FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 juli 2020

Bejaarde vrouw op straat mishandeld

Op woensdagavond 29 juli 2020 werd een 88-jarige vrouw slachtoffer van een poging tot beroving aan de Neherkade in Den Haag. De politie is op zoek naar getuigen van de gewelddadige straatroof.

De vrouw liep woensdagavond omstreeks 19:45 uur op de Neherkade, waar zij tussen de Slachthuisstraat en de Laakdwarsweg werd aangesproken door een onbekend gebleven man. De man probeerde haar vervolgens te beroven.

Hierbij gebruikte de man veel geweld, waardoor het slachtoffer vervoerd werd naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen, die het incident gezien hebben of mogelijk de dader rond die locatie hebben zien rond hangen.

Signalement
Het gaat om een getinte man van ongeveer 25 jaar oud met een klein zwart baardje en een hoedje of een capuchon. De verdachte is weggerend in de richting van de Oudemanstraat.

Getuigen gezocht
Heeft u iets gehoord of iets opvallends gezien aan de Neherkade op woensdagavond 29 juli? Of heeft u beelden waarop de verdachte mogelijk te zien is? Dan komt de politie graag met u in contact. U kunt bellen naar 0900-8844 om uw informatie te delen. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

F1-coureur Pérez besmet met coronavirus

Het is voorlopig niet duidelijk of Sergio Perez dit weekend in actie kan komen op de GP van Groot-Brittannië in Silverstone. De Mexicaan zit in isolatie na een coronatest zonder duidelijk resultaat. Dat laat zijn team Racing Point weten.

Bij de persconferentie van de rijders op het circuit van Silverstone ontbrak Perez in ieder geval. "In afwachting van het resultaat van een tweede coronatest zit hij in zelfisolatie", laat zijn team Racing Point weten. "De uitslag van de eerste test gaf geen doorslaggevend resultaat." Later op de donderdag wordt uitslag verwacht van de tweede test.

Mocht de Racing Point-coureur niet kunnen racen door een besmetting, dan kan of Stoffel Vandoorne of Esteban Gutiérrez invallen. Beide coureurs staan op de lijst als reservecoureur bij Mercedes, maar worden indien nodig als reserve uitgeleend aan de 'roze Mercedessen.'

Update 21:25 uur

Pérez komt dit weekeinde niet in actie tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mexicaanse coureur van Racing Point is positief getest op het coronavirus. Omdat de uitslag van zijn eerste test geen duidelijk reultaat kende, werd er een tweede test gedaan. Daaruit bleek dat de coureur het coronavirus heeft.

Thijs H. veroordeeld tot 18 jaar cel

De 28-jarige Thijs H. is donderdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De verdachte pleegde op 4 mei 2019 een moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Op 7 mei 2019 pleegde hij twee moorden, op een 63-jarige vrouw en op een 68-jarige man, op de Brunssummerheide te Heerlen.

Psychose
De verdachte deed dit in een psychose; hij had via berichten de opdracht gekregen te moorden, anders zou zijn familie iets ergs overkomen.

Deskundigen
De deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben mede op basis van de ten tijde van het onderzoek in het PBC beschikbare informatie, geadviseerd de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Na uitgebreide overwegingen en deels op basis van na het onderzoek in het PBC beschikbaar gekomen informatie, oordeelt de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor kon de rechtbank niet alleen tbs, maar ook gevangenisstraf opleggen.

Schadevergoeding
Zes nabestaanden vorderden schadevergoeding van de verdachte. Vier vorderingen worden geheel toegewezen, een vordering gedeeltelijk en een vordering wordt afgewezen. De verdachte dient in totaal 103.498,08 euro te vergoeden.

Hyper Scape komt 11 augustus uit

Hyper Scape, de nieuwe free-to-play battle royale in first-person, komt op 11 augustus uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Het is meteen de start van het eerste seizoen van Hyper Scape, The First Principle. Tijdens het eerste seizoen krijgen spelers toegang tot nieuwe content, nieuwe features voor de Crowncast Twitch-extensie en ontdekken ze meer over het universum van de game.

De open bèta die momenteel exclusief speelbaar is op pc, eindigt op 3 augustus om 09:00 uur. Spelers behouden alle cosmetische voorwerpen die ze hebben vrijgespeeld tijdens de technische test en open bèta op pc, en dankzij cross-progressie worden deze voorwerpen ook overgedragen naar console.

Dit weekend is er een speciaal beloningsevenement. Spelers die de open bèta dit weekend minimaal één uur spelen of minimaal één uur op Twitch kijken naar een Hyper Scape-streamer die de Crowncast Twitch-extensie heeft ingeschakeld, ontvangen bij de lancering van Hyper Scape op 11 augustus 600 Bitcrowns. Spelers moeten bij de tweede optie hun Uplay-account koppelen met de extensie en ten minste één punt claimen van de Battle Pass om in aanmerking te komen. De beloning is vanaf vandaag tot het einde van de open bèta te verdienen.

Het eerste seizoen van Hyper Scape introduceert een nieuw wapen voor middellange afstand, de Dragonfly, en een nieuwe hack, Magnet, die kan worden gebruikt om nietsvermoedende tegenstanders in de val te laten lopen. Season One bevat in totaal 11 wapens en 11 hacks, en naast Solo en Squad Crown Rush staan er ook extra tijdelijke spelmodi op de planning.

In Season One begint het overkoepelende verhaal: er is een mysterie in de Hyper Scape gecreëerd door Prisma Dimensions en het is aan de spelers om dit op te lossen. Dit eerste seizoen introduceert Memory Shards die spelers verzamelen om meer te ontdekken over bepaalde personages en evenementen. Elke week wordt er een nieuwe Memory Shard in de wereld verborgen die spelers moeten zoeken en verzamelen. Tevens introduceert elk seizoen strips om het verhaal verder op te bouwen.

Het eerste seizoen van Hyper Scape voegt een nieuwe feature toe aan de Crowncast Twitch-extensie: Kudos. Dit is een tool waarmee kijkers hun streamers ondersteunen en reageren op momenten door in-game visuele effecten te produceren binnen de match. Kudos schaffen spelers aan met Twitch Bits, een virtuele currency die streamers ondersteunt. De feature waarmee spelers op events stemmen die een directe impact hebben op de game, wordt in Season One uitgebreid met een nieuw event: Lethal Melee. Wanneer Lethal Melee van kracht is, kan het melee-wapen van een speler tegenstanders in één klap uitschakelen. In totaal zijn er reeds 9 events beschikbaar met de Crowncast Twitch-extensie.

Ook bevat het eerste seizoen van Hyper Scape nieuwe aanpassingsitems die te verdienen zijn via de Battle Pass. De Battle Pass biedt een gratis en een premium track, waarbij de premium track te verkrijgen is voor 950 Bitcrowns, en bevat 100 tiers met exclusieve items. Spelers verdienen Bitcrowns door de game te spelen of door Bitcrowns aan te schaffen met echt geld. Net als tijdens de open bèta is het mogelijk Battle Pass-progressie te boeken door op Twitch te kijken naar Hyper Scape-streamers die de Crowncast-extensie hebben ingeschakeld. Daarnaast zijn extra aanpassingsitems verkrijgbaar via de in-game winkel.

Hyper Scape is vanaf 11 augustus gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Uplay.

