FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 december 2020

Ajax verliest bij Liverpool na inschattingsfout Onana

Ajax is er opnieuw niet in geslaagd om Liverpool te verslaan in de groepsfase van de Champions League. Net zoals de vorige ontmoeting verloor Ajax met 1-0 van Liverpool, ditmaal door een inschattingsfout van Andre Onana.

Liverpool begon als beste aan de wedstrijd. De thuisploeg was al vrij dicht bij de openingstreffer via Curtis Jones. De middenvelder knalde vanaf rand strafschopgebied op de paal, ruim buiten bereik van Onana. Na de grote kans van Liverpool kwam Ajax beter in het spel in een open eerste helft. Noussair Mazraoui was met een goed afstandsschot het gevaarlijkst, maar de werd gekeerd door de Liverpool-doelman.

In de tweede helft begon Ajax uitstekend. Davy Klaassen was met een kopbal dicht bij een treffer en na een goede aanval was David Neres dicht bij de 0-1, nadat eerst Liverpool-doelman Caoimhín Kelleher een inzet van Mazraoui keerde. Waar Ajax de kansen onbenut liet, sloeg Liverpool na een klein uur wel toe. Onana schatte een voorzet vanaf de rechterkant totaal verkeerd in, waarna Jones de bal bij de tweede paal simpel kon binnentikken.

Ajax kreeg weinig kansen op de gelijkmaker, maar vlak voor tijd waren de Amsterdammers toch nog dicht bij een gelijkmaker. Uit een voorzet van Antony kreeg Klaas-Jan Huntelaar een vrije kopkans, maar die werd door een reflex van Liverpool-doelman Kelleher gekeerd.

Net als vorig jaar valt de beslissing voor Ajax in de laatste groepswedstrijd. De Amsterdammers moeten winnen van Atalanta om door te gaan naar de volgende ronde van de Champions League.

Zwaargewicht Dubois eindelijk verslagen, kampioen na 54 zeges onderuit

Sinds zijn profdebuut in april 2017 waren veel ogen gericht op bokser Daniel Dubois, de jonge Brit die gezien werd als een van de grote talenten bij de zwaargewichten. Dat is nog steeds zo, maar zijn eerste nederlaag is een feit.

Dubois (15-0, 14 KO's) nam het in het Londense Church House - een prachtig decors - op tegen landgenoot Joe Joyce (11-0, 10 KO's), winnaar van olympisch zilver in 2016 en met zijn 35 jaar toch al twaalf jaar ouder dan Triple D. De inzet was ruim: de Britse en Europese titels, de Commonwealthtitel en de WBC Silver-titel bij de zwaargewichten, met mogelijk kansen om volgend jaar voor een wereldtitel te gaan.

Joyce begon duidelijk sterker, maar Dubois kwam sterk terug in de tweede ronde. Het was Juggernaut die daarna weer wat sterker werd, maar tegen de verwachtingen in knokte Dubois zich op conditie toch weer helemaal terug in het gevecht. Ondertussen begon zijn oog echter wel flink op te zwellen, maar toch overtuigde hij ook in de zevende ronde nog.

In de achtste nam Joyce het langzaam maar zeker weer over, de negende ronde leek nog meer zijn kant op te gaan en in de tiende was het gedaan: Dubois ging op zijn knie zitten, zijn oog zat inmiddels volledig dicht en hij kon simpelweg niks meer, waardoor het duidelijk de verstandigste keuze was om de handdoek in de ring te gooien. Daarmee is Joyce de nieuwe kampioen en mogelijke uitdager voor een wereldtitel volgend jaar, Dubois zal zich terug moeten gaan vechten.

In Los Angeles kwam Badou Jack (22-3) weer eens in actie, nadat de oud-wereldkampioen in twee gewichtsklassen vorig jaar van zowel Marcus Browne als Jean Pascal had verloren. Tegen Blake McKernan (13-0) liet de Gambiase Zweed zien in uitstekende vorm te zijn, hoewel McKernan zijn zware aanvallen op indrukwekkende wijze weerstond. Van twijfel bij de jury was dan weer geen sprake en na een gelijkspel en twee nederlagen had Jack the Ripper zo weer eens een zege binnen, zijn eerste in ruim drie jaar tijd.

Daniel Jacobs (36-3, 30 KO's) had op een nederlaag in zijn eerste wereldtitelgevecht in 2010 na van slechts twee man verloren: Gennadiy Golovkin (2017) en Canelo Álvarez (2019), twee van de groten der aarde en in beide gevallen voor drie volwaardige wereldtitels in het middengewicht (-76,2kg). Na zijn vorige nederlaag won Jacobs vorig jaar van Julio Cesar Chavez en nu was Gabriel Rosado (25-12) aan de beurt.

Het was niet het meest vermakelijke gevecht ooit, maar toch was het vrij spannend en Rosado leek de winst wel eens te kunnen pakken. Niks bleek minder waar: op split decision won Jacobs, hoewel aanvankelijk per abuis begonnen werd aan de introductie van Rosado als winnaar, die zijn arm al in de lucht stak en vervolgens een behoorlijke teleurstelling te verwerken kreeg.

Tot slot gaan we nog even naar Thailand en wel naar het strawweight, de klasse tot 47,6 kilogram en doorgaans in de Westerse wereld niet echt de meest populaire. In Wanheng Menayothin heeft Thailand echter een heuse ster: hij debuteerde als prof in 2007, ging in 2018 met zijn 51e opeenvolgende overwinning voorbij Floyd Mayweather's 50-0 record en stond afgelopen weekeinde voor het eerst in ruim een jaar weer in de ring.

