Ritzege Ewan, Alaphilippe behoudt geel

Olga Kroeders

Caleb Ewan heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 198 kilometer koersen, van Nice naar Sisteron, was hij de rapste in de massasprint. Julian Alaphilippe behield de gele trui.

Er ontstond al vrij gauw een kopgroep bestaande uit Jerome Cousin, Benoît Cosnefroy en Anthony Perez. Zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de 2,5 minuut. De eerste beklimming van de dag was de Col du Pilon van de derde categorie. Het verschil was inmiddels teruggelopen tot anderhalve minuut. Perez was als eerste boven voor Cosnefroy.

Niet lang daarna was de Col de la Faye, ook van de derde categorie. Wederom was het Perez die eerder boven was dan Cosneyfroy, de drager van de bergtrui. Op 127 kilometer voor de streep besloot Cousin alleen op pad te gaan en hij sloeg een gat met Perez en Cosnefroy die even later werden teruggegrepen door het peloton.

Ondertussen wist Cousin een maximale voorsprong op te bouwen van vier minuten, maar 87 kilometer voor de finish was dit al weer teruggelopen naar 2,5 minuut. De derde beklimming van de dag was de Col des Lèques van de derde categorie waar Cousin als eerste boven was. Ondertussen was Anthonie Perez afgestapt. De Fransman die tot zijn uitvallen in de virtuele bergtrui reed, kwam ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Cousin kwam ook als eerste boven op de laatste beklimming van de dag, de Col de l'Orme. Zijn voorsprong op het peloton was inmiddels nog maar 1,5 minuut. Die voorsprong liep langzaam terug, en 25 kilometer voor de meet zat het peloton nog maar een halve minuut achter Cousin. Negen kilometer later was de Fransman teruggepakt door het peloton.

Het leek dus op een massasprint uit te draaien. De sprintersploegen namen hun positie voorin in. Zo´n zes kilometer voor de finish vond er een valpartij achterin het peloton plaats. Onder meer Wout van Aert was daarbij bettrokken, maar iedereen kon zijn weg vervolgen.

In de eindsprint was het Caleb Ewan die op de finish nipt Sam Bennett voor wist te blijven. Voor Ewan en zijn ploeg Lotto Soudal toch nog wat goed nieuws nadat Degenkolb en Gilbert al na de eerste etappe uitvielen.