FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 juli 2020

Gewelddadige straatroof

De politie zoekt getuigen en camerabeelden die kunnen helpen om de verdachte van een straatroof in Utrecht te vinden. Op zaterdagavond tussen 22.45 uur en 23.04 uur wordt een vrouw voor haar huis aan de Ondiep-Zuidzijde beroofd van haar handtas. Ze wordt door de verdachte omver geduwd en raakt daardoor gewond.

Wanneer de vrouw ’s avonds laat haar fiets op slot zet merkt ze dat een onbekende man met snelheid op haar af komt gefietst. Vlak voor haar huis wordt ze tegen de grond gedrukt en steelt de man haar tas. Ze ziet de man vervolgens wegrijden op zijn fiets. Hij rijdt daarbij in de richting van De Plantage en de Royaards van den Hamkade.

Getuigen en camerabeelden
Enkele mensen horen de vrouw gillen, maar zij geven aan dat ze de verdachte niet hebben gezien. Daarom is de politie op zoek naar mensen in de omgeving van de Ondiep-Zuidzijde en De Plantage. Wellicht hebben zij een verdachte man zien wegfietsen rond het tijdstip van de straatroof.

Ook mensen die in deze buurt wonen en camera’s aan hun huis hebben, hebben misschien beelden die waardevol zijn voor het onderzoek. Let daarbij op het onderstaande signalement.

Signalement
Man
Ca. 30 jaar oud
Getinte huidskleur
Slank postuur
Donkere kleding
Reed op een donkere, gammele fiets

Weet u meer over deze straatroof?
Heeft u iets gezien, heeft u beelden of heeft u informatie over deze straatroof? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of onderstaand tipformulier. Als u liever anoniem melding maakt kan dat via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Al vier miljoen slachtoffers van ransomware gingen strijd met hackers aan

Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, waren er stilletjes nóg een aantal andere virussen rond. Hoewel deze virussen al jaren bestaan, is het aantal gevallen de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen en heeft het de cruciale activiteiten van bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsinstellingen stopgezet.

Het gaat hier over ransomware, maar er is ook goed nieuws: de gratis portal '€˜No More Ransom'€™ (geen losgeld meer) helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

No More Ransom is het eerste publiek-particuliere samenwerkingsverband in zijn soort en bestaat deze maand vier jaar. Het helpt slachtoffers van ransomware hun versleutelde data te herstellen, zonder dat ze cybercriminelen losgeld moeten betalen.

De dienst is te benaderen via nomoreransom.org. Gebruikers doorlopen een aantal stappen die worden aangegeven door de Crypto Sheriff, die vervolgens bepaalt welk type ransomware het apparaat gegijzeld heeft. Als er een oplossing voorhanden is, wordt er een link verstrekt om de decoderingstool gratis te downloaden.

Vier jaar 'No More Ransom'
Het bestrijden van cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven. In totaal leveren 163 partners hun bijdrage aan de No More Ransom portal.

Deze portal heeft sinds z’n lancering 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft ervoor gezorgd dat zo’n 632 miljoen dollar aan geëist losgeld niet in de zakken van criminelen terecht is gekomen. De in 36 talen beschikbare portal, heeft het afgelopen jaar 28 nieuwe tools toegevoegd en kan nu 140 verschillende ransomware-besmettingen decoderen.

De belangrijkste cijfers van vier jaar No More Ransom zijn opgenomen in deze infographic.

Voorkomen blijft beter dan genezen
Steeds vaker zijn bedrijven en instellingen het slachtoffer, in tegenstelling tot het verleden waarin vooral random thuiscomputers het doelwit waren.
No More Ransom kan al heel wat mensen en bedrijven die met een ransomware-aanval te maken hebben helpen, maar er zijn vele soorten ransomware waarvoor nog geen oplossing is gevonden.

Gelukkig zijn er een paar preventieve maatregelen die mensen zelf kunnen treffen om tegen ransomware te beschermen:

Bewaar altijd een kopie van belangrijke bestanden op een andere plek: in de cloud, offline op een andere schijf, op een USB-stick of op een andere computer. Gebruik een betrouwbare, actuele virusscanner en download geen programma’s van verdachte bronnen. Open verder geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs als ze er belangrijk en geloofwaardig uitzien en als laatste: betaal geen losgeld als u slachtoffer bent.

