FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 september 2020

AZ strandt in derde voorronde Champions League

AZ heeft zich niet kunnen plaatsten voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In de derde kwalificatieronde verloor het in Oekraïne met 2-0 van Dinamo Kiev, waardoor AZ het moet met de Europa League.

Voor rust had AZ de wedstrijd onder controle. De Alkmaarders gaven in de eerste helft niks weg en met Myron Boadu en Dani de Wit waren er wat kleine kansjes voor AZ. In de tweede helft kwam Dinamo Kiev via voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues op voorsprong na slordig balverlies van Fredrik Midtsjø.

Na de 1-0 probeerde AZ het wel en kon Dinamo Kiev rustig achterover leunen, de Oekrainers bleven wel de gevaarlijkste ploeg. Vlak voor tijd besliste Nicholas Sjaparenko via een kopbal na zwak ingrijpen van Marco Bizot de wedstrijd. AZ kreeg na de 2-0 nog de grootste kans van de wedstrijd met Boadu, die van dichtbij op de lat kopte. In dezelfde aanval raakte De Wit de lat.

Random Pics van de Dag #103

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

iPad krijgt een achtste generatie

Apple heeft vandaag de iPad van de achtste generatie met de A12 Bionic-chip geïntroduceerd, waarmee het instapmodel van de iPad-serie nu voor het eerst een Neural Engine heeft.

De nieuwe generatie iPad heeft een 10,2-inch Retina-display, geavanceerde camera’s en een batterij voor een hele dag. iPad is vanaf vandaag te bestellen en ligt vanaf vrijdag 18 september in de winkel.

We zijn heel blij met deze iPad van de achtste generatie, die niet alleen sneller is maar ook meer mogelijkheden biedt”, zegt Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. “De nieuwe iPad heeft een prachtig 10,2-inch Retina-display, de supersnelle A12 Bionic-chip, geweldige camera’s en nog heel veel ander moois, dus je krijgt veel waar voor je geld. En dat komt goed uit, aangezien onze klanten juist nu behoefte hebben aan een veelzijdig en snel device waarop ze thuis kunnen werken, huiswerk kunnen maken, kunnen gamen en contact kunnen houden.

iPad van de achtste generatie is er door de A12 Bionic-chip sneller op geworden. Zo werkt de CPU 40% sneller en liggen de grafische prestaties twee keer zo hoog als de zevende generatie. Apple geeft aan dat deze nieuwe iPad tot twee keer zo snel als de meest verkochte Windows-laptop, tot drie keer zo snel als de meest verkochte Android-tablet en tot maar liefst zes keer zo snel als de meest verkochte Chromebook. iPad heeft nu voor het eerst een A12 Bionic met Neural Engine. Die maakt geavanceerde machine learning mogelijk, bijvoorbeeld voor People Occlusion en Motion Capture in AR-apps (augmented reality), betere fotobewerking, Siri en nog veel meer toepassingen.

De nieuwe iPad is is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud met 32 GB of 128 GB opslagcapaciteit voor een instapprijs van €389 voor het Wi-Fi-model en €529 voor het Wi-Fi + Cellular-model.

Apple iPad (8th generation) (Foto: Apple)

iPad Air krijgt een upgrade

Apple presenteert een geheel vernieuwde iPad Air met de nieuwe A14 Bionic-chip, een nieuw all-screendesign met een groter 10,9-inch display, een nieuwe 12-MP camera aan de achterkant, een Touch ID-sensor van de volgende generatie en meer.

iPad Air gebruikt de A14 Bionic. Deze chip is gebakken met 5 nanometer-technologie en bevat 11,8 miljard transistors voor betere prestaties en efficiënt stroomverbruik in bijna elk onderdeel van de chip. Deze nieuwste generatie van de serie A-chips heeft een nieuw design van zes CPU-cores en 4-core graphics-architectuur. Om machine learning-mogelijkheden te kunnen bieden, is de A14 Bionic uitgerust met een nieuwe 16-core Neural Engine die twee keer zo snel is en tot wel 11 biljoen berekeningen per seconde kan verwerken dan zijn voorganger. In de CPU van de A14 Bionic zitten ook nog eens machine learning-accelerators van de volgende generatie waardoor machine learning-berekeningen tien keer sneller kunnen worden uitgevoerd.

Voor mensen die al dat geneural wel geloven en liever een foto maken: de iPad Air heeft aan de voorkant een 7-MP FaceTime HD-camera, en is nu aan de achterkant uitgerust met dezelfde 12-MP camera als de iPad Pro. Daarmee kun je foto’s in een hogere resolutie nemen en 4K-video’s opnemen. In het nieuwe design zijn de stereospeakers aan de lange zijde ingebouwd. iPad Air heeft nu een USB-C-poort voor gegevensoverdracht tot 5 Gbps. Daar kun je een camera, een harde schijven of een scherm (zelfs 4K) op aansluiten. WiFi 6 wordt ook ondersteund.

De nieuwe iPad Air heeft een compleet nieuw dun en licht design gekregen en is verkrijgbaar in vijf kleuren: zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw. Het nieuwe all-screendesign omvat een groter 10,9-inch Liquid Retina-display met 3,8 miljoen pixels. Bovendien is het device voorzien van technologieën zoals volledige laminering, ondersteuning voor een brede kleurweergave (P3), True Tone en een antireflectiecoating. Om het display aan alle kanten meer ruimte te geven, is een Touch ID-sensor van de volgende generatie in de knop bovenop ingebouwd. iPad Air is compatibel met het Magic Keyboard met zijn zwevende design en ingebouwde trackpad, de Smart Keyboard Folio en de nieuwe Smart Folio Covers. Hij is ook geschikt voor Apple Pencil, die je magnetisch aan de zijkant kunt vastklikken en zo kunt koppelen, opladen en opbergen.

De Wi-Fi-modellen van iPad Air zijn verkrijgbaar vanaf €669 en de Wi-Fi + Cellular-modellen vanaf €809. Ze worden vanaf volgende maand geleverd. De nieuwe iPad Air is verkrijgbaar met een capaciteit van 64 GB of 256 GB in de kleuren zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw.

Apple presenteert nieuwe Watch Series 6 en SE

Apple heeft dinsdagavond tijdens een online evenement de nieuwe Apple Watch Series 6 en de goedkopere Apple Watch SE getoond. De Apple Watch Series 6 lijkt veel op die van de 5, maar komt in de kleuren rood en blauw.

De nieuwe Series 6 heeft een snellere chip, het beeldscherm is 2,5 keer helderder en kan binnen 15 seconden bepalen hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Ook zit er een hoogtemeter in, dus je kunt nu zien hoe hoog je zolderkamer is ten opzichte van zeeniveau.