Carrièremogelijkheden in UFC 4

EA Sports heeft een nieuwe trailer voor UFC 4 uitgebracht die de vernieuwde carrièremodus, waarin spelers op reis gaan om de onbetwiste kampioen te worden, benadrukt.

De UFC 4-carrièremodus zal zich niet alleen in de octagon afspelen. Vriendschappen en rivaliteit tot blessures en gewichtsklassen komt allemaal langs in de carrière van je vechter. Coach Davis helpt spelers hun weg te vinden door de geheel nieuwe Fighter Evolution and Relationship-systemen van de game, waarbij elke verhaallijn anders is.

UFC 4 is vanaf vrijdag 14 augustus beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Dark Souls-achtige sc-fi in Hellpoint

Ontwikkelaar Cradle Games en uitgever tinyBuild hebben de launchtrailer van Hellpoint online gezet omdat de door Kickstarter ondersteunde Souls-achtige RPG vandaag uitkomt op Xbox One, PlayStation 4 en pc. De Nintendo Switch-versie komt later in 2020.

De game is geïnspireerd door games als Dark Souls en Dead Space en films zoals Event Horizon en Hellraiser. Hellpoint is een donkere scifi-RPG die zich afspeelt in een vervallen ruimtestation dat om een zwart gat draait. De game ondersteunt co-op multiplayer, zowel split-screen als online.

De game speelt zich af in de nasleep van een enorme kwantumramp genaamd de Merge. Je wordt wakker aan boord van het Irid Novo-ruimtestation. Wat er daarna gebeurt, wordt uitsluitend bepaald door jouw keuzes. Je komt in ieder geval kosmische goden en uitgestorven ruimtebeschavingen tegen.

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam en Rotterdam komt op korte termijn een mondkapjesplicht. Het gaat dan om de drukste locaties zoals in Amsterdam de Wallen en de Kalverstraat en in Rotterdam de Coolsingel, Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete waarvan de hoogte nog niet bekend is. De maatregel gaat in op woensdag 5 augustus en geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Burgemeester en voorzitter van de veiligheidsdregio, Ahmed Aboutaleb laat in een verklaring weten dat "Mondkapjes in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen kunnen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en handhaving.”

Het aantal coronabesmettingen is in Nederland de afgelopen weken toegenomen, net als de testcapaciteit overigens. De grootste brandhaard is Rotterdam-Rijnmond. Een kwart van de nieuwe besmettingen komen uit die regio.

Het gaat hier om een expiriment, de 1.5 meterregel blijft gelden. De veiligheidsregio bekijkt of het verplicht dragen van een mondkapje bijdraagt aan het naleven van het afstand houden, wat het RIVM onlangs concludeerde. Ervaringen die hieruit voortvloeien worden gebruikt om te kijken hoe lang de mondkapjes nodig zijn en eventuele uitbreiding naar andere regio's.

Nadat de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam een onderzoek hadden gevraagd over het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes omdat het steeds drukker wordt en er minder afstand wordt gehouden, werd gister bekend dat veiligheidsregio's zelf mogen beslissen over een mondkapjesplicht.  

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam (Foto: Pixabay)
Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam (Foto: Pixabay)

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Rijkevoort is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 12.500 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 27 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 26 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het Outbreak Management Team Zoönose (OMT-Z) – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – opnieuw advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid is volgens het OMT-Z onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid over het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Evenepoel soleert naar zege in bergrit Ronde van Burgos

Remco Evenepoel heeft de eerste bergetappe van de Ronde van Burgos gewonnen. Op de Picón Blanco reed hij in de laatste twee kilometer weg bij de andere favorieten en won vervolgens met zeventien seconden op Geoge Bennett. Evenepoel is ook de nieuwe leider in de Spaanse rittenkoers.

Vandaag stond de eerste bergetappe op het programma met de aankomst op de Picón Blanco, een klim van iets meer dan acht kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,16%. Maar ook in de aanloop naar de slotklim lagen onderweg verschillende klimmetjes.

Vanuit het begin van de etappe wist een ruime groep weg te rijden uit het peloton. De kopgroep pakte meer dan negen minuten voorsprong en het was wachten totdat het peloton in gang schoot en dat deed het op iets meer dan vijftig kilometer. Bora-hansgrohe, de ploeg van leider Felix Grossschartner, trok samen met Ineos het peloton in waaiers en de voorsprong van de kopgroep ging snel naar beneden. In het peloton viel het peloton ook helemaal uit elkaar en alleen renners van Bora-hansgrohe en Ineos waren mee in de eerste waaier.

Het zorgde voor een spannend verloop, maar na iets meer dan tien kilometer hard tegen hard kwam de tweede en derde waaier weer aansluiten bij de eerste waaier, waardoor de koers weer wat stilviel. Het was wachten op de slotklim en die begon op iets meer dan acht kilometer voor de streep.

Roger Adria begon als eerste aan de klim van de buitencategorie. De 22-jarige Spanjaard was even daarvoor weggereden uit de kopgroep en begon met een voorgift van iets meer dan drie minuten aan de Picón Blanco.

Vanuit het peloton opende Ben Hermans de debatten op de slotklim, terwijl achterin Tweevoudig winnaar Ivan Ramiro Sosa een van de eerste belangrijke slachtoffers was. Ook klassementsleider Grossschartner kwam al snel in de problemen, terwijl Mitchelton-Scott langzaam het tempo opvoerde voor kopman Esteban Chaves.

Het tempo zorgde ervoor dat Alejandro Valverde werd gelost uit de favorietengroep. Na het werk van Jack Haig en Mikel Nieve voor Chaves probeerde de Colombiaanse klimmer het zelf. Chaves kreeg George Bennett en Remco Evenepoel mee in het wiel, terwijl de rest moest passen bij de tempoversnelling. Al snel kwam het drietal bij Adria, die ook direct werd achtergelaten. Net nadat de laatste vroege vluchter werd gegrepen liet Evenepoel zijn klasse zien en liet Bennett en Chaves achter.

Het wonderkind uit België sloeg direct een gat en zou de laatste twee kilometer alleen afwerken. Hij won met achttien seconden voorsprong op Bennett, die in de slotkilometer Chaves achterliet. Mikel Landa reed in de laatste kilometer nog Chaves voorbij, waardoor de Colombiaan genoegen moest nemen met een vierde plaats.

'Clubloze Jan Vertonghen kan ook toptransfer naar LaLiga maken'

Jan Vertonghen nam eerder deze week na acht jaar afscheid van Tottenham Hotspur en het is nog niet duidelijk waar zijn toekomst ligt. In de afgelopen weken werden onder meer de namen van Manchester City, Manchester United, Internazionale, Napoli en AS Roma genoemd en volgens recente berichtgeving is er nu ook interesse uit de top van LaLiga.

Il Messaggero meldt namelijk dat Atlético Madrid eveneens tot de gegadigden behoort. Volgens de Romeinse krant zou AS Roma van de entourage van Vertonghen te horen hebben gekregen dat los Colchoneros in de markt zijn voor de routinier.

Roma ziet in Vertonghen een alternatief voor Chris Smalling, aangezien het nog niet duidelijk is of i Giallorossi kunnen voldoen aan de eisen van Manchester United om diens overstap permanent te maken.

