FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 augustus 2020

GroenLinks Amsterdam niet blij met fouilleeracties

De Amsterdamse coalitiepartijen D66 en GroenLinks zijn niet enthousiast over de proef met preventief fouilleren die burgemeester Femke Halsema aan het begin van de avond aankondigde, meldt AT5.

Volgens de burgemeester lijken de meningen in de gemeenteraad veranderd door de gewelddadige incidenten die deze zomer in de stad plaatsvonden. Ze wil het eerder afgeblazen plan, waarbij zogenoemde veiligheidsrisicogebieden worden aangewezen waar preventief gefouilleerd mag worden, daarom toch invoeren. Maar dan wel voor een kortere tijd en met onafhankelijke waarnemers erbij.

"Ik heb altijd veel kritiek op de burgemeester, maar als iets goed is dan is iets goed: we zijn blij, maar ook wel weer jammer dat het zo veel debatten moet kosten en dat het zo uit de hand loopt", zei Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Naninnga.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma dacht er anders over. "Ik denk dat het op zichzelf al aanwijzen van een gebied stigmatiserend kan zijn. En dat is wat ik erop tegen heb." Roosma denkt dat de geweldsincidenten zich bovendien zullen verplaatsen naar andere gebieden.

Burgemeester Halsema zei tijdens de vergadering dat de Driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) over het invoeren van de proef gaat. Toch hoopt Roosma het nog te kunnen voorkomen. "Wij zullen ons er wel tegen uitspreken en dan wachten we af wat eruit komt."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Fall Guys gaat op de fantasytoer in seizoen 2

Tijdens de Gamescom Opening Night heeft ontwikkelaar Mediotonic een sneak peek gegeven van wat we kunnen verwachten van het tweede seizoen van Fall Guys. De game krijgt een fantasythema voor het tweede seizoen, inclusief nieuwe outfits en modi.

In de trailer zien we de jelly bean-mannetjes over elkaar stommelen in middeleeuwse kostuums zoals ridders en tovenaars, en krijgen we ook een deel van de nieuwe rondes te zien waarin we blokken op elkaar moeten stapelen om het volgende platform te bereiken. Een releasedatum hebben we nog niet, behalve dat we het tweede seizoen kunnen verwachten in oktober.

Fall Guys is nu speelbaar op pc en PlayStation 4.

Eerste animatie World of Warcraft: Shadowlands getoond, release 27 oktober

Tijdens de Gamescom opening night is de eerste short van Afterlives getoond, de miniseries van World of Warcraft voor de release van de uitbreiding Shadowlands. De eerste trailer focust zich op de covenant van Bastion, en de bekende paladin Uther the Lightbringer. Tevens is ook de releasedatum bekend gemaakt: 27 oktober.

Ontdek je krachten in Unknown 9: Awakening

Tijdens Gamescom is Unknown 9: Awakening aangekondigd, een avonturengame waarin je speelt als wees Haroona. Zij is opgegroeid in de straten van Kolkata, India en heeft krachten die zij niet begrijpt.

Ze heeft de mogelijkheid om het ongeziene te manipuleren, wat geen kwaad kan aangezien ze haar eigen dood heeft gezien. Al snel vindt ze een mentor die haar in deze reis ondersteunt. De game is in ontwikkeling voor pc en next-gen consoles.

Ronald Reagan in cinematic voor Call of Duty: Black Ops Cold War

Gamescom is gestart met hoogstwaarschijnlijk de grootste titel die vanavond wordt behandeld: Call of Duty: Black Ops Cold War. In een nieuwe trailer wordt wat meer van het verhaal uitgelicht.

Black Ops Cold War wordt een direct vervolg op de vorige Black Ops, en speelt zich af in 1981. Na 30 jaar inactiviteit wordt Perseus weer actief tijdens de oorlog in Vietnam, wat de aandacht van de Amerikaanse overheid trekt. Uiteindelijk komt ook president Ronald Reagan binnen lopen die de mannen de opdracht geeft om het Westen te beschermen met een speciale missie om Perseus te stoppen.

Call of Duty: Black Ops Cold War komt op 13 november uit voor Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4 en 5, en pc.

Buitenaards griezelen in Quantum Error

Wie houdt er niet van buitenaards griezelen? Quantum Error is een kosmische first-person horrorgame uit de stallen van Teamkill Media. Het is een kleinschalige titel die komt naar PS4 en PS5.

In de game reageer je als hulpdienst op een noodsignaal. Een onderzoeksstation is aangevallen door een onbekende entiteit en het is aan jou om zoveel mogelijk mensen te redden. Uiteraard gaat dit niet allemaal zoals gepland.

Scarlet Nexus laat zich weer zien

De Gamescom-preshow is begonnen met een trailer voor het eerder dit jaar aangekondigde Scarlet Nexus uit de stallen van Bandai Namco. De game met stylistische look komt nar pc, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X.

In Scarlet Nexus is er een genoom in de hersenen ontdekt die mensen de mogelijkheid geeft om bovennatuurlijke krachten te gebruiken. uiteraard is er een kwade kant van het universum die deze mutatie wel interessant vond en de weg baande naar de aarde. De trailer kun je hieronder bekijken.

Verschuiving testcapaciteit naar regio's met de meeste besmettingen

De vraag naar coronatests groeit momenteel sneller dan de beschikbare capaciteit toelaat. Een deel van de beschikbare testmaterialen en labcapaciteit wordt daarom van regio’s waar minder besmettingen zijn en overcapaciteit is, overgeheveld naar regio’s waar veel besmettingen zijn. Om het virus onder controle te houden is het zaak juist daar snel en adequaat te kunnen testen. Helaas betekent dit dat in verschillende regio’s de wachttijd voor een test tijdelijk kan oplopen.

De vraag naar coronatests is de laatste weken heel sterk gegroeid, onder meer door een groot aantal mensen zonder klachten dat zich toch wil laten testen. Ook de mogelijkheid online een testafspraak te maken, het nieuwe webportal, leidt tot een flink aantal extra aanvragen. Deze enorme toename zet de beschikbare testcapaciteit onder druk. Er wordt momenteel gewerkt aan uitbreiding van de testcapaciteit op korte termijn. Volgende week is er naar verwachting al weer meer extra capaciteit beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een oplossing door afspraken te maken met nieuwe laboratoria. Tot die tijd heeft VWS de GGD’en gevraagd te wachten met de verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden. Ook roept VWS iedereen op zich te houden aan het testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.

