FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 juni 2020

NASCAR: emotionele zege, maar weinig spanning

Op de Atlanta Motor Speedway was het zondagavond weer tijd voor de NASCAR Cup Series. Er stonden 325 ronden op het programma op de quad-oval, waar de startopstelling weer door het lot bepaald was.

Met Chase Elliott op poleposition en Aric Almirola ernaast werd het groen gezwaaid en dat ging zo door tot de geplande competition caution. Tijdens de pitstops daar verloor Elliott de leiding aan Joey Logano, die deze dan weer af moest staan aan Kevin Harvick.

Martin Truex Jr reed zich dan weer naar plek één, tot John Hunter Nemechek kort voor het einde van stage één spinde en voor een caution zorgde. Truex behield de leiding en won de eerste stage, voor Kyle Busch. Clint Bowyer nam bij de pitstops de leiding over voor de herstart, waar Truex de aanval weer opende.

Kort voor het einde van de stage zorgde Michael McDowell met een spin voor een caution, waarna Truex wel gewoon op plek één bleef en opnieuw de stage won, voor Ryan Blaney. De laatste ruim honderd ronden konden vervolgens beginnen, met Kyle Busch na de pitstops aan de leiding, hoewel Harvick die plek snel overnam.

Een goede tien ronden voor de finish kwam Clint Bowyer met bandenproblemen naar binnen, wat suggereerde dat het voor zijn medetoppers vooraan wellicht lastig kon worden om zonder nog een stop de finish te halen. Dat was echter niet het geval en zonder enige noemenswaardige incidenten in de laatste honderd ronden reed Harvick overtuigend naar zijn 51e zege, ruim voor Kyle Busch en Truex.

Harvick is overigens bekend met winst in Atlanta: in 2001 boekte hij er zijn allereerste zege. Het was een van de meest emotionele momenten in de recente NASCAR-geschiedenis, want de jonge Harvick was destijds de vervanger van de kort daarvoor overleden en ongekend populaire legende Dale Earnhardt.

Harvick groet Earnhardt met diens nummer drie

Feyenoord lijkt toch naast komst van Diemers te grijpen

Feyenoord heeft zich gemengd in de strijd om Mark Diemers. Volgens Voetbal International hebben de Rotterdammers zich officieel gemeld voor de 26-jarige middenvelder van Fortuna Sittard. Diemers leek dicht bij een transfer naar FC Groningen, maar krijgt er met Feyenoord nu een optie bij. In De Kuip ligt een meerjarig contract voor hem klaar.

Eind vorige maand meldden diverse media dat Diemers op weg zou zijn naar FC Groningen. Er zou een akkoord zijn met Fortuna Sittard over een transfersom van ongeveer een miljoen euro.

Eerder werd hij nog in verband gebracht met Vitesse, maar volgens het weekblad was ook Feyenoord altijd al geïnteresseerd. De middenvelder staat al geruime tijd op de scoutsingslijst van de Rotterdammers, terwijl trainer Dick Advocaat ook gecharmeerd van hem is.

Volgens het Algemeen Dagblad raakte de trainer gecharmeerd van Diemers in de drie ontmoetingen die Feyenoord met Fortuna Sittard had. Toen de Rotterdammers voor eigen publiek het competitieduel met Fortuna wonnen, liet aanvoerder Steven Berghuis zich in de media opvallend positief uit over Diemers.

Bij het terugkijken van de beelden viel het Advocaat op dat Diemers vaker sterk voor de dag kwam en dat hij al op de scoutingslijst van Feyenoord stond. Diemers wordt bij Feyenoord gezien als een ervaren speler met een goede traptechniek, waarmee hij een aanvulling zou zijn voor het middenveld van Feyenoord. Mocht de overstap doorgang vinden, dan wordt hij de eerste aankoop van Feyenoord voor het nieuwe seizoen.

Technisch directeur Frank Arnesen had de transfervrije Bryan Linssen bovenaan zijn wensenlijstje staan, maar er werd geen akkoord bereikt met de buitenspeler van Vitesse.

Na het mislopen van Linssen hoopt Feyenoord de contracten van Leroy Fer en Eric Botteghin te verlengen. Beide basiskrachten hebben een aflopende verbintenis. Voor zowel Fer als Botteghin is concrete interesse vanuit Turkije. Laatstgenoemde staat naar verluidt op het lijstje bij Antalyaspor, terwijl Fer naar Besiktas zou kunnen.

Update 21:27

Feyenoord lijkt zich te laat gemeld te hebben voor Mark Diemers. FC Groningen rekent namelijk op zijn komst en spreekt tegenover het Dagblad van het Noorden van een akkoord met zowel Diemers als Fortuna Sittard. "Wij zijn er helemaal uit met Mark Diemers en wij zijn er ook helemaal uit met Fortuna Sittard, dus voor ons is het heel simpel" aldus technisch directeur Mark-Jan Fledderus.

PlayStation 5-event op 11 juni

Vorige week zou het PlayStation 5-event plaatsvinden, waarin Sony diverse titels voor het nieuwe platform laat zien. Deze werd uitgesteld vanwege de dood van George Floyd en de protesten die daaruit voort zijn gekomen.

Via een advertentie op Twitch weten we nu de nieuwe datum: 11 juni om 22:00 uur Nederlandse tijd. Sony heeft zelf nog geen bericht geplaatst hierover, dus het kan zijn dat de advertentie iets te vroeg is uitgezonden.

Update: Inmiddels heeft Sony het evenement officieel aangekondigd.

PlayStation 5 Event

Toch geen concert van Akkerman in vliegtuig

Per 1 juli mogen er maximaal 100 mensen bij een concert aanwezig zijn, toch zal Tim Akkerman met zijn band The Ivy League op 1 juli optreden voor 524 bezoekers. Dat mag, omdat het optreden plaats zal vinden in een vliegtuig.

"In een tijd als deze is het voor mij en mijn publiek weer fijn om op creatieve wijze met elkaar live contact te hebben, met nieuwe ideeën te komen en concepten te bedenken. Door het vrijgeven van vliegreizen en daardoor het samenkomen in vliegtuigen, was het idee voor een optreden in een vliegtuig snel geboren", zo vertelt Akkerman in het Parool.

Bernard Vissers, die diverse vliegtuigen heeft staan, zag het idee meteen zitten. "Toen het management van Tim mij belde, werd ik direct enthousiast; de vliegtuigen staan al tijden stil en krijgen op deze manier toch weer even vliegtijd", aldus Vissers.

"Blijkbaar is de luchtfiltering in vliegtuigen anders en wellicht kunnen we werken met mondkapjes", zo vertelt de oud-zanger van Di-Rect. "Als er boetes komen, zien we dan wel weer. Het is ook een statement hè. De overheid meet met twee maten: wel met z'n allen in een vliegtuig, niet bij een openluchtconcert."


Het vliegtuig zal niet gaan vliegen tijdens het concert maar gewoon stil blijven staan in een loods in Alkmaar. De kaartverkoop start op 13 juni.

Update 20.05 uur

Akkerman heeft ons bij de neus genomen, de aankondiging was niet echt. "Een publiciteitsstunt", bekent Akkerman nu, zo lezen we op AD.nl. "Omdat de cultuursector zo geraakt werd. Het was een statement, omdat mensen wel in een vliegtuig samen mogen komen en niet bij een openluchtconcert. Dat vonden wij gek. Op het idee van een vliegtuig kwam ik na het lezen van de column van Claudia de Breij."

Maar misschien komt er alsnog een concert in een vliegtuig. "Overigens heeft er door dit bericht wel serieus een vliegtuigmaatschappij zich gemeld dus misschien komt het wel degelijk van de grond", aldus Akkerman.

Demonstratie voor sluiting nertsenfokkerijen rustig verlopen

Afgelopen middag protesteerde Animal Rights samen met zusterorganisatie Bont voor Dieren in Den Haag. Ze willen bewerkstelligen dat de nertsenfokkerijen per direct gesloten worden en niet pas in 2024 zoals het er voorlopig naar uit ziet. Nertsenfokkerijen blijken nogal bevattelijk voor COVID-19 en dus is het plan om alle besmette bedrijven te ruimen. 

De undercovervideo waarop te zien is hoe de beestjes vergast worden kan heftige beelden bevatten. Willem Vermaat van Animal Rights: "nertsen worden in een bak met gas gesmeten, waar ze langzaam stikken. Hun doodsstrijd kan langer dan 10 minuten duren, omdat nertsen waterdieren zijn – ook al hebben ze in de industrie nooit als waterdier mogen leven – en hun adem lang kunnen inhouden. Nederland vergast nu ook nertsenbaby’s op deze manier."

