Ben Affleck toch terug als Batman

Het ziet er naar uit dat we de komende jaren drie versies van Batman op het witte doek mogen zien; Ben Affleck, die na Justice League zijn cape doorgaf aan Robert Pattinson, keert toch terug als Bruce Wayne/Batman in de film The Flash.

Affleck zou na Justice League eigenlijk aan de slag gaan met The Batman, een film waarvoor hij al een scenario schreef en die hij zelf zou regisseren. De ervaringen met de door Zack Snyder en Joss Whedon geregisseerde teamfilm hebben hem er echter toe doen besluiten de rol van Batman naast zich neer te leggen; het had een te grote impact op zijn privéleven. Affleck kreeg problemen met alcoholisme en deed een stap terug.

The Batman werd toen een project van Planet of the Apes-regisseur Matt Reeves, die met Robert Pattinson een verhaal zal vertellen over een jongere Batman. Over deze film is al het één en ander bekend qua casting en het wordt aangenomen dat deze film zich in een andere continuïteit afspeelt dan de andere DC-films. Hiermee bleef de deur voor Affleck in theorie natuurlijk open.

Over de film The Flash werd onlangs al bekend dat Michael Keaton, die in 1989 en 1992 de rol van Batman speelde in de twee films van Tim Burton, terug zou keren in de rol. De film baseert zich op de comic Flashpoint, waarin titelfiguur Barry Allen naar het verleden reist om de moord op zijn moeder te voorkomen. Wanneer hij terugkeert in het heden blijkt dat allerlei bizarre gevolgen te hebben gehad; de Amazons en Atlanteans, geleid door Wonder Woman en Aquaman, zijn met elkaar in oorlog, Superman is bij aankomst op Aarde direct ondergronds opgesloten en is bij gebrek aan zonlicht een schriel mannetje, en Joe Chill vermoordde niet Thomas en Martha Wayne, maar hun zoon Bruce. Dit dreef Martha tot waanzin: zij werd de Joker, terwijl Thomas besloot de misdaad te gaan bestrijden in de gedaante van een vleermuis: hij werd de Batman.

Naar verluidt speelt Keaton in de film een Batman-rol zoals die van Thomas Wayne: een alternatieve versie. Alleen in dit geval is het dus wel Bruce en niet Thomas, wat betekent dat de Flash-film niet letterlijk de Flashpoint-verhaallijn gaat volgen (en er dus weinig hoop is dat Jeffrey Dean Morgan opnieuw Thomas Wayne mag spelen). Het lijkt erop dat de film zich bezig gaat houden met het DC multiverse: een complexe structuur van meerdere parallelle universa, waarin verschillende versies van de diverse superhelden voorkomen. Begin dit jaar werd in de tv-series van DC al vastgesteld dat de series en films samen een 'cinematic multiverse' vormen, toen onder andere 'film-Flash' Ezra Miller als Barry Allen oog in oog kwam met 'tv-Flash' Grant Gustin als Barry Allen.

En zo is er dus ruimte voor meerdere versies van Batman en daarmee ook voor een terugkeer voor Ben Affleck, die de rol tot nu toe drie keer speelde. Volgens regisseur Andy Muschietti heeft de terugkeer van Affleck in deze film een belangrijke emotionele impact, omdat zowel Bruce als Barry hun moeder verloren door een moord (maar nee, Barry's moeder heette niet Martha).

Ben Affleck als Batman
Ben Affleck als Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice