Rutte niet meer tegen coronapaspoort

Premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg voor besluiten over een coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij na afloop van overleg per videoverbinding met zijn EU-collega’s over de coronapandemie. Volgens de demissionair minister-president is een dergelijk certificaat niet politiek maar technisch het grootste probleem.

Een vaccinatiepaspoort 'kan wel nut hebben in de toekomst', aldus Rutte. 'We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen.' Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt, zei hij. 'Al zijn de eerste berichten niet ongunstig.'

Digitaal vaccinatiebewijs
Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten dezelfde rechten zouden verkrijgen op bijvoorbeeld vrij reizen. Dat zou al voor de zomer klaar moeten zijn, zodat zuidelijke EU-landen weer de vakantiegangers kunnen verwelkomen die zo cruciaal zijn voor hun economie. Meer hierover in Skipr.