FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 december 2020

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Emmen

Door winst op hekkensluiter FC Emmen blijft Sparta Rotterdam zich handhaven in de middenmoot van de Eredivisie. Op Het Kasteel was de eindstand 2-1.

Halverwege de eerste helft opende Deroy Duarte de score voor Sparta. Vlak na rust kwam Emmen via verdediger Miguel Araujo op gelijke hoogte. Binnen tien minuten zorgde Abdou Harroui voor de winnende treffer.

Sparta Rotterdam

2 - 1

FC Emmen

 22' D. Duarte
 58' Harroui
   52' Araujo
 
 Gele kaart: Gravenberch, (Sparta Rotterdam), Pena, Jansen, Ben Moussa, (FC Emmen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto
Mijnans (Meijers/74)
Auassar
Smeets (Engels/63)
Harroui
D. Duarte (Beugelsdijk/90)
Thy (Gravenberch/74)
  Wiedwald
Bijl
v. Rhijn (Bakker/85)
Araujo
Cavlan
Laursen (Avdijaj/67)
Ben Moussa (Bernadou/85)
Chacón
Pena (Caciano/79)
De Leeuw
Jansen (Kolar/67)

Baudet wint referendum met overmacht

Thierry Baudet heeft de ledenraadpleging van Forum voor Democratie met een overweldigende meerderheid gewonnen. Met deze winst krijgt Baudet vrijwel alle macht binnen de partij in handen. Door het hele land zijn na het bekend worden van de uitslag nog meer FVD-politici uit de partij gestapt.

In totaal brachten 37.055 leden hun stem uit bij de ledenraapleging en 76,29% stemde daarbij 'ja' op de vraag 'Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD? Ja of nee?' (lees verder onder de tweet):

Baudet liet in een verklaring weten blij te zijn dat hij zijn partij weer terug heeft. Voor zover tegenstanders de partij nog niet verlaten hebben zullen ze nu uit de partij gewerkt worden zodat de oude/nieuwe partijleider de handen vrij heeft om zijn lijn uit te zetten (lees verder onder de tweet):

Toch is de kous hier niet mee af, de provinciale afdelingsvoorzitters Johan Almekinders en Wouter Weijers en kandidaat-Kamerlid Jan Cees Vogelaar spannen definitief een rechtszaak aan tegen Forum voor Democratie om het referendum nietig te verklaren. Het drietal meent dat er sprake is van wanbestuur rond het referendum over het partijleiderschap van Thierry Baudet.

Ondertussen gaat de uittocht bij de partij door. Hieronder vindt u een overzicht van journalist Chris Aalberts die bijhoudt of de FVD-politici bij de partij blijven of vertrekken. Conclusie is dat Baudet dan wel de partij weer in handen heeft maar dat hij vooral de rokende puinhopen van het slagveld van de afgelopen weken aantreft. Binnen een aantal provinciale fracties is het nog onrustig maar die vergaderen op een later tijdstip over hun positie.

Alsnog 5,5 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik in zorgboerderijen

De nu 79-jarige leider van verschillende voormalige therapeutische zorginstellingen in Zuid-Holland is ook in hoger beroep veroordeeld. Het gerechtshof Den Haag heeft deze uitspraak gedaan in een zaak die al eerder veel media-aandacht trok. De therapeut en kerkelijk leider v. E. werd verdacht van jarenlang seksueel misbruik met verschillende van zijn vrouwelijke cliënten.

De zaak speelde in de jaren 2008-2015 in zorgboerderijen Hoeve de Nes en Hoeve Jedidja, op verschillende kleinschalige locaties rondom Gorinchem. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraken van verkrachting, de verdachte omdat hij stelde onschuldig te zijn. Het gerechtshof komt net als de rechtbank tot vrijspraken van de verkrachtingen. Voor de wel bewezen ontuchtzaken met 3 van zijn voormalige cliënten legt het hof een hogere gevangenisstraf dan de rechtbank op. Al is de voormalige leider op gevorderde leeftijd, het recidivegevaar is nog hoog, aldus het hof. De veroordeelde moet terug in de cel en hoge schadevergoedingen betalen aan 2 van zijn slachtoffers. Hij mag zijn werk als therapeut niet uitoefenen.

Random Pics van de Dag #172

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Veertien verstekelingen aangetroffen in havens Hoek van Holland en Europoort

Tijdens diverse controles van de Koninklijke Marechaussee in de havens van Hoek van Holland en Europoort Rotterdam zijn vanmiddag veertien vreemdelingen aangetroffen.

In Hoek van Holland troffen marechaussees, met behulp van de speurhond, elf mensen aan in een bestelbus. De mensen zaten verstopt tussen meubilair. Onder de elf verstekelingen bevonden zich vier kinderen en een zwangere vrouw. Ze zijn opgevangen en overgebracht naar Rotterdam.

De 36-jarige, in Engeland woonachtige bestuurder van de bus is aangehouden voor mensensmokkel.

Vanmiddag werden in de haven bij Europoort drie Albanese mannen aangetroffen die zich verstopt hadden in een trailer.

De Marechaussee in Rotterdam doet verder onderzoek naar de incidenten.

Onderhandelingen brexitdeal gestaakt: ‘Te grote verschillen’

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn stilgelegd. Dat hebben de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost via Twitter bekendgemaakt. Volgens hen zijn er nog steeds grote verschillen. Meer hierover in de Gelderlander.

Nieuwe Nederlandse records voor Toussaint en Kamminga op OKT zwemmen

Kira Toussaint en Arno Kamminga hebben op het Olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam nieuwe Nederlandse records gezwommen op respectievelijk de 50 meter rugslag en 200 meter schoolslag.

Toussaint verbeterde vrijdagochtend op de 50 meter rugslag haar eigen record naar 27,49 seconden. Tijdens de finale was ze nog eens 0,12 seconden sneller en finishte in 27,37 seconden. Deze afstand is overigens geen Olympische afstand.

Ook Kamminga verbeterde zijn eigen Nederlandse record van 2.07,18 uit maart van dit jaar. De 25-jarige schoolslag-specialist kwam in de ochtendsessie tot 2.07,17. Later op de dag deed hij er nog een schepje bovenop en kwam tot 2.06,85.

'Feyenoord schakelt snel en gaat vol voor Slot als opvolger van Advocaat'

Arne Slot moet met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer van Feyenoord worden, zo weet Feyenoord Transfermarkt vrijdagmiddag te melden. Technisch directeur Frank Arnesen zou al in verregaande onderhandeling zijn met de huidige coach van AZ. Feyenoord komt op korte termijn met de aankondiging van de komst van Slot, zo klinkt het.

Advocaat kondigde afgelopen week aan dat hij na dit seizoen vertrekt als hoofdtrainer van Feyenoord. De 73-jarige coach liet een maand geleden al aan Arnesen weten dat hij er niet nog een seizoen aan vastplakt in De Kuip, waardoor de 'td' van de Rotterdammers al enige tijd bezig is met diens opvolging. Naar nu blijkt is Slot voor het Feyenoord-bestuur de voornaamste kandidaat om in de zomer van 2021 het stokje over te nemen van Advocaat.