Apple kondigde ook de Apple Watch SE aan. Deze zou gelijk zijn aan de Series 6, maar met de rekenchip van de Series 5, waardoor hij goedkoper is dan de Series 6. Alle nieuwe Watches krijgen geen oplaadkabel in de doos. Volgens Apple moet daarmee de verspilling van elektronica worden bestreden.

Systeemvereisten voor Watch Dogs Legion aangekondigd

Ubisoft heeft de systeemvereisten aangekondigd voor Watch Dogs Legion. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen diverse performance targets die gehaald worden.

De lijst vind je hieronder in tekst- en beeldvorm terug. Op welke settings kun jij Watch Dogs Legion draaien? Watch Dogs Legion komt uit op 29 oktober.

Watch Dogs Legions systeemvereisten

1080p / Low Settings

  • CPU: Intel Core i5-4460 / AMD Ryzen 5 1400
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 960 or AMD Radeon R9 290X
  • VRAM: 4 GB
  • RAM: 8 GB
  • Storage Space: 45 GB
  • Operating System: Windows 10 (x64)

1080p / High Settings

  • CPU: Intel Core i7-4790 / AMD Ryzen 5 1600
  • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 or AMD Radeon RX 480
  • VRAM: 6 GB
  • RAM: 8 GB (Dual-channel setup)
  • Storage Space: 45 GB
  • Operating System: Windows 10 (x64)

1440p / High Settings

  • CPU: Intel Core i7-7700K / AMD Ryzen 5 2600
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060S or AMD Radeon RX 5700
  • VRAM: 8GB
  • RAM: 16 GB (Dual-channel setup)
  • Storage Space: 45 GB
  • Operating System: Windows 10 (x64)

4K / Ultra Settings

  • CPU: Intel Core i7-9700K / AMD Ryzen 7 3700K
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti or AMD Radeon VII
  • VRAM: 11 GB
  • RAM: 16 GB (Dual-channel setup)
  • Storage Space: 45 GB (+ 20 GB HD Textures Pack)
  • Operating System: Windows 10 (x64)

Ray Tracing On - 1080p / High Settings

  • CPU: Intel Core i5-9600K / AMD Ryzen 5 3600
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2070
  • VRAM: 8 GB
  • RAM: 16 GB (Dual-channel setup)
  • Storage Space: 45 GB
  • Operating System: Windows 10 (x64)

Ray Tracing On - 4K / Ultra Settings

  • CPU: Intel Core i7-9700K / AMD Ryzen 7 3700X
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti
  • VRAM: 11 GB
  • RAM: 16 GB (Dual-channel setup)
  • Storage Space: 45GB (+20 GB HD Textures Pack)
  • Operating System: Windows 10 (x64)

Rus bereikt tweede ronde van toernooi in Rome

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van het graveltoernooi in Rome bereikt. De 29-jarige Nederlandse won in twee sets van de Poolse Iga Swiatek: 7-6 (5), 6-3.

Rus had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi van Rome en Nederlandse nummer 71 van de wereld moest het in de eerste opnemen tegen de Poolse Swiatek, die negentien plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Toch wist Rus de Poolse te verslaan en neemt ze het in de volgende ronde op tegen de Tsjechische Markéta Vondroušová.

Kiki Bertens, die in februari in Qatar haar laatste wedstrijd speelde, maakt donderdag in Rome haar rentree. De nummer 8 van de wereld had in de openingsronde een bye. In de tweede ronde neemt de 28-jarige Nederlandse, die als vijfde is geplaatst, het op tegen Polona Hercog uit Slovenië.

Vos sprint naar tweede ritzege in Giro Rosa

Marianne Vos heeft haar tweede etappezege in de Giro Rosa op zak. In de vijfde rit van de Italiaanse rittenkoers was de Nederlandse de beste in een massasprint. In het algemeen klassement blijft Annemiek van Vleuten aan de leiding staan.

Na drie aankomsten bergop en een ploegentijdrit kregen de sprinters de kans in de vijfde rit van de Giro Rosa, al waren in de 110 kilometer lange rit wel twee klimmetjes verwerkt. Op de eerste beklimming, de lange maar niet steile Madonna della Civita, voerde CCC, de ploeg van Vos, het tempo op, waardoor enkele sprinters het peloton moest laten gaan.

Met nog 25 kilometer te gaan koos trok Elisa Longo Borghini op het laatste klimmetje van de dag ten aanval. De Italiaanse, en de eerste leidster in de Giro Rosa, zou een maximale voorsprong van twintig seconden bij elkaar fietsen, maar werd op drie kilometer van de meet ingelopen dankzij het werk van CCC.

In de massasprint beloonde Vos het harde werk van haar ploeg. De Nederlandse won de massasprint voor Lotte Kopecky en Elizabeth Deignan. Voor Vos was het haar tweede ritzege deze ronde in totaal bracht ze haar etappezeges in de Giro Rosa op 27. In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Van Vleuten aan de leiding blijft staan met bijna twee minuten voorsprong op Katarzyna Niewiadoma.

NCRI publiceert rapport hoe antifa social media misbruikt

Het Network Contagion Reserach Institute (NCRI) heeft na bestudering van de door hen verzamelde gegevens op social media een onderzoekzoeksrapport gepubliceerd over hoe militante anarchisten de social media misbruiken. Memes worden gebruikt als propaganda en er wordt gepost (al of niet in codetaal) op verschillende fora om  te recruteren, op te roepen tot geweld en haat te zaaien  tegen politie en politieke tegenstanders. 

Het NCRI zegt een neutrale en onafhankelijke partij te zijn, wiens missie het is om verkeerde informatie, misleiding, manipulatie en haatzaaien via sociale mediakanalen op te sporen, bloot te leggen en te bestrijden.

Auto's kunnen weer over de Erasmusbrug in Rotterdam

De brug is weer beschikbaar voor auto's, trams kunnen in een later stadium weer over de brug.

Op Zuid wordt tramlijn 23 deels overgenomen door bussen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam, RET en het havenbedrijf wordt er gezocht naar een oplossing voor de scheepvaart. Op dit moment wordt er in gezet op 2 of 3 vaste openingstijden per week, deze zullen 's nachts tussen 01:00 en 02:00 zijn. Het metroverkeer was drukker dan normaal, ondanks dat worden er geen extra of langere metro's ingezet. 

Lees ook: Erasmusbrug niet bereikbaar door kapotte bovenleiding.

