FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 augustus 2020

Random Pics van de Dag #90

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Crusader Kings III

Crusader Kings is altijd een serie geweest die ik geweldig vond, maar moeilijk vind aan te raden. Je moet echt je tanden in de game zetten en veel uren met vallen en opstaan spelen voordat het klikt. Maar de manier waarop het RPG en strategie combineert is uniek, en toen Crusader Kings II gratis werd raadde ik ook iedereen aan om het een keer te proberen. Maar nu Crusader Kings III uit is, verander ik dat advies: het laatste deel is het beste om kennis te maken met een game die zo verslavend en leuk is.

RKC Waalwijk en ADO Den Haag versterken zich voor aanstaande seizoen

RKC Waalwijk beschikt het aanstaande seizoen over Vurnon Anita en het Duitse talent Ayman Azhil. Bij ADO Den Haag vertrekt Lex Immers en komen Dante Rigo en Ricardo Kishna.

Na zijn vertrek bij CSKA Sofia trainde Anita al enige tijd mee bij RKC. Nu heeft de 31-jarige verdediger een contract voor één seizoen ondertekend. Gregory van der Wiel traint eveneens mee bij de Brabantse club maar heeft nog geen contract afgedwongen. Wie dat wel heeft is Azhil. De 19-jarige Duitser wordt voor één seizoen gehuurd van Bayer Leverkusen.

ADO Den Haag heeft zich versterkt met twee spelers. De 21-jarige Rigo wordt gehuurd van PSV. Afgelopen seizoen kwam de Belgische middenvelder op huurbasis uit voor Sparta Rotterdam. Kishna heeft een prestatiecontract getekend bij de club uit zijn geboortestad. De 25-jarige aanvaller kwam afgelopen jaren weinig in actie door blessures.

Lex Immers maakte afgelopen week bekend per direct te vertrekken bij ADO. Maandag kwam naar buiten dat de middenvelder een contract van twee seizoen ondertekend heeft bij NAC Breda.

AZ treft Dynamo Kiev in derde voorronde CL

AZ moet het in de derde voorronde van de Champions League opnemen tegen Dynamo Kiev. De tweestrijd gaat over één duel dat gespeeld wordt op 15 of 16 september in Kiev.

De winnaar van het duel gaat door naar de play-offs. In tegenstelling tot de voorrondes is er in de play-offs wel een uit- en thuiswedstrijd. In de play-offs is AA Gent of Rapid Wien de tegenstander.

Loting 3e voorronde
Ferencváros - Dinamo Zagreb
Qarabag - Molde
Omonia Nicosia - Rode Ster Belgrado
FC Midtjylland - Young Boys
Maccabi Tel-Aviv - Dinamo Brest
PAOK Saloniki - Benfica
Dynamo Kiev - AZ
AA Gent - Rapid Wien

Internationale schaatsunie schrapt zes WB-wedstrijden

De ISU, de internationale schaatsunie, heeft bekendgemaakt dat de eerste vier wereldbekerwedstrijden van aankomend seizoen in Polen, Noorwegen, de VS en Canada niet doorgaan. Vanwege de coronapandemie is reizen tussen de vier landen onverstandig. Onbekend is wanneer de schaatsers wel in actie komen in het WB-circuit.

Overigens zijn ook de eerste twee wereldbekerwedstrijden shorttrack geschrapt. Deze stonden voor november in Canada op het programma. Vooralsnog gaan de WB-wedstrijden in Seoul en Beijing wel door.

Ritzege Ewan, Alaphilippe behoudt geel

Caleb Ewan heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 198 kilometer koersen, van Nice naar Sisteron, was hij de rapste in de massasprint. Julian Alaphilippe behield de gele trui.

Er ontstond al vrij gauw een kopgroep bestaande uit Jerome Cousin, Benoît Cosnefroy en Anthony Perez. Zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de 2,5 minuut. De eerste beklimming van de dag was de Col du Pilon van de derde categorie. Het verschil was inmiddels teruggelopen tot anderhalve minuut. Perez was als eerste boven voor Cosnefroy.

Niet lang daarna was de Col de la Faye, ook van de derde categorie. Wederom was het Perez die eerder boven was dan Cosneyfroy, de drager van de bergtrui. Op 127 kilometer voor de streep besloot Cousin alleen op pad te gaan en hij sloeg een gat met Perez en Cosnefroy die even later werden teruggegrepen door het peloton.

Ondertussen wist Cousin een maximale voorsprong op te bouwen van vier minuten, maar 87 kilometer voor de finish was dit al weer teruggelopen naar 2,5 minuut. De derde beklimming van de dag was de Col des Lèques van de derde categorie waar Cousin als eerste boven was. Ondertussen was Anthonie Perez afgestapt. De Fransman die tot zijn uitvallen in de virtuele bergtrui reed, kwam ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Cousin kwam ook als eerste boven op de laatste beklimming van de dag, de Col de l'Orme. Zijn voorsprong op het peloton was inmiddels nog maar 1,5 minuut. Die voorsprong liep langzaam terug, en 25 kilometer voor de meet zat het peloton nog maar een halve minuut achter Cousin. Negen kilometer later was de Fransman teruggepakt door het peloton.