Slot is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van AZ, dat donderdagavond met 1-1 gelijkspeelde tegen Napoli in de groepsfase van de Europa League. In de Eredivisie staat de formatie van de 42-jarige oefenmeester op de zevende plaats, met vijf punten achterstand op nummer vier Feyenoord (22 om 17). Slot lijkt goed te kunnen werken met talenten en de Rotterdamse club wil graag dat de focus meer op de jeugdopleiding komt te liggen, wat de interesse in Slot kan verklaren.

In de afgelopen periode werden verschillende opvolgers genoemd van Advocaat, die in oktober 2019 werd gepresenteerd als opvolger van de opgestapte Jaap Stam. Onder meer de namen van Mark van Bommel, Henk Fraser, Wim Jonk, Dirk Kuyt en Phillip Cocu passeerden de revue in De Kuip. Het lijkt er nu echter op dat de leiding van Feyenoord ervoor kiest om met de jonge Slot in zee te gaan.

Slot werd donderdag na afloop van het thuisduel met Napoli geconfronteerd met de vermeende interesse van Feyenoord. "Ik denk als wij zo goed spelen als we doen dat bijna elke speler in de belangstelling staat van welke club dan ook. En als een speler dan op zulke vragen zou ingaan, dan zou ik het heel vervelend vinden als dat zo afleiden van hetgeen waar we mee bezig zijn, namelijk met AZ heel goed presteren. Dus laat de trainer daar nou het hele goede voorbeeld aan geven door op geen enkele wijze daarop in te gaan totdat er wél iets is om te melden. Maar zolang er niets is, zul je van ons niets horen, van mij niks in ieder geval", zo zei Slot op de persconferentie.

Keuken Kampioen Divisie: Ronde 15

Dit sinterklaasweekend staat speelronde 15 op papier. Hoe dat verloopt, lees je hier. 

Het begint al vroeg met MVV - De Graafschap en Telstar - SC Cambuur. Maar er is meer om 21 uur. Dan spelen Helmond Sport - Go Ahead Eagles en Almere city FC - Jong FC Utrecht. Dan komen we op zaterdag terecht. Die begint al vroeg, om een uur of twee, dan doen ook Jong AZ en TOP Oss mee. Dan door naar half vijf. Dan lopen we Jong Ajax - Roda JC tegen het lijf.

Zondag beginnen we om kwart over twaalf, wellicht vliegt er nog een zwaalf. Dan is FC Den Bosch - N.E.C. aan de beurt. Dan is het even stil maar niet getreurt. Om 20:00u is er nog een wedstrijd, dat werd tijd! Dan spelen NAC Breda - FC Dordrecht hun spel. Voor de zondag was dit het dan wel. Maandag om 18:45 betreed Jong Ajax - FC Eindhoven het toneel, maar er is veel, om 21:00 maakt Excelsior - Volendam het geheel.

Dit is het einde van het voetbalgedicht, hieronder een overzicht.

Speelronde 15        
vrijdag, 18:45        
MVV 2 - 3 De Graafschap
Telstar 1 - 2 SC Cambuur
21:00        
Helmond Sport 0 - 2 Go Ahead Eagles
Almere City FC 4 - 1 Jong FC Utrecht
zaterdag, 14:00        
Jong AZ   -   TOP Oss
16:30        
Jong Ajax   -   Roda JC
zondag, 12:15        
FC Den Bosch   -   N.E.C.
20:00        
NAC Breda   -   FC Dordrecht
maandag, 18:45         
Jong Ajax   -   FC Eindhoven
21:00        
Excelsior   -   FC Volendam 

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Eerste bijzetting op Veteranenbegraafplaats

Met de herbegrafenis van luitenant-kolonel Tivadar Spier, ridder Militaire Willems-Orde, heeft de eerste oud-militair z’n laatste rustplaats gevonden op de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen.

“Mijn vader ligt hier straks omringd door kameraden. Midden in de natuur met aan weerszijde berkenbomen”, vertelt Liliane Spier tevreden na de bijzetting van haar vaders as op de nieuwe Veteranenbegraafplaats. "Hij overleed 10 jaar geleden. Mijn moeder eerder, maar ook zij heeft hier nu haar laatste rustplek gekregen. Het is een fijne gedachte dat ze hier samen zijn. Anders waren ze opnieuw gescheiden. Dat is best een grimmige gedachte.”

Liliane is ervan overtuigd dat Tivadar Spier bijzonder tevreden zou zijn geweest met de beslissing om hem hier, mét militaire eer door 45 Panterinfanteriebataljon, te herbegraven. “Na zijn dood heeft vader mij in een brief gevraagd om een mooie, laatste rustplaats voor hem en mijn moeder. Omdat ik weet hoe sterk hij verbonden was met Defensie, vroeg ik toestemming om hen bij te zetten op het Ereveld Loenen. Maar dit is voorbehouden aan hen die gesneuveld zijn in de strijd. Niet veel later werd duidelijk dat er plannen waren voor een Veteranenbegraafplaats. Nu 10 jaar later staan we hier. Hij zou gezegd hebben: ‘Het was het wachten waard.’”

Ook voor partners
De keuze om ook partners van veteranen toe te laten op de begraafplaats is volgens bestuurslid Sotthewes van de stichting Nationale Veteranenbegraafplaats een logische stap. “De veteranen hebben een nauwe band met Defensie en medeveteranen, maar ook met hun partner. Dan moet je niet hoeven kiezen. Er zijn nu 900 graven en dat kunnen we eventueel uitbreiden."

Stenen rechtop
Op de Veteranenbegraafplaats worden de grafstenen rechtop geplaatst, terwijl op Ereveld Loenen de stenen liggen. Dat is een bewuste keuze, om het onderscheid tussen beiden duidelijk te maken. De twee begraafplaatsen hebben namelijk dezelfde uitstraling en sfeer.

Overvallen
Begraafplaatscoördinator Monuta geeft aan te zijn overvallen door het grote aantal belangstellenden. Er zijn honderden geïnteresseerden en al tientallen veteranen hebben bevestigd hier begraven te willen worden. Er is ook al meermaals gevraagd of een reservering een optie is. “Dit zijn zaken die we de komende tijd moeten bepalen. Hier hebben we eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht”, reageert een woordvoerder.

Joop Hazeu is één van die veteranen die na zijn dood graag naar Loenen gebracht wil worden. “Je ligt daar toch samen met mensen die ook namens Nederland zijn uitgezonden. Je begrijpt elkaar. Het is onze plek. Mijn vrouw wil ook. Gelukkig, want ze heeft me al vaak genoeg moeten missen.”

Waarom niet eerder?
Maar als een groot deel van de 115.000 veteranen in Nederland zo positief is, waarom is zo’n begraafplaats dan niet eerder gerealiseerd? “Jarenlang was er simpelweg weinig aandacht voor oudgedienden en veteranen”, vertelt generaal-majoor b.d. Fred Sotthewes, voormalig plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. “Defensie heeft lange tijd geen prominente rol gespeeld in de maatschappij. Pas sinds 2010 komt er veel meer aandacht voor. Bijvoorbeeld door de Veteranenwet waarin de zorgplicht voor veteranen is opgenomen. Beetje bij beetje krijgen oud-militairen de eer die ze verdienen.”