Dat is volgens Animal Rights 'not done': er worden onschuldige dieren mee gedood én de bedrijven kunnen hun praktijken met nieuwe dieren weer gewoon voortzetten na de ruiming. Daarom kwamen er vandaag zo'n 150 activoerders bijeen in Den Haag om hier tegen te protesteren. Volgens Erwin Vermeulen, campagneleider, is de demonstratie rustig verlopen, hielden de demonstranten keurig anderhalve meter afstand van elkaar en was het al met al een mooie opkomst. 

Demonstratie voor sluiting nertsenfokkerijen rustig verlopen  (Foto: Animal Rights)

Demonstratie voor sluiting nertsenfokkerijen rustig verlopen (Foto: Animal Rights)Demonstratie voor sluiting nertsenfokkerijen rustig verlopen  (Foto: Animal Rights)
Demonstratie voor sluiting nertsenfokkerijen rustig verlopen (Foto: Animal Rights)


Grote update Hearthstone met Felfire Festival

Blizzard heeft het Felfire Festival aangekondigd voor Hearthstone. Het betreft wekelijkse updates met daarin content voor PvE en Battlegrounds.

De update gaat morgen live en biedt meteen content voor Battlegrounds. Piraten komen naar de modus in de vorm van vijftien nieuwe kaarten en drie heroes, uiteraard met een focus op piraten. In week 2 komt de beloofde singleplayer-content in de vorm van Trial by Felfire. De zus van Elise Starseeker heeft hierin de hoofdrol. In deze modus gebruik je premade decks in de strijd tegen Mecha-Jaraxxus.

In week 3 komen de Trial by Felfire Challenges, waarin je zelf de decks moet samenstellen en de bazen moet verslaan. Wie dit lukt, ontvangt een gouden versie van Kael'thas Sunstrider. Tot slot komt er in week 4 een nieuwe tavern brawl en zijn er elke week legendarische quests waarmee je drie packs verdient.

De trailer van dit alles vind je hieronder.

Dodelijke paardendoping: 20 jaar schorsing voor sjeik

Ruiter Abdul Aziz Bin Faisal Al-Qasimi uit de Verenigde Arabische Emiraten mag een andere hobby gaan zoeken. De sjeik heeft van de internationale paardensportbond FEI een schorsing van maar liefst twintig jaar aan de tulband gekregen.

Enduranceruiter Al-Qasimi deed in oktober 2016 mee aan een wedstrijd in het Franse Fontainebleau, waar zijn paard met de toepasselijke naam Castlebar Contraband om het leven kwam. Het dier liep tijdens de wedstrijd een open breuk op aan zijn rechtervoorbeen en de dierenarts van dienst zag geen andere optie meer dan euthanasie.

Uit bloedonderzoek bleek vervolgens dat het paard het verboden middel xylazine in het lichaam had, gebruikt om dieren te kalmeren en verboden in wedstrijden - in de endurancesport wordt het nog wel eens gebruikt om de hartslag van een paard laag te houden, zodat het dier langer een hoger tempo vol kan houden. Een medische uitzondering bestaat voor xylazine niet.

De dierenarts liet weten dat tijdens de euthanasie geen xylazine gebruikt was, waarmee Al-Qasimi's uitleg van tafel werd geveegd. De medisch directeur van de FEI, Göran Akerström, legde uit hoe het gebruik van het middel tot de dood van het dier kon leiden: dankzij een middel als xylazine wordt een paard veel minder gevoelig, en zal het dier niet laten zien dat er sprake is van pijn, waardoor een paard tot aan een gebroken been door blijft gaan.

Uit de autopsie bleek dat vooral op één plek regelmatig injecties geplaatst waren, waaruit bleek dat het paard ook in trainingen 'ongevoelig' werd gemaakt. Dat leidde uiteindelijk tot de fatale verwonding, waardoor Al-Qasimi niet alleen twee jaar schorsing kreeg wegens het overtreden van de dopingreglementen, maar nog eens achttien jaar extra wegens dierenmisbruik.

Begin juni 2040 mag Al-Qasimi weer aan de gang in wedstrijden, maar hopelijk houdt iemand hem ver bij paarden vandaan.

OM eist levenslang tegen verdachte van moord op Andy de Heus

Het Openbaar Ministerie heeft maandag levenslang geëist tegen de man die verdacht wordt van de moord op Andy de Heus. Volgens de officier van justitie is de 52-jarige Sittardenaar verantwoordelijk voor de moord op De Heus en eist de hoogst mogelijke celstraf. Het OM is van mening dat deze zaak in zekere zin te vergelijken is met de zaak van Sven Prins. “In die zaak kreeg de hoofdverdachte levenslang. Net als hij heeft de hoofdverdachte is deze zaak totale minachting voor het menselijk leven getoond.”

Ook is verdachte het illegaal bezit van vuurwapens en munitie en het wegmaken van het lichaam van Andy de Heus ten laste gelegd. Kort geleden is het in brand steken van de auto van Andy ook nog ten laste gelegd. Tenslotte zijn nog drugs aangetroffen in de cel in Nederland. Naast de eis tot levenslang is gevorderd de vervroegde invrijheidstelling uit de Duitse veroordeling achterwege te laten.

Onderzoek
Op dinsdagavond 18 december 2012 verliet Andy de Heus zijn woning in Echt. Na zijn vertrek werd niets meer van hem vernomen, waarna de politie een grootschalig onderzoek startte. Verschillende zoekacties, onder andere in het Julianakanaal bij Roosteren (2013) en bij diverse woningen rondom een vakantiepark in Stevensweert (2015), leverden niks op.

Begin 2016 kwam er schot in de zaak. In totaal drie verdachten werden aangehouden, omdat zij mogelijk betrokken zouden zijn bij de vermissing van Andy de Heus. Hierna volgde een zoekactie waarbij op 18 februari 2016 in en rondom de visvijvers in Stevensweert het stoffelijk overschot werd aangetroffen.

De 52-jarige verdachte die maandag voor de rechter verscheen, was niet één van de eerder aangehouden verdachten. Hij werd in mei 2018 opgepakt. De man uit Sittard zat vanaf 2015 in een gevangenis in Duitsland vanwege druggerelateerde delicten. Deze gevangenisstraf heeft verdachte uitgezeten, voordat hij in Nederland berecht kon worden voor de moord op Andy de Heus.

De verdachte heeft eerder een bekentenis afgelegd in deze zaak. Hij geeft toe dat hij Andy eind 2012 van het leven beroofde en begraven heeft, maar ontkent dat dit gepland was. Naast hem zijn er nog vier verdachten, of zij vervolgd worden is nog niet besloten.

Inhoudelijke behandeling
Vandaag en komende donderdag vindt de inhoudelijke behandeling plaats. Deze werd tot twee keer toe uitgesteld. Eind oktober 2019 trok de advocaat van de verdachte zich terug. Op de nieuwe zittingsdatum in januari was een rechter ziek.

De rechter doet twee weken na komende donderdag uitspraak, op donderdag 25 juni 2020. De uitspraak zal in Roermond plaatsvinden.

Chinees reist rond met 1,4 miljoen euro, OM eist vier jaar cel

De officier van justitie heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 48–jarige man uit China bij wie op 7 december 2019 €1.380.000,- werd aangetroffen in twee van zijn koffers in de bagagekelder van Schiphol. De man was vanuit Italië via Schiphol onderweg naar China.

De twee koffers met het geld werden door medewerkers van de Douane Schiphol aangetroffen in de bagagekelder. In totaal lagen er 26.000 biljetten van €50,- en 800 biljetten van €100,- in de twee stuks ruimbagage, die op naam stonden van de verdachte. De pakketten met geld waren verpakt in plastic tasjes met een krantenafdruk erop. De man werd aangesproken bij de gate en de douane vroeg hem hoeveel geld hij bij zich had. Hij antwoordde €8000,- en dat hij niet in het bezit was van een aangifteformulier liquide middelen. In zijn rugtas zat nog €7900,-. De man werd aangehouden voor witwassen en overtreding van de Algemene Douanewet.

Herkomst van het geld
Volgens de eerste verklaring van de man aan de Douane was het geld afkomstig uit zijn kledingbedrijf in Italië. Het geld zou bedoeld zijn voor fabrikanten in China. Een dag later verklaarde hij bij de FIOD dat hij het geld een dag voor vertrek van 24 verschillende mensen had gekregen om het mee te nemen naar China en daar aan anderen te overhandigen. Hij wilde niet zeggen wie deze mensen waren en wat hij in China precies met het geld moest doen. Kortom, hij verklaarde wisselend, niet concreet en niet verifieerbaar over de herkomst van het geld. De herkomst en de bestemming van het geld konden daardoor niet worden vastgesteld. Gezien de omvang van het bedrag, de ongebruikelijke omstandigheden waaronder het geld is aangetroffen en de verklaring van verdachte daarover kan het volgens de officier van justitie niet anders dan dat het geld afkomstig is van een misdrijf.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken die de verdachte vanuit de gevangenis voerde, bleek dat hij op zoek was naar personen die het geld konden erkennen als hun legaal verdiende geld. De officier van justitie merkte ter zitting op dat uit de gesprekken naar voren lijkt te komen dat de eigenaren zelf blijkbaar nog gezocht moesten worden. Degenen die het zou erkennen, kregen een deel van het geld.