Het leek dus op een massasprint uit te draaien. De sprintersploegen namen hun positie voorin in. Zo´n zes kilometer voor de finish vond er een valpartij achterin het peloton plaats. Onder meer Wout van Aert was daarbij bettrokken, maar iedereen kon zijn weg vervolgen.

In de eindsprint was het Caleb Ewan die op de finish nipt Sam Bennett voor wist te blijven. Voor Ewan en zijn ploeg Lotto Soudal toch nog wat goed nieuws nadat Degenkolb en Gilbert al na de eerste etappe uitvielen.

OV-sector maakt afspraken met onderwijsinstellingen over spreiding

Het uitgangspunt is dat de opleidingen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden. Daarnaast wordt binnen opleidingen ook per studierichting gekeken naar spreiding van het begin van de colleges en lessen.

Landelijk zijn deze afspraken op verschillende manieren tot stand gekomen. Zo hebben bijvoorbeeld de provincies Limburg en Noord-Brabant gekozen voor een provinciale aanpak. In Utrecht is op stedelijk niveau afspraken gemaakt, net zoals in Amsterdam. Daar heeft president-directeur Roger van Boxtel van NS onlangs met onderwijsinstellingen, collegavervoerders, gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam de maatwerkafspraken bekrachtigd. In de zuidelijke Randstad zijn er afspraken gemaakt vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In andere provincies zoals Noord-Holland, Utrecht en Friesland hebben scholen rechtstreeks contact gehad met de OV-bedrijven.

In Nijmegen wordt al sinds september 2018 drukte vermeden. Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen pasten hun aanvangstijden aan. Het zorgde ervoor dat het aantal treinreizigers op het drukste moment met 22 procent verminderde en dat het aantal reizigers in de bus op dat moment met 10 procent daalde.

"Wij verwelkomen onze reizigers graag weer allemaal in de trein, ook de studenten, maar wel graag op een verantwoorde en comfortabele manier", zegt president-directeur van NS Roger van Boxtel. "Dat kan alleen als iedereen goed gespreid over de dag reist. Zo zijn al onze reizigers verzekerd van een zitplaats. We zijn blij dat onderwijsinstellingen, gemeenten en provincies met onze collega-vervoerders en ons de handen ineen hebben geslagen om dit voor elkaar te krijgen."

Voorbeeld

Een voorbeeld: de onderwijsinstellingen in Breda en Tilburg hebben onderwijstijden afgestemd. Gedurende de dag laten ze hun studenten gespreid in verschillende tijdsblokken komen. Dit wordt 'dakpansgewijs' roosteren genoemd; ieder tijdsblok van een kwartier is een 'dakpan'. Dat ziet er zo uit:

Bron: MuConsult / Provincie Noord-Brabant
Bron: MuConsult / Provincie Noord-Brabant

Hyperspits

Voor de corona-crisis is er landelijk al gesproken over spreiding tijdens de 'hyperspits', het allerdrukte moment van de ochtendspits, tussen 07.30 en 08.30 uur. Toen corona kwam is alles in een stroomversnelling gegaan en zijn er binnen twee tot drie maanden afspraken gemaakt.

De onderwijsinstellingen gaan nu nog maar 20 tot 50 procent van de capaciteit van hun gebouwen gebruiken. Spreiding klinkt nu dus nog heel eenvoudig. NS hoopt dat als er straks weer opgeschaald wordt naar 100 procent, de vruchten van de nieuwe afspraken volop geplukt kunnen worden en er structurele afspraken gemaakt kunnen worden. En de hyperspits dan minder druk zal zijn.

NS is ook in gesprek met het bedrijfsleven over spreiding.

Perez afgestapt na val

Anthonie Perez is in de derde etappe van de Tour de France afgestapt. In een afdaling kwam de Fransman ten val en kon hij niet meer verder. Hij heeft zijn sleutelbeen bij de val gebroken.

Perez reed op het moment van de val in de virtuele bergtrui, en had deze ook vanavond nog in het bezit gehad als hij de rit had gefinished.

Hamilton: "Verstappen staat er eigenlijk alleen voor bij Red Bull"

Lewis Hamilton roemde voor de microfoon van Sky Sports F1 de Red Bull-bolide maar de Britse wereldkampioen legde tegelijkertijd ook de vinger op de pijnlijke plek bij de renstal van Max Verstappen. Hamilton vindt dat de Nederlander er alleen voor staat, hij mist een goede teamgenoot.

"Als je even naar Red Bull kijkt, dan denk ik dat zij ook echt een hele goede auto hebben. Mensen wuiven dat weg, maar ze hebben echt een hele goede auto hoor", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorport.com.

