Al vier miljoen slachtoffers van ransomware gingen strijd met hackers aan

Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, waren er stilletjes nóg een aantal andere virussen rond. Hoewel deze virussen al jaren bestaan, is het aantal gevallen de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen en heeft het de cruciale activiteiten van bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsinstellingen stopgezet.

Het gaat hier over ransomware, maar er is ook goed nieuws: de gratis portal '€˜No More Ransom'€™ (geen losgeld meer) helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

No More Ransom is het eerste publiek-particuliere samenwerkingsverband in zijn soort en bestaat deze maand vier jaar. Het helpt slachtoffers van ransomware hun versleutelde data te herstellen, zonder dat ze cybercriminelen losgeld moeten betalen.

De dienst is te benaderen via nomoreransom.org. Gebruikers doorlopen een aantal stappen die worden aangegeven door de Crypto Sheriff, die vervolgens bepaalt welk type ransomware het apparaat gegijzeld heeft. Als er een oplossing voorhanden is, wordt er een link verstrekt om de decoderingstool gratis te downloaden.

Vier jaar 'No More Ransom'
Het bestrijden van cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven. In totaal leveren 163 partners hun bijdrage aan de No More Ransom portal.

Deze portal heeft sinds z’n lancering 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft ervoor gezorgd dat zo’n 632 miljoen dollar aan geëist losgeld niet in de zakken van criminelen terecht is gekomen. De in 36 talen beschikbare portal, heeft het afgelopen jaar 28 nieuwe tools toegevoegd en kan nu 140 verschillende ransomware-besmettingen decoderen.

De belangrijkste cijfers van vier jaar No More Ransom zijn opgenomen in deze infographic.

Voorkomen blijft beter dan genezen
Steeds vaker zijn bedrijven en instellingen het slachtoffer, in tegenstelling tot het verleden waarin vooral random thuiscomputers het doelwit waren.
No More Ransom kan al heel wat mensen en bedrijven die met een ransomware-aanval te maken hebben helpen, maar er zijn vele soorten ransomware waarvoor nog geen oplossing is gevonden.

Gelukkig zijn er een paar preventieve maatregelen die mensen zelf kunnen treffen om tegen ransomware te beschermen:

Bewaar altijd een kopie van belangrijke bestanden op een andere plek: in de cloud, offline op een andere schijf, op een USB-stick of op een andere computer. Gebruik een betrouwbare, actuele virusscanner en download geen programma’s van verdachte bronnen. Open verder geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs als ze er belangrijk en geloofwaardig uitzien en als laatste: betaal geen losgeld als u slachtoffer bent.