Correct interpunctiegebruik in berichten komt agressief over

Generatie Z, die geboren is na 1995, is van mening dat correct gebruik van interpunctie in een sms- of WhatsApp bericht, agressief en intimiderend is. Althans, dat is het geval bij losse zinnen, bij langere tekstberichten wordt de interpunctie nog wel gebruikt om structuur in de tekst aan te brengen. Dat is gebleken uit een taalkundig onderzoek aldus De Stentor. 

In 2015 voerden taalkundigen van de Binghamton University in New York een studie uit onder jongeren. Er werd vastgesteld dat ze sms-berichten die eindigen op een punt zoals 'lol.' als 'minder oprecht' beschouwden, in tegenstelling tot de oudere generatie. Hoofdonderzoekster Celia Klin zei toen al: "Berichten die eindigen op een punt worden eerder geassocieerd met een meer dalende, vlakkere intonatie dan berichten die geen punt aan het einde bevatten. Als mensen praten, brengen ze gemakkelijk sociale en emotionele informatie over met hun blik, gezichtsuitdrukkingen, toon, pauzes, enzovoort. Mensen kunnen deze mechanismen natuurlijk niet gebruiken wanneer ze sms’en. Het is dus logisch dat sms-gebruikers vertrouwen op wat ze te zien krijgen in het bericht, zoals emoticons, opzettelijke spelfouten die spraakklanken nabootsen en ook het gebruik van leestekens."

Onderzoekster Lauren Fonteyn van de universiteit Leiden verduidelijkt: "Als je een sms verstuurt zonder punt, is het al duidelijk dat je een bericht hebt beëindigd. Dus als je die extra markering toevoegt voor het beëindigen van een zin, geven jongeren daar vaak een negatievere connotatie aan."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!