Voor de atletiekliefhebbers en fans van sport in het algemeen keren we nog even terug naar vrijdagavond, want in Monaco ging de Diamond League in de atletiek dan echt van start. Dat leverde een stukje historie op, met name op de 5000 meter.
In 2004 liep Kenenisa Bekele in Hengelo naar een wereldrecord van 12:37,35 minuten, sindsdien nauwelijks benaderd. Joshua Cheptegei ging er in Monaco voor en de Oegandees vertrok geweldig. Hij hield in een werkelijk prachtige solorace stand tot en met het einde en finishte in een prachtig wereldrecord van 12:35,36 minuten, nu al één van de absolute topprestaties van sportjaar 2020.
1500m mannen
Het tempo ging gelijk stevig de hoogte in en dat werd niet minder. De Keniaan Timothy Cheruiyot kreeg de Brit Jake Wightman en de Noorse broers Jakob en Filip Ingebrigtsen met zich mee. Cheruiyot was in de sprint de beste in een toptijd van 3:28,45 minuten, de altijd nog maar 19-jarige Jakob Ingebrigtsen snelde naar een Europees record van 3:28,68 en met 3:29,47 dook ook Jake Wightman onder de magische grens.
400m horden mannen
Van de groten der aarde was alleen Karsten Warholm aanwezig en de Noor stelde niet teleur: met 47,10 seconden liep hij opnieuw een van de snelste tijden ooit, het begint bijna normaal te worden. De Turk Yasmani Copello werd tweede op grote afstand (49,04).
200m mannen
Noah Lyles was de torenhoge favoriet en de Amerikaan maakte het waar: hij won simpel en deed dat in een overtuigende 19,76 seconden, voor zijn jongere broertje Josephus (20,30) en de Duitser Deniz Almas (20,64).
Polsstokhoogspringen mannen
Met Armand Duplantis deed er maar één van de echt grote mannen mee: Sam Kendricks was er ook, maar zijn stokken hadden de trip niet gehaald en dus kon hij niet meedoen. De jonge Zweed Duplantis domineerde en sprong in zijn laatste poging over 6,00 meter, waarna drie wereldrecordpogingen op 6,15 meter mislukten. De Belg Ben Broeders werd met 5,70m tweede.
De fenomenale race van Cheptegei
3000m steeplechase mannen
Een echt spannende strijd werd het aanvankelijk niet, tot de Marokkaanse favoriet Soufiane El Bakkali in de laatste meters concurrentie kreeg van Leonard Kipkemoi Bett. De Keniaan kwam nét tekort en in 8:08,04 won El Bakkali, driekwart seconde voor Bett.
800m mannen
Het tempo zat er lekker in en het werd een Amerikaans 1-2'tje: Donovan Brazier pakte de winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:43,15 minuten, voor landgenoot Bryce Hoppel (1:43,23).
110m horden mannen
De Spaanse favoriet Orlando Ortega had het lastig, maar met een rappe 13,11 seconden pakte hij wel de winst. De Brit Andrew Pozzi kwam met 13,14 in de buurt, voor de jonge Fransman Wilhelm Belocian (13,18) en de Amerikaan Grant Holloway (13,19).
400m vrouwen
Femke Bol maakte haar Diamond League-debuut en deed dat uitstekend met een derde plek in 51,57 seconden. De winst ging overtuigend naar de Amerikaanse Lynna Irby in 50,50 tellen, voor landgenote Wadeline Jonathas (51,40).
5000m vrouwen
Sifan Hassan leek de favoriete, maar de Nederlandse was nog niet in topvorm en stapte gedurende de race uit. Hellen Obiri nam de rol over en de Keniaanse snelde in een indrukwekkende 14:22,12 minuten naar de winst, voor de Ethiopische Letesenbet Gidey (14:26,57), die als enig in de buurt bleef.
Lyles maakt weer indruk
1000m vrouwen
Er werd een poging gedaan om het wereldrecord op de incourante kilometer te pakken, maar dat lukte net niet: de Keniaanse Faith Kipyegon strandde met een alsnog erg knappe 2:29,15 - een Afrikaans record - op enkele tienden van het wereldrecord.
100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou was op papier de favoriete, maar de Ivoriaanse had het nog niet en werd vierde in 11,39 seconden. De winst ging verrassend naar de Zwitserse Ajla Del Ponte in 11,16 seconden, voor de Amerikaanse Aleia Hobbs (11,28) en de Duitse Gina Lückenkemper (11,31).
Hoogspringen vrouwen
Het ging tussen twee Oekraïnse jongedames, Yaroslava Mahuchikh en Yuliya Levchenko. Beiden sprongen in hun tweede poging over 1,98 meter en faalden daarna drie keer op 2,01 meter, waarna Mahuchikh op basis van de eerdere foutsprongen alsnog de winst pakte.
Hinkstapspringen vrouwen
De Venezolaanse Yulimar Rojas won met 14,27 meter in haar vierde sprong, geen spectaculaire afstand. Gabriela Petrova uit Bulgarije werd met 14,18m tweede, de Portugese Patricia Mamona bleef steken op 14,08 meter.
LIVE
Vanavond is Carola Schouten te gast bij Zomergasten. De boeren vinden dit maar niets en zijn op dit moment het mediapark aan het blokkeren.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Ronnie O'Sullivan heeft zondag voor de zesde keer in zijn carrière de wereldtitel snooker veroverd. De Engelsman was in de finale in Sheffield veel te sterk voor zijn landgenoot Kyren Wilson: 18-8.
Zondagavond had O'Sullivan nog één frame nodig. Hij maakte het direct af met een break van 93. Het is de zesde wereldtitel voor O'Sullivan. Hij was eerder de sterkste in 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013.
O'Sullivan komt daarmee op gelijke hoogte met Steve Davis en Ray Reardon, terwijl hij nog één wereldtitel minder heeft dan Stephen Hendry. Joe Davis werd in de jaren twintig, dertig en veertig vijftien keer wereldkampioen en heeft het record stevig in handen. Fred Davis en John Pulman delen de tweede plek met beiden acht titels.
Voor O'Sullivan betekende het zijn 37e rankingtitel in zijn carrière, waarmee hij nu alleen recordhouder is. Dat record deelde hij voorafgaand aan het WK met Hendry. Bovendien speelde hij zijn negentigste partij in The Crucible, waarmee hij het record van Hendry evenaarde. O'Sullivan, die 500.000 Britse pond (553.000 euro) opstrijkt voor zijn titel, is de oudste wereldkampioen sinds Reardon in 1978 op 45-jarige leeftijd triomfeerde. Het WK snooker wordt normaal gesproken eind april en begin mei afgewerkt, maar werd vanwege de coronapandemie verplaatst naar de zomer. Alleen op de openingsdag en bij de finale was er publiek aanwezig in The Crucible.
Rinus van Kalmthout mag zijn allereerste Indianapolis 500 volgende week zondag beginnen vanaf de vierde plek. De pas 19-jarige Hoofddorper, dit jaar debutant in de IndyCar Series, maakte weer grote indruk tijdens de Fast Nine Shootout op zondag.
