FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 juni 2020

Politieduikers rukken uit voor wasmachine in water

Duikers van de politie zijn vanmiddag uitgerukt naar de Stadionkade in Amsterdam-Zuid, nadat magneetvissers daar een zwaar voorwerp hadden aangetroffen. De magneetvissers troffen in eerste instantie daar een luchtdrukwapen in het water aan. Toen zij verder zochten, stuitten ze op een voorwerp dat ze niet uit het water konden krijgen.

Vanwege de vondst van het luchtdrukwapen, besloten duikers van de politie onderzoek te doen naar het zware voorwerp dat in het water lag. Onderzoek wees uiteindelijk uit dat er een wasmachine in het water lag. Bekijk bij onze collega's van AT5 een video over dit item. 

Schalke 04 wint weer niet en evenaart negatief clubrecord; Augsburg - K÷ln onbeslist

Schalke 04 is er zondag opnieuw niet in geslaagd om te winnen in de Bundesliga. Het werd op bezoek bij 1. FC Union Berlin 1-1. Schalke evenaarde daarmee een negatief clubrecord uit 1993. Voor Schalke was het wel het eerste punt sinds de hervatting van de competitie.

Schalke was al heel lang bezig aan een vrije val in de Bundesliga. De ploeg uit Gelsenkirchen stond in december nog op de derde plek, maar won in januari voor het laatst en daalde af naar plek tien. De bezoekers moesten winnen om te voorkomen dat een negatief clubrecord uit 1993 zou worden geëvenaard. Toen lukte het Schalke in twaalf wedstrijden op rij niet om te winnen. Nu stond de teller op zeven nederlagen en vier gelijke spelen. Na de coronabreak gingen zelfs alle vier de wedstrijden verloren.  Anthony Ujah gaf namens de thuislub de bal na elf minuten op fraaie wijze mee aan Robert Andrich, die het op een lopen zette en de 1-0 binnenschoof.

Na de 1-0 hoopte Florian Hübner de score te verdubbelen, maar ook hij werkte de bal naast het doel. Union was de betere ploeg en het was dan ook verrassend dat Schalke na een klein half uur op gelijke hoogte kwam. Daniel Caligiuri speelde Jonjoe Kenny aan, die besloot om van afstand uit te halen. Met een knal in de verre hoek was keeper Rafal Gikiewicz kansloos en stond het bij rust gelijk: 1-1.

In de tweede helft was de wedstrijd meer in balans. Tot vele kansen kwam het echter niet. Beide ploegen moesten met een punt genoegen nemen. Union heeft nu vier punten meer dan nummer zestien Fortuna Düsseldorf, terwijl Schalke weer niet won en met 38 punten op plek tien bleef.

Update 20.05 uur

FC Augsburg en 1. FC Köln hebben zondag een punt overgehouden aan hun competitiewedstrijd, die pas in de slotfase leuk werd. De thuisploeg maakte in de eerste helft een goede indruk, miste een uitgelezen kans op 1-0, kwam vervolgens op achterstand en maakte vliegensvlug gelijk. Het werd 1-1. 

Augsburg was beter in de eerste helft, maar kwam niet tot scoren. Mede dankzij Köln-doelman Timo Horn, die na de gestopte strafschop nog een poging van Florian Niederlechner tegenhield met zijn vuisten. Horn had de strafschop zelf veroorzaakt. Na rust had Köln meer in te brengen. In de slotfase leverde dat een goal op. Ehizibue stoomde op aan de rechterkant en gaf voor op Ismail Jakobs. Die bediende op zijn beurt invaller Anthony Modeste en zag de spits de score openen: 0-1. Kort daarna lag de bal er echter al aan de andere kant in toen Philipp Max voor de gelijkmaker zorgde. Zo pakten beide ploegen toch één punt.

Beide teams hadden twee extra punten goed kunnen gebruiken om bij de degradatiestreep vandaan te blijven. Augsburg staat daar nu vier punten vandaan op de dertiende plek met 32 punten. Köln staat één plek hoger en heeft 35 punten. 

V&A: Wat zou jij willen weten van iemand die in de vrouwenhandel heeft gezeten?

Proizvod: (n.) product [pro'dykt] (Kroatisch voor ‘product). Justin Zeit doet in het boek Proizvod, dat afgelopen maand uitkwam, tot in detail een boekje open de vrouwenhandel in Europa. Regelmatig worden er boeken uitgebracht uit naam van een slachtoffer, maar zelden wordt een verhaal vanuit het perspectief van de dader geschreven. 

25 jaar na dato vertelt Justin vanuit zijn eigen ervaringen tot in detail waarom en hoe het hoofdpersonage in zijn boek tot zijn daden kwam. Ook hoe hij uiteindelijk uit het wereldje stapte en hoe het boek tot stand is gekomen. Hij wil dat er meer aandacht aan mensenhandel / smokkkel wordt besteed en dat de politiek de ogen opent. Het is een hele schimmige wereld waarin daders vaak jarenlang ongemerkt hun gang kunnen blijven gaan omdat er gewoon totaal geen zicht op is.

