FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 juni 2020

'Papa snijdt mama!' OM eist 14 jaar cel voor poging tot doodslag

'Papa snijdt mama!' Door deze ijzige kreet vanaf de balustrade worden veel bewoners van een flat aan de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn op dinsdagavond 28 mei 2019 opgeschrikt. Een 15-jarig meisje staat voor de deur met een snee in haar hand. Wanneer een toegesnelde buurman binnen gaat kijken vindt hij daar haar moeder en grote zus op de grond, met meerdere steekwonden. De vader van het gezin stond vandaag voor de rechter voor poging doodslag op zijn vrouw en dochter.

De buurman is de eerste die bij het meisje bij de voordeur komt. 'Buurman, mijn vader vermoordt mijn moeder,' roept ze. Binnen treft hij de vader aan in de slaapkamer, bij zijn vrouw (32) en dochter (17). Die liggen onder het bloed op de grond. Op de grond ligt ook een keukenmes. De vader loopt langs hem heen de kamer en het huis uit. Als na een paar minuten de politie er is, wordt de vader op aanwijzing van de buurman aangehouden op de parkeerplaats van de flat.

De moeder en dochter worden met twee traumahelikopters overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw is zes keer in haar borst gestoken, waaronder in haar longen. De dochter heeft drie steekwonden, onder meer in haar hart. Ze overleven het, maar voor beiden duurt het weken voordat ze het ziekenhuis kunnen verlaten.

Geen herinnering
De vader verklaart bij de politie dat hij niet meer precies weet wat er is gebeurd. Zijn gezin woonde net een klein jaar in Alphen aan den Rijn, nadat zij via Turkije uit Syrië waren gevlucht. Hij weet nog dat hij die avond ruzie had met zijn vrouw en dochter. Ze gaven hem niet meer het juiste respect, vond hij, sinds ze bij hem waren in Nederland. Hij was bang dat zijn familie uiteindelijk onteerd zou worden. Dat hij ze vervolgens heeft neergestoken, kon hij zelf niet vertellen. Hij kon zich geen van de negen messteken herinneren.

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van een poging tot doodslag. Door zo vaak in de borst te steken heeft verdachte de intentie gehad om zijn vrouw en dochter te doden. Dat hij dit vooraf had bedacht, valt volgens het OM niet te bewijzen. Daarom is sprake van een poging tot doodslag en niet van een poging tot moord.

Niet te bevatten
'Dat een vader tot zoiets in staat is, is niet te bevatten,' zei de officier van justitie donderdag in de rechtszaal. 'Dit schokt de samenleving als geheel. Het heeft diepe en onuitwisbare sporen achtergelaten bij de slachtoffers. En ook de andere kinderen moeten leven met de gedachte dat hun vader hun moeder en zus heeft willen doden. De 15-jarige dochter heeft dit zelfs gezien.'

Het is triest dat de slachtoffers zijn gevlucht voor de oorlog in hun land en dat juist hier vervolgens hun leven is verwoest, in hun eigen huis en door toedoen van hun eigen man en vader. Het Openbaar Ministerie heeft tegen hem 14 jaar cel geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Lichaam van laatste vermiste surfer gevonden

Bij het Noordelijk Havenhoofd te Scheveningen is donderdagochtend 4 juni het lichaam van de vermiste 23-jarige surfer uit Delft gevonden.

Twee wandelaars zagen rond 10.40 uur een lichaam tussen de rotsblokken bij het Noordelijk Havenhoofd. Zij waarschuwden direct de hulpdiensten die het lichaam vervolgens hebben geborgen. Identificatie heeft uitgewezen dat het gaat om de vermiste 23-jarige Mathijs uit Delft. Zijn familie is direct in kennis gesteld.

De surfer was het laatste slachtoffer dat nog geborgen moest worden na het surfdrama van maandag 11 mei. De hulpdiensten hebben de afgelopen weken veelvuldig gezocht naar de vermiste Delftenaar.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Uitslag verkiezingen Suriname bekend: Bouterse verliest

Na anderhalve week heeft het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken de uitslag van de parlementsverkiezingen bekendgemaakt. Zoals verwacht heeft de NDP van president Bouterse flink verloren en is oppositiepartij VHP van Chan Santokhi de grootste geworden.

In totaal zijn er 51 zetels te verdelen in het Surinaamse parlement, daarvan krijgt de VHP er 20, zo schrijft de NOS. De NDP verliest 10 zetels en komt op 16.

De uitslag was al enige dagen bekend, maar er werd nog gewacht op de resultaten van drie van de 639 stembureaus. Vier oppositiepartijen waren al begonnen met onderhandelingen en hebben inmiddels een regeerakkoord gesloten.

PSV laat Denzel Dumfries niet meer meetrainen na demonstratie

PSV-aanvoerder Denzel Dumfries traint niet meer met de selectie mee, omdat hij woensdag heeft deelgenomen aan de demonstratie in Rotterdam. De club meldt via de officiële kanalen dat de rechtsback tot aan het einde van het seizoen (10 juni) niet met de groep zal trainen.

PSV laat via de clubwebstie weten dat het besluit is genomen in goed overleg. De Eindhovenaren willen geen enkel risico nemen nadat Dumfries een bezoek had gebracht aan de demonstratie in Rotterdam.

"Niet alle aanwezigen daar hielden zich aan de noodverordening die is uitgevaardigd in verband met corona", zo meldt de club. "Hoewel de voetballer persoonlijk alle veiligheidsvoorschriften in verband met Corona respecteerde, achten hij en PSV het verstandig om geen risico's te nemen."

De komende tijd zal Dumfries goed in de gaten gehouden worden. "De medische staf van PSV blijft ook de gezondheidssituatie van Dumfries monitoren, net zoals dit bij de andere spelers het geval is."

"De voorzorgsmaatregel die PSV neemt is een gevolg van de keuze die Dumfries heeft gemaakt om aan de demonstratie deel te nemen. Alle betrokkenen beseffen dat deze keuze gemaakt kan worden omdat er geen wedstrijden zijn."

Net als Memphis Depay was Dumfries woensdag aanwezig in Rotterdam om te demonstreren tegen racisme. Over de hele wereld demonstreren mensen tegen racisme naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die door toedoen van een witte politieagent het leven liet.

"Hier voor je staat een trotse zwarte man. Trots op zijn huidskleur. Een man die zich een weg naar boven vocht. Een man die racistische opmerkingen tegen hem heeft overwonnen en die nog steeds dagelijks wordt geconfronteerd met racisme."

"Ik sta hier voor mijn medemens die dagelijks met dezelfde zaken te maken heeft", schrijft de PSV-aanvoerder op Instagram. "Voor degenen die de diepgewortelde pijn delen, degenen die die pijn begrijpen. Voor hen sta ik hier! Racisme is een wereldwijd probleem dat drastisch moet worden aangepakt."

"Het is genoeg! We moeten kunnen opgroeien in een wereld van gelijkheid en kansen, zonder de angst om gediscrimineerd te worden, op welke manier dan ook. Ik ben trots op mijn huidskleur en op de mensen die vandaag zijn gekomen en hebben besloten niet stil te blijven. Samen kunnen we racisme verslaan! #blacklivesmatter", aldus Dumfries.

Blanken moesten achteraan zitten bij anti-racismedemo Groningen

Dinsdag werd in Groningen een anti-racismedemonstratie gehouden, in navolging van onder andere Amsterdam en als reactie op de onnodige dood van de Amerikaan George Floyd. Bij deze demo waren maximaal achthonderd demonstranten welkom en hielden zij allen, zittend, de aangeraden anderhalve meter afstand.

Opvallend 'verzoek' van de organisatie van deze 'anti-racismedemonstratie' was dat de aanwezigen volledig op basis van huidskleur een plek op de Grote Markt moesten innemen. Dat betekende eigenlijk dat blanke aanwezigen achteraan moesten gaan zitten. Negers waren extra welkom en mochten helemaal voorin zitten.

Journalist Marten Nauta was aanwezig op de Grote Markt en twitterde het tegenstrijdige 'verzoek' van de organisatoren. Volgens hen, een verbond tussen de drie organisaties Black Ladies of Groningen, Groningen Feminist Network en Women’s March Groningen, moesten de negers  zich meer laten zien.

Twitter reageerde verbolden over deze Apartheid. In een tijd waarin de blanken juist náást de gediscrimineerde negers willen staan, worden ze verplicht om gescheiden te demonstreren voor hetzelfde doel: een eind aan rassenscheiding.

'Restaurant blieft geen dikke mensen op terras'

De Ouderenvakbond is boos, heel boos. Veel restaurants willen namelijk geen dikke mensen, chronisch zieken of senioren op hun terras hebben, vanwege de rondvliegende coronavirusjes die de terrassen zou bewonen. En dat terwijl Maurice de Hond toch duidelijk heeft kunnen onderbouwen dat er in de buitenlucht weinig risico op besmetting is.

Zoals bekend, zijn dikke en oude mensen de grote slachtoffers van deze coronacrisis, daarnaast behoren mensen met onderliggend lijden ook tot de risicogroep. Restaurant Willaerts in Papendrecht had een bordje met regels opgehangen. "Uiteraard vragen wij gasten behorend tot een risicogroep het bezoek nog even uit te stellen", zo klonk het bezorgd.


Niet welkom! (Foto:  In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Senioren waren woest en wisten via sociale media hun onvrede te uiten. Velen hadden uitgekeken naar een dagje terrashangen en mensen kijken, maar nu roepen sommige oudjes zelfs op tot een boycot van bepaalde gelegenheden, daarbij natuurlijk direct te voldoen aan het verzoek.

Liane den Haan van ouderenbond ANBO is kwaad. "Dit is niet de bedoeling en mag absoluut niet. Ik vind het onvoorstelbaar en onacceptabel dat horecagelegenheden op deze manier ouderen uitsluiten van een gezellig bezoek aan een terras of een restaurant", aldus Den Haan.

De woordvoerster van de Willaertsgroep begrijpt maar niets van alle commotie. "Er is totaal geen begrip voor onze situatie. Wij merken dat met name senioren er totaal lak aan hebben en denken dat alles weer kan. Wij zullen niemand weigeren, maar doen een beroep op het gezonde verstand van onze bezoekers."

De restaurants zijn immers gebonden aan de RIVM-richtlijnen, waaardoor niet alles zo maar weer kan. "Wij krijgen ook heel veel aanvragen om met grote groepen bijvoorbeeld een verjaardag te vieren. Dat is op dit moment ook nog niet mogelijk."

Koninklijke Horeca Nederland meldt in een verklaring dat zijn in ieder geval geen advies gegeven hebben over hoe om te gaan met risicogroepen.

Op de vraag of de ANBO binnenkort dan maar op de Dam gaat protesteren is donderdag al antwoord vanuit de Amsterdamse gemeenteraad gekomen: "Nee". Ook daar zijn ze voorlopig dus niet meer welkom.

Oppositie Amsterdamse gemeenteraad: 'Burgemeester onwaardig'

Oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben met verbazing gereageerd op de Whatsappberichten die burgemeester Femke Halsema stuurde naar minister Ferdinand Grapperhaus. Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen nog niet reageren en wachten het debat volgende week woensdag in de raad af.

VVD-fractievoorzitter Marianne Poot spreekt van een 'stuitend inkijkje in de communicatie'. "Wat mij als eerste opviel, was dat Halsema helemaal niet bezig was met de volksgezondheid, maar met het veiligstellen van haar positie. Je kunt dit niet afschuiven op een minister. Het lijkt alsof ze dat probeert of dat ze hem medeverantwoordelijk probeert te maken. Maar dat is hij gewoon niet."