Wereld van criminaliteit
De officier van justitie benoemde ter zitting de ernst van de feiten. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het witwassen van een enorm bedrag, bijna 1,4 miljoen euro. Hij heeft geld dat afkomstig is van een misdrijf, geprobeerd te onttrekken aan het zicht van de autoriteiten en daarmee heeft hij de integriteit van het internationale financieel en economisch bestel aangetast.

Achter het enorme bedrag dat verdachte heeft witgewassen, gaat een wereld van georganiseerde criminaliteit schuil. De hoogte van het bedrag weegt mee in de bepaling van de strafeis. De officier van justitie komt tot vier jaar cel en eist ook dat het in beslaggenomen geld verbeurd wordt verklaard.

Over twee weken doet de rechtbank Noord-Holland uitspraak.

Afbeelding: Openbaar Ministerie
Afbeelding: Openbaar Ministerie

NOC*NSF en NOS schuiven Sportgala op naar 2021

Doordat vanwege het coronavirus dit jaar veel sport afgelast of uitgesteld is wordt er in december geen Sportgala gehouden. De resultaten die dit jaar wel behaald worden tellen mee voor de editie van 2021.

“Het is een onontkoombaar besluit in dit uitzonderlijke jaar om net als de grote internationale sportevenementen ook het Sportgala met de sportverkiezingen een jaar uit te stellen”, vertelt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. “Immers, ook de sport is hard geraakt door het coronavirus. Naast het wegvallen van bepalende evenementen is er ook door heel veel sporters geruime tijd niet of anders getraind.”

“Vanzelfsprekend besteden we eind van dit jaar aandacht aan de Nederlandse topprestaties die ondanks alles nog wel zijn geleverd. Op welke wijze dat gaat plaatsvinden zal de komende maanden worden bepaald. Voor het eerst organiseren we volgend jaar de sportverkiezingen over een periode van twee jaar namelijk 2020 en 2021.”

Maarten Nooter van mede-organisator NOS sluit zich aan bij Hendriks: “Er is inmiddels zoveel sport geschrapt dat je niet meer over een Sportman of Sportvrouw van het Jaar kunt spreken. Minimaal de helft van de sport van 2020 is weggevallen. Samen met NOC*NSF hebben we daarom geconcludeerd dat het niet logisch is om verkiezingen en een gala te organiseren. Jammer natuurlijk, maar het is niet anders. De uitzonderlijke prestaties die er wél waren komen in december nog een keer langs. En de allerbesten zetten we nu alvast op de longlist voor de Sportprijzen van 2021.”

Geen misbruik datalek Infectieradar

De gegevens van deelnemers aan Infectieradar zijn door niemand anders ingezien dan door de journalist en de aan hen meldende beveiligingsexpert. Verder zijn de gegevens de deelnemers van Infectieradar niet door anderen ingezien. Dat melden de leverancier van het systeem en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Zaterdag 6 juni kreeg het RIVM een melding van een datalek binnen Infectieradar. Privacygevoelige informatie was vindbaar door een aantal handelingen uit te voeren in het systeem waarmee de vragenlijsten worden afgenomen . Dit ondanks de verschillende veiligheidschecks die van te voren waren uitgevoerd op de software.

Zodra de melding binnenkwam zijn de vragenlijsten offline gehaald en is de situatie onderzocht. Op het moment dat het nieuws naar buiten werd gebracht, waren de gegevens veiliggesteld. Uit voorzorg heeft het RIVM ook vragenlijsten van andere onderzoeken die met het systeem werken offline gehaald.

De leverancier en het RIVM hebben bevestigd dat niemand anders dan de journalist en de aan hen meldende beveiligingsexpert gegevens in hebben kunnen zien. Het ging om 49 aanmeldformulieren. Verder zijn de gegevens de deelnemers van Infectieradar niet door anderen ingezien. De journalist en de beveiligingsonderzoeker hebben laten weten de gegevens zo snel mogelijk te vernietigen. Het RIVM heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens van het datalek. Ook heeft het RIVM de deelnemers waarvan de gegevens zijn ingezien inmiddels geïnformeerd. De journalist die het lek meldde, heeft het RIVM laten weten dat de geopende formulieren niet zijn ingezien en zijn vernietigd.

De leverancier van de software heeft inmiddels een oplossing doorgevoerd. Deze oplossing wordt nu door het RIVM en een externe partij getest. Zodra ze zeker weten dat de vragenlijsten veilig worden opgeslagen, gaan ze verder met Infectieradar.

Vliegbasis Eindhoven dicht na klapband kustwachtvliegtuig

Een vliegtuig van de Kustwacht heeft vanmiddag tijdens een landing op Vliegbasis Eindhoven een klapband gekregen. Het toestel raakte daardoor van de baan. De 2 bemanningsleden bleven ongedeerd. Het vliegtuig liep wel schade op.

Vliegbasis Eindhoven is vanwege het incident gesloten. Dat betekent dat er ook geen civiel vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport mogelijk is.

De vliegtuigen van de Kustwacht zijn gestationeerd op Schiphol, maar 334 Squadron op Eindhoven vliegt de toestellen.

De bemanning kwam terug van een oefenvlucht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek.

Patrouillevliegtuig Dornier 228-212 (foto: Ministerie van Defensie)
Patrouillevliegtuig Dornier 228-212 (foto: Ministerie van Defensie)

Aangifte tegen Akwasi na speech op Dam, rapper overweegt hetzelfde te doen

Het is een week geleden, maar de speech die rapper Akwasi gaf tijdens het protest op de Dam, zorgt nog steeds voor beroering. De politie meldt dat er aangifte is gedaan van aanzetten tot haat en geweld. Akwasi overweegt op zijn beurt ook aangifte te doen, maar van bedreiging.

Meerdere aangiftes tegen Akwasi staan deze week gepland, meldt de politie. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden. "Dat is de gebruikelijke werkwijze na een aangifte", zegt een woordvoerder. Wanneer daar meer duidelijk over wordt, is niet bekend.

Akwasi zegt dat overtuigd is dat hij geen wet heeft overtreden. "We kijken positief uit naar de afwikkeling", laat hij via zijn management weten.

Het draait allemaal om de speech waarin Akwasi gepassioneerd over racisme sprak. Hij liet hij zich onder meer in ferme bewoordingen uit over Zwarte Piet. "Zwarte Piet gaat naar z'n hoerenmoeder straks" en "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik 'm hoogstpersoonlijk op z'n gezicht", zei hij onder meer.

Akwasi ontving na zijn speech meerdere ernstige doodsbedreigingen. Hij deelde ze afgelopen weekend op Instagram. "Zijn management neemt de bedreigingen serieus en zal indien de gebruikte woorden daar aanleiding toe geven, overgaan tot aangifte."

2 arrestaties om achterlaten vuurwapen in hotelkamer

In een kamer van een hotel aan de Javakade in Amsterdam is zaterdagmiddag  een vuurwapen aangetroffen. Het vuurwapen is in beslag genomen. 

De zaak kwam aan het licht toen schoonmakers rond 16.00 uur het wapen aantroffen in een kamer waar zojuist een jong stel had uitgecheckt. Na de melding keken agenten direct uit naar het voertuig waarin de twee verdachten vanuit het hotel mogelijk waren vertrokken. Dit onderzoek leidde naar Rotterdam.

Daar werden een 20-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige vrouw uit Vlaardingen aangehouden op verdenking van wapenbezit. Zij zitten ingesloten voor nader onderzoek.

CCC stopt met sponsoring van wielerploeg

CCC stopt na dit seizoen als sponsor van de WorldTour wielerploeg CCC Team. De Poolse schoenenfabrikant verkeert in financiële problemen als gevolg van de coronacrisis.

CCC was sinds vorig seizoen naamgever van de mannenploeg waar onder andere Greg van Avermaet, Matteo Trentin en Ilnur Zakarin voor rijden. Het voortijdige afscheid komt niet als een verrassing. De beurskoers is eerder dit jaar ingestort en topman Dariusz Milek kondigde in april forse bezuinigingen aan.

Of CCC ook stopt met het sponsoren van de vrouwenploeg CCC-Liv van Marianne Vos is nog niet bekend.

CCC stopt met sponsoring van wielerploeg (WikiCommons/Petar Milošević)
CCC stopt met sponsoring van wielerploeg (WikiCommons/Petar Milošević)

Hamilton: "Breek alle standbeelden van slavenhandelaren af"

Wederom heeft Formule 1-coureur Lewis Hamilton van zich laten horen in het anti-racismedebat dat in alle hevigheid gaande is. Op Instagram schaarde de wereldkampioen zich achter de actievoerders die gisteren een standbeeld van Edward Colson neerhaalden. Colson was een slavenhandelaar, zakenman en politicus uit de zeventiende eeuw.

