FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 december 2020

Random Pics van de Dag #170

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Doom Eternal, Control en meer naar Game Pass in december

Microsoft voegt deze maand wederom een rits nieuwe titels toe aan de immer uitbreidende Xbox Game Pass. Bij de nieuwe lichting vinden we onder andere de toppers Control en Doom Eternal die morgen al hun intrede doen op Game Pass, maar de gehele decemberlijst is een stuk langer.

Behalve games komt er ook verbeterde ondersteuning voor cloud-enabled games, waarbij Android-gebruikers nu touch controls tot hun beschikking hebben voor een select aantal titels waaronder Bloodstained: Ritual of the Night. Verder verlaten er zoals gebruikelijk ook een aantal games de service.

Het is altijd even opletten welke titel voor welke versie van Game Pass uitkomt, daarom hieronder een overzicht van alle december-games, het platform en de datum.

 • Control (Android & Console) - 3 december
 • Doom Eternal (PC) - 3 december
 • Haven (Console & PC) - 3 december
 • Rage 2 (Android) - 3 december
 • Slime Rancher (Android & Console) 3 december
 • Va-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action (PC) - 3 december
 • Yes, Your Grace (Android, Console & PC) - 3 december
 • Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition (Console & PC) - 4 december
 • Call of the Sea (Android, Console & PC) - 8 december
 • Monster Sanctuary (Android & Console) - 8 december
 • Starbound (PC) - 8 december
 • Unto The End (Console & PC) - 9 december
 • Assetto Corsa (Android & Console) - 10 december
 • Gang Beasts (Android & Console) - 10 december
 • GreedFall (Android, Console & PC) - 10 december
 • Superhot: Mind Control Delete (Android & Console) - 10 december
 • Yooka-Laylee and the Impossible Lair (Android, Console & PC) - 10 december
 
 Games die verdwijnen in december:
 
 • eFootball PES 2020 (Console) - 11 december
 • Age of Wonders: Planetfall (Console & PC) - 15 december
 • Infinifactory (PC) - 15 december
 • Metro: Last Light Redux (PC) - 15 december
 • MudRunner (Console & PC) - 15 december
 • Naruto to Boruto: Shinobi Striker (Console) - 15 december
 • Pathologic 2 (Console & PC) - 15 december
 • The Turing Test (Console & PC) - 15 december
 • Ticket to Ride (Console & PC) - 15 december
 • Untitled Goose Game (Console) - 15 december
 

Elon Musk belooft om tegen 2026 mensen naar Mars te brengen.

Hoewel SpaceX pas kort geleden voor de eerste maal met een Dragon2 mensen de ruimte heeft ingevlogen, heeft oprichter Elon Musk alweer een aantal gewaagde nieuwe beloftes uitgesproken.

Bij het in ontvangst nemen van de Axel Springer Award in Berlijn, vertelde hij van zijn gedurfde plannen om mensen naar de planeet Mars te brengen.

‘We willen binnen twee jaar een onbemand voertuig naar Mars sturen’, zei Musk. ‘Ik denk dat als ik zeg dat we over zes jaar mensen naar Mars brengen, ik daar gelijk in krijg, en als we geluk hebben misschien over vier jaar.’ Musk vertelde dat de grootste uitdaging er in ligt om de technologie te ontwikkelen die nodig is om het menselijk leven 'multiplanetair’ te maken, en dat hij een ruimtebasis op de maan en een zelfvoorzienende stad op mars wil creëren.

Fortuna Sittard hakt knoop door en kiest definitieve opvolging Hofland

Fortuna Sittard maakt het seizoen af met Sjors Ultee als hoofdtrainer, zo meldt De Telegraaf. Hij verving de afgelopen weken al de ontslagen Kevin Hofland en krijgt het vertrouwen van de clubleiding om de rest van het seizoen in goede banen te leiden.

De verwachting is dat Ultee Rob Alflen kiest als assistent, met wie hij eerder samenwerkte bij FC Utrecht en Helmond Sport. Fortuna Sittard heeft de definitieve aanstelling nog niet bevestigd. Ultee liet eerder al ontvallen graag door te willen als trainer bij Fortuna. Die rol vervulde hij eerder, totdat Hofland werd aangesteld als trainer.

Ultee verschoof naar de functie van assistent-trainer en werd later aangesteld als technisch directeur van de Limburgers. Die rol komt nu te vervallen met zijn nieuwe aanstelling.

Fortuna had de voorbij weken contact met een aantal kandidaten, maar kreeg onder anderen van Duitsers Alexander Zorninger en Bernd Hollerbach 'nee' op rekest. Tayfun Korkut, ex-trainer van onder meer FC Kaiserslautern, Bayer Leverkusen en VfB Stuttgart, was naar verluidt ook in beeld.

