dat meer confronterende informatie bevat.

In het artikel ‘Gezondheidseffecten van roken’ van hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach e.a., in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), worden sigaretten beschreven als het dodelijkste consumentenproduct met een driemaal hoger risico op vroegtijdige sterfte in vergelijking met mensen die het product niet gebruiken. Sedert de uitvinding van professionele sigarettenmachines veroorzaakte roken inmiddels wereldwijd 100 miljoen doden.

Roken oorzaak van dertig ziekten
Hetzelfde artikel meldt dat het aantal roken-gerelateerde ziekten inmiddels is opgelopen naar dertig. Het betreft met name diverse soorten kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten als COPD en verminderde vruchtbaarheid, diabetes mellitus, parodontitis, lage botdichtheid met kans op heupfractuur, enzovoort. Daarbij is roken verslavend door de nicotine in tabak. Roken is de belangrijkste oorzaak van het verlies van ongeveer 2 miljoen levensjaren én het verlies aan gezonde levensjaren.

Ook duizenden doden door meeroken
Daarnaast zorgt meeroken, ook wel tweedehands roken genoemd, alsook derdehands roken vanuit rookcomponenten die zijn neergeslagen op oppervlakten, voor enkele duizenden sterfgevallen door hartaandoeningen en enkele honderden aan longkanker, schrijft het Trimbos-instituut. Hierbij wordt aangetekend dat in het verkeer 650 doden per jaar vallen. Terwijl alles in het werk wordt gesteld om het aantal verkeersdoden te verlagen, blijft het stil aan het rokersfront.

De zorgkosten voor roken-gerelateerde (long)kanker, COPD en diabetes mellitus bedragen 3 miljard euro per jaar. In het artikel de ‘Rekening van het roken’ (NTvG) komen Polder e.a. uit op een totale kostenpost van 33 miljard euro voor de Nederlandse samenleving. Denk ook aan het enorme beslag van roken-gerelateerde ziekten op de gezondheidszorg.

Laagopgeleiden roken meer
Terugkomend op het advies van de RVS en dan gericht op het roken als de belangrijkste doodsoorzaak geven de volgende getallen van het CBS meer inzicht. Meer dan de helft van de laagopgeleide mannen rookt, tegenover 22 procent van de hoogopgeleide, en ook nog eens vaker. Bij vrouwen is de verhouding 35 tegen 10 procent.

Het is dus van levensbelang om roken aan te pakken, waarbij structurele accijnsverhogingen volgens wetenschappelijke literatuur effectiever is dan mediacampagnes (Polder e.a.). Met deze effectieve en simpele maatregel om het verslavende, ziekmakende en zelfs dodelijke roken uit de Nederlandse maatschappij te weren, is een ‘rookvrije generatie’ binnen afzienbare tijd mogelijk.

Het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving dient op de agenda te staan van de formatieonderhandelingen om een plan van aanpak te maken, waarbij structurele, dus steeds nieuwe accijnsverhogingen voor tabakswaren de voor de hand liggende maatregel is. De politiek is aan zet!

Uitslag FC Utrecht - Willem II

FC Utrecht heeft de thuiswedstrijd tegen Willem II met 3-2 gewonnen. De Tilburgers blijven zo in de degradatiezorgen.

Utrecht opende na vier minuten al de score via Sander van de Streek, die op aangeven van Django Warmerdam raak schoot. Vlak voor de rust kwam FC Utrecht op 2-0 en kreeg daarbij de hulp van Sven van Beek. De Willem II-verdediger kopte raak achter zijn eigen doelman en heeft nu het record in handen van de meeste eigen doelpunten in de eredivisie. Het was zijn achtste eigen doelpunt.

Na rust kwam Willem II meer in het spel voor en binnen het kwartier maakte de Tilburgers de aansluitingstreffer via via een rake kopbal van Sebastian Holmén. Niet veel later was het verschil weer twee nadat Gyrano Kerk de 3-1 maakte. Toch bleef het spannend in Utrecht. Eerst miste Che Nunnely een goede mogelijkheid, maar tien minuten voor tijd mocht Willem II hopen op één punt nadat Kwasi Wriedt van dichtbij de 3-2 maakte. Willem II ging in de resterende tijd nog op zoek naar de gelijkmaker, alleen viel de treffer niet meer, waardoor de degradatiezorgen voor de Tilburgers aanwezig blijven.

FC Utrecht

3 - 2

Willem II

 4' v.d.Streek
 45+4' v.Beek (eigen doelpunt)
 68' Kerk
   57' Holmén
 82' Wriedt
 
 Gele kaart: Maher, Gustafson, (FC Utrecht), Holmén,Wriedt, (Willem II)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest (Troupée/61)
St.Jago
Bergström
Warmerdam
Maher (Gustafson/71)
v.d.Streek
v.Overeem
Boussaid (Ramselaar/29)
Kerk
Elia (Dalmau/71)
  Muric
Owusu
v.Beek
Holmén (Peters/69)
Köhn
Saddiki (Pavlidis/85)
Trésor (Selahi/85)
Llonch
Nunnely
Wriedt
Spieringhs (Köhlert/61)

Quartararo pakt MotoGP-pole Jeréz, Marquez crasht weer

Fabio Quartararo start zondag van poleposition in de Grand Prix van Spanje in de MotoGP. Op het circuit van Jeréz de la Frontera was de Fransman op zijn fabrieks-Yamaha de snelste in de kwalificatie van zaterdag.

MotoGP
Het werd een spannende strijd tussen Quartararo en zijn merkgenoot Franco Morbidelli van het Petronas-team. De Braziliaanse Italiaan plaatste zich via Q1 voor de beslissende sessie en kwam bijzonder dicht in de buurt: hij pakte op 0,057 seconden knap de tweede plek, voor de fabrieks-Ducati's van Jack Miller (+0,105) en Francesco Bagnaia (+0,205).

Naast Bagnaia staat ook de Japanner Takaaki Nakagami (+0,253) op zijn LCR Honda knap op rij twee, naast de Pramac Ducati van Johann Zarco (+0,299). Rij drie wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Maverick Viñales (+0,315), Aprilia-coureur Aleix Espargaro (+0,330) en Suzuki-rijder Alex Rins (+0,369). Diens teamgenoot en wereldkampioen Joan Mir vormt samen met Brad Binder (KTM) en Stefan Bradl (Honda) de vierde rij.