"Ons land eerde een man die Afrikaanse slaven verkocht! Alle standbeelden van racistische mannen die geld verdienden door een mens te verkopen, moeten worden gesloopt", zo schrijft Hamilton op Instagram.

"Als een van die mensen dat standbeeld niet had neergehaald, zou het nooit weggehaald worden. Er wordt over gesproken om het beeld in een museum te zetten, maar het hoort op de bodem van de rivier. Net als de twintigduizend Afrikaanse zielen die gestorven zijn op hun reis en overboord zijn gegooid op zee. Hij nam ze weg bij hun families en land en zou nooit vereerd moeten worden. Het moet vervangen worden door een eerbetoon aan al die mensen die hij heeft verkocht. Al die mensen die hun leven hebben verloren", aldus de Mercedes-coureur, zo lezen we op de site van AD Sportwereld.

Hamilton: "Breek alle standbeelden van slavenhandelaren af" (Red Bull Content Pool)
Hamilton: "Breek alle standbeelden van slavenhandelaren af" (Red Bull Content Pool)

TBS met voorwaarden voor poging tot doodslag

De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat een 23-jarige man uit Helmond schuldig is aan een poging tot doodslag door een vrouw in Helmond meerdere keren met een broodmes in haar hoofd te steken en in haar gezicht te snijden. Omdat hij volgens deskundigen niet toerekeningsvatbaar was op het moment van steken, legt de rechtbank hem TBS op met daaraan diverse voorwaarden gekoppeld. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de man schuldig is aan mishandeling van een man uit Helmond.

De Helmonder stak de vriendin in januari vorig jaar in het huis waar hij met een aantal andere jongeren begeleid woont. Wat er precies is voorgevallen, is niet duidelijk. Maar uit verklaringen van getuigen en uit het feit dat de verdachte en het slachtoffer de enige aanwezige personen waren in de kamer toen de steekverwondingen ontstonden bij het slachtoffer, kan de rechtbank niet anders dan concluderen dat de verdachte de verwondingen heeft toegebracht.

Volgens deskundigen is er bij de man sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, namelijk van een verstandelijke ontwikkelingsstoornis en van een autismespectrumstoornis. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat bij de man sprake kan zijn van gedragsontregelingen tijdens de overgang van de REM-slaap naar het waken. Chronische stress, speedgebruik en slaaptekort kunnen de kans daarop vergroten en die risicofactoren waren alle drie aanwezig bij de man. Dat de man aangeeft dat hij zich het incident niet kan herinneren, kan verklaard worden door zijn beperkte geheugenfuncties die samenhangen met zijn verstandelijke beperking.

De verdachte werkte in mei 2018 een huisgenoot tegen de grond met een judotrap, kneep z’n keel dicht en sloeg hem een aantal malen waardoor het slachtoffer pijn en letsel opliep. Volgens deskundigen was hij op dat moment verminderd toerekeningsvatbaar: hij heeft beperkte intellectuele vaardigheden, is niet in staat om te gaan met dagelijkse spanningen en kan zijn ongenoegen niet op een constructieve wijze kenbaar maken waardoor hij primair reageert en met (fysieke) agressie.

TBS met voorwaarden
De Helmonder heeft volgens de rechtbank intensieve, langdurige begeleiding nodig zodat de samenleving adequaat tegen de man kan worden beschermd. Daarom is TBS met voorwaarden op z’n plaats. Onder die voorwaarden vallen onder meer het meewerken aan de aanwijzingen van de reclassering, de opname in een zorginstelling, een verbod op alcohol of drugs en het meewerken aan de controle daarop en een contactverbod met het slachtoffer. Zodra de man de voorwaarden schendt, kan de rechtbank de maatregel van TBS met dwangverpleging opleggen. De rechtbank hoopt echter dat dit niet nodig zal zijn, omdat de man voldoende ontwikkelde gewetensfuncties heeft en zich gemotiveerd toont voor behandeling en begeleiding. Verder heeft hij een zeer betrokken en steunend sociaal netwerk.

Voor het mishandelen van zijn huisgenoot, legt de rechtbank de man geen aparte straf op. Dat komt omdat de mishandeling gelijktijdig met de poging doodslag voor de rechter werd gebracht en de man voor de poging doodslag al 487 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten, terwijl hij daarvoor vanwege zijn ontoerekeningsvatbaarheid niet strafbaar is (juridisch: ontslagen van alle rechtsvervolging).

COVID-19: 165 nieuwe besmettingen en 3 doden, totaal 47.739 en 6016

Tot en met 8 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 47.739 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 165 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.794 (+5) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6016 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Zorgpartij NLBeter onthult lijsttrekker Tweede Kamerverkiezingen

NLBeter, de politieke partij die vanuit de gezondheidszorg is ontstaan om met kennis van de werkvloer de gezondheidszorg in Nederland te verbeteren, heeft de lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen onthult. Partijvoorzitter en psychiater Esther van Fenema zal de kieslijst van de nieuwe partij gaan leiden.

"Onze gezondheidszorg is ziek! Als de politiek niet naar de burger komt dan moet de burger naar de politiek. De tijd van commissies, taskforce en rapporten is definitief voorbij. Wij willen échte verandering en onze speerpunten terugzien in politiek beleid", zo stelt de partij op haar eigen website.

"Dezelfde systeemfouten die in de zorg zijn geslopen, hebben ook het onderwijs en in de overige onderdelen van de publieke sector verziekt. In Den Haag ontbreekt het lef en het inzicht om het roer volledig om te gooien. NLBeter is van mening dat het tijd is om de professionals aan het roer te laten in de publieke sector zodat we weer naar een gezonde samenleving toe kunnen werken. Ik vind het een eer dat ik deze strijd mag gaan leiden", zo legt Fenema de koers van de partij uit.

De zorgpartij staat vooralsnog op 0 zetels in de peilingen.

DNB voorziet diepe economische crisis door pandemie

De economische schade van de coronapandemie in het eerste en tweede kwartaal van 2020 is dermate omvangrijk, dat een diepe, vrijwel wereldwijde economische recessie onontkoombaar is. In de raming voor 2020 daalt het bruto binnenlands product (bbp) in Nederland met 6,4%, bijna twee keer zo hard als tijdens de kredietcrisis (2009). Halverwege 2020 treedt langzaam maar gestaag het herstel in, resulterend in een bbp-groei van 2,9% in 2021 en 2,4% in 2022. Dit blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag zijn gepubliceerd. Omdat de onzekerheden rond de raming groter zijn dan gebruikelijk, is naast de raming ook een mild en een zwaar scenario opgesteld.

Per inwoner daalt het reële bbp dit jaar in één klap naar het niveau van 2015. De grootste negatieve effecten van de Covid-19-schok zijn te verwachten in het tweede kwartaal van 2020. Dit komt niet alleen door de initiële schok van de lockdown, maar ook door de verdere gevolgen voor de bestedingen. Onder andere door afnemend vertrouwen, meer onzekerheid en inkomensverlies, zullen huishoudens, bedrijven en buitenlandse afnemers hun bestedingen naar verwachting flink reduceren. De particuliere consumptie krimpt in 2020 met 7,6%. De bedrijfsinvesteringen (exclusief woningen) nemen af met 13,9% en de uitvoer daalt met 10,9%. Enig tegenwicht komt van de overheidsbestedingen, die met 3,1% groeien. De bestedingscategorieën die in 2020 het sterkst krimpen, laten in de jaren daarna het grootste herstel zien.

De werkgelegenheid neemt flink af in 2020 en 2021. Daardoor gaat de werkloosheid dit jaar omhoog naar 4,6% van de beroepsbevolking en stijgt deze volgend jaar verder naar 7,3%. In 2022 volgt weer een daling naar 5,7%. De HICP-inflatie is in de hele ramingsperiode laag. Dit jaar komt de inflatie (0,8%) vooral laag uit door de scherp gedaalde olieprijs. Hoewel bedrijven met extra kosten te maken krijgen, overheerst in de periode daarna gemiddeld genomen het effect van de vraaguitval en loopt de inflatie slechts licht op, naar 1,1% in 2021 en 1,5% in 2022. De overheidsfinanciën maken in 2020 een grote omslag, van een comfortabel overschot naar een tekort van 6,4% bbp. Daarbij zijn de maatregelen tot en met het tweede steunpakket van 20 mei in de raming opgenomen. Ook in 2021 en 2022 schrijft de overheid rode cijfers. Na een scherpe stijging met ruim 9 procentpunt in 2020 loopt de schuldquote in de jaren daarna geleidelijk verder op tot gemiddeld ruim 63% bbp in 2022.