De Mercedes-coureur ziet waar het mis gaat bij Red Bull Racing. "Max levert geweldig werk met die auto, maar uiteindelijk zitten beide coureurs niet op een vergelijkbaar niveau, zoals dat met Valtteri (Bottas, red.) en mij wel het geval is. Dat maakt het een stuk moeilijker voor hen. Ik heb het jaren geleden zelf ook meegemaakt, toen ik nog bij McLaren zat. Toen was ik ook de enige coureur die vooraan reed en had ik geen teammaat om me rugdekking te geven. Daardoor loop je constructeurspunten mis, maar kun je op strategisch vlak ook niets proberen tegen de andere auto waar je mee strijdt. Zij hebben dat nu ook, Verstappen staat er eigenlijk alleen voor."

Indiase game Raji komt ook naar andere spelcomputers

Raji: An Ancient Epic kwam op 18 oktober uit voor de Nintendo Switch. De game van Nodding Head, een Indiase indie, komt op 15 oktober naar PS4, Xbox One en pc. Dat heeft uitgever Super.com aangekondigd. Lees onze review van de game hier.

Het verhaal van Raji: An Ancient Epic begint met het begin van een nieuwe oorlog tussen de demonen en de goden. In een poging hun nederlaag in de laatste grote oorlog van duizend jaar geleden te wreken, hebben de demonen de goden uitgedaagd. Ze zijn het mensenrijk binnengevallen, en dreigen de mensheid uit te roeien. In de veronderstelling dat hun vijanden totaal verslagen waren in de laatste grote oorlog waren de mensen veilig, dachten ze. Omdat ze zich niet konden verdedigen waren ze geen partij voor de demonen. Temidden van de chaos, toen steden en forten vielen en jonge kinderen uit hun huizen werden ontvoerd, wordt een jong meisje genaamd Raji door de goden gekozen om de verdediger van het menselijk ras te zijn.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope speel je samen

Little Hope is de tweede game in The Dark Pictures Anthology. Dit deel kun je online met een vriend spelen of thuis op de bank met vijf spelers (je geeft de controller door). Supermassive Games toont in een gameplay-presentatie van ruim 25 minuten hoe dat in zijn werk gaat.

In dit deel zitten vier studenten en hun professor gevangen in Little Hope, een kleine dorp waar monsters in de mist verschijnen. De game moet op 30 oktober uitkomen voor PS4, Xbox One en pc (Steam).

Getuigen gezocht van beschieting Club Blu

De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien hoe er vannacht, de nacht van zondag 30 op maandag 31 augustus, werd geschoten op de deur van Club Blu aan de Prins Alexanderlaan in Rotterdam. De politie trof meerdere inslagen in de deur van de hoofdingang van de club. Ook werden er meerdere hulzen gevonden, afkomstig uit een vuurwapen.

Rond 03.15 uur kreeg de politie een melding dat er kort daarvoor schoten waren gehoord op de Prins Alexanderlaan. Eenmaal ter plaatse troffen de toegesnelde agenten meerdere inslagen in de deur en vonden ze op straat verschillende hulzen. De club was tijdens de beschieting nog open. Er raakte niemand gewond en de nog aanwezigen zijn rustig huiswaarts vertrokken. De politie startte direct een onderzoek. Camerabeelden worden bekeken en enkele getuigen zijn al gehoord.

Twee mannen op een scooter
Uit onderzoek blijkt dat de club tussen 03.05 en 03.10 uur beschoten is. Volgens getuigen gingen er na het horen van de knallen twee mannen vandoor op een scooter. Mogelijk hebben zij iets met de beschieting te maken. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ratchet & Clank: Rift Apart heeft ook een 60fps modus

Ratchet & Clank: Rift Apart komt met twee modi: 4K met 30fps of een lagere resolutie met 60fps. Dat blijkt uit een interview van Famitsu met Insomniac Games regisseur Mike Daly. Wat een 'lagere resolutie' precies betekent is nog niet bekend. Eerder werd bekendgemaakt dat ook de Demon's Souls remake een soortgelijke optie krijgt. Vooralsnog lijkt 4K met 60fps iets te hoog gegrepen voor PS5-games.

Ratchet & Clank: Rift Apart moet tijdens de 'launch window' van de PS5 uitkomen, vermoedelijk begin 2021 dus.

ILT onderschept illegale spuitbussen in Rotterdamse haven

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 300 spuitbussen gevuld met heptafluorpropaan (R227ea) onderschept in de Rotterdamse haven. Deze partij zogeheten ‘freeze sprays’ is afkomstig uit China met eindbestemming in Duitsland. Heptafluorpropaan is schadelijk voor het klimaat; de uitstoot van 1 kilogram van deze stof is vergelijkbaar met een uitstoot van 3.220 kg CO2. Bij deze onderschepping gaat het om 130 ton CO2 equivalent. Dit komt ongeveer overeen met een persoon die 650 retourvluchten maakt van Schiphol naar Parijs. Deze partij wordt op last van de ILT vernietigd, waarmee wordt voorkomen dat het op de Europese markt terechtkomt.