Op dit moment is de testvraag in de GGD-regio’s hoger dan de beschikbare analysecapaciteit in de labs. De beperkende factoren zijn niet zozeer machines en personeel, maar testmaterialen. Er is wereldwijd schaarste aan testmaterialen voor de diverse analyseapparatuur. Dit leidt ertoe dat de komende week de wachttijd voor het afnemen van coronatesten zal oplopen. In een aantal regio’s in het westen van het land, in het bijzonder in Amsterdam, is sprake van een hoge infectiedruk. Oplopende doorlooptijden zijn daar niet acceptabel. Om een effectieve infectiebestrijding vorm te geven is meer testcapaciteit en daarmee meer analysecapaciteit noodzakelijk.

Om dit te ondersteunen geeft het ministerie de opdracht aan de labs om voor een korte periode testmaterialen over te hevelen uit regio’s met een relatief lage infectiedruk. Om de lasten te verdelen kunnen meerdere labs worden aangewezen om een deel van de voorraad af te staan.

Dit herverdelen van laboratoriummateriaal betekent dat sommige regio’s minder testen kunnen uitvoeren. Het betekent ook dat de teststraat op Schiphol nu niet verder kan doorgroeien en dat de openingstijden niet verruimd worden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Games with Gold van september bekend

Een nieuwe maand, en dus weer vier nieuwe games voor Xbox Live Gold-leden. Onder andere Tom Clancy's The Division en de Blob 2 zijn de toevoegingen voor september.

Vanaf 1 september zijn de twee bovenstaande games alvast te downloaden. Vanaf 16 september is de point-and-click adventure The Book of Unwritten Tales 2 beschikbaar via Games with Gold. De andere game is de Xbox Original Armed and Dangerous. Alle games zijn natuurlijk beschikbaar voor Xbox One via backward compatibility.

Academisch jaar Defensie opent ‘op het witte doek’

De traditionele opening van het academisch jaar is door de coronacrisis in het water gevallen. Daarom gooide de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) het dit jaar over een andere boeg en maakte voor de gelegenheid een korte film. Die eindigt met de opening van het academisch jaar door decaan professor doctor ingenieur Patrick Oonincx.

De 30 minuten durende film draait om het thema 15 jaar Faculteit Militaire Wetenschappen. Professor doctor Wim Klinkert blikt samen met collega’s en FMW-studenten terug op de afgelopen 15 jaar.

Beste bachelorscriptie
Ook wordt de prijs voor de beste bachelorscriptie van het afgelopen jaar bekend gemaakt in de film. Elk jaar beloont de decaan van de FMW de beste bachelorscriptie met de Hein Sabelis scriptieprijs.

Die wordt toegekend aan een bachelorscriptie die is beoordeeld met een 8,5 of hoger. De scriptie moet blijk geven van een duidelijk eigen, creatieve en vernieuwende inbreng van de student op het kennisdomein.

Killerdrones
De genomineerden voor de scriptieprijs 2020 vertegenwoordigen de 3 geaccrediteerde bacheloropleidingen Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen en Technologie.

Lees op de website van de FMW meer over de genomineerde scriptieprijzen over onder meer de militarisering van de ruimte en killerdrones.

(foto: Ministerie van Defensie)

Hitman 3 op 20 januari beschikbaar

IO Interactive heeft de release date aangekondigd van Hitman 3. De game komt uit op 20 januari 2021 in diverse edities. Daarnaast kondigt IO een gratis next-gen upgrade aan voor de game.

De enige voorwaarde is wel dat je een digitaal exemplaar van de game koopt, met een fysieke versie ontvang je de gratis upgrade niet. Ook komt de game natuurlijk met een standard- en deluxe-editie en pre-order bonus. Dit betreft allemaal enkel cosmetische elementen.

Hitman 3 Release Date

Grapperhaus biedt excuses aan voor slecht in acht nemen coronaregels

Afgelopen weekend stapte minister van Justitie Ferd Grapperhaus in het huwelijksbootje met zijn vriendin Elisabeth Wytzes. De minister verzette netjes zoals het hoort het feestje van zijn eigen tuin naar een zaaltje, tot zover werden de coronaregels correct in acht genomen. Alleen lijkt het gezelschap het niet zo nauw te nemen met de 1,5 meter regel:

Update 16.45 uur:

Grapperhaus heeft een verklaring doen uitgaan waarin hij zegt dat er alles aan gedaan is de 1,5 meter regel te bewaken maar dat dat niet altijd gelukt is. Daarvoor biedt de minister zijn excuses aan.

Fraudeurs opgepakt, auto afgepakt

Deze week heeft de politie twee personen opgepakt die worden verdacht van jarenlange fraude met verzekeringsclaims. Zij veroorzaakten met opzet aanrijdingen en claimden daarna de schade bij de verzekering. Uit verder onderzoek moet blijken hoe en in welke mate het echtpaar zich verrijkt heeft met onterecht ingediende schadeclaims. Waar mogelijk zal het ‘verdiende’ vermogen worden afgepakt.

Fraudeurs opgepakt
In 2018 maakte een verzekeringmaatschappij voor het eerst melding van een aantal dubieuze schadeclaims die het echtpaar had ingediend. Verder onderzoek bracht aan het licht dat het echtpaar vanaf 2014 bij bijna 80 aanrijdingen betrokken was, telkens als benadeelde partij.

Werkwijze
De man en vrouw sloegen vooral toe bij parkeerplaatsen bij winkelcentra of meubelboulevards. Vaak wachtten zij hun kans af om een auto die achteruit een parkeerplek verliet aan te rijden. Tijdens het invullen van het schadeformulier verzonnen zij allerlei redenen om dit zo snel mogelijk af te raffelen. Waardoor het formulier slecht werd ingevuld. Deze werkwijze paste zij niet alleen toe in Nederland maar ook in België.

Het viel de verzekeringsmaatschappij op dat zij erg veel schadeclaims van het echtpaar ontvingen. Om de vermoedens van fraude te toetsen berekende het bedrijf hoe groot de kans was dat een persoon zoveel pech kon hebben om zo vaak betrokken te zijn bij een botsing. De kans hierop was nagenoeg 0.

Afpakken
De ‘opbrengsten’ zijn fors te noemen. In de loop van jaren heeft het paar bijna €180.000 ‘verdiend’. Waar mogelijk zal het onterecht verkregen vermogen worden afgepakt want frauduleuze zaken mogen niet lonen.
Het echtpaar, woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, is aangehouden. Beiden moeten zich binnenkort verantwoorden voor hun hun dubieuze verdienmodel. Hun auto is inmiddels afgepakt.

Kunstwerk gestolen uit museum Leerdam

In de vroege morgen van woensdag 26 augustus is een schilderij gestolen uit het museum 'Het Hofje' van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Er is rond 03.30 uur ingebroken en daarbij is het stuk de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals gestolen.

Rond 03.30 uur ging het alarm af. Hierna zijn agenten direct naar het museum gegaan. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de daders niet meer aan. Nadat de beheerder van het museum toegang kon verschaffen tot het terrein en het pand, bleek dat de achterdeur geforceerd was en één schilderij was ontvreemd: de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals.