PlayStation Plus-games voor augustus aangekondigd

Sony Interactive Entertainment heeft de gratis games van augustus 2020 voor PlayStation Plus-abonnees aangekondigd, die van 28 juli tot 31 augustus beschikbaar zullen zijn.

De games zijn Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered van Activision en het nog uit te komen Fall Guys: Ultimate Knockout van Devolver Digital. Deze Takeshi's Castle-like partygame zal beschikbaar zijn vanaf 4 augustus.

Berghuis herstellende van een longinfectie

Steven Berghuis is herstellende van een longinfectie en nam daarom maandag nog niet deel aan de eerste groepstraining van Feyenoord. De aanvaller liep de infectie op tijdens zijn vakantie.

Berghuis kreeg tijdens zijn vakantie een bacteriële infectie in zijn longen. Vanwege de infectie heeft de 28-jarige Feyenoorder zelfs een paar dagen in het ziekenhuis door moeten brengen. De infectie heeft niets met COVID-19 te maken.

“Het gaat goed met me. Ik hoop zo snel mogelijk weer bij de groep aan te sluiten”, vertelt Berghuis aan AD Sport. “De komende twee, drie weken zal ik langzaam op gaan bouwen. Ik zit nog aan de antibiotica en dat heeft effect op je conditie. Ik heb dus nog wel even nodig om weer helemaal de oude te worden.”

Normaal gezien speelt Berghuis komend seizoen voor Feyenoord al laat hij een opening voor een eventueel vertrek: “Garanties geven kun je nooit. Je weet nooit of er nog wat voorbij komt. Maar de kans is groot dat ik bij Feyenoord blijf.”

Joran van der Sloot besmet met coronavirus

De bekende Nederlandse crimineel Joran van der Sloot is besmet met het coronavirus. Van der Sloot zit in Peru vast voor de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores en kreeg in Nederland bekendheid door zijn vermeende rol bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.


Joran van der Sloot (Foto: Kypros/Getty Images)

De familie Van der Sloot heeft de Nederlandse ambassade in Peru om hulp gevraagd, maar zij zeggen dat het aan de gevangenissen is om medische hulp toe te passen. Volgens de familie heeft Van der Sloot aan zijn moeder laten weten dat hij positief getest is en alle symptomen heeft.

"Hij is er slecht aan toe en krijgt geen hulp van een dokter", zegt een familielid. 

Volgens lokale belangenorganisatie Defensora del Pueblo is er inmiddels al één gevangene overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus en zij slaan alarm, omdat in de dichtbevolkte gevangenis met slechte hygiënische omstandigheden een massale uitbraak op de loer ligt.

De gevangenis zelf weigert elk commentaar.

Iran sleept nep vliegdekschip Straat van Hormuz in

Sleepboten van de Iraanse marine slepen momenteel een nep vliegdekschip de Straat van Hormuz in. Het betreft een nagemaakt Amerikaans vliegdekschip. Dit op het moment dat een echt vliegdekschip, de USS Nimitz, de zeestraat nadert. 

Vorig jaar heeft de Iraanse marine dit vliegdekschip op 2/3 van de ware grootte nagemaakt om hun strijdkrachten te kunnen laten oefenen in het vernietigen van dit soort schepen. Een eerder nagemaakt model is in 2014 en 2015 veelvuldig als oefendoel gebruikt voor beschietingen. Iran gaf toen aan dat het een filmset betrof. 

Het de straat in slepen in waarschijnlijk een reactie op de dreigementen van president Trump vorig jaar om Iraanse marineschepen die in de buurt kwamen van Amerikaanse schepen uit het water te blazen. 

Het nep vliegdekschip in de haven van Bandar Abbas (foto: Google maps)
Het nep vliegdekschip in de haven van Bandar Abbas (foto: Google maps)

Het nep vliegdekschip op sleeptouw (foto: Jerusalem Post)
Het nep vliegdekschip op sleeptouw (foto: Jerusalem Post)

Geen Boels Ladies Tour dit jaar

Dit jaar zal de Boels Ladies Tour niet worden verreden. Dit heeft de organisatie besloten na overleg met de beoogde etappeplaatsen. De organisatie zegt dat het onmogelijk is om de enige Nederlandse rittenkoers voor vrouwen verantwoord te laten doorgaan.

De koers staat sinds 1998 op de wielerkalender. Als gevolg van de coronacrisis was de koers al van augustus naar begin september verplaatst.