Marineschip Zr Ms Groningen onderschept cocaine in Caribische Zee

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Groningen heeft voor de 2e keer in 3 dagen een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee wist het patrouilleschip afgelopen vrijdag een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen. Deze had naar schatting 465 kilo cocaïne aan boord.

Afgelopen week onderschepte de bemanning al 455 kilo cocaïne. Aan boord van het bootje werd toen ook een aapje aangetroffen. Van wilde dieren was deze keer geen sprake.

Het transport werd ontdekt door de Dash-8. Dat is 1 van de maritieme patrouillevliegtuigen van de kustwacht in het Caribisch gebied. Deze waarschuwde de Groningen, die vervolgens 2 FRISC’s inzette.

Aan boord van deze snelle onderscheppingsvaartuigen zat een gecombineerd team van het Korps Mariniers en de US Coast Guard. Zij wisten de 3 opvarenden van de go-fast aan te houden en de drugs in beslag te nemen.

Opvarenden overgedragen
De verdachten en de partij drugs zijn daarna overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Het trio wordt vervolgd in de Verenigde Staten.

Zr.Ms. Groningen vaart sinds juni 2020 als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet voor counter-drugsoperaties en ondersteunt.

Twin Mirror komt uit op 1 december

Dontnod kondigt aan dat Twin Mirror, de eerste door Dontnod zelf gepubliceerde titel, uitkomt op 1 december. De verhalende puzzelgame komt dan uit op pc (EGS), PlayStation 4 en Xbox One.

In de game speel je als Sam Higgs. Hij keert terug naar Basswood voor de begrafenis van zijn beste vriend. Het wordt hem snel duidelijk dat er donkere geheimen aanwezig zijn in Basswood. Als voormalig onderzoekend journalist gebruikt hij zijn vaardigheden om deze geheimen aan het licht te brengen.

Ritzege Kämna in Tour

De zestiende etappe van de Tour de France, een rit over 164 kilometer van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans, is gewonnen door Lennard Kämna. De Duitser van Bora kwam solo over de meet. Pierre Rolland is de nieuwe drager van de bergtrui. Primoz Roglic behield het geel.

Zoals bijna elke etappe deze Tour was het vanuit de start druk met demarrages. De eerste beklimming van de dag was de Côte de Virieu van de vierde categorie. Daar was Nans Peters als eerste boven en pakte het enige puntje. Een kopgroep van achttien man had zich inmiddels gevormd met als bekendste namen Carapaz, Alaphilippe, Anazona, Barguil, Trentin Benoot, Rolland en Roche.

Bij de beklimming van de Col de Porte van de tweede categorie had de kopgroep een voorsprong van ruim acht minuten op het peloton. Rolland was als eerste boven. Tussen het peloton en de kopgroep reed nog een groepje met Sivakov, Nieve, Sicard, Geschke en Powless die langzaam dichterbij kwamen. De Cote de Revel van de tweede klim was de derde klim van de dag. Tijdens die klim sloot de groep Sicard zich bij de koplopers aan. Net als bij de vorige berg reed Rolland anderhalve kilometer onder de top weg uit de kopgroep en kwam als eerste boven. Daarmee kwam hij op het gelijke aantal punten als Cosnefroy, de drager van de bergtrui.

Net voor de beklimming van de Montée de St-Nizier-du-Moucherotte van de eerste categorie reed Pacher weg uit de kopgroep. Die groep brokkelde langzaam af. Bernal moest ondertussen uit het peloton, dat op 13 minuten reed, lossen. Vijf kilometer onder de top sloten Carapaz, Reichenbach, Kämna en Alaphilippe zich aan bij Pacher. Carapaz demarreerde twee kilometer onder de top. De demarrage werd echter beantwoord door Alaphilippe die daarna gelijk moest lossen. Het waren nu Kämna en Carapaz die vooraan reden. De Duitser was als eerste boven met Carapaz vlak daarachter.

Kämna reed weg bij Carapaz en sloeg een gat. Hij bouwde langzaam een voorsprong op en die was 8 kilometer voor de meet 45 tellen. Die voorsprong verspeelde de Duitser, die eerder deze Tour nipt werd verslagen door Martinez, niet meer en hij kwam als winnaar over de streep.

In het peloton, aangevoerd door Jumbo, deed men het rustig aan. Pogacar probeerde twee kilometer voor de finish weg te rijden, maar Roglic en ook de rest van de favorieten kon volgen. Het peloton dunde wel flink uit. In de eindsprint trok Pogacar wederom aan maar Roglic volgde waardoor het verschil tussen de twee gelijk blijft.

COVID-19: 8265 nieuwe besmettingen en 14 doden, totaal 84.778 en 6258

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland is deze week flink gestegen ten opzichte van vorige week. Het aantal besmettingen afgelopen week (9 september 10.01 uur t/m 15 september 10.00 uur) is 8265. In de afgelopen 24 uur werden er 1379 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds iedereen getest kan worden. In totaal zijn er 84.778 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van deze patiënten zijn er de afgelopen week 92 opgenomen in het ziekenhuis, een ruime verdubbeling ten opzichte van vorige week (43). Tot nu toe zijn er 12.315 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 14 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6258 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Afgelopen week hebben 195.545 mensen zich laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten, ruim 15.000 meer dan vorige week. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week gestegen naar 3,9%, vorige week was dit nog 2,8%. Het reproductiegetal is gestegen en ligt op 1,38. Dat betekent dat 100 mensen die besmet zijn samen 138 anderen besmetten. 

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Samenvatting belastingplan 2021

In het pakket Belastingplan 2021 staan extra maatregelen om economische groei in deze coronacrisis te stimuleren. Tegelijkertijd biedt het kabinet ook perspectief voor de periode daarna. Het kabinet gaat door met hervormingen, met maatregelen voor een beter, eerlijker en groener belastingstelsel.

Dit staat in het pakket Belastingplan 2021.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën: “Juist in een crisis is het belangrijk de blik op de toekomst vast te houden. Daarom nemen we met dit Belastingplan maatregelen voor nu én voor later, zodat we met een eerlijker en groener belastingstelsel uit de crisis komen. Multinationals gaan bijvoorbeeld een eerlijker aandeel belasting betalen. Voor kleine bedrijven met weinig winst verlagen we de tarieven. We verbeteren de toegang voor starters tot de woningmarkt en het aantal kleine spaarders en beleggers dat straks belasting over vermogen betaalt daalt met bijna 1 miljoen mensen. Ook vergroenen we de belastingen met een CO2-heffing, waarmee we bedrijven in de industrie stimuleren de CO2-uitstoot te verminderen.”