Vertonghen wordt bij Atlético gezien als een waardevolle speler, aangezien hij zowel centraal achterin, als als vleugelverdediger kan acteren.

Diego Simeone heeft met Renan Lodi momenteel slechts één echte linksback in de gelederen en Vertonghen zou ook als back-up van de 22-jarige Braziliaan kunnen gaan fungeren.

Vertonghen lijkt overigens niet de enige verdediger te zijn die op interesse vanuit het Wanda Metropolitano kan rekenen. Kicker voegt toe dat Matthias Ginter eveneens op het lijstje van Atlético staat.

Chelsea en Internazionale zijn verder in de markt voor de stopper van Borussia Mönchengladbach, dat voorlopig echter niet van plan lijkt om mee te werken aan een vertrek van de 29-voudig international van die Mannschaft.

Vrijdag kans op smog door ozon in het zuiden en midden van Nederland

Op vrijdag 31 juli 2020 is er in het zuiden en het midden van Nederland kans op smog door ozon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst .

Ozonverwachting voor zaterdag 1 augustus
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht dat de ozonconcentraties op zaterdag lager zullen zijn. Alleen langs de oostgrens van Nederland is er nog een kleine kans op smog door ozon. Na zaterdag verwacht het RIVM voorlopig geen smog.

Smog door ozon
Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Europese informatie- en alarmdrempel voor ozon
In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht. De luchtkwaliteit is dan “zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. Deze waarde wordt naar verwachting niet bereikt de komende dagen. Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

(Bron: RIVM)
(Bron: RIVM)

Point & click adventure Darkestville Castle naar consoles

Buka Entertainment en Epic LLama laten weten dat Darkestville Castle op 13 augustus naar PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch komt.

Darkestville Castle is een game dat geïnspireerd is op de oude point&click adventures van LucasArts en Sierra. Je speelt skelet Cid die niets liever doet dan zijn tanden slijpen en kwade daden loslaten op de mensen van Darkestville. Een speelbare demo is beschikbaar op alle platformen.

Darkestville Castle gaat € 14.99 kosten. Preorderen kan al voor Xbox One en Nintendo Switch.

Blok: Zware EU sancties voor slecht gedrag in cyber

Zes personen en drie entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de meest schadelijke cyberaanvallen komen vanaf vandaag op een sanctielijst van de Europese Unie. Op de sanctielijst komen onder andere de verantwoordelijken voor de verstoorde Russische cyberoperatie tegen de OPCW. Daarnaast krijgen personen en entiteiten uit China en Noord-Korea sancties opgelegd.

Na de onthulling van de OPCW-operatie nam Nederland een leiderschapsrol op zich om binnen de EU versneld een cybersanctieregime te ontwikkelen. Met het sanctieregime worden banktegoeden binnen de EU bevroren en krijgen de verantwoordelijken een verbod om de EU in te reizen. "Met deze sancties zetten we als EU een grote stap richting een veiliger cyberspace. De prijs voor slecht gedrag wordt verhoogd, want de bad guys komen er nog te vaak mee weg", aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken.

Nederland heeft steeds vaker te maken met cyberaanvallen. Vaak komen die van buiten de EU. Een voorbeeld daarvan is de cyberoperatie van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, in april 2018 in Den Haag, die gericht was tegen de OPCW. Blok: "Gelukkig kon die toen worden verstoord door ingrijpen van de MIVD en de AIVD. Nu laat de EU zien dat het effectief kan optreden tegen deze en andere kwaadwillenden".

Ook andere lidstaten van de EU krijgen steeds meer cyberaanvallen voor hun kiezen. In 2017 zorgden de beruchte WannaCry en NonPetya aanvallen bijvoorbeeld in heel Europa voor enorme schade en grote chaos. "De EU heeft een gedeeld belang om hier samen tegen op te treden. De tijd van enkel waarschuwingen afgeven in het cyberdomein is voorbij", aldus Blok.

Zelfgemaakte wapens in beslag genomen bij arrestatie

Tijdens een ondersteunende actie op 29 juli is de politie door een verdachte aangevallen met zelfgemaakte wapens. De 50-jarige man uit Lelystad is vervolgens aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex in Almere. Daar werd hij opnieuw agressief en viel hij zijn advocate aan.

Op woensdagochtend rond 9.30 uur verleende de politie ondersteuning aan een deurwaarder bij de Lagune in Lelystad. De bewoner stelde zich agressief op en gooide daarbij voorwerpen naar de aanwezige politiemensen. Bij een tweede poging om contact te maken met de man, werd duidelijk dat hij in het bezit was van zelfgemaakte wapens. Daarom is er overgegaan op een aanhouding, waarbij ook een politiehond is ingezet. De verdachte verzette zich hevig tijdens de aanhouding en heeft daarbij lichte verwondingen opgelopen. Zijn wapens zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.

Dezelfde dag is de man uit Lelystad overgebracht naar een cellencomplex in Almere. Hier leek hij gekalmeerd, maar toen hij eenmaal in gesprek was met zijn advocate werd hij weer agressief. Hij heeft de advocate toen aangevallen en verwond. Zowel de advocate als de politiemedewerkers hebben aangifte tegen de man gedaan vanwege mishandeling.

Doorzoekingen woningen in zaak DDoS-aanbieder

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft vandaag doorzoekingen gedaan in de woningen van twee mensen die verdacht worden betrokken te zijn bij een internationale booterwebsite. De website is een bekende voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Het politieonderzoek gaat nog verder.

Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via de desbetreffende booterwebsite. Sinds januari kwamen er daarnaast nog tientallen meldingen binnen van bedrijven en instanties.

Wat is een DDoS-aanval?
Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kunnen bedrijven klanten en/of inkomsten verliezen. Een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke, ontwrichtende gevolgen hebben. Ook lopen bedrijven vaak fikse financiële schade op door de herstelkosten. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

Verdachten
De politie heeft op 30 juli 2020 de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek gaat door; de twee verdachten zullen later gehoord worden.

Bescherm uw bedrijf
Als u wilt voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van een DDoS-aanval, of om de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken, stem dan uw beveiligingsmaatregelen af met uw systeembeheerder, serviceprovider of een externe ICT-dienstverlener. Zorg voor DDoS mitigerende maatregelen via een hierin gespecialiseerde organisatie.

Bescherm jezelf en je privégegevens
Cybercriminelen kunnen DDoS-aanvallen gebruiken als afleiding om uw gegevens afhandig te maken via nep-mails (phishing), of om u af te persen. Ga hier niet op in. Zorg dat de beveiliging van uw computer op orde is. Maak bijvoorbeeld gebruik van sterke wachtwoorden/wachtzinnen en virusscanners. Zo voorkomt u zoveel mogelijk dat uw computer onderdeel wordt van een botnet waarmee aanvallen kunnen worden uitgevoerd. Maak regelmatig offline back-ups van waardevolle bestanden die u online heeft staan. Zo houdt u toegang tot deze data als er een aanval plaatsvindt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 31

De laatste week van juli, alweer, en er komt zowaar wat popcornvermaak met bekende sterren uit Hollywood. Maar gelukkig is er ook genoeg te beleven dat niet draait om wie de hoofdrollen spelen.