Kosten
Het openen en onderhouden van een begraafplaats kost veel geld. Daarom moet, net zoals bij ieder ander kerkhof, voor het graf en de grafrechten betaald worden. “Maar als er ook nog een steen op moet, kan dat voor sommige mensen een belemmering zijn om het niet te doen”, benadrukt Sotthewes. “Dat vonden wij geen optie. Vandaar dat we de grafsteen schenken. Verschillende partijen kunnen een steen sponsoren. Defensie heeft er bijvoorbeeld 35 aangeboden. Daarvoor is geld gebruikt dat overbleef vanwege het niet doorgaan van Veteranendag.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Houdverbod van 10 jaar voor dierenmishandeling

Een dier is een levend wezen dat een intrinsieke waarde heeft. Bij dierenmishandeling en -verwaarlozing wordt dit op grove wijze miskend. Een steviger aanpak is dan ook nodig. Daarom kan de rechter voortaan een verbod op het houden van dieren van maximaal 10 jaar als zelfstandige maatregel opleggen. Dit en meer wordt geregeld in het wetvoorstel Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het houdverbod kan inhouden dat iemand geen dieren, minder dieren of bepaalde diersoorten niet mag houden of bezitten. Vroeger kon een houdverbod door de rechter alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf worden opgelegd. Dit wetsvoorstel introduceert het houdverbod als een zelfstandige maatregel. Hierdoor kan het houdverbod ter beveiliging van dieren in meer gevallen worden opgelegd. Ook kan de rechter nu beslissen dat het houdverbod direct na de uitspraak van de rechtbank van kracht wordt. Hiermee wordt voorkomen dat iemand die door de rechtbank is veroordeeld in afwachting van het hoger beroep nog jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden dieren kan houden. Daarnaast kan het houdverbod een gebiedsverbod inhouden, om te voorkomen dat iemand in de buurt komt van plaatsen waar dieren worden gehouden. Zo zijn er tientallen zaken bekend waarin dieren zijn mishandeld of gedood in stallen, weiden en op kinderboerderijen.

Ook worden bijtincidenten door honden harder aangepakt door het aanhitsen van een dier als misdrijf aan te merken. Nu is dit nog strafbaar als overtreding. Het strafmaximum wordt verdubbeld van zes maanden naar één jaar. Het komt steeds vaker voor dat honden specifiek worden getraind op kracht en agressiviteit, bijvoorbeeld om de hond als statussymbool te laten dienen of te laten deelnemen aan hondengevechten. Bijtincidenten met dergelijke honden leiden regelmatig tot tragische ongevallen, met soms de dood van het slachtoffer als gevolg.

Het kan ook voorkomen dat bedrijven, zoals veehouderijen of dierenwinkels, niet goed zorgen voor de dieren die onder hun zorg vallen. Nu kunnen die bedrijven worden stilgelegd als de gezondheid van mens of dier in gevaar is. Dit wetsvoorstel regelt dat dit ook kan wanneer het welzijn van het dier geschaad wordt, bijvoorbeeld door ondervoeding of slechte verzorging.

Verder kan dankzij dit wetsvoorstel een bestuurlijke boete worden opgelegd aan mensen die dieren die bepaalde ingrepen hebben ondergaan laten deelnemen aan wedstrijden, tentoonstellingen en keuringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om honden met een gecoupeerde staart. Dat is nu al verboden als het gaat om een ingreep zonder medische noodzaak, maar in de praktijk komt dit toch nog voor. De uitbreiding van het verbod maakt het mogelijk dat overtreders passend worden bestraft en vergroot de naleving.

Tot slot wordt het mogelijk om een educatieve maatregel op te leggen bij een overtreding van de wettelijke bepalingen over dierenwelzijn. Uit onderzoek blijkt dat onkunde bij houders een belangrijke oorzaak is voor ongerief bij gezelschapsdieren. Zonder het verbeteren van de kennis en vaardigheden van de houder is de kans groot dat de houder in herhaling zal vallen. Met de educatieve maatregel kan op de lange duur het onbedoeld overtreden van deze normen worden voorkomen. Houders worden zo in staat gesteld om hun dieren op een verantwoorde manier te houden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Team Sunweb wordt in 2021 Team DSM

Team Sunweb wordt in 2021 Team DSM. Reisbureau Sunweb kreeg stevige financiële klappen door het coronavirus en trekt zich terug als hoofdsponsor, maar blijft wel verbonden als partner van de ploeg. DSM is voor vier jaar de nieuwe hoofdsponsor van de mannen-, vrouwen- en opleidingswielerploeg.

Reisorganisatie Sunweb werd hard getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf was sinds 2016 hoofdsponsor van de ploeg. De grootste zege van de ploeg was de Giro-overwinning van Tom Dumoulin in 2017. Maar de Duitse/Nederlandse WorldTour-ploeg moest niet ver zoeken voor een nieuwe hoofdsponsor. Manager Iwan Spekenbrink klopte aan bij DSM, dat al samenwerkte met het team. Het chemiebedrijf uit Heerlen wordt nu voor de komende vier jaar de hoofdsponsor.

De kleuren van het team veranderen met de nieuwe hoofdsponsor van wit-zwart in zwart met lichtblauw.

Proef met aangepaste quarantaineregels op Atlanta-Schiphol vluchten.

Op 15 december 2020 start een proef van drie weken met aangepaste quarantaineregels op een aantal vluchten van Atlanta (VS) naar Amsterdam. Alle andere inreisvoorwaarden voor reizigers uit hoogrisicogebieden, inclusief de VS, blijven onverkort gelden; er is geen sprake van een versoepeling van het reisadvies en het EU-inreisverbod. Tijdens de pilot en na afloop wordt er onderzocht of deze wijze van toelaten van mensen die een noodzakelijke reis moeten maken vanuit een hoogrisicogebied naar de EU leidt tot het beter naleven van de quarantaineregels.

Deelnemers aan de pilot dienen zich voor vertrek te laten testen op COVID-19 en vanaf dat moment in quarantaine gaan. Alleen bij een negatieve testuitslag kan men aan boord gaan. Bij aankomst in Nederland (als finale bestemming) moet men vijf dagen na de eerste test een nieuwe test doen. Dit kan meteen bij een commerciële testfaciliteit bij aankomst op Schiphol of bij een commerciële testfaciliteit elders in Nederland waarbij tot dat moment de quarantaineregels gelden. Is de tweede test negatief dan is de quarantaine meteen na die uitslag voorbij, mits de termijn van vijf dagen verstreken is. Op deze manier kan de quarantaineperiode van tien dagen worden gehalveerd naar vijf dagen en de quarantaineperiode deels of vrijwel helemaal voorafgaand aan de noodzakelijke reis worden ingepland in plaats van na aankomst.

De proef geldt uitsluitend op de route van Atlanta naar Amsterdam. Van de 21 vluchten per week worden er vier aangewezen; twee van KLM en twee van Delta Airways. Deelname gebeurt op basis van vrijwilligheid. Na drie weken wordt de proef geëvalueerd.

Alle overige reizigers die vanuit een hoogrisicogebied naar de EU reizen, en dus ook reizigers op de route Atlanta – Amsterdam die niet aan de pilot meedoen dienen vanaf 15 december ook een negatief testresultaat te overleggen voor vertrek en moeten na aankomst tien dagen in quarantaine.