In het Belastingplan 2021 staan onder andere de volgende maatregelen.

Maatregelen in verband met corona
Mensen die in deze crisis hun baan verliezen, moeten zich zo makkelijk mogelijk kunnen omscholen. Daarom betalen werkgevers voortaan geen loonheffing meer voor scholingskosten gemaakt ná het beëindigen van het dienstverband.

De eerder aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door, waardoor dit tarief op 25 procent blijft. Zo creëert het kabinet financiële ruimte om juist nu de economie te versterken.

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting vanaf 2021, de baan gerelateerde investeringskorting (BIK). Als bedrijven een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine krijgen ze een korting die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Details van de regeling worden nog verder uitgewerkt.

De verlaging van het lage Vpb-tarief van 16,5% naar 15% gaat wel door. Bovendien gaan meer MKB-bedrijven in de komende jaren dit lagere tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. In 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar € 395.000.

Maatregelen voor ons allemaal
Het kabinet verbetert de toegang voor starters tot de woningmarkt. Vanaf 2021 betalen huizenkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Beleggers gaan juist meer betalen: van 6% naar 8%.

Het kabinet biedt ook lastenverlichting. Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot €50.000 (of €100.000 met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30% naar 31%. Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt daalt hierdoor met bijna 1 miljoen mensen. En het betekent dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot €220.000 (of €440.000 met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen.

Door de verhoging van de arbeidskorting uit 2022 een jaar naar voren te halen, gaat werken komend jaar meer lonen. Zowel werknemers als zelfstandigen profiteren hiervan. Deze verhoging komt bovenop een al eerder geplande verhoging voor 2021. Ook de algemene heffingskorting wordt extra verhoogd met € 22, bovenop de € 60 die al gepland was. In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03%. Tot slot wordt ook de ouderenkorting verhoogd.

Belastingen voor ondernemers
De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd. Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar nog steeds op vooruit gaan (arbeidskorting en wijziging inkomstenbelasting). Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en sterker af, bovenop de stappen die vorig jaar al zijn ingezet. Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd; totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240. Dit was oorspronkelijk € 5.000 in 2028. Hiermee worden de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen verminderd.

Multinationals zullen eerlijker worden belast, met oog voor het vestigingsklimaat. Nu kan het gebeuren dat bedrijven die in Nederland winst maken hier geen belasting betalen dankzij verrekening van verliezen of van bepaalde aftrekposten. Juist in economisch zware tijden is het belangrijk dat sommige bedrijven niet méér mogelijkheden hebben om hun belastingdruk te verlagen dan andere. Dit wordt daarom aangepakt met twee maatregelen uit het advies van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals (Commissie Ter Haar).

Deze maatregelen zijn:
- Het verrekenen van verliezen bij bedrijven wordt per 2021 beperkt; dit levert structureel €555 miljoen op. De vennootschapsbelasting die door bedrijven wordt betaald is hierdoor constanter en de groep bedrijven die in een jaar helemaal geen belasting betaalt, wordt kleiner.
- Zogenaamde informeel kapitaalstructuren worden per 2022 aangepakt, dit levert structureel €173 miljoen op. Via deze structuren kunnen bedrijven binnen een concern belasting ontwijken door gebruik te maken van verschillen tussen belastingstelsels. Dit is onwenselijk en wordt aangepast.

Ook onderzoeken we het fiscaal gelijker behandelen van vreemd en eigen vermogen. Bedrijven financieren nu veel met leningen en zijn daardoor kwetsbaar. Lenen (vreemd vermogen) wordt nu fiscaal bevoordeeld. We onderzoeken of dit met een vermogensaftrek effectief kan worden aangepakt, waarbij het aanscherpen van een generieke renteaftrekbeperking (earningsstrippingmaatregel) zal worden meegenomen.

Het wetsvoorstel liquidatie- en stakingsverliesregeling is naast het Belastingplan 2021 op Prinsjesdag ook naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee komt per 2021 een einde aan het onbeperkt aftrekken van bepaalde verliezen in Nederland bij het beëindigen van bedrijfsactiviteiten in het buitenland.

Belastingen voor het klimaat
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat industriële bedrijven worden gestimuleerd om te investeren om minder CO2 uit te stoten. Als bedrijven alsnog te veel CO2 uitstoten, gaan ze een CO2-heffing betalen. De heffing is zo ontworpen dat het doel in 2030 behaald wordt terwijl tegelijkertijd de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, en Nederland als vestigingsland, behouden blijft. Hoe efficiënter een bedrijf produceert, hoe minder heffing het hoeft te betalen. Alleen de bedrijven die de afgesproken vermindering in CO2 niet realiseren, riskeren een heffing in 2030 van € 125 per ton teveel uitgestoten CO2, volgens de huidige inzichten. Het tarief wordt bij nieuwe inzichten herijkt, na herberekening door PBL. In de CO2-heffing wordt rekening gehouden met de gevolgen van de coronacrisis voor de industrie. Naar verwachting gaat de industrie als geheel in 2024 voor het eerst voor de uitstoot betalen, behalve als ze voldoende reductiemaatregelen nemen. Bedrijven die niet voldoende efficiënt produceren betalen al eerder voor hun uitstoot.

De autobelastingen worden aangepast aan de scherpere milieueisen. De stroom bij oplaadpunten voor elektrische auto’s blijft relatief goedkoop tot en met 2022. Voor schepen wordt het aantrekkelijker om gebruik te maken van milieuvriendelijkere walstroom (in plaats van eigen generatoren) door verlaging van het tarief voor walstroom.

Toeslagen
Het kabinet werkt aan verbeteringen in het toeslagenstelsel. In het Belastingplan staan voorstellen om dat te bereiken: een eerlijker stelsel, met meer oog voor de menselijke maat. De voorstellen regelen dat de positie van mensen met een toeslag ten opzichte van de Belastingdienst/Toeslagen, verbetert. Ook kan de Belastingdienst/Toeslagen straks beter maatwerk bieden aan mensen die teveel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. En er wordt meer rekening gehouden met de persoonlijke situatie. Zo kunnen mensen meer kinderopvangtoeslag krijgen als hun echtgenoot in een verpleeghuis is opgenomen. Dit zijn eerste stappen op weg naar verbetering. In de toekomst zullen verdere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat ouders in de knel komen door het toeslagenstelsel.

Absoluut hitterecord voor de maand september

Met 34,5 graden in Gilze-Rijen is de hoogste temperatuur ooit in Nederland in de maand september gemeten. Dat betekent alweer het zoveelste record van deze dag. Het vorige record was 34,2 graden en werd gemeten op 4 september 1929 in Maastricht. Eerder vandaag was het al een recordlate officiële tropische dag en het is ook al de warmste Prinsjesdag.