Marc Marquez is inmiddels weer terug, nadat hij vorig jaar in Jeréz een zware armblessure op had gelopen. In de derde vrije training ging het zaterdagochtend weer even fout: de veelvoudig wereldkampioen ging er hard af en schreef een Honda af, maar was zelfs ondanks wat schade in elk geval in staat om de kwalificatie te rijden - hij vertrekt zondag als veertiende.

Moto2
Remy Gardner had de snelste tijd staan, waarna Sam Lowes de aanval opende. De Brit ging in de fout en in zijn laatste poging schoof hij - zoals we enigszins van hem gewend zijn - het grind in. Gardner pakte zo de poleposition, maar het was krap: Fabio di Giannantonio (+0,071) en Marco Bezzecchi (+0,086) completeerden de eerste rij. Raul Fernandez (+0,141), Lowes (+0,166) en Xavi Vierge (+0,371) starten vanaf de tweede rij, Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als vijftiende.

Moto3
Tatsuki Suzuki en Andrea Migno stonden op één en twee en bungelden achteraan een groepje dat bij het vallen van de vlag een laatste poging kon wagen. Het voorste deel van de groep kon dat, Suzuki en Migno waren nét te laat en moesten afwachten.

Uiteindelijk kwam het gevaar van twee man: Gresini-coureurs Jeremy Alcoba en Gabriel Rodrigo. Alcoba wist zich tussen de Suzuki en Migno in te plaatsen en start als tweede (+0,125), naast de Japanse polesitter en Migno (+0,200). Rodrigo start vanaf plek vier en heeft Romano Fenati en John McPhee naast zich op rij twee, terwijl WK-leider en debutant Pedro Acosta als dertiende vertrekt.

MotoE
De elektrische raceklasse gaat ook weer van start en Eric Granado doet dat vanaf poleposition. De Braziliaan was 0,234 seconden sneller dan de Duitser Lukas Tulovic, terwijl de piepjonge en uiterst getalenteerde Spanjaard Fermín Aldeguer op 0,515 seconden de eerste rij completeerde. Rij twee wordt gevormd door Dominique Ägerter, Alessandro Zaccone en kampioen Jordi Torres, de Nederlandse debutant Jasper Iwema start van plek vijftien.

Zondag
De racedag wordt zondag afgetrapt door de MotoE, die om 10.05 uur van start gaat. Om 11.00 uur volgt de Moto3, met daarna de Moto2 om 12.20 uur en om 14.00 uur het hoofdprogramma - de MotoGP.

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft in de strijd om Europees voetbal een moeizame zege geboekt. Het won na een doelpunt in blessuretijd van PEC Zwolle.

Het was Broja die Vitesse op voorsprong bracht na een mooie assist van Bruns. Borja was ook dicht bij de 2-0 maar trof toen de paal. Na rust leek de 2-0 alsnog te vallen maar deze werd afgekeurd wegens hands van Openda.

Het was PEC wat vlak daarna op gelijke hoogte kwam na een doelpunt van Drost. Vitesse ging opnieuw op jacht naar een voorsprong en was dichbij via Darfalou, zijn kopbal werd door keeper Mous nog tegen de lat gedicht. In de blessuretijd scoorde Vitesse alsnog de winnende, na een voorzet van Tannane kopte Touré raak.

Vitesse

2 - 1

PEC Zwolle

 27' Broja
 90+2' Touré
   54' Drost
 
 Gele kaart: Manhoef, (Vitesse), Bero, Doekhi, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Oroz
Doekhi
Manhoef
Hajek
Cornelisse (Huisman/69)
Bruns (Touré/86)
Tannane
Bero
Broja
Openda (Darfalou/62)
  Mous
v.d.Berg
Lam
Nakayama
Paal
v.d.Belt (Strieder/78)
Huiberts (Manuel/22)
Saymak
Drost
Tedic
Clement

Uitslag RKC Waalwijk - AZ

In de strijd om de tweede plaats heeft AZ vanavond goede zaken gedaan. RKC Waalwijk werd met 3-1 verslagen.

Het was RKC dat in de zeventiende minuut op voorsprong kwam. Uitgerekend AZ-huurling Oosting scoorde met een stiftje de 1-0. AZ werd daarna gevaarlijker en in de 28e minuut kwamen de Alkmaarders weer op gelijke hoogte. Het was Gudmundsson die met een schuiver van dichtbij de 1-1 maakte.

AZ was in de tweede helft ook de betere ploeg, maar maakte het zichzelf lastig door kansen te missen. In de 53e minuut was het Boadu die de Alkmaarders op voorsprong bracht nadat hij door een foutje van Tahiri kon doorlopen en het kon afmaken.

In de 69e minuut moest de thuisploeg met een man minder verder. Sow raakte verwikkeld in een worsteling met Letschert en leek richting het gezicht van de verdediger te trappen. Arbiter Higler vond dit natrappen en stuurde Sow van het veld.

In het vervolg had AZ de score nog meer kunnen laten oplopen, maar het was alleen Stengs die ook tot scoren wist te komen.

RKC Waalwijk

1 - 3

AZ

 17' Oosting    28' Gudmundsson
 63' Boadu
 82' Stengs
 
 Gele kaart: , Letschert, Sugawara, (AZ)
 Rode kaart: Sow (69) (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda
v.d.Venne (Augustijns/71)
Anita (H.Mulder/86)
Tahiri (Stokkers/71)
Ngonge (Daneels/ 60)
Sow
Oosting (Damascan/87)
  Bizot
Svensson (Sugawara/71)
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson
Reijnders (Clasie/78)
Stengs
Boadu (De Wit/79)
Karlsson

Eyong Enoh terug bij Ajax

Eyong Enoh gaat weer in het shirt van Ajax spelen. De inmiddels 35-jarige middenvelder uit Kameroen gaat spelen voor de zaterdagamateurs van Ajax.

Enoh kwam in 2008 vanuit Ajax Cape Town naar Nederland en speelde tot januari 2014 (daarvoor was hij al eens verhuurd aan Fulham) 149 wedstrijden voor de Amsterdammers. Hij won twee landstitels, een KNVB-beker en een Johan Cruijff Schaal en groeide uit tot een publiekslieveling. Na zijn vertrek bij Ajax speelde Enoh nog voor Antalyaspor, Standard Luik, Willem II, Enosis Neon Paralimniou en Olympiakos Nikosia.

