Grapperhaus wil necrofilie niet bij wet strafbaar stellen

Diverse Kamerleden en experts willen dat lijkschennis of seksueel misbruik van overledenen in ons land strafbaar wordt gesteld. Maar ondanks verzoeken daartoe van een hoofdofficier van justitie en drie nabestaanden van een slachtoffer, weigert minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de wet op dit gebied te veranderen, zo meldt het AD.

De Volkskrant heeft een verhaal gepubliceerd over drie familieleden wiens overleden moeder wordt misbruikt door een verstandelijk beperkte jongen (18). Het blijkt, zelfs na een bekentenis van de dader, niet mogelijk om hem strafrechterlijk te vervolgen.

Grapperhaus noemt de zaak in een brief aan de nabestaanden ‘mensonwaardig’ en ‘schokkend voor de samenleving als geheel’. Niettemin is hij van mening dat het om een ‘zeer beperkt aantal gevallen’ zou gaan in Nederland en dat de daders meestal ook kunnen worden gestraft voor moord of doodslag.

"Het is onwenselijk dat seksueel misbruik van een lijk niet strafbaar is" zegt VU-hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie Jan Hendriks tegen de Volkskrant. "Daders kunnen behandeld worden, maar daar heb je wetgeving voor nodig. Veel seksueel delinquenten ervaren zelf niet dat ze een probleem hebben.’’

Wilma Duijst, hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht van de Universiteit Maastricht, is het met Hendriks eens. "Ik ken weinig delicten waarvan ik vind dat ze nog moeten worden opgenomen in het wetboek van strafrecht’’, zegt ze. "Maar hiervan zeg ik: doen. Maak lijkschennis strafbaar. Zet dit recht.’’

Het lichaam verdient respect, ‘ook na de dood’, volgens Duijst. "Dit is ethisch onaanvaardbaar. Voor nabestaanden is dit onverteerbaar.’’ In de ons omringende landen, zoals Frankrijk en Duitsland, is lijkschennis wel strafbaar. "Dit gebeurt zo stiekem dat het lang niet altijd zal worden ontdekt. Dat komt óók doordat het nu niet strafbaar is.’’

Volgens een woordvoerder van Justitie zijn er bovendien nog andere mogelijkheden in het strafrecht om om lijkschennis en necrofilie aan te pakken, zoals ‘vernieling’, ‘grafschennis’, of andere wetsartikelen waarin het opgraven, vernietigen of verbergen van overleden personen strafbaar wordt gesteld.

Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, SP en SGP vinden dat de wet gewoon moet worden aangepast en willen opheldering van Grapperhaus. Verschillende Kamerleden hebben al aangegeven hier kamervragen over te gaan stellen.