Justin: "Volgens mij is ‘Proizvod' het eerste boek met zo veel informatie van binnenuit. Ik heb niet eens veel aan de werkelijkheid veranderd en mogelijk krijg ik problemen met bepaalde mensen. Maar dat durf ik wel aan, er is nu lang genoeg gezwegen. Dit verhaal moet gewoon verteld worden. De bron van deze gruwelijkheden moet bespreekbaar zijn en ik wil mijn steentje bijdragen. Daarom wordt ook een bedrag van elk verkocht boek aan een organisatie die de slachtoffers helpt gedoneerd."

FOK! heeft Justin bereid gevonden om jullie vragen te beantwoorden. Tot en met dinsdagavond kunnen jullie vragen wat je wil, woensdag gaan de vragen gebundeld naar hem toe, waarna we na de antwoorden komend weekend zullen publiceren in een nieuw artikel. Wat zou jij willen weten van Justin? 

Proizvod (Foto: Justin Zeit )
Proizvod (Foto: Justin Zeit )

Bejaarde spookrijdster in Westerscheldetunnel

De oostbuis van de Westerscheldetunnel richting Borssele is zondagmiddag even afgesloten geweest vanwege een spookrijdster. De politie twijfelt of de automobiliste de capaciteit bezit om een auto te besturen.

Rond 14.35 uur kreeg de politie een melding van een spookrijder op de Westerscheldetunnelweg. De spookrijder was uiteindelijk omgedraaid en naar het gesloten tolplein gereden. Agenten troffen een bejaarde vrouw (80) uit Zaamslag aan. Ze had in Zeeuws-Vlaanderen de laatste afslag gemist. Toen ze zag dat zij de Westerscheldetunnel in moest rijden, was ze omgedraaid.

Veiligheid
Toen agenten de videobeelden op het kantoor van de Westerscheldetunnel bekeken, zagen ze dat andere weggebruikers moesten uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Nadat ze terug richting Zeeuws-Vlaanderen reed, stuitte de automobiliste op de slagbomen, die ondertussen voor de veiligheid van het overige verkeer waren gesloten. De vrouw keerde nogmaals en reed daarna met lage snelheid door de tunnel tot aan het tolplein.

Rijvaardigheidscursus
De vrouw wordt door de politie aangemeld voor een rijvaardigheidscursus bij het CBR, omdat de agenten twijfelen of zij geschikt is om aan het verkeer deel te nemen. Daarna hebben ze haar richting Zeeuws-Vlaanderen begeleid.

Schrijfster Harry Potter onder vuur na uitleg 'concept vrouw'

In de huidige wereld is het niet makkelijk meer om de juiste woorden te vinden om iets te omschrijven. Woorden, die eeuwenlang voor vanzelfsprekend gehouden werden, zijn hedentendage kwetsend en enorm schokkend om te horen voor een beperkte groep mensen.

Veelal behoren de hardst roepende, geschokte, mensen zelf niet tot die groep, maar denken ze dat ze vooral voor een bepaalde minderheidsgroep moeten spreken. Dat zie je vooral in de Verenigde Staten, waar Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling onder vuur is komen te liggen van hen die transseksuelen willen beschermen.

Rowling reageerde op Twitter op een artikel in Devex, een mediaplatform voor ontwikkelaars. Zij hadden een artikel uitgebracht met de titel 'Het creeëren van een gelijkwaardiger post-COVID19-wereld voor hen die menstrueren'.

Rowling kon de ironie van deze schrijfwijze zien en reageerde vervolgens. "'Hen die menstrueren'. Ik ben er zeker van dat we daar vroeger een naam voor hadden. Brouwen? Grouwen? Drouwen?"

'Cancelcultuur'
Daar had Rowling echter niet aan de Twitter-gemeenschap gedacht. De transfielen, zo je wil. Deze vielen over Rowling heen want transmannen (vrouwen die de uiterlijke kenmerken van een man willen hebben) kunnen immers ook menstrueren. Dat transmannen nog steeds vrouwen en geen mannen zijn, gaat er niet in blijkbaar.

Uiteraard werd er weer om het hardst geroepen om alle producten van Rowling nooit meer aan te schaffen, de zogenaamde 'cancelcultuur van links' kwam weer op stoom. Alsof de miljardaire daar ooit van onder de indruk zou zijn.

Rowling reageerde beheerst op alle haat. "Als sexe niet zou bestaan, dan zouden alle vrouwen uit de geschiedenis gewist worden. Dan zou er geen 'same-sex' huwelijken bestaan. Ik ken en hou van transmensen, maar het uitwissen van het concept sexe zorgt ervoor dat voor velen de kans om hun leven zinvol te bespreken wordt ontnomen."