Momenteel bestaat veel onzekerheid over de verdere ontwikkeling van de corona-infecties, alsmede over de aard en effectiviteit van toekomstige contactbeperkende maatregelen. Scenario’s kunnen in dit geval behulpzaam zijn, vooral omdat de onzekerheden rond de raming groter zijn dan gebruikelijk. In ECB-verband is daarom besloten om naast de raming twee alternatieve scenario’s met mogelijke effecten van de Covid-19-pandemie op de economie op te stellen. De krimp van het bbp in 2020 varieert van 3,4% in het milde scenario tot 11,8% in het zware scenario. Deze scenario’s zijn niet bedoeld als uiterste onder- en bovengrens van de mogelijke uitkomsten, maar illustreren wel dat er op dit moment rond de raming veel onzekerheid bestaat.

'Uw bank is verplicht u beter te leren kennen' - Rabobank waarschuwt voor phishing mail

Er is weer een nieuwe phishing mail in omloop, dit keer met als onderwerp: 'Uw bank is verplicht u beter te leren kennen' en lijkt afkomstig van de directievoorzitter van een of ander lokaal regiokantoor van de Rabobank. Opvallend is dat in de tekst vrijwel geen standaard Google translate missers te vinden zijn. 

Zelfs het onderste linkje dat verwijst naar de privacypagina van de Rabobank leidt ook daadwerkelijk naar de privacypagina van de bank. De eerste link die naar de identificatieplicht verwijst, is echter een url die begint met de letters id gevolgd door een stel cijfers en eindigt op .com. Waarschijnlijk hopen de oplichters dat de mensen eerst op de privacy-link klikken, om vervolgens er op te vertrouwen dat ze ook op de eerste link klikken. 

De mail komt, juist ook door de correcte verwijzing naar de privacypagina van de bank, bedrieglijk echt over. De Rabobank is er echter heel duidelijk in: "Wij vragen je nóóit om je bankpas op te sturen, je pincode online in te vullen, een nieuwe betaalpas aan te vragen of in te loggen in een e-mail, sms of ander bericht."

Rabobank waarschuwt voor phishing  (Foto: FOK!)
Rabobank waarschuwt voor phishing (Foto: FOK!)

Van der Sar: "Klassiekers en andere topduels pas na winterstop"

Ajax directeur Edwin van der Sar heeft wel een aardig idee om de eredivisie komend seizoen toch nog een beetje leuk te maken. Omdat de wedstrijden tot januari zeker zonder publiek gespeeld gaan worden stelt hij voor om alle topduels en derby's pas na de winterstop te spelen. Dan kan er waarschijnlijk wel publiek bij zijn.

Om te voorkomen dat de eerste klassieker in de Kuip bijvoorbeeld zonder publiek gespeeld wordt en de terugwedstrijd in een volle Johan Cruijff Arena. "Dat is eerlijker en ook mooier om uit te zenden. Dan denk ik aan de duels tussen Ajax, Feyenoord en PSV, maar ook aan regionale derby’s als FC Twente – Heracles en FC Groningen – Heerenveen", vertelde de algemeen directeur zondagavond in Studio Sport. Van der Sar heeft het plan in ieder geval neergelegd bij de KNVB.

In september wordt de eredivisie waarschijnlijk weer opgestart. In eerste instantie zonder publiek, maar de KNVB hoopt dat er in januari weer toeschouwers bij kunnen zijn. De voetbalbond presenteerde vrijdag het 'Deltaplan' aan het kabinet, waarin alle plannen voor de hervatting van de competitie staan beschreven.

Het voetballen met of zonder publiek is daarin natuurlijk een belangrijk onderdeel. De KNVB wil, als het coronavirus dat allemaal toelaat, in zeven stappen naar voetbal in volle stadions. Als de eredivisie in september weer wordt opgestart, zal dat in eerste instantie nog achter gesloten deuren zijn, maar er is goede hoop dat er in januari 2021 weer kan worden gevoetbald voor supporters.

Drie tieners opgepakt na bedreiging met machete

Een bewoner van een flat aan Ogierssingel in Rotterdam is zondagmiddag bedreigd met een machete toen hij jongens die overlast veroorzaakten, wegstuurde van de galerij. De politie heeft drie jongens aangehouden.

Met een mannetje of tien stonden ze op de galerij bij de man. Die sprak hen aan en verzocht hen weg te gaan. Een deel gaf daar inderdaad gehoor aan, maar een aantal bleef staan. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de bewoner. Toen de man tot slot iets steviger van toon zijn verzoek herhaalde, trok één van de jongens een groot mes, een zogenoemde machete, uit zijn broekspijp. Op dat moment zagen de jongens dat een buurman het geheel stond te filmen. De jongens kozen op dat moment eieren voor hun geld en gingen er vandoor.

De bedreigde man belde de politie. Twee agenten in de wijk hoorden de melding en zagen tegelijk twee jongens hun kant oprennen. Zij hielden hen staande. Inmiddels werden ook de gefilmde beelden gedeeld met de politie en de agenten, die de beelden ter plekke bekeken op hun telefoon, herkenden de jongens op het filmpje. Toen de agenten over wilden gaan tot aanhouding van de 13 en 15-jarige jongens gingen zij in verzet. Eén van de agenten raakte hierbij licht gewond. Een derde jongen, degene die op het filmpje het mes vast heeft, werd door de agenten op de beelden herkend en is later thuis aangehouden. Het gaat om een 14-jarige Rotterdammer.

De 14-jarige was bij zijn aanhouding niet meer in het bezit van het mes. Agenten hebben in de omgeving naar het mes gezocht, waaronder in een nabijgelegen water, maar het mes nog niet gevonden.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Motorrijder overleden na botsing met boom

Een motorrijder die zondagmiddag betrokken was bij een verkeersongeval in Swalmen is in de loop van de avond in het ziekenhuis overleden. Het gaat om een 32-jarige man uit Swalmen.

Het ongeval gebeurde zondagmiddag rond 14.30 uur op De Kolk, waarbij het slachtoffer door nog onbekende oorzaak tegen een boom reed. Hij raakte daarbij zwaar gewond. Een traumahelikopter werd ingezet en het slachtoffer werd per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen.

Gratis FVD-krant ook te koop voor 5 euro

Goed nieuws voor de liefhebbers van Thierry Baudet en zijn kornuiten van Forum voor Democratie, de FVD-krant is ook te koop. De groots aangekondigde krant van en over de politieke partij valt gratis in de brievenbussen door heel Nederland en wordt ook uitgedeeld in heel het land. Mocht je desondanks geen krantje weten te bemachtigen dan kun je nu voor 5 euro zo'n gratis krantje kopen bij de partij.

Afgelopen zaterdag werden de eerste FVD-krantjes uitgedeeld in 's-Hertogenbosch, dat gebeurde door Baudet hoogstpersoonlijk. Een dag eerder vielen ze al in diverse brievenbussen dankzij actieve vrijwilligers die dezer dagen optreden als bezorgers. FVD liet maar liefst één miljoen krantjes drukken dus er zijn er genoeg voor alle liefhebbers. Maar waarschijnlijk zijn er niet genoeg vrijwilligers om alle gleuven van Nederland te bedienen dus heeft de grootste ledenpartij van Nederland een uitstekende service in het leven geroepen. Via de webshop van de partij kun je nu zo'n gratis krantje voor 5 euro kopen, exclusief verzendkosten.

Gratis FVD-krant ook te koop voor 5 euro
Gratis FVD-krant ook te koop voor 5 euro

Ggz sector biedt passende zorg in coronatijd

De inspectie heeft wekelijks contact met medewerkers van grote en kleine ggz-instellingen, met brancheorganisaties en cliëntenorganisaties. Uit deze contacten blijkt dat de ggz-sector probeert maatwerk te leveren, zodat de cliënt zoveel mogelijk de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Zowel tijdens de lockdown periode als nu de reguliere zorg weer wordt opgestart, blijft de sector inzetten op passende zorg voor ggz-cliënten. De inspectie is onder de indruk van deze cliëntgerichte werkwijze en het getoonde aanpassingsvermogen.

Lockdown maatregelen zorgen voor aanpassingen in de zorg
Door de Corona maatregelen in combinatie met de tekorten aan beschermingsmiddelen was het in de eerste weken ingewikkeld voor zorgverleners en cliënten om goed contact met elkaar te krijgen. Daarop heeft de sector snel richtlijnen opgesteld en behandeling via beeldbellen geïntroduceerd. Ook ontstonden er al snel alternatieven voor groepstherapie; bijvoorbeeld therapie in kleinere groepen en op ruimere locaties, zoals in het tijdelijk gesloten restaurant. Ook gesprekken tijdens wandelingen werden opgestart. Zo kon de zorg aan cliënten toch doorgang vinden in deze lastige periode.