Op de Indianapolis Motor Speedway kwamen zondag de snelste negen mannen van de zaterdag in actie om de eerste drie startrijen te vullen. Van Kalmthout legde zijn vier rondjes af met een gemiddelde snelheid van 230,704 mijl per uur, waarmee hij vlak achter Takuma Sato terecht kwam.
De favoriete auto's van het team van Andretti leken het niet te hebben: Alexander Rossi, James Hinchcliffe en Ryan Hunter-Reay waren allemaal verrassend langzamer, nadat Scott Dixon de snelste tijd had genoteerd.
Marco Andretti mocht als laatste en hij redde het wél: 231,068 mijl per uur tegen 231,051 van Dixon. Het was de eerste poleposition voor een Andretti sinds opa Mario het 33 jaar geleden voor elkaar kreeg, in 1969 tevens de eerste en enige Andretti-winnaar van de race - de piepjonge Marco kwam bij zijn debuut in 2005 enkele meters tekort.
Met een eerste en vierde plaats is Jeffrey Herlings zondag winnaar geworden van de MXGP van Kegums. Door de zege en pech bij concurrent Gajser heeft de Brabander zijn voorsprong in het WK uitgebreid.
In de eerste race werd Herlings opgehouden in de eerste ronde en moest vanaf de tiende plaats een inhaalrace rijden. Zijn opmars werd vervolgens ook nog onderbroken door een valpartij waardoor een vierde plaats het maximale was voor de 25-jarige KTM-rijder. De winst was voor regerend wereldkampioen Tim Gajser.
Herlings was in de tweede race wel goed weg en nam vroeg in de wedstrijd de leiding over van Gajser. Beide vochten vervolgens een duel uit dat ten einde kwam door een valpartij van de Sloveen. Door technische problemen moest Gajser de wedstrijd verlaten.
In deze soms wat onrustuge tijden waarin veel discussie is deelde hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS een verhelderende grafiek met uitleg.
Van Mulligen voegde er nog wat uitleg aan toe.
Hij vat het samen: "Voor de mensen achterin: de jeugd was in decennia niet zo braaf".
Na de kwalificatie van de Grand Prix van Spanje gisteren zag het er voor Sebastian Vettel niet naar uit dat het een succesvol raceweekend zou worden. Toch kan de Ferrari-coureur met een zevende plek terugkijken op een goede race, daar was echter wel een gewaagde strategie voor nodig.
"We hadden natuurlijk niks om te verliezen, dus ik probeerde een onorthodoxe strategie. Op het einde heeft dat zich uitbetaald", zo vertelde Vettel bij Ziggo Sport over de keuze om na de eerste bandenwissel de race op hetzelfde setje banden uit te rijden en af te zien van de vooraf geplande tweede stop.
Het was nog taai om de zevende plek vast te houden op het einde van de race vertelde de Ferrari-coureur. "Ik was erg moe, de laatste paar rondes waren echt heel lastig. Het hielp mee dat we op een ronde achterstand werden gezet, dat kan je niet vaak zeggen. Maar de ronde minder hielp wel mee. Het was de enige kans voor ons om punten te scoren."
Met dit resultaat is het lek nog lang niet boven bij Ferrari. "Het resultaat vandaag was oké, maar ik worstel nog steeds erg met de auto. De eerste stint was heel lastig, de tweede stint had ik de auto een stuk meer onder controle met de zachte banden. Het zou eigenlijk andersom moeten zijn, maar dat gold niet voor mij. Er is natuurlijk nog wel veel werk voor de boeg", aldus Vettel, zo lezen we op de site van GPBlog.
Eén van de sleutelfiguren in de drillrap-oorlog tussen ‘24’ uit Rotterdam en het Amsterdamse ‘73 De Pijp’, de Rotterdammer 'Blacka', heeft in een verklaring op Instagram voor het eerst sinds de steekpartij in Scheveningen gereageerd. Hij zegt spijt te hebben.
"Deze hele drill beef slaat aan het eind van de dag nergens op." Een 19-jarige Rotterdammer vond maandag de dood.
'Blacka' zegt nu op Instagram sorry voor alles wat er gebeurd is. "Hierbij wil ik mijn excuses aanbieden naar alle getroffenen en mensen die hier onder (hebben) moeten lijden. Ik wil hierbij ook in het openbaar mijn oprechte medeleven en steun naar de familie van Winklaar en Janga tonen. De hoeveelheid pijn/spijt waaronder ik op dit moment lijd gaat niemand begrijpen, maar de pijn die de familie doorstaat is niet eens voor te stellen", zo schrijft de drill-rapper.
De steekpartij maandag is het trieste dieptepunt van een langer lopend conflict tussen de twee drillrapgroepen. Cennethson ‘Chuchu’ Janga (19) werd doodgestoken. Twee Amsterdammer rappers uit de groep '73 De Pijp' zitten vast als verdachten vast.
De Rotterdammer zegt geen idee te hebben waarom de ruzie tussen de twee groepen is ontstaan. "Aan het eind van de dag weet ik oprecht niet waarom deze ruzie precies is begonnen en hoe ik zo dom ben geweest om me in deze drill beef te mengen met jongens die niks te verliezen hebben. Ik heb deze ruzie meerdere malen geprobeerd te negeren en dit is mij uiteindelijk niet gelukt. Er werden ernstige bedreigingen naar mijn familie geuit waardoor ik mijzelf verloor."
"Ze durven niks te doen"
Mogelijk doelt 'Blacka' op de bedreigingen aan het adres van zijn vriendin, waar hij eerder over berichtte op sociale media. "Ze durven niks te doen bij mij en mijn members. Enigste stoere wat deze jongens doen is me vriendin bedreigen en onze families exposen. Ik blacka herhaal ik wil met hun allemaal tegelijk ergens meeten dan gaan we het daar regelen", zo schreef hij op Snapchat.
In een andere video op sociale media, die maandagavond voor de steekpartij werd gepost, is te zien dat (zeker) twee Amsterdamse rappers, die overigens geen lid zijn van '73 De Pijp', een ontmoeting hebben met onder andere Blacka. Alles lijkt in harmonie te verlopen en te zien is dat de Rotterdammer een vuist uitsteekt voor een boks. "Ik zeg je eerlijk, ik ga je geen boks geven", zegt één van de Amsterdammers, want ik ben met mijn boys van de andere kant.' Daarmee verwijst hij naar de groep waarmee 'Blacka' al langer ruzie heeft.
Vechtpartij
Niet veel later verschijnt op de Snapchat van 'Blacka' een filmpje van een vechtpartij in een winkelcentrum in Scheveningen. Eén van de Amsterdamse rappers krijgt flinke klappen en je hoort: "Kom niet lullen, broer! (..) Ey boys, sla die man kapot man! (..) Ga naar Damsko!"
In het Snapchat-bijschrift staat: link niet met 73. Dit is een verwijzing naar 73 De Pijp. Blijkbaar is de opmerking over het geen boks geven en de vriendschap met de jongens uit De Pijp niet goed gevallen.