"Het uitspreken van de waarheid is geen haat. Het idee dat iemand zoals ik, die transmensen al lang omarm, transmensen haat omdat ik het begrip sexe begrijp is onzin."

Toch was dit niet voldoende voor de witte ridders van Twitter. LGBTQB==D-organisatie GLAAD vond het maar onzin wat Rowling schreef en vindt dat zij zich vereenzelvigt met een ideologie dat moedwillig feiten verdraait over genderidentiteit en mensen die trans zijn. "In 2020 is er geen excuus meer om transgenders aan te vallen. Wij blijven achter de transjeugd staan die opgegroeid is met haar boeken en nu zo geraakt worden door haar onnauwkeurige en wrede woorden."

Rowling is al vaker onder vuur komen te liggen, nadat ze eerder soortgelijke meningen had geuit. In december 2019 kreeg ze kritiek op het ondersteunen van een onderzoeker die haar baan verloor nadat ze had gezegd dat iemand zijn biologische geslacht niet kan veranderen.

Weghorst deelt nieuwe dreun uit aan Werder Bremen

VfL Wolfsburg heeft dankzij Wout Weghorst de uitwedstrijd bij Werder Bremen gewonnen. Bij de club van Davy Klaassen worden de problemen bij de degradatiestrijd in de Bundesliga nu wel erg groot. Het werd 0-1. 

Als er mensen wel naar het stadion waren gekomen, hadden ze waarschijnlijk hun geld teruggeist. Het was een povere wedstrijd. Het was Weghorst die de grootste kans van de eerste helft kreeg. Na een goede actie verscheen de Wolfsburg-spits in de dertiende minuut alleen voor Jiri Pavlenka. De inzet met buitenkant rechts was echter niet goed genoeg om de doelman te kloppen. In het regenachtige Bremen was het spel van beide ploegen ongekend slordig, er waren amper kansen. Zo leek het 0-0 te worden.

Eén goede uitbraak van Wolfsburg in de slotfase maakte uiteindelijk het verschil. Felix Klaus gaf vanaf de rechterflank goed voor richting Weghorst en de goalgetter kopte van dichtbij raak in de verre hoek. Voor Weghorst was de 0-1 al zijn twaalfde goal van het seizoen in de Bundesliga. Het was bovendien een belangrijk doelpunt, want Wolfsburg heeft als nummer zes van Duitsland nu een marge van twee punten ten opzichte van concurrent 1899 Hoffenheim bij de strijd om het laatste Europese ticket.

Werder Bremen zal moeten blijven vechten voor het voortbestaan in de Bundesliga. De ploeg met Klaassen, die in de slotfase werd gewisseld, staat zeventiende en heeft nog vier speelrondes om concurrent Fortuna Düsseldorf in te halen. Als Werder zestiende wordt, heeft het in ieder geval nog de kans om via een play-off degradatie te ontlopen.

Explosief materiaal aangetroffen na mogelijke ontvoering

De politie heeft zaterdagochtend 6 juni in Amsterdam Noord in een berging explosief materiaal aangetroffen. Hier het bericht hierover op FOK! Dit is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt. De politie kwam in de berging terecht nadat zij een melding hadden gekregen van een ontvoering.

Het 26-jarige slachtoffer waarschuwde zaterdag 6 juni in de vroege ochtend de politie nadat hij naar eigen zeggen was ontvoerd. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer de avond ervoor in een berging aan de Bovenkruier was vastgehouden, waarna hij later in Amsterdam-Zuidoost is afgezet.

Tijdens de doorzoeking in de berging trof de politie explosief materiaal aan waarbij er geen sprake was van gevaar voor omwonenden. De politie achterhaalde door intensief onderzoek de auto waarin het slachtoffer werd ontvoerd en heeft deze in de buurt van Arnhem in beslag genomen ten behoeve van het sporenonderzoek.

Mensen die meer informatie hebben en nog niet met de politie gesproken hebben worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of door het tipformulier in te vullen. 

COVID-19: 239 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 47.574 en 6013

Tot en met 7 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 47.574 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 239 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.789 (+4) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6013 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Slachtoffer steekpartij overleden, verdachte aangehouden.

Een 36-jarige man is afgelopen nacht neergestoken en aan zijn verwondingen overleden. Dit gebeurde rond 03:30 uur op de Hoogvlietstraat in Den Haag. De verdachte ging er vandoor op de fiets, maar is na een snelle zoektocht verderop aangehouden door de politie.

De twee mannen kregen ruzie in de woning van het slachtoffer aan de Hoogvlietstraat. Hierbij is een gevecht ontstaan, waarna het slachtoffer is gestoken met een mes. Een getuige belde 112 waarna politie en de trauma helikopter aankwamen. De hulpdiensten hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hij overleed ter plekke.