F-gassen en gevaarlijke stoffen
De Europese F-gassenverordening (gefluoreerde broeikasgassen) verbiedt het op de Europese markt brengen en verkopen van deze freeze sprays. De sprays worden onder meer gebruikt voor het lokaliseren van storingen en defecten in elektronische apparatuur. Daarnaast zijn in de lading andere producten aangetroffen met gevaarlijke stoffen die in strijd zijn met de Europese REACH-regelgeving. Zo werden onder meer tubes lijm aangetroffen die volgens de begeleidende informatie tolueen bevatten in een hoeveelheid die op grond van de REACH-regelgeving in Europa verboden is. Tolueen is een stof die bekend staat als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid of afwijkingen in de ontwikkeling van een embryo of foetus.

Verantwoordelijkheid van hele transportketen
De partij spuitbussen is aan het licht gekomen bij de expediteur die eerder betrokken was bij de onderschepping door de ILT van een illegale partij wegwerpcilinders met gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen). Hoewel in het algemeen geldt dat in eerste instantie de importeur verantwoordelijk is, is in jurisprudentie bepaald dat iedereen in de transportketen een verantwoordelijkheid heeft. De expediteur kreeg daarom een last onder dwangsom (LOD) opgelegd om herhaling te voorkomen.

Marco Buitelaar, programmamanager Minder Broeikasgassen bij de ILT: “We hebben gezien dat de expediteur zijn verantwoordelijkheid pakt en er mede voor zorgt dat de illegale handel in F-gassen aan het licht komt en kan worden aangepakt.”

Interventies
Uit nader onderzoek van de ILT blijkt dat dergelijke spuitbussen - gevuld met gefluoreerd broeikasgas met een Global Warming Potential (GWP) groter dan 150 - door verschillende partijen worden verkocht. GWP geeft het vermogen van aardopwarming aan in vergelijking met CO2. De ILT gaat - in samenwerking met brancheorganisaties en overheidspartijen zoals OLAF (het Europees bureau voor fraudebestrijding), Rijkswaterstaat en de douane - interventies inzetten, zodat deze illegale spuitbussen uit de handel worden genomen en op een milieuverantwoorde manier worden vernietigd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Eiyuden Chronicle haalt ruimt 4 miljoen dollar op

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, de spirituele opvolger van Suikoden, heeft na 33 dagen 4.57 miljoen dollar via Kickstarter verzameld. Daarmee hebben ze hun doelstelling van een half miljoen ruimschoots overtroffen. Alle stretch goals zijn daarmee ook gehaald.

De game bevat volgens de Kickstarter een diep verhaal met meet dan honderd personages die je, op typische Suikoden wijze, allemaal kunt rekruteren. Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes moet in 2022 uitkomen voor PS5, PS5, Xbox One, Xbox Series X en pc. Verder gaat het ook op een Nintendo console uitkomen, maar het is nog onduidelijk of dat de Switch wordt of de opvolger van de Switch.

Sony gaat meer games op pc zetten

Sony geeft recent Horizon: Zero Dawn naar pc geport. Daar zal het volgens een nieuw zakelijk rapport niet bij blijven. Het Japanse tech-bedrijf is van plan om meer van haar eigen games over te zetten naar pc. Of dat oudere games of de aankomende PS5 exclusives zijn is onbekend. Sony zegt verder in het rapport van plan te zijn om meer studios op te kopen en te investeren in first-party games.

PlayStation Worldwide Studios heeft recent Insomniac (Spiderman, Ratchet & Clank) en Pixelopus (Concrete Genie) aan zijn stal toegevoegd.

Klimaatverandering: zomer is 1,3 graden warmer geworden

De zomer is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 in De Bilt 1,3 graden warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de opwarming 0,4 graden. De gemiddelde zomertemperatuur is in de nieuwe normaal (1991-2020) 17,4 graden. Ook is het natter én zonniger geworden met gemiddeld 13 millimeter regen per maand meer en 33 uur extra zonneschijn.

De gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt is sinds de klimaatperiode 1951-1980 gestegen van 16,1 graden naar 17,4 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur is gestegen van 20,7 graden halverwege vorige eeuw naar 22,3 graden in het nieuwe klimaat. De minimumtemperatuur steeg in dezelfde periode van 11,2 naar 12,1 graden.

Ook het aantal warme dagen in De Bilt neemt toe. In de periode 1951-1980 steeg de temperatuur op 49 dagen tot 20 graden en meer. Volgens de nieuwe normaal is dat aantal gestegen naar 64. Ook het aantal zomerse dagen is gestegen. De temperatuur stijgt gemiddeld op 22 dagen naar 25 graden en meer in de zomermaanden. In de periode 1951-1980 was dat nog 13. Het aantal tropische dagen is tegenwoordig vijf. Halverwege de vorige eeuw was het nog twee.

De zon schijnt gemiddeld meer dan 600 uur
Het is veel zonniger geworden. In de periode 1961-1990 scheen de zon gemiddeld over het land nog 575 uur in de maanden juni, juli en augustus. Het aantal zonuren stijgt sindsdien gestaag en in de vorige klimaatperiode (1981-2010) werd de 600 uur gepasseerd met in totaal 607 uur zon. In het nieuwe klimaat schijnt de zon gemiddeld over het land 640 uur.

De meeste zonuren zijn in de zomermaanden voor de kustregio. In Zeeland schijnt de zon 676 uur en in Den Helder is ze 690 uur te zien. Landinwaarts schijnt de zon tegenwoordig ook meer dan 600 uur. Gemiddeld schijnt de zon 606 tot 616 uur. In de vorige klimaatperiode scheen de zon in het binnenland nog 570-588 uur.

De zomers worden natter
In de klimaatperiode 1951-1980 viel gemiddeld over het land ongeveer 221 millimeter neerslag. In de klimaatperioden die volgden nam dit aantal af en werden de zomers droger. Gemiddeld over het land viel in de periode 1971-2000 198 millimeter. Sindsdien wordt het weer natter. In de vorige klimaatperiode viel gemiddeld over het land weer 221 millimeter en de laatste tien jaar is het natter geworden. Gemiddeld valt in het nieuwe klimaat nu 234 millimeter.

Hoe verhoudt de zomer van 2020 zich tot het nieuwe klimaat?
De zomer van 2020 gaat de boeken in als de op vijf na warmste sinds 1901. De gemiddelde temperatuur is 18,3 graden tegen 17,4 graden in de nieuwe normaal (1991-2020). Ook was de zomer zonniger dan normaal met 673 uur tegen 640 uur in de nieuwe normaal. De zomer was droger met 214 millimeter tegen 234 millimeter in de nieuwe normaal.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

In Venhorst (gemeente Boekel) is op een bedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 9000 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 43 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Verplicht stoppen nertsenhouderij
In het advies van 24 augustus jl. stelt het OMT-Z dat verplicht stoppen van de nertsenhouderij na de pelsperiode van november dit jaar de meest effectieve wijze is om reservoirvorming in de nertsenhouderij te stoppen. Het kabinet volgt dit advies op. In de komende periode wordt, samen met een wetsvoorstel, een regeling voor nadeelcompensatie voor nertsenhouders uitgewerkt. Voor deze regeling reserveert het kabinet een bedrag van maximaal €150 miljoen (inclusief uitvoeringskosten). Daarnaast is reeds €32 miljoen gereserveerd voor onder andere sloop- en ombouwkosten in het kader van de Wet verbod pelsdierhouderij.

Aanvullende maatregelen
Omdat er ondanks de eerder genomen maatregelen nog steeds besmettingen voorkomen, worden de hygiënemaatregelen en de controle daarop verder aangescherpt. Volgens het OMT-Z is de mens de meest waarschijnlijke besmettingsbron van bedrijven. De maatregelen zijn erop gericht besmetting via deze route te voorkomen, zoals een striktere registratie van wie, wanneer en waar op welk bedrijf werkt. Alle nertsenhouders moeten verplicht vooraf aan de NVWA melden wie op de bedrijven in de stallen werkt.

Voor medewerkers die op meerdere locaties werken geldt een wachtperiode van tien dagen alvorens zij aan het werk kunnen op een andere locatie. Ook worden houders verplicht wekelijks alle kadavers van natuurlijk gestorven nertsen op te sturen. Op deze maatregelen zal de NVWA intensiever controleren. Bij overtredingen zal de NVWA sanctionerend optreden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Chivalry 2 uitgesteld naar 2021

Chivalry 2 zou eigenlijk dit jaar verschijnen, maar door het coronavirus is dat niet gelukt. De ontwikkelaar heeft aangegeven dat de release nu volgend jaar moet plaatsvinden.

Door het uitstel zullen er ook meer features aanwezig zijn bij de launch. Chivalry 2 laat je vechten in middeleeuwse veldslagen. Het is een first-person hack and slash voor maximaal 64 spelers. Chivalry 2 kom uit voor de Xbox One en Series X, Playstation 4 en 5 en pc.

Aanwijzing Voorlichting Opsporing en Vervolging vernieuwd

De nieuwe ‘Aanwijzing Voorlichting Opsporing en Vervolging’ treedt op 1 september in werking. De oude aanwijzing dateerde uit 2012. Een veranderd medialandschap en de toegenomen aandacht voor privacy en slachtoffers waren aanleiding voor het Openbaar Ministerie om de aanwijzing te vernieuwen, aan te scherpen en aan te vullen.

De aanwijzing geldt niet alleen voor het OM, maar ook voor alle opsporingsinstanties en de bijzondere opsporingsdiensten. In de aanwijzing staan de kaders voor voorlichting over opsporing en vervolging. Zo wordt benoemd waar de verantwoordelijkheid voor voorlichting ligt in de verschillende gevallen en op de verschillende communicatiemomenten en is een passage opgenomen over medewerking aan mediaproducties.

Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal: ‘Als strafrechtelijke handhavers van de rechtsorde leveren het OM en de opsporingsinstanties een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke veiligheid. Het publieke belang wordt ook gediend door naar de media actief open te zijn over ons werk, de strafzaken, en thema’s die voor de strafrechtspleging belangrijk zijn. Natuurlijk houden we daarbij de belangen van verdachten, slachtoffers en andere betrokkenen scherp in het oog. Privacy is ook voor het OM een groot goed.’

