Oudste mens op aarde viert 118e verjaardag!

Er is er één jarig hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is zij! Het is feest in Japan, want Kane Tanaka is jarig en dat is bepaald niet voor het eerst. Sterker nog, de beste vrouw heeft zaterdag de alleszins respectabele leeftijd van maar liefst 118 jaar bereikt.

De jonge deerne is de derde persoon ooit waarvan geverifieerd kan worden dat ze de 118 lentes gehaald heeft. De Française Jeanne Calment overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd, de Amerikaanse Sarah Knauss zag het nieuwe millenium nét niet: ze overleed op 30 december 1999 en werd 119 jaar.

Tanaka werd in 1903 geboren in de prefectuur Fukuoka, waar ze nog altijd woont. In 1922 trouwde ze met een neef, die in 1993 overleed en met wie ze vier kinderen kreeg en één kind adopteerde, uiteindelijk resulterend in vijf kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Een volledig gezond leven heeft mevrouw Tanaka zeker niet gehad: in 1935 kreeg ze paratyfus en op haar 45e onderging ze een succesvolle behandeling tegen alvleesklierkanker. Op haar 76e werd een galsteen verwijderd en toen ze 103 was - ook alweer vijftien jaar terug - onderging ze een succesvolle operatie tegen darmkanker - het universum zal beter z'n best moeten doen, zo lijkt het.

Enkele jaren geleden gaf de in een verzorgingstehuis wonende vrouw aan graag 120 te willen worden. Ze dankt haar lange leven aan haar familie, goed slapen, lekker eten - ze houdt van chocola en frisfrank - en het altijd blijven beoefenen van wiskundige sommen.

Haar familie heeft ze wegens de COVID-19-pandemie al een tijd niet of nauwelijks gezien, maar toen verzorgers haar zaterdagochtend feliciteerden klapte ze nog enthousiast in de handen en tikte ze een lekker drankje achterover. We wensen mevrouw Tanaka een gezond en fijn 119e levensjaar!

Voor een filmpje verwijzen we graag even door naar de Japanse media, hier om precies te zijn.