Uiteindelijk viel de keuze op Ultee, die een seizoen krijgt tot aan het einde van het seizoen. In de verbintenis contract is een optie opgenomen voor een extra seizoen.

De clubleiding van de nummer voorlaatst in de Eredivisie heeft Ultee de mogelijkheid geboden om zelf een assistent mee te nemen naar Limburg. Dit lijkt Alflen te worden, met wie Ultee in het verleden al eens samenwerkte.

Tussen 2014 en 2016 was de 33-jarige oefenmeester assistent-trainer bij FC Utrecht onder Alflen en Erik ten Hag en ook bij Helmond Sport werkte het duo samen. Sinds zijn vertrek bij Helmond Sport vorig jaar zit Alflen zonder club.

Feyenoord hield spelersgroep een maand lang in het duister over afscheid Advocaat

Dick Advocaat besliste ruim een maand geleden al te gaan stoppen als trainer van Feyenoord, zo geeft hij woensdagmiddag aan tijdens de persconferentie voorafgaand aan het Europa League-duel met Dinamo Zagreb. Hij maakte zijn besluit destijds kenbaar aan technisch directeur Frank Arnesen, maar de spelersgroep bleef in het duister. Jens Toornstra, woensdag ook aanwezig op de persconferentie, zegt daar geen moeite mee te hebben.

Op de persconferentie gaan de eerste vragen aan Advocaat over zijn besluit om te vertrekken, dat dinsdagavond werd bekendgemaakt door Feyenoord. "Ik liep al een tijdje rond met de gedachte om te stoppen na dit seizoen. Ik twijfelde over het moment om dat te zeggen", vertelt de oefenmeester. "Er kwam wat reuring over in de kranten, en over de lijn die Arnesen wilde volgen, dus dit vond ik een goed moment." Arnesen heeft Advocaat niet gevraagd om te blijven, vertelt de trainer. "Niet op die manier. Hij heeft me gevraagd hoe ik erin sta en toen zei ik dat ik ermee stopte. Dat is al een goede maand geleden."

"Spelers maakt het allemaal niet zoveel uit of Jantje of Pietje trainer is", reageert Advocaat op de vraag hoe zijn spelers reageerden. "Zo ging het bij mij althans altijd: als er een nieuwe trainer komt, conformeer je je aan zijn eisen. En de ene trainer vind je wat beter dan de ander. Vanochtend hebben ze het allemaal gelezen." Advocaat erkent dat hij de spelers niet heeft toegesproken. "Mijn bui was er niet zo naar", legt hij uit. Dat had onder meer te maken met het teleurstellende optreden van Feyenoord tegen FC Utrecht (1-1) op zondag, al geeft Advocaat wel toe nog steeds plezier te hebben in zijn functie.

"Op een gegeven moment moet je een besluit nemen", geeft de 73-jarige oefenmeester aan. "Mijn leeftijd speelt geen rol in hoe ik me voel; ik voel me heel goed, op allerlei manieren. Maar ik vind het genoeg. Ik denk eerlijkheidshalve ook dat er een jongere trainer moet komen bij een jongere groep. Ik hoor er niet meer bij. Voor mezelf is het beter om het stokje door te geven aan een ander." Wie dat gaat worden, is voorlopig de vraag. Toornstra ziet het als 'een optie' dat Arnesen daarover in gesprek gaat met de spelers. "Misschien niet met de hele spelersgroep, maar met een afvaardiging. Al weet ik niet of wij daar veel over te zeggen hebben."

Advocaat vertelde dat hij de spelers dinsdag wel bijeenriep om te praten over de wedstrijd tegen FC Utrecht en de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. Hij vertelde toen niets over zijn besluit om te vertrekken, maar na berichten in de media besloot hij alsnog naar buiten te treden. Advocaat zegt er niet bij te hebben stilgestaan dat de timing, daags voor een belangrijk Europees duel, wellicht niet ideaal was. Toornstra heeft er geen moeite mee. "Het verraste me vooral, maar het moment is niet per se slecht. We moeten als spelers volwassen genoeg zijn om ermee om te gaan", vindt de middenvelder.

Toornstra beaamt aan dat de spelersgroep niet is ingelicht over het vertrek van Advocaat. “Dat vind ik niet vreemd. Ik stoor me er in ieder geval niet aan", aldus de routinier, die naar eigen zeggen weer honderd procent fit is. Zondag ontbrak hij nog in de wedstrijd tegen FC Utrecht. "Tegen Fortuna Sittard reeg ik last van mijn hamstring. Toen hebben we er alles aan gedaan om tegen CSKA Moskou te spelen. Daar kon ik eigenlijk niet alles doen wat ik wilde. Met het komende programma leek het ons verstandig om een wedstrijd over te slaan."