Herkenbaarheid aanklagers
Los van deze vernieuwde aanwijzing, is binnen het OM ook gesproken over de herkenbaarheid van officieren van justitie en advocaten-generaal op zitting bij de aanpak van ondermijning. Dat was nodig in verband met veiligheidsmaatregelen die zijn genomen na de moord op advocaat Derk Wiersum.

In de persrichtlijn van de Raad voor de rechtspraak uit 2013 staat dat de professionele procesdeelnemers, zoals officieren van justitie, niet als privépersoon op een zitting aanwezig zijn, maar altijd uit hoofde van hun functie. Dat is ook de visie van het OM. Uitgangspunt van het OM blijft dan ook de openbaarheid van de zitting.

Er zijn nu, en naar verwachting ook in de toekomst, strafzaken waarin veiligheidsrisico’s bestaan voor OM’ers. De hoofdofficier van justitie van het parket waar zo’n onderzoek loopt, kan een verzoek indienen om terughoudend om te gaan met de herkenbaarheid van de aanklager op zitting. Dat verzoek wordt besproken door een commissie bestaande uit een vast aantal OM’ers, onder wie een hoofdofficier, een rechercheofficier en een persvoorlichter, die vervolgens advies uitbrengt aan het College van procureurs-generaal. Het College neemt op basis daarvan een besluit.

Als het College instemt met het verzoek, legt het OM contact met de rechtbank, of het hof, dat verantwoordelijk is voor de zitting. Het OM kan dan bijvoorbeeld vragen om geen beeld- en geluidsopnamen toe te staan van de aanklager op zitting. Ook kan het OM journalisten vragen de naam van de officier van justitie of advocaat-generaal niet te vermelden in hun perspublicatie. Het OM zal over deze bijzondere maatregelen tijdig communiceren zodat journalisten niet vlak voor een zitting met deze beperkingen worden geconfronteerd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Naamswijzigingen goededoelensector blijken veelal geldverspilling

In de afgelopen tien jaar raakten donateurs één op de drie vertrouwde merken kwijt in goededoelenland. De reputatie in de sector daalde met maar liefst 14 procent, blijkt uit het Goede Doelen Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Naamswijzigingen blijken veelal een verkwisting van donateursgelden. WSPA (World Society for the Protection of Animals) verloor zelfs bijna de helft van zijn merkkracht door de introductie van de nieuwe naam World Animal Protection in 2014. KWF Kankerbestrijding is nog steeds het sterkste goededoelenmerk. Aan het onderzoek deden 12.000 Nederlanders mee sinds 2010.

Zes goede doelen zagen in het afgelopen decennium 30 procent of meer van hun merkkracht verdampen. Een naamswijziging was bij vijf van de zes organisaties de belangrijkste oorzaak van het reputatieverlies. Zo is het imago van het Longfonds, ondanks veel reclamecampagnes, nog steeds niet op het niveau van 10 jaar geleden toen het nog de naam Astma Fonds droeg. Zelfs kleine veranderingen in de naam zaaien verwarring bij de achterban, zoals ReumaNederland (voorheen Reumafonds) en Prinses Beatrix Spierfonds (voorheen Prinses Beatrix Fonds).

‘Je goede naam te grabbel gooien is een ding, maar je goede naam weggooien is veel schadelijker. Deze organisaties hebben er vaak jaren over gedaan om heel zorgvuldig een bekend beeld op te bouwen bij het Nederlandse publiek. Met een nieuwe naam bouw je dat niet 1,2,3 weer op. Beter is daarom om geld en energie te investeren in een effectievere communicatie van de boodschap in plaats van het scheppen van verwarring met een nieuwe naam’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

Sterkste dalers in reputatie* in de periode 2010-2020

  1. World Animal Protection (voorheen WSPA): -47%
  2. Simavi: -44%
  3. Plan International (voorheen Plan Nederland en daarvoor Foster Parents Plan): -37%
  4. ReumaNederland (voorheen Reumafonds): -37%
  5. Prinses Beatrix Spierfonds (voorheen Prinses Beatrix Fonds): - 37%
  6. Longfonds (voorheen Astma Fonds): -30%

*Reputatie is gemeten op 3 de pijlers van merkkracht: naamsbekendheid, waardering en binding

KWF al 10 jaar sterkste merk; Voedselbank schiet omhoog van 31e naar 5e positie
Net als 10 jaar geleden bestaat de top 3 van goede doelen met de sterkste reputatie in 2020 uit KWF Kankerbestrijding, het Rode Kruis en KiKa. Dat in de afgelopen 10 jaar de nationale goede doelen steeds meer in de belangstelling zijn komen te staan bij de Nederlandse donateur, blijkt uit het succes van de Voedselbank. Terwijl de Voedselbank in 2010 nog de 31e positie innam in de top 100 van sterkste goededoelenmerken van Nederland, neemt deze organisatie nu de vijfde plek in.