Sinds het begin van de metingen is het niet eerder zo warm geworden in september. Het vorige record dateert uit 1929. Op 4 september van dat jaar werd het in Maastricht 34,2 graden. Ook de tweede en derde plaats waren (al) in handen van de Zuid-Limburgse stad aan de Maas. Op 8 september 1934 werd het 33,4 en op 3 september 1906 werd het 33,2 graden.

Warmste Prinsjesdag
Met 30,3 graden in de omgeving van Den Haag, meetpunt Voorschoten/Valkenburg is het ook de warmste Prinsjesdag ooit. Het vorige record was 28,7 graden en werd gemeten op 19 september 1961. In 1963 werd het op 17 september 24,8 graden.

Het is ook officieel de warmste 15 september geworden. In De Bilt werd het vandaag tot nu toe 30,4 graden.

Komende dagen langzaam minder warm
De komende dagen neemt de hitte af. De temperatuur stijgt morgen naar 23-29 graden, vanaf donderdag liggen de maxima tussen 19 en 24 graden. Het weerbeeld laat veel zonneschijn zien en het blijft droog.

Straatcoach door groep opgewacht en mishandeld in Diemen

Een straatcoach is zaterdag 2 mei na zijn dienst mishandeld door een groep van zes personen. Hij heeft daarbij ernstig letsel opgelopen. Zo is te lezen op de website van AT5.

De mishandeling gebeurde rond 22.30 uur op de Lijsterbesoord in Diemen Zuid. De straatcoach werd na zijn dienst, die bestond uit het toezicht houden op naleving van de coronamaatregelen, op straat door de groep opgewacht en mishandeld. De politie heeft de zaak in onderzoek en is nog altijd op zoek naar de daders. Getuigen en mensen die meer over de mishandeling weten wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844.

Sandy, de verloren veteraan

Een aangrijpende documentaire van Omroep Gelderland over oud-veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann. Hij meldt zich in 1944 vrijwillig aan voor een geheime militaire missie. Dit blijkt Operatie Market Garden te zijn. In 2019 is hij voor de allereerste keer aanwezig bij de herdenkingen van Market Garden in Nederland. Hij is dan 97 jaar. Het wordt een emotionele achtbaanrit; van een hernieuwde en spannende parachutesprong tot een roerende afscheidsborrel bij het graf van zijn beste vriend.

NFL: Newton vervangt Brady met verve, Ryan gooit 450 yards en verliest

Het seizoen in de NFL is nu echt begonnen: na de wedstrijd van donderdagavond was het zondag- en maandagavond raak met de rest van de hele eerste speelronde, waar genoeg over te vertellen valt.

Quarterback Cam Newton's switch van de Carolina Panthers naar de New England Patriots was een van de grote verhalen van het offseason en bij zijn debuut als vervanger van Tom Brady maakte Newton het gelijk waar: met twee rushing touchdowns - wat anders? - leidde hij zijn nieuwe ploeg naar een 21-11 zege tegen de Miami Dolphins.

Matt Ryan deed het met 450 yards echt fantastisch, de quarterback van de Atlanta Falcons kwam alleen in 2016 met 503 yards tegen de Carolina Panthers eens verder, maar het was niet genoeg: de Seattle Seahawks waren met 25-38 te sterk, vooral dankzij Russell Wilson. De quarterback bediende Chris Carson in het eerste kwart twee keer en stelde DK Metcalf en Greg Olsen in het derde kwart in staat een touchdown te scoren.

De Washington Redskins heten niet meer de Washington Redskins, maar het Washington Football Team - een nieuwe naam komt er uiteraard nog aan. De ploeg begon het nieuwe tijdperk in elk geval uitstekend: een 0-17 achterstand tegen de Philadelphia Eagles werd op indrukwekkende wijze omgedraaid naar een 27-17 overwinning, onder meer dankzij twee korte rushing touchdowns van Peyton Barber.

In Minneapolis stond de noordelijke rivaliteit tussen de Minnesota Vikings en Green Bay Packers weer op het programma, wat zonder publiek toch iets minder cachet had. De Packers van Aaron Rodgers waren eigenlijk de hele wedstrijd gewoon te goed: via 10-22 tijdens de rust liepen ze in het vierde kwart uit naar 18-36, een laat slotoffensief bracht de Vikings hooguit nog in de buurt met 34-43.

Uitslagen NFL zondag en maandag
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 25-38
Buffalo Bills - New York Jets 27-17
Detroit Lions - Chicago Bears 23-27
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 34-43
New England Patriots - Miami Dolphins 21-11
Washington Football Team - Philadelphia Eagles 27-17
Carolina Panthers - Las Vegas Raiders 30-34
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 27-20
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 38-6
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 34-23
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 20-24
Los Angeles Rams - Dallas Stars 20-17
New York Giants - Pittsburgh Steelers 16-26
Denver Broncos - Tennessee Titans 14-16

AMBER Alert stuurt 16 september landelijk testbericht uit

Op woensdag 16 september aanstaande om 12.00 uur zendt AMBER Alert een testbericht uit in heel Nederland. Door dit bericht, dat twee keer per jaar uitgestuurd wordt, wordt de werking van het landelijke vermiste kinderenalarm publiekelijk gecontroleerd. Er wordt duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Het testbericht zal o.a. te zien zijn in de AMBER Alert app, op al haar social media pagina’s en via de kanalen van de AMBER Alert partners. Het testbericht wordt niet per SMS verstuurd.

“Door de jaren heen is AMBER Alert uitgebreid naar drie miljoen deelnemers, waaronder duizenden partners”, zegt AMBER Alert-oprichter Frank Hoen. “Omdat het systeem 24/7 paraat moet staan om al deze mensen razendsnel te bereiken bij een urgente kindervermissing, wordt het intern continu gecontroleerd en verbeterd. Met deze publieke test zetten we nog een extra stap om de werking van het systeem te garanderen.”

Final Fantasy Crystal Chronicles: Remastered Edition

Remasters en remakes kunnen soms als goedkope of zelfs cynische cash grabs overkomen. Persoonlijk juich ik de trend van games opnieuw uitbrengen juist toe. Het dient vaak als een mooie kans om een vergeten klassieker te ontdekken of opnieuw in verbeterde vorm te spelen. Crystal Chronicles is precies zo’n cult-game die een tweede kans verdient. Helaas... deze remaster is een ramp geworden.

Geen positieve testen in Tour

De organisatie van de Tour de France heeft bekendgemaakt dat niemand van de 785 renners en begeleiding positief heeft getest op corona.