Ronde van Vlaanderen en andere Vlaamse voorjaarswedstrijden ook in 2021 zonder publiek

Organisator Flanders Classics verwacht dat de Ronde van Vlaanderen en andere Vlaamse voorjaarswedstrijden ook in 2021 zonder publiek verreden zullen worden.

Bij de voorbereidingen voor de wedstrijden gaat Flanders Classics ervan uit dat er nog geen publiek toegestaan is.

“Wij zijn al bezig met de voorbereiding van de Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag 27 februari 2021. Er is hiervoor maar één werkbaar scenario en dat is de openingsklassieker organiseren zonder publiek. Zeker gezien de huidige situatie waarin we ons bevinden met het coronavirus”, aldus Tomas van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, op de website van Sporza. “Die lijn trekken we verder door naar wat volgt met onze andere koersen: Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.”

Op de vraag of het verschil maakt als er op grote schaal gevaccineerd is antwoordt Van der Spiegel: “Vandaag is dat niet aan de orde. Is dat wel het geval, dan kunnen wij de protocollen aanpassen. Wij gaan rekening houden met alle mogelijke scenario's. Tot op heden is dat er één zoals we dat kennen van dit jaar na maart. Koersen zonder toeschouwers. Laat ons wel hopen dat dit het allerlaatste jaar is dat we zonder toeschouwers organiseren. Natuurlijk willen wij koersen zien met een massa publiek, maar als het niet anders kan dan moet het maar zonder.”

Gemeente Amsterdam in gesprek met eigenaar app die parkeerboete voorkomt

De gemeente Amsterdam ziet voorlopig af van een kort geding tegen de start-up Parkeerwekker. Met die app kun je voorkomen dat je een parkeerboete krijgt. De gemeente vindt dat - niet geheel verrassend - onwenselijk. Zo meldt AT5.

Wie de app gebruikt, krijgt een berichtje als er een scanauto van de gemeente langs is gereden. Je hebt dan nog vijf minuten de tijd om toch te gaan betalen. Voor zo'n bericht betaal je Parkeerwekker €1,49. De gemeente vindt dat de onderneming zich schuldig maakt aan privacyschending en aanzet tot belastingontduiking.

'Ik vind dat wel een heel negatieve benadering van de gemeente', zegt Luis Roman van Parkeerwekker. 'Wij helpen gewoon mensen die vergeten zijn om de meter aan te zetten.' Roman zegt ervan overtuigd te zijn dat mensen wel wíllen betalen, maar er soms niet aan denken. Ieder ander geluid wuift hij weg en bestempelt hij als onzin. 'Blijkbaar heeft de gemeente wel heel weinig vertrouwen in haar eigen burgers.'

Kort geding
Half november dreigde de gemeente met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen zou stoppen. Vandaag kreeg Roman te horen dat dat voorlopig niet aan de orde is. 'Blijkbaar hebben ze geen sterke zaak', zegt hij. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat nu is afgesproken toch eerst in gesprek te gaan. 'Als er uit goed gesprek een oplossing gevonden kan worden heeft dat de voorkeur boven een juridische procedure. Als dat niets oplevert, volgen daarna alsnog juridische stappen', aldus de woordvoerder.

Dat gesprek wil Roman zeker aan gaan. Hij is ook actief in negen andere steden, waaronder Delft, Rotterdam en Tilburg, maar alleen in Amsterdam is zijn bedrijf gesommeerd te stoppen. 'Wij wachten op bericht van de gemeente waarin staat op welke grond zij dit willen verbieden. Dat heeft onze advocaat nog niet gehoord, we zijn heel benieuwd waar ze mee komen.'

Roman denkt dat er vanuit de gemeente een paar goede advocaten op de zaak worden gezet. 'Het kan zijn dat ze anders miljoenen euro's aan parkeerinkomsten mislopen, dus ze zullen er wel wat voor over hebben', zegt hij lachend.

Steeds meer Nederlanders voor een ander uiterlijk van (Zwarte) Piet

Steeds meer Nederlanders accepteren een andere verschijningsvorm van Zwarte Piet. Vier jaar geleden wilde 65 procent van de Nederlanders nog dat deze zwart zou blijven, in 2018 was dit nog de helft en dit jaar geldt dat nog voor 39 procent van de bevolking. Het onderzoek is gepubliceerd door onderzoeksinstituut I&O Research. Zo meldt het AD vandaag.