De inzet was Menayothin's WBC-wereldtitel, die hij al sinds 2014 in zijn bezit had. Landgenoot Petchmanee CP Freshmart, opvallend genoeg zijn eerste Thaise opponent ooit, had andere plannen en na twaalf ronden werd hij als winnaar en nieuwe wereldkampioen aangewezen, waarmee Menayothin's carrière na 54 overwinningen eindelijk ook een nederlaag kent.

Oranjevrouwen winnen ook laatste EK-kwalificatieduel

De Nederlandse voetbalsters hebben de EK-kwalificatiereeks afgesloten zonder puntverlies. Oranje had zich al geplaatst voor het EK van 2022 in Engeland en won ook de laatste poulewedstrijd makkelijk. In Breda won Nederland met 6-0 van Kosovo.

Bij rust stond het tussen Nederland en Kosovo nog verrassend 0-0, maar in de tweede helft liep het Nederlands elftal uit naar een 6-0 winst. Dankzij Katja Snoeijs (drie), Jill Roord (twee) en Lieke Martens liep Oranje makkelijk uit naar een ruime overwinning. Door de zege sluit de Nederlandse voetbalsters af met dertig punten met een doelsaldo van van 48-3.

Bondscoach Sarina Wiegman ontbrak in Breda opnieuw bij Oranje op de bank. Ze verliet vrijdagmiddag het trainingskamp vanwege familieomstandigheden en miste daardoor eerder al de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten die eerder deze week werd verloren.

Random Pics van de Dag #169

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

GroenLinks: Geef marineschepen namen van ‘stoere vrouwen’

Defensie moet nieuwe fregatten van de marine vernoemen naar ‘stoere vrouwen’, stelt GroenLinks. De partij heeft zelf al twee suggesties: Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke militair in de Nederlandse krijgsmacht, en verzetsheldin Jos Gemmeke. Zij kreeg, als enige vrouw naast koningin Wilhelmina, de Militaire Willemsorde.

Zoeken in je mind palace met Twin Mirror

Bandai Namco en DontNod laten weten dat Twin Mirror beschikbaar is. Dit nieuwe verhalende avontuur is verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store.

In deze psychologische thriller worden gamers meegenomen naar de stad Basswood (West Virginia) om Sam Higgs te volgen in zijn zoektocht naar de waarheid. Na het overlijden van zijn beste vriend keert Sam Higgs terug naar Basswood, zijn jeugdstad, voor de begrafenis. Het wordt al snel duidelijk dat deze kleine stad in West-Virginia talloze duistere geheimen heeft. De voormalige onderzoeksjournalist zal zijn deductieve vaardigheden gebruiken om de mysteries rond de stad en haar inwoners bloot te leggen. Als hij oog in oog komt met zijn verleden, wordt Sam verscheurd tussen zijn zoektocht naar de waarheid en zijn verlangen om opnieuw contact te maken met familieleden. Wie kan hij echt vertrouwen?

De analytische vaardigheden van Sam maken het mogelijk voor de speler om via de Mind Place zijn herinneringen opnieuw te beleven. Deze flashback-sequenties maken het mogelijk om de omgeving te bestuderen en aanwijzingen te verzamelen die de simulatie van meerdere scenario's mogelijk maken. Met deze simulatie heeft de speler de mogelijkheid om de gang van zaken af te leiden of de belangrijkste keerpunten van het verhaal te voorspellen. Deze specifieke eigenschap kan er echter toe leiden dat Sam zichzelf afzondert en mensen om hem heen pijn doet.

Dat is het moment waarop de Double in het spel komt - een personage die alleen Sam kan zien met een meer empathische en sociale voorstelling van zichzelf. Sam kan altijd op deze bondgenoot vertrouwen om hem door sociale interacties te leiden en door een samenleving te navigeren die singulariteit soms afwijst. Door deze menselijke kwaliteiten kan de Double Sam een alternatief bieden wanneer hij belangrijke beslissingen moet nemen. Er zijn geen goede of foute antwoorden - iedere speler zal een unieke ervaring beleven die is afgestemd op hun eigen beslissingen.

Twin Mirror is nu digitaal verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. De digitale pc-versie is vanaf vandaag een jaar exclusief verkrijgbaar in de Epic Games Store. De game is compatibel met PlayStation 5 en Xbox Series X | S.

Drie nieuwe speelbare personages in Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Op 3 december zal Captain Tsubasa: Rise of New Champions de zogenaamde “jonge Zweedse Prins” Stefan Levin, de Muay Thai verdediger Singprasert Bunnaak en de keeper Ricardo Espadas op het veld verwelkomen. Elk van deze personages heeft een unieke set skills.

De update naar versie 1.10 zal morgen beschikbaar zijn en zal nieuwe gratis content toevoegen. Een deel hiervan, The Otomo Middle School Route, zal een nieuwe speelbare episode in de verhaalmodus: 'Episode of New Hero' toevoegen. Een nieuwe Assist Mode zal de game-ervaring verbeteren in 'Episode of Tsubasa', die de skills van de spelers zal verhogen. Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen om het spel gebalanceerder te maken, voor singleplayer en multiplayer.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions is uit op PlayStation 4, pc en Switch.

Rainbow Six Siege nu verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is nu verkrijgbaar voor Playstation 5 en Xbox Series X|S in 120 FPS en tot 4K, voor dezelfde prijs als de huidige generatie consoles.

Spelers die de game reeds bezitten op de huidige generatie consoles upgraden hun game gratis naar de next-gen versie binnen dezelfde familie consoles en behouden al hun progressie. Daarnaast is cross-generation play beschikbaar, waardoor PlayStation 5-spelers het opnemen tegen spelers op de PlayStation 4 en spelers op Xbox Series X|S de strijd aangaan met Xbox One-spelers.