Wie is de Mol onthult eerste beelden nieuwe seizoen

De afgelopen dagen werd er al afgeteld naar vandaag en vanochtend was het dan zo ver, de eerste beelden van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol. En de geruchten die al langer gingen lijken te kloppen, het extra seizoen van WIDM zal er eentje zijn met oud-kandidaten.

In de teaser die via het Twitter-account van WIDM gedeeld werd, zien we duidelijk 'Welkom terug' staan. Even later verschijnt er 'één keer, een tweede kans, om de Mol te vinden'. Daarmee lijken de verhalen te kloppen dat de groep kandidaten die vanaf september te volgen is uit oud-deelnemers zal bestaat.

In de promo horen we onder andere Jon van Eerd, Anita Witzier, Merel Westrik, en Patrick Martens. Eerder gingen al de geruchten die dat Nikkie de Jager ook wederom te zien zal zijn. Van haar dook een foto met WIDM-regisseur Rick McCullough op ten tijde van de opnames.

Update 15.45 uur

Inmiddels heeft de AVROTROS er een persbericht uitgedaan met de nodige informatie:

In het extra jubileumseizoen van Wie is de Mol? krijgen tien oud-deelnemers een herkansing. Nog één keer! Een tweede kans! Spelen ze het spel dit keer anders? In het prachtige Italië starten zij hun zoektocht naar de Mol. Wie de tien kandidaten zijn, is de grote vraag. Anders dan voorgaande edities blijven de kandidaten voor elkaar en voor het publiek geheim totdat het spel is begonnen.

Voor dit extra jubileumseizoen ter ere van het 20-jarig jubileum van het programma, strijken de kandidaten neer in Toscane. Hier ligt de oorsprong van de Renaissance, wat letterlijk ‘wedergeboorte’ betekent. De ideale regio voor 10 oud-deelnemers om, met de wetenschap van toen, opnieuw jacht te maken op de Mol. Ze beginnen aan het spel in Val d’Orcia, een streek in Midden-Italië. Tijdens hun zoektocht naar de Mol gaan ze langs de geboorteplaatsen en belangrijke bouwwerken van de reuzen van de Renaissance: Michelangelo, Caravaggio en Leonardo da Vinci.

Wie lukt het om in deze bijzondere jubileumeditie het antwoord te vinden op die ene vraag? Wie is de Mol?

Moltalk
Fans van Wie is de Mol? kunnen na de uitzending direct zappen naar NPO 3, voor de live-nabeschouwing vanuit VondelCS door Rop Verheijen en Marlijn Weerdenburg. Daar discussieert en speculeert het presentatieduo verder over de opdrachten, complotten en theorieën met verschillende oud-deelnemers. Ook worden de tweets en app-statistieken van de kijkers onder de loep genomen.

App
Ook dit jubileumseizoen kun je weer meespelen met de Wie is de Mol?-app, waar je poules kunt aanmaken om zo samen met familie en vrienden de Mol te ontmaskeren. Vanaf dit jubileumseizoen heeft de app een nieuwe feature: naast het inzetten van punten op kandidaten die jij verdacht vindt, kun je dit seizoen extra punten verdienen door zelf ook een vraag uit de officiële test van de laatste aflevering te beantwoorden. De vernieuwde Wie is de Mol?-app is vanaf eind augustus beschikbaar in de App Store.

Podcast
Ook bij dit jubileumseizoen is er de enige echte officiële Wie is de Mol?-podcast gepresenteerd door Annemieke Schollaardt. In deze podcast hoor je exclusieve interviews met de afvallers, en krijg je een klein kijkje achter de schermen.

Molboekje
Dit jubileumseizoen is er een speciale gouden editie van het Molboekje, met veel interviews en oud-Mollen aan het woord. En ook in dit seizoen kun je hier alle aantekeningen noteren om zo de Mol van het jubileumseizoen te ontmaskeren.

'Wie is de Mol renaissance' zal vanaf zaterdag 5 september op NPO1 te zien zijn. Wil je meepraten over WIDM, dan kan dat op ons forum.

Er komt een nieuwe partij op rechts volgens Erik de Vlieger

Het is al wat ouder nieuws maar het was ons even ontgaan en aangezien we het niet echt zagen opduiken in de andere media willen we het jullie niet onthouden: er komt weer een partij bij op rechts!! Dat onthulde ondernemer Erik de Vlieger in de podcast van Yves Gijrath.