Lees ook: Ruzie tussen Halsema en Grapperhaus via whatsapp over demo Dam vrijgegeven

Diederik Boomsma, fractievoorzitter van het CDA, denkt daar ook zo over. Hij benadrukt dat alleen de driehoek (burgemeester, politie en justitie) beslissingen over demonstraties neemt. "De minister is niet een soort opperburgemeester die even zijn zegen moet geven. Dat kan hij ook niet doen want hij beschikt niet over de feiten en kan dus ook niet inschatten wat er gaande is. Zeker niet op basis van een kort bericht."

Appcontact
Halsema benaderde Grapperhaus op Tweede Pinksterdag, tijdens de demonstratie, een paar minuten na 17.00 uur voor het eerst. Ze schreef naar hem dat ze de demonstratie niet ging ontbinden omdat de emoties te groot waren. De minister toonde vervolgens begrip voor die beslissing.

Later meldde Halsema dat ze naar buiten wilde brengen dat er ruggespraak met Grapperhaus was geweest, maar dát vond minister niet goed. Later die avond, nadat Grapperhaus in de media had gezegd dat de drukte buiten alle perken was, schreef Halsema dat ze zich 'in de kou gezet' voelde.

Ook stuurde Halsema net na middernacht aan Grapperhaus dat 'rechts Nederland een gouden kans ziet'. Zowel Boomsma als Poot begrijpen niks van die opmerking. "Dat is een burgemeester onwaardig", vindt Poot. Boomsma: "Een burgemeester is burgemeester van alle Amsterdammers en het is absurd om op deze manier schuld te willen afschuiven en legitieme kritiek direct als persoonlijk op te vatten."

'Pikante appwisseling'
"Dit wordt steeds pijnlijker. Dit is geen burgemeester die boven de partijen staat", schrijft Forum voor Democratiefractievoorzitter Annabel Nanninga op Twitter. Zij kondigde op Tweede Pinksterdag al aan met een motie van wantrouwen te komen, de VVD en Partij van de Ouderen deden dat de volgende dag ook. Partij van de Ouderen-fractievoorzitter Wil van Soest spreekt vandaag van een 'pikante appwisseling'.

Raadsdebat afwachten
GroenLinks en de PvdA waren vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. D66 en de SP laten weten dat ze pas tijdens het debat in de gemeenteraad, aankomende woensdag, weer inhoudelijk willen reageren. "Ik wil het debat in de raad doen", zegt SP-fractievoorzitter Erik Flentge. "In zijn volledigheid, zodat ik alle nieuwe info in samenhang heb. En niet al mijn kritiek, verwondering, vragen et cetera, nu via de media te laten rondzingen."

Pornoster verdacht van bizarre moord

De Spaanse pornoster Nacho Vidal is gearresteerd op verdenking van een bizarre moord. Vidal zou samen met een familielid en één van zijn werknemers de fotograaf Jose Luis Abad in mystiek ritueel waarin hij psychedelisch paddengif inhaleerde, hebben omgebracht.

Vidal staat in het dagelijks leven onder andere bekend om zijn handeltje in geurkaarsen in de vorm van zijn 25 centimeter lange paarsgepunte lans. Maar blijkbaar heeft de Spanjaard meer hobby's.

"Het politieonderzoek startte na de dood van het slachtoffer tijdens de viering van een mystiek ritueel gebaseerd op het inademen van gif van de coloradopad", aldus een politiewoordvoerder. De zaak rond de dood van Abad is al in onderzoek sinds zijn dood vorig jaar juli.

De pad, een zeldzame beestje die normaal gesproken in de Sonorawoestijn huist, scheidt gif af dat een zeer krachtige natuurlijke psychedelische stof bevat die bekend staat als 5-MeO-DMT. Dergelijke stoffen worden vaak gebruikt bij sjamanistische rituelen.

"Sjamanisme is het manipuleren van bovennatuurlijke machten door een sjamaan die contact kan maken met geesten en de geestenwereld", zo leert Wikipedia ons. Het is kortom de bedoeling dat je even flink van het padje raakt en in trance raakt. Dergelijke rituelen worden vaak gebruikt om mensen te 'genezen'.

Maar in werkelijkheid kunnen dergelijke rituelen levensgevaarlijk zijn, zo blijkt ook uit de 'trip' die Abad heeft beleefd. Naar verluidt worden vaak kwetsbare mensen gelokt voor dergelijke praktijken als ze opzoek zijn naar hulp bij een verslaving of zoeken naar alternatieve geneeswijzes.

Vidal en zijn kompanen zijn opgepakt voor verdenking van doodslag en misdaden tegen de volksgezondheid.

We krijgen inmiddels ook een heel ander idee bij de geurkaarsen die Vidal verkocht.

Peter R. de Vries wil nieuwe adviseur van kroongetuige Nabil B. worden

Misdaadjournalist Peter R. de Vries wil de nieuwe vertrouwenspersoon en adviseur van kroongetuige Nabil B. Advocaat Peter Schouten uit Breda is door B. gevraagd zijn nieuwe advocaat te worden.

Schouten en De Vries maakten de wens vanmiddag bekend tijdens een persconferentie. Voorlopig lijkt het een wens te blijven, omdat De Vries en Schouten zeggen dat het Openbaar Ministerie dwarsligt.

In een persbericht stelt het Openbaar Ministerie (OM) dat rechtsbijstand alleen gegeven kan worden door een advocaat en dat is De Vries niet. "Dat is kortweg de overweging van het Openbaar Ministerie waarom misdaadjournalist Peter R. de Vries in het strafproces Marengo niet wordt gefaciliteerd als vertrouwenspersoon/adviseur van kroongetuige Nabil B."

Nabil B. is kroongetuige in het Marengo-proces dat draait om een reeks moorden en pogingen daartoe. Hoofdverdachte in Marengo is Ridouan Taghi die in december van het vorig jaar opgepakt werd in Dubai.

Moord Wiersum
De stap om openlijk naar buiten te treden met het plan om als nieuwe adviseur en advocaat van B. aan de slag te gaan, is opmerkelijk te noemen. De vorige advocaten van de kroongetuige deden hun werk anoniem, nadat advocaat Derk Wiersum voor zijn huis werd doodgeschoten. Hij was op dat moment de raadsman van Nabil B.. Ook de broer van B. werd vermoord toen bekend werd dat B. zou gaan getuigen in de rechtbank.

Peter R. de Vries geeft nadrukkelijk aan zich niet met het juridische proces te willen bemoeien, dat gedeelte van het werk is voor advocaat Schouten. Wel zou hij als woordvoerder en adviseur B. bij willen staan.

Lekken informatie
Vorige week maakte De Vries bekend dat hij opstapt als directeur van het Amsterdamse advocatenkantoor De Vries & Kasem. Dat had volgens De Vries niets te maken met het feit dat advocaat Khalid Kasem beschuldigd is van het lekken van informatie aan de organisatie van Taghi.

Ondanks de weigering van het OM willen de twee Nabil B. nog steeds graag bijstaan.

Vrouwen na slaan en spugen treinconducteur aangehouden

Twee vrouwen in Rotterdam hebben dinsdagavond een treinconducteur geslagen en bespuugd in een trein. De conducteur besloot bij het eerstvolgende station, Rotterdam Alexander, met gesloten deuren te wachten op de inmiddels gealarmeerde politie. Een 18- en 19-jarige vrouw uit Almere zijn aangehouden.

De conducteur (65 jaar oud) sprak de vrouwen aan op het gebruik van hun mondkapje. De vrouwen waren hier niet van gediend en scholden de conducteur meteen uit, om vervolgens de beschermingsmiddelen van het gezicht van de conducteur te slaan. De conducteur raakte niet gewond. Gealarmeerde agenten werden ook uitgemaakt voor lijders aan allerlei ziektes. De vrouwen zijn aangehouden. Er is aangifte gedaan voor mishandeling en belediging.

Al jaren voert de politie samen met het Openbaar Ministerie stevig (communicatie)beleid op het gebied van geweld tegen politiemensen, hulpverleners en maatschappelijke beroepen. De politie pakt onderzoeken van dergelijke agressie en geweld meteen op en het beleid van het OM is er op gericht om veel zwaardere straffen te eisen. Medewerkers die te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie.

Ruzie tussen Halsema en Grapperhaus via whatsapp over demo Dam vrijgegeven

De appgesprekken tussen minister Ferdinand Grapperhaus en burgemeester Femke Halsema over de demonstratie op de Dam afgelopen maandag zijn vrijgegeven.

Dat gebeurde na vragen van PVV-leider Wilders. Grapperhaus liet eerder deze week al weten dat hij er geen bezwaar tegen zou hebben als de gesprekken openbaar zouden worden.

In de gesprekken stelt Halsema Grapperhaus op de hoogte van het besluit om niet te handhaven op de anderhalve meter afstand. Hij antwoordt dat hij het ermee eens is. Daarna zegt Halsema dat ze wil vertellen dat er ruggespraak met hem is geweest, maar daar is Grapperhaus het niet mee eens. Halsema zegt daarna dat ze zich 'in de kou' gezet voelt en dat de minister voor lokale bestuurders zou moeten staan. 

De door het ministerie van Justitie en Veiligheid gepubliceerde appgesprekken zijn hieronder te lezen:

Halsema (maandag 1 juni, 17.02 uur):
"Ha Ferd, de demonstratie op de Dam trekt veel meer mensen dan door de organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna duizend en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wij voeren wel crowdcontrolmaatregelen uit bij de toegang tot de Dam, maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke"

17.03 uur: uitgaand telefoongesprek (van Grapperhaus naar Halsema): onbeantwoord

Grapperhaus (17:03)
"Ha Femke. Geheel met je eens. Na afloop maar evalueren m.b.t. dit soort organisatoren. Groet, Ferd"

17.03 uur: inkomend telefoongesprek (van Halsema naar Grapperhaus): 2 minuten en 53 seconden

19.08 uur: inkomend telefoongesprek (van Halsema naar Grapperhaus): Gemist

Halsema (19.09 uur): "De Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou."

Grapperhaus (19.21 uur): "Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik, gezien mogelijke escalatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering."

Halsema (19.22 uur): "Het gaat uitstekend. Men gaat uit elkaar en er is weinig noemenswaardigs gebeurd. Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5 (meter, red.)."

Grapperhaus (19.22 uur): "Mooi! Komt goed."

Grapperhaus (19.23 uur): "De T is nu eenmaal de T."

Grapperhaus (19.26 uur): "Die 1,5 meter niet handhaven is jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel."

Halsema (21.40 uur): "Wat is dit nou?"

Grapperhaus (22.07 uur): "Femke, ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant. Om 17.02 uur vandaag kreeg ik een appje van jou waarin je aangaf dat er veel meer mensen dan was geraamd door de organisatie op de demonstratie afkwamen. Het waren er toen al duizend zei je. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter. Je gaf aan niet te willen ontbinden: 'Daarvoor zijn de emoties te groot.' En gaf aan te willen voorkómen dat demonstranten tegenover politie zouden komen te staan."

"Ik heb in een antwoordappje en in een kort telefoongesprek gezegd dat te begrijpen en dat er wel later geëvalueerd moest worden. Ik heb wel - telefonisch - mijn zorg benadrukt over mogelijke onrusten n.a.v. je bericht. Je gaf toen aan dat er busjes buiten zicht klaarstonden. Twee uur later om 19.09 uur appte je mij dat een v.d. kranten losging en dat je naar buiten wilde brengen dat dit een driehoeksbeslissing was geweest 'in ruggespraak' met mij. Ik heb direct gereageerd dat dat niet
zo was."

"Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld. Groet Ferd"

Halsema (23.43 uur): "Deze wilde je vastleggen voor de Wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen i.p.v. mij in de kou te zetten."

Halsema (23.45 uur): "En ik heb niet het belang van het onderwerp verdedigd, maar van demonstratievrijheid. Soms even navragen voor je op media reageert."

Grapperhaus (23.46 uur): "Zie de weergave met citaten van jou op AT5. We spreken morgen verder."

Halsema (dinsdag 2 juni, 0.02 uur): "Ook volgtijdelijk klopt dit niet. Dit was lang nadat je mij aan de lijn had gehad. In stormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet. Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo'n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in Wijk bij Duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de jou had gezet."

0.26 uur: inkomend telefoongesprek (van Halsema naar Grapperhaus): gemist

Grapperhaus (8.41 uur): "Ik ben nu in confcalls. Ik bel rond 10.00 uur."

Halsema (8.44 uur): "Ik probeerde je te bereiken. Ik heb de hele dag pers. En het lijkt me logisch dat jij nu duidelijk maakt dat je steun uitsprak aan de lijn van optreden en ik die steun ook nadrukkelijk heb gezocht."

10.26 uur: uitgaand telefoongesprek (van Grapperhaus naar Halsema): onbeantwoord

11.00 uur: videogesprek tussen ministerie van Justitie en Veiligheid, ministerie van Volksgezondheid, ministerie van Binnenlandse Zaken en Halsema.

Grapperhaus refereert om 22.07 uur aan het interview dat Halsema bij de ambtswoning aan AT5 gaf. Daarin zei ze:  'Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk.'

Later gaf ze in een interview met Het Parool aan dat ze zich versproken had.  Ik bedoelde niet deze demonstratie an sich, maar het demonstratierecht. Ik stond voor de ambtswoning, had net de herdenking van Keti Koti achter de rug en moest snel reageren.

De gemeenteraad gaf eerder al aan opheldering te willen over de gang van zaken. Volgende week woensdag moet Halsema in de Stopera uitleg geven. De VVD, Forum voor Democratie en Partij van de Ouderen hebben al gezegd met een motie van wantrouwen te komen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

We mogen weer! Deze week zijn de bioscopen geopend. De bioscopen en filmtheaters openden maandag hun deuren met de vertoning van een aantal titels die je misschien gemist had voor de coronacrisis, maar ook de filmdistributeurs zijn vanaf deze week weer in business, dus er komen gewoon weer nieuwe titels uit.

Opvallend is dat de echt grote films nog even op zich laten wachten, dus nu is je kans om eens bij een totaal onbekende film, die je normaal gesproken misschien zou hebben overgeslagen, naar binnen te gaan en je te laten verrassen. Als de kleinere films juist altijd je ding waren kom je nu weer goed aan je trekken; je zult alleen de zaal mogelijk met meer anderen moeten delen.

Let erop dat er voor de bioscopen andere regels gelden dan voor de crisis: er is een maximum van dertig personen per zaal en je hebt mogelijk niet meer zelf de keuze waar je gaat zitten. Check de site van je lokale bioscoop om je hierover te informeren en als je ziek bent, blijf dan gewoon lekker thuis.

Honey Boy

Honey Boy is geregisseerd door Alma Har'el naar een scenario van Shia LaBeouf, gebaseerd op zijn veelbewogen ervaringen als jonge acteur en zijn complexe relatie met zijn vader. Shia LaBeouf laat op semi-autobiografische wijze zien hoe hij als tiener beroemd werd om vervolgens als volwassene in een afkickkliniek te belanden. Noah Jupe en Lucas Hedges spelen Otis Lort tijdens verschillende stadia van een hectische acteercarrière. Shia LaBeouf gaat de uitdagende en therapeutische rol aan om een versie van zijn eigen vader te spelen, een voormalig rodeoclown en crimineel. Artiest en muzikant FKA twigs maakt haar filmdebuut als de buurvrouw en geestverwant van de jonge Otis in het motel waar ze wonen. Het debuut van Har’el is een unieke samenwerking tussen filmmaker en onderwerp dat onderzoekt hoe kunst een therapeutische werking kan hebben en verbeelding hoop kan geven.

I See You

De verdwijning van een 10-jarige jongen in een ogenschijnlijk perfect stadje vertoont een vreemde gelijkenis met een cold case van rechercheur Greg Harper (Jon Tenney). Greg werkt dag en nacht aan deze nieuwe zaak, en worstelt ondertussen met problemen thuis. Sinds zijn vrouw Jackie (Helen Hunt) een affaire heeft gehad is de spanning om te snijden, en gedraagt ze zich vreemd. Jackie is op haar beurt bang dat ze haar verstand aan het verliezen is: ze voelt een constante vijandige sfeer in huis. Niet alleen van haar gezin, maar ook van buitenaf. Het huis wordt geteisterd door vreemde geluiden, spullen die verdwijnen en apparaten die een eigen leven lijken te leiden. Is Jackie gek aan het worden? Of ligt het gezin echt onder vuur? I See You is een mysterieuze suspense-thriller die de kijker voortdurend op het verkeerde been zet.

The Barefoot Emperor

The Barefoot Emperor is na King of the Belgians de nieuwe komedie van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Nicolaas III, Koning der Belgen (Peter van den Begin), wordt in zijn oor geschoten tijdens een onfortuinlijk voorval in Sarajevo. Hij ontwaakt in een zeer onorthodox sanatorium op een Kroatisch eiland. De trouwe entourage van de koning probeert hem tevergeefs te behoeden voor het nieuws van het ineenstorten van de Europese Unie. De koning eist meteen naar huis terug te keren, maar wordt in plaats daarvan onderworpen aan een streng regime van rust en revalidatie door de autoritaire sanatoriumdirecteur (Udo Kier). Wanneer tot overmaat van ramp blijkt dat Nicolaas III geheel tegen zijn zin is uitverkoren om de eerste Heerser van de nationalistische eenheidsstaat Nova Europa te worden, begint hij aan een doldwaas ontsnappingsplan.

Das Vorspiel

Anna is vioollerares in Berlijn. Ze woont daar met puberzoon Jonas, die ook vioolles heeft op haar school, en man Philippe. Anna is veeleisend maar ook erg wispelturig in haar gedrag. Tegen alle adviezen in, neemt ze de leerling Alexander onder haar hoede om klaar te stomen voor een belangrijk examen. Daarbij geheel voorbijgaand aan Jonas, die ook toewerkt naar zijn examen, maar wiens hart eigenlijk meer bij ijshockey ligt. Langzaam aan verliest ze het contact met haar zoon en man en dan vindt op de examendag een tragisch ongeluk plaats met verstrekkende gevolgen...

La Vérité

Het Franse filmicoon Fabienne wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. Fabienne heeft echter geen tijd om stil te staan bij de vragen die Lumir hier over heeft. Ze is druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw filmproject. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een hevige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

Filles de joie

In Filles de joie volgen we een zinderende zomer lang drie vrouwen, Axelle, Conso en Dominique, die weinig met elkaar gemeen hebben behalve hun werk. Elke ochtend rijden ze kibbelend samen de Belgisch-Franse grens over naar Roubaix, waar ze in het geheim als prostituee werken. Alle drie hebben ze hun eigen problemen en kunnen ze het geld goed gebruiken om rond te komen. Axelle ligt in scheiding, Conso heeft een foute vriend en Dominique heeft een gezin met twee pubers te onderhouden. Vriendinnen zullen ze nooit worden, maar hun gezamenlijke dubbelleven bindt hen. Wanneer een van hen in moeilijkheden raakt wordt die band onbreekbaar.

Fjord

De Noorse fjorden zijn de meest indrukwekkende landschappen van Europa. In de diepe, koude wateren schuilt een verrassend rijke onderwaterwereld: van uitgestrekte koraalriffen vol lichtgevende zeediertjes tot op haring jagende orka’s en bultrugwalvissen. De prijswinnende natuurfilmer Jan Haft onthult de bijzondere en betoverende rijkdom die verborgen ligt in het donkere water. In de diepe fjorden overleven dieren en planten in een fascinerende samenleving die voor het eerst in beeld wordt gebracht. Fjord is een intiem portret van een unieke wildernis.

Vogelhuis Verhaaltjes

Het is heerlijk om verhaaltjes voor te lezen! Maar het is nog veel leuker om te kijken en te luisteren! De illustraties van prachtige prentenboeken komen tot leven. Dit zijn negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en die bijzondere avonturen beleven.

COVID-19: 209 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 46.942 en 5990

Tot en met 4 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 46.942 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 209 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.771 (+12) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5990 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Kingdoms of Amalur remaster gelekt

Kingdoms of Amalur: Reckoning krijgt een remaster. De aankondiging voor een remaster van de actie-RPG lijkt slechts een formaliteit nadat een game genaamd Kingdoms of Amalur: Re-reckoning op de Microsoft Store werd gezet, met 18 augustus dit jaar als releasedatum.

Kingdoms of Amalur: Reckoning kwam uit in 2012 en is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse fictieschrijver R.A. Salvatore. De Microsoft Store vermeldt dat de game alleen te koop is voor Xbox One, maar een versie voor PlayStation 4 en PC lijkt een gegeven. Kingdoms of Amalur: Re-reckoning bevat in ieder geval opgepoetste graphics en aangepaste gameplay, en ook zit alle DLC van de vorige game inbegrepen in de remastered-versie.

38 Studios, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de game, ging in 2012 failliet: THQ Nordic kocht de rechten voor de game in 2018. Kingdoms of Amalur: Reckoning zou oorspronkelijk een MMORPG worden voor het genre werd omgezet naar een hack-and-slash RPG. Als gevolg daarvan werd de wereld door veel critici als leeg ervaren, dus verbeterde gameplay klinkt veelbelovend. 

KoARR

Geen vervolging radio-dj vanwege ‘coronalied’

Radio-dj Lex Gaarthuis van de zender Radio 10 zal niet worden vervolgd vanwege het ‘coronalied’ dat op 6 februari van dit jaar werd uitgezonden. Het OM is van oordeel dat het lied niet strafbaar is omdat het volgens het OM past binnen de context van de artistieke expressie en niet onnodig grievend is.

Tegen het ‘coronalied’ dat op 6 februari jl. werd uitgezonden is aangifte gedaan door vijf personen. De politie en het Meldpunt Discriminatie ontvingen vele honderden meldingen omtrent het lied. Het lied is gezongen door Rotterdamse Toon, een fictief typetje van de radio-dj die het lied in zijn radioshow uitzond. Dit typetje reageert in de radioshow regelmatig op satirische wijze op actualiteiten.

Satire
Bij een beschouwing van het Coronalied en de rol van de zanger Rotterdamse Toon in de radioshow komt het OM tot de beoordeling dat het lied satirisch moet worden opgevat. Het gebruik van stijlmiddelen zoals een sterk Rotterdams accent en een duidelijke carnavaleske melodie dragen bij aan het satirische karakter van het lied. Dit heeft tot gevolg dat het lied volgens het OM binnen de context van de artistieke expressie past. Ook is het OM van oordeel dat het lied niet onnodig grievend is.

Excuses
Naast de juridische beoordeling van de feiten heeft het OM ook gekeken naar overige omstandigheden in de beslissing om de radio-dj wel of niet te vervolgen. Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radio-dj zich bewust is van de negatieve impact van het Coronalied en de kwetsendheid ervan. De radio-dj heeft na het uitzenden van het lied onder meer zijn excuses aangeboden op de website van de radio-omroep en op social media. Daarnaast is hij in gesprek gegaan met een deel van de Chinese gemeenschap in Nederland.