Daarnaast is Operation Neon Dawn, het nieuwste en laatste seizoen van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Year 5, nu speelbaar op alle platformen. Dit seizoen introduceert onder andere Aruni, een gloednieuwe verdedigende Operator, de herwerkte map Skyscraper en nieuwe features om de toegankelijkheid te verbeteren.

Spelers met de Year 5 Pass hebben nu toegang tot de nieuwe Operator. Voor overige spelers is het vanaf 8 december mogelijk om Aruni te ontgrendelen met Renown of R6 Credits. Alle andere nieuwe content, inclusief de nieuwe versie van Skyscraper, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers. Tevens introduceert Year 5 Season 4 een nieuwe Battle Pass die beschikbaar is tot en met 22 februari 2021.

Aruni, de nieuwe verdediger uit Thailand, is uitgerust met de Surya Gate gadget waarmee zij laserpoorten plaatst op muren, luiken, deuren en ramen. Deze poorten brengen schade toe aan aanvallers en hun gadgets, maar schakelen uit wanneer verdedigers passeren. De poort dient als obstakel en vernietigt alle drones, projectielen en beschadigt Operators. Aruni is uitgerust met een P10 RONI of een MK 14 EBR als primair wapen en een PRB 92 als secundair wapen.

Met de nieuwe Operator gaan spelers aan de slag op de opnieuw ontworpen map Skyscraper. Zo zijn de balkons verlaagd en verplaatst, zodat aanvallers moeilijker naar binnen schieten van buitenaf. Verder is er een geheel nieuwe rotatie toegevoegd tussen de twee zijden van het gebouw op de tweede verdieping en zijn de bomsites verbeterd om deze competitiever te maken.

Tot slot lanceert Operation Neon Dawn het Sixth Guardian-programma. Dit programma introduceert voor bepaalde seizoenen een tijdelijke bundel waarbij de opbrengsten rechtstreeks naar het goede doel gaan. De eerste bundel is nu verkrijgbaar en bevat een uniform, wapenskin, charm en een hoofddeksel voor Doc. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan The AbleGamers, een Amerikaanse non-profitorganisatie die spelers met een handicap wil ondersteunen door hen te voorzien van tools die ze nodig hebben om te gamen en door inclusiviteit in de videogame-industrie te bevorderen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store.

For Honor krijgt nieuwe Held

For Honor krijgt met Year 4 Season 4 een nieuwe Held binnen de Ridder-factie: de Gryphon. Gryphon, de nieuwe krijger, is vanaf 10 december verkrijgbaar als onderdeel van een speciale bundel met daarin de nieuwe Held, een exclusief Ornament, een Elite Outfit, drie kratten en zeven dagen Champion Status. Daarnaast ontgrendelen spelers Gryphon vanaf 24 december voor 15.000 Staal.

Gryphon, voorheen bekend als Holden Cross, is een voormalige krijger van de Orde van de Handhavers en vocht zij aan zij met Apollyon in de Blackstone Legion. Na haar dood wordt hij echter verworpen en start hij zijn eigen gilde waarmee hij op wereldreis vertrekt om zo nieuwe vriendschappen te smeden en nieuwe vechttechnieken te leren. Gryphon vertrouwt op zijn Bardiche, een stevig stokwapen, om het verzet naar de overwinning te leiden tegen de Orde van Horkos.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is For Honor onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice voor Windows PC.

Wedstrijdje winnen? De FOK! kerstverhalen schrijfwedstrijd is terug van weggeweest!

Na een afwezigheid van een aantal jaar, is de FOK! Kerstverhalenwedstrijd dit jaar terug. In tegenstelling tot eerdere edities echter niet in een eigen forum, maar in TTK. Informatie over de eerdere edities, kun je hier terugvinden.

In dit topic kun je alles bespreken dat met de wedstrijd te maken heeft.

Thema
Het thema is dit jaar: ‘Kerst in Quarantaine’. Het thema mag je zo ruim interpreteren als je zelf wilt, zolang het maar wel duidelijk herkenbaar is in het verhaal.

Meedoen
Wil je meedoen aan deze schrijfwedstrijd, dan kun je je verhaal per e-mail sturen naar kerstverhalen@fok.nl. Je mag maximaal twee verhalen insturen, maar kunt maar met één verhaal winnen. Vergeet in je e-mail niet je username op FOK! te vermelden. Je kunt tot en met 16 december je verhaal mailen.

De maximale lengte is 1.500 woorden per verhaal. Verhalen mogen niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands zijn geschreven. Vergeet ook niet om een originele titel te bedenken.

Na ontvangst zullen de ingezonden verhalen anoniem in het inzendingentopic worden geplaatst. Iedereen met een account op FOK!, dus ook crew, mag meedoen.

Stemmen
Op 17 december zal een stemtopic worden geopend. Er vindt geen voorselectie plaats, dus er kan gestemd worden op alle inzendingen. Stemmen kan tot en met 23 december.

Op 24 december wordt de uitslag bekendgemaakt.

Winnen!
Uitgeverij De Fontein stelt voor de drie verhalen die de meeste punten krijgen tijdens de stemronde, het boek Let it Snow, geschreven door John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracie beschikbaar.

Meedoen? Meld je dan in het topic! 

'Koeman identificeert probleem bij Barcelona en wil landgenoot aantrekken'

Ronald Koeman zoekt naarstig naar defensieve versterkingen, nu hij niet kan beschikken over Gerard Piqué, Sergi Roberto en Samuel Umtiti. Volgens Sport richt de coach van Barcelona zijn pijlen in dat kader op Melayro Bogarde. Een interessante optie voor de Catalanen, want de achttienjarige verdediger beschikt bij TSG Hoffenheim over een aflopende verbintenis.