Tagliafico verlengt contract Ajax met één jaar

Nicolás Tagliafico blijft trouw aan Ajax. Beide partijen hebben vandaag hun handtekening gezet onder een contract voor een langer verblijf. Het in de zomer van 2022 aflopende contract van de 28-jarige Argentijnse vleugelverdediger is met een jaar verlengd. Het bericht kan ook worden gelezen dat Ajax kan komende zomer een hogere transfersom kan vragen voor Tagliafico. 

Tagliafico kwam in januari 2018 over van het Argentijnse Independiente. De Zuid-Amerikaan speelde tot nu toe 111 officiële wedstrijden, waarin hij twaalf doelpunten maakte. In zijn eerste volledige seizoen bij Ajax won Tagliafico de landstitel en de beker. Dat seizoen bereikte Ajax ook bijna de finale van de Champions League. Veel van de basisspelers van dat elftal zijn inmiddels vertrokken.

Ajax had nog meer spelersnieuws te melden. De Amsterdammers hebben Max de Waal gecontracteerd. De Waal tekende een contract dat loopt tot en met 30 juni 2023. Het betreft het eerste contract voor de achttienjarige middenvelder.  De Waal speelt sinds 2013 in de jeugdopleiding van Ajax. Hij maakte op 16 september 2019 zijn debuut in het betaald voetbal tijdens de wedstrijd Jong Ajax – Jong PSV (2-0). Tot nu toe kwam De Waal dertien keer in actie voor de beloften en scoorde twee keer. 

Siem de Jong voor anderhalf jaar naar Heerenveen

Siem de Jong keert terug in de Eredivisie. Hij vervolgt zijn loopbaan bij sc Heerenveen. De middenvelder komt transfervrij over van FC Cincinnati en keert na amper een jaar weer terug. Hij tekent een contract voor anderhalf jaar tot medio 2022 in het Abe Lenstra Stadion.

De Jong sluit na de winterstop aan bij de selectie van sc Heerenveen. "Je kijkt altijd om je heen naar versterkingen voor je selectie. Siem is een absolute buitenkans. Met zijn voetballend vermogen en persoonlijkheid is Siem een zeer welkome versterking. Hij beschikt over een geweldige staat van dienst en brengt een karrenvracht aan ervaring met zich mee. Wij zijn trots dat hij voor ons heeft gekozen", zegt technisch manager Gerry Hamstra op de website van sc Heerenveen.

In februari verruilde De Jong Ajax nog voor een avontuur in de Major League Soccer (MLS). Na zestien officiële wedstrijden voor Cincinnati, zonder treffers en assists, werd hij onlangs bedankt voor bewezen diensten.  De geboren Zwitser speelde het grootste deel van zijn carrière voor Ajax. Met die club werd hij onder meer viermaal op rij landskampioen (van 2010/2011 tot en met 2013/2014). In de zomer van 2014 ging De Jong zijn eerste buitenlandse avontuur aan: Newcastle United. Na twee seizoenen Engeland keerde hij terug naar Nederland: eerst als huurling bij PSV (2016/2017), daarna weer als speler van Ajax (2017/2018). 

OM eist celstraf, boete en verbeurdverklaring panden Yab Yum

Vandaag heeft het OM in Amsterdam tegen een inmiddels 73-jarige verdachte uit Almere een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden geëist. De BV waar hij de bestuurder van is moet wat het OM betreft 250.000 euro boete betalen. Daarnaast heeft het OM geëist dat de Yab Yum panden aan het Singel en aan de Spuistraat in Amsterdam en de merkenrechten verbeurd moeten worden verklaard. De man en de BV worden onder meer verdacht van witwassen.

De zaak die vandaag inhoudelijk voor de strafrechter werd behandeld, is een zaak met een lange historie. In 2007 besloot de gemeente Amsterdam op basis van de BIBOB de exploitatievergunning voor het prostitutiebedrijf Yab Yum in te trekken. Die exploitatievergunning was aangevraagd door de BV die vandaag samen met zijn bestuurder als verdachte voor de rechter stond. De BIBOB informatie hield in dat het economische belang en de daarmee samenhangende feitelijke zeggenschap van Yab Yum in handen was gekomen van leden van de Hells Angels.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt wat er precies is gebeurd. Per 1 mei 1999 heeft de inmiddels 73-jarige verdachte de exploitatie van Yab Yum overgenomen. Voor de exploitatie én de panden aan Singel 295 en Spuistraat 240b in Amsterdam betaalt hij 8,4 miljoen gulden. Het OM stelt zich op het standpunt dat hij voor de panden zelf 4,4 miljoen gulden heeft betaald, een veel lager bedrag dan de dan geldende marktprijs.

Bedreiging en afpersing
De reden dat de toenmalige eigenaar van Yab Yum – en dus ook de eigenaar van de panden – tot die verkoop is overgegaan heeft, zo stelt het OM, te maken met bedreigingen en afpersingen in 1999 door de criminelen Klepper en Mieremet, in het criminele circuit ook wel Spic & Span genoemd. Die bedreiging is in ieder geval eenmaal kracht bijgezet door de aanwezigheid van vijf Hells Angels bij het bezoek van onder anderen Mieremet en Klepper aan Yab Yum in december 1998. In januari 1999 heeft de toenmalige eigenaar van Yab Yum aangifte gedaan van bedreiging en afpersing.

Rechtstreekse overdracht van het prostitutiebedrijf aan Klepper en Mieremet was niet mogelijk gezien hun banden met de Hells Angels, daarom werd de verdachte die vandaag voor de rechter staat als zetbaas ingeschakeld. Een zetbaas overigens die precies op de hoogte was van de achtergrond van de overdracht. De officieren van justitie in hun requisitoir: “Het OM meent dat verdachte en zijn BV als juridische koper naar voor zijn geschoven als afscherming van Klepper en Mieremet.” Na de overdracht komt er een nieuw hoofd beveiliging en een nieuwe portier bij Yab Yum te werken, beiden lid van de Hell’s Angels.

Onmisbare schakel
Door de handelwijze van de verdachte konden Klepper en Mieremet hun plan om de eigenaar van Yab Yum af te persen volbrengen. Zonder zijn bereidheid om zichzelf en zijn vennootschap beschikbaar te stellen voor de overdracht van Yab Yum hadden Klepper en Mieremet de eigenaar niet met succes zo onder druk kunnen zetten. Verdachte en zijn BV zijn een onmisbare schakel geweest en verdachte moet dat hebben geweten. Nadat Yab Yum is overgedragen zijn de bedreigingen aan het adres van de toenmalige eigenaar gestopt.

“De toenmalige eigenaar is gedwongen geweest zijn zaak te verkopen. Mogelijk dat de bedreigingen aanvankelijk waren gericht op het betalen van een geldbedrag, uiteindelijk was een verder functioneren van hem als eigenaar van de Yab Yum onmogelijk. Hij ervoer de bedreigingen dan ook als een poging om zijn zaak over te nemen”, aldus de officieren. “Afpersing is op zichzelf een bijzonder ernstig misdrijf, dat leidt tot gevoelens van grote angst bij het slachtoffer en zijn gezin, dat blijkt ook uit dit requisitoir en het dossier. Dat klemt te meer als die afpersing zich ook richt op gezinsleden. Verdachte is bij het hele traject van de overdracht van Yab Yum en de periode daarna als zetbaas van Yab Yum, gedurende jaren, op zijn manier, willens en wetens betrokken geweest. Hij heeft die afpersing gefaciliteerd.”