Impact
Het OM realiseert zich dat de inhoud van het lied grote impact op de Chinese gemeenschap heeft gehad en nog steeds heeft. Aan het OM komt echter louter een juridische beoordeling van het coronalied toe.

Effect coronavirus op deelname zuigelingen aan Rijksvaccinatieprogramma beperkt

Vrijwel alle zuigelingen in Nederland nemen nog steeds deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Wel blijft het aandeel kinderen dat de afgelopen maanden de eerste BMR (bof mazelen rodehond)-vaccinatie (rond 14 maanden) heeft gekregen ongeveer vijf procent achter ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de eerste DKTP (difterie kinkhoest tetanus polio)-vaccinatie (rond twee of drie maanden) ziet het RIVM een vergelijkbaar beeld. Daarmee blijft het effect van de uitbraak van het coronavirus op de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma van zuigelingen beperkt.

Vooral in de maand maart werden minder kinderen dan gebruikelijk gevaccineerd. Dit is in april deels weer ingehaald. Het aandeel gevaccineerde kinderen blijft nog wel ongeveer vijf procent achter ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is niet onverwacht aangezien kinderen en ouders nu niet naar het consultatiebureau mogen komen als ze milde verkoudheidsklachten hebben of als er iemand uit het gezin koorts heeft. In dat geval wordt de vaccinatie 1-2 weken uitgesteld. Het is de verwachting dat de komende maanden meer kinderen alsnog worden gevaccineerd. De uiteindelijke vaccinatiegraad wordt pas op 2-jarige leeftijd bepaald. Voor kinderen geboren in 2019 en 2020 gebeurt dit in het jaar 2022 en 2023. Op dit moment is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de deelname in andere leeftijdsgroepen, zoals voor de meningokokkenvaccinatie voor 14-jarigen.

Inzet jeugdgezondheidszorg
Dankzij de enorme inzet van de jeugdgezondheidszorg (JGZ Jeugdgezondheidszorg) in Nederland is een grote daling in de deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma voorkomen. Vanaf het begin van de coronacrisis is het belang van vaccineren benadrukt. 200.000 ouders van kinderen van 0 tot 2 jaar hebben eind maart een extra brief ontvangen met daarin de oproep te blijven vaccineren. Hieraan is duidelijk gehoor gegeven.

Internationaal
Ook in andere landen zoals Engeland en de Verenigde Staten was er de afgelopen maanden een daling te zien bij de eerste BMR (bof mazelen rodehond)- en DKTP (difterie kinkhoest tetanus polio)-vaccinaties. Wel was deze daling groter dan in Nederland. Inmiddels neemt ook in het buitenland het aandeel kinderen dat gevaccineerd wordt weer toe.

Alle demonstraties op de Dam voorlopig verboden

Demonstraties op de Dam in Amsterdam zijn voorlopig niet meer toegestaan. De driehoek (burgemeester, politie, justitie) beschouwt protestmanifestaties op de Dam 'in deze periode van pandemie' als ongewenst.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema, als voorzitter van de Veiligheidsregio, in een brief aan Hella Rottenberg. Zij wilde vanavond op de Dam een steunmanifestatie houden voor de opvang van kinderen uit Griekse kampen. Dat protest, met maximaal honderd demonstranten, wordt verplaatst naar het Museumplein.

'Het valt de driehoek zwaar dit besluit te moeten nemen. De Dam is het bekendste plein van Nederland. De Dam is een plein van verbinding ongeacht je afkomst of overtuiging. Maar bovenal is het een geliefd plein voor het vrije woord', aldus Halsema. 'Het besluit om dan ook voorlopig geen demonstraties toe te staan op de Dam, is geen lichtzinnige geweest'

Extra risico's
'De Amsterdamse driehoek stelt echter vast dat demonstraties in deze periode van pandemie op deze specifieke locatie extra risico’s met zich meebrengen van spontane, ongewenste en ongeorganiseerde aanwas en vermenging van mensen waardoor de noodzakelijke en verplichte anderhalve meter niet ten alle tijden kan worden nageleefd.'

Volgens Halsema maken de nabijheid van drukke nauwe winkelstraten, de aantrekkingskracht van de attracties, terrassen en de aanwezigheid van bezoekers en forenzen het plein ongeschikt voor demonstraties.

Grote opkomst
Aanleiding voor het besluit is de grote opkomst afgelopen zondagavond bij een protest tegen anti-zwart politiegeweld, waar volgens laatste schattingen 5000 tot 10.000 mensen op afkwamen. Daardoor stonden mensen te dicht op elkaar. Halsema besloot niet in te grijpen, een besluit waar zij veel kritiek op heeft gekregen.

Coronacontrole bij fruitteler in gemeente Zaltbommel

De Inspectie SZW, de gemeente Zaltbommel en de politie hebben woensdag 3 juni een inspectie uitgevoerd bij een fruitteler in de gemeente Zaltbommel. Aanleiding voor de controle is een melding over mogelijk onveilig vervoer van werknemers. Zij wonen in vakantieparken en worden door een uitzendbureau met busjes vervoerd naar de kwekerij waar zij werken.

De Inspectie SZW heeft bekeken of de fruitteler de regels voor gezond, veilig en eerlijk werk naleeft. De inspecteurs hebben met de werknemers gesproken en gaan onderzoeken of zij voldoende betaald krijgen en of hun werktijden in lijn zijn met de Arbeidstijdenwet. Ook heeft de Inspectie bekeken of de werknemers gezond en veilig kunnen werken en of de werkgever voldoet aan de zorgplicht om corona-besmettingen tijdens het werk te voorkomen. Op dit punt constateerde de Inspectie dat de werkgever maatregelen heeft genomen, maar nog wel de punten op de i moet zetten. Zo moeten er mensen worden ingezet die op de werkvloer toezichthouden op naleving van de RIVM-richtlijnen en de werkgever moet alle maatregelen op papier vastleggen. Ook wordt onder meer gehandhaafd op het gebied van beveiliging tegen aanrijdgevaar, opslag van gevaarlijke stoffen en de keuring van arbeidsmiddelen.

Buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente Zaltbommel hebben op het terrein van de fruitteler de voertuigen gecontroleerd van het uitzendbureau dat de werknemers uitleent aan de fruitteler. De werknemers zijn in groepen buiten gehoord over de manier waarop zij worden vervoerd en hoe zij zijn gehuisvest in het vakantiepark. Uit verklaringen is gebleken dat werknemers uit verschillende vakantiehuisjes bij elkaar in volle busjes zitten, terwijl alleen personen die bij elkaar in huis wonen samen mogen worden vervoerd. In sommige gevallen bleek dat per busje 8 of 9 personen werden vervoerd.

Op basis van de resultaten van de controle zal de gemeente in enkele gevallen proces-verbaal opmaken tegen de uitzendorganisaties omdat zij teveel personen in voertuigen hebben vervoerd terwijl deze personen niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Amsterdam wil geen warmtepomp met zonnepaneel als alternatief voor warmtenet en gaat in hoger beroep

De gemeente Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter over het warmteplan Sluisbuurt. De rechter bepaalde dat woningen niet verplicht op het warmtenet hoeven te worden aangesloten als een warmtepomp met zonnepanelen net zo energiezuinig blijkt te zijn.

Volgens de gemeente komt door de uitspraak de betaalbaarheid van Amsterdamse warmtenetten onder druk te staan, omdat projectontwikkelaars makkelijker kunnen kiezen voor een individueel warmtesysteem. De gemeente wil naar eigen zeggen met het hoger beroep meer duidelijkheid krijgen 'over de mogelijkheden die zij heeft om te sturen op collectieve oplossingen door middel van warmteplannen'.

De rechtszaak was aangespannen door de stichting Amsterdam Fossielvrij, omdat het grote bezwaren heeft tegen warmtenetten. De warmte is namelijk afkomstig van de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallaties of elektriciteitscentrales of van biomassacentrales en de stichting vindt dat er overgestapt moet worden op warmte die is opgewekt door zonne- of windenergie.

In het warmteplan Sluisbuurt van de gemeente staat dat er een aansluitplicht op het warmtenet bestaat, maar dat die niet geldt als er sprake is van een alternatief dat 'gelijkwaardig is qua energiezuinigheid en milieuprestatie'. Zonnepalen zouden volgens de gemeente echter geen energie kunnen opwekken voor warmtepompen, omdat de panelen als het koud is te weinig energie zouden opleveren. Er zou dan namelijk minder zonlicht zijn.

De rechter vindt dat de gemeente die invulling aan de term 'gelijkwaardigheid' niet had mogen geven. 'Door een norm te stellen die de toetsing aan de gelijkwaardigheid beperkt is de gemeenteraad buiten de toekomende bevoegdheid getreden.' Amsterdam Fossielvrij krijgt daarom gelijk van de rechter.

Collectieve warmtenetten
GroenLinks wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) heeft als doel om in 2040 alle woningen aardgasvrij te maken. Volgens de gemeente zijn collectieve warmtenetten, vanwege de bouwdichtheid van de stad, belangrijk om in de warmtebehoefte te voorzien.

"Los van onze eigen mening over de uitspraak van de rechter is een hoger beroep zinvol: alle partijen hebben baat bij definitieve duidelijkheid. Dit geldt ook voor andere gemeenten in Nederland, waar vergelijkbare dilemma’s spelen", aldus de linkse wethouder.

Strafrechtelijk onderzoek naar voormalig 'verpleegkundige' ziekenhuis

Onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant is de politie een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een voormalig 'verpleegkundige' van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch. Hij zit op dit moment in voorlopige hechtenis op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal.

De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. Dit is strafbaar gesteld in de wet BIG. Samen met Bureau Opsporing en Boete van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wordt door de politie strafrechtelijk onderzocht of zijn handelen en/of nalaten schadelijk is geweest voor patiënten of het ziekenhuis.

Op maandag 18 mei werd de verdachte, een 24-jarige man zonder vast woonadres, aangehouden en werden op twee plaatsen doorzoekingen verricht. Het gaat om een opslagbox van de verdachte in ’s-Hertogenbosch en om een woning in Bunnik, waar hij enige tijd verbleef. Bij de doorzoekingen werden tal van (medisch gerelateerde) goederen gevonden. Onder meer medicijnen en naalden, maar ook om verschillende soorten uniformen en bedrijfskleding en een hartmonitor. De politie onderzoekt hoe hij aan deze spullen kwam en wat hij ermee deed.

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op: “Het gaat om zeer ernstige verdenkingen die grote risico’s met zich meebrengen, in de eerste plaats voor de patiënten van het ziekenhuis. Ook in hun belang is er alle reden om deze zaak uitgebreid te onderzoeken en daar zijn wij nu mee bezig”, zo vertelt persofficier Janine Kramer.

Op 22 mei is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de man nog zeker twee weken vast blijft zitten. Vandaag moet de man voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen.

Laatste live Pubquiz in het Top 2000 Online Café

De afgelopen drie vrijdagen bezochten meer dan 12.000 muziekliefhebbers het Top 2000 Online Café om live te pubquizzen onder leiding van Leo Blokhuis. Vanuit de huiskamer, vanaf de camping en zelfs vanuit het buitenland! Inmiddels openen de cafés weer voorzichtig hun deuren. Daarom organiseert de NTR aanstaande vrijdag 5 juni de voorlopig laatste live online pubquiz. Mis hem niet! Vanaf 20:30 uur stelt quizmaster Leo Blokhuis via een livestream vanuit zijn woonkamer vragen à la Top 2000 a gogo. Deelnemers spelen mee in het café op top2000onlinecafe.nl. Individueel, of samen met een team.