Opstart reguliere ggz-zorg
Aanbieders zijn druk met het vormgeven van ggz-zorg in het nieuwe normaal. De IGJ hoort terug dat bij de start van de corona-uitbraak face-to-face contacten waar mogelijk zijn omgezet in beeldbellen. Deze vorm van behandelen blijkt voordelen te hebben. Door de flexibele tijden kan zorg worden geboden op het moment dat het de cliënt het beste uitkomt. Afspraken blijken hierdoor minder vaak afgezegd te worden. . Voor sommige cliënten sloot beeldbellen aan bij hun behandeling en voor andere cliënten minder. Voor deze groep is al snel gekeken of face-to-face-behandeling weer gestart kon worden, met de veiligheidswaarborgen die nodig zijn. Zorgaanbieders geven aan dat er voor cliënten die dreigen uit beeld te raken, blijvend aandacht is. Uit het contact wat de bestuurders met de cliëntenraden hebben, komt eenzelfde beeld naar voren.

Doorverwijzing naar ggz
Er melden zich minder cliënten met ggz-problematiek bij de huisarts. Daarom zijn er minder doorverwijzingen naar de ggz. Verschillende instellingen hebben inmiddels contact opgenomen met huisartsen in de regio over de mogelijkheden om meer cliënten door te verwijzen indien dit nodig is. De inspectie hoort terug dat huisartsen en ggz-instellingen elkaar steeds beter vinden. Deze samenwerking is waardevol omdat de zorg voor deze kwetsbare cliënten in samenspraak met de huisarts en het netwerk van de cliënt plaatsvindt.

De inspectie blijft deze ontwikkelingen volgen in haar contact met zorgorganisaties en cliëntenorganisaties.

Reizen en uitgaan in crisistijd in woord en beeld

Reis alleen met het openbaar als het noodzakelijk is. Mondkapje is verplicht, anderhalve meter afstand is de norm. Wil je ergens iets gaan drinken, moet je van te voren reserveren. Maar hoe ziet dat er nou in de praktijk uit? Voorheen ging ik elke dag op pad, was het niet om het Westerborkpad te lopen, was het wel om een fotoreportage te maken voor een item op FOK! of op familiebezoek. Afgelopen vrijdag en zaterdag ging ik op pad om te ervaren hoe het is om met de huidige maatregelen te reizen.

Uitgestorven perron (Alkmaar Noord)  (Foto: FOK!)
Uitgestorven perron (Alkmaar Noord) (Foto: FOK!)

Zuid-Holland aan de slag met voedselverspilling

De provincie Zuid-Holland wil een impuls geven aan de aanpak van voedselverspilling in de regio. Hiervoor stelt de provincie, samen met de stichting Samen tegen Voedselverspilling, een Kwartiermaker Voedselverspilling aan. Deze gaat in gesprek met marktpartijen en netwerken over de kansen die zij zien, en brengt ze waar nodig met elkaar in contact.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Land- en tuinbouw): “Juist in Zuid-Holland liggen er kansen om vraag en aanbod van voedsel goed op elkaar aan te laten sluiten. Bijvoorbeeld door aanwezigheid van de tuinbouwsector, melkveehouderij en akkerbouw, de Rotterdamse haven met veel import van voedsel én een groot aantal inwoners. Als we deze ketens beter op elkaar kunnen laten aansluiten kunnen we verspilling minimaliseren.”

Rol voor provincie
Uit een verkennend onderzoek is gebleken dat er bij de aanpak van voedselverspilling een rol voor de provincie is weggelegd, onder meer op het gebied van ‘verbinden en agenderen’. Hiermee gaat de kwartiermaker nu aan de slag. Bom-Lemstra: “De kwartiermaker inventariseert de kansen die bijvoorbeeld producenten, logistieke bedrijven en supermarkten zien. Hij brengt ze samen en helpt bij het formuleren van gezamenlijke ambities. Daarna is het aan de marktpartijen en andere netwerkpartners het stokje weer over te nemen. Wij kunnen inzicht en contacten bieden, uiteindelijk moeten bedrijven het doen.” Bij deze inzet werkt de provincie samen met de stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Startups denken mee
Andere rol voor de provincie is volgens de verkenning ‘stimuleren en uitdagen’. Hierbij past ook inzet van de provincie zoals die nu al wordt gedaan. Zo is naar aanleiding van de coronacrisis gestart met een programma waarbij startups oplossingen bedenken voor vraagstukken die deze crisis met zich meebrengt. Eén daarvan focust zich op voedselverspilling. Zo wordt startups gevraagd na te denken over mogelijkheden om gezonde, verse overschotten te herverdelen naar sociaaleconomisch kwetsbare doelgroepen. De komende tijd zal hieraan verder gewerkt worden, in samenwerking met Stichting Shareaty en andere geïnteresseerde partijen.

Ondertussen werkt de provincie ook in de eigen organisatie aan vermindering van voedselverspilling. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld via de app ‘Too Good to Go’ een box met overgebleven voedsel uit het bedrijfsrestaurant aanschaffen. Ook wordt de voedsel-afvalstroom gemonitord zodat kan worden bijgestuurd in de keuken. Sinds de start is de verspilling met 11% teruggebracht.

Tbs met voorwaarden na steekpartij in Amstenrade

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag tbs met voorwaarden opgelegd aan een 23-jarige man. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag op een plaatsgenoot tijdens een ruzie. De rechtbank Limburg legde de man eerder tbs met dwangverpleging op.

Ruzie met plaatsgenoot
Op 31 mei 2018 hadden de man en het slachtoffer al onenigheid, de man schopte toen het slachtoffer tegen zijn kaak. Een dag later kwam het opnieuw tot een aanvaring nadat de mannen elkaar hadden uitgedaagd via WhatsApp. De man probeerde het slachtoffer te doden door 15 keer met een mes op hem in te steken. Het slachtoffer raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. Naast fysieke littekens van de verwondingen, kampt het slachtoffer nog steeds met mentale problemen die hem belemmeren zijn leven weer op te pakken.

Civiele zorgmachtiging
De man was op het moment van de steekpartij psychotisch. Om die reden verklaarde de rechtbank Limburg de man volledig ontoerekeningsvatbaar en legde hem geen gevangenisstraf op. In hoger beroep verzocht de verdediging het hof een zorgmachtiging tot verplichte zorg te verlenen. Die mogelijkheid bestaat sinds 1 januari 2020 toen de strafrechtelijke maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor maximaal 1 jaar is komen te vervallen. De zorgmachtiging regelt het verlenen van verplichte zorg gedurende een halfjaar aan mensen met een psychische aandoening.

Onderzoek door deskundigen
De man is door verschillende deskundigen onderzocht. Daaruit blijkt dat er bij de man sprake is van een psychotische stoornis en een cocaïneverslaving. Inmiddels is het inzicht van de man in zijn problematiek aan het toenemen, maar nog steeds gebrekkig. De deskundigen oordelen dan ook dat het recidiverisico nog altijd groot is. Daarom wordt een langdurige, psychiatrische behandeling en begeleiding geadviseerd.

Oordeel van het hof
Het hof volgt de bevindingen en aanbevelingen van de deskundigen met betrekking tot de noodzaak van een langdurige psychiatrische behandeling en begeleiding om het risico op herhaling in te dammen. Een zorgmachtiging van een halfjaar biedt volgens het hof onvoldoende garanties voor de daarvoor vereiste behandelduur en behandeldruk. Daarom legt het hof geen zorgmachtiging, maar een tbs met voorwaarden op. De voorwaarden houden onder meer in dat de man een langdurige behandeling in een forensische kliniek moet ondergaan. De man heeft daarmee ingestemd. Als de man de voorwaarden niet naleeft kan er alsnog worden overgegaan tot tbs met dwangverpleging.

De man moet aan het slachtoffer ook nog een schadevergoeding van bijna 14.500 euro betalen en de kosten voor rechtsbijstand vergoeden.

Algemene Rekenkamer onderzoekt bestrijding coronacrisis

De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar verschillende aspecten van de bestrijding van de coronacrisis. Er staan 4 activiteiten op stapel: 3 onderzoeken, die na de zomer tot publicaties gaan leiden, en een monitor om genomen maatregelen in kaart te brengen.

Eén onderzoek is gericht op het beleid en de capaciteit om mensen te testen op het coronavirus en op de ervaringen met de toegang tot de testen. Een tweede onderzoek zoomt in op de risico’s voor de overheidsfinanciën als gevolg van leningen en garanties die zijn verstrekt. Dat zal dit in oktober/november verschijnen. Het derde onderzoek neemt de steunmaatregelen aan grote ondernemingen onder de loep. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is beschrijvend en zet de lessen uit eerdere ervaringen met overheidssteun aan bedrijven op een rij. Dit leidt tot een overzicht dat eind juni zal worden gepubliceerd. Het tweede deel bestaat uit onderzoek naar de toepassing van die lessen bij gevallen waarin steun is verleend. Dit staat voor dit najaar op de rol.