Onderzoek
De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart naar de roof. In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Er worden o.a. camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er wordt met getuigen gepraat en buurtonderzoek gedaan.

Derde keer
Het is niet de eerste keer dat dit schilderij van Frans Hals gestolen is, het werd eerder in 2011 en 1988 ook ontvreemd. In 1988 werd ook het schilderij van Jacob van Ruisdael 'Bosgezicht met bloeiende vlier' gestolen, samen met het stuk van Hals. Beide schilderijen werden na drie jaar teruggevonden. In 2011 waren deze beide schilderijen zes maanden zoek.

Twee Lachende jongens (Foto: Wikipedia)
Twee Lachende jongens (Foto: Wikipedia)

EK-goud Van Vleuten bij wegwedstrijd

Bij het Europees kampioenschap wielrennen in het Franse Plouay heeft Annemiek van Vleuten goud veroverd bij de wegwedstrijd voor vrouwen. In de eindsprint was de wereldkampioene de Italiaanse Elisa Longo Borghini overtuigend de baas.

Op zo´n drie kilometer van de streep was het duo weggereden bij de Poolse Katarzyna Niewiadoma en Chantal Blaak die respectievelijk derde en vierde werden.

Op het vijfde EK is Van Vleuten de vierde Nederlandse winnares op de wegwedstrijd. Anna van der Breggen (2016),Marianne Vos (2017) en Amy Pieters (2019) waren ook al eens de beste van Europa.

Voor aanvang van de koers maakte Van Vleuten bekend dat ze nog zeker twee jaar wil fietsen. Mitchelton-Scott,haar huidige ploeg,stopt na dit seizoen. Het is nog niet bekend waar Van Vleuten volgend seizoen rijdt

Nieuwe seizoen Fortnite van start

Vandaag is Fortnite Chapter 2 - Season 4 live gegaan. In dit seizoen draait alles om Marvel. In de nieuwe trailer zien we de Marvel superhelden samenwerken om het op te nemen tegen Galactus.

Uiteraard moet je daarvoor wel in het bezit zijn van een BattlePass. Naast de normale trailer is er uiteraard ook de Battle Pass trailer. Fortnite is dit seizoen niet meer te spelen op tablet en mobiel.


Verstappen: "Ik hou van Spa-Francorchamps"

Komend weekend staat de Grand Prix van België op het programma, de favoriete wedstrijd van veel coureurs, zo ook van Max Verstappen. De Nederlander is wel zo reëel om te erkennen dat de Mercedessen op deze baan in het voordeel zullen zijn.

"Ik hou van Spa-Francorchamps, het is mijn favoriete circuit op de kalender, dus ik kijk er altijd naar uit om daar te rijden. Het is ook een beetje ouderwets met op sommige plaatsen niet al te veel uitloopzones. Er zijn over het hele circuit hoogteverschillen, je gaat op en neer en er zijn weinig langzame bochten, wat altijd erg fijn is in een F1-auto omdat je echt de volle snelheid ervaart. Vooral de middelste sector op Spa geeft je dat gevoel", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Mijn favoriete deel van het circuit is vooral Pouhon, de snelle linkse bocht, die is echt snel. De juiste balans vinden in de sectoren één, twee en drie met het lange rechte stuk en het infield is cruciaal en daarom zijn er hier en daar altijd compromissen. Je rijdt ook met vrij lage downforce, dus een lage vleugel, wat betekent dat de auto echt leeft en beweegt, wat het spannender maakt", zo roemt Verstappen de baan.

De Nederlander verwacht dat de Mercedes-motoren het goed zullen doen op het circuit van Spa-Francorchamps. "We staan tweede in het constructeurs- en rijderskampioenschap, dus nu moeten we proberen dat momentum vast te houden. Er zijn veel lange rechte stukken, wat natuurlijk betekent dat je hier kunt inhalen, maar ik verwacht ook dat de jongens achter ons in de kwalificatie heel dichtbij zullen zitten en wetende dat Mercedes veel vermogen heeft, zullen zij natuurlijk ook heel snel zijn."

"De afgelopen jaren is het wat betreft resultaten voor ons een beetje op en neer gegaan, maar je weet maar nooit. We verwachten niet dat deze race dit jaar onze favoriet zal zijn wat betreft de lay-out die bij ons pakket past, maar we zullen hard pushen, zoals we tot nu toe bij elke race hebben gedaan, om het resultaat als team te maximaliseren", aldus Verstappen.

Kingdom Hearts Melody of Memory verkrijgbaar vanaf 13 november

Square Enix en Disney maken bekend dat het komende ritmische actie-avontuur Kingdom Hearts: Melody of Memory op 13 november arriveert voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

In Kingdom Hearts: Melody of Memory maken spelers een muzikale ontdekkingsreis door werelden vol Disney-vrienden, -schurken en -avonturen. Door ritmische uitdagingen te voltooien, kunnen ze daarbij meer dan 140 songs uit de Kingdom Hearts-serie verzamelen en overwinnen.

Spelers kunnen solo spelen of met vrienden en familie via de lokale coöpstand of online multiplayerstand. Om de top van het klassement te bereiken, moeten spelers vele vijanden en eindbazen overwinnen. Dankzij drie verschillende speelstijlen kunnen spelers van alle leeftijden hiervan genieten. Spelers kunnen zelf kiezen of ze van de songs en het avontuur willen genieten zonder ingewikkelde besturing, of juist al hun vaardigheden willen benutten om complexe combo’s te vormen en het ultieme optreden te geven.

Vrouw ernstig gewond na schietincident in woning

Een 21-jarige vrouw is bij een schietincident in een woning aan de Burggang in Middelburg ernstig gewond geraakt. Een 26-jarige man uit Domburg is in verband met de zaak aangehouden. De twee zouden een relatie met elkaar hebben.

De politie kreeg gisteren rond 18.20 uur de melding van het incident binnen. Daarop gingen meerdere eenheden naar de Burggang toe. Buiten troffen ze de verdachte aan. Deze is direct aangehouden. Binnen in de woning lag de ernstig gewonde vrouw. Ze is ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld, door de brandweer uit de woning gehaald en vervolgens met de traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Wat er zich in de woning heeft afgespeeld is nog onduidelijk. De technische recherche deed na het incident onderzoek in de woning. Ook is het huis van de verdachte doorzocht. De man is in verband met onderzoek ingesloten, hij zit in alle beperkingen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Conclusie rapport: Paracetamol is veilig te gebruiken

Patiënten en consumenten kunnen paracetamol in Nederland veilig blijven gebruiken. Dit concluderen medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in hun onderzoeksrapport. De toegestane limieten van onzuiverheden worden niet overschreden, het gezondheidsrisico is verwaarloosbaar, zo is de conclusie. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er paracetamol verkocht is in Nederland die niet aan de strenge eisen voldeed.