Enoh keerde na zijn avontuur op Cyprus terug naar Nederland en ging aan de slag bij de amateurs van SV Robinhood. Een ploeg uit de vierde klasse. Komend seizoen zal hij te zien zijn in de Derde Divisie, waar Ajax zaterdag 1 in uitkomt. 

Uitslag Fortuna Sittard - FC Twente

Fortuna Sittard heeft met een overtuigende 3-0 overwinning op FC Twente goede zaken gedaan in de strijd om een plek in de nacompetitie voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Sjors Ultee klom naar de negende plaats in de Eredivisie, terwijl Twente afzakte naar de twaalfde plaats.

Fortuna Sittard

3 - 0

FC Twente

 24' Semedo
 63' Seuntjens(pen)
 74' Semedo
   
 
 Gele kaart: , Brama, Markelo, (FC Twente)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota (Essers/ 82)
Angha
Janssen
Cox
Tekie
Flemming (George/88)
Rienstra (Moutoussamy/81)
Semedo
Seuntjens (Emmanouilidis/81)
Hansson (Polter/63)
  Drommel
Markelo
Ebuehi
Dumic (Hilgers/79)
Smal
Roemeratoe
Bosch (L.Ilic/46)
Zerrouki (Brama/46)
Narsingh (Rots/79)
Danilo
Menig (v.Leeuwen/79)

Titelverdedigster Bertens in tweede ronde Madrid uitgeschakeld

Titelverdedigster Kiki Bertens is zaterdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid uitgeschakeld. De nummer tien van de wereld verloor in twee sets van van Veronika Kudermetova. Door de nederlaag zal de Nederlandse flink zakken op de wereldranglijst.

Bertens begon nog goed aan haar partij tegen de Russische nummer 24 van de wereld. Ze nam in de eerste set nog een 3-1 voorsprong, alleen op bij een 4-3 voorsprong verspeelde de Nederlandse haar voorsprong. Kudermetova won vervolgens de set met 6-4.

De tweede set ging ook naar Kudermetova, ditmaal met 6-3. Door de nederlaag van Bertens zal de Nederlandse wegzakken buiten de top vijftien van de wereldranglijst.

COVID-19: 5836* nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 1.502.107 en 17.169

Let op: Door een storing hebben de GGD’en niet alle meldingen van positieve testen kunnen doorgeven aan het RIVM. De cijfers die vandaag worden weergegeven zijn daarom een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5836 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.502.107 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 260 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1827 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 60 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 811 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 21 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.169 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Update 19.19 uur: GGD telefonisch weer bereikbaar, nog wel storing online
Mensen die zich willen laten testen of laten vaccineren kunnen in veel gevallen weer telefonisch contact opnemen met de GGD. Online een afspraak maken is nog steeds niet mogelijk. De GGD kampt sinds vanmorgen met een storing op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl.

Rond 18.00 uur waren de telefonische problemen opgelost, meldt koepelorganisatie GGD GHOR op Twitter.

F1: Bottas verrast met pole in Portugal

Valtteri Bottas heeft verrassend de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Portugal. De Fin was met zijn Mercedes in de kwalificatie zeven duizendste sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen eindigde na een rommelige sessie op de derde positie.

Het circuit in Portimao was winderig en daar hadden de coureurs veel last van. Ook waren de banden lastig op temperatuur te krijgen waardoor de rijders regelmatig meerdere opwarmrondes nodig hadden. Ook daarna ging het in Q1 niet helemaal goed voor Hamilton want de Brit zag zijn snelste tijd vanwege het overschrijden van de baanlimieten afgenomen worden. Met nog een getimede ronde er aan geknoopt ging hij echter probleemloos door naar het tweede deel. Sergio Perez zocht zelfs even het grind op, maar ging ook door. Dat gold verrassend genoeg niet voor McLaren-coureur Daniel Ricciardo die in de slotminuten niet snel genoeg bleek en er uit getikt werd. Dat gold ook voor Lance Stroll die snel klaar was, net als Nicholas Latifi, Mick Schumacher en Nikita Mazepin.

In het tweede deel gingen de Mercedessen, de Red Bulls en Charles Leclerc met de Ferrari naar buiten op de medium-banden. Hamilton klokte hierbij met een 1.17,9 veruit de snelste tijd van het weekend, ruim voor Bottas, terwijl Verstappen naar grip en balans zocht en zes tienden toe moest geven. Opvallend was dat George Russell met zijn Williams slechts vijf honderdste van een seconde tekort kwam om door te gaan naar het derde deel. De Brit bleef hiermee Antonio Giovinazzi, Fernando Alonso, Yuki Tsunoda en Kimi Räikkönen voor.

In het derde deel deden vrijwel alle coureurs opnieuw meerdere opwarmrondes, behalve Verstappen. Bottas klokte met een 1.18,348 de eerste snelle tijd, op de voet gevolgd door Hamilton. Verstappen was met een 1.18,209 ruim sneller, maar de Nederlander ging in bocht vier buiten de baan en zag zijn tijd afgenomen worden. In de tweede run kwam Verstappen tot een 1.18,746 en werd hiermee derde, te meer omdat vrijwel niemand zich verbeterde. Achter Bottas, Hamilton en Verstappen eindigde Sergio Perez als vierde, voor Carlos Sainz, Esteban Ocon, Lando Norris, Charles Leclerc, Pierre Gasly en Sebastian Vettel.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:18.722 1:18.458 1:18.348 23
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:18.857 1:17.968 1:18.355 24
3 Max Verstappen Red Bull 1:19.485 1:18.650 1:18.746 20
4 Sergio Perez Red Bull 1:19.337 1:18.845 1:18.890 22
5 Carlos Sainz Ferrari 1:19.309 1:18.813 1:19.039 23
6 Esteban Ocon Alpine 1:19.092 1:18.586 1:19.042 17
7 Lando Norris McLaren 1:18.794 1:18.481 1:19.116 24
8 Charles Leclerc Ferrari 1:19.373 1:18.769 1:19.306 29
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:19.464 1:19.052 1:19.475 26
10 Sebastian Vettel Aston Martin 1:19.403 1:18.970 1:19.659 22
11 George Russell Williams 1:19.797 1:19.109   15
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.410 1:19.216   19
13 Fernando Alonso Alpine 1:19.728 1:19.456   12
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:19.684 1:19.463   17
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:19.748 1:19.812   19
16 Daniel Ricciardo McLaren 1:19.839     11
17 Lance Stroll Aston Martin 1:19.913     10
18 Nicholas Latifi Williams 1:20.285     9
19 Mick Schumacher Haas 1:20.452     11
20 Nikita Mazepin Haas 1:20.912     11

Uitslag Heracles Almelo - VVV Venlo

VVV Venlo heeft zijn twaalfde nederlaag op rij geleden. De uitwedstrijd tegen Heracles Almelo werd met 4-0 verloren.