Meespelen is simpel. Ga vrijdag om 20:30 uur naar top2000onlinecafe.nl. Speel je alleen, dan wijst het zich vanzelf. Speel je met een team? Bepaal dan van tevoren wie de teamleider is. Diegene klikt op de SAMEN BELEVEN button rechts in beeld, voert een naam in en deelt de gegeven unieke url per mail met de leden van zijn team. Door op die link te klikken, komen alle teamleden terecht in een gezamenlijke chatbox in het Online Café, waar ze de strijd aan kunnen gaan met duizenden spelers in heel Nederland. Let op: deze functie werkt alleen op desktop of laptop.

RTL-serie Baantjer: Het Begin verkocht aan buitenland

De RTL-serie Baantjer: Het Begin is binnenkort te zien in het buitenland. De prequel over rechercheur De Cock is verkocht aan het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Rusland en Australië, zo laat producent Millstreet Films vandaag weten. De Vlaamse zender VTM heeft eerder bekendgemaakt de serie in België te vertonen. In Nederland is de serie alleen te zien op Videoland.

De serie gaat verder waar de film Baantjer Het Begin uit 2019 eindigde. In de film en serie zagen wij de jonge De Cock begin jaren tachtig in een bikkelhard gevecht in de straten van Amsterdam. De hoofdrol in beide producties werd gespeeld door Waldemar Torenstra. Ook Robert de Hoog, Lisa Smit, Ruben van der Meer en Loes Luca speelden een rol in zowel film als serie. Acteur Tygo Gernandt was te zien in de film, maar vertolkte in de serie een kleinere rol. Zijn plek werd hier overgenomen door Yannick Jozefszoon.

Spaarpotten van grote Europese bedrijven verdubbelen

De spaarpotten van grote Europese bedrijven zijn goed gevuld. Tegen de zomer zijn ze verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt dan €700 miljard. Dat is meer dan 4,5% van het Europese BBP. Dat blijkt uit het onderzoek van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

“In de media verschijnen vooral berichten over bedrijven die omvallen omdat door de coronacrisis omzet wegvalt. De andere kant van de medaille is dat vooral grote concerns veel minder geld uitgeven. Dividend wordt verlaagd, investeringen worden uitgesteld, loonkosten vallen lager uit en ook wordt er minder belasting betaald. De cashpositie is nu vele malen sterker dan in economische hoogtij dagen”, zo stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

Onzekerheid
Volgens Geeroms hebben grote concerns bij het uitbreken van de crisis alles op alles gezet om een financiële buffer aan te leggen. “Als antwoord op de grote onzekerheid die ze op zich af zagen komen. Dat werd nog eens aangewakkerd door de loonsubsidies en overheidsgaranties voor bankleningen om een liquiditeitscrisis te voorkomen.” Volgens de onderzoekers van Euler Hermes bereikte de groei van bedijfsleningen in april het hoogste niveau sinds 2009.

De buffers waren voor de coronacrisis al aanzienlijk, mede door de monetaire versoepeling van de ECB. Geeroms: “Gedeeltelijk komt het door voorzichtigheid, gedeeltelijk ook doordat de binnenlandse vraag op de eigen thuismarkten maar traag groeide. Verder speelden de lage grondstofprijzen en de lage stijging van de loonkosten een rol. En natuurlijk ook dat geld lenen nagenoeg gratis was.” Volgens de cijfers van Euler Hermes zit vooral het grootbedrijf in Duitsland goed in de liquide middelen.

Weinig vertrouwen
Geeroms: “Dat oppotten is in heel Europa al langer gaande en dat is natuurlijk geen goed teken. Als je als bedrijf geen beter plan hebt dan bovenop je geld te zitten dan is er iets anders aan de hand. Het geeft onzekerheid aan; een laag vertrouwen in de toekomst. Het spaargedrag wordt verder aangewakkerd en dat gaat ten koste van toekomstige investeringen.”

Naarmate COVID-19 naar de achtergrond verdwijnt zal het bovenste topje van het Europese spaartegoed weer verdwijnen, zo verwacht Euler Hermes. “Aan de ene kant zal de overheidssteun afnemen, en tegelijkertijd nemen omzetten en winsten weer toe. Bedrijven zullen een deel van de extra financiële buffer loslaten, maar wel blijft het spaartegoed boven het gemiddelde van vorig jaar.”

Euler Hermes verwacht dat de investeringen in de komende herstelfase aantrekken. “Bedrijven zullen hun lessen trekken uit de crisis. Denk aan verdere digitalisering van productieprocessen en het aanpassen van de distributieketen. Al zal nog wel eerst het vertrouwen moeten groeien in een duurzame herstart van Europa. Veel hangt af van beleidsbeslissingen van de Europese overheden in de komende maanden. Overheidssteun om de vaste kosten van bedrijven te verlagen door lagere sociale lasten en lagere belastingen zijn van cruciaal belang. Anders blijven concerns zich concentreren op het beschermen van hun cashflow.”

Ridley Scott ziet toekomst in Alien, maar moet 'herevolueren'

De film Alien uit 1979 is een van de vele filmklassiekers van regisseur Ridley Scott. Hoewel er meer ondermaatse sequels dan goede vervolgen van de film zijn verschenen, denkt Scott nog wel na over de toekomst van de horrorreeks, zo vertelt hij in aan Los Angeles Times.

"Ik denk dat er nog veel potentie zit in (het idee van) Alien, maar het is wel nodig om te herevolueren en door te groeien", zo legt Scott uit. De regisseur zat in de regiestoel van de allereerste Alien-film in 1979 en kwam in 2012 terug naar de wereld van Alien met de film Prometheus. Het vervolg verscheen in 2017 met de titel Alien: Convenant. Voor Scott blijft het hier echt niet bij. "Waar ik altijd aan dacht tijdens het maken was waarom een wezen zoals dit is gemaakt en reist in een in mijn ogen soort-van ruimteschip met een lading alieneieren. Wat was het doel van het schip en van de eieren? Dat is de grote vraag: wie, waarom en voor welk doel, dat is een goede vervolgstap."

Hoofdrolspeler Sigourney Weaver en regisseur Ridley Scott op de set van Alien (1979)
Hoofdrolspeler Sigourney Weaver en regisseur Ridley Scott op de set van Alien (1979)

Vrouw neergestoken in AZC Harderwijk

Gisteravond is een vrouw gewond geraakt bij een steekincident in het asielzoekerscentrum in Harderwijk. De politie heeft hiervoor een man aangehouden.

De politie kreeg een melding van een ruzie waarbij mogelijk gestoken zou zijn. Vermoedelijk ligt de aanleiding van de ruzie in de relationele sfeer, maar dat wordt onderzocht. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Koperdief op heterdaad betrapt in Bergen op Zoom

Agenten hebben afgelopen nacht aan de Wattweg in Bergen op Zoom een 27-jarige Bergenaar aangehouden. Ze betrapten hem toen hij bij het spoor koper probeerde te stelen.

De politie werd op donderdag 4 juni rond 00.15 uur gealarmeerd toen bleek dat er sprake was van een verdachte situatie op het spoor. Twee agenten gingen op de melding af. Ze hoorden bij het spoor een gravend geluid en zagen kort daarna de verdachte. De man bleek koperkabels af aan het knippen te zijn met een tang. De dienders hebben hem aangehouden voor diefstal. De man is vastgezet voor onderzoek.

Denktank Coronacrisis adviseert: maak deeltijd thuiswerken mogelijk

Faciliteer in deeltijd thuiswerken van werknemers en de spreiding van arbeidstijden. Houd daarbij rekening met de sector, specifieke omstandigheden en het type werkzaamheden. Maak een goede combinatie tussen online en fysiek onderwijs en houd daarbij rekening met de eigenschappen en vereisten van een opleiding en het type student. Stimuleer de kwaliteit van online onderwijs door op korte termijn te investeren. Verruim het tijdsslot voor het fysieke onderwijs. En stimuleer het gebruik van de tweewieler.

Deze vuistregels stelde de Denktank Coronacrisis op verzoek van het kabinet op, ter ondersteuning van beleid vanaf 1 september aanstaande. De vuistregels moeten voorkomen dat na de schoolvakanties iedereen weer tegelijk het OV of de auto gaat gebruiken. De vuistregels zijn gebaseerd op het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hieruit bleek dat met name gedeeltelijk thuiswerken, spreiden van arbeidstijden en online-onderwijs positieve effecten hebben op het verminderen van reizen met OV (openbaar vervoer).

Start groot belevingsonderzoek
Daarnaast adviseert de Denktank om de komende periode te gebruiken om de ervaringen van het grootste ‘thuiswerkexperiment’ dat ooit is gestart te onderzoeken. Deze inzichten helpen om de ingezette lijn straks op een goede manier te kunnen voortzetten.

“We moeten deze fase gebruiken om te ervaren en onderzoeken hoe we thuiswerken beleven. Waar lopen we tegenaan? Wat ervaren we als knelpunten en wat willen we graag behouden? Door deze periode te benutten voor een groot belevingsonderzoek naar thuiswerken en online onderwijs, kunnen we in september nog beter invulling geven aan het beleid.” aldus Mariëtte Hamer, voorzitter SER.

Blijf thuiswerken stimuleren
Om ook op langere termijn het verkeer te kanaliseren en duurzaamheid te bevorderen, stelt de Denktank Coronacrisis voor om het thuiswerken te blijven stimuleren. Daarbij is het belangrijk om de mogelijkheden voor thuiswerken te verbeteren en gezond thuiswerken te stimuleren binnen de kaders van de huidige wetgeving. Zo kunnen satellietkantoren op centrale plekken in steden of dorpen worden gestimuleerd, in samenwerking met organisaties of bijvoorbeeld bibliotheken. Ook is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in kinderopvang en sluitende dagarrangementen, om thuiswerken mogelijk te maken voor ouders met thuiswonende kinderen.

Spreiding arbeidstijden
Ook zouden werkenden hun arbeidstijden meer over de dag kunnen spreiden om te voorkomen dat zij in de spits moeten reizen. Zo kun je denken aan tijdelijk meer of minder werken, variatie in aanvangs- en eindtijden, roosters en ploegendiensten.

Online onderwijs en spreiding onderwijstijden
Daarnaast adviseert de Denktank Coronacrisis een goede combinatie tussen online en fysiek onderwijs te maken, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in opleiding en het type student en de werkdruk van de docent. Stimuleer de kwaliteit van online onderwijs door op korte termijn te investeren en verruim het tijdsslot voor het fysieke onderwijs (in het MBO, HBO en WO) en zo nodig voor kinderopvang. Maak het gebruik van fietsen mogelijk.

Ook over de opstartfase, die vanaf 1 juni inging, adviseert de Denktank Coronacrisis. De Denktank vindt het belangrijk dat de komende maanden wordt ingezet op een gezond en veilig OV, een belevingsonderzoek naar het thuiswerken, onderzoek naar de mobiliteitsontwikkeling en de technologische mogelijkheden voor beheersing van OV-stromen, het inzetten van positieve prijsprikkels om de spits te ontlasten, aandacht voor technologische ontwikkelingen en innovatie en voorlichting.

Dit advies werd opgesteld door de werkgroep Auto en OV van de Denktank Coronacrisis en bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemersorganisaties, SER-kroonleden, het PBL, WRR en VNG, onder leiding van SER-voorzitter Mariëtte Hamer. De Denktank Coronacrisis is op verzoek van het kabinet met dit aanvullende advies gekomen. Eerder adviseerde de Denktank Coronacrisis het kabinet over een intelligent herstelbeleid.