Hierdoor lijkt de kans groter dat de Duitsers willen onderhandelen over een transfer. Koeman wil een verdediger aantrekken die naast centrumverdediger ook als rechtsback inzetbaar is, waardoor Bogarde in beeld is gekomen bij de technische leiding van Barcelona.

Bovengenoemde Spaanse krant meldt dat de jonge Nederlander tevens wordt gevolgd door scouts van Real Madrid, AC Milan en Manchester City. Koeman wil de neef van Winston Bogarde in januari al naar het Camp Nou halen.

Mocht Hoffenheim een transfersom willen overhouden aan de veelzijdige verdediger, dan zal er tussentijds zaken moeten worden gedaan. De kans is anders groot dat Bogarde na dit seizoen gratis vertrekt.

Bogarde was eerder dit jaar met achttien jaar en twee dagen de jongste Nederlandse speler ooit die zijn debuut maakte in de Bundesliga. Dat gebeurde in mei, toen Alfred Schreuder nog de hoofdtrainer was van Hoffenheim.

De trainer is inmiddels de rechterhand van Koeman bij Barcelona, wat de vermeende interesse van de Spaanse club in Bogarde kan verklaren. De nog onervaren verdediger heeft drie competitieduels en twee optredens in de Europa League achter zijn naam.

De aan Barcelona gelinkte Bogarde kwam in 2009 in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. Negen jaar later, in 2018, koos hij voor de overstap richting Hoffenheim. De multifunctionele verdediger kwam in het recente verleden voor verschillende Nederlandse jeugdelftallen uit.

Barcelona zag in augustus Xavier Mbuyamba nog vertrekken. De centrale verdediger, met een verleden bij MVV Maastricht, tekende een meerjarig contract bij Chelsea.

Bach enige kandidaat bij voorzittersverkiezing IOC

De huidige voorzitter Thomas Bach heeft geen concurrentie bij de komende verkiezingen voor het voorzitterschap van het Internationaal Olympisch Comité.

Bach is sinds 2013 voorzitter van het IOC. De inmiddels 66-jarige Duitser, zelf een oud-schermer, volgde toen Jacques Rogge op.

Volgend jaar komt er een einde aan zijn eerste termijn. Bij de verkiezingen kan hij nogmaals voor vier jaar gekozen worden. Gezien het feit dat er geen tegenkandidaat is zal dat een formaliteit zijn.

Haas F1 Team kondigt Mazepin aan als coureur voor volgend seizoen

Nikita Mazepin rijdt vanaf komend seizoen voor Haas. De 21-jarige Rus heeft een meerjarig contract gesloten met het Amerikaanse Formule 1-team.

In oktober maakte Haas bekend dat na dit seizoen afscheid wordt genomen van Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Beide coureurs reden respectievelijk sinds 2016 en 2017 voor het team.

Mazepin rijdt sinds 2019 in de Formule 2. In zijn eerste seizoen werd hij slechts achttiende. Met nog een evenement te gaan staan de Rus momenteel derde in het kampioenschap.

“Formule 1-coureur worden is een levenslange droom die uitkomt. Ik waardeer het vertrouwen dat het hele team in mij stelt”, aldus Mazepin. “Ze geven een jonge coureur een kans en daar bedank ik hen voor. Ik kijk er naar uit om onze samenwerking te beginnen, zowel op als naast de baan, en ik wil natuurlijk graag mijn capaciteiten blijven tonen na een sterk Formule 2-seizoen.”

Naar verluidt maakt Mick Schumacher grote kans op het andere stoeltje bij Haas. De zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher staat op de eerste plaats in het Formule 2-kampioenschap.

Turkse krant moet publicaties over voormalig Rotterdams raadslid beter rectificeren

De Turkse krant Sabah moet publicaties over het voormalige Rotterdams raadslid Turan Yazir rectificeren. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist in een procedure die Yazir en de gemeente Rotterdam tegen de krant hadden aangespannen.

De krant beschuldigde Yazir in een aantal publicaties van onder meer betrokkenheid bij terrorisme en het verraden van Turkse Nederlanders. Het hof heeft vastgesteld dat Sabah geen grond had voor die ernstige beschuldigingen. Mede omdat de beschuldigingen ook ingrijpende gevolgen hebben gehad voor Yazir, heeft het hof de krant bevolen een rectificatie te plaatsen en verboden de beschuldigingen te herhalen.

De rechtbank Rotterdam had Sabah al eerder bevolen ongegronde beschuldigingen van Yazir van oplichting en het doorgeven van namen van Turkse Nederlanders aan de Nederlandse autoriteiten te rectificeren. In hoger beroep heeft hof nu geoordeeld dat een verdergaande rectificatie nodig is. 

>

Taakstraf voor lekkende politieagent Eenheid Oost-Nederland

Een voormalig wijkagent van de Eenheid Oost-Nederland is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.

De man vervalste twee aangiftes om zo bij de verzekering schade te kunnen claimen. Ook heeft hij meerdere keren kentekengegevens doorgespeeld aan derden.

Onderzoek naar diensttelefoon
In het voorjaar van 2019 zette de man twee keer een aangifte op papier en ondertekende deze bij de naam van een collega. Het ging om een aangifte van diefstal uit zijn woning en een soortgelijke aangifte van diefstal uit zijn vakantiewoning. Deze aangiftes zijn vervolgens naar een verzekeringsmaatschappij gestuurd om schade te kunnen claimen. Uit het dossier blijkt niet dat er geen inbraken hebben plaatsgevonden in de woning én vakantiewoning van de man. Tijdens onderzoek naar de diensttelefoon van de man is gebleken dat hij via WhatsApp meerdere keren om informatie over kentekens is gevraagd. De voormalig wijkagent vroeg die gegevens op in politiesystemen en gaf die informatie in enkele gevallen aan derden. Volgens de man was dat service van zijn kant omdat die personen hem behulpzaam waren bij zijn werk als wijkagent.