De verdachte was weggefietst, maar werd na een snelle zoektocht door agenten aangehouden op de Melis Stokelaan. De verdachte is een 40-jarige man uit Voorburg. Het onderzoek naar het steekincident is in volle gang. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

NBA hervat op 31 juli

De dertig teams die samen de NBA vormen zijn na lang overleg tot een overeenkomst gekomen: het lopende seizoen zal worden afgemaakt. De 22 teams die nog een kans maken op de play-offs zullen het seizoen uitspelen in Disney World, Orlando. De eerste wedstrijden zullen op 31 juli worden gespeeld. De finaleserie zal in oktober worden afgerond.

Het huidige NBA-seizoen kwam vanwege de Corona-crisis tot een abrupt einde. Op 11 maart werd de laatste wedstrijd gespeeld. Al snel werden verkennende gesprekken gevoerd tussen verschillende topspelers en teameigenaren of er een intentie was om het seizoen af te maken. De intentie bleek er wel te zijn, niet in de laatste plaats omdat de budgetten van teams en dus de salarissen van NBA-spelers afhankelijk zijn van de totale inkomsten die de NBA genereert. 

Er moesten echter nog wel wat praktische zaken worden afgestemd. Allereerst de gezondheid van de spelers en staf. Er is gekozen voor een campus-achtige locatie, die afgesloten kan worden voor mensen die niet noodzakelijk zijn. Het Walt Disney World Resort biedt deze ruimte en kan een paar maanden lang de spelers, begeleidende staf, scheidsrechters en ander noodzakelijk personeel huisvesten. Om het risico op verspreiding te mimimaliseren, mag in principe niemand de campus verlaten en betreden en zal er regelmatig worden getest op het Corona-virus.

Een tweede dilemma was hoeveel teams moesten worden toegelaten en hoeveel wedstrijden van reguliere seizoen nog gespeeld moesten worden. Gekozen is om de acht ploegen per conference uit te nodigen die op een play-off plaats staan, plus de ploegen die nog een kans maken op een play-off plaats als er nog acht wedstrijden worden gespeeld. Dit betekent dat er negen teams in de Eastern Conference strijden om acht plaatsen. In het westen hebben nog dertien teams een kans. Dit zijn de teams die het seizoen afmaken:

Eastern Conference

 • Milwaukee Bucks
 • Toronto Raptors
 • Boston Celtics
 • Miami Heat
 • Indiana Pacers
 • Philadelphia 76ers
 • Brooklyn Nets
 • Orlando Magic
 • Washington Wizards

Western Conference

 • Los Angeles Lakers
 • LA Clippers
 • Denver Nuggets
 • Utah Jazz
 • Oklahoma City Thunder
 • Houston Rockets
 • Dallas Mavericks
 • Memphis Grizzlies
 • Portland Trail Blazers
 • New Orleans Pelicans
 • Sacramento Kings
 • San Antonio Spurs
 • Phoenix Suns

Opvallendste afwezige is de Golden State Warriors. De ploeg, die de afgelopen jaren drie titels won, staat op de laatste plaats in het westen. Hoewel Stephen Curry fit is, zal hij dit seizoen niet meer in actie hoeven te komen. Er was hoop dat Kevin Durant, dit jaar onder contract bij de Brooklyn Nets, door het opschorten van het seizoen hersteld zou zijn van zijn achillespeesblessure, maar Durant heeft aangegeven zijn terugkeer tot volgend seizoen uit te stellen.

De 22 ploegen die het seizoen afmaken spelen elk nog acht wedstrijden. De eerste zeven ploegen van elke conference zijn rechtstreeks geplaatst voor de play-offs. De nummers acht en negen spelen, als het verschil tussen beide ploegen klein genoeg is, een mini-serie tegen elkaar voor de laatste play-off plaats. De ploeg die als eerste twee wedstrijden heeft gewonnen, mag naar de play-offs. De play-offs zullen net als altijd vier best-of-seven rondes zijn.

Vanwege het opschuiven van het huidige seizoen worden ook een paar andere data opgeschoven. De draft lottery zal op 25 augustus plaatsvinden en de daadwerkelijke draft op 15 oktober. Het volgende seizoen zal 1 december beginnen, aanzienlijk later dan normaal.

Een paar praktische problemen moeten nog ingevuld worden. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als een speler positief test op Covid-19. Ook leidt het ontbreken van publiek tot een uniek probleem. De microfoons kunnen feilloos registreren wat er op het veld wordt gezegd. De NBA staat er om bekend dat er op het veld veel 'trash talk' plaatsvindt, het verbaal onderuit halen van de tegenstander. Een NBA-fan watertandt van het idee dat je alles kan horen wat op het veld wordt gezegd, maar het zou voor de NBA geen goede reclame zijn om dit uit te zenden. Het zijn details, de NBA komt terug en dat telt.