Alles overwegende komen de officieren tot een strafeis van twaalf maanden cel tegen de 73-jarige verdachte wegens witwassen en wegens het presenteren van een onjuiste balans. Zijn BV moet wat het OM betreft een boete betalen van 250.000 euro. Daarnaast eist het OM dat de merkenrechten én de panden van Yab Yum aan het Singel en de Spuistraat in Amsterdam, waarop het OM in 2010 klassiek beslag heeft gelegd, verbeurd verklaard worden.

Archeologische vondst op strand Noordwijk

Een man vond op zaterdag 29 augustus rond 19:05 uur een menselijke onderkaak op het strand van Noordwijk. Nadat agenten de kaak veilig stelden, vond onderzoek plaats. Het gaat om een archeologische vondst. De eigenaar van de kaak is overleden tussen ca. 763 en ca. 492 jaar voor Christus.

De vinder vermoedde dat het om een menselijke kaak ging en belde de politie via 0900-8844. Medewerkers van Forensische Opsporing stelden vast dat het om een menselijke onderkaak met zeven gebitselementen ging. De kaak werd voor onderzoek aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut. Daar werd vastgesteld dat het om een zeer oud bot ging, waarna de kaak werd aangeboden aan de Rijksuniversiteit Groningen, het Centrum voor Isotopenonderzoek.

Het Centrum voor Isotopenonderzoek onderzocht de kaak en gaf aan dat het gaat om de onderkaak van een persoon die naar schatting minimaal 35 jaar oud was. De conclusie van het koolstofdateringsonderzoek is dat de persoon is overleden tussen circa 763 en 492 jaar voor Christus, in de vroege ijzertijd. De kaak wordt overgedragen aan het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland in Alphen aan de Rijn.

Archeologische vondst op strand Noordwijk (Foto: Politie)
Archeologische vondst op strand Noordwijk (Foto: Politie)

Archeologische vondst op strand Noordwijk (Foto: Politie)
Archeologische vondst op strand Noordwijk (Foto: Politie)

Chuck Norris viert Kerst in World of Tanks

Wargaming laat Holiday Ops in World of Tanks terugkeren. Tussen 9 december en 11 januari kun je virtueel een klein bergdorpje versieren. Alleen moet je wel opletten voor een inwoner: Chuck Norris.

Chuck heeft wat uitdagingen voor de spelers klaarstaan. Elke dag staat er een nieuwe op het programma, in totaal 32 missies. Er zijn allerlei rewards te verdienen, waaronder een extra slots voor tansk tijdens Holiday Ops waarbij je zelf de tankbonus kunt kiezen, en je kunt Chuck Norris als Commander krijgen.

Net als vorig jaar draait het bij Holiday Ops om het verdienen van versieringen. Er is genoeg te vinden in deze besneeuwde stad, van een pianist die optreedt voor de bewoners tot een enorme kerstboom op het dorpsplein. Door de stad aan te kleden, vergroten spelers niet alleen de feestelijke sfeer maar ook hun huidige opbrengst. Spelers worden beloond met verschillende versieringen en decoraties voor het maken van hun eigen vuurwerkshows (zij het met behulp van vijandelijke voertuigen) en het voltooien van speciale missies. Er zijn honderden versieringen om te verzamelen en 4 collecties om te voltooien, zodat spelers genoeg spullen hebben om te decoreren.

Bovendien zijn de Snow Maidens terug en geven ze dagelijks speciale geschenken uit. Elk van de vier Snow Maidens is verantwoordelijk voor een specifieke collectie: Kerstmis, Nieuwjaar, Lunar New Year en Magic New Year. Door elke dag beloningen uit dezelfde verzameling te selecteren, wordt een speciale meter gevuld en worden de mindere versieringen uitgesloten van je dagelijkse geschenken.

Iedereen die inlogt tijdens de periode krijgt een Pz.Sfl. IC, een Duitse Tier IV tank cadeau.

COVID-19: 5935 nieuwe besmettingen en 58 doden, totaal 543.924 en 9623

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5935 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 543.924 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 189 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1152 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 28 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 473 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 58 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9623 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

[FOK! actie] Honderd kilometer is misgelopen

Goed. Een dik jaar geleden begon ik met wandelen. Al snel werd de honger groter, en op aanraden van collega @qltel schreef ik mij in voor de Nijmeegse vierdaagse. Dat werd hem niet helaas dit jaar, dus liepen we samen de alternatieve vierdaagse. Nog niet zo lang geleden kwam de Dam tot Dam wandeltocht thuiseditie langs, waarbij ik 43 km voor Pink Ribbon liep. Die ging me zo soepel af dat ik me kort daarna inschreef voor 60 kilometer voor de Hartstichting.

Hoewel die iets moeizamer ging door flinke regenval op het laatst, kreeg ik trek in een Kennedymars (80 km binnen 20 uur). Die wilde ik volgend jaar gaan lopen, maar toen kwam het verhaal van @Slaapmeisje voorbij. Ik trok de tachtig kilometer naar voren en liep, ondanks wat tegenslagen onderweg, ook de tachtig kilometer succesvol uit, al was het dan niet binnen 20 uur. Het doel voor Slaapmeisje was in ieder geval gehaald. Tijd nu voor een grotere uitdaging dus.

Wellicht is het niet algemeen bekend, maar FOK! verkeert een beetje in zwaar weer, mede door COVID-19. Na lang nadenken, overleggen, heel veel plannen en toegezegde steun onderweg, vertrek ik 4 december om 04:00 uur voor een sponsorloop van honderd kilometer om FOK! te steunen. Ik loop van Alkmaar via Heiloo, Castricum, Wormerveer, Amsterdam, Weesp, Hilversum en Baarn, naar Utrecht CS. Onderweg word ik geholpen door verschillende FOK!kers, bij wie ik kan eten, douchen, kleding kan wisselen en een powernap kan doen. Ik hoop, Deo volente, op 5 december rond tien uur 's avonds te finishen bij Utrecht CS.

Onderweg zal ik in dit topic live updates en foto’s (laten) delen. Ook zal ik live te volgen zijn via Google Maps. Doneren voor FOK! is mogelijk via deze pagina. Als je een berichtje voor me achterlaat in de ticker bovenaan het forum zou ik dat ontzettend tof vinden. Mocht je langs m’n route wonen en me live willen supporten of een aantal kilometer meelopen mag dat natuurlijk ook!

Update 04-12-2020 02:00 uur
Zoals ik al verwacht had, ben ik weer ruim voor de wekker wakker en kan ik niet meer slapen. Ik ben dus reeds op pad. 

Update 08:42 uur:
Om half zeven was ik hopeloos verdwaald. Verkeerd gelopen bij Limmen. Opgepikt door Rob. Ontbeten en gedouched bij hem en nu onderweg naar Amsterdam

Update 12:51 uur
Helaas heb ik de tocht moeten afbreken. Nadat ik verkeerd was gelopen bij Limmen werd ik door Rob van een stikdonkere weg afgeplukt. Bij de 80 km voor slaapmeisje moest ik onverwacht langs een heel eind donker bos, wat een nachtmerrie was. Nadat ik vanmorgen weer verkeerd was gelopen en op weer zo'n ellendig donkere weg terechtkwam werd ik onbewust bang dat het me komende nacht weer zou gebeuren dat ik zou verdwalen. Stress slaat bij mij vaak op m'n maag en dan word ik kotsmisselijk. Doorlopen was geen optie op dat moment helaas. 