Schenden van ambtsgeheim
Het raadplegen van kentekens ten behoeve van derden hoort niet tot de bevoegdheden van een (wijk)agent. Hiermee schond de man zijn ambtsgeheim. Hij maakte met opzet onrechtmatig gebruik van zijn inloggegevens en van de systemen van de politie. Het zoeken naar de informatie vond niet alleen buiten werktijd plaats, ze was ook niet werkgerelateerd. De rechtbank is van oordeel dat hij bij deze niet werkgerelateerde zoekopdrachten de grenzen van zijn autorisatie te buiten is gegaan. Daarmee heeft de 49-jarige man niet alleen de privacy van burgers geschaad, maar ook het vertrouwen van burgers in de politie. Het schenden van het ambtsgeheim en het delen van vertrouwelijke informatie doet ernstig afbreuk aan de integriteit van politie en justitie.

Strafmaat
De man heeft inmiddels strafontslag van het politiekorps gekregen. Sinds de zomer van dit jaar is hij onder behandeling bij een specialist omdat de man kampt met een psychische problemen, deels veroorzaak door traumatische ervaringen uit zijn jeugd en deels doordat hij al politieman diverse heftige incidenten meemaakte. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met die persoonlijke omstandigheden en met het feit dat de man geen criminele intenties had met het opvragen van de gegevens. Ook is niet gebleken dat hij daarmee zichzelf wilde bevoordelen.

Zweedse moeder (70) houdt zoon bijna 30 jaar gevangen in hun appartement

Uit een verwaarloosd appartement in Stockholm heeft de politie een 41-jarige man bevrijd die sinds zijn twaalfde afgezonderd van de buitenwereld zou zijn gehouden door toedoen van zijn moeder (70). De vrouw is gearresteerd op verdenking van vrijheidsberoving en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Zo valt te lezen in de Gelderlander.

Zondagavond deed een familielid de trieste ontdekking. Al langere tijd vermoedde ze dat de man niet naar buiten mocht en kreeg afgelopen zondag eindelijk de mogelijkheid om het appartement te bezoeken terwijl de vrouw des huizes niet thuis was.

Ze schrok enorm van wat ze in het zwaarvervuilde en stinkende appartement aantrof. De man (41) zat in een hoek van een stikdonkere kamer en reageerde angstig toen zijn familielid een kaars ontstak. De man was zwaar verwaarloosd en kon amper spreken. Zijn benen zaten onder de wonden, hij kon met veel moeite overeind komen en had bijna geen tanden meer in zijn mond. Het familielid heeft een ambulance laten komen en de man werd direct naar het ziekenhuis gebracht, waar hij gisteren moest worden geopereerd aan zijn benen. Zijn toestand wordt als ernstig, maar niet levensbedreigend, omschreven.

COVID-19: 4073 nieuwe besmettingen en 62 doden, totaal 527.523 en 9438

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4073 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 527.523 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 187 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1205 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 478 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 62 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9438 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Vanaf 3 december worden de open data bij het RIVM i.p.v. 14.15 uur dagelijks om 15.15 bijgewerkt.

RIVM
RIVM

Automobilist rijdt in op boa's in Tiel na discussie over parkeren

Een automobilist is dinsdagmiddag in Tiel ingereden op twee boa's na een discussie over parkeren. Zij bleven ongedeerd. Zo meldt de Gelderlander.

De man had zijn auto geparkeerd op een fietspad, waarop hij werd aangesproken door de BOA’s die hem op andere parkeermogelijkheden wezen. De automobilist wilde daar echter niet van weten, en stapte daarentegen in zijn auto om op de handhavers in te rijden. Zij raakten niet gewond.

Pingu´ns waggelen binnenkort naar Planet Zoo

Frontier heeft vandaag de Aquatic Pack-DLC aangekondigd voor Planet Zoo, die zoals de naam doet raden helemaal in het teken staat van dieren die in en rond het water leven. De DLC komt op 8 december uit op Steam en kost 10 euro.

Hoogtepunt van de DLC zijn vijf nieuwe dieren: de koningspinguïn, reuzenotter, grijze zeehond, wenkbrauwkaaiman en de diamantrugschildpad. Ook komen er 170 nieuwe decorstukken waaronder wandschilderingen, watervallen en standbeelden. Ook komt er een nieuw scenario wat zich afspeelt in de Verenigde Staten: in Oregon krijg je de taak om een dierentuin rondom een oude rivier op te knappen.

Fox Sports wordt...... ESPN

FOX Sports wordt ESPN. Vanaf 1 januari 2021 gaan de tv-zenders, online kanalen en apps van FOX Sports in Nederland verder onder de naam ESPN. De naamsverandering is een gevolg van de overname van het meerderheidsaandeel in Eredivisie Media & Marketing (EMM) door The Walt Disney Company in 2019.

Er was nog afgesproken dat merknaam FOX Sports nog even zou worden gebruikt, maar langzaam uitgefaseerd zou worden. Ook in het buitenland wordt Fox Sports omgetoverd tot ESPN. 

Voor abonnees van distributeurs die FOX Sports op dit moment aanbieden, verandert er eigenlijk niets. Bij onder meer Ziggo, KPN, Canal Digitaal en T-Mobile blijft voor klanten het FOX Sports-abonnement na 1 januari gewoon doorlopen. Distributeurs hoeven ook niet met Eredivisie Media & Marketing CV aan tafel voor een nieuwe distributieovereenkomst. Ook de vertrouwde stemmen van commentatoren en de bekende gezichten van presentators en analisten bij ESPN blijven hetzelfde als bij FOX Sports. Het enige waar de kijker vanaf 1 januari mee te maken krijgt, is een totaal nieuwe vormgeving waarbij de prominente kleur blauw wordt ingeruild voor het rood van ESPN.