De minister voor Medische Zorg en Sport gaf opdracht voor het onderzoek naar aanleiding van een artikel van NRC en Zembla over de mogelijke vervuiling van paracetamol met de mogelijk kankerverwekkende stof para-chlooraniline (PCA). Collegevoorzitter prof. dr. Ton de Boer: “Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun medicijnen. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld. Wanneer er signalen zijn dat er iets mis is, dan bekijken we met de inspectie of er actie nodig is. Bij paracetamol zijn geen meldingen gedaan van overschrijding van veilige grenzen. Ook vallen alle geteste partijen onder de strenge grens van wat is toegestaan. De risico’s voor de patiënt zijn verwaarloosbaar klein.”

Onzuiverheden medicijnen is niet altijd te voorkomen
Het maken van paracetamol, maar ook andere medicijnen, is een ingewikkeld chemisch proces. Hierbij komen ook andere stoffen in kleine hoeveelheden in medicijnen terecht. Deze noemen we onzuiverheden. Dit is nooit helemaal te voorkomen: 100% zuiverheid is nagenoeg onmogelijk. Daarom zijn er zeer strenge grenzen afgesproken om de gezondheidsrisico’s voor patiënten zo klein mogelijk te maken. Sommige onzuiverheden zijn mogelijk kankerverwekkend. Toezichthouders, onafhankelijke laboratoria en de fabrikanten zelf controleren daar op.

Risico is verwaarloosbaar
Voor PCA geldt voor een medicijn een strikte grens van maximaal 34 microgram inname per dag. Bij het vaststellen daarvan wordt van een maximale blootstelling uitgegaan, met een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken (3 gram paracetamol, oftewel 6 tabletten van 500 mg). Bij kortdurend gebruik en lagere doseringen is het risico nog vele malen lager. De partijen die NRC en Zembla lieten onderzoeken, vallen ruim onder deze grens.

De ene productiemethode is niet veiliger dan de andere
Bij de productie van paracetamol kan PCA ontstaan tijdens één van de manieren van produceren (met chloorbenzeen). Er zijn andere manieren mogelijk, zonder dat PCA ontstaat, maar bij deze productieroutes kunnen er andere onzuiverheden ontstaan die ook risico’s hebben. Daarom is het belangrijk dat medicijnen voldoen aan de strenge regels. Meerdere productieroutes kunnen gunstig zijn voor de beschikbaarheid van medicijnen.

Verschil limieten voeding en medicijnen
Er is een verschil in limieten voor PCA voor voedsel en medicijnen. De verantwoordelijke instanties gebruiken verschillende rekenmethodes en andere studies om de eigen grenzen te berekenen. De grens voor voedsel kan je niet zomaar gebruiken voor medicijnen. Medicijnen gebruik je namelijk niet zomaar, maar bij een klacht of ziekte. De voordelen van medicijnen wegen op tegen de nadelen. Daarnaast is er bij voedingsmiddelen geen maximaal toegestane hoeveelheid die je mag gebruiken, zoals bij medicijnen. Via voedsel kun je dus veel meer binnenkrijgen dan bij een geneesmiddel. Daarom is de grens voor voedingsmiddelen vaak strenger dan voor medicijnen. Dit wordt bevestigd door de internationale instanties die deze richtlijnen hebben vastgesteld.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Celstraf voor dreigbrief en plaatsen nepbom bij restaurant

Een 46-jarige man is woensdag veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij op 14 januari 2020 een nepbom plaatste bij HaCarmel Kosher restaurant in Amsterdam en een jaar eerder onder meer een dreigbrief met antisemitische teksten stuurde aan een buurvrouw. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan elk van de drie vennoten van het restaurant van 1.000 euro voor immateriële schade.

DNA- en handschriftmatch op dreigbrief
Op vouwranden van de dreigbrief aan de buurvrouw vond de recherche DNA-materiaal dat overeenkwam met dat van de 46-jarige man. Ook constateerde een deskundige dat het handschrift overeenkwam met dat van de man. Bovendien verbleef de verdachte vaak in de woning tegenover het huis van het slachtoffer, kende hij haar en wist hij waar ze woonde. De man werd bovendien al eerder veroordeeld voor antisemitische uitlatingen in 2014.

Explosievenopruimingsdienst Defensie ingeschakeld
Alhoewel het later om een nepbom bleek te gaan, was er voldoende aanleiding voor zowel medewerkers van het restaurant als de politie om te denken dat er een echte bom in het portiek was geplaatst. De doos was met tape dichtgeplakt en er staken elektriciteitsdraden uit de bovenkant die waren verbonden met een knoopcelbatterij, een printplaatje en een schakelaar. De politie schakelde dan ook de Explosievenopruimingsdienst Defensie in, die besloot om de omgeving af te sluiten en de buurt te evacueren. Na een onderzoek met behulp van röntgenfoto’s en een speciale robot bleek dat de doos geen explosief bevatte. Er werden DNA-sporen en vingerafdrukken op de doos aangetroffen en camerabeelden van de omgeving opgevraagd.

Vingerafdrukken en DNA materiaal matchen
De vingerafdrukken en DNA-sporen bleken overeen te komen met die van de 46-jarige man. Ook was hij rond het moment dat de nepbom werd geplaatst in de buurt van het restaurant. Bovendien vertonen het gezicht en het postuur van degene die de nepbom plaatst op de beveiligingsbeelden, opvallende gelijkenissen met de man. De schoenen op de camerabeelden lijken sprekend op de witte sportschoenen die hij droeg.

Restaurant was al vaker doelwit en verdachte wist hiervan
Het restaurant was al vaker doelwit van bedreiging, vernieling en andere misdrijven. De impact van het plaatsen van deze nepbom op de slachtoffers, de omwonenden en de Joodse gemeenschap is enorm, zoals ook uit de slachtofferverklaringen blijkt. De 46-jarige man heeft verklaard dat hij wist dat al eerder sprake was geweest van vernielingen bij het restaurant. De rechtbank gaat er dan ook van uit dat de man specifiek restaurant HaCarmel als doelwit heeft gekozen omdat het een Joods restaurant is, en de eigenaren Joods zijn. De rechtbank vindt dit schokkend en onaanvaardbaar en vindt daarom alleen een grotendeels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Celstraffen voor vluchtende autokrakers Utrecht Overvecht

De rechtbank Midden-Nederland heeft woensdag twee mannen van 22 en 26 jaar uit Utrecht veroordeeld tot celstraffen voor het plegen van diverse autokraken. Bij de laatste autokraak werden de verdachten betrapt en sloegen ze op de vlucht voor de politie. De 22-jarige bestuurder van de vluchtauto is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De 26-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 12 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk.

