COVID-19: Petitie tegen 538 Oranjedag Breda, al ruim 300.000 ondertekeningen

Al ruim 100.000 mensen hebben de petitie voor het afgelasten van het 538 Oranjedag evenement/Fieldlab-experiment dat op 24 april plaatsvindt getekend. Het initiatief voor de petitie is genomen door Amphia-dokter Rogier Crolla van het ziekenhuis dat op een paar honderd meter van de evenementlocatie waar 10.000 mensen op afkomen ligt.

Afgelopen week werd bekend dat Fieldlab volgende week zaterdag, 24 april, het proefevenement 538 Oranjedag mag houden op het Chasséveld in Breda. Zo'n groot evenement, in de binnenstad van Breda, riep direct een hoop vragen op. Niet op de laatste plaats omdat al snel duidelijk werd dat burgemeester Paul Depla het besluit om 10.000 mensen in zijn stad te laten feesten had genomen zonder overleg met de gemeenteraad en ook de lokale horeca volledig heeft gepasseerd. 

In de petitie spreekt Crolla zich uit namens ‘verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen’. Hij vindt dat ‘het vieren van een feest met 10.000 man op 400 meter van een door Covid overbelast ziekenhuis een slag in het gezicht is van patiënten en zorgverleners’. En verzoekt de verantwoordelijken ‘dit ondoordacht pseudo-experiment te cancellen’.

Op dit moment staat het aantal ondertekeningen voor de petitie op 115.000.

Update 14.00 uur:
De petitie website heeft vanwege de overweldigende belangstelling al de hele dag te maken met serverstoringen en is vaak niet bereikbaar. Desondanks blijft het aantal ondertekeningen sterk stijgen en staat de teller inmiddels op 155.000.

Update 18.40 uur:
De gemeente Breda heeft het kabinet inmiddels gevraagd of het nog altijd voorstander is van het evenement en heeft de volgende verklaring naar buiten gebracht: Breda wil helpen bij de realisatie van de doelstellingen van de Fieldlabs. Het doel van deze onderzoeken is om wetenschappelijk vast te stellen of evenementen zoals 538 Oranjedag veilig gehouden kunnen worden. Het is een volgende stap naar het openen van de samenleving, daar werken we graag aan mee. Daarom hebben we ja gezegd op de vraag of we gaststad willen zijn van het onderzoek met 538 Oranjedag.’

De verklaring meldt ook: ‘We zien de maatschappelijke onrust. We zien ook de handtekeningen onder de petitie. Het Kabinet is initiatiefnemer van de Fieldlabs. Daarom hebben we bij het Kabinet de vraag voorgelegd of zij er nog steeds achterstaan het onderzoek te laten plaatsvinden. We wachten op een antwoord.’

De teller voor het aantal petities blijft ondertussen gestaag doortikken en staat op dit moment al op een ruime 230.000.

Update 23.30 uur:
Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, melden ingewijden aan de NOS. De gemeente Breda moet zelf beslissen of het omstreden 538-feest in die stad op 24 april doorgang kan vinden. Het kabinet benadrukt dat de evenementen geen gewone feestjes zijn, maar dienen als onderzoek naar de vraag hoe grote bijeenkomsten weer kunnen plaatsvinden.

Het aantal ondertekeningen is inmiddels de 300.000 gepasseerd.