Horeca gaat demonstreren voor meer steun en heropening: horecabond doet niet mee

Horecaondernemers gaan demonstreren voor meer financiële steun en een snelle heropening van restaurants, dancings en cafés. Opmerkelijk: de horecabond doet er niet aan mee. Zo meldt de Gelderlander.

De actie wordt georganiseerd door de Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van meerdere horeca verenigingen. Ze claimen zo’n 10.000 horecaondernemers te vertegenwoordigen.

De Horeca Alliantie is van mening dat de huidige overheidssteun aan de horeca zwaar onvoldoende is en dat bij ongewijzigd beleid een faillissement dreigt voor duizenden horecabedrijven. ‘Onze inzet is en blijft: géén horecaonderneming mag sneuvelen als gevolg van coronamaatregelen’, zo staat in hun manifest.

De wens is dat er mogelijkheden voor tijdelijk ontslag worden gecreëerd, waarbij het UWV de kosten voor de transitievergoeding gaat betalen. Ook vinden ze dat er maatwerk nodig is voor de steun aan recentelijk geopende horecazaken, deze vallen buiten de huidige steunmaatregelen omdat er nog geen financieel jaaroverzicht is, waarbij ze hun verlies kunnen aantonen. Verder moet er een vergoeding komen voor de kosten van personeel wat in quarantaine moet bij horeca met een afhaalfunctie.

De Horeca Alliantie wil dat de horeca zo snel mogelijk weer mogelijkheden tot openen krijgt, hierbij moet dan worden gekeken naar het type horecaonderneming.

Mochten er geen aanvullende maatregelen worden genomen om de horeca tegemoet te komen, ‘dan gaan we 17 januari open’, stelt Khalid Oubaha, een grote horecaondernemer met meerdere vestigingen. ’Het houdt een keer op’.

Horecabond Koninklijke Horeca Nederland staat niet achter de actie te staan, Zij hebben na een gesprek met de minister van Financiën Hoekstra, afgelopen maandag, nog hoop op een verduidelijking over de coronamaatregelen in de horeca en een eventuele aanpassing van het steunpakket.

Den Haag: Gewonden bij steekincident in supermarkt Grote Marktstraat

Bij een steekpartij in een vestiging van de Albert Heijn in de Grote Marktstraat in Den Haag zijn rond het middaguur twee personen gewond geraakt. Zo meldt Regio15, waar tevens meer beelden te zien zijn rondom dit incident.

De Grote Marktstraat is afgesloten. Agenten in kogelwerende vesten, brandweerlieden en ambulancepersoneel zijn aanwezig. De traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team is geland op het Malieveld.

Brandweerlieden zijn met een brandslang naar binnen in de Albert Heijn. Er kwam veel rook vanuit de zaak naar buiten. Volgens getuigen zou de dader iets brandends naar binnen hebben gegooid. Dit zou om een molotovcocktail gaan. De brandweer heeft de brand geblust..

De dader is een lange, getinte man, ca. 30 jaar. Hij droeg een zwart jack, een trainingspak en grijze schoenen. Hij is na de steekpartij in onbekende richting gevlucht.

Er zijn twee slachtoffers van de steekpartij naar het ziekenhuis vervoerd. Ook enkele agenten die de winkel waren binnengerend en daarbij rook hadden ingeademd, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Een politiehelikopter cirkelt boven het centrum van de stad. De politie is in de omringende straten met veel personeel en honden met succes op zoek naar de verdachte gegaan, deze is rond 14.30 uur aangehouden.

COVID-19: 4942 nieuwe besmettingen en 66 doden, totaal 532.444 en 9504

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4942 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 532.444 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 142 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1131 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 25 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 475 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 66 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9504 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Vanaf 3 december worden de open data bij het RIVM i.p.v. 14.15 uur dagelijks om 15.15 bijgewerkt.

Voormalig voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer (73) overleden

Voormalig voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is maandag op 73-jarige leeftijd overleden.

De Amsterdammer maakte in 1970 bij Blauw-Wit in zijn geboorteplaats zijn debuut in het betaalde voetbal. Later speelde hij nog voor FC Amsterdam, MVV, Telstar, FC Volendam en HFC Haarlem. In 1984 beëindigde hij na 126 wedstrijden en 23 doelpunten zijn voetbalcarrière.

Boggle met Frank Kramer (Bron: Youtube)

Na zijn voetbalcarrière werd hij als tv-presentator pas bij het grote publiek bekend. Hij presenteerde onder andere de spelshows Hints en Boggle. Van 1994 tot en met 2018 was hij sportcommentator bij Eurosport. Zijn laatste uitzending was, tot onvrede van Eurosport, legendarisch door over alles en niets te vertellen behalve de wedstrijd zelf. Vorig verscheen zijn biografie Eeuwig op de vlucht, een toevalstreffersleven.