Autokraken
In februari dit jaar krijgt de politie in Utrecht diverse meldingen van autokraken, waarbij onder andere computers, iPads en e-readers worden gestolen. Op 25 februari betrapt de politie de twee verdachten terwijl zij inbreken in een auto op het parkeerterrein van winkelcentrum Overvecht. De 26-jarige verdachte probeert te voet te vluchten en wordt direct opgepakt. De 22-jarige verdachte stapt in een vluchtauto, rijdt achteruit en raakt daarbij de dienstauto van een politieagent die net uitstapt. Hierbij raakt de agent bekneld en er worden schoten gelost. De verdachte wordt later elders in Utrecht opgepakt.

Mishandelen
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 26-jarige verdachte van betrokkenheid bij zes autokraken in februari dit jaar. De 22-jarige verdachte wordt naast het plegen van dezelfde autokraken ook verdacht van een poging tot zware mishandeling door het achteruit inrijden op een agent tijdens zijn vluchtpoging. Ook heeft deze verdachte volgens het Openbaar Ministerie meerdere verkeersongevallen en bijbehorende schade veroorzaakt.

Camerabeelden
De rechtbank veroordeelt de 26-jarige verdachte voor het plegen van twee autokraken. Van de andere vier inbraken kan volgens de rechtbank op basis van enkel de camerabeelden niet worden vastgesteld dat de verdachte hierbij betrokken was. Hij krijgt daarom een celstraf van 12 weken opgelegd, waarvan 4 weken voorwaardelijk.

Vluchtpoging
Voor de 22-jarige verdachte geldt dat de rechtbank de zes autokraken wel bewezen vindt. Zo is, naast de camerabeelden, de auto van de verdachte steeds gezien op het plaats delict en draagt hij dezelfde kleding. Dat de verdachte tijdens één van de inbraken op de vlucht sloeg voor de politie, rekent de rechtbank hem zwaar aan. Niet alleen heeft hij schade veroorzaakt, hij heeft ook politieagenten en andere weggebruikers in gevaar gebracht.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van de poging tot zware mishandeling op de agent, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij de agent heeft gezien voordat hij met volle snelheid achteruit reed. Dit maakt dat de opgelegde straf lager is dan de geëiste 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook houdt de rechtbank rekening met straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank veroordeelt de 22-jarige verdachte daarom tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij nog een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 2 maanden uitzitten.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Celstraf voor Diemenaar in omvangrijke phishingzaak

Een 26-jarige man uit Diemen is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij heeft zich vanaf mei 2018 bijna een jaar lang, actief en intensief bezig gehouden met phishing. In totaal zijn er 22 personen opgelicht voor een bedrag van ruim 170.000 euro. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan witwassen en illegaal wapenbezit.

De 22 rekeninghouders van de Rabobank, ING, ABN Amro en de Van Lanschot Bank kregen e-mails en sms-berichten. Die leken afkomstig van de officiële bank, maar daarin werd doorgelinkt naar phishingwebsites. Nadat de slachtoffers hun gegevens hadden ingevoerd, werden de bankrekeningen leeggehaald door de verdachte of één van zijn mededaders. De verdachte was vooral betrokken bij het technische deel: het inrichten, hosten en beheren van phishingwebsites. Phishing kan alleen slagen als er sprake is van voldoende kennis van digitale systemen in combinatie met een goede samenwerking en onderlinge taakverdeling. Of, zoals in de tapgesprekken tussen de verdachte en een onbekend persoon werd opgemerkt, er moet worden gezorgd dat “de teams klaar staan”. Na het ontvangen van de gegevens moest direct worden overgegaan tot het overboeken van gelden, het onderscheppen van bankpassen en het opnemen van geldbedragen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het georganiseerde verband waarin de phishing is gepleegd. Daarin speelde de verdachte een aanzienlijke en cruciale rol. De rechtbank oordeelt dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over zijn rol. Zijn betrokkenheid was groter dan het enkel beheren of onderhouden van de phishingwebsites. Zo logde hij in op de bankrekening van een slachtoffer die net zijn gegevens had ingevuld op de phishingsite. Daarnaast zijn er verschillende frauduleuze betalingen die aan de verdachte gelinkt kunnen worden. Ook weegt de rechtbank mee dat er veel gedupeerden zijn, er een aanzienlijke schadebedrag is en er een vuurwapen bij de man is aangetroffen. Naast de gevangenisstraf bepaalt de rechtbank dat hij de gestolen geldbedragen moet terugbetalen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Rookvrije rechtbank vanaf 1 september

Nog even snel een sigaretje roken voordat de rechtszaak begint zit er straks niet meer in. Althans, niet in en om de gerechtsgebouwen in Overijssel. Want vanaf 1 september mogen bezoekers, medewerkers en huurders ook niet meer roken op het rechtbankterrein. Eerder sloten de rookruimtes al in verband met de coronamaatregelen.

Rookvrije generatie
De overheid streeft naar een rookvrije generatie en wil dat in 2021 alle gebouwen van de Rijksoverheid rookvrij zijn. Het bestuur van de rechtbank Overijssel hecht aan de vitaliteit van bezoekers en medewerkers en besloot in januari van dit jaar dat deze maatregelen vanaf 1 september ingaan.

Rookzuilen verdwijnen
Buiten verdwijnen de rookzuilen van het rechtbankterrein. Het vriendelijke verzoek is om geen rookoverlast te veroorzaken op andermans terrein. Bij de hoofdingangen in Almelo en Zwolle en personeelsingangen van Almelo, Zwolle en Enschede komen bordjes, bekend van bijvoorbeeld het ziekenhuis of de sportkantine (zie afbeelding).

Stoppen met roken
Wilt u stoppen met roken? Dan is er bijvoorbeeld hulp vanuit uw zorgverzekering. Kijk voor meer informatie en andere tips op http://www.ikstopnu.nl/ 

Rookvrije generatie stoeptegel  (Foto: FOK!)
Rookvrije generatie stoeptegel (Foto: FOK!)

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zware orkaan Laura komt aan land in Louisiana

De zeer zware orkaan Laura is vanochtend rond 07.30 uur Nederlandse tijd aan land gegaan bij het plaatsje Cameron in Louisiana. De orkaan haalt daarbij constante windsnelheden van 240 kilometer per uur en is daarmee een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie. Er zijn windstoten van bijna 290 kilometer per uur gemeten. Een paar uur geleden was de orkaan nog iets krachtiger en zat Laura op het randje om als categorie 5 geclassificeerd te worden.

Laura treft Louisiana tijdens hoogtij en brengt een stormvloed van vijf meter met zich mee. De enorme windsnelheden en bakken met regen zullen voor grote problemen zorgen in het kustgebied. Het is momenteel nacht in het gebied dus de exacte omvang van de schade is nog niet bekend. Nieuwsreporters en stormchasers laten via social media de kracht van Laura zien. In grote delen van de staat is de stroom uitgevallen. Grote delen van de kustlijn zullen vermoedelijk onder water staan. 