Gisteren was al bekend dat geen van de renners van Jumbo-Visma, die zondagochtend al waren getest, positief waren. Vorige week werden er nog vier stafleden van vier verschillende wielerploegen positief getest op corona.

Tourbaas Christian Prudhomme  is vanaf vandaag ook weer terug. Hij testte vorige week positief op corona en moest in quarantine. Hij testte nu negatief en mag daardoor weer actief zijn in de Tour.

Xbox Game Pass september games bekendgemaakt

Microsoft voegt deze maand uiteraard weer een paar games toe aan de Xbox Game Pass. Abonnees kunnen deze maand onder andere Destiny 2 en Nights in the Woods spelen. Bekijk de volledige lijst hieronder.

17 september:
Company of Heroes 2

22 september:
Destiny 2: Shadowkeep & Forsaken
Halo 3: ODST

24 september:
Night in the Woods (pc)
Warhammer: Vermintide 2

Vanaf 30 september verlaten de volgende games de service:
Bad North

DiRT Rally 2.0
Dishonored 2
Panzer Dragoon Orta
Westerado: Double Barreled
Yooka-Laylee

Kena: Bridge of Spirits uitgesteld naar 2021

Kena: Bridge of Spirits komt niet meer dit najaar tegelijk met de PS5 uit, maar begin 2021. Dat heeft ontwikkelaar Ember Lab aangekondigd. Deze avontuurgame viel eerder dit jaar op door de mooie graphics en Zelda-achtige elementen.

Kena: Bridge of the Spirits is een verhaalgedreven actie-avontuur dat zich afspeelt in een wereld die verkend moet gaan worden en waarin je snelle gevechten hebt. Kena is een jonge spirituele gids op een zoektocht om het mysterieuze verhaal rond de ondergang van het dorp te ontdekken. Kena vindt en ontwikkelt een team van kleine spirituele metgezellen, de Rot genaamd, die hun vaardigheden verbeteren en nieuwe manieren creëren om de omgeving te manipuleren. De game is ook verder in de maak voor PS4 en pc (Epic Games Store).

'Disney besloten hoe met Black Panther 2 door te gaan'

Na het overlijden van Black Panther-acteur Chadwick Boseman was het de vraag of de bekende strijder uit Wakanda een vervolgfilm zou krijgen. Toch lijkt Disney zeer graag een vervolg op de heldenfilm die ruim 1,3 miljard dollar en een Academy Award-nominatie heeft opgeleverd te willen: volgens een insider van We Got This Covered weten ze al hoe en met wie. 

De komende maanden vinden nog veel overleggen plaats tussen Kevin Feige, regisseur Ryan Coogler en de cast en crew die terugkeren of die aan het ensemble worden toegevoegd. Het plan was om in maart 2021 de opnames van de film te beginnen, met een releasedatum in mei 2022. Boseman was zo overtuigd dat hij zijn ziekte zou overwinnen dat hij al plannen had gemaakt om zijn intensieve training voor het personage T'Challa op te pakken.

Een insider van website We Got This Covered laat nu weten hoe Disney verder wil gaan met in ieder geval de vervolgfilm. Deze insider heeft het vaker bij het rechte eind gehad met lekken zoals She-Hulk die naar Disney+ komt, de terugkeer van Ben Affleck als Batman in The Flash en de informatie dat Taskmaster de grote vijand is in Black Widow. Deze keer laat de insider weten dat het plan is om T'Challa nog voordat het verhaal van Black Panther 2 begint uit het verhaal te schrijven door hem off-screen te laten sterven. Shuri neemt na het overlijden van T'Challa de dekmantel van Black Panther over om Wakanda voor in ieder geval de vervolgfilm en waarschijnlijk ver daarna te verdedigen en representeren. Verdere details zijn volgens de insider niet bekend.

Black Panther-acteur Chadwick Boseman (42) overleden
De overleden Black Panther-acteur Chadwick Boseman

Hoofd Internationale Rode Kruis: geef bewoners Moria veilige plek

Het Rode Kruis roept op om bewoners van kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos nú op een veilige plek op te vangen. Duizenden mensen slapen nog langs de weg. Francesco Rocca, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC): “Genoeg is genoeg. Nu is de tijd om medemenselijkheid te tonen en deze mensen naar een veilige en menswaardige plek te brengen. Er zitten 4000 kinderen in Moria en geen kind zou dit moeten hoeven doorstaan.”

Zo’n 13.000 mensen hebben niet genoeg voedsel, water en onderdak na de verwoestende branden van vorige week. Ten tijde van de eerste brand was het kamp onder lockdown omdat meer dan 30 bewoners positief getest waren op het coronavirus. “Het Moria kamp was vóór de brand al niet geschikt voor mensen. Er woonden vier keer meer mensen dan waarvoor het gebouwd is. De situatie was extreem gevaarlijk, zonder mogelijkheden om afstand te houden om het coronavirus te vermijden,” aldus Rocca, die in maart nog in het kamp was.

Vrijdag kwam er al 6.500 kilo aan hulpgoederen aan op Lesbos, waaronder tenten, dekens, water en toiletartikelen. Ook is er dit weekend een mobiele kliniek naar het eiland gebracht met tien verpleegkundigen om eerste hulp te bieden aan de bewoners van Moria. Het Rode Kruis heeft noodhulpexperts en hulpverleners ter plaatste die getraind zijn in eerste hulp, psychosociale hulp en contactherstel tussen families. Zij staan paraat om verdere ondersteuning te bieden.

Solidair
Volgens Rocca is het evacueren van migranten van het Griekse eiland een humanitaire noodzaak en gebruiken staten vluchtelingen en migranten te vaak als onderdeel van een immoreel politiek spel. “Dit is een Europese crisis. Mensen simpelweg op één plek vasthouden is geen oplossing. EU-lidstaten moeten nu meer dan ooit solidair zijn met Griekenland en met de mensen op Lesbos. Lidstaten moeten zorgen dat migranten snel toegang krijgen tot bescherming en eerlijke asielprocedures; dit betekent ook dat ze niet meewerken aan onrechtmatige uitzettingen.”

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Versoberde opvang voor asielzoekers met kansarme aanvragen

Nieuwe asielzoekers die nauwelijks kans maken op een Nederlandse asielvergunning worden voortaan geclusterd ondergebracht in een aparte, sobere opvang. Dat schrijft staatssecretaris Broekers-Knol maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze nieuwe manier van opvangen is bestemd voor nieuwe asielzoekers uit veilige landen van herkomst en voor hen die al een asielvergunning hebben in een ander EU-land. Zij moeten zich voortaan dagelijks melden bij het COA en worden gecontroleerd bij het naar binnen- en buitengaan. Ook krijgt deze groep asielzoekers gedurende de gehele periode in de opvang geen leefgeld meer, maar goederen in natura zoals maaltijden en toiletartikelen.