VVV moest het vooral hebben van een actie van Giakoumakis terwijl Heracles speelde als een ploeg in vorm. Bakis maakte na een half uur spelen de 1-0 na een pass van Pröpper. Voor rust werd het 2-0 nadat Vloet een vrije trap met succes binnen schoot.

Net na de rust was het Bakis die de 3-0 maakte. In het vervolg waren het beide ploegen die kansen kregen. Vlak voor tijd was het Bakis die vanaf de strafschopstip zijn derde goal van de wedstrijd maakte.

Heracles Almelo

4 - 0

VVV-Venlo

 35' Bakis
 44' Vloet
 55' Bakis
 83' Bakis(pen)
   
 
 Gele kaart: Knoester, (Heracles Almelo), Swinkels, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Pröpper
Knoester
Quagliata (Les/46)
Schoofs
Vloet (Sierra/80)
De la Torre (Ibrahimoglu/90)
Lunding (Azzaoui/46)
Bakis
Burgzorg (Kutucu/80)
  Kirschbaum
Pachonik
Dekker (Swinkels/46)
Da Graca
Guwara
Post
V.v.Crooy
Machach
Roemer (A.Donis/46)
Giakoumakis (Arias/59)
Hunte (John/46)

World Naked Gardening Day, lekker naakt in de tuin bezig geweest?

Het was vandaag de jaarlijkse World Naked Gardening Day (WNGD). Mensen over de hele wereld worden aangemoedigd om op de eerste zaterdag van mei hun deel van de wereldtuin zonder kleding te verzorgen zoals de natuur het ooit bedoeld heeft.

Twitter staat vol met naakte heren en dames die vol trots hun lichaam in het groen op de foto hebben gezet. Veel Tweets zijn van wege de 'verboden vruchten' niet geschikt voor publicatie op FOK!. Hieronder dus een 'discrete' selectie.

Medisch team Maradona beschuldigd van "Onvoldoende zorg"

Vijf maanden na de dood van voormalig voetballer Diego Maradona, hebben experts in Argentinië ernstige aantijgingen geuit tegen zijn team van artsen.

In opdracht van justitie onderzochten 20 experts de omstandigheden rond het overlijden van de voetballegende. Volgens het rapport was de medische verzorging van de toen 60-jarige Maradona na zijn hersenoperatie in november "te weinig en onzorgvuldig". Maradona werd voor zijn dood voor een "lange pijnlijke tijd" aan zijn lot overgelaten. Het stervensproces begon minstens twaalf uur voordat de dood van de voetballer werd vastgesteld. Het team van experts komt tot de conclusie dat er meer overlevingskansen waren geweest als hij professionele behandeling en verpleging in een kliniek had ondergaan.

Maradona heeft begin november een hersenoperatie ondergaan vanwege een bloedstolsel. Hij stierf op 25 november door hartfalen. Volgens de autopsie had hij op het moment van overlijden lever-, nier- en cardiovasculaire problemen. In zijn bloed werden geen sporen van drugs of alcohol gevonden.

De Argentijnse rechterlijke macht heeft  in deze zaak van doodslag wegens nalatigheid een neurochirurg, een psychiater, een psycholoog en een aantal verpleegsters aangeklaagd.

Miljoenen euro's spoorloos bij D-reizen: curator onderzoekt of stiekem geld is weggesluisd

Het failliete D-Reizen zet curator Ton Tekstra voor een raadsel. Tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties zijn spoorloos verdwenen. Zo is van touroperator TUI zo'n 9 miljoen euro ‘zoek’. Ook kleinere reisbedrijven zijn de dupe. De jacht op het zoekgeraakte geld is in volle gang. Meer hierover in het AD.

Het vermoeden is dat de tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties gebruikt zijn voor andere zaken, zoals voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden, IT en personeelskosten. Dat meldt De Telegraaf op basis van informatie van insiders.

De ‘jacht op de zoekgeraakte miljoenen’ is volgens de krant in volle gang, want de curator is nog bezig met het onderzoek naar de boedel van moederbedrijf D-rt Group.

In het faillissement was sprake van diverse geldstromen. Allereerst het vooruitbetaalde geld van klanten die al voor een vakantie hadden betaald toen de coronacrisis uitbrak. D-Reizen gaf toen vouchers aan deze klanten om vanwege de eigen nijpende financiële situatie zoveel mogelijk geld in kas te houden.
Eerder, tijdens de rechtszaak van D-rt Group (moederbedrijf van D-Reizen) tegen SGR en de Nederlandse Staat in maart, werd al bekend dat het reisbureau voor circa 42 miljoen euro aan vouchers had uitgeschreven. Tegen de regels in gaf D-Reizen ook hun eigen vouchers uit.

Naast deze klanten hebben ook touroperators en airlines, die vouchers van geannuleerde reizen gingen terugbetalen, geld naar D-reizen overgeboekt omdat het reisbureau het klantcontact onderhield. Zo betaalde KLM via Airtrade 4 miljoen euro terug.

Volgens De Telegraaf hield D-rt Group zich langere tijd staande door een ‘aanzienlijk krediet’ van de toenmalige aandeelhouder Raiffeisen Touristik Group (RTG). Volgens een insider is het waarschijnlijk dat het geld van klanten gebruikt is om het krediet van RTG af te lossen.

‘De D-rt Group heeft met geld van klanten roulette gespeeld. Het geld van luchtvaartmaatschappijen heeft D-Reizen aantoonbaar niet doorgestort, maar gebruikt voor andere doelen. Dat is kwalijk en in mijn wereld strafbaar’, zegt Hendrik Noorderhaven van EUclaim, namens een paar duizend particulieren.