Kramer was al enige tijd ziek. Vorige week werd hij op zijn verjaardag onwel en raakte daarna in coma.

Frank Kramer neemt afscheid van Eurosport (Bron: Youtube)

Eerste trailer voor Mijn Beste Vriendin Anne Frank

Dutch Filmworks heeft zojuist de eerste trailer vrijgegeven voor de grote Nederlande productie Mijn Beste Vriendin Anne Frank.

De film wordt geregisseerd door Ben Sombogaart. Hannah Goslar wordt gespeeld door Josephine Arendsen. De 14-jarige actrice speelde vorig jaar in Mijn Bijzonder Rare Week Met Tess. Anne Frank wordt gespeeld door de 17-jarige Aiko Mila Beemsterboer, die eerder de hoofdrol vertolkte in de film Vechtmeisje. Roeland Fernhout en Lottie Hellingman spelen de ouders van Hannah Goslar terwijl Stefan de Walle de rol van Otto Frank vervult.

Hannah Goslar en Anne Frank zijn beste vriendinnen ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Maar drie jaar later, in 1945, hebben de twee meisjes een buitengewone ontmoeting in concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar riskeert een moedige Hannah haar leven in de hoop haar ernstig verzwakte vriendin te helpen.

Mijn Beste Vriendin Anne Frank verschijnt in februari 2021 in de Nederlandse bioscopen.

Film of seriefanaat en hou je ervan erover te schrijven? Wordt crew!

Weer Schumacher in F1: Mick tekent bij Haas

Het zat er al een tijd aan te komen en verrassend is het dan ook bepaald niet, maar de naam Schumacher keert terug in de Formule 1: Mick Schumacher, zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael, heeft getekend bij het team van Haas.

De 21-jarige Schumacher won in 2018 de Europese Formule 3-titel en stapte daarna met hulp van het juniorprogramma van Ferrari over naar de Formule 2. Daar maakte hij nogal een wisselvallig indruk in het jaar waarin Nyck de Vries de titel pakte: hij won één race, maar eindigde als twaalfde in de titelstrijd.

Ook dit jaar begon hij niet geweldig, maar met het team van Prema Racing kreeg hij de zaken in de tweede helft van het seizoen toch uitstekend op orde en liet hij ook steeds vaker zien wel degelijk serieus racebloed in de aderen te hebben. Inmiddels staat Schumacher met twee races te gaan op plek één en strijdt hij komend weekeinde met Callum Ilott om de titel.

Schumacher zal volgend jaar bij Haas naast de dinsdag al aangekondigde Rus Nikita Mazepin rijden, de huidige nummer drie in de Formule 2. Uiteraard reageerden zowel Haas als Schumacher beiden positief op het nieuws, beide reacties kwamen er op neer dat ze zin hebben in de samenwerking en elkaar bedanken voor de kansen.

Russell vervangt Hamilton bij Mercedes, Aitken vervangt Russell

Ontzettend verrassend is het niet, maar George Russell zal in elk geval komend weekeinde Lewis Hamilton vervangen bij Mercedes. De wereldkampioen in de Formule 1 testte positief op COVID-19 en zal in elk geval de Grand Prix van Sakhir in Bahrein, de voorlaatste race van het jaar, aan zich voorbij moeten laten gaan.

Russell komt over van Williams, waar hij het hele jaar in een behoorlijk matige auto al een uitstekende indruk maakt, net als vorig jaar. De coureur uit het opleidingsprogramma van Mercedes rijdt in principe ook volgend jaar nog weer bij Williams, maar het is wel een prima kans voor de jonge Brit om zich eens te laten zien in een daadwerkelijk competitieve auto.

Bij Williams moet Russell uiteraard vervangen gaan worden en die taak komt op de schouders van reservecoureur en debutant Jack Aitken te liggen. De 25-jarige Brit werd in 2015 kampioen in de Formule Renault Eurocup, eindigde in 2017 als tweede in de GP3 en staat na een elfde en vijfde plek in het eindklassement nu twaalfde in de Formule 2, waar hij door het missen van het laatste raceweekeinde wel iets zal zakken.

Kwart werkenden doet zich op werk beter voor

Maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders doet zich op werk weleens beter voor dan dat ze naar eigen zeggen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.104 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijk onderdeel van deze leugens is het salaris, zo heeft een op de zeven ondervraagden tegen collega’s weleens gelogen over wat ze precies verdienen.

