Restaurants Berlijn weer open; geen bewijs nut tegen verspreiding coronavirus

Een rechtbank in de Duitse hoofdstad Berlijn heeft gehakt gemaakt van de maatregel van bondskanselier Angela Merkel om alle restaurants in Berlijn tussen 23.00 uur en 06.00 uur te sluiten om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Dit, nadat elf restauranthouders naar de rechter waren gestapt vanwege de verplichte nachtelijke sluiting.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat het sluiten van de restaurants een significante vertraging in de verspreiding zou opleveren en mogen de restaurants voorlopig weer open. Restaurants zouden dan wel de strikte regels omtrent het dragen van mondneuskapjes en de anderhalve meter afstand moeten navolgen.

Volgens het Robert Koch Instituut, een onafhankelijke hogere federale autoriteit voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten in Duitsland, zijn de meeste besmettingen te herleiden naar feestjes thuis, geloofsdiensten, slachterijen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Duitsland haalt inmiddels de teugels aardig aan om de almaar stijgende aantallen coronabesmettingen tegen te gaan. Zo zijn ze streng aan het controleren op het dragen van mondkapjes, avondklokken en restricties op samenkomsten.

Volgens Merkel zijn de huidige maatregelen nog niet streng genoeg, maar voorlopig moet ze accepteren dat restaurants gewoon weer open mogen.