Gisteren werden uit voorzorg tienduizenden Amerikanen al geëvacueerd waarbij mensen die achterbleven gewaarschuwd werden dat Laura een "niet te overleven stormvloed" met zich meebracht. Orkaan Laura lijkt de krachtigste orkaan die ooit in Louisiana aan land is gegaan. De laatste categorie 4 orkaan die Louisiana trof was orkaan Betsy uit 1965. Orkaan Katrina die in 2005 New Orleans trof was bij landfall 'slechts' een categorie 3 orkaan. 

De verwachting is dat Laura nu snel in kracht zal afnemen al zal het kustgebied nog enkele uren door zware slagregens en windstoten getroffen worden. Bij daglicht zal duidelijk worden wat de schade exact is en of er slachtoffers te betreuren zijn. Laura kwam op zestien augustus van de Afrikaanse kust als cluster van onweerswolken en trok geleidelijk als tropische storm naar het westen. Op haar pad trof ze onder andere Cuba en Haïti waar al vijfentwintig doden vielen. Het dodental in de VS staat momenteel op twee. 

Het Atlantische orkaanseizoen loopt van juni tot en met oktober met als hoogtepunt september. De kans is groot dat komende maand er nog enkele zware stormen richting de Cariben zullen trekken.

Correct interpunctiegebruik in berichten komt agressief over

Generatie Z, die geboren is na 1995, is van mening dat correct gebruik van interpunctie in een sms- of WhatsApp bericht, agressief en intimiderend is. Althans, dat is het geval bij losse zinnen, bij langere tekstberichten wordt de interpunctie nog wel gebruikt om structuur in de tekst aan te brengen. Dat is gebleken uit een taalkundig onderzoek aldus De Stentor. 

In 2015 voerden taalkundigen van de Binghamton University in New York een studie uit onder jongeren. Er werd vastgesteld dat ze sms-berichten die eindigen op een punt zoals 'lol.' als 'minder oprecht' beschouwden, in tegenstelling tot de oudere generatie. Hoofdonderzoekster Celia Klin zei toen al: "Berichten die eindigen op een punt worden eerder geassocieerd met een meer dalende, vlakkere intonatie dan berichten die geen punt aan het einde bevatten. Als mensen praten, brengen ze gemakkelijk sociale en emotionele informatie over met hun blik, gezichtsuitdrukkingen, toon, pauzes, enzovoort. Mensen kunnen deze mechanismen natuurlijk niet gebruiken wanneer ze sms’en. Het is dus logisch dat sms-gebruikers vertrouwen op wat ze te zien krijgen in het bericht, zoals emoticons, opzettelijke spelfouten die spraakklanken nabootsen en ook het gebruik van leestekens."

Onderzoekster Lauren Fonteyn van de universiteit Leiden verduidelijkt: "Als je een sms verstuurt zonder punt, is het al duidelijk dat je een bericht hebt beëindigd. Dus als je die extra markering toevoegt voor het beëindigen van een zin, geven jongeren daar vaak een negatievere connotatie aan."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Drummen in Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack

Bandai Namco kondigt Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack aan, een bundel van twee games voor de Nintendo Switch, die later deze winter in Europa verschijnt.

Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack bevat Taiko no Tatsujin-titels (Taiko no Tatsujin Rhythmic Adventure 1 & 2) die nog niet eerder in onze regio zijn verschenen. Het schotelt een verhaallijn voor waarbij spelers op twee verschillende RPG-avonturen trekken door verschillende periodes uit zowel de geschiedenis als de toekomst en het opnemen tegen meer dan 250 verschillende monsters en vijandelijke drums.

Door combo’s op het ritme te maken, is het mogelijk schade aan te richten en te winnen, maar het is ook mogelijk om oude vijanden aan je eigen team toe te voegen om zo nog sterkere tegenstanders te lijf te gaan. Daarnaast is er de Rhythm Game Mode dat meer dan 100 liedjes en zes nieuwe tracks bevat.

"De Taiko no Tatsujin-reeks is een unieke en geliefde franchise binnen het portfolio van Bandai Namco Entertainment. Met Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack zijn we dan ook blij twee games die exclusief voor de Japanse markt waren bestemd alsnog in het Westen uit te brengen voor de fans”, aldus Herve Hoerdt, Senior Vice President, Marketing, Digital en Content bij Bandai Namco Entertainment Europe."Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack zal voor heel wat plezier zorgen en introduceert een verrassend RPG-avontuur dankzij diens uitdagende gameplay die zowel fans als nieuwkomers zal kunnen bekoren."

Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack verschijnt deze winter voor de Nintendo Switch.

NS: in 2024 nieuwe treinen en flink sneller naar Berlijn en Brussel

Treinreizigers reizen vanaf 2024 sneller naar Berlijn en Brussel. NS werkt op dit moment de plannen uit om sneller te rijden op de trajecten Amsterdam-Brussel en Amsterdam-Berlijn. In 2024 gaan op beide trajecten nieuwe treinen rijden, die reizigers flink sneller en comfortabeler van de ene hoofdstad naar de andere brengen. Naar Berlijn wordt een half uur gewonnen en ook naar Brussel lijkt een reistijdwinst tot een half uur mogelijk.

De tijdwinst naar Berlijn wordt mogelijk door een optelsom van een betere dienstregeling in Nederland en Duitsland, het vervallen van de locomotiefwissel bij de grens en het overslaan van enkele Duitse stations. De snellere reis naar Berlijn is de invulling van een eerder aangekondigde ambitie van NS. De politieke besluitvorming over het verbeteren van de infrastructuur op het traject moet nog worden afgerond. Ook is het van belang dat deze dan op tijd is gerealiseerd.

De reis van Brussel naar Amsterdam duurt nu nog 2.52 uur. Hier is tijdwinst te behalen doordat nieuwe treinen een deel van het traject op een topsnelheid van 200 km/ uur kunnen rijden. Door grootschalige vernieuwing van de sporen rondom Amsterdam Centraal, verhuist de Intercity Brussel bovendien naar station Amsterdam Zuid, met een snellere aansluiting op de Hogesnelheidslijn. Daarbij bespreekt NS met de Belgische vervoerder NMBS of er nog meer versnellingsmogelijkheden inpasbaar zijn. Met deze ontwikkelingen wordt een reistijdwinst tot een half uur nagestreefd

Deze periode benutten: Londen, München en Wenen
Marjan Rintel: “Een goede spoorverbinding tussen de Europese hoofdsteden is cruciaal. België en Duitsland zijn naast buurlanden onze belangrijkste handelspartners. Het aantal treinreizigers naar Brussel groeide in 2019 met 14% en naar Berlijn zelfs met 20%. Zonder de impact van corona, zouden we de komende jaren onherroepelijk tegen de grenzen van die groei aan zijn gelopen. De huidige crisis is voor NS dus ook geen reden om het even rustig aan te doen. We moeten deze periode benutten om reizigersstromen duurzaam te verleggen van vervuilend weg- en vliegverkeer naar de trein. Dat doen we ook met de start van de rechtstreekse verbinding naar Londen dit najaar en de nachttrein naar München, Innsbruck en Wenen in december.”