Het lijkt erop dat de leden van de drillrapformatie uit De Pijp maandagavond in Scheveningen verhaal zijn gaan halen. De confrontatie die volgt staat ook ditmaal op film. Te zien is dat het uiteindelijke slachtoffer vecht met een man die een wapen trekt en steekt en/of schiet. Zelfs op het moment dat deze 19-jarige Cennethson ‘Chuchu’ Janga vecht voor zijn leven maakt iemand een video en plaatst deze op Instagram. 'Chuchu' wordt minutenlang gereanimeerd, maar redt het niet.
Goede voorbeeld
Blacka nu op Instagram: "Naar al mijn fans en in het bijzonder de jonge fans die dit zien. Ik heb niet het goede voorbeeld gegeven, maar dat ga ik vanaf nu wel doen, dat beloof ik. Jullie moeten weten dat het niet stoer is en dat mensenlevens kapotgaan aan deze hele drill shit."
De tweede race van het DTM-weekeinde op de Lausitzring heeft weer een tactisch steekspelletje opgeleverd rondom de banden, zoals in de DTM wel vaker het geval is. Robin Frijns vertrok voor de tweede keer op rij van poleposition, maar de winst zat er niet in.
Net als zaterdag vertrok Robin Frijns vanaf poleposition en net als zaterdag had hij teamgenoot Nico Müller naast zich staan, met dit keer Audi-merkgenoten René Rast en Ferdinand Habsburg erachter. Na een flink duel met Rast wist Frijns dit keer wél de leiding te pakken bij de start, Müller en Marco Wittmann sloten aan.
Al snel ging Rast langs Frijns alsnog naar de leiding, Wittmann pakte plek drie over van Müller. Het duurde niet lang voor Frijns zich met het nodige geweld weer langs Rast knokte, terwijl Wittmann en Müller met ook Mike Rockenfeller, Loïc Duval en Timo Glock erachter. De prima actie van Frijns vond men niet door de beugel kunnen en dus gaf hij de plek terug aan Rast.
Frijns en Wittmann kwamen na een dik kwartier als eerste van de toppers binnen, Rast volgde een ronde later en werd na het betreden van de baan gelijk verschalkt door Frijns. Müller kwam een stuk later als laatste topper binnen en betrad de baan op de zevende plek, hoewel hij daarmee wel ruimschoots versere banden had - een mogelijk groot voordeel in de slotfase.
Met een kleine twintig minuten te gaan moest Frijns zijn koppositie weer afstaan aan Rast, terwijl Müller alweer op plek vier achter Wittmann zat. De Zwitser ging er richting het einde voorbij en had ook weinig moeite met Frijns, waarna de pijlen op Rast gericht werden. In de voorlaatste ronde zat Wittmann op de staart van Frijns en ging hij er voorbij, Müller sloot met één ronde te gaan aan bij Rast.
Müller probeerde bij het uitkomen van de allerlaatste bocht nog om langs Rast te komen, maar de Duitser hield precies stand en pakte de winst, terwijl Wittmann ruim daarachter het podium completeerde.
Het oefenduel van afgelopen middag tussen Feyenoord en FC Twente zal weinig mensen vermaakt hebben. de wedstrijd eindigde in een bloedeloze 0-0.
Kansen waren de gehele wedstrijd schaars. Het raken van de lat door Twente-speler Quincy Menig was één van de weinige hoogtepunten in de eerste helft. De grootste mogelijkheid voor Feyenoord kwam van Jens Toornstra, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Jeroen Drommel.
In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde en de vele wissels aan beide kanten maakten dat er ook niet beter op. De wedstrijd eindigde dan ook zoals die begon, 0-0.
"Het was een matige tot slechte wedstrijd. Belangrijkste was we het fysiek goed deden en dat je wat meer wedstrijdritme op doet. Ik vond de instelling ook minder vandaag," aldus feyenoord-coach Dick Advocaat, die ook roept dat zijn elftal nog versterkingen nodig heeft. of die er ook gaan komen is echter de vraag. "Ik hoorde Frank (Arnesen, technisch directeur, red.) zeggen dat dat onmogelijk is. Maar we moeten echt nog wel een centrale verdediger en een middenvelder hebben", aldus Advocaat.
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Max Verstappen is erg blij met de tweede plaats die hij vanmiddag behaalde bij de Grand Prix van Spanje. Op het circuit bij Barcelona kon hij nooit de koppositie van Lewis Hamilton bedreigen.
"Om de Mercedessen te splitten vandaag is erg goed voor ons. We hadden duidelijk niet de snelheid om Lewis Hamilton te verslaan, maar ik ben erg blij met de tweede plaats", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.
"Bij de start was het cruciaal om voorbij te gaan aan Valtteri. Toen de lichten uit gingen, kwam ik goed weg. Daarna kreeg ik een beetje wielspin, maar zat ik wel net goed zodat Valtteri niet naar links kon komen. Daar hebben we dus alles goed gedaan", zo analyseert Verstappen het begin van de wedstrijd.
De Nederlander kon Hamilton aanvankelijk wel volgen maar al snel bleek dat er niet mee in zat. "Hamilton was banden aan het sparen. Dat was ik ook aan het doen, maar ik kon natuurlijk niet te ver terugzakken, want daar zat de Racing Point. Op een gegeven moment haalde Bottas de Racing Point in en kon ik mij niet verder terug laten zakken. Toen Hamilton eenmaal gas begon te geven en zijn eigen tempo reed, kon ik hem niet meer bijhouden."
Het eerste setje banden van Verstappen was al ronden lang op en hij gaf dat ook via de teamradio aan. "Ik riep al vier ronden dat mijn banden op waren. Ik weet dat je dan na een pitstop in verkeer terecht komt, maar op nieuwe banden haal je ze gemakkelijk weer in. Ik was bang dat Valtteri achter mij naar binnen zou gaan en een undercut zou doen. Uiteindelijk zijn we wel naar binnen gegaan, naar mijn idee twee ronden te laat, want ik verloor veel tijd, dus dat was niet ideaal."
Daarna leek de race wel gelopen en kon Verstappen redelijk onbedreigd zijn tweede plek behouden. "Na de eerste stop reed ik mijn eigen race en moest ik op mijn banden letten. Ik had op eind wat meer druk van Bottas verwacht. Maar al vrij snel in de laatste stint voelde ik mij goed op mijn banden en kwam Valtteri niet dichterbij, dus ik voelde mij best comfortabel."
Ronnie O'Sullivan heeft zondagavond nog slechts één frame nodig om voor de zesde keer wereldkampioen snooker te worden. Hij bouwde zondagmiddag zijn 10-7 voorsprong uit naar 17-8. O'Sullivan had ten opzichte van zaterdag een goeie kop opgezet. Wilson bleef dezelfde fouten maken als zaterdag.
Wilson mag de middag nog openen met een break van 73 en dat bleek zijn laatste frame. Voor de pauze wist O'Sullivan diverse fouten van Wilson af te straffen. Na de pauze liep O'Sullivan met breaks van onder andere 60, 72 en 71 uit naar 17-8.
The Rocket kan na 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013 voor de zesde keer wereldkampioen worden. Hij evenaart daarmee Ray Reardon en Steve Davis die ook zes keer de beste van de wereld waren. Hij moet zich nog wel Stephen Hendry met zeven wereldtitels voor zich dulden.