Ava

Ava (Jessica Chastain) werkt als huurmoordenaar voor een geheime organisatie. Haar specialiteit: overal ter wereld hooggeplaatste doelwitten uitschakelen. Wanneer ze de verkeerde informatie doorgespeeld krijgt, loopt een van haar opdrachten fout af. Ze wordt op non-actief gezet en besluit haar familie op te zoeken in de hoop hun stukgelopen relatie te kunnen redden. Maar achter haar rug om heeft het hoofd van de geheime dienst een aanslag op haar voorbereid om alle sporen te wissen. Ava moet nu niet alleen zichzelf, maar ook haar familie in leven zien te houden.

Unhinged

Wanneer Rachel, een alleenstaande moeder, wordt opgehouden in het drukke verkeer door een trage chauffeur voor haar, laat ze toeterend haar onvrede blijken. Niks ongewoons in Los Angeles, waar gefrustreerde bestuurders zich maar al te vaak af reageren op anderen in het verkeer en zeker wanneer het verkeer muurvast zit. Rachel kan alleen niet vermoeden dat de man (Russell Crowe) waar ze zich net aan ergerde een gevaarlijke psychopaat is die haar niet zo maar zal laten gaan.

Ride Your Wave

Heerlijk hyper-romantische, mystieke en zomerse Japanse animatiefilm over een jonge studente die verliefd wordt op een brandweerman en vervolgens na zijn plotselinge dood hem los moet laten. Over hoe subliem het is om heel erg van iemand te houden en hoe op een wonderbaarlijke, fantastisch originele wijze je afscheid van je grote liefde kan nemen. Minato is een jonge brandweerman, die altijd het goede wil doen. Maar ondertussen droomt hij van het lange meisje met kastanjebruin haar, dat elke dag zo moeiteloos over de golven surft. Zo vrij als Hinako zich voelt op zee, zo onhandig voelt ze zich op het land. Een aanbiddelijke meet-cute brengt ze samen en een summer of love aan het strand volgt. Het is hun eerste verliefdheid die alles in zich heeft om voor altijd te zijn. Tot plots alle kleur uit de wereld trekt. Hij sterft. Maar in die intense rouw gebeurt er iets wonderschoons. Het universum opent zich, zodat zij op magnifieke, magische wijze afscheid kunnen nemen.

Yellowstone

Yellowstone: het begon met een idee. Een uitdagend experiment. Om de wonderen van de natuur te beschermen. Meer dan een eeuw was er een machtige kracht afwezig. Iconische dieren, opgejaagd en gevreesd. Yellowstone was ondanks zijn schoonheid, een puinhoop. Totaal uit balans. Totdat de roofdieren terugkwamen. De grijze wolf nam zijn territorium weer in. De grizzlyberen bestegen weer hun troon. De strijd in de jacht en het onvermoeibare gevecht om te overleven. Het leven van een jager is nooit eenvoudig. De indrukwekkende moeder beer bewaakt haar jongen. En een eenzame wolf zoekt wanhopig naar een roedel. Dit is het nieuwe Yellowstone. Het begin van een nieuw tijdperk voor roofdier en prooi. De film volgt de hoofdrolspelers gedurende een heel jaar. Yellowstone National Park staat aan het begin van een nieuw tijdperk. De wolf is terug en het aantal Grizzly’s is nog nooit zo groot geweest. De terugkeer van deze eerder bijna uitgestorven, iconische roofdieren is van grote invloed op het ecosysteem in het park – ze herstellen de eeuwenoude balans tussen jager en prooi. Het verhaal komt tot leven door de ogen van een eenzame wolf, op zoek naar een roedel en een grizzly die ondanks grote uitdagingen de volgende generatie probeert te beschermen. Wat hebben deze jagers nodig om te overleven, hun jongen groot te brengen – en ook nog aan de top van de voedselketen te blijven staan?ebben deze jagers nodig om te overleven, hun jongen groot te brengen – en ook nog aan de top van de voedselketen te blijven staan?

Fahim

Wanneer de jonge Fahim en zijn vader hun geboorteland Bangladesh moeten ontvluchten en arriveren in Parijs, begint voor hen een nieuwe strijd. Terwijl ze wachten op de goedkeuring van hun politiek asielaanvraag, staan ze onder constante dreiging van uitzetting. Dan leert Fahim de schaakmeester Sylvain kennen, die hem onder zijn hoede neemt. Juist wanneer het nationale kampioenschap schaken begint, lijkt Fahim het land te moeten verlaten. Voor hem is er maar één uitweg: kampioen van Frankrijk worden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Sing me a Song

Sing me a Song opent met fragmenten uit Balmès vorige film Happiness uit 2013, waarin een beeld wordt gegeven van hoe het leven was in Bhutan vóór de moderne ontwikkelingen. De jonge monnik Peyangki belichaamt de schattige onschuld en zuiverheid voordat er wegen worden uitgehouwen in de steile bergen die naar het kleine, onaangetaste Bhutaanse dorp Laya in de Himalaya leiden. Tien jaar later, als onze hoofdpersoon inmiddels 18 jaar is, is daar weinig van over. Peyangki is niet meer zo toegewijd aan zijn studies. Hij brengt veel vrije tijd door op zijn mobiele telefoon met het spelen van videogames, scrollen op het internet of het videochatten met zijn aanstaande vriendin, Ugyen Pelden. In Bhutan, dat zo lang verstoken is gebleven van moderne verlokkingen, gaan de ontwikkelingen nu in sneltreinvaart. Het kalme portret van Peyangki en zijn vriendin Ugyen is een bitterzoete kijk op de schermverslaving en de teloorgang van tradities.

Ella Bella Bingo

Ella en Henry zijn allerbeste vrienden, ze doen echt alles samen . Maar als op een dag "cool kid" Johny in de stad arriveert, besluit Henry ook vrienden te worden met Johny. Ella voelt zich jaloers en dat gevoel wordt alleen maar erger wanneer Johny ook nog eens een prachtige cross fiets aan Henry cadeau geeft. Dan besluit ze dat het genoeg is en dwingt Henry om te kiezen tussen Johny, of haarzelf. Dat wordt Henry teveel en hij besluit om weg te lopen, pas dan begrijpt ook Ella de magie van vriendschap en samen met Johny besluit ze Henry op te sporen.

Barty meldt zich af voor US Open vanwege coronavirus

De nummer één op de WTA-ranglijst bij de vrouwen, Asleigh Barty, doet niet mee aan de US Open dat eind augustus van start gaat. Vanwege gezondheidsrisico's wil ze niet naar New York vliegen.

Binnenkort maakt Barty bekend of ze vanaf eind september haar titel op Roland Garros zal verdedigen.

Kiki Bertens, de nummer zeven van de wereld, heeft nog geen beslissing genomen over deelname aan de US Open. Vorig jaar haalde ze daar de derde ronde.

'Vos voor twee jaar naar Jumbo-Visma'

Het lijkt erop dat Jumbo-Visma voor de nieuwe wielerploeg bij de vrouwen haar eerste renner heeft gecontracteerd. Volgens het AD is de Nederlandse ploeg rond met Marianne Vos.

Vorige week werd duidelijk dat Jumbo-Visma met een wielerploeg voor de vrouwen in 2021 zou komen. Toen werd Marianne Vos al meerdere malen genoemd als mogelijke kopvrouw en volgens het Algemeen Dagblad zou de Nederlandse ploeg nu ook rond zijn met de Nederlandse toprenster. Volgens de krant zal ze een contract voor twee jaar ondertekenen bij de Nederlandse ploeg.