Met dertig procent doen vooral hoogopgeleiden zich tegenover collega’s en leidinggevenden beter voor. Onder praktisch geschoolden (zeventien procent) en middelbaar opgeleiden (25 procent) liggen deze percentages fors lager. De hoogte van het salaris speelt daarbij vrijwel geen rol van betekenis. Zo heeft slecht een op de negen hoogopgeleiden weleens gelogen over zijn of haar salaris. “Uit eigen ervaring weet ik dat het per persoon verschilt hoeveel waarde iemand aan zijn salaris hecht”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik zie het persoonlijk als een hygiënefactor die boven een bepaalde grens weinig- tot geen impact heeft op werkprestaties en motivatie. Wanneer iemand naar eigen inzicht te weinig verdient, kan dit echter ontzettend demotiverend zijn. Zeker als diegene zijn salaris met dat van beterverdienende collega’s vergelijkt.”

Liegen en bedriegen
Naast het salaris zegt negentien procent van de werkenden ook weleens te liegen over hun thuissituatie. Van alle ondervraagden is zeven procent daarnaast niet altijd even eerlijk over hun CV. Opvallend genoeg wordt er ook thuis veel gelogen over werk. Zo zegt maar liefst twintig procent van de respondenten weleens werkprestaties en verantwoordelijkheden te hebben aangedikt richting familie en/of vrienden. Mannen maken zich hier vaker schuldig aan dan vrouwen: 23 procent tegenover slechts vijftien procent. Franke: “Het lijkt erop dat mannen vaker de noodzaak voelen om hun verantwoordelijkheden en prestaties net iets mooier voor te doen. Uit het onderzoek blijkt dat ze over de hoogte van hun salaris zelfs bijna twee keer(!) zo vaak liegen als vrouwen. In mijn optiek is dit gewoon een gevalletje van wie heeft de langste. Zelf pas ik hiervoor, want uiteindelijk houd je alleen maar jezelf voor de gek."

Persoonlijk onheil
Ondanks dat bijna een op de vijf ondervraagden weleens liegt over zijn of haar thuissituatie, houdt het overgrote gedeelte van de respondenten (74 procent) werk en privé het liefst strikt gescheiden. Opvallend genoeg zijn mannen (79 procent) hierin veel stelliger dan vrouwen (slechts 68 procent). Desalniettemin zegt slechts een derde van alle werkende Nederlanders persoonlijk onheil liever niet te delen met collega’s. Franke: “Tegenwoordig gaat het wat moeilijker, maar voor de coronacrisis zaten wij dagelijks met het hele kantoor samen aan de lunchtafel. Het is dan ontzettend lastig om het alleen maar bij koetjes en kalfjes te houden. Omdat je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, is het heel normaal dat er uiteindelijk andere dingen dan alleen maar werk de revue passeren.”

CoronaMelder werkt nu samen met andere Europese corona-apps

Vanaf vandaag werkt CoronaMelder samen met andere Europese corona-apps, waaronder de Corona-Warn-App uit Duitsland. Gebruikers van de CoronaMelder-app ontvangen nu ook meldingen als zij langere tijd dicht bij iemand zijn geweest die bijvoorbeeld de Corona-Warn-App heeft geïnstalleerd en later positief is getest in Duitsland.

Al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben CoronaMelder gedownload. De app informeert mensen of ze mogelijk besmet zijn met corona. Zo kunnen zij verdere besmettingen voorkomen.

CoronaMelder werkt samen met de corona-apps uit Duitsland, Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje. Naar verwachting sluit België in de loop van december aan. Op een later moment zullen ook corona-apps uit andere EU-landen zich bij deze Europese samenwerking aansluiten.

Als je CoronaMelder gebruikt en langere tijd dicht bij iemand bent die de corona-app van een ander EU-land gebruikt, wisselen de twee apps codes uit. Dit gebeurt op dezelfde manier als tussen twee gebruikers van CoronaMelder. Als één van de twee later positief getest wordt en dit meldt in de app uit zijn land, dan ontvangt de ander een waarschuwingsmelding in de app uit het andere land.

Ook voor de samenwerking van CoronaMelder met apps uit andere landen is de privacy een belangrijk punt. Binnen de Europese samenwerking kunnen alleen corona-apps met elkaar communiceren die volgens dezelfde privacybeginselen als CoronaMelder zijn gemaakt. CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn voor de samenwerking. Net zoals bij CoronaMelder weten de corona-apps uit andere landen niet wie je bent of waar je bent.

Na melding ook testen zonder klachten
Als je na 1 december een melding in CoronaMelder ontvangt, kun je je ook laten testen als je geen klachten hebt. In de melding staat dat je dat 5 dagen na het laatste risicovolle contact kan doen. Als de test negatief is, dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven.