Daniel Martínez heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. In de slotetappe vandaag eindigde de Colombiaan als tweede. Omdat hij op de finishlijn 35 seconden voorsprong had op een groepje met Thibaut Pinot, hield Martinez de Fransman in het eindklassement 29 tellen achter zich.
Alaphilippe en Sivakov gingen al vroeg op avontuur en in de slotfase sloten López, Martínez, Pogacar en Sepp Kuss van Jumbo-Visma zich bij hen aan. Alaphilippe moest lossen en in de slotklim was het Kuss die demareerde en onbedreigd naar de dagzege reed.
Primoz Roglic, die tot vandaag aan de leiding ging, ging niet meer van start in de slotetappe. De renner van Jumbo-Visma had teveel last van de schaafwonden en blauwe plekken die hij gisteren opliep bij een valpartij.
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur won in Barcelona op eenvoudige wijze voor Max Verstappen en Valtteri Bottas. In een weinig sprankelende race werd bijna het hele veld op een ronde gezet.
Hamilton startte vanaf poleposition en was prima weg. Bottas vertrok van plek twee en had achter zijn teamgenoot aan kunnen sluiten, maar had veel oog voor Lance Stroll, waardoor Verstappen voorbij kon schuiven en Stroll plek drie pakte, voor Bottas die nog nipt Sergio Perez van zich af kon houden. In de vijfde ronde verschalkte Bottas Stroll voor plek drie.
Vooraan hield Hamilton zich in om de banden te sparen, waardoor Verstappen bij kon blijven en het gat met Stroll niet al te groot werd. Pas na ruim tien ronden ging het tempo omhoog om een gat te trekken. Verstappen kon het tempo van de koploper niet bijbenen, maar hield Bottas wel makkelijk achter zich.
Na 22 ronden was Verstappen de eerste van de toppers die stopte, snel gevolgd door de Mercedessen. Gedurende de race zou er vooraan niets veranderen, behalve dat Hamilton ver uitliep op de Nederlander en Bottas aan het eind van de race nog een extra stop maakte om de snelste ronde te kunnen rijden.
Ver daarachter reed Racing Point een sterke race met Stroll die aanvankelijk de voorste van de twee was, maar de Canadees maakte een tweede stop die Sergio Perez niet nodig had. Daarachter was er een flinke strijd in het middenveld gaande. Door een goede strategie wist Sebastian Vettel op te rukken, maar teamgenoot Charles Leclerc lukte dit niet omdat de elektronica uitviel en de Monegask daardoor op moest geven.
Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen en Bottas. Perez kwam als vierde over de meet, maar zakte door een tijdstraf van vijf seconden voor het hinderen van Hamilton terug tot achter Stroll. Carlos Sainz werd na een prima race zesde, voor Vettel die eindelijk weer eens punten pakte. Alex Albon kwam er in de tweede Red Bull niet aan te pas en eindigde als achtste, voor Pierre Gasly en Lando Norris.
Uitslag
1 |
L. Hamilton |
Mercedes |
1:28:45.420 |
2 |
M. Verstappen |
Red Bull |
+24.177 |
3 |
V. Bottas |
Mercedes |
+44.752 |
4 |
L. Stroll |
Racing Point |
+1 ronde |
5 |
S. Pérez |
Racing Point |
+1 ronde |
6 |
C. Sainz Jr. |
McLaren |
+1 ronde |
7 |
S. Vettel |
Ferrari |
+1 ronde |
8 |
A. Albon |
Red Bull |
+1 ronde |
9 |
P. Gasly |
AlphaTauri |
+1 ronde |
10 |
L. Norris |
McLaren |
+1 ronde |
11 |
D. Ricciardo |
Renault |
+1 ronde |
12 |
D. Kvyat |
AlphaTauri |
+1 ronde |
13 |
E. Ocon |
Renault |
+1 ronde |
14 |
K. Räikkönen |
Alfa Romeo |
+1 ronde |
15 |
K. Magnussen |
Haas |
+1 ronde |
16 |
A. Giovinazzi |
Alfa Romeo |
+1 ronde |
17 |
G. Russell |
Williams |
+1 ronde |
18 |
N. Latifi |
Williams |
+2 ronden |
DNF |
R. Grosjean |
Haas |
+2 ronden |
DNF |
C. Leclerc |
Ferrari |
+28 ronden |
Coureursstand
1 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
132 |
2 |
Max Verstappen |
Red Bull |
95 |
3 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
89 |
4 |
Charles Leclerc |
Ferrari |
45 |
5 |
Lance Stroll |
Racing Point |
40 |
6 |
Alex Albon |
Red Bull |
40 |
7 |
Lando Norris |
McLaren |
39 |
8 |
Sergio Perez |
Racing Point |
32 |
9 |
Carlos Sainz Jr. |
McLaren |
23 |
10 |
Daniel Ricciardo |
Renault |
20 |
11 |
Sebastian Vettel |
Ferrari |
16 |
12 |
Esteban Ocon |
Renault |
16 |
13 |
Pierre Gasly |
AlphaTauri |
14 |
14 |
Nico Hülkenberg |
Racing Point |
6 |
15 |
Antonio Giovinazzi |
Alfa Romeo |
2 |
16 |
Daniil Kvyat |
AlphaTauri |
2 |
17 |
Kevin Magnussen |
Haas |
1 |
18 |
Kimi Räikkönen |
Alfa Romeo |
0 |
19 |
Nicholas Latifi |
Williams |
0 |
20 |
George Russell |
Williams |
0 |
21 |
Romain Grosjean |
Haas |
0 |
Constructeursstand
1 |
Mercedes |
221 |
2 |
Red Bull |
135 |
3 |
Racing Point |
78 |
4 |
McLaren |
62 |
5 |
Ferrari |
61 |
6 |
Renault |
36 |
7 |
AlphaTauri |
16 |
8 |
Alfa Romeo |
2 |
9 |
Haas |
1 |
10 |
Williams |
0 |
De eerste etappe in de Ronde van Wallonië is gewonnen door Caleb Ewan. Na 189 kilometer koersen was de Australiër van Lotto-Soudal de rapste in de massasprint.
De ontsnapping van de dag stond op naam van vier Belgen en een Fransman. Met nog zo'n dertig kilometer voor de boeg was het peloton weer compleet.
In de eindsprint was het de Fransman Arnaud Démare die als eerste aanging, maar hij overschatte zijn kansen. Sam Bennett passeerde hem en leek de dagwinst te pakken. De Ier werd echter op zijn beurt ingehaald door Ewan die de zege voor zich opeiste.
Hier is wat verkoeling...
Ondanks dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de moslims opriep om tijdens het Offerfeest toch vooral binnen te blijven en het traditionele feest met het eigen gezin te vieren, rapporteert de GGD Rotterdam-Rijnmond toch nieuwe coronahaarden bij moslimfamilies.
Naar aanleiding van diverse nieuwe familiebesmettingen na het Suikerfeest hoopte Aboutaleb dat de moslimgemeenschap het Offerfeest slimmer zou benaderen. Hij riep de moslims op om niet naar de moskee te gaan en geen familie-reünies te organiseren of mensen thuis uit te nodigen.