Goede doelen met de sterkste reputatie in 2020 (+ hun positie in 2010)

  1. (1) KWF Kankerbestrijding
  2. (2) Rode Kruis
  3. (3) KiKa
  4. (5) Wereld Natuur Fonds
  5. (31) Voedselbank
  6. (4) CliniClowns
  7. (9) UNICEF
  8. (6) Hartstichting
  9. (8) Artsen zonder Grenzen
  10. (7) Ronald McDonald Kinderfonds

Onderzoek onder 12.000 respondenten sinds 2010
Het Goede Doelen Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sindsdien zijn 12.000 respondenten ondervraagd over het draagvlak en de reputatie van alle goede doelen die in Nederland actief zijn. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Tour: Etappe 3 - Naar de poort van de Provence

Het openingsweekeinde van de Tour de France hebben we achter de kiezen, tijd voor de derde etappe. Dat belooft best een mooie te worden, vooral gezien het feit dat de finish in het kleine doch prachtige Sisteron ligt - pas de eerste keer dat de finish daar ligt.

Voor een uitgebreide voorbeschouwing wijzen we natuurlijk weer door naar het fraaie boekwerk van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe gaat over bijna tweehonderd kilometer en is, hoewel de sprinters er wellicht wel voor mogen gaan, totaal niet plat te noemen.

De eerste 160 kilometer gaan bijna constant op en neer, daarna wordt het wat vlakker, hoewel vlak ook daar relatief is. Op weg naar Sisteron loopt het lichtjes op, maar normaal gesproken niet genoeg om alle sprinters eraf te pieren - een massasprint dus, normaal gesproken.

De route van vandaag (Bron: letour.fr)
De route van vandaag (Bron: letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: letour.fr)

Microsoft onthult speciale Xbox consoles ter ere van Wonder Woman

Microsoft komt met speciale Xbox One X consoles. De consoles zijn gebaseerd op de nieuwe Wonder Woman-film die later dit jaar verschijnt. Er komen drie verschillende versies en deze zijn niet gewoon te koop. 

De pluizige versie kun je winnen via Twitter. De overige twee worden geveild voor het goede doel. Grootste nadeel is dat het een showmodel is en dus geen hardware heeft. Gelukkig krijgen de winnaars ook nog een normale Xbox One X erbij cadeau.

xbox

xbox
xbox

Toegangspoortjes Den Haag Centraal zijn gesloten

De poortjes naar de perrons van Den Haag Centraal zijn vanochtend gesloten. Treinreizigers moeten vanaf nu inchecken om de poortjes te openen. Nieuw is dat niet, Den Haag Centraal is het 78e station waar poortjes staan.

De afgelopen maanden zijn de poortjes verplaatst omdat de drukte op de perrons 8 en 9 soms te groot was. Daarom waren de poortjes ook nog niet gesloten. De in- en uitcheckpoortjes bij de perrons 7, 8, 9 en 10 zijn ruim zes meter de stationshal in geplaatst en er zijn extra poortjes bijgekomen. Zo is de in- en uitcheckcapaciteit vergroot en kunnen reizigers makkelijker overstappen zonder dat ze in en uit moeten checken.

NS sluit de poortjes niet zomaar, er staan de eerste weken extra medewerkers bij om reizigers te begeleiden. Daarnaast worden reizigers geïnformeerd met omroepberichten.

De planning is dat eind 2024 de perrons door ProRail een paar meter verschoven zijn richting de Binckhorst. Dan zullen de poortjes ook weer vanaf hun tijdelijke locatie verplaatst worden richting de sporen.

Veilig gevoel
Sinds 2014 heeft NS op 77 stations poortjes gesloten. Op stations met gesloten poortjes geeft 89 procent van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79 procent. Daarnaast wordt het aantal zwartrijders verminderd.

Ondertussen passeert ruim 90 procent van de reizigers een poortje tijdens hun reis.

Toegangspoortjes Den Haag centraal (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
Toegangspoortjes Den Haag centraal (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Een orkaan in Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator staat bekend om zijn realisme. Door het gebruik van real-time data kan dit unieke dingen opleveren. Vorige week werden de Verenigde Staten namelijk geconfronteerd met de orkaan Laura. Hierdoor gingen gamers massaal daarheen vliegen in het spel. Dat leverde mooie beelden op.

Microsoft Flight Simulator kwam deze maand uit en is beschikbaar voor Xbox One en pc.


Ongekende omzetdaling horeca

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Vooral in april heeft de horeca fors minder omgezet.

Bijna twee derde minder omzet logiesverstrekkers
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 64 procent in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet ook al met bijna 15 procent. De omzetdaling bij hotels was nog groter. Hotels hebben in het tweede kwartaal ruim 75 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal. Vorige week publiceerde het CBS al over de scherpe daling in het tweede kwartaal van het aantal gasten en overnachtingen bij de logiesverstrekkers.

Omzet eet- en drinkgelegenheden bijna gehalveerd
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het tweede kwartaal van dit jaar bijna de helft minder omgezet dan het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent.

Met een daling van bijna 60 procent nam de omzet van cafés het sterkst af. De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 25 procent is de daling nog altijd aanzienlijk.

Ondernemersvertrouwen horeca krabbelt iets op
Ondernemers in de horeca zijn nog altijd erg pessimistisch. Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op -52,4. Dit is historisch gezien nog steeds een hele lage score, maar wel een stuk beter dan aan het begin van het vorige kwartaal. Toen kwam het vertrouwen uit op -84,3.

