NAVO-vlootverband ruimt explosieven voor Nederlandse kust

Een NAVO-vlootverband heeft deze week voor de Belgische en Nederlandse kust explosieven geruimd. Het gaat om explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Komend weekend ligt de vloot in Den Helder. 

Nog dagelijks vormen oude zeemijnen en vliegtuigbommen een gevaar voor de scheepvaart, visserij en natuur. De Mijnendienst van de Koninklijke Marine is dan ook voortdurend bezig deze op te sporen en te vernietigen.

Afgelopen dagen kregen ze hulp van drie mijnenbestrijdingsvaartuigen uit België, Duitsland en Estland, die de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG 1) vormen. Het vlootverband staat sinds 14 januari voor zes maanden onder leiding van de Nederlandse kapitein luitenant ter zee Jan Wijchers. "Ondanks de slechte weersomstandigheden hebben we veel werk kunnen doen. Daarmee leveren wij een bijdrage aan de veiligheid op zee", aldus Wijchers.

Afgelopen maandag vond de Belgische mijnenjager BNS Lobelia ook een oud kanon voor de Belgische kust. Het was alleen te zwaar om boven water te krijgen. "Het is altijd weer een verrassing wat je vindt. De zee geeft zo nu en dan een geheim prijs", vertelt Frédéric Boulanger, commandant van de Lobelia.

Vrijdag doet het vlootverband voor het weekend Marinebasis Den Helder aan. Vanwege corona mogen de bemanningsleden het terrein niet verlaten. Maandag hervatten ze hun werkzaamheden eerst op de Noordzee om vervolgens richting de Oostzee te varen.

Dan sluit ook de mijnenjager HMS Blyth uit Groot-Brittannië aan. Later dit jaar maakt ook de Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee voor drie maanden deel uit van SNMCMG 1. Net als de Belgische mijnenjager BNS Crocus, die BNS Lobelia aflost.