Zware orkaan Laura komt aan land in Louisiana

De zeer zware orkaan Laura is vanochtend rond 07.30 uur Nederlandse tijd aan land gegaan bij het plaatsje Cameron in Louisiana. De orkaan haalt daarbij constante windsnelheden van 240 kilometer per uur en is daarmee een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie. Er zijn windstoten van bijna 290 kilometer per uur gemeten. Een paar uur geleden was de orkaan nog iets krachtiger en zat Laura op het randje om als categorie 5 geclassificeerd te worden.

Laura treft Louisiana tijdens hoogtij en brengt een stormvloed van vijf meter met zich mee. De enorme windsnelheden en bakken met regen zullen voor grote problemen zorgen in het kustgebied. Het is momenteel nacht in het gebied dus de exacte omvang van de schade is nog niet bekend. Nieuwsreporters en stormchasers laten via social media de kracht van Laura zien. In grote delen van de staat is de stroom uitgevallen. Grote delen van de kustlijn zullen vermoedelijk onder water staan. 

Gisteren werden uit voorzorg tienduizenden Amerikanen al geëvacueerd waarbij mensen die achterbleven gewaarschuwd werden dat Laura een "niet te overleven stormvloed" met zich meebracht. Orkaan Laura lijkt de krachtigste orkaan die ooit in Louisiana aan land is gegaan. De laatste categorie 4 orkaan die Louisiana trof was orkaan Betsy uit 1965. Orkaan Katrina die in 2005 New Orleans trof was bij landfall 'slechts' een categorie 3 orkaan. 

De verwachting is dat Laura nu snel in kracht zal afnemen al zal het kustgebied nog enkele uren door zware slagregens en windstoten getroffen worden. Bij daglicht zal duidelijk worden wat de schade exact is en of er slachtoffers te betreuren zijn. Laura kwam op zestien augustus van de Afrikaanse kust als cluster van onweerswolken en trok geleidelijk als tropische storm naar het westen. Op haar pad trof ze onder andere Cuba en Haïti waar al vijfentwintig doden vielen. Het dodental in de VS staat momenteel op twee. 

Het Atlantische orkaanseizoen loopt van juni tot en met oktober met als hoogtepunt september. De kans is groot dat komende maand er nog enkele zware stormen richting de Cariben zullen trekken.