Nederland sluit belastingverdrag met Liechtenstein

Nederland heeft met Liechtenstein een belastingverdrag gesloten. In dit verdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds dat belastingheffing wordt ontweken.

Het verdrag is op woensdag 3 juni 2020 in Bern ondertekend. In het verdrag is een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat het verdrag enkel wordt gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Als hiervan sprake is, vervalt de mogelijkheid om een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag.

Met deze antimisbruikbepaling en de andere bepalingen van het verdrag voldoet dit belastingverdrag aan de minimumstandaarden van het zogeheten BEPS (Base erosion and profit shifting)-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.

Bindende arbitrage
Verder zijn er met Liechtenstein afspraken gemaakt over de onderlinge uitwisseling van informatie en bijstand bij invordering van belastingen. Ook bevat het verdrag een bepaling over bindende arbitrage in het geval dat Liechtenstein en Nederland in onderling overleg geen overeenstemming bereiken over de positie van een belastingplichtige.

Het verdrag sluit op een groot aantal onderdelen aan bij het OESO-modelbelastingverdrag. Met de ondertekening heeft Nederland nu (op Cyprus na) met alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) een belastingverdrag gesloten. Het verdrag zal nu in beide landen de vereiste goedkeuringsprocedure doorlopen. In Nederland wordt het verdrag daartoe ter advisering voorgelegd aan de Raad van State en daarna ter goedkeuring aan het parlement.

HARC-team onderschept 374 kilo cocaïne, twee verdachten langer vast

Twee uithalers zijn afgelopen zondag door de Douane en zeehavenpolitie aangehouden nadat ze op de vlucht sloegen toen ze uit een container kwamen. Het tweetal werd gezien op het terrein van ECT Delta waarna het bedrijf melding maakte bij de opsporingsdiensten. In de container die geladen was met bananen uit Ecuador werd een grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen met een straatwaarde van ruim 28 miljoen euro.

De verdachten, twee Rotterdammers van 18 en 22 jaar oud, zijn woensdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat ze 14 dagen langer vast blijven zitten.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De onderschepte cocaïne met een totaal gewicht van 374 kilo is inmiddels vernietigd.

Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam
Afbeelding: Openbaar Ministerie Rotterdam

Zittingen in provinciehuis Flevoland en avondzittingen Almere

De rechtbank Midden-Nederland houdt de komende maanden zittingen in het provinciehuis in Lelystad en avondzittingen bij de rechtbank in Almere. De provincie Flevoland stelt de rechtbank in de gelegenheid om vier dagen per week gebruik te maken van twee van hun raadszalen. Dit kan in ieder geval tot 1 september 2020. Met deze maatregelen probeert de rechtbank zoveel mogelijk zittingen te houden.

Zitting in provinciehuis
Vanwege de coronamaatregelen kunnen in het gerechtsgebouw minder zaken op zitting behandeld worden. Bijvoorbeeld omdat er niet teveel personen tegelijkertijd bij de toegangscontrole mogen zijn en omdat de zalen na elke zaak schoongemaakt moeten worden. Daarbij komt dat in de grootste zittingszaal van de rechtbank in Lelystad op dit moment ‘slechts’ 13 betrokkenen kunnen plaatsnemen in plaats van de gebruikelijke 40. In onze andere zittingszalen in Lelystad en Almere is dat aantal nog kleiner. Dit levert problemen op bij grote zaken met meerdere partijen.

Daarom is er gezocht naar oplossingen buiten de eigen gerechtsgebouwen. In het provinciehuis kan de rechtbank zittingen houden in de Statenzaal, met maximaal 30 personen en de Commissiezaal met maximaal 15 personen. In het provinciehuis worden alleen zaken behandeld waarbij dat qua veiligheid verantwoord is, zoals civielrechtelijke zaken. Vrijdag 5 juni is de eerste zitting in het provinciehuis.

Avondzittingen in Almere
Om toch zoveel mogelijk zaken te behandelen, gaat de rechtbank daarnaast op dinsdag- en donderdagavond zittingen houden in Almere. Het plannen gaat op basis van de beschikbaarheid van procespartijen en in goed overleg met bijvoorbeeld de advocatuur. De eerste avondzitting wordt binnenkort gepland.

Creatieve oplossingen
De rechtbank behandelt zoveel mogelijk zaken, via online zittingen, schriftelijk en inmiddels ook weer fysiek in de zittingszaal als de zaak daar om vraagt. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen die daarbij komen kijken. Voor alle locaties en rechtsgebieden wordt gekeken naar passende en creatieve oplossingen. Op termijn zullen er ook avondzittingen plaatsvinden in Lelystad, Utrecht en Amersfoort. Daarnaast onderzoekt de rechtbank of het ook nodig is om in Utrecht uit te wijken naar een externe zittingslocatie.

Lastenverlichting levert meer op voor huishoudens dan subsidies op wonen

Het verminderen van subsidies voor koopwoningen en sociale huurwoningen kan de woningschaarste verkleinen. Daardoor wordt het gemakkelijker voor huishoudens om een woning te vinden die past bij hun voorkeuren en ontstaat ruimte voor lastenverlichting. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Kansrijk woonbeleid’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Op de markt voor koopwoningen is winst te halen door de fiscale subsidiëring van eigenwoningbezit te verminderen, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen. Dit verkleint de stimulans om in een relatief dure koopwoning te wonen en om met schuld te financieren. Woningen worden daardoor goedkoper en de keuzevrijheid van huishoudens om een woning te kopen of te huren neemt toe.

In de huurmarkt is winst te halen door de huurtoeslag te ontkoppelen van werkelijke huren of de relatie tussen gereguleerde huren en woningkwaliteit te versterken. Hierdoor verminderen wachtlijsten en krijgen huishoudens meer keuzevrijheid.

Daarnaast blijft het belangrijk om te zorgen dat er voldoende nieuwe woningen worden gebouwd. Hiervoor zijn verschillende maatregelen mogelijk, zoals het toestaan van meer woningbouwplannen en het bieden van meer ruimte voor bouw buiten de bestaande bebouwde kom.

Verduurzaming van woningen kan worden gestimuleerd via woningmaatregelen, zoals een lagere onroerendzaakbelasting voor energiezuinige woningen, of via algemene maatregelen, zoals het verhogen van de energiebelasting. Dat laatste is vaak efficiënter: een directe belasting op energieverbruik kan de uitstoot verminderen tegen lagere maatschappelijke kosten.

Politie stuurt brief naar afnemers verdovende middelen

De politie heeft een brief gestuurd naar ongeveer 80 personen die naar voren zijn gekomen als afnemer van drugs in een onderzoek naar de handel in verdovende middelen. Daarnaast gaan jeugdagenten in gesprek met een aantal jeugdige gebruikers en hun ouders. De boodschap: wees je ervan bewust dat het in bezit hebben van drugs strafbaar is en een strafblad consequenties heeft voor je toekomst.

In november 2019 is een onderzoek gestart in de gemeente Hardenberg naar een overlastgevende jeugdgroep en de handel in verdovende middelen. Tijdens het onderzoek zijn vier verdachten aangehouden en er zijn diverse telefoonnummers bekend geworden die werden gebruikt door afnemers. Er werd gecommuniceerd over het kopen van drugs. Er bleek ook een aantal gebruikers in de leeftijdscategorie tot 25 jaar tussen te zitten. Iedereen die één van de telefoonnummers op zijn of haar naam heeft staan ontvangt een brief van de politie.

Preventie
“Het in bezit hebben van drugs is strafbaar. Op dit moment hebben de gebruikers een brief gekregen en zijn ze geen verdachte, maar wat gebeurt er de volgende keer? Als een drugsbezitter wordt aangehouden en veroordeeld dan heeft hij of zij een strafblad. Dat heeft consequenties voor de toekomst. Wij werken in IJsselland met onze partners aan een veilige en leefbare omgeving. Voor al onze inwoners en zeker voor de jeugd. Wij willen voorkomen dat ze in de criminaliteit terecht komen. Daarom gaan wij nu op een preventieve manier in verbinding met de jeugd en hun ouders”, zegt Ramon Arnhem, Districtschef van de politie in IJsselland.

Eerste keer
Ook gaan wijkagenten in gesprek met een aantal oudere drugsbezitters die al langer in beeld zijn bij de politie en hulpverleners. De politie in Hardenberg vindt het belangrijk om ook bij hun een signaal af te geven en te wijzen op de mogelijkheden om af te komen van hun verslaving. De personen die worden benaderd hebben een telefoonnummer op naam staan dat is gebruikt in de contacten met de verdachten. Er is zorgvuldig gekeken naar hun rol en de adressering van de brieven. Op dit moment heeft de politie het vermoeden dat een aantal van die telefoonnummers op naam staat van ouders van jonge gebruikers. Door een brief te sturen naar de ouder(s) worden ook de ouders in stelling gebracht. Het is voor Politie IJsselland de eerste keer dat zij een dergelijke groep op deze manier benadert.

Hoe zit het met de privacy?
"Wij maken gebruik van gegevens die naar voren zijn gekomen in een politieonderzoek. Die gegevens mogen we gebruiken om mensen te benaderen. Wij delen deze informatie niet met derden. In dit geval is zorgvuldig bekeken welke telefoonnummers gebruikt zijn in het contact met de verdachten van dit onderzoek."

OM eist geldboete voor illegaal fokken en teckelhandel

Illegaal fokken en handelen in (teckel)honden, het niet registreren van de honden en het onthouden van de nodige dierenzorg. Dat is waar twee verdachten, moeder en dochter, zich woensdag voor moesten verantwoorden voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt beide verdachten gedurende lange tijd veterinaire regels en regels met betrekking tot handel en fokken van honden te hebben overtreden.

Beide verdachten, inmiddels woonachtig in Hongarije, waren via een live verbinding aanwezig om hierover te verklaren.

Moeder en dochter houden zich al zo’n 30 jaar bezig met het fokken en verhandelen van honden, voornamelijk teckels. Bij diverse bestuurlijke controles werden onregelmatigheden geconstateerd waarvoor bestuurlijke maatregelen werden opgelegd. In 2016 startte een strafrechtelijk onderzoek naar beide verdachten en hun handel en wandel omdat er vermoedens waren van illegaal transport van een groot aantal honden. Uit dat onderzoek bleek er nog veel meer aan de hand.

Valse hondenpaspoorten
Verdachten hadden volgens het OM hondenpaspoorten voorhanden waaruit moest blijken dat de honden waren ingeënt en klinisch waren onderzocht door een dierenarts, terwijl dit niet het geval was. Verdachten hadden de paspoorten volgens de officier zelf voorzien van een (valse) vaccinatiesticker, een stempel van een dierenarts en daarbij zelf een handtekening gezet of deze gekopieerd. Door deze handelwijze liepen de honden een verhoogd risico op ziekten zoals Rabiës. Dit is een voor zowel mensen als dieren dodelijke ziekte die vooral in het oosten van Europa nog steeds regelmatig voorkomt.

