Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam en Rotterdam komt op korte termijn een mondkapjesplicht. Het gaat dan om de drukste locaties zoals in Amsterdam de Wallen en de Kalverstraat en in Rotterdam de Coolsingel, Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete waarvan de hoogte nog niet bekend is. De maatregel gaat in op woensdag 5 augustus en geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Burgemeester en voorzitter van de veiligheidsdregio, Ahmed Aboutaleb laat in een verklaring weten dat "Mondkapjes in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen kunnen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en handhaving.”

Het aantal coronabesmettingen is in Nederland de afgelopen weken toegenomen, net als de testcapaciteit overigens. De grootste brandhaard is Rotterdam-Rijnmond. Een kwart van de nieuwe besmettingen komen uit die regio.

Het gaat hier om een expiriment, de 1.5 meterregel blijft gelden. De veiligheidsregio bekijkt of het verplicht dragen van een mondkapje bijdraagt aan het naleven van het afstand houden, wat het RIVM onlangs concludeerde. Ervaringen die hieruit voortvloeien worden gebruikt om te kijken hoe lang de mondkapjes nodig zijn en eventuele uitbreiding naar andere regio's.

Nadat de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam een onderzoek hadden gevraagd over het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes omdat het steeds drukker wordt en er minder afstand wordt gehouden, werd gister bekend dat veiligheidsregio's zelf mogen beslissen over een mondkapjesplicht.  

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam (Foto: Pixabay)
Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam (Foto: Pixabay)