Sneller naar Duitsland
De ambities naar Duitsland wil NS in 2024 gerealiseerd hebben. De reistijd naar Berlijn vanuit Amsterdam gerekend bedraagt dan 5 uur en 50 minuten, een halfuur sneller dan de huidige 6.20 uur. Vooral voor Oost-Nederland een hele goede optie, maar vanuit Amsterdam nog steeds te lang, zegt Rintel: "Via de Hogesnelheidslijn biedt NS een supersnelle verbinding met België, Frankrijk en zelfs het Verenigd Koninkrijk. We blijven stappen zetten om die verbindingen verder te verbeteren met nieuwe treinen en meer capaciteit. In oostelijke richting is het echter geen tijd voor een stap, maar voor een sprong. Dan wordt de schone trein een echte optie voor de reis naar Berlijn. Duitsland heeft plannen voor snel spoor voor de route langs Arnhem. Dat biedt de mogelijkheid voor een extra route met een hogere snelheid, naast de huidige route over Hengelo. Voor een hoogwaardige verbinding met Duitsland heeft het spoor tussen Utrecht en de grens bij Arnhem een forse upgrade nodig. Met meer capaciteit, waarbij ook de snelheid omhoog zou moeten naar 200 kilometer per uur. Daarmee bieden we ook de acht miljoen inwoners van de Randstad en de twaalf miljoen inwoners van de metropoolregio Rhein-Ruhr, een veel betere internationale verbinding dan nu."

Makkelijker vinden en boeken
NS kijkt ook nadrukkelijk naar de internationale spoorsector zelf. Op de website van NS International zijn dit jaar vrijwel alle bestemmingen en tarieven tot een afstand tot 700 kilometer te boeken. Met enkele vervoerders en buitenlandse vervoersregio’s die hun tickets nog niet aanbieden, is NS in gesprek. Marjan Rintel: “Op afstanden tot 700 kilometer is NS International de onafhankelijke prijsvergelijker, zoals je die uit de luchtvaart ook wel kent. We bieden alle beschikbare tickets en tarieven aan en rekenen geen toeslagen. Maar ik zou die afstand graag verder willen oprekken. Waarom is een ticket voor Praag of Barcelona niet net zo makkelijk als Brussel of Berlijn? Daarover wil ik in Europa met andere vervoerders in gesprek. Net als in de luchtvaart zou ik mijn treintickets bovendien graag een jaar van tevoren kunnen boeken.”

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Zwaargewicht Povetkin slaat Whyte knockout

Voor de boksliefhebbers keren we ook nog even terug naar het weekeinde, want ook het boksen komt langzamerhand weer op gang. Het ene weekeinde staat er wat meer op het programma dan het andere weekeinde, maar ook de wereldtitels staan zachtjesaan weer op het spel.

Dillian Whyte (27-1, 18 KO's) - Alexander Povetkin (35-2, 24 KO's)
De twee zwaargewichten vochten in het Engelse Brentwood om de interim WBC-titel en Whyte leek een maatje te groot voor de 40-jarige Rus. De acht jaar jongere Brit werkte Povetkin in de vierde ronde twee keer naar het canvas, maar in de vijfde ronde sloeg Sasha ineens kneiterhard toe: met een joekel van een linker uppercut mepte hij Whyte naar de grond en was het gevecht voorbij.

Katie Taylor (15-0) - Delfine Persoon (44-2)
De Ierse Katie Taylor stapte na de Olympische Spelen van 2016, waar ze haar goud niet kon verdedigen, over naar de professionals en met succes: binnen een jaar had ze de WBA-wereldtitel in het lichtgewicht te pakken en in april 2018 kwam daar ook de IBF-titel bij. Vorig jaar won ze de WBO-titel van Rose Volante en pakte ze de WBC en The Ring-titels van de Belgische Delfine Persoon.

Na hun gevecht in juni vorig jaar stond er een rematch tussen Taylor en Persoon gepland, waarin de Belgische revanche wilde halen - het eerste gevecht leverde een controversiële beslissing op. De dames gingen er opnieuw tien ronden tegenaan en helaas voor Persoon zat wraak er niet in: alle juryleden wezen Taylor aan als winnares, waarmee ze dus alle vijf wereldtitels in het lichtgewicht verdedigde.

Shawn Porter (30-3, 17 KO's) - Sebastian Formella (22-0, 10 KO's)
In Los Angeles stonden de Amerikaan Porter en de Duitser Formella tegenover elkaar met als inzet de vacante WBC Silver-titel in het weltergewicht (-66,7kg), met als inzet een gevecht tegen wereldkampioen Errol Spence Jr, die Porter vorig jaar onttroonde. Porter domineerde zijn eerste gevecht sinds zijn nederlaag tegen Spence en won met de maximale reguliere score van alle drie juryleden.

Eleider Alvarez (25-1, 13 KO's) - Joe Smith Jr (25-3, 20 KO's)
In augustus 2018 won Alvarez de wereldtitels bij de WBO en IBA in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) door Sergey Kovalev te verslaan, maar de Rus sloeg in februari al terug. Na een simpele zege op Michael Seals vocht Alvarez nu tegen Smith, met als inzet een gevecht om de wereldtitel tegen een nog onbekende tegenstander; Kovalev verloor zijn titel in november vorig jaar tegen Canelo Alvarez.

Smith was dit keer het hele gevecht de betere en in de negende ronde zette hij de puntjes op de i: na een paar seconden mepte hij Alvarez dwars door de touwen, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte.

Alvarez - Smith

Kipaanbiedingen vaker geen keurmerk

Kippromoties van supermarkten betroffen het afgelopen halfjaar vaker kiloknallerkip dan voorheen. Dat blijkt uit de Kiloknaller Monitor van Wakker Dier. 69 Procent van de kipaanbiedingen promootte kip zonder keurmerk; in het eerste halfjaar van 2019 was dit 63 procent. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dit is een bizarre en onwenselijke ontwikkeling. Supermarkten duwen de consument bewust richting de zieligste kip.”

De afgelopen vijf jaar nam het promotie-aandeel van kiloknallerkip geleidelijk af. Nu zijn vrijwel alle supermarktketens teruggevallen in hun slechte gedrag. Alleen Plus bleef op de goede weg: zij wist het percentage kipkiloknallers wél verder terug te brengen (-5 procentpunt).