DJMO en 100 kilometer voor FOK!  (Foto: FOK! )

Marechaussee pakt mensensmokkelaars op bij Ter Apel

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteravond bij Ter Apel twee mannen aangehouden voor mensensmokkel.

Marechaussees hielden een reguliere controle in de grensregio, gericht op onder andere illegale grensoverschrijding en migratiecriminaliteit.

Tijdens die controle werd een auto met Nederlands kenteken geselecteerd.

In de auto bevonden zich drie mannen, twee Syrische mannen met een verblijfsvergunning in Nederland en een man zonder geldige reis- of identiteitsdocumenten.
Uit onderzoek ter plaatse rees het vermoeden dat de man gesmokkeld werd door de chauffeur en bijrijder.

Hierop is het tweetal aangehouden en meegenomen naar de brigade van de Marechaussee voor verder onderzoek.

'Twee advocaten van kroongetuige Nabil B. op dodenlijst'

Na de moordaanslag op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum vorig jaar, staan volgens De Telegraaf opnieuw twee advocaten van kroongetuige Nabil B. 'in de vuurlinie van de onderwereld'. Raadsmannen Peter Schouten en Onno de Jong hebben te horen gekregen dat hun levens ernstig gevaar lopen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) staan ze op een dodenlijst. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries loopt ernstig gevaar. Zo valt te lezen bij AT5 vandaag.

Beide advocaten hebben van de NCTV te horen gekregen dat de dreiging van moordaanslagen verband houden met hun rol als advocaat in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en andere verdachten. Volgens het OM is Taghi verantwoordelijk voor een reeks moorden en pogingen daartoe. Beide advocaten staan de belangrijkste troefkaart van justitie tegen Taghi bij. Peter R. de Vries is zijn vertrouwenspersoon.

De broer van kroongetuige B. werd in maart 2018 doodgeschoten in Noord. De 41-jarige Reduan, die niets met misdaad en de onderwereld te maken had, werd doodgeschoten in zijn beletteringszaak aan de tt. Melissaweg. De schutter, Shurandy S., is later gearresteerd en veroordeeld tot 28 jaar cel.

Vastbesloten
Onno de Jong en Peter Schouten reageren in De Telegraaf strijdbaar. 'We blijven ons werk doen. De kroongetuige kan op ons blijven rekenen', zegt De Jong tegen de krant.

Ook Schouten zegt vastbesloten te zijn met zijn werk door te gaan. 'Ik heb destijds een bewuste keuze gemaakt om Nabil B. te verdedigen. Daar brengt dit uitermate vervelende bericht geen verandering in.'

Op de rol: ‘U hebt uw dochtertje diep vernederd. Het is godgeklaagd’

Op Rechtspraak.nl kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen van rechtzittingen bij de politierechter tegen. In het verslag van 14 november j.l. het verhaal van een vader die zijn 9 jarige dochter uitscheldt, slaat en kaalscheert omdat ze heeft verzuimd een aantal pagina's uit een boek met apocriefen over te schrijven. Dat moet ze altijd van haar vader doen in de weekenden dat ze bij hem is als "voorbereiding" op het VWO. 

Leroy (31) heeft 1 boek in huis: een boek uit de jaren 60 met apocriefen (‘verborgen’ geschriften die de RK-kerk niet tot de canon van de Bijbel rekent). Die apocriefen moeten zijn kinderen heel serieus nemen. Dochtertje Hope* van 9 is om de week een weekend bij haar vader en in de zomervakantie logeert ze 3 weken bij hem in Den Haag. Ze moet dan altijd een paar pagina’s uit het boek overschrijven en de moeilijke woorden opzoeken in de dikke Van Dale. ‘Want als ze naar het vwo gaat, dan is daar wat voor nodig.’

Vuist
Je dochter van 9 kaalscheren en vervolgens alleen met de trein naar Amsterdam laten gaan; politierechter Wallet staat er versteld van. ‘Ze wilde weg. Ik moest werken, dus ik kon haar niet wegbrengen. Wat moest ik dan?’, zegt Leroy. Maar stelt hij de rechter gerust: ‘Ze ging wel vaker alleen met de trein.’ Het gaat er in zittingszaal E2 van het Haagse gerechtsgebouw vanochtend niet alleen om dat Leroy zijn dochtertje kaal heeft geschoren, hij zou haar ook ‘met de vlakke hand en met de vuist’ hebben geslagen. Hij moet tot zijn schande bekennen dat hij Hope heeft kaalgeschoren (‘ik moet als vader mijn kind beschermen en dat heb ik niet gedaan’), maar hij heeft haar niet geslagen. ‘Ik ben een grote man. Ik weeg 160 kilo. Als ik mijn dochter sla, staat ze niet meer op.’

Boos
Vader kan wel zeggen dat hij Hope niet heeft geslagen, maar Hope vertelt een ander verhaal. ‘Zij vertelde haar oma dat u haar op haar voorhoofd had geslagen. Ze had ook pijn aan haar vingers’, houdt politierechter Wallet Leroy voor. Als Hope in Amsterdam naar het ziekenhuis gaat voor haar hand, blijkt dat haar linkerduim is gebroken. Niet zijn schuld, zegt Leroy. ‘Mijn dochtertje was in Duinrell een paar keer gevallen.’ In de kindvriendelijke studio van de politie vertelt Hope hetzelfde verhaal. ‘Ik moest op bed gaan zitten en toen heeft hij mij overal geslagen. Ik probeerde tegen te stribbelen en hield mijn handen en armen voor mijn hoofd en gezicht, maar ik moest mijn handen wegtrekken’, citeert de rechter uit het politierapport. Niet waar, houdt Leroy vol. ‘Anders had de Jeugdzorg daar wel wat over gezegd, en dat hebben ze niet gedaan.’ Zijn 4-jarige zoontje zei er trouwens wel wat over toen de politie poolshoogte kwam nemen. De rechter: ‘Zonder dat ernaar werd gevraagd, zou uw zoontje hebben gezegd: “Als je ongehoorzaam bent, dan krijg je klappen. Hope kreeg ook klappen en pappa was heel erg boos. Je mag niet ongehoorzaam zijn.”’

Behandeling
Hope is sinds de gebeurtenissen bij vader in behandeling bij een psycholoog en vader is ook onder behandeling. Hij moet zich ook melden bij de reclassering. Daar wil Leroy vanaf. ‘Ik word nog iedere dag herinnerd aan wat er anderhalf jaar geleden is gebeurd. Ik bid om verder te kunnen.’ Wat officier van justitie Algera betreft kan Leroy daarmee doorgaan en komt hij de komende 2 jaar niet van de reclassering af. De officier: ‘Hope heeft haar oma en de politie heel gedetailleerd verteld waar ze is geslagen. Wat zijn zoontje van 4 heeft verteld, is zeker geen sterk bewijsmiddel, maar ik weet zeker dat een kind dat nooit te maken heeft gehad met huiselijk geweld nooit uit zichzelf zou zeggen dat ongehoorzame kinderen worden geslagen.’ Leroy verdient een gevangenisstraf van 48 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij moet zich bij de reclassering melden, mag Hope niet zomaar zien en hij moet in behandeling blijven. De officier vindt de schadevergoeding van 1.750 euro die Leroys ex-vrouw eist wat hoog. De rechter moet maar bepalen wat redelijk is. Tijdens een werkstraf van 40 uur ten slotte zou Leroy kunnen ‘nadenken over wat opvoeden inhoudt.’