Bij Jumbo-Visma wordt Vos het uithangbord van een nieuwe ploeg en een project dat meer jongens én meisjes op de fiets moet krijgen.

'Aké voor ruim 40 miljoen euro naar Manchester City'

Nathan Aké is dichtbij een absolute droomtransfer. Volgens verschillende Engelse bronnen, waaronder BBC, gaat de verdediger van Bournemouth voor ruim 40 miljoen euro naar Manchester City.

De beide clubs hebben de transfer nog niet bevestigd. Ook Aké moet zelf nog rond komen met Manchester City, de ploeg van trainer Josep Guardiola.

De 25-jarige Oranje-international voetbalt sinds 2011 in Engeland nadat hij door Chelsea werd overgenomen van Feyenoord, waar hij in de jeugdopleiding speelde. Tot een definitive doorbraak kwam het niet bij Chelsea, waarna hij in 2017 de overstap maakte naar Bournemouth.

Aké degradeerde onlangs met Bournemouth uit de Premier League.

PSV sluit sponsorovereenkomst met TOTO

TOTO gaat ook in zee met PSV, zo communiceert de club via de officiële kanalen. De aanbieder van sportweddenschappen komt tijdens beker- en vriendschappelijke wedstrijden op de rechtermouw van het shirt van de Eindhovenaren te staan.

Er worden officieel geen bedragen genoemd, maar met de vijfjarige overeenkomst is volgens het Eindhovens Dagblad een bedrag van vijf tot zes miljoen euro gemoeid.

Er is overigens in eerste instantie gekozen voor een driejarige samenwerking, met een optie voor nog twee seizoenen. Het Eindhovens Dagblad schrijft dat de aanbieder van sportweddenschappen geen onderdeel wordt van de Brainport-samenwerking bij PSV.

De partners uit het constructie (VDL, ASML, High Tech Campus, Bavaria, Philips en Jumbo) die als hoofdsponsor van de Eindhovenaren fungeert, hebben wel unaniem ingestemd met de samenwerking met TOTO.

Ook Philips houdt een plek op de mouw van het PSV-shirt. "Vorig jaar hebben we het voornemen kenbaar gemaakt om te gaan samenwerken met een aanbieder van sportweddenschappen."

"Een enquête onder onze supporters heeft ons nóg duidelijker gemaakt dat niet iedereen daar om staat te springen en dat we heel goed moesten kijken naar het profiel van een partner", laat commercieel directeur Frans Janssen namens PSV weten aan het Eindhovens Dagblad. "TOTO is een gerenommeerd nationaal bedrijf, dat een enorm deel van de opbrengst investeert in de sport en daarmee maatschappelijk van betekenis is."

De nieuwe mouwsponsor is vrijdag al voor het eerst op het shirt van PSV te bewonderen, als de Eindhovenaren vriendschappelijk tegen UNA spelen. "Met PSV zijn we nu zichtbaar bij een tweede absolute topclub in ons land", zegt marketingdirecteur Arno de Jong namens TOTO.

Profclubs in Nederland mogen meer wissels gaan doorvoeren

Clubs in het Nederlandse betaald voetbal mogen in het seizoen 2020/21 per wedstrijd vijf wissels doorvoeren, zo meldt de KNVB. Dat geldt voor de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de play-offs om Europees voetbal en om promotie/degradatie en de KNVB Beker.

Met dit besluit gaat het bestuur betaald voetbal van de KNVB mee met de tijdelijke wijziging van de spelregels door de internationale spelregelcommissie (IFAB) om spelers tijdens het drukke voetbalseizoen te ontlasten.

De IFAB voerde deze tijdelijke wijziging in eerste instantie door om de gezondheid van spelers te waarborgen in de competities die het seizoen 2019/20 vanwege de coronapandemie deze zomer uit moesten spelen.

Vanwege de warme weersomstandigheden en de vele wedstrijden kort op elkaar besloot de IFAB om teams de mogelijkheid te bieden om vijf wissels toe te passen. Na een evaluatie en analyse van de impact van de coronapandemie op het voetbal in aanloop naar het seizoen 2020/21 besloot de IFAB om de mogelijkheid tot vijf wissels te verlengen voor de competities die lopen tot en met juli 2021.

Reden daarvoor is de korte voorbereidingstijd op het nieuwe seizoen en de korte tijdspanne waarin de competities dienen te worden afgewerkt. De IFAB liet de keuze om komend seizoen vijf wissels toe te staan aan de nationale bonden.

Hoe werkt het tijdens reguliere wedstrijden?
Tijdens de wedstrijd mag elk team maximaal vijf spelers wisselen. Voor die vijf wissels mogen tijdens de wedstrijd drie wisselmomenten worden gebruikt. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt. Naast die drie wisselmomenten mag ook tijdens de rust worden gewisseld.

Hoe werkt het in wedstrijden waar wordt verlengd?
Bij een verlenging mag elk team één extra speler wisselen, ook als het maximum van vijf al is bereikt. Bij een verlenging krijgt elk team één extra wisselmoment, ook als het maximum van drie wisselmomenten al is bereikt. Naast het extra wisselmoment mag ook voor aanvang van de verlenging en in de rust van de verlenging worden gewisseld. Als een team tijdens de wedstrijd het maximum van vijf wissels en/of drie wisselmomenten niet heeft gebruikt, mogen die gebruikt worden tijdens de verlenging.

Uitspraak in de zaak Thijs H. te volgen via livestream

Vandaag doet de rechtbank Limburg in Maastricht uitspraak in de strafzaak tegen Thijs H., de man die wordt verdacht van het doden van een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes en van het doden van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man op de Brunssumerheide. De uitspraak start om 13.30 uur. Publiek kan de uitspraak volgen via een livestream.

Vanwege de coronamaatregelen is het gerechtsgebouw in Maastricht, en dus ook de zittingszaal, niet toegankelijk voor het publiek. Publiek kan de uitspraak online volgen via deze link

Badr Hari en Rico Verhoeven stappen in december de ring in

Kickboksorganisatie Glory heeft in december een groot vechtgala gepland, waarbij ook Badr Hari de ring in zal stappen. Naast Badr zijn er gevechten van Rico Verhoeven en de Belgische zwaargewicht Jamal Ben Saddik.

Het is nog onduidelijk of Badr Hari het in een derde ontmoeting op gaat nemen tegen wereldkampioen Rico Verhoeven. Ben Saddik heeft namelijk meermaals aangegeven de wereldtitel van Verhoeven af te willen pakken. De kans bestaat dat de Golden Boy, zoals een van de bijnamen van Badr luidt, het tegen een andere tegenstander gaat opnemen.

Glory heeft nog niet bekendgemaakt waar het kickboksgala gehouden wordt. Mogelijk wordt er gekozen voor de Johan Cruijff Arena. In december van het vorig jaar stonden Badr en Rico nog tegenover elkaar in de ring in de Gelredome. Badr Hari moest toen opgeven door een blessure aan zijn enkel.