Super Nintendo World in Japan opent 4 februari haar deuren

Nintendo en Universal Studios Japan laten weten dat we vanaf 4 februari in een echte Mario-kart kunnen stappen in het Mario-pretparkgedeelte in Universal Studios Japan in Osaka.

In de onderstaande impressietrailer zie je verschillende gebieden in het park, waaronder Bowser's Castle, waar je Mario Kart: Koopa’s Challenge vindt, een interactieve racetrack in het Mario Kart-pretpark. Elke kart heeft vier zitplaatsen, een AR-headset voor elke inzittende en een stuur waarmee je door het Mushroom Kingdom kunt rijden, al is het onrails. Tijdens de rit kun je net als in het spel koopa shells naar andere racers gooien.

In de trailer zie je ook gebieden die door Nintendo worden beschreven als een geheel nieuw soort spelervaring, waar gasten kunnen springen en blokken kunnen slaan en virtuele munten kunnen verzamelen, net als Mario. Gasten kunnen Power-Up-bands kopen en deze synchroniseren met hun smartphones om hun score bij te houden, terwijl ze andere gasten bevechten om de hoogste score. Je ziet ook Yoshi's Adventure, een familie-attractie waarmee je op Yoshi's rug kunt springen om met Toad mee te gaan op een schattenjachtavontuur.

Covid-19 moet maar snel oprotten, een vakantiebestemming hebben we nu al.

Veel kostuums voor Atelier Ryza 2

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust hebben een nieuwe gameplay-video uitgebracht voor Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy met daarin bonuskostuums te zien die je op allerlei manieren kunt krijgen.

Bij de Digital Deluxe Edition worden extra kostuums gegeven, maar ook als je tijdens de eerste twee weken van release een fysieke of digitale kopie van Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy koopt, krijg je een Early Purchase Bonus-code voor het Summer Fashion-kostuum. Daarnaast kunnen spelers die gegevens hebben opgeslagen van Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout de klassieke kostuumset ontgrendelen, inclusief outfits voor Ryza en haar vrienden uit de vorige titel.

In Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy volgen we Ryza en haar vrienden terwijl ze de geheimen achter oude ruïnes verkennen en de waarheid achter de verloren legendes van de koninklijke hoofdstad ontdekken. Ryza krijgt niet alleen gezelschap van terugkerende helden als Lent Marslink en Tao Mongarten uit het eerste deel van deze saga, maar maakt ze ook kennis met diverse nieuwe personages. Naast al het gecraft als alchemiste kan Ryza dit keer ook zwemmen om nieuwe soorten craft-materialen en een nieuwe dungeons te ontdekken.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy komt uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Switch en pc via Steam op 26 januari 2021. De PlayStation 5-versie is een gratis digitale upgrade voor gebruikers die de PlayStation 4-versie kopen.

Hamilton mist GP Sakhir na positieve coronatest

Lewis Hamilton zal er komend weekend niet bij zijn in Bahrein voor de Grand Prix van Sakhir na een positieve coronatest. De Brit vertoonde gistermiddag milde verkoudheidsklachten waarna later die dag na een test COVID-19 vastgesteld werd. Wie de plek van de wereldkampioen bij Mercedes in zal nemen is nog onbekend.

"Lewis is gisteren wakker geworden met lichte symptomen en hoorde tegelijkertijd dat iemand, met wie hij voordat hij vorige week naar Bahrein afreisde contact had gehad, positief was getest", aldus Mercedes F1 zo lezen we op de site van AD Sportwereld. Hamilton is de derde Formule 1-coureur dit jaar die een race mist door een besmetting met het coronavirus, Sergie Pérez en Lance Stroll gingen hem voor.

Brotherhood of Steel nu ook in Fallout 76

The Brotherhood of Steel plantte vorige week hun vlag in Appalachia met Steel Dawn, de nieuwste gratis update van Fallout 76.

Steel Dawn is het eerste hoofdstuk van de The Brotherhood of Steel questline dat nieuwe NPC’s, nieuwe locaties om te bezoeken, C.A.M.P. Shelters voor uitgebreide bouwopties, nieuwe wapens en pantser om te verdienen, en nog veel meer toevoegt.

Steel Dawn is gratis en nu beschikbaar voor alle Fallout 76-spelers op Xbox One, PlayStation 4 en pc. De game is ook te spelen op Xbox Series X, Xbox Series S en PlayStation 5 via backward compatibility.

SaGa Frontier Remastered verschijnt zomer 2021

Tijdens een livestream voor de mobile adventure RPG Romancing SaGa Re;universe in Japan onthulde Square Enix dat SaGa Frontier, die in 1998 in het Westen werd uitgebracht, terugkeert als SaGa Frontier Remastered. Deze HD-remaster verschijnt in de zomer van 2021 digitaal voor PlayStation 4, Nintendo Switch, pc via Steam en iOS- en Android-apparaten.

SaGa Frontier Remastered wordt ontwikkeld onder visie van Akitoshi Kawazu bekend van Final Fantasy en de SaGa-serie zelf en biedt vernieuwingen en toevoegingen, inclusief geremasterde graphics, nieuwe verhalende content met Fuse als hoofdpersonage, nieuwe personage-evenementen voor Asellus, de Glimmer-skill die personages nieuwe manieren biedt om skills en aanvallen te leren, en meer.

