Beelden vrijgegeven van F-35 met inert nucleair wapen

In Amerika zijn deze week beelden vrijgegeven van een testvlucht eind augustus, waarbij een F-35 van de U.S. Air Force voor het eerst een B61-12 nucleaire bom afwerpt.

Het wapen werd op 3 kilometer hoogte boven een schietrange in Nevada afgeworpen. Bijzonder is dat voor het eerst een vliegtuig met een intern bommenruim een B61 afwerpt tijdens een vlucht sneller dan het geluid.

De bom-zonder-explosieve-lading kwam terecht op de Tonopah Test Range. Dit terrein is van de Sandia National Laboratories die samen met de National Nuclear Security Administration en de Amerikaanse strijdkrachten het modificatieproject voor de B61 uitvoert. De oorspronkelijke B61 bom dateert van begin jaren 60. In meer dan 50 jaar is het wapen al diverse keren aangepast en verbeterd. De versie die nu wordt getest is de versie B61-12, die eenmaal afgeworpen GPS-geleid op zijn doel af gaat.

Eerder dit jaar werden ook testvluchten uitgevoerd, maar dan met de bom aan boord van de F-15E Strike Eagle en de B-2 Spirit bommenwerper. Doel van deze testvluchten was het wapen te certificeren voor gebruik met deze toestellen. Naar verwachting schaft de National Nuclear Security Administration de modificatiepakketten volgend jaar aan.