Plus
Supermarkten Jumbo, Aldi en Hoogvliet zijn kampioen consument-in-de-verkeerde-kiprichting-sturen. Bij hen betrof respectievelijk 94, 93 en 88 procent van de kipaanbiedingen kip zonder keurmerk. Albert Heijn en Lidl volgen met 75 en 74 procent. Plus promootte als enige supermarkt vaker keurmerkkip dan kiloknallerkip.

WUR-expert
Onderzoek laat zien dat consumenten gevoelig zijn voor vleesaanbiedingen. WUR-expert Willy Baltussen: “Wij hebben onderzoek gedaan naar kipfilets: die vlogen de winkel uit als er reclame voor werd gemaakt. In onvoorstelbare hoeveelheden.” Supermarkten zetten vleesstunts in om klanten bij hun concurrenten weg te lokken. “Met het promoten van kiloknallerkip stuwen zij de verkoop van leedvlees op,” zegt Hilhorst.

Kiloknaller Monitor
Kiloknallers zijn aanbiedingen voor vlees en vleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk. De Kiloknaller Monitor houdt het aantal vlees- en vleeswarenstunts met en zonder keurmerk bij. Voor deze Monitor volgt Wakker Dier al tien jaar de grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: even wennen hÚ mensen?

Hallo!  

Dat was wel even wennen hé mensen? Geen zonnig en warm weer meer, maar kil, grijs en heel veel wind. Een actieve depressie trok net noord van ons land naar het oosten toe. Die leverde vooral in het noorden en deels midden behalve flink wat wind ook aardig wat regen met zich mee. Plaatselijk viel er tussen de 10 en 20 mm regen. Veel overlast door de wind was er echter niet. Wat ons verder opviel waren de temperaturen. Op Terschelling was het warmer dan in Limburg. Sterker nog, in Limburg is de 20 graden nauwelijks behaald, terwijl dat op Terschelling wél lukte.

Vandaag is de zon weer te begroeten, maar in de loop van de ochtend en in de middag kan er ook een plaatselijke bui ontstaan. Een donderslag sluit ik daarbij niet uit. In de loop van de middag neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het vanuit het zuidwesten regenen. De maxima liggen tussen de 20 en 24 graden morgen. De wind stelt niet veel meer voor en is veranderlijk. Eigenlijk een prima dag dus. 

Fijne dag!  

Meer weer op FOK!

 Zomer in Zeeland (Foto: Zara)
Toen het nog warm en broeierig was met de ontwikkeling van stapelwolken in Zeeland. (Foto:Zara)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Minister Blok heeft open gesprek met Chinese collega Wang Yi

Minister Blok ontving woensdag de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens zijn eerste buitenlandse reis sinds de Corona-pandemie. Minister Blok: ‘De laatste keer dat we elkaar in persoon ontmoetten was vorig jaar, maar ons veelvuldige contact afgelopen tijd laat zien hoe belangrijk de relatie is voor ons allebei."

Minister Wang Yi bezoekt verschillende West-Europese landen, waaronder Nederland. In de afgelopen maanden tijdens de pandemie hebben Nederland en China elkaar bijgestaan waar mogelijk, bijvoorbeeld door het uitwisselen van medische kennis en hulpmiddelen. ‘Deze ontmoeting vandaag laat zien dat Nederland en China samen verder willen werken aan een serieuze onderlinge relatie’, aldus Blok.

De twee ministers hebben tijdens hun delegatieoverleg en diner onder andere gesproken over de recente ontwikkelingen in Hongkong. Blok: ‘De recente arrestaties van volksvertegenwoordigers en journalisten, het uitstel van de verkiezingen voor de wetgevende macht en de Nationale Veiligheidswet zijn allen zeer zorgelijke ontwikkelingen’. Nederland hecht veel waarde aan stabiliteit en welvaart in Hongkong, met behoud van de hoge mate van autonomie.

Tevens is er gesproken over de zorgelijke mensenrechtensituatie in China. Blok: ‘Ik heb specifiek aandacht gevraagd voor de beperking van vrijheid van geloof en levensovertuiging in China, waar met name moslims, christenen en Tibetaanse boeddhisten mee te maken hebben.’ Ook deelde minister Blok met Wang Yi zijn zorgen over de situatie van de Oeigoeren. ‘Juist door onze hechte relatie, kunnen we ook de zaken bespreken waarover we van mening verschillen.’

Minister Blok heeft ook met zijn Chinese collega gesproken over het belang van samenwerking aan duurzaam herstel van de wereldeconomie na de COVID-19-crisis. Nederland en China zijn het erover eens dat we elkaar hierbij nodig hebben.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Gezochte TBS'er opgepakt op Texel

De gezochte TBS’er H.E. (61) is woensdagmiddag om 15.31 uur aangehouden in Den Hoorn op Texel. De aanhouding is verricht door het arrestatieteam van de politie op verzoek van FASTNL, het Fugitive Active Search Team dat voortvluchtige veroordeelden, onttrokken criminelen of (jeugd) TBS’ers signaleert en lokaliseert.

Aanleiding voor de aanhouding is een tip geweest van een opvarende van de veerboot naar Texel dat H.E. op de boot gezien zou zijn. Het arrestatieteam (AT) is ingezet om tot zijn aanhouding over te gaan, omdat de man mogelijk een vuurwapen zou bezitten. Toen het AT een perceel in Den Hoorn verkende, kwam de gezochte TBS’er uit de bosjes en is hij aangehouden. De aanhouding is kalm verlopen.

Op het perceel is een kampement aangetroffen en een fiets. Ook is een vuurwapen gelijkend voorwerp gevonden, dat in beslag is genomen.

H.E. wordt er van verdacht onlangs een discount supermarkt te hebben overvallen in Den Helder. Het onderzoek daarnaar loopt bij de politie-eenheid Noord-Holland. H.E. is aangehouden in het opsporingsonderzoek naar zijn onttrekking aan zijn TBS-maatregel.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Paniek om herbesmettingen Corona?

Opnieuw een draadje van Twitter wat mij interessant genoeg lijkt om met jullie te delen. Eergisteren werd bekend gemaakt dat de eerste herbesmetting met COVID-19 een feit is, gisteravond werd bekend dat er inmiddels 4 personen in Nederland zijn herbesmet, allen ouder dan 60 jaar. De tijd tussen de twee besmettingen varieerde van een paar weken tot een paar maanden. De besmettingen lijken mild tot a-symptomatisch te verlopen. Uit onderzoeken is gebleken dat het bij alle vier de personen om twee verschillende besmettingen gaat en het niet om één langdurig COVID-19 geval gaat. 

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.