Laten stikken van 900 varkens in Meddo blijft onbestraft

Voor het laten stikken van 900 varkens door tot driemaal toe het alarm van de falende ventilatie te negeren, wordt een varkensboer uit het Achterhoekse Meddo niet alleen niet bestraft, de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit NVWA liet zelfs geen strafrechtelijk onderzoek uitvoeren. Dit blijkt uit het rapport dat Animal Rights na een jaar lang aandringen via een Wob-verzoek boven tafel kreeg.

Donderdagochtend 20 juni 2019 vond de politie na een melding ruim 900 dode varkens op verschillende stapels buiten een schuur aan de Goorweg in Winterswijk. Als blijkt dat de dieren hoogstwaarschijnlijk zijn gestikt als gevolg van het uitvallen van de luchtinstallatie in de stal trekt de politie zich terug en neemt de NVWA het onderzoek over. De dieren werden later die dag geruimd nog voordat de NVWA-inspecteur arriveert. “Een rare gang van zaken,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “De slachtoffers van de ramp waren al vernietigd voordat het ‘onderzoek’ begon.”

Wob
Dit blijkt uit het rapport dat de NVWA-inspecteur opstelde en Animal Rights via een informatieverzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) deze maand eindelijk in bezit kreeg na ruim een jaar aan vertragingen door de NVWA.

Alleen Rendac geïnformeerd
Uit de verklaring van de varkensboer valt ook op te maken dat hij de ramp alleen heeft gemeld bij afvalverwerker Rendac zodat de slachtoffers zo snel mogelijk afgevoerd konden worden. Berichtgeving in De Gelderlander ondersteunt dit: “…de kadavers lagen al minstens een dag op het erf. De politie werd hierover ingeseind door een voorbijganger.”

Alarm tot driemaal toe genegeerd
Uit het rapport blijkt verder dat er wel degelijk een alarm is afgegaan, maar dat de varkensboer die zelf in Vragender woont, zo’n 7 km van de stal, tot driemaal toe het alarm genegeerd heeft. Hij verklaarde tegenover de NVWA-inspecteur: “We hebben dinsdagmiddag 2 maal en ’s avonds om ca. 18:30 uur 1 maal een signaal gehad en daarna niet meer. We zijn er vanuit gegaan dat het weer een loos alarmsignaal was. Toen wij woensdagmorgen bij de stallen aankwamen wisten we gelijk dat het mis was.”

Geen strafrechtelijk onderzoek, geen boete
Op 26 juni bericht De Gelderlander: “Boer krijgt boete voor 900 dode varkens vanwege ‘verwijtbaar handelen’.” Volgens een NVWA-woordvoerder was er ‘niet adequaat gereageerd op ontvangen alarmmeldingen’.

De NVWA meldt echter aan Animal Rights: “Er is uiteindelijk geen bestuurlijke boete opgelegd of een strafrechtelijk onderzoek begonnen.” De inspecteur van de NVWA heeft achteraf op het rapport van bevindingen het ‘verwijtbaar handelen’, hetgeen strafrechtelijk wordt behandeld, veranderd in ‘het onthouden van de nodige zorg’, hetgeen op grond van het bestuursrecht wordt afgehandeld.

Het hoofd van de Divisie Juridische Zaken van de NVWA zegt hierover: “In het onderhavige geval was de betrokken ondernemer niet alleen emotioneel, maar ook financieel reeds zwaar getroffen door dit betreurenswaardige incident. Het opleggen van een bestuurlijke boete werd in dit geval dan ook niet evenredig, noch doelmatig geacht.”

Het rapport van bevindingen is pas op 5 augustus 2019 opgemaakt, ruim 6 weken na de ramp. Het volledige ‘onderzoek’ van de NVWA-inspecteur naar het stikken van 900 varkens bestond uit het afnemen van deze ene verklaring…

Animal Rights
Animal Rights is woedend over deze gang van zaken. De NVWA portretteert de varkensboer als enige slachtoffer en reduceert het stikken van 900 varkens tot een “betreurenswaardige incident”.

“Er is op deze locatie een vergunning voor ruim 7000 varkens in 4 stallen,” zegt Vermeulen. “Er is geen woonhuis. Deze dieren worden aan hun lot en de grillen van automatische systemen overgelaten in stallen waarin ze zonder ventilatie niet kunnen overleven. En dan negeert zo’n veeboer ook nog eens tot drie keer toe het alarm…”

Animal Rights overweegt juridische stappen tegen de varkensboer. “Wij willen gerechtigheid voor de werkelijke slachtoffers in dit drama: de 900 varkens die crepeerden door de laksheid van de veehouder,” verklaart Vermeulen.

Ook wil Animal Rights dat er opnieuw gekeken wordt naar de wenselijkheid van deze volledig geautomatiseerde stallen, want dit staldrama in Meddo staat niet op zichzelf. In de zomer van 2019 stikten eveneens 2100 varkens in Maarheeze en ook nog eens “honderden” in Middelharnis. Animal Rights zal ook deze twee zaken via een Wob-verzoek onderzoeken.

Een (gecensureerde) politiefoto uit het rapport van de NVWA  (Foto: Animal Rights)
Een (gecensureerde) politiefoto uit het rapport van de NVWA (Foto: Animal Rights)

Juli 2020: eerste te koude maand van het jaar

Voor het eerst sinds 2012 is juli kouder dan gebruikelijk. De gemiddelde temperatuur komt uit op 16,9 graden tegen 17,9 normaal. Daarmee is het ook de eerste te koude maand van het jaar. Mei was een normale maand, de overige maanden dit jaar waren warmer dan normaal. Ook was juli 2020 iets droger dan gebruikelijk, maar de hoeveelheid zonneschijn was precies normaal.

Op de laatste dag van juli worden de hoogste temperaturen van de hele maand verwacht en kan de temperatuur stijgen tot ruim boven 30 graden. Tot nu toe was 18 juli in De Bilt de warmste dag met 25,8 graden. Landelijk gezien was het tot dusver het warmst op 27 juli in Westdorpe 29,0 graden en in Maastricht 29,1 graden.

Er werd in De Bilt deze maand een normaal aantal van 22 warme dagen genoteerd met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer. Het aantal zomerse dagen, 25 graden en meer. komt uit op twee of drie tegen normaal negen. Morgen, 31 juli, wordt waarschijnlijk de enige tropische dag van de maand. Normaal komt het op twee dagen tot 30 graden en meer in De Bilt.

Laatste te koude juli is acht jaar geleden, eerste koudere maand van 2020
De laatste te koude julimaand hadden we in 2012. De gemiddelde etmaaltemperatuur in De Bilt kwam toen uit op 17,3 graden. Ook het jaar daarvoor was juli een te koude maand. In 2011 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,9 graden tegen 17,9 normaal.

Juli 2020 is ook de eerste te koude maand van dit jaar. Alle voorgaande maanden waren (duidelijk) warmer dan gebruikelijk, alleen de meimaand was precies normaal. De laatste te koude maand was november 2019.

Vorig jaar was juli nog bijna een graad warmer dan normaal. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,8 graden en dat was mede te danken aan het hitte-offensief aan het eind van de maand. Juli 2018 was goed voor een derde plaats sinds 1901 met 20,7 graden. De warmste juli ooit gemeten is juli 2006. De gemiddelde temperatuur steeg toen naar 22,3 graden. Meer dan 100 jaar terug werden de koudste julimaanden genoteerd. In zowel 1907 als in 1919 werd het in De Bilt gemiddeld 13,8 graden.