In een reactie zegt curator Tekstra dat het onderzoek naar terugbetalingen pas later zal plaatsvinden omdat nu het biedingenproces voor verkoop van (delen van) D-Reizen aan de gang is.

SRG-directeur Erik Jan Reuver laat weten dat ‘Nu is gebleken dat het werken met tussenpersonen ten aanzien van geld van de klanten een heel kwetsbaar systeem is.' In de toekomst gaat dit waarschijnlijk veranderen en moet er betaald worden via een derdengeldenrekening of een rechtstreekse betaling aan de touroperator. Dit misbruik van klantgelden met alle schade ten gevolge zal de reiswereld niet nog eens willen meemaken.

MC Boogshe (36) 'Ik doe niet meer mee' en belandde met corona in ziekenhuis

MC Boogshe, vaste MC van dj Paul Elstak is van de week met COVID-19 en de bijbehorende ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Opmerkelijk is dat dat artieste vorig jaar meedeed aan de 'Ik doe niet meer mee' actie en bij Maurice de Hond aan tafel verscheen om het #wegmetdeanderhalve meter te promoten.

Nu piept ze anders, vanuit het ziekenhuis benadrukt ze dat een besmetting met COVID-19 'gewoon geen grap is'. Op haar Instagram stories schreef ze aan haar 22.000 volgers: "Het is super druk in het ziekenhuis, ze nemen niet meer zomaar mensen op. Mijn zuurstofgehalte in mijn bloed was op het randje, ze geven aan dat ik op een keerpunt zit. Of het gaat nu goedkomen, of het wordt toch een opname. Ik hoop op het eerste". 

Haar longfoto's waren goed, dus gelukkig is de artieste nu weer thuis, en mag ze daar verder uitzieken.

Dubbelslag Woods in Romandië na val Thomas

Michael Woods heeft de vierde etappe van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. Bovendien pakte Woods ook de leiding in het algemeen klassement.

De start van de koninginnenrit was vanwege de verwachte regen vervroegd. Daarnaast was er ook gekozen voor een kortere en veiligere route in de afdaling van de voorlaatste klim. Overigens hadden de ingrepen van de wedstrijdleiding geen gevolg voor de etappe vandaag. De beslissing viel op de slotklim van 20.7 kilometer lang.

Het waren Woods en Geraint Thomas die op de slotklim weg reden en op weg naar boven de vroege vluchters Cort Nielsen en Petilli bijhaalden. Het leek erop dat Thomas de dagzege zou pakken, maar de Brit viel vlak voor de meet en werd uiteindelijk achter Woods en Ben O'Connor derde.

In het algemeen klassement heeft Woods elf tellen op Thomas. Wilco Kelderman is met plek tien de beste Nederlander. Vandaag werd hij elfde op bijna twee minuten van Woods. 

Verstappen het snelst in laatste vrije training Portugal

Max Verstappen heeft de snelste tijd genoteerd tijdens de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Portugal. Op het circuit van Portimão was de Red Bull-coureur te snel voor Mercedes-duo Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Het duurde een tijd voor Verstappen de baan betrad en hij zag een snelle tijd door de vingers glippen: er waaide een reclamebord omver en de virtual safety car zorgde voor het einde van onder meer Verstappen's snelle ronde.

Hamilton noteerde daarna de snelste tijd, Verstappen dook er onderdoor. De Brit wist zich nog iets te verbeteren, maar hij bleef steken op plek twee, waarna Verstappen ook nog iets sneller ging. Diens teamgenoot Sergio Perez zat er op plek vier prima bij, voor Alpine-coureur Esteban Ocon.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Portugal

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Max Verstappen Red Bull 21 1:18.489  
2 Lewis Hamilton Mercedes 21 1:18.725 +0.236s
3 Valtteri Bottas Mercedes 19 1:18.820 +0.331s
4 Sergio Perez Red Bull 25 1:18.840 +0.351s
5 Esteban Ocon Alpine 19 1:18.860 +0.371s
6 Charles Leclerc Ferrari 23 1:19.001 +0.512s
7 Carlos Sainz Ferrari 24 1:19.050 +0.561s
8 Lando Norris McLaren 18 1:19.272 +0.783s
9 Pierre Gasly AlphaTauri 26 1:19.374 +0.885s
10 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 26 1:19.415 +0.926s
11 Yuki Tsunoda AlphaTauri 25 1:19.485 +0.996s
12 Daniel Ricciardo McLaren 19 1:19.582 +1.093s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 23 1:19.588 +1.099s
14 Fernando Alonso Alpine 20 1:19.949 +1.460s
15 Mick Schumacher Haas 22 1:20.033 +1.544s
16 Lance Stroll Aston Martin 17 1:20.090 +1.601s
17 George Russell Williams 18 1:20.127 +1.638s
18 Sebastian Vettel Aston Martin 21 1:20.214 +1.725s
19 Nicholas Latifi Williams 19 1:20.681 +2.192s
20 Nikita Mazepin Haas 20 1:20.690 +2.201s

Het nutteloze feitje van de dag: Pech onderweg

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Soms heb je pech en kom je met pech langs de weg te staan met je auto en moet de Wegenwacht je komen helpen. Wist je dat dan de kans dan het grootst is dat je een lekke band hebt. Een lekke band is namelijk het nummer één pechgeval waarvoor de Wegenwacht moet uitrukken. Accuproblemen en kapotte dyamo staan overigens op de tweede en derde plek.

Het nutteloze feitje van de dag: Pech onderweg (WikiCommons/FaceMePLS)
Het nutteloze feitje van de dag: Pech onderweg (WikiCommons/FaceMePLS)

COVID-19: Versoepelingen van 11 mei uitgesteld

Het demissionaire kabinet stelt verdere versoepelingen die voor 11 mei gepland stonden voorlopig uit. Dat schrijft het kabinet in een korte schriftelijke verklaring.

In de verklaring zegt het demissionaire kabinet te 'zien dat de cijfers over de piek heen raken' maar ook dat 'de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten.'

De druk op de IC's en bezetting van de ziekenhuizen is nog te hoog, schrijft het kabinet. Dat betekent dat bijvoorbeeld dierentuinen, attractieparken, musea en sportscholen voorlopig nog niet opengaan.