"Er komt een nieuwe rechtse partij", zo verraste De Vlieger presentator Gijrath. "En ik ga je niet vertellen hoe en wat maar mijn voorspelling is dat er een nieuwe rechtse partij komt want heel veel mensen willen niet op Wilders stemmen omdat hij te radicaal is ten opzichte van de islam en hem ook onverdraagzaamheid verwijten. En Wilders heeft helemaal geen zin om minister president te worden en je stemt toch een beetje met dat in je achterhoofd op een leider van een partij", zo doet de zakenman uit de doeken.

"Thierry Baudet begint het te verliezen, ik weet niet waar hij allemaal mee bezig is. Die zit met zulke gekke gasten en gaat op de foto en zulke rare teksten dat mensen denken 'ja, dat is hem ook niet'. Dus er is ongelofelijke ruimte voor een rechtse partij", zo analyseert De Vlieger toestand op de rechter flank. Ook in de Partij van de Toekomst heeft hij weinig vertrouwen. "Dat wordt niks", is het oordeel over de partij van Henk Krol en Henk Otten.

"Dus er komt een nieuwe partij en dat zou nog wel eens een dark horse kunnen zijn omdat die nieuwe partij waarschijnlijk wel in de coalitie kan, want we blijven versplinterd stemmen natuurlijk, met VVD, CDA, ChistenUnie en misschien D66", aldus de vaak goed ingevoerde De Vlieger.

De vastgoedondernemer die zegt niets met de partij te maken te hebben, verwacht dat er binnen een maandje (dus inmiddels binnen een paar weken) meer nieuws naar buiten komt. Op de vraag van presentator Gijrath of De Vlieger zeker weet dat dit gaat gebeuren is het antwoord "100%".

Over namen van betrokkenen wilde De Vlieger geen uitspraken doen.

Er komt een nieuwe partij op rechts volgens Erik de Vlieger (Flickr/Christian van Elven)
Er komt een nieuwe partij op rechts volgens Erik de Vlieger (Flickr/Christian van Elven)

Lammers over Albon: "Hij is niet het grootste probleem van Red Bull"

Met de moeizame start van Red Bull Racing dit seizoen en de evenzeer weinig indrukwekkende seizoensstart van Alexander Albon doken de afgelopen weken meteen de eerste speculaties op dat Albon vervangen zou moeten worden. Jan Lammers is het daar niet mee eens, hij vindt dat het raceteam grotere problemen dan de tweede coureur heeft.

Volgens Lammers moet de prioriteit niet liggen bij het zoeken naar een nieuwe coureur die de plek van Albon in kan nemen. "Nee, dat is niet het grootste probleem van het team. De focus moet liggen op het oplossen van de problemen met de auto en het verbeteren van de balans. Je kan wel een rijder vervangen, maar dat lijkt me allerminst verstandig. Belangrijk is om de focus en de rust in het team te bewaren. Als de RB16 beter wordt zal Albon ook beter en constanter presteren", aldus de oud-coureur in een gesprek met RacingNews365.

"De RB16 is erg moeilijk te besturen en daarnaast waren de omstandigheden in Hongarije in de openingsfase lastig. Je ziet dan dat er een groot kwaliteitsverschil ontstaat tussen de diverse coureurs", zo analyseert Lammers.

Als de auto beter presteert dan zal Albon er ook beter mee voor de dag komen denkt Lammers. "Dit geeft echter wel aan waarom Red Bull altijd lyrisch over Verstappen is. Dit weet onder alle omstandigheden het maximale uit zijn auto te halen. Je ziet beide coureurs met de auto vechten, alleen weet Max er veel meer snelheid uit te halen. Onder ideale omstandigheden komt een Albon misschien tot 98% van het niveau van Verstappen."

Richard de Mos wil met nieuwe beweging meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen

In maart volgend jaar staan de Tweede Kamerverkiezingen op het programma en in aanloop daarnaartoe schieten de nieuwe politieke partijen als paddenstoelen uit de grond. Ook oud-PVV'er Richard de Mos denkt een plekje in de Tweede Kamer te kunnen veroveren met een partij die niet links of rechts is.

Het zijn woelige tijden voor De Mos. In 2018 werd hij met zijn partij Hart voor Den Haag / Groep de Mos de grootste in de Hofstad en belandde hij in het college samen met GroenLinks, D66 en de VVD. Dat duurde echter niet heel lang want in juni 2020 kwam Groep de Mos in opspraak door onder andere mogelijke verkiezingsfraude. Terwijl het onderzoek daar nog naar loopt kijkt De Mos alweer verder, hij wil de Tweede Kamer weer in.