Tegenstrijdig
Leroy heeft Hope kaalgeschoren, dat is zonneklaar, maar waaruit blijkt nu dat hij haar heeft mishandeld? Die duim kan Hope Duinrell hebben gebroken. ‘Tegen een arts van de GGD zegt Hope dat ze eerst is kaalgeschoren en daarna pas is geslagen. Dat klopt niet met wat ze tegen de politie heeft gezegd. Tegen haar tante zei ze dat ze was kaalgeschoren, níet dat ze was geslagen. De bewijsmiddelen zijn tegenstrijdig, en daarom vraag ik om vrijspraak voor het slaan’, zegt raadsvrouw Polko. Politierechter Wallet tilt niet aan die vermeende tegenstrijdigheid. ‘Wat ze bij oma heeft gezegd, vind ik betrouwbaar. Juist omdat ze er eerst niet over wilde praten en zelfs de schuld van alles op zich wilde nemen. In de kindvriendelijke studio is ze flink doorgezaagd over de klappen en het kaalscheren en is ze heel gedetailleerd geweest.’

Maag
Politierechter Wallet raakt op stoom als ze in de aanloop naar haar uitspraak Leroys wreedheid aanstipt. ‘Mijn maag draaide zich om toen ik het dossier las. U hebt uw dochter van 9 eerst kaalgeschoren en vervolgens alleen met haar kale koppie met de trein naar Amsterdam laten gaan. U hebt uw dochter diep vernederd. Het is godgeklaagd.’ Zo’n hartenkreet van een rechter hoor je zelden in de zittingszaal. De rechter neemt de strafeis van de officier bijna helemaal over. Alleen houdt ze het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf op 20 dagen. Omdat hij nóg 6 kinderen heeft en de ernst van de situatie niet tot hem lijkt door te dringen, wil de rechter dat Leroy nog 2 jaar wordt begeleid door de reclassering. Leroy heeft gezegd dat hij de schadevergoeding best wil betalen, dus dat mag hij doen. En oh ja, wat moet er gebeuren met Hopes krullen die de politie uit de vuilnisbak heeft gevist? ‘Daar zit niemand op te wachten.’


360 kilo ketamine aangetroffen; grootste vangst ooit in Nederland

De politie-eenheid Noord-Holland heeft op 28 oktober in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland elf verdachten aangehouden. Naast de aanhoudingen, werden op dezelfde dag op veertien locaties doorzoekingen verricht.

Bij de actie waren ruim 250 politiemensen betrokken van zowel de eenheid Noord-Holland als van andere eenheden en werd ondersteuning geboden door een specialistisch team van Defensie. In verband met de aan verdachten opgelegde beperkingen, kon eerder geen informatie over de actie worden verstrekt.

Aanhoudingen
De criminele organisatie wordt ervan verdacht zich bezig te houden met grootschalige handel in verdovende middelen (cocaïne/amfetamine/methamfetamine) en met de handel in ketamine. De aangehouden verdachten zijn 9 mannen en 2 vrouwen, zij variëren in leeftijd van 25 tot 60 jaar en zijn woonachtig in Hoofddorp, Heemskerk, Zandvoort, Amsterdam, Den Haag en Zwolle.
Een 32-jarige en een 37-jarige man, beiden woonachtig in Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de criminele organisatie. Op dit moment zitten vier mannen nog vast, waaronder de beide hoofdverdachten, de andere verdachten zijn heengezonden maar zij blijven wel verdachte.

Doorzoekingen
De doorzoekingen vonden plaats in de woningen van de verdachten en in bedrijfsruimten in Hoofddorp, Amsterdam, Limmen, Losser en Gronau (Duitsland). Verschillende zoeklocaties werden gelijktijdig betreden, de politie werd hierbij ondersteund door diverse specialisten en speurhonden.
Bij deze doorzoekingen werden naast een administratie o.a. ruim 350 kg ketamine met een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro (de grootste hoeveelheid ketamine ooit aangetroffen in Nederland), ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, 2 vuurwapens en veel designer-artikelen inbeslag genomen. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp.

Aanleiding en achtergrond
Het strafrechtelijk onderzoek werd in juni 2018 opgestart nadat de politie informatie ontving dat een van de hoofdverdachten zich bezig zou houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat. Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kg cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo.

Ketamine
Ketamine is niet opgenomen op lijst I of II van de Opiumwet, maar is een geneesmiddel dat zonder registratie niet verhandeld mag worden of in handelsvoorraden in bezit mag zijn. Ketamine is in opkomst als partydrug, maar is zeer schadelijk voor de volksgezondheid. De handel gaat bovendien vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen en wapenbezit.

Lopend onderzoek
Nu het een lopend strafrechtelijk onderzoek betreft kan er op dit moment geen nadere inhoudelijke informatie gedeeld worden. Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Twintig jaar gevangenisstraf en TBS voor het levend verbranden van man in Breda

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 52-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en TBS met dwangverpleging voor moord.

Op 8 april 2019 werd het slachtoffer in zijn eigen garage overmeesterd door twee mannen die hem op zijn stoel vastbonden. De twee mannen lieten de verdachte binnen en vertrokken weer. Terwijl de verdachte een biertje dronk en een sigaretje rookte, besprenkelde hij het slachtoffer telkens met wasbenzine en dreigde hem in brand te steken. Na drie kwartier voegde hij de daad bij het woord en stak het slachtoffer in brand. Daarna reed hij in de auto van het slachtoffer dwars door de garagedeur naar buiten.

Brandwondencentrum
Het slachtoffer maakte zichzelf los, probeerde zich te blussen en zocht hulp. Hij is overgebracht naar het brandwondencentrum en was zo ernstig verbrand dat hij geen enkele kans meer had dit te overleven. Een aantal uren later overleed hij in het bijzijn van zijn vrouw en zoon aan zijn verwondingen.

Verantwoordelijkheid
De verdachte heeft het slachtoffer op een gruwelijke wijze vermoord en de nabestaanden onbeschrijflijk en onherstelbaar leed aangedaan. De rechtbank rekent het verdachte ook zwaar aan dat hij geen openheid heeft gegeven en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor deze daad. De rechtbank heeft vastgesteld dat er tijdens de moord sprake was van een psychische stoornis, waardoor de verdachte enigszins verminderd toerekenings­vatbaar is.

Opgelegde straf
De rechtbank vindt het niet verantwoord dat verdachte na het uitzitten van zijn straf zonder behandeling terugkeert in de maatschappij. Daarom wordt naast een gevangenisstraf van twintig jaar ook TBS met dwangverpleging opgelegd, zoals de officier van justitie had geëist


Twee derde van de kankerpatiënten in Nederland gaat coronavaccinatie halen

Twee derde van de mensen met kanker geeft aan gevaccineerd te willen worden tegen corona. Van deze groep wil ruim de helft graag voorrang krijgen bij de vaccinatie. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft dat, samen met andere zorgorganisaties, laten onderzoeken en er ruim 2400 (ex-)kankerpatiënten voor gesproken.