Druk verlichten
Vreemdelingen uit veilige landen van herkomst en vreemdelingen met een asielvergunning in een ander EU-land maken nauwelijks kans op een asielvergunning in Nederland. Wel belasten zij het opvang- en asielsysteem. Voor de groep veilige landers geldt dat zij veelal niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en relatief vaak voorkomen in de groep overlastgevers. Om de druk op het opvang- en asielsysteem te verlichten worden kansloze asielaanvragen daarom zo snel mogelijk afgehandeld door de IND – in de regel binnen vier weken.

Clustering
Op dit moment worden asielzoekers met een kansarme aanvraag opgevangen in asielzoekerscentra verspreid over heel Nederland. Vanaf nu gaat dat - met een zorgvuldige opbouw - gebeuren in een afgezonderd deel op de bestaande centra in Ter Apel en Budel-Cranendonck. Door deze asielzoekers geclusterd op te vangen, is deze groep beter beschikbaar voor begeleiding in het asiel- en opvolgende vertrekproces waardoor de asielprocedure sneller verloopt. Er is sneller duidelijkheid over hun toekomst en zij kunnen Nederland sneller verlaten bij een afwijzing van de asielaanvraag. De versobering en clustering moet daarnaast leiden tot een afname van de aantrekkingskracht van Nederland en een betere beheersbaarheid van deze groep in de opvanglocatie.

Kwetsbare groepen
Asielzoekers in een extra kwetsbare positie, zoals alleenstaande minderjarige vreemdelingen, gezinnen met minderjarige kinderen tot 16 jaar, alleenstaande vrouwen en LHBTI+ (als dat bij ketenparners bekend is) zullen niet in de nieuwe voorziening worden opgevangen. Zij gaan naar een reguliere locatie, maar vallen wel onder hetzelfde versoberde verstrekkingenniveau. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) zijn uitgezonderd van het versoberde regime. Veilige landers die momenteel in andere asielzoekerscentra verblijven, wachten daar de voortgang op hun procedure af.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Tour: Etappe 16 - Het zware slotoffensief begint

De Tour de France begint alweer aan de laatste week, dat hadden we een paar maanden geleden alleen maar kunnen dromen. Het is wat het klassement betreft een vrij saaie Tour waarin één team domineert, alleen is het nu niet Sky/Ineos, maar Jumbo-Visma.

Primoz Roglic staat nog altijd in het geel, met zijn medefavoriet en Sloveense landgenoot Tadej Pogacar als voornaamste concurrent op 40 seconden - Rigoberto Uran (+1:34) en Miguel Angel Lopez (+1:45) staan ook nog binnen de twee minuten, maar doen weinig anders dan aanklampen.

Vandaag gaan we weer door en het is wederom een vrij pittige etappe, hoewel het niet de zwaarste is van het slotoffensief van de komende drie dagen. Vierde, tweede, tweede, eerste en aankomst op een klim van de derde categorie, Rellende_Rotscholier heeft hier elke meter weer voorzien van deskundig commentaar.

Kort na één uur beginnen de renners, tot die tijd kijken we of alle renners op weg gaan naar de start - de uitslagen van de COVID-19-tests druppelen binnen. Om half twee is Sporza live, Eurosport is er ook al gelijk bij en de NOS schakelt wat heen en weer met Prinsjesdag.

De route van vandaag (Bron: letour.fr)
De route van vandaag (Bron: letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)

Woningcorporaties starten binnen twee jaar met bouw 150.000 sociale huurwoningen

Minister Ollongren is maandag met Aedes en VNG tot bestuurlijke afspraken gekomen om gezamenlijk de bouw van 150.000 sociale huurwoningen te versnellen en binnen twee jaar te groeien naar een bouwproductie van minimaal 25.000 woningen per jaar. Samen willen zij ervoor zorgen dat de bouw van deze woningen binnen twee jaar start. Daarnaast willen partijen de komende twee jaar 10.000 flexwoningen bouwen. Een gezamenlijke taskforce gaat aan de slag om de bouw van deze (flex)woningen aan te jagen. Ook is afgesproken de bouw van middenhuur en goedkope koopwoningen door corporaties te stimuleren en daartoe de marktverkenning tijdelijk buiten werking te stellen. De afspraken moeten nog worden goedgekeurd door de achterbannen van VNG (gemeenten) en Aedes (woningcorporaties).

In mei werd al bekend dat woningcorporaties ruimschoots gebruik maken van de korting op de verhuurderheffing als ze betaalbare huurwoningen bouwen. Het zag er toen naar uit dat er op 1 juli plannen zouden liggen voor de bouw van 80.000 woningen met steun van deze regeling. Bij het sluiten van de regeling op 1 juli overtrof het aantal aanvragen de verwachtingen en sloot de teller op 115.000 corporatiewoningen. Uit een vorige regeling voor vermindering verhuurderheffing liggen nog aanvragen voor de bouw van nog eens 35.000 woningen. Het totaal aan nieuwe corporatiewoningen komt daarmee op 150.000.

Volgens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat Nederland voor een grote bouwopgave. En zeker nu, ten tijde van de coronacrisis, moet alles uit de kast gehaald worden om door te bouwen. Het is daarom van groot belang dat de bouw van de 150.000 woningen zo snel mogelijk start en corporaties binnen twee jaar 10.000 flexwoningen bouwen.

Minister Ollongren: “Het is fantastisch nieuws dat er nu afspraken zijn gemaakt zodat er binnen twee jaar gestart kan worden met de bouw van heel veel nieuwe huizen met een lage huur. Zo zorgen we ervoor dat er meer betaalbare woningen komen voor de mensen met een lager inkomen en kwetsbare groepen zoals daklozen.”

Gezamenlijke taskforce
Om ervoor te zorgen dat dankzij de heffingsverminderingen geplande investeringen ook zo snel mogelijk leiden tot de bouw van nieuwe woningen, hebben Aedes, VNG en het ministerie afgesproken dat zij de bouw samen gaan bewaken en aanjagen. Hiervoor wordt nog dit jaar een gezamenlijke taskforce opgericht.

Ervaringen met het versnellen van de woningbouw uit woondeals wordt gedeeld en het gebruik van Versnellingskamers Flexwonen wordt gestimuleerd.

