KOZP-activiste raakt baan kwijt na bekladding

Nadat een 'activiste' van Kick Out Zwarte Piet een standbeeld in Hoorn bekladde en de gemeente aangifte deed van dit vandalisme, is zij haar baan kwijtgeraakt. Aanhangers van KOZP hebben in het verleden vaker vernielingen gepleegd, maar kwamen er tot nu toe steeds zonder gevolgen vanaf. Activisten en leden van de politieke partij BIJ1 vinden vernieling en vandalisme echter geen enkel probleem en voeren nu actie om de Hoornse te helpen.

De gemeente Hoorn zegt de kwestie te betreuren, maar blijft gelukkig wel gewoon achter de aangifte staan.

De activiste krijgt al dagen de volle laag van platforms als Vizier op Links en Links Ontmaskerd over zich heen, nadat bekend werd dat zij medeverantwoordelijk was voor de bekladding van het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon in Hoorn. De gemeente veroordeelde de actie en deed aangifte. De bekladding werd overigens gedaan met spuitkrijt.

"We doen in gevallen van bekladding of vernieling altijd aangifte", aldus een woordvoerder. Dat is in Hoorn standaard procedure om degenen die het hebben gedaan ‘te achterhalen en kosten te kunnen verhalen’. De leuzen stonden volgens de woordvoerder op drie prominente plekken. "We wilden ze dus ook snel verwijderen."

De vrouw blijft beweren dat er van vandalisme of bekladding geen sprake kan zijn omdat het om milieuvriendelijk krijt zou gaan. Of ze daar hetzelfde over zou denken als mensen haar eigen eigendommen ermee zouden bekladden blijft natuurlijk maar de vraag.

Ze kreeg van haar werkgever na een dienstverband van 5 jaar te horen dat ze niet meer welkom is bij haar werkgever. Volgens de vrouw zelf vanwege de bekladding, maar de werkgever stelt dat daarvan geen sprake is.

"Bij de betrokken medewerker is geen sprake van ontslag, maar van het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsrelatie. Een besluit dat al genomen was voor alle gebeurtenissen van de laatste twee weken. Bij een dergelijk besluit spelen nóóit politieke motieven of dreigementen een rol. Ook niet in dit geval."