De Haagse politicus wil de zogenaamde de ombudspolitiek landelijk uitrollen. "Politiek die niet denkt in linkse en rechtse hokjes, politiek die niet traditioneel is. We zijn niet liberaal of sociaaldemocratisch en we hangen ook geen religie aan, gewoon de ombudspolitiek. Problemen signaleren, de koe bij de horens vatten en gewoon oplossen. Ik denk dat Nederland daar echt op zit te wachten. En ook politiek die minder polariseert en gewoon naar de mensen luistert en gewoon problemen oplost", zo vertelde De Mos bij Omroep West.

Ondanks al het gedoe van de laatste tijd heeft De Mos het nog naar zijn zin in de politiek. "Ik vind politiek iedere dag opnieuw weer leuk, iedere dag opnieuw weer een uitdaging en ik ben nog lang niet klaar in de politiek", aldus het oud-Tweede Kamerlid.

In het najaar wordt er meer bekend rond de nieuwe beweging die De Mos op aan het zetten is: "We komen in september, oktober met de beweging die er achter zit, ik ben het zeker niet alleen", zo vertelt de oud-wethouder. "En dan gaan we bekend maken wie dat zijn, welke mensen daaraan gaan meedoen. Ik denk dat mensen dan in Nederland gaan zeggen 'ow, die ook'. Ik denk dat we daar een hele positieve vibe kunnen creëeren van nieuwe politiek", aldus de ambitieuze De Mos.

Slepende burenruzie loopt uit op zes arrestaties

Een al langer slepende burenruzie is zondagavond op de Akkerwinde in Sprang-Capelle zo uit de hand gelopen dat de politie tot drie keer toe moest ingrijpen en zes arrestaties verrichtte. Het gaat om drie aanhoudingen ter zake openlijke geweldpleging en later op de avond nog drie arrestaties vanwege het verstoren van de openbare orde.

De politie kreeg omstreeks 18.30 uur een melding dat er een vechtpartij gaande was op de Akkerwinde. Daarbij zou met een hamer geslagen zijn. Agenten gingen direct ter plaatse. Het is hen bekend dat er al langer een conflict speelt tussen twee families die elkaar beschuldigen van pesterijen tussen kinderen.

De dienders zagen dat er veel mensen op straat stonden. Een 36-jarige man met ontbloot bovenlichaam beweerde dat hij door de overbuurman (37 jaar) met een klauwhamer geslagen was. Een vriend van het vermeende slachtoffer, een 40-jarige man, zou daar getuige van geweest zijn. De overbuurman verklaarde dat juist die andere twee mannen bij hem waren binnen gedrongen en dat hij zichzelf verdedigd had.

Aanhoudingen
De agenten besloten vanwege de tegenstrijdige verklaringen, de onrust in de straat en het al langer lopende conflict de drie mannen aan te houden voor openlijke geweldpleging. De vermoedelijk gebruikte klauwhamer werd in een voortuin aangetroffen en is in beslag genomen.

Twee arrestanten, de 37-jarige en de 40-jarige man werden vanwege hun verwondingen voor behandeling vanuit het bureau naar het ziekenhuis gebracht.

Opnieuw onrustig
Omstreeks 19.30 uur werd gemeld dat het weer onrustig was in de straat. Agenten zijn op beide adressen geweest en hebben daar stopgesprekken gevoerd. De betrokkenen werden medegedeeld dat bij een volgende melding er wellicht aanhoudingen zouden volgen.

Omstreeks 20.00 uur werd gemeld dat er opnieuw tussen de twee families een conflict gaande was. Er was veel volk op straat en er hing een grimmige sfeer. Drie betrokkenen, mannen van 27, 34 en 35 jaar werden aangehouden ter zake het verstoren van de openbare orde.

Vrijlating
Uiteindelijk is rond 22.00 uur in overleg met de officier van justitie besloten om de zes verdachten in vrijheid te stellen en later te verhoren. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de incidenten en de rol van de verdachten daarbij.

Data Invictus Games 2021 bekend

De Invictus Games vinden volgend jaar plaats van 29 mei tot 5 juni. Het internationale sportevenement voor (oud-)militairen die door hun werk gewond zijn geraakt of ziek geworden, ging door de coronacrisis niet door. Defensie ondersteunt de Invictus Games ook in 2021, zo liet minister Ank Bijleveld-Schouten weten tijdens de recente Nederlandse Veteranendag.