Heb je de app nog niet gedownload? Ga naar de App Store en de Google Play Store om CoronaMelder te downloaden. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig. Meer informatie vind je op www.coronamelder.nl.

Start coronavaccinatie mogelijk begin januari

Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. De logistieke operatie is erop gericht om in de week van 4 januari 2021 te starten met vaccineren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, de Gemeentelijke Gezondheidsdienst, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen werken daarbij nauw samen.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) maakte eerder bekend dat de vaccinontwikkelaars BioNTech/Pfizer en Moderna officieel een aanvraag tot markttoelating hebben gedaan. Dat betekent dat de testfase van deze vaccins is afgerond. EMA gaat de vaccins nu in nauwe afstemming met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordelen op onder andere veiligheid, kwaliteit en effectiviteit. Als dit proces voorspoedig verloopt, verwacht EMA uiterlijk 29 december met een oordeel te komen over het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers
Volgens planning worden ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers als eerste gevaccineerd. Of het vaccin van BioNTech/Pfizer geschikt is voor deze doelgroep moet blijken uit de EMA-beoordeling. Mocht dit niet het geval zijn, dan komen andere groepen in beeld. Het RIVM werkt hiervoor – samen met VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en uitvoerende partijen – verschillende scenario’s uit. Eén van de uitgangspunten daarbij is dat er zo min mogelijk verspilling van de schaarse vaccins mag optreden.

Armoederisico bevolking in 2019 een fractie lager

In 2019 maakte 6,2 procent van de Nederlandse bevolking deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en liep aldus risico op armoede. Dat is iets minder dan in de twee voorgaande jaren, toen 6,3 procent van de bevolking van een laag inkomen moest rondkomen. Onder werknemers bleef het armoederisico ongewijzigd. Dit meldt het CBS naar aanleiding van nieuwe cijfers over het risico op armoede.

Iets meer dan één miljoen mensen leefden in 2019 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 391.000 al ten minste vier jaar achtereen (2,5 procent van de bevolking). Sinds 2017 bleef het aandeel met een langdurig armoederisico onveranderd.

De lage-inkomensgrens staat voor een vast koopkrachtbedrag en wordt jaarlijks gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. In 2019 lag de grens voor een alleenstaande op netto 1 090 euro per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 530 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 080 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1660 euro.

Armoederisico zzp’ers hoger dan van zmp’ers en werknemers
Van de 6,5 miljoen 15- tot 75-jarigen met hoofdzakelijk inkomen uit loondienst maakte 1,5 procent deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dat percentage is even groot als in 2018 en in 2017. Sinds 2013 is het armoederisico van zowel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als van zelfstandigen met personeel (zmp’ers) elk jaar verder afgenomen. In 2018 kwam 6,9 procent van de zzp’ers uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en 3,7 procent van de zelfstandigen met personeel.

Werknemers hebben het laagste armoederisico maar vormen wel de grootste groep werkenden. Daarom is bij hen het absolute aantal met een laag inkomen groter dan onder zmp’ers en zzp’ers. In 2018 hadden 96 duizend werknemers een laag inkomen, tegen respectievelijk 11.000 zmp’ers en 64.000 zzp’ers.

Armoederisico relatief groot in handel, vervoer en horeca
Zelfstandigen kennen een relatief grote spreiding in armoederisico. Zzp’ers spannen in dit opzicht de kroon. Het armoederisico van zzp’ers varieerde in 2018 van 1,7 procent in de financiële dienstverlening tot 11,7 procent in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige dienstverlening en 12,0 procent in handel, vervoer en horeca. Laatstgenoemde sectoren zitten nu in de hoek waar door corona de meeste klappen vallen.

Bij de zmp’ers hadden de werkenden in de financiële dienstverlening en de gezondheids- en welzijnszorg met respectievelijk 1,0 procent en 1,2 procent het laagste armoederisico, in handel, vervoer en horeca en in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige dienstverlening liepen zmp’ers het hoogste risico met respectievelijk 5,6 procent en 6,1 procent.

Ruim 1,7 miljoen werkenden betrokken in 2018 hun inkomen vooral uit handel, vervoer en horeca. In deze bedrijfstak werkten verreweg de meeste zmp’ers en zzp’ers met elk een aandeel van rond 8 procent. De bedrijfstak telde in 2018 dan ook het grootste aantal zelfstandigen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, te weten 18 duizend zzp’ers en 7 duizend zmp’ers.

Bij werknemers is er relatief weinig spreiding in het armoederisico over de verschillende bedrijfstakken. De bandbreedte liep in 2018 van 0,2 procent in het openbaar bestuur en overheidsdiensten naar 2,7 procent in de zakelijke dienstverlening.

