Supermarkten verplicht dicht om 20.45 uur bij ingaan avondklok

Supermarkten sluiten om 20.45 uur, een kwartier voor het ingaan van de avondklok, verplicht hun deuren. Klanten hebben dan een kwartier de tijd om thuis te komen. Deze maatregel heeft tot gevolg dat veel filialen van Albert Heijn en Jumbo eerder gesloten worden dan gebruikelijk. Zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Eerder maakte het kabinet nog bekend dat supermarkten om 20.15 uur hun deuren zouden moeten sluiten, aangezien de verwachting was dat de avondklok vanaf 20.30 in zou gaan. Na een motie van D66 is het tijdstip dat de avondklok 's avonds ingaat opgeschoven naar 21.00 uur. Winkels die normaliter tot 22.00 uur geopend zijn, waaronder filialen van  Albert Heijn en Jumbo, moeten door de nieuwe regels eerder dicht dan normaal. 

De supermarktbranche reageert opgelucht op de definitieve regels van de avondklok. Het is goed nieuws dat ondanks de avondklok de bevoorrading, zoals werkzaamheden in de distrubutiecentra en het vakkenvullen in de winkels zelf, gewoon door mag gaan. Online bezorgdiensten van de supermarkten mogen ook tijdens de avondklok hun bestellingen na 21.00 uur thuis bezorgen.

'Het belangrijkste is dat alles aan de achterkant kan blijven doordraaien en de voedselvoorziening op gang blijft. Mensen moeten hun eten kunnen blijven kopen', zo oordeelt de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).