Door het ontbreken van wedstrijden is er de afgelopen maanden weinig NBA-nieuws geweest. De Corona-crisis heeft de spelers ook geraakt. Diverse NBA-spelers zijn positief getest, maar niemand heeft daar last van ondervonden. Oud-NBA-speler Patrick Ewing is wel opgenomen geweest op de intensive care vanwege het virus, maar hij is inmiddels ontslagen en kan zich opmaken voor het nieuwe seizoen van het universiteitsteam van Georgetown, waar hij hoofdcoach is. Diverse spelers verloren familieden, met name Karl-Anthony Towns, wiens moeder stierf aan complicaties vanwege Covid-19.

Recent zijn veel NBA-spelers actief in de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Oud-NBA-kampioen Stephen Jackson was een goede vriend van George Floyd. Jackson leidde een demonstratie in Minneapolis. Andere spelers als Jaylen Brown, Damian Lillard, Stephen Curry, Klay Thompson en Giannis Antetokounmpo hebben meegelopen met demonstraties. Michael Jordan zegde liefst 100 miljoen dollar toe aan steun voor organisaties die opkomen voor burgerrechten van donkere Amerikanen.

De afgelopen maanden verloor de NBA twee inconen van de sport. Op 22 maart overleed Jerry Sloan. Sloan speelde tussen 1966 en 1976 bij de Chicago Bulls waarin hij twee keer tot de All Star game werd uitegnodigd. Zijn grootste successen behaalde hij als coach. Na een paar jaar bij de Bulls en als assistent bij de Utah Jazz werd hij in 1988 hoofdcoach van de Utah Jazz, een positie die hij 23 jaar zou bekleden. Twee maal haalde hij de NBA-finale waarin de Bulls van Michael Jordan beide keren te sterk bleken. Sloan was als hoofdcoach 1221 wedstrijden, slechts drie coaches wonnen meer wedstrijden.

Op 2 juni overleed Wes Unseld. Unseld speelde van 1968 tot 1981 bij de Baltimore (later Washington) Bullets. In zijn debuutjaar werd de center gekozen tot rookie van het jaar en ook tot beste speler van de NBA. Unseld speelde op de centerpositie, waar hij met 2 meter 1 als kleine speler werd gezien. Unseld was echter breed gebouwd en wist zich op het veld uitstekende te positioneren. Hij stond bekend als fenomenaal verdediger en rebounder. Ook werd hij geroemd om zijn outlet pass. Na een verdedigende rebound wist hij feilloos een vooruit gesnelde speler te bereiken met een pass over de lengte van het veld, een kwaliteit die in zijn tijd uniek was voor een center.

In 1978 bereikte Unseld het hoogtepunt van zijn carriere, toen hij de Bullets met Elvin Hayes naar hun eerste en vooralsnog enige titel leidde. In 1988 werd Unseld opgenomen in de Hall of Fame. In 1996 werd Unseld opgenomen in de prestigeuze lijst van 50 beste spelers uit de eerste 50 jaar van de NBA.

Unseld werd 74 jaar.

2020 kilo coca´ne tussen de bananen

De Douane heeft zaterdag 6 juni tijdens een controle in de Rotterdamse haven ruim 2020 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container geladen met bananen.

De container was afkomstig uit Guayaquil (Ecuador) en bestemd voor een bedrijf in Hongarije. De ontvanger heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken. De straatwaarde van deze partij cocaïne is ruim 151 miljoen euro.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

2020 kilo cocaine tussen de bananen (Afbeelding: Openbaar Ministerie)
2020 kilo cocaine tussen de bananen (Afbeelding: Openbaar Ministerie)

UFC: heerlijk avondje knokken zonder publiek

De UFC gaat lekker door met het plannen van evenementen. Zaterdagnacht was het alweer tijd voor UFC 250, met een op het oog niet spectaculair programma, maar wel met vechters die een show durfden neer te zetten. Helaas nog steeds zonder publiek in het trainingscentrum van de UFC in Las Vegas.

Sean O'Malley is zo'n vechter die nog niet echt bekend is bij het grote publiek, maar wel eentje is die mensen in de gaten moeten gaan houden. Na twaalf gevechten nog steeds ongeslagen. Doorgebroken door het talentenprogramma Dana White's Contender Series en voorlopig stelt deze spectaculaire bantamgewicht absoluut niet teleur.

Zaterdagavond was Eddie Wineland het slachtoffer om in de schaduw van O'Malley te staan. Het gevecht was in de eerste ronde al klaar en het is misschien het beste om gewoon te kijken naar het gemak waarmee O'Malley zich door de octagon beweegt.

Cody Garbrandt vs Raphael Assunção
Voormalig kampioen was gemotiveerd om eindelijk weer eens een overwinning te behalen na drie achtereenvolgende verliespartijen sinds 2017. Na een afwezigheid van ruim een jaar en een wisseling van hoofdtrainer stond Garbrand afgetraind weer in de octagon om tegenstander Assunção klappen te geven.