Bouwopgave corporaties
De bouw van 150.000 woningen draagt bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen. Martin van Rijn, Aedes-voorzitter: “Er wachten nog veel te veel mensen op een betaalbare huurwoning. Woningcorporaties staan te trappelen om die voor hen te bouwen. Het is goed om samen de knelpunten in de planning en voorbereiding te bekijken en op te lossen.” Corporaties zijn volgens de minister, VNG en AEDES ook hard nodig bij de renovatie en herstructurering van de bestaande woningvoorraad, de energietransitie, de huisvesting van kwetsbare groepen en de leefbaarheid van de wijken. Volgens Van Rijn is het belangrijk dat de drie partijen erkennen dat de financiële draagkracht van de corporatiesector onvoldoende is voor alle volkshuisvestelijke opgaven in de komende jaren. De afspraken zijn nu gemaakt voor deze kabinetsperiode.

Om ook in de toekomst betaalbare woningen te bouwen en de startmotor te zijn voor de verduurzaming, hebben corporaties onvoldoende middelen. De partijen benadrukken dat er voor de middellange termijn daarom nadere afspraken nodig zijn, waarvan een structurele oplossing voor de financiële positie van corporaties een onderdeel is. De minister komt dit najaar met oplossingsrichtingen. Albert Vermuë, directeur bij de VNG: “De corporaties moeten kunnen investeren in nieuwbouw en zijn ook hard nodig bij de renovatie en herstructurering van de woningvoorraad, de energietransitie en de huisvesting van kwetsbare doelgroepen en de leefbaarheid van de wijken. We hebben nu samen vastgesteld dat er een structurele oplossing moet komen voor de financiële positie van de corporaties.”

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: het kwik vliegt nog één keer uit de bocht

Gegroet!  

Nog één keer vliegt het kwik uit de bocht. Op de Wadden kan het 27 graden worden, maar in Limburg wel 34. Er zullen ongetwijfeld dagrecords gaan sneuvelen. In De Bilt wordt het zo'n 31 graden en in Haarlem kan het ook nét aan 30 graden worden. Er bestaat wel een mogelijkheid dat er een zeewind gaat opsteken, en dan koelt het aan zee een paar graden af.

Het weerbeeld verandert niet. De hele week niet. De enige verandering is de wind die naar het noordoosten toe draait en daarmee koelere lucht aanvoert. Woensdag kan het nog 22 graden worden, maar de rest van de week zitten we rond de 20 graden of zelfs iets daaronder.

Verder is en blijft het droog met perioden met zon.

Ik heb ook werkelijk geen idee hoe ik de weerberichten nog moet gaan invullen de rest van de week. Het laatste beetje inspiratie vloeit langzaam uit mij weg nu. Wat een saai en eentonig weer zeg! Bah!  

Enfin, we zien de komende dagen wel. 

Tot over een week of 3 als ik uit mijn hogedrukslaap ben gekomen!  

Meer weer op FOK!

Zeilwedstrijd in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een zeilwedstrijd in Zeeland. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal Nederlandse vakantiegangers bereikt dieptepunt in tweede kwartaal

Het aantal Nederlanders dat in het tweede kwartaal van 2020 op vakantie ging was 65 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2019. De daling is veruit het grootst voor vakantiegangers met een buitenlandse bestemming, 98 procent in april en mei. Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eigen land herstelde zich gedurende het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers uit het vakantieonderzoek.

In het tweede kwartaal van 2020 zette de in maart ingezette daling van het aantal Nederlandse vakantiegangers door. In april gingen minder dan 400 duizend mensen op vakantie, 88 procent minder (2,7 miljoen mensen) dan in april 2019. Hiermee bereikte het aantal Nederlanders op vakantie een historisch dieptepunt. Mei telde 3,4 miljoen Nederlandse vakantiegangers minder, een daling van 77 procent ten opzichte van vorig jaar. In juni was het verschil met 2019 met 55 procent weer iets kleiner (2,8 miljoen vakantiegangers minder).

Nauwelijks nog buitenlandse vakanties, voorzichtig herstel vakanties in eigen land
Nederlanders gingen in het tweede kwartaal van 2020 vanwege de coronacrisis vrijwel niet meer op vakantie naar het buitenland, met in april en mei een daling van 98 procent ten opzichte van 2019. In april gingen slechts 36.000, en in mei 69.000 Nederlanders op een buitenlandse vakantie. Dit is een aanzienlijk grotere daling dan voor binnenlandse vakanties, met een afname van 72 procent in april en 46 procent in mei. In juni was het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eigen land nog maar 19 procent lager dan het jaar daarvoor. Voor vakanties naar het buitenland is er dan nog nauwelijks sprake van herstel; het aantal vakantiegangers is 87 procent lager dan in juni 2019.

Vakantie-uitgaven met bijna 90 procent gedaald
In het tweede kwartaal van 2020 gaven Nederlanders 0,6 miljard euro aan vakanties uit, tegen ruim 5,4 miljard euro in dezelfde periode in 2019. Dat is 88 procent minder. Ook in de uitgaven worden vooral de buitenlandse vakanties getroffen, met een daling van 96 procent. De uitgaven aan vakanties in eigen land daalden met 51 procent.

In april 2020 daalden de buitenlandse vakantie-uitgaven van Nederlanders naar 21 miljoen euro, om vervolgens in mei nog verder af te nemen tot 15 miljoen euro. Dit is een daling van achtereenvolgens 98 en 99 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. In juni stegen de uitgaven weer enigszins tot 142 miljoen euro, 93 procent lager dan vorig jaar.

De uitgaven aan vakanties in eigen land waren in het tweede kwartaal van 2020 eveneens fors lager: 455 miljoen, tegen 922 miljoen euro in 2019. Het dieptepunt lag in april met 35 miljoen euro (83 procent lager dan in april 2019). Daarna stegen de uitgaven naar 114 miljoen euro in mei (58 procent lager) en 306 miljoen euro in juni (31 procent lager).

Meer uitgegeven aan vakanties in eigen land dan in buitenland
Er werd in het tweede kwartaal van 2020 meer uitgegeven aan vakanties in Nederland dan aan vakanties naar het buitenland. Normaal gesproken zijn de uitgaven aan buitenlandse vakanties 4 tot 5 keer zo hoog. Voor vakanties in eigen land laten de cijfers in het tweede kwartaal een voorzichtig herstel zien. Het aantal mensen dat in Nederland op vakantie ging is in juni 2020 nog 19 procent lager dan in juni 2019. Het herstel van de uitgaven aan vakanties in Nederland blijft hier bij achter, en is dan nog 30 procent lager dan vorig jaar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.