Registratie en identificatie
Verdachten hebben jarenlang geen informatie doorgegeven over de registratie en identificatie van de honden, ondanks waarschuwingen van het bevoegd gezag tijdens de bestuurlijke controles. Hiermee hebben verdachten volgens de officier grote gezondheidsrisico’s veroorzaakt voor mens en dier. “De regelgeving die betrekking heeft op de identificatie en registratie van honden is vanuit Europese wetgeving opgelegd om de identiteit van dieren te bepalen en de verplaatsingen van dieren snel en doeltreffend te kunnen natrekken. Deze tracering is noodzakelijk ter voorkoming van de verspreiding van dierziekten. Door de bedrijfsadministratie niet op orde te hebben wordt dit risico nog eens vergroot.”, aldus de officier. “Veterinaire regelgeving valt en staat met track and tracing. Dit hebben verdachten jarenlang genegeerd.”

Onthouden van zorg
Ook is er volgens de officier sprake van het gedurende langere tijd onthouden van de nodige zorg. Zo kon worden vastgesteld dat niet alle honden toegang hadden tot water, de honden verbleven in vervuilde en veel te kleine hokken, het stonk er bovenmatig en veel honden waren te mager. Nader onderzoek van een dierenarts constateerde slecht onderhouden gebitten, vachten, ogen, oren en nagels bij een groot aantal honden. Volgens deze dierenarts was er sprake van ernstige nalatigheid en verwaarlozing. “Verdachten hebben zich dus niets aangetrokken van de vele eerdere waarschuwingen en bestuurlijk ingrijpen.”, aldus de officier.

Ernst van de feiten
Doordat de handel steeds grotere vormen aannam en verdachten steeds meer honden kregen lijkt het er volgens de officier op dat zij de controle over de handel kwijtraakten. Meer personeel aannemen wilden zij niet volgens een verklaring van een getuige, dan zouden ze geen bestaansrecht meer hebben. En dus hebben zij de handel voortgezet uit geldelijk gewin, ook ná de start van het strafrechtelijk onderzoek.

Volgens de officier hebben verdachten gedurende lange tijd veterinaire regels en regels met betrekking tot handel en fokken van honden aan hun laars gelapt. “Verdachten hebben niet voldaan aan de wettelijke eisen waaraan hun bedrijf moet voldoen. Beiden zijn niet in het bezit van het vereiste bewijs van vakbekwaamheid, er werd geen deugdelijke administratie bijgehouden en de honden werden niet in de eigen administratie geregistreerd. Deze voorschriften zijn bedoeld om het dierenwelzijn te borgen. Verdachten hebben zich daarvan niets aangetrokken en hebben blijkbaar gemeend dat zij geheel naar eigen inzicht hun bedrijfsactiviteiten konden uitvoeren.”, aldus de officier.

Strafeis
Voor beide verdachten eist de officier een geldboete van 40.000 euro waarvan 20.000 euro voorwaardelijk, 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een beroepsverbod van 5 jaar. Daarnaast eist ze een verbeurdverklaring van een woning in Hongarije en heeft ze een ontnemingsvordering van ruim 300.000 euro gedaan.

De rechtbank doet op 9 juli uitspraak.

Werkstraf geëist tegen moeder en dochter om verzekeringsfraude

Het leek een heftige zaak te zijn. Een gewapende woningoverval op 24 november 2017 in Voorburg op een 62-jarige vrouw. Haar 40-jarige dochter uit Den Haag zou haar vastgetapet hebben gevonden. Maar volgens politie en OM zit het anders in elkaar. Moeder en dochter maken er een gewoonte van om verzekeringen op deze wijze op te lichten. Woensdag eiste de officier van justitie tegen beiden een werkstraf van 150 uur.

De dochter belde na het aantreffen van haar moeder de politie. Die hoorde van de moeder hoe twee gewapende mannen haar woning waren binnengedrongen, haar bedreigd hadden met een vuurwapen terwijl zij riepen om geld en sieraden. Ze zou de moeder aan haar haren hebben getrokken, haar voeten en handen met duct-tape geboeid en haar mond afgeplakt.

Toch voelde de politie nattigheid en besloot nader onderzoek te doen naar de vrouwen. Moeder en dochter kwamen onder de tap te staan. Over de telefoon spraken ze met elkaar over de verzekeringsfraude. Het onderzoek leerde ook dat de twee hetzelfde lijstje met ‘gestolen sieraden’ sinds 2014 al bij verschillende gelegenheden bij andere verzekeraars hadden ingediend. Hiermee geconfronteerd bekenden moeder en dochter de valse aangiftes en de verzekeringsfraude.

Los van de fraude sprak de officier van justitie op zitting er schande van dat schaarse politiecapaciteit op deze manier door de twee is verkwist. Zij nam ook de valse aangiftes hoog op. Daarnaast vond zij dat twee pogingen tot oplichting en drie geslaagde oplichtingen bewezen waren. Voor dit alles eiste zij tegen moeder en dochter 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Als zij nog eens de fout ingaan, moeten zij die straf van het OM uitzitten.

De uitspraak is over twee weken.

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven.

De zoon van opiniepeiler Maurice de Hond maakte naam op veel verschillende vlakken. Hij richtte onder andere de internetbedrijven Hatchoo! en veiling.com op en werd daarna actief als radiodj bij 3FM en Caz!. Ook presenteerde hij een aantal televisieprogramma's.

In 2002 liep hij een dwarslaesie op bij een spoedoperatie waarbij een tumor in zijn ruggenmerg werd verwijderd. De zenuwen in zijn merg raakten bekneld, waardoor hij in een rolstoel belandde. Hij werd rolstoelsporter en besloot theatervoorstellingen te maken over zijn verhaal. 'De voorstelling gaat er juist over hoe het grootste drama in mijn leven ook heel veel moois opleverde', zei hij in 2014 tegen AT5.

De Hond speelde sinds 2007 rolstoelbasketbal. Van 2007 tot 2016 kwam hij in actie voor BV Lely (nu Apollo Amsterdam), dat uitkwam in de landelijke Eredivisie. In februari 2010 werd hij ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Sinds het voorjaar van 2010 trainde hij mee met de nationale selectie. Op 26 mei 2010 werd hij voor het eerst geselecteerd door bondscoach Gertjan van der Linden en debuteerde hij in het Nederlands team in een interland tegen Duitsland.

In september 2011 maakte Marc deel uit van het Nederlands team dat deelnam aan het Europees Kampioenschap in Nazareth. Ze behaalden een achtste plaats en misten daarmee kwalificatie voor de Paralympics. Na drie jaar fulltime sporten nam De Hond eind 2012 afscheid van het Nederlands rolstoelbasketbalteam om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière.

Blaaskanker
Anderhalf jaar geleden maakte De Hond bekend dat hij de tournee van zijn theatershow moest uitstellen, nadat er een kwaadaardige tumor in zijn blaas was geconstateerd. Hij zette al zijn werk opzij om zich volledig te richten op zijn behandeling.

Afgelopen december zei hij in een interview bij Ladies Night dat het 'alle kanten op kan gaan'. De laatste maanden toerde hij langs theaters waarbij hij zich door prominente interviewers liet interviewen, om zo zijn jonge kinderen iets na te laten.

Eintracht Frankfurt vergroot de zorgen bij Werder Bremen

Werder Bremen heeft een nieuwe tik geïncasseerd bij de strijd tegen degradatie in de Bundesliga. Na de openingstreffer van André Silva liep Eintracht Frankfurt in de slotfase uit naar een ruime zege. Het werd 0-3 voor de bezoekers. 

Bas Dost zag vanaf de bank net als Jonathan De Guzman dat de thuisploeg het gevaarlijkst was in de eerste helft. Davy Klaassen blonk uit bij de nummer zeventien van Duitsland. Tot zijn grote frustratie zag hij hoe Kevin Trapp zijn inzet in de openingsfase nog net kon keren. Vlak voor rust dacht de ex-Ajacied recht te hebben na hands van David Abraham. De bal leek ook op de stip te gaan, maar de VAR zag dat Klaassen buitenspel stond.

Na een uur spelen sloeg Frankfurt toe. Uit een geweldige voorzet van voormalig FC Groningen-speler Filip Kostic kopte André Silva raak. Voor Kostic, die tegenwoordig speelt als linkerwingback, was het al zijn elfde assist van het seizoen in de Bundesliga. Dost viel een kwartier voor het einde in en was nog belangrijk bij het uitdelen van de genadeklap. Nederlander kopte een corner door waardoor Stefan Ilsanker de bal van dichtbij binnen. Laatstgenoemde bepaalde in de negentigste minuut uit een vrije trap van De Guzman, die net was ingevallen, met een rake kopbal de eindstand op 0-3.

Frankfurt is nu zo goed als veilig. Voor Werder zijn de problemen groot met nog vijf speelrondes te gaan. De club heeft heeft 25 punten. Fortuna Dusseldorf en FSV Mainz 05 hebeben er respectievelijk 27 en 28. Paderborn staat stijf onderaan met 19 punten. De onderste twee ploegen degraderen rechtstreeks. De nummer zestien speelt playoffs tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga. 

Klaasen en Anderson naar finale PDC Home Tour

Jelle Klaasen heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de PDC Home Tour. De Nederlander verzekerde zich van de tweede plek in een poule met groepswinnaar Gary Anderson, Dave Chisnall en Mike De Decker.

De 35-jarige Klaasen begon de strijd om een plek bij de laatste vier van het digitale dartstoernooi met een ruime overwinning op Chisnall: 6-2. Hij rekende vervolgens ook af met de Belg De Decker door bij een 1-3-achterstand vijf legs op rij te pakken: 6-3.

Aangezien Anderson ook Chisnall en De Decker won, ging de groepsfinale alleen nog om de eer. Anderson won met 6-2 en ging daarmee als groepswinnaar naar de finale. De tweede fase van de Home Tour, een toernooi dat door de PDC bedacht is als alternatief tijdens de coronacrisis, begon onlangs met 32 darters (acht groepen van vier). De acht groepswinnaars plaatsen zich voor de halve finales. 

Donderdag strijden Rob Cross, Joe Cullen, Jonny Clayton en Nathan Aspinall voor de laatste twee tickets voor de finaleronde van vrijdag. Klaasen is de enige Nederlander die nog in het toernooi zit.

EHBO-, Reanimatie en BHV-praktijklessen weer van start met kunstarmen en -benen

Alle EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijklessen kunnen weer veilig van start. Hiervoor zijn nieuwe richtlijnen opgesteld die passen bij de huidige coronamaatregelen in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat onder andere om het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter afstand, speciale hygiënemaatregelen en looproutes tijdens de cursussen. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld. Zo kunnen cursisten weer terecht voor de praktijklessen bij de verschillende organisaties.

Momenteel worden verschillende vormen van e-learning ingezet, die onderdeel kunnen uitmaken van een cursus. Toch kunnen deze het oefenen en toetsen van praktische vaardigheden met de bijbehorende leermiddelen niet vervangen. Daarom vinden de organisaties het belangrijk dat de praktijkcursussen – op een veilige manier – weer van start kunnen gaan. “Het is ook tijdens deze pandemie van belang dat bedrijfshulpverleners, EHBO-ers en omstanders de juiste hulp kunnen verlenen bij incidenten en ongevallen. Zij vervullen regelmatig een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten,” zegt Dave Harmsen van der Vliet, vicevoorzitter BVBN.

Tijdens EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijkcursussen leren deelnemers hoe ze eerste hulp handelingen moeten uitvoeren en oefenen zij hun vaardigheden. Voor de coronacrisis oefenden deelnemers op elkaar of behandelden zij een zogeheten LOTUS®slachtoffer, die opgeleid is om door acteren en grimeren zo realistisch mogelijk een ongeval of ziektebeeld uit te beelden. Vooralsnog worden vanaf nu handelingen zoals verslikking of stabiele zijligging verricht op speciaal daarvoor geschikte oefenpoppen. Het aanleggen van verbanden wordt geoefend op een kunstarm of -been. Alleen mensen die uit één gezin komen en deelnemen aan een cursus kunnen deze handelingen wel op elkaar oefenen.