"Ik realiseer me dat dit echt afzien is, maar het is de enige manier om het risico op besmetting te vermijden", volgens de burgervader. Slechts dertien van de tientallen moskeeën in Rotterdam besloten gesloten te blijven.
Ondanks de dringende oproep van Aboutaleb ziet de GGD nu ook weer clusters van drie of meer personen, die mogelijk naar het samen vieren van het Offerfeest te herleiden zijn.
Na de Moto2 heeft ook de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP voor een kneiterharde crash gezorgd. Wonder boven wonder kwam iedereen er hier nog wat beter vanaf ook, alle betrokkenen wandelden zelf weg.
Met Maverick Viñales, Jack Miller en Fabio Quartararo op de eerste rij gingen de lichten uit, Miller pakte bij de start de leiding en kreeg Ducati-merkgenoot Andrea Dovizioso achter zich aan. Pol Espargaro kwam naar de derde plek, Joan Mir, Viñales, Alex Rins, Franco Morbidelli en de niet best begonnen WK-leider Quartararo volgden daar weer achter.
Opvallend genoeg moest Dovizioso op zijn Ducati toekijken hoe Espargaro zijn KTM er op kracht voorbij reed, waarna Mir binnendoor bij Dovizioso naar plek drie kwam. Espargaro was fantastisch bezig, want al vrij snel ging hij ook voorbij Miller en pakte hij de leiding, terwijl de zich langzaam herstellende Quartararo de grindbak in reed terugviel naar de laatste plek.
Na negen ronden ging het gigantisch fout op het rechte stuk, waar Johann Zarco en Franco Morbidelli elkaar met dik 300 kilometer per uur raakten. De twee stuiterden kneiterhard het grind in, waarna hun motoren nog ver door vlogen. Viñales en Rossi hadden een heel legioen engeltjes op hun schouders: de Yamaha van Morbidelli vloog precies tussen de twee door, enkele milliseconden verschil en de gevolgen waren niet te overzien geweest.
Zarco liep al vrij snel weg, nadat hij eerst even bij de in het grind zittende Morbidelli was gaan kijken - de Braziliaanse Italiaan liep na een korte behandeling met wat moeite zelfstandig de ambulance in. Na een onderbreking en het opruimen van de hele boel kon het veld zich weer op gaan lijnen op de grid voor een herstart en een race van twintig ronden, met Espargaro, Miller en Dovizioso voorop.
De eerste drie hielden hun plek bij de herstart, Rins en Mir volgden met Miguel Oliveira en Rossi achter zich. Miller en Dovizioso pakten de eerste twee plekken snel terug, Brad Binder - winnaar van vorige week - kwam ondertussen sterk naar voren en lag op de zevende plek. De twee Ducati's kregen Rins achter zich aan, die Espargaro voorbij was, en dat trio sloeg langzaam een gaatje naar de rest.
Espargaro viel steeds verder terug, tot hij zelfs het grind in viel, samen met KTM-genoot Oliveira. De overgebleven KTM, die van Binder, ging ondertussen lekker door en reed op plek vijf, voor Rossi. Rins opende de aanval op de Ducati's, verschalkte ze allebei...en gleed vervolgens de grindbak in. De kansen voor Suzuki waren nog zeker niet klaar, want Mir sloot bijna gelijk aan bij de twee Ducati's.
Dovizioso reed in de slotfase voorzichtig weg bij Miller en Mir, die duelleerden om plek twee. In de allerlaatste bocht ging Mir nog binnendoor Miller naar de tweede plek, wat hem zijn allereerste MotoGP-podium opleverde op het circuit waar hij in 2016 in de Moto3 zijn eerste GP won. Binder hield Rossi van het lijf en finishte als vierde, wel ruim achter winnaar Dovizioso, die uitgerekend deze week zijn vertrek bij Ducati aankondigde.
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is onder een steen vandaan gekropen en heeft ontdekt dat er geen echte kip in de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zit. De vakbond vindt het opmerkelijk dat het product wel de naam kip draagt maar dat er geen kip te vinden is in de stuckjes, dat zou misleidend zijn.
De NVP heeft naast de Vegetarische Slager ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangeschreven met het verzoek in te grijpen als de naam van het product niet wordt aangepast.
"Het is van belang dat deze misleiding stopt, bij voorkeur uit eigen beweging omdat ook De Vegetarische Slager inziet dat haar handelswijze niet correct is, of anders onder druk van de toezichthouder op basis van toepassing zijnde wet -en regelgeving", zo schrijft de NVP op hun site.
Pluimveehouders boos op Vegetarische Slager omdat er geen kip in Kipstuckjes zit (Flickr/Emily Allen)
De Porsche Supercup-race op het circuit van Barcelona, de op twee na laatste van het jaar, heeft titelfavoriet Larry ten Voorde weer uitstekende kansen opgeleverd. De Nederlander van het Nederlandse GP Elite pakte zijn tweede zege van het seizoen en ging naar de leiding in het klassement.
Larry ten Voorde vertrok wederom vanaf poleposition, Jaxon Evans stond naast hem op de eerste rij en Florian Latorre en Max van Splunteren stonden achter hen. Evans snelde bij de start langs Ten Voorde en de safety car kwam snel de baan op na een aanvaring op de grid, waar Jean-Baptiste Simmenauer was blijven staan en geraakt werd.
Nadat de boel tijdens een rode vlag-situatie was opgeruimd werd het veld weer opgelijnd op de startgrid, met dit keer Evans en Ten Voorde in omgekeerde volgorde voorop. De omgekeerde volgorde was er nu ook in de eerste bocht: Ten Voorde pakte juist de leiding over, kampioenschapsleider Dylan Pereira schoof achter Evans aan, voor Latorre en Van Splunteren.
Ten Voorde's zege kwam niet meer in gevaar, ook al zat Evans er nooit ver achter. Pereira completeerde het podium, voor Latorre en Van Splunteren. Jaap van Lagen werd zevende, Lukas Groeneveld veertiende en Jesse van Kuijk achttiende - Daan van Kuijk was betrokken bij de crash op de grid en finishte niet.
Naar schatting tussen de honderd en tweehonderd mensen kwamen vandaag naar het Museumplein voor de vorige week doodgeschoten Bas van Wijk. De organisatoren wilden met het protest de boodschap all lives matter uitdragen.
Op het veld stond een podium waar witte rozen voor waren gelegd. Met gekleurde stippen, 3000 in totaal, waren de plekken gemarkeerd waar de deelnemers op konden staan zodat ze voldoende afstand van elkaar konden houden.
De organisatie zei vooraf niet in te kunnen schatten hoeveel mensen er op de demonstratie af zullen komen. Naar schatting waren er uiteindelijk tussen de honderd en tweehonderd mensen. Er was onder meer een optreden van Baas B., hij zong het nummer 'Zinloos', over zinloos geweld.
De 24-jarige Van Wijk werd vorige week zaterdag doodgeschoten bij de Nieuwe Meer, vermoedelijk omdat hij wilde voorkomen dat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Op sociale media werd #gerechtigheidvoorBas al snel trending. Ook werd de vergelijking met de protesten voor Black Lives Matter gemaakt.