Juli was iets te droog
Landelijk gemiddeld viel 72 millimeter regen tegen 78 mm normaal. Daarmee was juli 2020 iets droger dan gebruikelijk. Het zorgde ervoor dat het neerslagtekort voor het derde opeenvolgende jaar groter is dan 200 millimeter. Wel waren de verschillen in het land groot. Het oosten van Brabant en delen van Limburg waren de droogste gebieden met op veel plaatsen minder dan 50 millimeter neerslag. In Reuver is 38 millimeter gevallen en in Venray, Deurne en IJsselstein (Limburg) zat 39 mm in de regenmeter.

De meeste regen viel in het westen en noorden en lokaal viel meer dan 100 millimeter. In Marknesse (Flevoland) en Kuinre (Overijssel) viel 136 millimeter. Ook in het Groningse Eenrum werd 136 mm opgevangen. De natste plaats was Appelscha (Friesland) met in totaal 144 millimeter. De meeste regen viel tijdens de eerste helft van de maand.

Hoeveelheid zon is precies normaal
De zon scheen gemiddeld over het land circa 212 uur en dit is precies normaal. De meeste zonuren waren voor het zuidwesten waar Vlissingen uitkomt op 248 uur tegen normaal 222 uur. In Den Helder scheen de zon 225 uur tegen normaal 228 uur. Het somberst was het in het noordoosten van het land. Eelde komt uit rond 172 uur tegen 199 normaal. In De Bilt scheen de zon circa 203 uur tegen 206 uur normaal.

'Ze zijn dader, maar vooral slachtoffer'

Het is vandaag de Dag tegen Mensenhandel. Bedoeld om wereldwijd aandacht te vragen voor mensenhandel, waaronder criminele uitbuiting of moderne slavernij. Veel kinderen zijn hier slachtoffer van. Dat is niet altijd meteen duidelijk, omdat deze kinderen op het eerste gezicht ook dader zijn. Volwassenen dwingen de soms heel jonge kinderen om mensen te bestelen.

Joost de Waard, recherchekundige bij de politie ziet regelmatig schrijnende situaties. ‘Als ze niet met buit terugkomen, krijgen ze straf.’ Dit soort uitbuiting herkennen is lastig, stelt Joost vast. ‘Het begon ons op te vallen dat steeds dezelfde kinderen, uit vooral Oost-Europa, betrokken waren bij diefstallen in grote steden." Een onderzoek werd gestart. Daaruit bleek dat het om een aantal criminele netwerken ging. Joost: ‘De volwassenen dwongen de kinderen om mensen te bestelen. De kinderen zagen er verwaarloosd uit, waren bang en argwanend. Ze zijn van kleins af aan opgegroeid met het idee dat stelen normaal is en de buitenwereld slecht.’

Criminele organisatie
De criminele organisatie verplaatste zich met de kinderen door heel Europa. De politie deed veel moeite om de netwerken te ontrafelen. ‘De kinderen moesten het werk doen. Vaak op de achtergrond in de gaten gehouden door een van de volwassenen.’ De jonge slachtoffers van uitbuiting - die tussen de drie en vijftien jaar oud waren - maakten diepe indruk op Joost. ‘Ze werden mishandeld en hadden een lege blik in hun ogen door een voltijds leven in de criminaliteit.’

Vertrouwen
In het onderzoek is er samengewerkt met Jeugdzorg en met politie in het buitenland. ‘Uiteindelijk hebben wij bij een van de criminele netwerken zes kinderen uit deze afschuwelijk situatie weten te halen. Het duurde lang voordat ze ons vertrouwden.’ De kinderen werden in meerdere pleeggezinnen ondergebracht. ‘Het gaat nu goed met ze’, vertelt Joost. ‘Ze gaan naar school. Ze zien er verzorgd uit. Je ziet weer een lach op hun gezicht. Dat alles is te danken aan het geweldige werk van onze zorgpartners.’

Uitbuiting
Zie je in de buurt verwaarlozing van kinderen en gaan die regelmatig met een ouder iemand of alleen, de stad in op tijden dat de meeste kinderen op school zitten, dan kan het betekenen dat het hier om uitbuiting gaat. Maar volgens Joost worden kinderen niet enkel voor stelen ingezet. ‘We zien ze ook bij delicten zoals bedelen en oplichting. Ook verdwijnen kinderen soms plotseling, wat kan duiden op uithuwelijking. Dan zien we bijvoorbeeld dat ze bij een andere criminele groep moeten werken. Heb je een vermoeden van criminele uitbuiting, meld het bij de politie.’

Joost de Waard (Afbeelding: Politie)
Joost de Waard (Afbeelding: Politie)

Nederland sluit belastingverdrag met Kosovo

Nederland heeft met Kosovo een belastingverdrag gesloten. In dit verdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat burgers of bedrijven dubbel belasting betalen of dat juist belastingheffing wordt ontweken.

Het verdrag is op woensdag 29 juli 2020 in de Kosovaarse hoofdstad Pristina ondertekend. Het verdrag bevat een antimisbruikbepaling die voorkomt dat het verdrag kan worden gebruikt enkel met de intentie om belastingheffing te ontwijken. Als deze situatie zich voordoet, dan vervalt de mogelijkheid van een belastingplichtige om een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag.

Met deze antimisbruikbepaling en de andere bepalingen van het verdrag voldoet dit belastingverdrag met Kosovo aan de minimumstandaarden van het zogeheten BEPS (Base erosion and profit shifting)-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking. Het tegengaan van belastingontwijking en –ontduiking is een speerpunt van dit kabinet.

Uitwisseling van informatie en bindende arbitrage
Verder heeft Nederland met Kosovo afspraken gemaakt over de onderlinge uitwisseling van informatie en over de bijstand bij invordering van belastingen. Ook bevat het verdrag een bepaling over bindende arbitrage in het geval dat Kosovo en Nederland in onderling overleg geen overeenstemming bereiken over de positie van een belastingplichtige.

Het verdrag sluit op een groot aantal onderdelen aan bij het OESO-modelbelastingverdrag. Nu starten beide landen de vereiste goedkeuringsprocedure. In Nederland wordt het verdrag daartoe ter advisering voorgelegd aan de Raad van State en daarna ter goedkeuring aan het parlement.

Vooroordelen over LHBTI+'ers veranderen

In het kader van Pride Week, plaatst het Ministerie van Justitie en Veiligheid deze week verschillende portretten van LHBTI+’ers uit het werkveld. In deze editie: Iwan Trip. Iwan werkt als woonbegeleider Gesloten Gezinsvoorziening bij Detentiecentrum Zeist als onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen.

Iwan: "Ik werk bij justitie als woonbegeleider binnen de vreemdelingenbewaring. En specifiek op de Gesloten Gezinsvoorziening (GGv) in Zeist. Daar begeleid ik gezinnen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) om mee te werken aan hun terugkeer. Ik ben het aanspreekpunt ten aanzien van alle aspecten tijdens hun verblijf. Zo help ik ze om in contact te komen met advocaten of familie en vrienden in Nederland. Ik help hen om, ondanks alles zich thuis te laten voelen in de woonunit en stimuleer de kinderen en AMV’ers om onderwijs te blijven volgen. Samen met collega’s organiseer ik sport- en spelactiviteiten, bieden we een luisterend oor en nog veel meer.