Spelers kunnen het avontuur beleven als één van acht hoofdrolspelers, elk met hun eigen doelen en verhaallijnen, waarbij de keuzes die spelers maken met het unieke SaGa Free-form scenariosysteem bepalen hoe elk verhaal eindigt.

Aansluiten bij JOGG - Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst kosteloos voor alle gemeenten

Gemeenten die nog niet aangesloten zijn bij JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht), kunnen zich daar nu kosteloos bij aansluiten. Ook voor huidige JOGG-gemeenten wordt de jaarlijkse bijdrage per 1 januari 2021 afgeschaft. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft dat samen met JOGG besloten. Het afschaffen van de jaarlijkse eigen bijdrage moet ervoor zorgen dat meer gemeenten aan de slag gaan met de JOGG-aanpak. Daarmee plaatsen zij de gezondheid van kinderen en jongeren nog hoger op hun agenda.

Zorg dat je erbij komt!
"JOGG heeft succes. Dus hoe meer JOGG-gemeenten hoe beter", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. “Als we jongeren al vroeg helpen om gezond te leven, plukken zij daar zelf de vruchten van en wij als samenleving natuurlijk ook. Bijvoorbeeld omdat jongeren lekkerder in hun vel zitten en minder bij de zorg aankloppen. Meedoen aan JOGG is nooit duur geweest, afgezet tegen andere kosten die gemeenten hebben. Maar door sommige gemeenten werd geld toch als een drempel ervaren. Die drempel is nu definitief weg. Dus tegen alle gemeenten die nog op het vinkentouw zitten zeg ik: zorg dat je erbij komt!”

Blokhuis heeft er alle vertrouwen in dat meer gemeenten hierdoor de stap zetten om JOGG-gemeente te worden en zich extra gaan inzetten voor de gezondheid van hun jongeren.

Succesvolle aanpak
In het preventieakkoord hebben de ondertekenaars de ambitie uitgesproken dat voor het einde van 2020 de helft van de gemeenten een JOGG-gemeente is. Op dit moment maken 170 gemeenten onderdeel uit van de JOGG-beweging, dus het doel is bijna gehaald. Een aantal gemeenten gaf aan dat de jaarlijkse bijdrage die betaald moest worden voor deelname aan JOGG voor hen een obstakel vormde. Voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners was de jaarlijkse bijdrage 5.000 euro, gemeenten met meer dan 50.000 inwoners betaalden 10.000 euro. Met het schrappen van de eigen bijdrage is de verwachting dat gemeenten minder een financiële drempel ervaren om JOGG-gemeente te worden.

JOGG-aanpak leidt tot lager BMI
Wanneer een gemeente zich aansluit bij JOGG gaat een team lokaal aan de slag met het implementeren van de aanpak. Samen met het onderwijs, de kinderopvang, de sport, welzijn en het bedrijfsleven werkt JOGG in gemeenten aan het gezonder maken van de fysieke en sociale omgeving. Zo kunnen kinderen op de fiets naar school, lekker buitenspelen en uitgerust wakker worden. Fruit en water zijn in de kantine te krijgen en er liggen gezonde producten in de winkel. In elke gemeente biedt JOGG een op maat gesneden plan dat is toegespitst op de specifieke situatie in die gemeente.

Deze aanpak heeft succes. In 31 gemeenten is er een significante daling te zien van het BMI bij jongeren. En in buurten waar al vier jaar met de JOGG-aanpak wordt gewerkt, ligt het gemeten percentage kinderen en jongeren met overgewicht 9 procent lager dan in andere buurten zonder die aanpak.

Livestream zitting over snorfietsers op rijbaan in Amsterdam

Op dinsdag 1 december om 10.00 uur behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak op een zitting de zaak over snorfietsers op de rijbaan in Amsterdam. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag en is voor belangstellenden via een livestream te volgen. Vanaf 09.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting begint om 10.00 uur.

De zaak gaat over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om de snorfiets in de gemeente te verplaatsen van het fietspad naar de rijbaan. Het gaat om een zogenoemd verkeersbesluit. Vanwege de veiligheid is de snorfietser verplicht een helm te dragen op de rijbaan. Volgens het gemeentebestuur wordt het hierdoor minder druk op de fietspaden en wordt de verkeersveiligheid daarmee verbeterd. De plicht geldt voor het hele gebied binnen de Ring A10, behalve op de belangrijkste doorstromingswegen voor auto en openbaar vervoer en de Schellingwouderbrug en Amsterdamsebrug.

Tegen het ontwerpbesluit van het gemeentebestuur dienden eerder ruim 4.600 inwoners en bedrijven een zogenoemde zienswijze in. Tegen het definitieve verkeersbesluit van het gemeentebestuur kwamen drie inwoners in beroep bij de rechtbank Amsterdam, maar die stelde hen in mei 2019 in het ongelijk. Twee inwoners laten het er niet bij zitten en komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten dat het verplaatsen van snorfietsers naar de rijbaan leidt tot minder drukte en een betere verkeersveiligheid. Verder vinden ze dat het gemeentebestuur te weinig oog heeft gehad voor de nadelige gevolgen voor snorfietsers.

Groot nieuws: Utrecht krijgt reuze informatiescherm

Binnenkort zien reizigers op station Utrecht Centraal vertrektijden en reisadviezen op een reuze digitaal scherm. NS en ProRail zijn gestart met de werkzaamheden om het scherm van 16 meter bij 2,25 meter te plaatsen. Naar verwachting gaat het digitale reisinformatiescherm in het begin van het nieuwe jaar in gebruik.