'Alle levens doen ertoe'
Daarop besloot het YouTube-kanaal Moet Je Horen TV een demonstratie aan te vragen. Hoewel de organisatoren zeggen er geen politieke demonstratie van te zullen maken, willen ze wel de boodschap meegeven 'dat alle levens ertoe doen'. "Wij zijn tegen racisme", zegt organisator Myra op een filmpje op het kanaal.
Vrijdag werd in Badhoevedorp, de geboorteplaats van Van Wijk, een stille tocht gehouden. Tijdens die tocht werd Van Wijk herdacht door familie en vrienden.
De Grand Prix van Oostenrijk in de Moto2 is zondag opgeschrokken door een enorme crash in de Moto2. Het lijkt erop dat alle betrokken rijders er relatief goed vanaf zijn gekomen, de race werd na een rode vlag uiteindelijk ook weer hervat.
Remy Gardner startte op poleposition en had Jorge Martin en Marcel Schrötter naast zich op de eerste rij. Martin vertrok als beste, Schrötter en Gardner volgden en Luca Marini, Enea Bastianini, Aron Canet en Sam Lowes volgden.
Na een paar ronden ging het enorm fout: Bastianini ging onderuit, zijn motor bleef op de baan liggen en Hafizh Syahrin klapte er vól bovenop. De Maleisiër werd op de baan uitgebreid behandeld, wel kwam al vrij snel het bericht dat alle betrokken rijders bij bewustzijn waren.
Syahrin leek relatief in orde te zijn en na een onderbreking kon de race opnieuw gestart worden, met Martin, Schrötter en Marini op de eerste rij. Martin en Marini reden bij de start langzaam weg bij de rest, Gardner en Schrötter vormden het tweede duo, tot Gardner weer eens onderuit ging.
Marini moest al vrij rap afhaken bij Martin, terwijl Schrötter redelijk eenzaam op de derde plek reed. Daar bleef een verder weinig enerverende race ook bij en zo pakte oud-Moto3-wereldkampioen Martin zijn eerste zege in de Moto2, voor Marini en Schrötter.
Het zijn rare tijden horen we veel. Maar de wereld is nog een beetje vreemder geworden. Vol trots vertelt een manlijke kandidaat van het SBS6-datingprogramma 'Lang leve de liefde' dat hij op een wel hele vreemde manier voorkomt dat hij teveel spettert tijdens het plassen. De beste man heeft namelijk een hekel aan zittend plassen dus neemt hij op beide knieën plaats voor de pot en voltooit op die wijze zijn plasje.......
Briljant of van de pot gerukt?
De sprintrace van de Formule 2 in Barcelona heeft wat minder spektakel opgeleverd dan de hectische hoofdrace van zaterdagmiddag. Op zondagochtend gebeurde er wel weer het een en ander op het Spaanse asfalt, maar het was vooral gericht op de laatste ronden, hoewel het Nederlandse MP Motorsport van coureurs Nobuharu Matsushita en Felipe Drugovich daar niet over klaagde.
De nummer acht van zaterdag, Luca Ghiotto, mocht vanaf poleposition vertrekken en had Felipe Drugovich naast en Mick Schumacher en kampioenschapsleider Callum Ilott achter zich. Drugovich kende een sterke start en een dijk van een openingsronde, waarin hij een gat sloeg naar Ghiotto, Ilott, Schumacher en Zhou Guanyu.
Halverwege de race reed de gehele top nog steeds op dezelfde plekken, van actie was niet veel sprake, op een mislukte actie van Ilott op Ghiotto na. Vervolgens opende Yuki Tsunoda de aanval op Zhou, waardoor de Japanner op kon schuiven naar de vijfde plek. Met het einde in zicht nam Schumacher Ilott te grazen, die daarna ook door Tsunoda gepasseerd werd.
Ilott ging niet best, want ook Nobuharu Matsushita - de fortuinlijke winnaar van zaterdag - schoof er voorbij naar plek vijf en Nikita Mazepin volgde een paar bochten later. Op Drugovich, MP Motorsport-teamgenoot van Matsushita, stond ondertussen geen maat en de Braziliaan pakte zijn tweede zege, voor Ghiotto en Schumacher, met Tsunoda en Matsushita net buiten het podium.
Opnieuw een tegenvaller voor Jumbo-Visma in het Critérium du Dauphiné. Primoz Roglic, de klassementsleider in de Franse rittenkoers, zal in de laatste etappe niet meer van start gaan. De Sloveen heeft te veel last van zijn blessures, die hij zaterdag opliep bij een valpartij.
Ook Roglic's teamgenoot bij Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk, kwam zaterdag hard ten val in een afdaling. De 33-jarige wielrenner moest tijdens de vierde etappe de strijd staken met een schouder uit de kom.
Het is de bedoeling dat Roglic en Kruijswijk over twee weken van start in de Tour de France. De twee renners zijn samen met Tom Dumoulin de kopmannen bij de Nederlandse ploeg.
Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is het Grand Prix-weekeinde voor de motoren, de vierde van het seizoen, wat races betreft afgetrapt met de Moto3 - de Red Bull Rookies Cup reed op zaterdag al, maar dat is geen Grand Prix.
Raul Fernandez, Albert Arenas en John McPhee vertrokken vanaf de eerste rij en het was Arenas die de leiding pakte bij de start. Zoals altijd wisselde de leiding regelmatig, na een goede handvol ronden reed de Turk Deniz Öncü op kop en ook de op de 22e plek gestartte Darryn Binder zat al voorin.
Halverwege de race zat nog altijd een vrij forse groep voorop, hoewel met name Arenas, Öncü, Binder, Ai Ogura en Jaume Masia veel voorin reden. Masia, Binder, Celestino Vietti, Tony Arbolino en Arenas voerden het veld aan bij de aanvang van de laatste ronde, waarin flink geknokt werd om de podiumplekken.
Masia pakte vroeg in de ronde de leiding, maar bij het inrijden van de laatste bochtensectie drukte Arenas zijn machine er binnendoor langs. Dat leverde de Spanjaard de winst op, voor landgenoot Masia en Ogura, die met een dijk van een laatste ronde nog naar het podium reed. Binder en Vietti eindigden er net buiten.
In de laatste bocht waren Ogura en Binder buiten de baan gekomen, waardoor ze beiden één plek in moesten leveren. Dat zorgde nog voor wat discussie, want als Ogura een plek inleverde aan Binder stond hij alsnog derde...terwijl Vietti uitgeroepen werd tot nummer drie, hoewel óók hij buiten de baan was gekomen en kort daarop een plek teruggezet werd.
Zo was de race al even voorbij, maar was nog totaal onduidelijk wie er als derde geëindigd was. McPhee kwam als zesde over de finish en dacht even mogelijk een podiumplek te krijgen, maar die ging in principe alsnog naar Ogura...tot heel even later McPhee alsnog de derde plek in de schoot geworpen kreeg, een aparte keuze.