Morgen is er dus ook geen Catshuis-sessie, die wordt verplaatst naar volgend weekend. Ook de persconferentie van aanstaande maandag schuift door.

Zwemmer Kamminga schittert en is op één na snelste man ooit

Tijdens de HPC-testwedstrijden in Eindhoven heeft zwemmer Arno Kamminga voor een ware sensatie gezorgd. De 25-jarige Katwijker verpulverde zijn nationale record op de 100 meter schoolslag, dat hij in de ochtend noteerde.

's Ochtends zwom Kamminga naar 58,42 seconden, één honderdste sneller dan zijn van maart stammende nationale record. Later op de dag ging dat record er echter behoorlijk steviger aan: Kamminga tikte al aan na 57,90 seconden.

Met zijn supertijd is de Nederlander pas de tweede man ooit die de grens van 58 seconden doorbreekt. De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty deed dat zes jaar geleden als eerste en heeft het wereldrecord inmiddels op 56,88 seconden staan. Kamminga's tijd is de vijftiende tijd ooit gezwommen en de enige tijd in de top-20 snelste tijden ooit die níet door Peaty neer is gezet.

FOK! Wat een weer: nu wél meer zon!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Donderdag vertelde ik dat er in het westen meer zon zou zijn en dat de buien zich in het binnenland zouden bevinden. Hmmz.. dat is niet helemaal zoals het gegaan is. Een slepende storing bleef vandaag in een groot deel van het land het weer bezig houden. Ik zei ook dat er geen zware buien zouden vallen, maar dit is ook niet helemaal waar gebleken.

In de vroege morgen viel er in Scheveningen al zo'n 15 mm en later ontstonden er op veel meer plaatsen buien of regende het enige tijd wat langer. Hier bij mij regende het een groot deel van de middag, maar niet heel intensief. Er viel hier zo'n 4 mm. Dieper landinwaarts ontstonden er wat zwaardere buien en deze trokken naar het noorden toe. Lokaal plensde het even flink en er kwam zelfs hagel en onweer voor. Niet uitgebreid, maar het was er toch. Zodoende zijn er toch nog wel wat plaatsen die een aardige som kunnen voorleggen vandaag.

Momenteel zien we de meeste buien in het oosten en noorden. Kan nog best een pittige tussen zitten. Toch verwacht ik wel dat de meeste buien langzaam hun activiteit gaan verliezen. In de noordelijke provincies houden ze nog enige tijd aan.

Als het vannacht breed opklaart kan het het lokaal afkoelen tot rond het vriespunt. Mocht het bewolkt blijven, en sowieso langs de kust blijft het kwik wat hoger.

Vandaag moeten we dan wél overal de zon te zien krijgen. De meeste zon in het zuiden en langs de kust. In de noordelijke helft is er toch wel wat meer bewolking aanwezig. Over het algemeen blijft het op veel plaatsen droog, maar een enkele bui in het noorden sluit ik niet uit. Het is geen nieuws meer, maar het is wederom erg fris met 10 graden op Terschelling tot 15 graden in Arcen. Er staat niet veel wind. Later op de dag neemt die wel iets in kracht toe en komt dan uit het noordwesten.

Zondag hebben we een vergelijkbare dag.

En wat zien we dat er volgende week gaat gebeuren? Iets heel anders. Zo zagen we de laatste weken de koude, maar droge variant van de lente. Nu gaan we de onstuimige, natte en winderige versie zien.

Fijn weekend!  

Schaapjes in de zonnige buitenlucht (Foto: qltel)
Schaapjes in de buitenlucht. Het was vaak zonnig de laatste tijd. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Piemelzwaaier uit Utrecht opgepakt in Maarssen

Donderdagochtend is een man aangehouden die bij de Maarsseveense Plassen aan minimaal twee vrouwen zijn geslachtsdeel liet zien. Nadat een van de vrouwen melding had gedaan, werd de man in de omgeving gevonden door de politie. Intussen is hij aangehouden en wordt onderzocht of dit vaker is gebeurd.

Donderdag 29 april liep een vrouw bij de Maarsseveense Plassen, toen zij een man zag die zijn geslachtsdeel liet zien. Hij liep achter haar aan en betastte zichzelf. De vrouw belde de politie, die in de omgeving heeft gezocht naar de man. Daar spraken ze een andere vrouw die hetzelfde mee had gemaakt.

Niet veel later vonden ze een man in de bosjes, die eruit zag zoals de vrouwen hadden beschreven. De 36-jarige man uit Utrecht is meteen aangehouden. Er wordt onderzocht wat er precies gebeurd is, en of de man dit vaker heeft gedaan. Heb jij in de omgeving van Maarssen ook zoiets meegemaakt? Neem dan contact op met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

COVID-19: CoronaMelder stuurt weer meldingen

De CoronaMelder gaat vanaf zaterdag weer meldingen van mogelijk contact met een besmette persoon uitsturen. Onderzoekers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben vastgesteld dat het lek in het framework van Google is gedicht. De opgespaarde meldingen van de afgelopen 48 uur zullen alsnog ontvangen worden door gebruikers van de app.

Oorzaak mogelijk datalek
Afgelopen dinsdag 27 april bleek dat door een fout bij Google voorgeïnstalleerde apps op Androidtelefoons toegang hadden tot de willekeurige codes waarmee ontmoetingen gedetecteerd worden en de meldingen van mogelijk contact met een besmette persoon worden verzonden. Door deze codes te combineren met andere databronnen kon vastgesteld worden of de eigenaar van een telefoon besmet was en met welke telefoons van besmette personen contact was geweest. Dit is in strijd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19.

Delen meldingen hervat
Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot woensdag 28 april het delen van codes van Nederlandse gebruikers van CoronaMelder die zich besmet hadden gemeld tijdelijk stop te zetten om de gevolgen van het mogelijke datalek te beperken. Nu de oplossing van Google het lek daadwerkelijk heeft gedicht, wordt het delen van de besmet-meldingen weer hervat vanaf zaterdag 1 mei om 17:00. Hierdoor zullen mensen alsnog een notificatie ontvangen als ze in contact zijn geweest met mensen die de afgelopen dagen in CoronaMelder hebben aangegeven besmet te zijn.