Het bord met 36 m2 reisinformatie komt middenin de stationshal te hangen, boven de winkels van Nespresso en Sissy Boy. Alle vertrekkende treinen van het komende half uur zijn op het scherm te zien. Bij het kiezen van de locatie is rekening gehouden met leesbaarheid vanuit alle hoeken en met looproutes van de reizigers. Vanwege oplopende productietijden door corona hangt het scherm later dan gepland. Na station Utrecht Centraal krijgt ook Leiden Centraal een groot reisinformatiescherm in het voorjaar van 2021.

Van Nieuwenhuizen overhandigt eerste trekkerkenteken in Bergschenhoek

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) overhandigde afgelopen vrijdag in Bergschenhoek symbolisch de eerste trekkerkentekenplaat. De plaat, met kenteken TBB-01-B, werd aangeboden aan Aldert van der Spek, directeur bij Van der Spek Groen, Grond en Infra.

Voor landbouwvoertuigen die harder willen rijden dan de nu nog toegestane maximum snelheid van 25 kilometer per uur geldt, naast een registratieplicht, dat ze vanaf volgend jaar een kentekenplaat moeten hebben.

Nieuwe landbouwvoertuigen moeten vanaf 1 januari direct geregistreerd worden en een kentekenplaat voeren. Eigenaren van bestaande landbouwvoertuigen krijgen vanaf 1 januari 2021 een jaar de tijd om hun voertuig te registreren en het kenteken aan te vragen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde landbouwvoertuigen in ons land, ongeacht hoe snel ze kunnen rijden, een kentekenplaat hebben.

Maximumsnelheid omhoog en APK-plicht
De registratie- en kentekenplaatplicht wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat, alleen als de constructie van het voertuig dat toelaat, van 25 naar 40 kilometer per uur.

In het belang van de verkeersveiligheid moeten landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden ook APK-gekeurd worden. Die APK-plicht geldt vanaf 1 mei 2021.

Minister: ‘Goed nieuws voor de verkeersveiligheid’
Minister Cora van Nieuwenhuizen: "Ik ben erg blij dat we na jaren van overleg nu samen met de sector deze mijlpaal bereikt hebben. De snelheidsverhoging voor landbouwvoertuigen scheelt onder meer gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Dat is echt goed nieuws voor de verkeersveiligheid. Door de registratie en het kenteken is bij diefstal of een verkeersongeluk bovendien makkelijk te achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is van het voertuig."

Ook kenteken voor bouwvoertuigen
De registratie- en kentekenplaatplicht geldt straks niet alleen voor landbouwvoertuigen, maar ook voor machines met bestuurder die worden gebruikt voor de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud.

Campagne
Vanaf vandaag (1 december) start de RDW een campagne om de sector te wijzen op de veranderingen die er vanaf 1 januari 2021 aan komen. Meer informatie over welke regels precies gaan gelden voor welke voertuigen is te vinden op http://www.rdw.nl/.

Giel presenteert de Top 2000

Goed nieuws! Giel werkt nog maar net bij Radio 2 en hij mag dit jaar de Top 2000 presenteren!! Ben jij blij met dit nieuws?

Keuken Kampioen Divisie: Ronde 14

Dit weekend staat speelronde 14 van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Er zijn maar liefst 11 wedstrijden, Jong PSV - SC Cambuur is hier de vreemde eend in de bijt, dit is een inhaalwedstrijd. Almere City FC staat op de eerste plek met 30 punten. Daarna volgen SC Cambuur en De Graafschap met 28 punten. Echter heeft Cambuur een wedstrijd minder gespeeld en komt dus tweemaal aan de beurt. NAC is de laatste club die de koppositie kan overpakken, zij staan met 27 punten op een vierde plek.

Momenteel spelen we de tweede periode. Jong FC Utrecht staat verrassend bovenaan met 10 punten uit vier wedstrijden. Er zijn naast Jong FC Utrecht maar liefst zeven ploegen die na dit weekend aan de leiding kunnen gaan: NAC en Almere City (beide 9 punten), FC Volendam en NEC (beide 8 punten), Excelsior en Go Ahead Eagles (beide 7 punten) en SC Cambuur dat het puntenaantal van zes naar 12 kan verdubbelen.

De uitslagen worden gedurende het speelweekend bijgewerkt.

Speelronde 14         
vrijdag, 18:45        
TOP Oss 0 - 0 NAC Breda
SC Cambuur 3 - 1 FC Den Bosch
vrijdag, 21:00        
FC Volendam 2 - 2 Almere City FC
Helmond Sport 1 - 0 Jong PSV
zaterdag, 14:00        
Roda JC 3 - 1 Excelsior
zaterdag, 16:30        
FC Dordrecht 3 - 1 Jong Ajax
zondag, 12:15        
FC Eindhoven 3 - 2 De Graafschap
maandag, 16:30        
Jong PSV 0 - 1 SC Cambuur
maandag, 18:45        
Jong FC Utrecht 1 - 2 Telstar
maandag, 21:00        
N.E.C. 2 - 1 MVV
dinsdag, 18:45        
Go Ahead Eagles   -   Jong AZ

World of Warcraft: Shadowlands

Ik heb als Warcraft-fan al reviews over de uitbreidingen Legion en Battle for Azeroth geschreven en ook deze keer neem ik de taak weer op mij om mijn eerste indrukken over de nieuwste uitbreiding Shadowlands te schrijven. World of Warcraft heeft in die tussentijd veel pieken en dalen gekend: Legion was een absoluut hoogtepunt waabij mensen zelfs vergelijkingen weer durfden te maken met de hoogtijdagen van Wrath of the Lich King; hoe anders was Battle for Azeroth, met een warrig verhaal en een problematische gameplay-loop die alleen maar erger werd naarmate de patches systeem op systeem stapelden. Maar Shadowlands is een nieuw begin, en er wacht een zware taak voor Blizzard om het vertrouwen van de spelers weer terug te winnen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.