Monitor
De Algemene Rekenkamer zal hiernaast nationaal, binnen de Europese Unie en wereldwijd de vinger aan de pols houden. Op nationaal gebied gaat de Rekenkamer de maatregelen die het Rijk neemt om de coronacrisis te bestrijden in kaart brengen en volgen. De monitor gaat vanaf eind juni via de website van de Algemene Rekenkamer parlement en samenleving inzicht bieden in de opzet, kosten en beoogde effecten van regelingen die zijn getroffen. De monitor zal regelmatig ververst worden.

Op Europees niveau worden de ontwikkelingen in het beleid van de Europese Unie gevolgd. Dit heeft al geleid tot een aanvulling van de informatie over de EU op de website van de Algemene Rekenkamer. Hierin is een overzicht te vinden van financiële maatregelen van de EU tegen de economische en maatschappelijke effecten naar aanleiding van de virusuitbraak. Ook wordt bijgehouden wat andere rekenkamers in het kader van de coronacrisis ondernemen.

Naast de 4 activiteiten die nog dit jaar tot publicaties gaan leiden, zal de bestrijding van de coronacrisis centraal komen te staan in het verantwoordingsonderzoek over het lopende jaar.

‘Parlement, let op uw saeck!’
Met de onderzoeken naar de bestrijding van de coronacrisis wil de Algemene Rekenkamer gestalte geven aan haar overtuiging dat de democratische spelregels ook in tijden van nood hoog in het vaandel moeten blijven staan. Bij de overhandiging van de verantwoordingsstukken over 2019 aan de Tweede Kamer, op 20 mei 2020, zette president Arno Visser dit kracht bij met de uitspraak: “Die regels zijn niet alleen voor de makkelijke momenten, maar ook voor crisistijd en crisismaatregelen. Parlement, let op uw saeck!” Visser pleitte er toen ook voor om te blijven leren van het verleden, ook al lijkt de situatie uniek.

Politie doet inval aan de Zoete Inval in Breda

De politie trof zondagavond 7 juni een hennepkwekerij aan in een woning aan de Zoete Inval in Breda. De twee aanwezige mannen, een 38-jarige man uit Wormerveer en een 32-jarige man uit Ridderkerk, zijn aangehouden. Zij probeerden te ontkomen, maar werden met behulp van de politiehelikopter opgepakt.

Medewerkers van een energiebedrijf waren bij het adres en roken onraad. Er hing een sterke henneplucht, waarop de politie werd ingeschakeld. Toen de agenten ook het vermoeden kregen dat er mogelijk een hennepkwekerij in de woning aanwezig was, gingen zij naar binnen. Hier troffen zij een kwekerij met ruim 600 planten aan. Daarnaast was er sprake van diefstal van stroom en water.

Politiehelikopter
Agenten zagen dat er twee personen via het dak van de naastgelegen garage probeerden te ontkomen. Een van hen kon direct worden aangehouden, de ander vluchtte een bedrijventerrein op. Met behulp van de politiehelikopter werd de man uit Wormerveer uiteindelijk aangehouden op de Valveeken. Beiden zitten vast voor verder onderzoek.

Politie zoekt getuigen na schietincident

In het kader van elkaar aanspreken op onwenselijk gedrag een berichtje uit Brunssum. Zondagavond rond 23.00 uur werd daar door een onbekende man vermoedelijk een schot gelost in een parkje aan de Schutterstraat in Brunssum. Er raakte niemand gewond.

Een man die door het Schutterspark wandelde sprak een passerende scooterrijder aan met de opmerking dat hij daar niet mocht rijden. De scooterrijder stopte een stukje verderop, haalde iets uit zijn kleding en loste vervolgens een schot. Daarbij raakte niemand gewond. Het is op dit moment onduidelijk waarmee de man heeft geschoten.

Na het schot reed de man met zijn scooter er tussenuit. Hij droeg donkere kleding, onder andere een hoody. Hij reed op een donkere scooter. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie gaat samenwerken met Tweakers

Onder de naam ‘Blueweb’ start de politie vanaf 8 juni 2020 een samenwerking met het grootste technologieplatform van Nederland: Tweakers. ‘We vragen communityleden van technologieplatform Tweakers mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen,’ zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie.

‘Het publiek betrekken bij opsporingsonderzoeken is essentieel voor het oplossen van misdrijven. Om die reden hebben we als politie ook de bevoegdheid om - met toestemming van het Openbaar Ministerie - het publiek te betrekken bij de opsporing. De meest succesvolle manier waarop we dit al tientallen jaren doen, is het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht,’ zegt Franki Klarenbeek. ‘Wekelijks kunnen we opsporingsonderzoeken oplossen dankzij tips en informatie van de kijkers.’

Nu criminelen steeds vaker technologie gebruiken, is Blueweb een logische stap voor de politie: ‘We delen opsporingsinformatie uit cybercrime-onderzoeken met een doelgroep die bijzonder veel digitale kennis en ervaring heeft en bovendien heel groot is: Tweakers heeft miljoenen bezoekers per maand en meer dan 700.000 leden.’

’Wij hebben met onze experts en community enorm veel kennis in huis en het zijn mensen die écht leven voor tech. Mooi om te zien dat ons tech-platform nu haar steentje kan bijdragen om online misdrijven op te lossen’, vertelt Wanja Allessie, Directeur DPG Technology van Tweakers.

Blueweb start met onderzoek ‘26Ramsey’
Blueweb start als pilot met het opsporingsonderzoek ‘26Ramsey’. ‘Dit onderzoek gaat over criminelen die factuurfraude pleegden door facturen van bedrijven te onderscheppen en de betalingsgegevens aan te passen. Zo zijn alleen al binnen het onderzoek 26Ramsey vele honderdduizenden euro’s buitgemaakt en witgewassen via Bitcoinconstructies. Daarnaast werd er vacature- en identiteitsfraude gepleegd,’ legt rechercheur Maarten van het Team High Tech Crime uit.

26Ramsey is een onderzoek dat al langere tijd draait bij het Team High Tech Crime van de politie. Digitaal rechercheurs hebben zeer intensief onderzoek verricht. Met mooie resultaten, maar nog zonder aanhoudingen. ‘We denken dat communityleden van Tweakers het onderzoek verder kunnen brengen, net zoals de kijkers van Opsporing Verzocht dat doen.’

Deelnemen aan de proef
Geïnteresseerde communityleden van Tweakers kunnen zich vanaf 8 juni aanmelden om mee te doen aan de proef. Tweakers selecteert daarna zelf leden met expertise op verschillende gebieden. Maarten: ‘Daarvoor maakt Tweakers op zijn platform een besloten groep aan waar wij dan de onderzoeksvragen plaatsen. Hiermee hopen we natuurlijk dat die communityleden nieuwe inzichten aandragen. Het zijn doorgaans mensen die banen hebben in de ICT. Dus het is goed mogelijk dat ze bepaalde software of andere dingen herkennen of dat ze inzicht hebben in bepaalde ingewikkelde processen op het internet.’

Zwijndrechtse meiden (15 en 17) aangehouden voor gewapende beroving

Een 56-jarige Dordtse had nooit kunnen bedenken dat zij op een zondagmiddag in de drukke binnenstad onder bedreiging van een vuurwapen zou worden beroofd. En toch gebeurde dat. Bijna, want toen de vrouw aangaf niet in het bezit te zijn van iets van waarde, gingen de daders er zonder buit vandoor. Even later konden de twee jonge verdachten, meiden van 15 en 17 jaar oud uit Zwijndrecht, door agenten met getrokken wapens worden aangehouden. Het wapen hadden zij nog bij zich, de echtheid wordt onderzocht.

Het slachtoffer liep rond 16.30 uur door het steegje van ‘t Hof, toen de twee meiden haar aanspraken. Ze richtten het wapen op haar en vroegen geld. Toen de vrouw zich realiseerde in wat voor situatie ze zich bevond, wist ze uit te brengen dat ze dat niet bij zich had. De verdachten renden er toen vandoor. Het slachtoffer was zo geschrokken dat ze niet direct 112 kon bellen, maar kreeg gelukkig hulp van omstanders.

Op basis van de signalementen en met hulp van onder andere cameratoezicht, wisten toegesnelde agenten de verdachten snel weer te lokaliseren. Omdat zij mogelijk gewapend waren, werden zij op ’t Achterom door agenten met een vuurwapen in de hand gevorderd om mee te werken. Nadat het duo was aangehouden, vonden agenten in de handtas van een van hen het wapen. De echtheid daarvan wordt onderzocht.

De recherche doet verder onderzoek naar het incident, de verdachten blijven nog vastzitten.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Gegroet!

Het was gisteren een overwegend bewolkte dag. Verspreid over het land vielen er nog een paar buitjes, maar die waren lang zo zwaar niet meer dan de afgelopen dagen. Gisteravond regende het hier en daar nog wel even flink door. In Krommenie viel in totaal 27 mm tot gistermorgen vroeg. Overdag viel het verder wel mee. Het was wel heel fris buiten.