In Doornspijk vinden we Landgoed Klarenbeek, een prachtig object dat in twee verschillende werelden lijkt te liggen aldus de makelaar: "De voorzijde is gesitueerd in de bewoonde wereld, aan de achterzijde bevindt men zich compleet in zijn eigen wereld met absolute privacy!" In 2005 is het totale complex – met het landhuis, het voormalig koetshuis, de tuin en de grafkelder - erkend als rijksmonument. Ook afzonderlijke delen, zoals de betonnen pijlers van het inrijhek aan de oostzijde met daarop de naam van het landgoed en de bakstenen boogbrug, eveneens aan de oostzijde, zijn aangewezen als monument. Vraagprijs? 2,3 miljoen euro. Voor 3 ton meer kun je ook de naastgelegen stoeterij met paddocks, bijgebouwen, 43 paardenstallen en ca. 3 hectare weiland overnemen.
Landgoed Klarenbeek in Doornspijk (Foto: Funda)
Maandagavond is in het cellencomplex van de politie ‘s-Hertogenbosch een 35-jarige man onwel geworden. De man is gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis waar hij dit weekend is overleden. De rijksrecherche is een onderzoek gestart.
Eerder deze week is een 35-jarige persoon, zonder vaste woon- of verblijfplaats aangetroffen in verwarde toestand op de A59. Deze persoon is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling in het ziekenhuis is de man aangehouden.
In het cellencomplex van de politie ’s-Hertogenbosch was de man in eerste instantie rustig en werkte hij overal aan mee. Op het moment dat de man klaar werd gemaakt voor vervoer richting een GGZ-locatie vanwege zijn verward gedrag werd hij erg onrustig en is hij onwel geworden. De man is gereanimeerd en direct overgebracht naar het ziekenhuis waar hij dit weekend is komen te overlijden.
De rijksrecherche is een onderzoek gestart. Dit is gebruikelijk wanneer een arrestant overlijdt. Zolang dat onderzoek loopt worden er verder geen mededelingen gedaan.
De tweede Formule 3-race van het weekeinde heeft op het Circuito de Catalunya in Barcelona niet voor bijzonder veel spektakel gezorgd. Op het Spaanse asfalt kwam het vooral neer op een DRS-treintje dat naar de finish reed, zonder noemenswaardige inhaalacties.
Met Matteo Nannini en Richard Verschoor op de eerste rij sprongen de lichten op groen. Oscar Piastri vertrok vanaf de vijfde plek en schoof in de eerste drie bochten langs Theo Pourchaire, Verschoor, Nannini en buitenom bij de als derde vertrokken Alex Peroni naar de leiding. Twee middenmoters kwamen vervolgens in het grind te staan en dus kwam de safety car de baan op.
De Spaanse marshalls werkten de auto's in siestatempo het grind uit en na een veel te lange onderbreking konden we dan eindelijk door, met Piastri, Nannini, Peroni, Verschoor, Logan Sargeant, Pourchaire en Liam Lawson voorop. Halverwege de race schoof Peroni langs Nannini naar de tweede plek, Verschoor begon ondertussen ook langzaam te dringen bij de Italiaan.
Met zeven ronden te gaan reed Federico Malvestiti in het middenveld het grind in, waardoor de safety car de baan weer betrad. Dit keer was het een korte onderbreking en met dezelfde mannen voorop konden we door. Daar veranderde na een niet al te geweldige race verder niks meer aan en dus mochten Piastri, Peroni en Nannini naar het podium, terwijl Verschoor als vierde eindigde - Bent Viscaal kwam er geen moment aan te pas en finishte als twintigste.
De Duitse levensmiddelenproducent Knorr gaat naar aanleiding van de discussie over racistische benamingen zigeunersaus in Duitsland van een nieuwe naam voorzien. In plaats van 'zigeunersaus' krijgt het nu de naam 'Paprikasauce Ungarischer Art' oftewel 'paprikasaus op zijn Hongaars'.
Moederconcern Unilever heeft aangegeven de naam te wijzigen omdat de term 'zigeunersaus' als negatief kan worden opgevat. Binnen enkele weken zou het sausje met de nieuwe naam in de supermarkt moeten liggen.
De Centrale Raad van Duitse Sinti en Roma geeft aan blij te zijn met de naamswijziging omdat de toevoeging van het woord zigeuner aan onder andere saus en schnitzels al langer ter discussie staat. Daarbij gaven ze wel aan dat een dergelijke naamswijziging niet bepaald bovenaan de prioriteitenlijst staat.
Bij een steekincident bij het asielzoekerscentrum in aan de Willinklaan in Amsterdam Osdorp is een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend.
Volgens een getuige zouden het slachtoffer en de dader een uit de hand gelopen ruzie met elkaar hebben gehad, waarna het slachtoffer in de arm is gestoken.
Het is volgens de politiewoordvoerder niet zeker of er aangifte zal worden gedaan. De politie heeft niemand aangehouden.
De politie heeft vanmorgen drie verdachten aangehouden voor een ernstig geweldsincident met dodelijke afloop aan de J.A. de Bree- Meijerstraat in Groningen. Een man is rond 03.45 uur zwaar mishandeld en mogelijk gestoken en is daarbij overleden.
De politie trof de man zwaargewond aan en is direct begonnen met reanimeren. Ook het traumateam kwam ter plaatse. De hulp mocht helaas niet meer baten. De man uit Groningen is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
Korte tijd later hield de politie, in de directe omgeving van het incident, drie verdachten uit Groningen aan. Zij zijn overgebracht naar een bureau en worden verhoord.
Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Het plaats delict is ruim afgezet en forensisch rechercheurs doen onderzoek naar sporen. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.
"Kennis is als een kaarsvlam, je kunt het eindeloos delen zo lang de kennisvlam brandt"
~ Quote ingezonden door Suizebol ~
De politie heeft zondagochtend vroeg bij de aanhouding van een gewapende verdachte op het Martin Luther Kingplein in Geleen een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte daarbij gewond.
Een alerte burger was getuige van een fietsendiefstal bij het station in Geleen. Toen hij de verdachte hierop aansprak wilde deze er vandoor gaan en trok een wapen. Gealarmeerde agenten die snel ter plaatse zijn weten de verdachte te achterhalen op het Martin Luther Kingplein. Bij zijn aanhouding rond 05.10 uur werd een waarschuwingsschot gelost. Niemand raakte daarbij gewond. De verdachte is aangehouden.
Bij fouillering bleek hij een vuurwapen en boksbeugel bij zich te dragen. De man is overgebracht naar politiebureau voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.
Nee.
Dit weerbericht is al bij voorbaat gecensureerd. Er staat al meer dan een week onweer op het weermenu en wat krijg ik? *PIEP* Helemaal niks. Dag in dag uit hoop je weer op een leuke bui en *PIEP* elke dag weer een totale flop. Wel de lasten, maar niet de lusten.
Daarom was er eergisteren ook geen weerbericht. Ik kon er niet meer tegen. Overal in de provincie hoosbuien en onweer, terwijl ik *PIEP* helemaal niks gekregen heb, op een paar flutbuitjes na dan. Ik had dus absoluut geen zin om een weerbericht te maken. Ongeacht of de anderen wel of niet konden. Ik draai er niet om heen, zo was het gewoon.
In Oostzaan, pakweg 20 km verderop viel 54 mm, in Enkhuizen (zogezegde weeramateur sliep er doorheen) 70 mm, Den Helder 40 mm Bovenkarspel 60 mm en Volendam 20 mm. En ik? Afgerond naar boven 4 mm. Wat was ik kwaad zeg!