Benito Versluijs is een van de Nederlandse deelnemers: "Het was natuurlijk een grote teleurstelling dat de games niet doorgingen, maar ik kijk ernaar uit om in 2021 deel te nemen. Al het harde werk en de inspanningen van de organisatie en de Nederlandse delegatie zijn nog steeds waardevol en een goede basis voor een nog mooier evenement. Nu we een datum hebben, kan ik nieuwe doelen stellen en richting mei 2021 werken."

Erkenning en waardering
De Invictus-sporters betaalden een hoge prijs voor hun inzet voor vrede en veiligheid. Tijdens dit evenement laten zij zien dat ze niet zijn verslagen en over kracht en doorzettingsvermogen te beschikken. Met de ondersteuning toont Defensie erkenning en waardering voor hen, hun thuisfront én voor de huidige en toekomstige militairen.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer: “Defensie is trots op onze sporters. Zij tillen doorzetten naar een hoger niveau. Opstaan en weer doorgaan, daar zijn zij meester in. Die inspiratie komt goed van pas, zeker nu ze zich weer kunnen opladen voor volgend jaar.”

Inspireren
De Invictus Games worden op de Sportcampus Zuiderpark gehouden. Hoofddoel van de Invictus Games is het tonen van de kracht van sport, anderen te inspireren en het ondersteunen van de revalidatie en re-integratie. Daarnaast zorgen de spelen voor een breder begrip en respect voor militairen en veteranen. Initiatiefnemer van de spelen is de Britse prins Harry, die zelf enkele malen als militair is uitgezonden.

Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2020 (Afbeelding: Defensie)
Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2020 (Afbeelding: Defensie)

Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

Bij een nertsenbedrijf in Oploo is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 3.500 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 26 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op 25 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Maatregelen
Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Daarnaast heeft het OMT-Z – op verzoek van de ministers De Jonge en Schouten – opnieuw advies gegeven over de situatie bij nertsenbedrijven. Het risico van nertsenbedrijven op de volksgezondheid is volgens het OMT-Z onveranderd. Bedrijven dienen zich wel strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook zal het beleid met betrekking tot het testen van medewerkers op nertsenbedrijven nader worden uitgewerkt in samenwerking met de GGD.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Annabel Nanninga (FvD) met zwangerschapsverlof

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga is zwanger en gaat in september met verlof. Dat meldt Elsevier Weekblad. Nanninga (43) woont in Amsterdam-Oost en heeft al twee volwassen kinderen. Op Twitter bevestigt ze het bericht van Elsevier Weekblad.

Forum voor Democratie heeft op dit moment twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad. Kevin Kreuger is het tweede raadslid, Adrien de Boer is duo-raadslid. De partij had eerst drie zetels, maar het derde Oud-Forum voor Democratieraadslid is in april uit de fractie gezet en een eigen partij begonnen.

Nanninga is naast raadslid ook Statenlid in de provincie Noord-Holland en Eerste Kamerlid. In de Eerste Kamer zal Paul Cliteur haar portefeuilles overnemen. Waarschijnlijk zal Hugo Berkhout haar Eerste Kamerzetel overnemen gedurende het verlof. In Amsterdam heeft Yernaz Ramautarsing het eerste recht op de zetel, maar na een 'vervelend voorvalletje' heeft hij gezegd de zetel niet in te nemen en daarna is Gerard Köhler de eerst aangewezene.

FOK! Wat een weer: beetje zon, beetje regen

In het noordoosten komen er enkele opklaringen voor, elders is er veel hoge bewolking aanwezig. Overdag is er vooral in het noorden en westen bewolking, daar valt soms ook wat regen. In het zuiden en oosten zijn er zonnige perioden. De maxima liggen tussen 21°C in het noordelijk kustgebied en tegen 30°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en is zuidelijk, in de avond draait de wind naar west tot zuidwest. In het Waddengebied en boven het IJsselmeer is de wind eerst nog vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan de westkust toe naar krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt met soms wat regen. De minima liggen rond 17°C. De wind is west tot zuidwest, matig, aan de kust vrij krachtig, eerst nog krachtig.

Morgen overdag zijn er zonnige perioden met vooral in het oosten nog een enkele bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C in het noordwestelijk kustgebied tot 23°C in zuidoosten. De wind is westelijk, matig aan de noordwest- en noordkust vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Vorige week maakte ik een treinrit in een historische trein in Duitsland
Vorige week maakte ik een treinrit in een historische trein in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.