Thijs H. veroordeeld tot 18 jaar cel

De 28-jarige Thijs H. is donderdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De verdachte pleegde op 4 mei 2019 een moord op een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Op 7 mei 2019 pleegde hij twee moorden, op een 63-jarige vrouw en op een 68-jarige man, op de Brunssummerheide te Heerlen.

Psychose
De verdachte deed dit in een psychose; hij had via berichten de opdracht gekregen te moorden, anders zou zijn familie iets ergs overkomen.

Deskundigen
De deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben mede op basis van de ten tijde van het onderzoek in het PBC beschikbare informatie, geadviseerd de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Na uitgebreide overwegingen en deels op basis van na het onderzoek in het PBC beschikbaar gekomen informatie, oordeelt de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor kon de rechtbank niet alleen tbs, maar ook gevangenisstraf opleggen.

Schadevergoeding
Zes nabestaanden vorderden schadevergoeding van de verdachte. Vier vorderingen worden geheel toegewezen, een vordering gedeeltelijk en een vordering wordt afgewezen. De verdachte dient in totaal 103.498,08 euro te vergoeden.