Minister de Jonge: “Privacy staat bij CoronaMelder altijd voorop. Nu we zeker weten dat de gegevens van gebruikers goed beschermd zijn kan CoronaMelder weer van toegevoegde waarde zijn op het reguliere bron- en contactonderzoek.”

Update uitgerold
De benodigde update om het lek te dichten wordt in enkele dagen over alle Androidtelefoons uitgerold. Zowel de onderzoekers van het ministerie van VWS als de onderzoeker die het mogelijke lek aan het licht heeft gebracht onderschrijven dat de fout in de meest recente versies van het Google framework niet meer bestaat. Het ministerie van VWS blijft contact onderhouden met Europese lidstaten in het eHealth Network en Google om de situatie te monitoren.

Op Coronamelder.nl staat hoe mensen kunnen controleren of hun telefoon over de benodigde update beschikt waarmee het lek gedicht is. Google heeft gemeld geen bewijs te hebben dat de fout daadwerkelijk misbruikt is.

Pilgebruiksters hebben vanaf 35 jaar grotere kans op trombose, hoe loyaal is hun man?

Vrouwen boven de vijfendertig moeten nadenken over hun pilgebruik. Dat vindt internist-hematoloog Karina Meijer van het UMCG.

Veel vrouwen weten niet dat het risico op trombose met de leeftijd stijgt en het gebruik van de anticonceptie-pil dit risico verdrievoudigt. Voor pilgebruiksters van 35 jaar en ouder is die kans zelfs 1 op 333.

Hoe reageert hun partner als er een alternatief moet worden gezocht voor de anticonceptiepil?

Iets anders dan de anticonceptiepil (Pixabay)
Iets anders dan de anticonceptiepil (Pixabay)

UMCG waarschuwt voor gevaarlijk drankspel dopje-dopje, 'Doe het niet!'

De afdeling endoscopie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een waarschuwing geplaatst op hun Instagram-account voor een gevaarlijk bierspel dat momenteel erg populair is onder jongeren. Het ziekenhuis heeft de afgelopen weken al meerdere bierdoppen uit de slokdarm of de maag bij jongeren moeten verwijderen. 

Van Instagramaccount endoscopie_umcg:
"Er is een drankspel wat gespeeld wordt onder jongeren waarin er bierdoppen in een glas bier worden gegooid. Als de bierdop in het glas komt moet iemand dit glas opdrinken.

Het gevaar van dit spel is dat naast het bier ook de bierdop wordt opgedronken.
!!Dit is levensgevaarlijk!!
De dop kan vast komen te zitten in je slokdarm of in je maag. Aangezien de doppen groot en scherp zijn kan dit schade veroorzaken aan het weefsel van de slokdarm en de maag.

Afgelopen weken hebben we al meerdere bierdoppen verwijderd.
Omdat onze taak ook is om zorg te voorkomen, preventie, delen wij dit op onze socials.

Wat gebeurt en als je een bierdop doorslikt
Als er een dop in je slokdarm of maag zit moet deze eruit gehaald worden met een gastroscoop.
We gaan met deze scoop richting de dop en proberen deze te pakken met een netje of een lis. Als we hem vast hebben dan trekken we deze via de mond er weer uit.
We zorgen dat het weefsel beschermd wordt bij het uittrekken door middel van een kapje.

Kortom: niet doen dus! Het is echt gevaarlijk"

Vrouw bevalt van baby op vluchtelingenboot, moeder en dochter zijn gered

De Spaanse kustwacht heeft tientallen vluchtelingen gered van een boot voor de kust van de Canarische Eilanden, waaronder een pasgeboren baby die net een paar uur daarvoor aan boord werd geboren. De moeder en dochter zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, meldden de reddingswerkers. Naast de moeder en de baby waren er elf andere vrouwen, vier minderjarigen en 28 mannen aan boord. De vluchtelingenboot werd naar de haven van Arguineguin op Gran Canaria gesleept.

Op de Canarische Eilanden is het aantal inkomende vluchtelingen sterk gestegen sinds de controles aan de Europese zuidgrens zijn verscherpt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken bereikten vorig jaar 23.023 migranten de Canarische Eilanden - acht keer zoveel als in 2019. Volgens de organisatie Caminando Fronteras stierven vorig jaar minstens 1851 mensen tijdens de gevaarlijke oversteek.

Portugal opent langste hangende voetgangersbrug ter wereld

In het Portugese plaatsje Arouca is 's werelds  langste hangende loopbrug ter wereld geopend. De voetgangersbrugbrug van 516 meter lang overspant de Paiva-rivier op een hoogte van 175 meter.

De Portugese brug draagt de naam '516 Arouca'. Hij hangt met stalen kabels aan V-vormige pilaren, en verbindt twee granieten steile hellingen in de plaats Arouca wat ten zuidoosten van Porto ligt. Het duurt ongeveer tien minuten om via de brug naar de overkant te wandelen. 

'Harvey Weinstein waarschijnlijk overgedragen aan Californie'

Harvey Weinstein wordt volgens berichtgeving van Amerikaanse media vermoedelijk binnen een maand overgedragen aan de staat Californië. Tegen de gevallen filmproducent, die in New York een celstraf van 23 jaar uitzit voor verkrachting en seksueel misbruik, lopen ook in Los Angeles misbruikzaken. Meer hierover in de Stentor.

Verstappen twee keer tweede, Mercedes op één in vrije trainingen

Op het circuit van Portimão zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Portugal. Op het circuit in de Algarve lag het asfalt er beter bij dan tijdens het F1-debuut aldaar vorig jaar, hoewel het aan het begin van training één nog niet geweldig was.

