Grapperhaus: Boete als horecazaken opengaan, horecabaas: Terrassen gaan open

Minister Ferd Grapperhaus stelt dat wanneer horecazaken komende week hun deuren openen een boete zal volgen worden en in het uiterste geval sluiting. Dat zei hij vanochtend na afloop van de ministerraad. Actievoerder en horecabaas Johan de Vos vindt dat ‘beneden alle peil'. Ondertussen proberen Koninklijke Horeca Nederland en Grapperhaus samen tot een oplossing te komen voor de horeca. Meer hierover in de Gelderlander.

De minister van Veiligheid en Justitie wil samen met horecaondernemers kijken of er een manier is om binnenkort toch weer deels open te kunnen gaan. Hij heeft hiervoor contact opgenomen met Koninklijke Horeca Nederland om ‘een goed plan’ te maken voor een manier waarop weer meer mogelijk is. 'Dat kan dan aan het OMT en het RIVM worden voorgelegd.'

Volgens vice-voorzitter Johan de Vos van KHN-Breda heeft de minister contact gehad met de landelijk voorzitter van KHN, Robèr Willemsen. Waar Grapperhaus en Willemsen over gesproken hebben is hem onbekend. De Vos vindt de reactie van de minister op de plannen voor het openen van de terrassen op 2 maart beneden alle peil. 'Ik vind het heel ongepast om zo te reageren op een noodkreet van horeca-ondernemers.' Toch is hij niet verbaasd. 'De minister roept sinds oktober alleen maar ‘handhaven’ in plaats van te kijken wat wél mogelijk is. Die handhavingsbevoegdheid ligt nota bene niet eens bij hem maar bij de burgemeesters’, zegt de boze horecabaas tegen de Gelderlander.