Minder kinderen met armoederisico
In 2019 maakten 251.000 minderjarige kinderen (7,8 procent) deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, zevenduizend minder dan in het jaar ervoor (7,9 procent). Het aantal kinderen in een gezin dat al minstens vier jaar moest rondkomen van een laag inkomen was met bijna 3.000 gedaald, naar 99.000 (3,2 procent).

Het aantal kinderen met armoederisico steeg ten tijde van de vorige crisis en bereikte in 2013 de piekwaarde van 321.000 kinderen (9,9 procent). Daarna daalde het aantal kinderen met risico op armoede elk jaar verder. De groep kinderen met langdurig armoederisico is sinds 2015 jaarlijks kleiner geworden. Van elke tien minderjarige kinderen met armoederisico in 2019 hadden er ruim vijf een niet-westerse migratieachtergrond, bijna één een westerse migratieachtergrond en bijna vier een Nederlandse achtergrond.

Fok! Wat een weer: grijs en kil

Vandaag is het grijs, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. In de ochtend komt in het zuidoosten lokaal mist voor. Pas aan het einde van de middag en in de avond kan er met name in het westen wat (mot)regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de middag wordt de wind zuidelijk en neemt in de avond toe naar zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag blijft het bewolkt en een gebied met (mot)regen boven het westen breidt zich geleidelijk uit over de rest van het land. Verder is het vooral in het oosten aanvankelijk nevelig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het oosten tot 6°C langs de noordwestkust. De wind is zuid tot zuidwest en is overwegend matig.

Donderdag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen. In de avond gaat het van het zuiden uit harder regenen. De maximumtemperatuur ligt opnieuw rond 5°C. De wind is zuidelijk en matig. In de loop van de dag draait de wind naar zuidoost en neemt langs de kust en het IJsselmeer toe naar vrij krachtig, in de avond mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Afgelopen nacht kouder dan in hele winter (Stockfoto: Pixabay)
Zo begon de meteorologische winter dus niet, op de mist na. (Stockfoto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nederlanders steunen hogere Defensie-uitgaven

Instituut Clingendael heeft gisteren het opinieonderzoek ‘De Nederlandse wending naar Europa’ uitgebracht. De ‘Barometer’ gaat over de militaire rol van Europa, taakspecialisatie en investeringen in Defensie. 48% van de ondervraagden vindt dat Nederland meer geld moet uitgeven aan Defensie.

Clingendael noemt deze relatief hoge steun voor meer Defensie-uitgaven opmerkelijk. Van oudsher staat dit niet hoog op de prioriteitenlijst van Nederlanders. Overigens is 24% het hier niet mee eens en heeft 26% geen mening.

Bijleveld: “Nederlanders beseffen dat de onveiligheid is toegenomen. Ze vinden ook dat Nederland en Europa een groter aandeel in de verdediging van veiligheid moeten nemen en dat daar investeringen voor nodig zijn. Ik zie het rapport als een aansporing richting de politieke partijen om deze mening van de Nederlandse burgers serieus te nemen: in de verkiezingscampagne en bij de formatie van een nieuw kabinet.”

Meer zelfstandige rol Europa
De onafhankelijke denktank polst sinds september met zogenoemde Barometers de mening van de bevolking over buitenlandpolitieke onderwerpen. Daarvoor worden 23.000 Nederlanders ondervraagd. De Clingendael Barometer laat een aantal ontwikkelingen zien.

Naast een hoger Defensiebudget, is er ook steun voor een meer zelfstandige militaire rol voor Europa en voor meer specialisatie. 53% is voor een krijgsmacht die taken verdeelt met buurlanden.

Volgens Clingendael zijn Nederlanders zich goed bewust van de verslechterde veiligheidssituatie en de geopolitieke veranderingen. Ook zien zij de noodzaak van een sterkere krijgsmacht. Dit hangt samen met de verwachting van 79% van de ondervraagden dat de VS Europa de komende 5 jaar steeds minder willen beschermen. Ook vindt 72% dat Europa militair zelfstandig moet kunnen optreden, zonder steun van de VS.

Blij met de uitkomsten
Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Ik ben heel blij met de uitkomsten. Ik zie het als een belangrijke ondersteuning van de koers die we hebben ingezet met de Defensievisie 2035. Daarin zetten we in op een ‘sterker en meer zelfredzaam Europa’. Europa moet sterker en zelfstandiger kunnen optreden als de gezamenlijke veiligheid en belangen in het geding zijn. Daarmee versterken we ook de NAVO. Het is een én-én-verhaal.”

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.