Geen volumecijfers
Door de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus waren sommige diensten niet of beperkt beschikbaar in het tweede kwartaal. Hierdoor zijn er voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. Doordat er geen prijsindices beschikbaar waren, konden er ook geen volumecijfers berekend worden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: droger

De bewolking overheerst op veel plaatsen, maar er is vandaag ook af ten toe ruimte voor de zon. Het blijft op veel plaatsen droog, hoewel een enkele lichte bui niets uitgesloten. Met een maximumtemperatuur rond 19°C is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. De noordwestelijke wind is zwak in het zuiden en matig in het noorden.

Komende nacht is er een mix van wolkenvelden en opklaringen. Waar het langduriger opklaart kan een enkele mistbank ontstaan. In de kustgebieden komt nog een lichte bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C plaatselijk landinwaarts tot 12°C aan zee. De wind is zwak en veranderlijk, in het noordelijk kustgebied is de wind matig uit westelijke richtingen.

Dinsdag overdag schijnt de zon af en toe en komt er met name in het noorden een enkele bui voor. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in het zuiden is de wind overwegend noordelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

In de buurt van Vlissingen (Foto: Zara)
In de buurt van Vlissingen (Foto: Zara)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Slachtoffers seksueel geweld krijgen medische kosten vergoed

Slachtoffers van seksueel geweld die binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) kunnen vanaf 1 september een vergoeding krijgen voor medische kosten. Dat maken de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport mogelijk met een tijdelijke proef van één jaar. Medische kosten vallen namelijk onder het eigen risico van de zorgverzekering, waardoor slachtoffers nu vaak eerst zelf moeten betalen. De pilot moet laten zien of de vergoeding van het eigen risico een drempel wegneemt om hulp te zoeken.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming): "De juiste hulp op het juiste moment kan een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld. Slachtoffers moeten hierop kunnen rekenen. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen."

Binnen 7 dagen
Slachtoffers van seksueel geweld kunnen in Nederland terecht bij een CSG, waarvan er zestien zijn in Nederland. De CSG’s zijn meestal verbonden aan de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. In een CSG krijgen slachtoffers alle benodigde zorg en aandacht op één plek. Dat bestaat vaak uit een sporenonderzoek, medische en psychische hulp. Aan dit sporenonderzoek zijn voor het slachtoffer geen kosten verbonden, maar de andere kosten die gemaakt worden vallen onder het eigen risico in de zorgverzekering.

Bij het bieden van hulp aan slachtoffers zijn de eerste zeven dagen na seksueel geweld het belangrijkst. Dan is er betere kans op psychisch herstel en op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. In die eerste dagen kunnen ook sporen van de dader nog veilig worden gesteld. Dit helpt bij het opsporen van de dader en de bewijsvoering als aangifte wordt gedaan bij de politie.

Ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg): "Slachtoffers van seksueel geweld verdienen goede bescherming, opvang en ondersteuning. Daarom moeten we eventuele drempels zoveel mogelijk wegnemen. Door medische kosten te vergoeden, hopen we dat de zorg toegankelijker wordt voor deze kwetsbare groep."

Onnodige drempel
Seksueel geweld gaat vaak gepaard met angst, schaamte en schuld. Wie seksueel geweld meemaakt, durft daar vaak niet over te praten. Als medische kosten voor een verhoogde drempel zorgen dan belemmert dat de toegang tot de zorg en het aanpakken van de dader. Door middel van deze tijdelijke proef wordt onderzocht of het eigen risico een drempel vormt om hulp te zoeken en of een vergoeding die drempel dan kan verlagen. De resultaten van deze proef worden in het najaar van 2021 bekend gemaakt.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Defensie verhoogt stagevergoeding

De stagevergoeding bij Defensie gaat omhoog. Het bedrag wordt € 628,00 bruto per maand bij 40-urige werkweek en gaat met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar in.

Het extra geld is voor MBO-stagiairs van zowel Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) als van andere MBO-scholen. Ook voor HBO’ers en studenten die wetenschappelijk onderwijs volgen gaat de stagevergoeding omhoog. Defensie trekt de uitkeringen voor al deze groepen gelijk omdat het om een onkostenvergoeding gaat. Het opleidingsniveau speelt daarvoor geen rol.

VeVa-leerlingen
Vooral de VeVa-leerlingen hebben voordeel bij de verhoging. Hun vergoeding stijgt met bijna 50%. Voor deze groep is de duur van een zogenoemde Beroepspraktijkvorming (BPV) steeds een week. De vergoeding hiervoor is € 145,00 bruto. Omgerekend is dat hetzelfde bedrag als voor een stage van een volledige maand.

Defensie biedt jaarlijks 4.500 jongeren van de VeVa een stageplek. Daarna solliciteren er ongeveer 1.500 voor een baan bij de krijgsmacht.

De extra uitgave kost de militaire organisatie rond de € 3 miljoen per jaar.

Met het verhogen van de stagevergoeding volgt Defensie de Sector Rijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.