Strikte hygiëne maatregelen
Deelnemers moeten altijd op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en zijn er strikte hygiënevoorschriften. Verder gelden natuurlijk de actuele RIVM-richtlijnen voor alle instructeurs, medewerkers en cursisten. Eerder waren alle praktijklessen EHBO, Reanimatie en BHV stopgezet in verband met de coronacrisis. Ook gelden er sindsdien aangepaste richtlijnen voor het verlenen van EHBO.

Zatlap mag niet mee met bus om weigeren mondkapje en mishandelt chauffeurs

Afgelopen dinsdag is een 32-jarige Angolese man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op het busstation in Roosendaal. De man zou meerdere buschauffeurs hebben mishandeld omdat zij weigerden hem te vervoeren.

De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de man zich niet aan de huisregels van het vervoersbedrijf wilde houden. Hij droeg geen mondkapje, dat is een verplichting in het openbaar vervoer sinds 1 juni 2020. Kennelijk was de man het hier niet mee eens en ging hij door het lint toen hij in een tweede bus geweigerd werd.

Getuigen belden rond 06.50 uur naar de politie omdat er gevochten werd op het station in Roosendaal. Agenten kwamen ter plekke en hielden, nadat zij de verhalen van getuigen hadden aangehoord, de 32-jarige man aan als verdachte van mishandeling van twee buschauffeurs. De verdachte verzette zich vervolgens tegen zijn arrestatie en spuugde een agent vol in zijn gezicht. Ook beledigde hij de agenten. Zowel de twee buschauffeurs als een agent deden aangifte van mishandeling. De agenten deden ook aangifte van belediging. Toen de man later werd voorgeleid voor een hulpofficier van justitie gaf hij aan dat hij corona had.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Camerabeelden zullen worden uitgekeken door rechercheurs. De man heeft een blaastest moeten ondergaan waaruit bleek dat hij teveel had gedronken. Dit gegeven wordt meegenomen als strafverzwarende maatregel.

De man zit momenteel nog vast, hij is in verzekering gesteld en moet zich in een supersnelrechtzitting voor een rechter verantwoorden.

KLM-vliegtuig keert terug wegens mondkapweigeraar

Regels in verband met een virus en stronteigenwijze sukkels, die combinatie kan alleen maar leiden tot een nieuw woord: mondkapweigeraar! Een KLM-toestel is onlangs dankzij een dergelijk sujet teruggekeerd naar de terminal op Schiphol.

Sinds 11 mei zijn passagiers en bemanningsleden verplicht om aan boord een mondkapje te dragen, een vrij simpele regel. Een woordvoerder van KLM kon niet melden om welke vlucht het ging, maar op een van de vluchten deed een passagier het mondkapje af, om vervolgens te weigeren deze weer op te doen.

Dergelijke figuren worden behandeld als 'agressieve passagier', zo ook deze. Meneer of mevrouw deed het kapje op weg naar de startbaan af en weigerde de situatie te herstellen. De gezagvoerder had geen zin in risico en keerde terug naar de terminal, waar de persoon van boord werd gezet. Het vliegtuig vertrok zo met één passagier minder.

FOK! Wat een weer: Eindelijk (wat) regen!!

Goodday!

Eindelijk, eindelijk en nog eens eindelijk. Na maandenlang afzien breken er voor de natuur én de weerliefhebbers betere tijden aan. We zagen gisteren al wat kleine veranderingen. In het noordoosten en eveneens in het zuiden kwamen een paar kleine buien voor. Gisterochtend onweerde het in Groningen. In het overgrote deel van het land bleef het nog wel droog met geregeld zon en soms wat bewolking.

Toch zat het echt actieve weer niet ver weg. In vrijwel geheel Duitsland, alsmede in Frankrijk, de Balkan en Noord-Spanje kwamen soms zware regen-en onweersbuien voor. Hier lukte dat helaas niet. En dat komt omdat de wind van zee kwam en de temperaturen behoorlijk daalde, en zodoende kwam je pas in Duitsland in de onstabiele lucht terecht. In oosten en zuiden werd het nog wel ruim 25 graden, maar in de middag was het aan de kust met een frisse noordwestelijke wind maar een graad of 16.

Afgelopen nacht nam dan de bewolking toe en zullen we vandaag een heel ander beeld te zien krijgen dan dat we gewend waren. Het is een groot deel van de dag bewolkt en in de middag trekt er een gebied met lichte regen of een bui over. De hoeveelheden lijken met 3 tot 4 mm nog vrij klein te zijn.

In de avond wordt de onstabiliteit echter steeds dieper en gaan er op zee zwaardere buien ontstaan die vervolgens de kustprovincies kunnen bereiken. Onweer is daarbij goed mogelijk. Als je zo'n bui over je heen krijgt kan er in korte tijd best een plens water vallen. Het is behoorlijk fris met maxima van hooguit 15 of 16 graden. En ook dat is even wennen. De wind is west tot noordwest en matig tot krachtig en dat is dus kracht 4 tot 6.

Morgen zijn er ook fikse buien mogelijk, al lijken die een voorkeur te hebben voor het westen van het land. Dat moeten we nog even afwachten. Het blijft fris met 15 graden en frisse westelijke wind.

Dit wisselvallige weer lijkt wat langer aan te gaan houden waarbij we eerst de koele variant hebben, en in de loop van de nieuwe week de warme variant. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

PurmerZOn (Foto: spylacopa_68)
Een mooie zomeravond in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Onrustige momenten na beëindigen demonstratie Erasmusbrug

De politie heeft woensdagavond na de demonstratie op de Erasmusbrug twee verdachten aangehouden. In de binnenstad van Rotterdam vonden vernielingen plaats en er werd met vuurwerk naar agenten gegooid.

De burgemeester besloot kort voor zes uur ’s avonds de demonstratie vanwege te grote drukte en het niet kunnen houden van anderhalve meter afstand van elkaar te beëindigen. De sfeer was op dat moment prima, mensen werden opgeroepen naar huis te gaan. De inzet van de politie was er op dat moment op gericht om de uitstroom van demonstranten te begeleiden.

Een deel van de mensen bleef hangen in de binnenstad en de sfeer werd even grimmig. Op de Lijnbaan sneuvelden enkele ruiten en het meubilair van sommige terrassen op de Nieuwe Binnenweg en Schouwburgplein moest eraan geloven. Enkele agenten en politiebusjes zijn bekogeld met zwaar vuurwerk. Onder meer door inzet van de ME keerde de rust in de stad later weer terug.

Gedurende de avond zijn twee aanhoudingen verricht. Een man werd aangehouden voor belediging en na onderzoek is de zaak tegen hem geseponeerd. De andere verdachte zit nog vast voor het gooien van vuurwerk naar een agent.

Statushouders oververtegenwoordigd in praktijkonderwijs

Op 1 oktober 2018 volgde 15 procent van alle 12- tot 18-jarige statushouders die in 2014 hun verblijfsvergunning ontvingen praktijkonderwijs. Dat is aanzienlijk meer dan gemiddeld in Nederland; 3 procent van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs volgt praktijkonderwijs. Syrische kinderen volgden minder vaak dan kinderen uit een ander land praktijkonderwijs. Dat blijkt uit ‘Syrische statushouders op weg in Nederland’, een publicatie van het SCP, in samenwerking met het WODC, RIVM en CBS.

Het SCP, WODC, RIVM en CBS onderzoeken in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe het statushouders vergaat die vanaf 2014 tot en met 2016 een verblijfsvergunning asiel hebben verkregen. Van deze groep mensen is tot vier achtereenvolgende jaren gekeken naar hun onderwijsdeelname.
Uit cohort 2014 <toelichting> volgde op 1 oktober 2018 9 procent van de 12- tot 18-jarige Syriërs praktijkonderwijs<toelichting>. Onder Eritrese en overige statushouders lag dit aandeel op 22 procent. Mogelijk ligt in veel gevallen een taalachterstand ten grondslag aan deze lagere plaatsing (Onderwijsraad 2017).

Grootste deel statushouders gaat na groep 8 naar algemeen leerjaar 
Wanneer wordt ingezoomd op leerlingen die de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs maken, is te zien dat het grootste deel van de statushouders doorstroomt naar een algemeen leerjaar van het voortgezet onderwijs. Van de kinderen die in 2014 een verblijfsvergunning kregen en in schooljaar 2015/’16 in groep 8 zaten, stroomde 86 procent in schooljaar 2016/’17 door naar een algemeen leerjaar van het voortgezet onderwijs. Van alle kinderen in Nederland in het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs in schooljaar 2016/’17 volgde 97 procent onderwijs in een algemeen leerjaar en 3 procent in het praktijkonderwijs.

Stijgend aandeel kinderen via basisonderwijs door naar praktijkonderwijs
Opvallend is dat in latere vergunningscohorten kinderen vanuit groep 8 van de basisschool vaker direct doorstromen naar het praktijkonderwijs. Van de Syrische kinderen die in 2014 een verblijfsvergunning kregen stroomde 6 procent direct het praktijkonderwijs in, bij hun landgenoten die in 2016 een verblijfsvergunning kregen was dit 13 procent. Ook onder kinderen uit overige landen was het aandeel dat direct doorstroomde naar praktijkonderwijs hoger bij latere cohorten: 17 procent van de niet-Syrische kinderen uit cohort 2014 stroomde direct door naar praktijkonderwijs en 28 procent uit cohort 2016. In de jaren na de brugklas loopt het aandeel statushouders dat naar het praktijkonderwijs gaat voor alle cohorten verder op. Het aandeel jonge statushouders in het praktijkonderwijs is dus niet alleen hoger onder latere cohorten, maar neemt ook toe naarmate zij langer op de middelbare school zitten.

Via vmbo en mbo-1 naar hogere mbo-niveaus
Onder statushouders die 12 tot 18 jaar waren toen zij hun vergunning kregen, stijgt het aandeel dat mbo volgt naarmate ze ouder worden en langer in Nederland wonen. In eerste instantie volgen deze mbo’ers voornamelijk onderwijs op het eerste mbo-niveau, de entreeopleiding. Dit komt waarschijnlijk doordat statushouders bij aankomst in Nederland nog geen (Nederlands) diploma hebben. Om te kunnen starten op mbo-1 heb je geen diploma nodig. De opleiding duurt relatief kort; één jaar.

In de jaren die volgen stroomt een substantieel deel van de statushouders via de entreeopleiding of het vmbo door naar een hoger mbo-niveau. Met het behalen van een diploma op mbo-2-niveau is een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaald. Vier jaar nadat zij hun vergunning kregen, volgt 38 procent van de Syriërs die toen 12 tot 18 jaar oud waren onderwijs op mbo-niveau 2 tot en met 4. Onder de overige statushouders is dit met 30 procent wat lager.

Stijgende onderwijsdeelname jongvolwassenen Van de statushouders die 18 tot 30 jaar waren toen ze een verblijfsvergunning kregen, volgde 4 procent onderwijs in oktober van het jaar nadat zij hun vergunning kregen. Dit steeg tot 22 procent in oktober vier jaar na het krijgen van een vergunning. Dit aandeel was voor zowel Syriërs als de overige groep statushouders ongeveer even hoog. De stijgende onderwijsdeelname is voor een deel te verklaren doordat zij eerst het verplichte inburgeringstraject volgen. Pas daarna komen zij in aanmerking voor het bekostigd onderwijs.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.