In de laatste seconde van de tweede ronde was de genadeklap daar. Een rechtervuist landde heerlijk op de kaak van de Braziliaan die bewusteloos het canvas raakte. Prima overwinning voor de zichzelf opnieuw uitgevonden Amerikaan die met 28 jaar nog jong genoeg is om de titel terug te pakken.

Aljamain Sterling vs Cory Sandhagen
Nog een talent die al wat jaartjes meegaat in de UFC. Sterling is UFC-vechter sinds 2014, maar is nu lekker op weg naar een titelgevecht. De snelle overwinning tegen Sandhagen deed de ster van Sterling nogmaals verder stijgen.

Inmiddels vijf achtereenvolgende winstpartijen en een tegenstander die bijna geen verweer had tegen het flitstende spel van Sterling, laat toch maar eens zien dat er maar één vechter het interim-titelgevecht tegen Peter Yan verdient en dat is niet José Aldo.

Volledige uitslag van UFC 250:
Amanda Nunes verslaat Felicia Spencer na jurybesluit (50-44 x2, 50-45)
Cody Garbrandt verslaat Raphael Assunção na knockout (stoten, rond 2)
Aljamain Sterling verslaat Cory Sandhagen na opgave (verwurging, ronde 1)
Neil Magny verslaat Anthony Rocco Martin na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Sean O’Malley verslaat Eddie Wineland na knockout (stoten, ronde 1)
Alex Caceres verslaat Chase Hooper na jurybesluit (30-27 x3)
Ian Heinisch verslaat Gerald Meerschaert na TKO (stoten, ronde 1)
Cody Stamann verslaat Brian Kelleher na jurybesluit (30-27 x3)
Maki Pitolo verslaat Charles Byrd na TKO (stoten, ronde 2)
Alex Perez verslaat Jussier da Silva na TKO (trappen, ronde 1)
Devin Clark verslaat Alonzo Menifield na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Herbert Burns verslaat Evan Dunham na opgave (verwurging, ronde 1)

1 dode en 1 zwaargewonde bij steekpartij, verdachte (27) aangehouden

Zaterdagavond rond 19:00 zijn in een woning aan de Mounewei in Mûnein (Tytsjerksteradiel) twee mannen neergestoken. Een 23-jarige man uit Almere overleefde het steekincident niet, een 38-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een 27-jarige man uit diezelfde gemeente is aangehouden als verdachte in dit onderzoek.

Een 38-jarige man uit de gemeente Tytsjerksteradiel is zwaargewond geraakt bij het incident. Hij is, onder begeleiding van een arts van het mobiel medisch team, naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon bij aankomst direct een 27-jarige man uit de gemeeenste Tytsjerksteradiel als verdachte aanhouden.

De recherche doet onderzoek naar de precieze toedracht van dit incident. Zo is er op zaterdagavond een uitgebreid buurtonderzoek gedaan, heeft het team forensische opsporing de woning en de omgeving onderzocht en hoort de recherche getuigen en de verdachte.

De politie komt graag in contact met mensen die iets opvallends hebben gezien op zaterdagavond 6 juni rond 17:00 aan de Mounewei in Mûnein of andere relevante informatie hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Politie vindt Kalasjnikov bij derde schietpartij op rij in Tilburg

Tijdens het onderzoek naar de schietpartij die afgelopen nacht op de Korvelseweg in Tilburg plaatsvond, heeft de politie een Kalasjnikov aangetroffen op de vluchtroute van de dader. Het was de derde schietpartij in Tilburg binnen enkele dagen en de politie sluit niet uit dat er verband is tussen de incidenten.

Zondagochtend rond de klok van drie uur werden er schoten gehoord aan de Korvelseweg in Tilburg. Een getuige die uit het raam keek zag een persoon weglopen in de richting van de St. Annastraat en vervolgens een kleine witte auto wegrijden. De politie vermoed dat dit de vluchtauto van de dader is geweest. In pand aan de Korvelseweg werden inderdaad kogelinslagen aangetroffen. Ook raakten er geparkeerde auto’s beschadigd, vermoedelijk door kogels. In het onderzoek naar de schietpartij trof de politie korte tijd later een Kalasjnikov wapen op de openbare weg aan. Het werd gevonden in de vluchtrichting van de dader.

De schietpartij was de derde in enkele dagen tijd in Tilburg. Donderdagmiddag werd er een auto beschoten op de van Mierisstraat in Tilburg. Vrijdagochtend werd er man onder de ogen van zijn 10-jarig zoontje neergeschoten op de Dolomietenweide en afgelopen nacht werd het pand aan de Korvelseweg beschoten. Een rechercheteam van de politie werkt aan zaak en sluit een verband tussen de verschillende incidenten niet uit.

Van Kalmthout crasht bij IndyCar-debuut

Rinus van Kalmthout heeft niet echt een lekker IndyCar-debuut achter de rug. De pas 19-jarige Nederlander crashte tijdens de training al op de Texas Motor Speedway, waardoor hij de kwalificatie over moest slaan. Zijn team repareerde zijn auto wel op tijd voor de race van een paar uur later, maar daarin ging hij vrij vroeg de fout in.