Op de harde banden was Max Verstappen in de Red Bull het best bezig van iedereen, Mercedes-coureur Valtteri Bottas dook er op de zachte banden vervolgens onderdoor. Verstappen reed al gelijk een flat spot op de zachte banden, maar wist wel de tweede tijd te noteren, vlak achter Bottas. Teamgenoot Sergio Perez zat er ook lekker bij, Lewis Hamilton volgde op plek vijf.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Portugal

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Valtteri Bottas Mercedes 31 1:19.648  
2 Max Verstappen Red Bull 23 1:19.673 +0.025s
3 Sergio Perez Red Bull 22 1:19.846 +0.198s
4 Charles Leclerc Ferrari 27 1:19.884 +0.236s
5 Lewis Hamilton Mercedes 32 1:19.967 +0.319s
6 Pierre Gasly AlphaTauri 31 1:20.444 +0.796s
7 George Russell Williams 29 1:20.529 +0.881s
8 Lando Norris McLaren 26 1:20.635 +0.987s
9 Carlos Sainz Ferrari 27 1:20.680 +1.032s
10 Esteban Ocon Alpine 27 1:20.800 +1.152s
11 Lance Stroll Aston Martin 29 1:20.894 +1.246s
12 Daniel Ricciardo McLaren 31 1:20.995 +1.347s
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri 28 1:21.090 +1.442s
14 Fernando Alonso Alpine 31 1:21.303 +1.655s
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 25 1:21.381 +1.733s
16 Sebastian Vettel Aston Martin 31 1:21.405 +1.757s
17 Callum Ilott Alfa Romeo 21 1:21.806 +2.158s
18 Mick Schumacher Haas 29 1:21.939 +2.291s
19 Nicholas Latifi Williams 29 1:22.293 +2.645s
20 Nikita Mazepin Haas 29 1:24.224 +4.576s

In training twee was Verstappen dit keer op de mediumband de snelste, waarna de zachte banden weer onder werden geschroefd. Bottas was snel, Hamilton was een pak sneller en Verstappen zat er anderhalve tiende vanaf. De Alpine's deden ook lekker mee: Fernando Alonso en Esteban Ocon noteerden de vijfde en zesde tijd, Perez bleef dit keer steken op positie tien.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Portugal

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Lewis Hamilton Mercedes 33 1:19.837  
2 Max Verstappen Red Bull 26 1:19.980 +0.143s
3 Valtteri Bottas Mercedes 28 1:20.181 +0.344s
4 Carlos Sainz Ferrari 33 1:20.197 +0.360s
5 Fernando Alonso Alpine 32 1:20.220 +0.383s
6 Esteban Ocon Alpine 31 1:20.235 +0.398s
7 Charles Leclerc Ferrari 33 1:20.360 +0.523s
8 Daniel Ricciardo McLaren 31 1:20.418 +0.581s
9 Lance Stroll Aston Martin 31 1:20.427 +0.590s
10 Sergio Perez Red Bull 28 1:20.516 +0.679s
11 Pierre Gasly AlphaTauri 34 1:20.558 +0.721s
12 Lando Norris McLaren 28 1:20.757 +0.920s
13 George Russell Williams 32 1:20.976 +1.139s
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri 33 1:21.053 +1.216s
15 Sebastian Vettel Aston Martin 32 1:21.074 +1.237s
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 22 1:21.225 +1.388s
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 32 1:21.238 +1.401s
18 Mick Schumacher Haas 29 1:21.537 +1.700s
19 Nicholas Latifi Williams 31 1:21.855 +2.018s
20 Nikita Mazepin Haas 28 1:22.638 +2.801s

Cel geëist tegen voormalig PVVer Hero Brinkman wegens lekken informatie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag zes maanden gevangenisstraf geëist tegen oud-PVV’er en voormalig politieman Hero Brinkman. Het ex-Kamerlid stond in de rechtbank in Amsterdam terecht voor het lekken van vertrouwelijke politie-informatie aan een journalist van de Telegraaf. Hierdoor heeft hij als politiemedewerker zijn ambtsgeheim meerdere malen geschonden. Zo meldt het AD.

Aanleiding voor het onderzoek naar de oud-politieman waren de vragen die een journalist in september 2016 stelde aan de afdeling persvoorlichting van de Amsterdamse politie. Die vragen waren zeer specifiek en kwamen overeen met het onderwerp ‘separatisme’ dat eerder tijdens een besloten politiebijeenkomst was besproken. De afdeling persvoorlichting besloot in verband met het vertrouwelijke karakter niet inhoudelijk op de gestelde vragen te reageren. Een week later publiceerde het dagblad een eerste artikel.

Zes artikelen
In totaal verschenen er in de periode van september tot en met november 2016 zes artikelen in de krant die met elkaar in verband stonden en die een directe of indirecte link naar verdachte hadden. Voor die artikelen was informatie gebruikt uit politiebronnen zoals de besloten bijeenkomst, informatie uit concrete opsporingsonderzoeken, informatie uit een intern onderzoek aangaande de persoon van de verdachte en specifieke CTER-informatie.

Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat de verdachte als enige persoon zowel bij de betreffende bijeenkomst was geweest én toegang had tot alle systemen en onderzoeken. Onderzoek aan telefoon van verdachte leerde dat hij bovendien in die periode contact had gehad met de betreffende journalist. Op 3 april 2017 werd verdachte aangehouden. Bij doorzoekingen in de auto van de verdachte en in de woningen van hem en zijn toenmalige vriendin is voor de artikelen gebruikte geheime politie-informatie aangetroffen. Na een aantal malen te zijn verhoord werd hij op 6 april 2017 heengezonden.

Bezwaardossier
Verdachte erkent bij de betreffende politiebijeenkomst te zijn geweest en hij bekent aan de betreffende journalist zijn bezwaardossier te hebben verstrekt, terwijl verdachte wist dat daar onderdelen bijzaten die niet openbaar mochten worden. In het bezwaardossier zat namelijk niet alleen persoonlijke informatie aangaande zijn eigen voorwaardelijk ontslag, maar ook vertrouwelijke tapgesprekken van een strafrechtelijk onderzoek waar hij als inspecteur binnen de CTER-afdeling zelf bij betrokken was. Verdachte ontkent verdere informatie met de journalist te hebben gedeeld.

De officier van justitie in haar requisitoir: “Door op deze wijze te opereren heeft verdachte zijn ambtsgeheim opzettelijk en bij herhaling met voeten getreden, terwijl hij als ervaren inspecteur van politie veel beter had moeten weten en ook een voorbeeldfunctie had. Verdachte nam als ervaren politieambtenaar, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in en van hem mocht om die reden ook volledige integriteit en onkreukbaarheid worden verwacht, juist nu hij daarnaast een functie had binnen de politiek. (--) Bovendien heeft verdachte door zijn handelen schade toegebracht aan het imago van het Amsterdamse politiekorps en zijn directe collega’s.”

Alles afwegende eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.