Vandaag sloeg natuurlijk ook weer nergens op hier. Alleen maar zon en droog. Ik krijg er het *PIEP* van. Gisteren hadden we hier dan nog de 'mazzel' van Noordzeetroep, bekend onder de naam Stratus, buienkiller nummer 1. Worden we ook al zo vrolijk van.
Buien zijn er wel momenteel een beetje verspreid in het land. Het werd wel warmer dan gedacht zo'n 27 tot 29 graden. Op lokale stations is de 30 graden nog gehaald, maar niet officieel.
En dan draaien we morgen maar weer hetzelfde plaatje als vandaag. Morgenavond lijkt er dan wel een wat georganiseerder onweer op te komen dagen, maar als ik de guidance moet geloven zal het wel geen spectakel worden.
Wat kan er mis gaan voor mij: A. Een deel trekt over zee en een ander deel trekt ten oosten langs. B. De activiteit gaat eruit en er blijft alleen maar wat regen over. C. Het trekt met een noodgang over zodat je er voor je er erg in hebt de bui alweer over is. D. Of het blijft zelfs droog.
In ieder geval heb ik er geen vertrouwen in dat ik morgen wat leuks krijg.
In de rest van het land kunnen ook 's middags onweersbuien ontstaan en die kunnen wederom pittig zijn. Het wordt met 28 tot 31 graden weer behoorlijk warm en benauwd.
Inmiddels denk ik zo: WEG met blije mensen. WEG met de zon. WEG met plezierbootjes in de grachten. WEG met de volle terrassjes. WEG met alle vrolijkheid.
Er valt als fanatieke buienliefhebber namelijk helemaal niets te lachen hier. Dus opzouten allemaal, ga ergens anders maar vrolijk zijn.
Ik heb het nog netjes gehouden.
Tot ziens maar weer.
Meer weer op FOK!
Nog een foto in Haps van de onweersbui in de buurt. (Foto:Charged)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
Ronnie O'Sullivan staat halverwege de finale van het WK snooker met 10-7 voor tegen Kyren Wilson. The Rocket begon de avondsessie met een 6-2 voorsprong, liep uit naar 8-2, maar zag toen Wilson terugkomen tot 8-6. Er waren kansen voor Wilson om het verschil te minimaliseren, maar toch werd het 10-7.
Wilson begon de avond met breaks van 51 en 53 en dat bleek steeds niet genoeg. Door een fout kon O'Sullivan dat twee keer afstraffen. Wilson raakte op stoom en met breaks van 92, 50 en 58 kwam hij terug tot 8-6. Wilson kon terugkomen tot 8-7, maar potte perongeluk naast blauw ook een rode bal, waardoor die kans was verkeken. O'Sullivan won vervolgens alsnog het vijftiende frame.
Wilson miste zwart voor een century, maar noteerde wel 9-7. Het slotframe kon alle kanten op, maar het was O'Sullivan die de voorsprong op drie frames kon brengen. Zondag om 14.30 uur gaat de wedstrijd verder met acht frames. Als O'Sullivan die alle acht wint is er vanavond geen wedstrijd meer. Zo niet dan valt om 20.30 uur de beslissing.
Maverick Viñales heeft zijn eerste poleposition van het MotoGP-seizoen te pakken. De Spaanse Yamaha-coureur was de beste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring.
Viñales had de snelste tijd staan en zag hoe Jack Miller met zijn Ducati slechts 0,068 seconden tekort kwam. De Australiër stootte WK-leider Fabio Quartararo (+0,087) daarmee wel naar de derde plek. De bij Ducati vertrekkende Andrea Dovizioso voert de tweede startrij aan, voor Pol Espargaro (KTM) en Joan Mir (Suzuki), met Franco Morbidelli (Yamaha), Alex Rins (Suzuki) en Johann Zarco (Ducati) op rij drie.
De pole in de Moto2 ging voor de tweede keer in zijn loopbaan naar Remy Gardner. De Australiër was met 0,036 seconden nét iets sneller dan Jorge Martin, terwijl Marcel Schrötter op 0,064 seconden ook niet ver uit de buurt zat. Bo Bendsneyder zal het moeten doen met een 29e startplek.
Net als een week eerder in Tsjechië was Raul Fernandez goed voor de Moto3-pole. De Spanjaard troefde landgenoot Albert Arenas af met slechts 0,011 seconden, maar ook John McPhee zat met 0,029 uiterst dicht in de buurt. Jaume Masia zat op plek vier ook nog binnen een tiende van een seconde.
De Moto3 trapt de racedag zondag om 11.00 uur af, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur is het de beurt aan de MotoGP.
Coureur Rinus van Kalmthout heeft zijn eerste kwalificatie voor de Indy 500 bijzonder sterk afgewerkt. De jonge Hoofddorpse rookie snelde zaterdag naar een zesde plek en mag dus zondag strijden om poleposition.
Op zaterdag kreeg iedereen één voor één een poging, bestaande uit vier ronden, waarna men eventueel in de herkansing mocht: dat zou dan wel ten koste gaan van de al gereden tijd. Van Kalmthout zette gelijk een dijk van een tijd neer en zag gedurende de sessie dat zijn plek in de top-9 verzekerd was, de enige van de coureurs met een Chevrolet-motor die dat voor elkaar kreeg.
De top-9 van zaterdag komt zondag in actie in de Fast Nine Shootout, vanaf 19.00 uur live te zien op Ziggo, waarin ze de eerste negen startposities verdelen. De nummers 10 tot en met 33 van zaterdag starten volgende week zondag op die posities in de Indy 500. Marco Andretti was zaterdag de allersnelste, voor Ryan Hunter-Reay en Alexander Rossi.
Robin Frijns heeft op de Duitse Lausitzring een podiumplek gescoord in de DTM. De derde race van het seizoen leverde de Nederlander de derde plek op, zondag volgt nog een race.
Met Audi-teamgenoten Frijns en Nico Müller voorop ging de race van start, Loïc Duval (Audi) en Sheldon van der Linde (BMW) volgden. Müller kende de betere start en verschalkte Frijns, Van der Linde passeerde Duval, die Marco Wittmann en Jamie Green achter zich aan kreeg.
Na een kleine twintig minuten kwam Van der Linde als eerste van de voorste mannen zijn verplichte pitstop maken, Frijns en Duval volgden een ronde later en kwamen achter Van der Linde terecht. Müller stopte een paar ronden later en kwam ruim voor Van der Linde de baan weer op.
Mike Rockenfeller maakte vanaf de leiding zijn stop, waardoor Müller weer naar de leiding ging, ruim voor Van der Linde, Frijns en Marco Wittmann - Duval's Audi had de geest gegeven. Daar bleef het verder bij en dus won Müller, voor Van der Linde - zijn eerste DTM-podium - en Frijns.
De discussie over 'de waarde' van PCR testen gaat voort op social media. Diederik Gommers heeft de YouTube film van Mario Ortiz (weltschmerz) waarin de PCR-test wordt bekritiseerd bekeken en geeft hier zijn mening over. Mario Ortiz reageert op zijn beurt weer op Diederik Gommers.
Beide reacties kunt je in onderstaande tweet lezen.