Na 37 weken werd de groene vlag in de IndyCar Series eindelijk weer gezwaaid, met regerend kampioen Josef Newgarden op pole, voor vijfvoudig kampioen Scott Dixon. Simon Pagenaud en Ryan Hunter-Reay startten achter de twee, Van Kalmthout vertrok als laatste, nadat het rammen van de muur in de training hem de kwalificatie deed missen. Takuma Sato kon die kwalificatie wel rijden, maar crashte stevig en kon de race op TV bekijken.

Hunter-Reay en teamgenoot Alexander Rossi konden al vroeg een drivethroughpenalty incasseren wegens technische problemen vlak voor de start, Newgarden behield bij de start de leiding en Van Kalmthout nam al de zeventiende plek in beslag in het veld van 23 gestartte coureurs. Na dik dertig ronden nam Dixon met wat hulp van achterblijvers de leiding over, waarna Newgarden - en een ronde later ook Dixon - zijn eerste pitstop maakte, gevolgd door het gros van het veld.

Nog geen twee ronden na zijn pitstop kon Van Kalmthout inpakken: de jonge Nederlander ging bijna de muur in, spinde vervolgens de baan op en raakte daarbij zijn onfortuinlijke mederookie Alex Palou, die ook kon gaan douchen. Na een ietwat langdurige onderbreking konden we door, met Dixon, Newgarden en Pagenaud voorop. Wat troep op de baan zorgde voor een caution en een nieuwe reeks pitstops, waar Newgarden de leiding terugpakte, voor Felix Rosenqvist en Dixon, die zich echter snel terug knokte naar de eerste plek.

Zo kabbelde het gestaag voort, tot Rosenqvist dik dertig ronden - en één pitstop - voor het einde weer aansloot bij leider Dixon. De Zweed maakte zijn laatste stop één ronde eerder dan Dixon, die midden in de achterblijvers nét voor Rosenqvist de baan op kwam. Die achterblijvers zorgden voor flink wat chaos en Rosenqvist hield zijn hoofd niet koel: de Zweed spinde stevig de muur in, caution. Na de daardoor veroorzaakte onderbreking konden we door voor nog drie ronden knallen, met Dixon voorop.

De Nieuw-Zeelander had mazzel: achterblijvers werden niet teruggezet, waardoor de nummer twee in de race, Pagenaud, slechts de vijfde auto op de baan was. Dixon kwam daardoor uiteraard niet meer in gevaar en won ruim voor Pagenaud en Newgarden, terwijl Charlie Kimball zijn auto nog in de muur hing.

Rosenqvist hangt zijn auto in de muur

Over de kop tijdens vlucht in gestolen auto

De politie heeft zondagochtend in Alkmaar een 41-jarige man uit die plaats aangehouden na een achtervolging. De man reed in een gestolen auto. Omstreeks 03.40 uur zag een agent op de Glazenierstraat een auto staan die eerder als gestolen was opgegeven. Toen de agent op de auto af wilde gaan, zag hij dat deze ineens met zeer hoge snelheid de straat uitreed. De achtervolging werd door meerdere politieauto’s ingezet.

De bestuurder reed, nog steeds met hoge snelheid, over de Schoenmakerstraat en de Muiderwaard. Op de kruising Muiderwaard met de Schinkelwaard verloor de bestuurder de macht over het stuur en sloeg over de kop. De Alkmaarder wist uit de auto te kruipen en verstopte zich in de buurt. Met behulp van een hondengeleider en zijn diensthond, werd de automobilist in een tuin aangetroffen. De man werd aangehouden en met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Uber Eats wordt racistisch

 Uber Eats komt met een revolutionaire oplossing voor het probleem 'racisme'.

In een tijd waarin het weer hip is om steun te geven aan de activistische beweging Black Lives Matter, gaat Uber Eats volledig de discriminatierichting op.

Elk restaurant dat beheerd wordt door negers hoeft namelijk geen bezorgkosten meer te rekenen. Ook krijgen zij een betere zichtbaarheid in de app. Bestuursvoorzitter Dara Khosrowshahi meldde dat deze discriminatie tot het eind van 2020 geldt. Uber, de taxi-dienst, zal ook betere financiële voorwaarden hanteren voor zwarte zzp'ers die zwaar door de COVID-19 pandemie zijn getroffen.

In een heerlijk tegenstrijdige verklaring beloofde Khosrowshahi ook dat Uber op haar platform discriminatie, intimidatie en racisme zal blijven aanpakken en haar gebruikers verantwoordelijk zal blijven houden 'volgens de normen van fundamenteel respect en menselijk fatsoen'. Andere etniciteiten zullen deze voordeeltjes overigens niet kunnen gebruiken.