Ook vandaag is er niet zo veel kleur in het weer. De bewolking overheerst en zo her en der valt er een beetje regen of motregen. Ook nu verwacht ik hooguit 2 à 3 mm op de natste plekken. Misschien dat in de loop van de middag de zon er nog even doorheen prikt, maar of dat veel zal zijn waag ik te betwijfelen. Het wordt iestje zachter dan vandaag met maxima van 14 op de Wadden tot 18 in het zuidoosten. De wind draait naar het noorden en neemt toe naar matig tot vrij krachtig 4 tot 5.

Dinsdag en woensdag breekt de zon er vaker door, maar blijven de temperaturen nog gematigd. Vanaf donderdag lijkt het echt wat warmer te worden, maar neemt ook de kans op een flinke regen-of onweersbui toe.

Fijne week!  

Meer weer op FOK!

Baarnse Bossen (Foto: FOK!)
De Baarnse Bossen. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gemiddeld 500 euro coronacompensatie voor ontvangers kinderopvangtoeslag

Tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 konden kinderen enige tijd niet naar de kinderopvang. Ouders ontvangen naar verwachting gemiddeld 500 euro compensatie voor het doorbetalen van de eigen bijdrage. In totaal komen ongeveer 570.000 toeslagontvangers in aanmerking voor deze compensatie. Het aantal ouders met recht op kinderopvangtoeslag is in 2019 verder toegenomen tot 656.000. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over kinderopvang.

Via de kinderopvangtoeslag  worden werkende ouders grotendeels gecompenseerd voor de declarabele kosten van de formele opvang van kinderen in een kindercentrum, of via een geregistreerd gastouderbureau. Door de coronacrisis was de kinderopvang voor de meeste kinderen gesloten van 16 maart tot 11 mei 2020. Vanaf 11 mei mochten de opvanglocaties aangepast weer open, en vanaf 8 juni mogen ze weer volledig open. Ouders die de eigen bijdrage voor de kinderopvang in deze periode hebben doorbetaald, krijgen hiervoor volledige compensatie van het Rijk. Dat geldt ook voor ouders die gebruik maakten van noodopvang, omdat zij een cruciaal beroep hebben. De compensatie bedraagt naar verwachting gemiddeld 500 euro per toeslagontvanger.

Gemiddeld 500 euro eigen bijdrage kinderopvang tijdens coronamaanden
Tijdens de (gedeeltelijke) sluiting van de kinderopvang gedurende 12 weken in het voorjaar van 2020 ontvingen 570.000 ouders gemiddeld ruim 1,3.000 euro aan kinderopvangtoeslag. Hiermee werd 72 procent van hun declarabele opvangkosten vergoed. Ouders betaalden de resterende 28 procent van deze opvangkosten zelf. Dat komt neer op een bedrag van gemiddeld 500 euro, variërend van 390 euro voor ouders met 1 kind, tot 800 euro voor ouders met 3 of meer kinderen in de opvang.

Voor bijna 18 procent van de toeslagontvangers bedraagt de compensatie minder dan 100 euro. Bijna een kwart ontvangt een compensatie tussen de 200 en 400 euro. Ruim 27 procent ontvangt een compensatie van 600 euro of meer. Bijna de helft van de toeslagontvangers met 3 of meer kinderen in de opvang ontvangt een compensatie van meer dan 600 euro.

Aantal kinderen in formele kinderopvang nadert 1 miljoen
In 2019 ontvingen 656.000 ouders kinderopvangtoeslag. Het aantal kinderen in de formele kinderopvang steeg ten opzichte van 2018 met ruim 39.000 tot bijna 986.000. Sinds 2014 is het aantal kinderen in de formele kinderopvang met bijna 231.000 toegenomen. Deze groei is onder meer het gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen tot kinderdagverblijven, waardoor ouders ook toeslag ontvangen voor deze vorm van peuteropvang. Mits ze beiden werken, of een opleidings- of inburgeringstraject volgen. Ook de buitenschoolse opvang vangt steeds meer kinderen op. Ten opzichte van 2018 vingen de kindercentra ruim 28.000 kinderen meer buiten schooltijd op. Het aantal kinderen dat buitenschools door erkende gastouders wordt opgevangen is juist gedaald ten opzichte van 2018.

Ouderbijdrage in 2019 gemiddeld 1.800 euro
In 2019 bedroegen de declarabele kosten aan kinderopvang per toeslagontvanger 6.500 euro, 500 euro meer dan in 2018. Hiervan werd gemiddeld 73 procent vergoed door de kinderopvangtoeslag (4.700 euro). Voor het eerst keerde de Belastingdienst meer dan 3 miljard euro aan kinderopvangtoeslag uit. Zelf betaalden ouders de resterende 27 procent van de declarabele opvangkosten. In 2015 betaalden ouders gemiddeld nog 38 procent van de opvangkosten zelf.

Aantal kinderen in opvang bepaalt eigen bijdrage
De hoogte van de toeslag die ouders ontvangen, en de betaalde eigen bijdrage, zijn onder meer afhankelijk van het aantal kinderen in de opvang. Ouders met 1 kind in de opvang ontvingen in 2019 gemiddeld 3.100 euro kinderopvangtoeslag, en betaalden een eigen bijdrage van 1.300 euro (29 procent van de totale opvangkosten). Ouders met 3 of meer kinderen betaalden zelf gemiddeld 3.000 euro, wat neer komt op 25 procent van de totale kosten.
Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Elkaar aanspreken op onwenselijk gedrag meer op platteland dan in stad

Bijna de helft van de Nederlanders zei in 2019 dat mensen in de buurt elkaar durven aan te spreken op onwenselijk gedrag. Op het platteland gaf men dit vaker aan dan in verstedelijkte gebieden. Ook over andere onderwerpen die te maken hebben met de sociale samenhang in de buurt werd op het platteland positiever geoordeeld dan in de stad. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2019.

In de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor is 135 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder een aantal stellingen voorgelegd over de sociale samenhang in de eigen woonbuurt. Naast het durven aanspreken op onwenselijk gedrag gaat het om omgangsvormen, het thuis voelen, de saamhorigheid en de contacten in de buurt.

46 procent vond in 2019 dat de mensen in de buurt elkaar durven aan te spreken op onwenselijk gedrag; 16 procent vond dit niet. Mannen waren het met deze stelling vaker eens dan vrouwen (50 tegen 43 procent), jongeren vaker dan ouderen (53 tegen 40 procent).

Aanspreken op onwenselijk gedrag meer op platteland dan in stad
Bewoners van het platteland zeiden vaker dat mensen elkaar in de buurt durven aan te spreken op onwenselijk gedrag dan stedelingen. In weinig- of niet-stedelijke gebieden vond dit ruim de helft (53 procent) tegen 44 procent in sterk stedelijke gebieden en 40 procent in zeer sterk stedelijke gebieden.

Op platteland meer sociale samenhang in de buurt
Het aandeel dat zei dat mensen in de buurt op een prettige manier met elkaar omgaan varieert van 79 procent in niet-stedelijke gebieden tot 65 procent in zeer sterk stedelijke gebieden. Ruim de helft van de bewoners van niet-stedelijke gebieden zei dat ze in een gezellige buurt wonen waar mensen elkaar helpen en dingen samen doen, tegen ruim 1 op de 3 in zeer sterk stedelijke gebieden. Het minst waren Nederlanders het eens met de stelling dat ze veel contact hebben met andere buurtbewoners. Ook hier oordeelden bewoners van het platteland vaker positief dan stedelingen (47 procent tegen 29 procent).

In oosten en noorden meer aanspreken op ongewenst gedrag
In Overijssel, Drenthe, Gelderland en Friesland zei 50 procent of meer dat men elkaar in de buurt durft aan te spreken op onwenselijk gedrag. Het laagst was dit aandeel in Limburg, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland waar minder dan 45 procent dit aangeeft. In het algemeen is de sociale samenhang in de buurt het sterkst in oostelijke en noordelijke provincies, met uitzondering van Groningen. Het zwakst was deze in Zuid- en Noord-Holland en in Flevoland.

In de grote steden en in Zuid-Limburg en Flevoland minder aanspreken op onwenselijk gedrag
In de gemeenten met meer dan 70.000 inwoners zei gemiddeld 42 procent dat men elkaar durft aan te spreken op onwenselijk gedrag. De cijfers liepen uiteen van 28 procent in Heerlen tot 54 procent in Sùdwest-Fryslân. In vooral de drie grote steden in het westen van het land en in de grote gemeenten van Zuid-Limburg en Flevoland zeiden relatief weinig inwoners dat men elkaar aanspreekt op onwenselijk gedrag. Verhoudingsgewijs veel inwoners zeiden dit in minder verstedelijkte gemeenten als Sùdwest-Fryslân, Westland, Emmen, Meierijstad en Almelo. Een vergelijkbaar patroon is zichtbaar in het oordeel over de sociale samenhang in de buurt.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.