Bij ons op de GGv is bijna iedereen wel vertegenwoordigd, er verblijven bijvoorbeeld ook transgenders. Jaren terug werden zij op de extra zorgafdeling geplaatst. Niet voor zorghulp maar voor hun eigen veiligheid. Nu worden ze gewoon bij de dames geplaatst. Je hoort van hun dat in het land van herkomst de acceptatie van LHBTI+’ers minder is. Hier in Nederland is dat veel opener en dat merken ze ook al in de omgang met collega’s die er veel makkelijker mee omgaan. Er is meer ruimte om er over te praten. Maar niet iedereen die wij hier spreken is daar open over. Zo was er ook een gezin met twee lesbische vrouwen. Zij waren een stuk rustiger en terughoudender naar mij toe over hun geaardheid.

Daar heeft iedereen zijn of haar eigen manier in. Toevallig ken ik iemand die niet uit de kast durft te komen en daar gesprekken met mij over heeft. Deze persoon is hier niet zo open over als ik en daar heb ik dan ook respect voor. In zo’n situatie kan ik mijn ervaring delen over hoe ik toen uit de kast ben gekomen.

Door met vreemdelingen binnen de LHBTI+ gemeenschap over dit onderwerp in gesprek te gaan, voelen ze zich vaak wel gehoord en verlaagt dat de druk die ze ervaren. Wanneer ze weer moeten vertrekken, nemen ze wel dat mee. Naast nieuwe contacten ook meer een gevoel van eigenwaarde. Dat het dus niet erg is om te zijn wie je bent. Dan krijg je toch een dankjewel en zetten ze meer gerust hun reis voort. Dat vind ik fijn om te zien.

Ook dat zit in mijn werk als woonbegeleider. Dat je ze voorstelt aan anderen en ze helpt om een netwerk op te bouwen. Soms is er acceptatie en soms doen anderen er lacherig over, dan is er onbegrip over dat iemand transgender is bijvoorbeeld. Dan probeer ik wel altijd het gesprek aan te gaan om hierover te praten. Daar komen weleens mooie discussies uit. Soms veranderen ze hun vooroordelen en krijgen ze een andere blik op het onderwerp.

Ik ben zelf wel altijd heel erg open geweest over mijn homoseksualiteit, naar de bewoners en naar mijn collega’s. Ik word gewaardeerd en gerespecteerd en het is nooit een probleem geweest in ons diverse team. Maar soms merk ik wel dat als een situatie zich voordoet waarbij LHBTI+’ers bij GGv komen, er mijn kant op wordt gekeken. Misschien omdat ik wat meer raakvlakken en er ervaring mee heb. Zo zie ik ook dat de professionaliteit naar bijvoorbeeld transgenders echt aanwezig is op de werkvloer.

Dit verhaal wil ik graag delen, omdat ik vind dat het goed is om te weten dat ook in de vreemdelingenbewaring mensen werken en vertegenwoordigd zijn die onderdeel uitmaken van de LHBTI+ gemeenschap.”

Doordat het vanwege de coronacrisis niet mogelijk is om zelf actief bij de Canal Parade mee te kunnen varen, viert het Ministerie van Justitie en Veiligheid dit jaar individuele vrijheid door LHBTI+’ers uit het werkveld in deze vorm voor te stellen.

Rechercheonderzoek gewapende overval op Bol.com in volle gang

De recherche is druk bezig met het onderzoek naar de overval die zondag 19 juli jl. plaatsvond op het distributiecentrum van Bol.com aan de Pakketweg in Waalwijk. Twee beveiligers werden daarbij met een vuurwapen bedreigd en vervolgens gegijzeld. Bij de overval waren zeker vier daders betrokken. Er is een aanzienlijke hoeveelheid waardevolle goederen buit gemaakt die de daders met een door hen meegebrachte vrachtauto hebben meegenomen.

De overvallers reden omstreeks 08.15 uur het parkeerterrein van het distributiecentrum op en gingen het bedrijf binnen. Daarbij gijzelden zij twee beveiligers. Er waren op dat moment buiten de twee beveiligers nog enkele andere werknemers aanwezig die echter niets van de overval hebben meegekregen. De bewakers wisten zich rond 14.50 uur te bevrijden en alarm te slaan.

De recherche stelt een uitgebreid onderzoek in. Daarbij worden onder meer veel camerabeelden bestudeerd. Hiervoor is ook de expertise van politiespecialisten ingeschakeld. Ook is in het bedrijf door forensisch rechercheurs een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Tevens zijn getuigen verhoord.

Wakker Dier: '110 miljoen dieren last van hittestress'

In 2020 hadden tot nu toe al 110 miljoen dieren last van hittestress. Dit blijkt uit een schatting van Wakker Dier, dat het aantal dagen bijhoudt waarop dieren in de vee-industrie hittestress kunnen krijgen. “De cijfers tonen de immense omvang van het leed. Een Nationaal Hitteplan voor deze dieren is bittere noodzaak,” aldus Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker Dier monitort de dagen waarop temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn om hittestress te veroorzaken bij dieren in de vee-industrie. Dit jaar telt tot nu toe 17 hete dagen en staat daarmee in de ‘hittestress top 5’, gerekend vanaf 1950. Door klimaatverandering neemt het aantal hittestressdagen toe. Sinds 1950 is met een stijging van 20 naar 45 dagen per jaar sprake van meer dan een verdubbeling.

Heetste provincies
De provincies met het meeste vee hebben ook de meeste hittedagen. In Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel lopen temperatuur en luchtvochtigheid het vaakst op. Alleen al in Noord-Brabant hadden dit jaar 32 miljoen dieren waarschijnlijk last van hittestress. In Limburg, Gelderland en Overijssel waren dit respectievelijk 19, 18 en 11 miljoen dieren.

Nationaal Hitteplan
Wakker Dier wil dat minister Schouten een Nationaal Hitteplan voor Dieren maakt en ingrijpt om ernstig dierenleed door hittestress te voorkomen. Onlangs introduceerde de minister een hitteplan voor diertransport, maar de eisen zijn volgens Wakker Dier te slap om het welzijn van dieren substantieel te verbeteren. Om hittestress in stal of weide te voorkomen, heeft de overheid nog geen enkele maatregel genomen.

FOK! Wat een weer: warm

Vandaag is het vrij zonnig. De maxima lopen uiteen van 22°C in het Waddengebied tot 27°C in het zuiden. De wind is zwak en komt uit een meest zuidelijke richting. In de middag kan er in de kustgebieden sprake zijn van wind van zee.

Komende nacht is het onbewolkt en ligt de minimumtemperatuur rond 15°C in het zuiden en westen en 12°C in het noordoosten. De wind is oost tot zuidoost en zwak.

Vrijdag overdag is het zonnig en warm met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 24°C in het Waddengebied tot ongeveer 34°C in Limburg. De wind is zuidoost, zwak tot matig rond kracht 3. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het schip Loth Lorien bij Binz op het eiland Rügen (Foto: bazbo)
Het schip Loth Lorien bij Binz op het eiland Rügen (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #122
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #161
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
©FOK.nl e.a.