Van de mensen die niet meer beter worden, zegt ruim 7 op de 10 graag een vaccinatie te krijgen. Ruim drie kwart van de mannen geeft aan graag gevaccineerd te willen worden ten opzichte van ruim de helft van de vrouwen: van de vrouwen zegt een derde het nog niet te weten. Onder de mensen van 66 jaar of ouder geeft bijna 8 op de 10 respondenten aan graag gevaccineerd te willen, waarvan ruim de helft met voorrang. Meer hierover op Skipr.

OMT-leden bedreigd en beveiligd

Leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, zijn de afgelopen tijd bedreigd. Een enkel OMT-lid wordt beveiligd. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, bevestigde een bericht hierover van NU.nl. 

Gommers, die vrijdagochtend niet veel meer wil zeggen dan dat het bericht klopt, spreekt volgens Nu.nl over ernstige bedreigingen via sociale media. Soms worden OMT-leden ook thuis bezocht. Meer hierover op Skipr.

Adolf Hitler grijpt opnieuw de macht

Adolf Hitler heeft de macht gegrepen. Dat is niet voor het eerst in de historie, maar dit keer gaat het gelukkig niet om de middelmatige schilder. Adolf Hitler Uunona is de naam, de Namibische provincie Ompundja is zijn rijk.

Sinds de apartheid in Zuid-Afrika voorbij is heeft de SWAPO-partij de macht in Namibië, een voormalige Duitse kolonie en een land waar dan ook nog erg veel Duitse - en ook Nederlandse - namen te vinden zijn. De vader van de politicus vond Adolf Hitler ooit wel goed klinken en met 85 procent van de stemmen werd Adolf deze week gekozen als vertegenwoordiger van Ompundja.

Volgens junior wist zijn vader vermoedelijk niet precies wie de meer bekende Adolf Hitler was, ook in Namibië sloegen zijn tekeningen immers niet echt aan. "Ik begon pas als tiener te begrijpen dat die man de wereld wilde veroveren, ik streef zelf niet naar werelddominantie", voegt hij er ook nog wel even aan toe.

Robben komt dit kalenderjaar niet meer in actie

Arjen Robben heeft problemen met zijn kuit. Hij komt hierdoor dit kalenderjaar niet meer in actie voor FC Groningen. Dit laat de club vrijdagochtend weten in een persbericht. De aanvoerder van FC Groningen blijft werken aan zijn herstel, maar kampte een paar keer met een terugslag. “Het loopt nog niet zoals ik zou willen."

“We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt, maar helaas zonder het gewenste resultaat. Ik zal de komende tijd gebruiken om te herstellen en wil heel graag in het nieuwe jaar met het team op het veld staan en wedstrijden gaan spelen. Of dit gaat lukken, kan ik nu nog niet zeggen. Dat zal de komende periode uitwijzen. Hoewel mijn eigen situatie teleurstellend verloopt, ben ik blij dat onze ploeg het zo goed doet! De prestaties en het spel zijn prima en ik ben zelfs van mening dat we nog wat punten meer hadden kunnen hebben. Dat is alleen maar positief voor de rest van dit seizoen”, zo laat Robben weten. 

De 36-jarige Robben zei bij zijn terugkeer dat hij zoveel mogelijk minuten wilde maken. De opbrengst valt vooralsnog echter tegen, gezien het feit dat hij verspreid over twee duels slechts 44 speelminuten maakte in de Eredivisie 

Eerste EK-duel handbalsters uitgesteld na positieve coronatest bij tegenstander Servië

Het Europees kampioenschap handbal in Denemarken begint voor de Nederlandse vrouwenploeg een dag later. Oranje zou het vrijdagavond in het eerste groepsduel aantreden tegen Servië, maar door een positieve coronatest bij de Servische ploeg is de wedstrijd 24 uur uitgesteld.

Donderdag bij aankomst in Denemarken zijn Servische speelsters getest. Één speelster bleek positief, de rest was negatief. De hele selectie is in quarantaine gegaan. De negatief geteste speelsters worden vrijdag en zaterdag nogmaals getest. Als die testen opnieuw negatief zijn, kan de wedstrijd zaterdag worden gespeeld. De wedstrijd in Kolding zal zaterdag om 20.30 uur beginnen.

Oranje speelt verder nog in de eerste groepsfase tegen Kroatië en Hongarije. De beste drie landen gaan door naar de volgende ronde, maar de onderlinge uitslagen worden ook meegenomen. 

Persona 5 Strikers naar het Westen

Soms vergeet men een YouTube-video op privé te zetten en dan ligt het nieuws al op straat: Persona 5 Strikers komt 23 februari naar het Westen op  PlayStation 4, Switch en pc. Helaas is de officiële video op het Atlus-kanaal ondertussen weer geblokkeerd, maar het internet zou het internet niet zijn als er backups zijn gemaakt.

Persona 5 Strikers  speelt zich een half jaar na het einde van Persona 5 af. De Phantom Thieves of Hearts komen samen voor een zomervakantie, maar raken verwikkeld in een nieuw incident. Mysterieuze gevallen doen zich overal in Japan voor. Zijn er paleizen, de cognitieve werelden van verwrongen volwassenen, teruggekeerd? De Phantom Thieves vermommen zich weer en gaan op zoek naar de oorzaak.

Persona 5 Strikers is een samenwerking tussen het Persona Team en Koei Tecmo's Omega Force.

Erop los drummen met Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack

Bandai Namco laat weten dat Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack uitgebracht is op Nintendo Switch. Deze digitale bundel bestaat uit Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure 1 en 2 die ook los verkrijgbaar zijn.

Beide games hebben een unieke verhaallijn waarbij spelers op twee verschillende RPG-avonturen gaan door verschillende periodes uit zowel de geschiedenis als de toekomst en het opnemen tegen meer dan 250 verschillende monsters en vijandelijke drums in meer dan 130 nummers. Laat je drum skills zien en rekruteer vijanden om je te helpen tegen nog grotere gevaren.

Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack ondersteunt de Drum Controller voor Switch.

FOK! Wat een weer: een beetje van hetzelfde

Het is meest bewolkt, maar er zijn ook enkele opklaringen en het is vrijwel overal droog. De zuid- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft. De wind af naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen, waarin met name in het noordoosten, maar lokaal ook elders mistbanken kunnen ontstaan. Met name in het zuidwesten komen enkele wolkenvelden voor. In de loop van de nacht neem de bewolking in het oosten en noordoosten geleidelijk toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -1°C in opklaringen tot +4°C aan de Zeeuwse Kust. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidoostenwind.

Morgenochtend is het in vooral in het noorden en oosten overwegend bewolkt en in het noordoosten valt er uit de bewolking regen. In de ochtend kan er in het uiterste noordoosten af en toe natte sneeuw vallen. Elders komen meer opklaringen voor en de eventueel aanwezige mistbanken lossen in de loop van de ochtend op. De bewolking boven het noorden en oosten trekt noordwaarts weg, waarna wolkenvelden en opklaringen elkaar aflossen. Het wordt ongeveer 5°C. De wind draait gedurende de dag van zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig. In de middag en avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak en draait overal naar zuidoost. (Bron: KNMI)

 

 

Meer weer op FOK!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.