Khosrowshahi, voormalig baas bij technologiebedrijf Expedia, sloot zijn verklaring af door te zeggen dat 'iedereen die het hier niet mee eens is, de app mag verwijderen.' Voorlopig gelden deze nieuwe voorwaarden alleen voor restaurants in de Verenigde Staten.

FOK! Wat eten we vandaag? #brownies

Elke woensdag en zondag bereiden users in ons subforum Culinesse à  gogo volgens een van tevoren bedacht thema een maaltijd. De algemene spelregels zijn simpel: op de bewuste dag maak je je gerecht en post je in de loop van de dag/avond een foto van je (mis)baksel in het thema-topic van die dag. Aanvullende voorwaarden worden per thema in het thematopic geplaatst. 

Vandaag gaan we brownies bakken!! Een brownie of chocoladebrownie is een van oorsprong Amerikaans nagerecht of snack, bestaande uit een vrij dicht plat gebak gemaakt van chocolade, en gebakken op een bakplaat. Behalve chocolade kunnen brownies een groot aantal ingrediënten bevatten, zoals noten, chocoladevlokken en rozijnen. Een andere variant is de blondie, met vanille en bruine suiker. Leuk om met kinderen samen te maken! 

Nieuwsgierig geworden naar de thema's die al geweest zijn of nog komen gaan? Hier vind je het overlegtopic. En natuurlijk de hamvraag van vandaag: wat is jouw favoriete recept voor brownies?

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Van der Poel ook dit jaar in actie op de mountainbike

Mathieu van der Poel zal dit jaar nog in actie komen op de mountainbike, zo geeft zijn coach en ploegmanager Christoph Roodhooft aan tegenover het AD. De kans is groot dat hij aan de start komt van de drie laatste wereldbekerwedstrijden.

Van der Poel begint op 1 augustus aan het wegseizoen in de Strade Bianche. Normaal gesproken volgt een week later Milan Sanremo, al moet de UCI daar deze week over beslissen. De kans is namelijk groot dat die wedstrijd wordt opgeschoven naar 21 augustus. Na Milan Sanremo zal de 25-jarige renner Alpecin-Fenix zich gaan richten op het mountainbiken.

Begin september staat de eerste wereldbeker op het programma in het Zwitserse Lenzerheide Half september is in het Franse Les Gets de volgende wereldbekerwedstrijd, twee weken later in Nove Mesto, Tsjechië volgt de laatste de wereldbeker van het seizoen.

De wereldbeker in Nove Mesto valt wel samen met de Waalse Pijl op de weg. Eerder dit jaar liet de alleskunner op de fiets weten dat hij die wedstrijd ook graag zou willen rijden. Na het mountainbiken kiest Van der Poel weer voor de weg en zal hij aan de start komen in de Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

'United wil Van de Beek voor neus Real wegkapen'

Manchester United heeft zich officieel bij Ajax gemeld voor Donny van de Beek, zo meldt De Telegraaf. De Engelse grootmacht wil de middenvelder van Ajax vlak voor de neus van Real Madrid wegkapen.

Real Madrid is in principe al akkoord met Ajax over Van de Beek en alleen een medische keuring scheidt de middenvelder van een overgang naar de Spaanse hoofdstad, valt te lezen op de website van de Telegraaf. Volgens de Nederlandse krant zou Real het in deze tijd ongepast vinden een miljoenentransfer af te ronden. Manchester United hoopt daarvan te profiteren.

Volgens De Telegraaf is het aantrekkelijk voor Ajax om de tienvoudig international in een vroeg stadium van de transfermarkt te verkopen, doordat de buitenlandse transfermarkten langer open zullen blijven dan de Nederlandse transfermarkt.

FOK! Wat een weer: cirkelende depressie

Gegroet!

Op zich viel het gisteren wel mee qua weer. Op veel plaatsen bleef het droog en scheen de zon af en toe. Toch trokken er in de ochtend nog een aantal felle buien van zuidwest naar noordoost over het land. Ze waren niet zo zwaar als gisteren, want alleen in Utrecht kwam het nog tot onweer en hagel. Bij het verder trekken namen die buien in activiteit af.

Tegelijkertijd kwam een nieuwe storing naderbij vanuit het zuidwesten. Dit allemaal onder invloed van dezelfde depressie. De bewolking nam toe en er volgde ook wat regen. Niet echt in grote hoeveelheden overigens.

Vandaag trekken of ontstaan de buien meer landinwaarts en dan vooral in het noorden en midden. De kans op onweer is aanwezig, maar niet heel groot. Later op de dag wordt het tijdelijk even droog. In de avond neemt de buienkans weer toe.

Hoe het de komende week gaat? Tijdelijk even stabieler, maar daarna opwarmend en onstabieler met toenemende kans op buien. 

Fijne zondag!  

Meer weer op FOK!

Baarnse Bossen (Foto: FOK!)
De Baarnse Bossen. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.