FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 oktober 2019

Suarez helpt Barcelona aan zege; Liverpool wint spektakelstuk tegen RB Salzburg

Barcelona heeft de eerste overwinning van het nieuwe Champions League-seizoen te pakken. De formatie van de geplaagde Ernesto Valverde won woensdagavond in eigen huis met 2-1 van Internazionale, nadat de bezoekers halverwege nog met 0-1 leidden. Luis Suárez nam Barcelona bij de hand met twee doelpunten; Frenkie de Jong maakte de negentig minuten vol bij de Catalanen. Barça komt na twee duels in Groep F op vier punten, net als koploper Borussia Dortmund. Inter blijft met Slavia Praag steken op één punt.

Lionel Messi was bij Barcelona weer fit om te spelen, nadat hij afgelopen weekend vanwege een blessure nog ontbrak tegen Getafe (0-2 overwinning). De Argentijnse vedette kon ook direct rekenen op een basisplaats, net als Frenkie de Jong. Bij Inter stond Stefan de Vrij in het hart van de verdediging. De Italianen waren zonder Romelu Lukaku afgereisd naar het Camp Nou, maar de afwezigheid van de geblesseerde aanvalsleider deerde i Nerazzurri aanvankelijk niet. Inter begon uitstekend aan de wedstrijd en wist zichzelf binnen twee minuten een voorsprong te verschaffen.

Alexis Sánchez stuurde Lautaro Martínez de diepte in, waarna de Argentijnse spits al vallend raak schoot vanbinnen het strafschopgebied: 0-1. Martínez was na een kwartier opnieuw dicht bij een doelpunt, maar ditmaal kon Ter Stegen ternauwernood ingrijpen. Barcelona speelde een zeer povere eerste helft en wist Inter eigenlijk nauwelijks aan het wankelen te brengen, ondanks een kopbal van Antoine Griezmann en een afstandspoging van Messi. Op slag van rust ontsnapte de ploeterende ploeg van Valverde nog tweemaal aan een grotere achterstand: Ter Stegen redde fenomenaal op een kopbal van Martínez en Alexis Sánchez kopte naast.

Barcelona begon vervolgens redelijk aan de tweede helft, zonder tot grote kansen te komen. Valverde voerde in de 53ste minuut een opvallende wissel door: Sergio Busquets werd naar de kant gehaald ten faveure van Arturo Vidal. Laatstgenoemde stond vijf minuten later aan de basis van de gelijkmaker van Suárez. Vidal bediende Suárez op maat met een handig wippertje, waarna de Uruguayaanse spits vanaf een meter of zeventien heerlijk raak volleerde: 1-1. De gelijkmaker gaf Barcelona kracht. Griezmann was even later namelijk dicht bij de 2-1, maar hij schoot uit kansrijke positie in het zijnet.

Griezmann kon het verschil niet maken en moest halverwege het tweede bedrijf plaatsmaken voor Ousmane Dembélé. De van een blessure teruggekeerde flankspeler liet zich direct na zijn rentree gelden, maar zijn schot scheerde rakelings over het doel van Samir Handanovic. Antonio Conte zag hoe Inter de grip op de wedstrijd verloor en reageerde met een dubbele wissel: Roberto Gagliardini en Danilo D'Ambrosio werden ingebracht voor Sánchez en Antonio Candreva. De koploper van de Serie A leek stand te gaan houden, maar moest in de 84ste minuut alsnog buigen voor de individuele klasse van Barcelona. Messi ging fraai voorbij enkele verdedigers, waarna hij Suárez in staat stelde uit te groeien tot matchwinner.

Liverpool
Liverpool kwam op het eigen Anfield met de schrik vrij door een 3-0 voorsprong weg te geven tegen Red Bull Salzburg. Na goals van Sadio Mané, Andrew Robertson en Mohamed Salah kwam Red Bull Salzburg na rust terug tot 3-3. Na slecht uitverdedigen van Salzburg was het Salah die met zijn tweede van de avond alsnog de zege schonk aan Liverpool.

Doelpunt Depay
Olympique Lyon heeft in groep G van de Champions League een knappe zege geboekt tegen RB Leipzig. In Duitsland wonnen de bezoekers met 0-2 door doelpunten van Memphis Depay en Martin Terrier.

Zevenkampsters maken nog kans op WK-medaille

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha zit de eerste dag van de meerkampen er op. De vrouwen werkten de eerste vier onderdelen van de zevenkamp af, de mannen hadden de eerste vijf tienkamponderdelen op het schema staan.

Nadine Broersen, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel staan op een achtste, twaalfde en vijftiende plek, maar met name Broersen en Vetter zijn nog niet kansloos. In de virtuele stand, waar gekeken wordt naar prestaties op alle onderdelen, staan ze op de zesde en zevende plek, niet al te ver achter de Amerikaanse Erica Bougard.

De strijd om goud gaat tussen de Britse Katarina Johnson-Thompson en de Belgische olympisch kampioene Nafissatou Thiam, zoals verwacht. Thiam leverde met name bij het hoogspringen en op de 200 meter wat in, maar bij het kogelstoten maakte ze een sterke indruk. Dat deed Johnson-Thompson ook, net als op de 100 meter horden. De Britse gaat aan de leiding met een van de beste eerste dagen ooit op de zevenkamp, maar Thiam - die vooral bij het speerwerpen heel veel punten kan winnen - is nog altijd de virtuele nummer één.

Bij de mannen is de leiding in handen van de Canadees Damian Warner, die eigenlijk altijd wel een goede eerste dag heeft. Relatief gezien deed hij het iets onder zijn kunnen, waardoor hij in de virtuele stand tweede staat, ver achter wereldrecordhouder Kevin Mayer. De Fransman stootte de kogel ver weg, maar viel bij het ver- en hoogspringen wat tegen. Lindon Victor uit Grenada lijkt een prima kans te hebben op brons, maar moet onder meer strijden tegen de Rus Ilya Shkurenyov, de Est Maicel Uibo en de jonge Duitser Niklas Kaul. Pieter Braun strijdt om een plek in de top-10.

Ondraaglijke lijkgeur en maden in invalidenwoning

De 65-jarige invalide Jeannette van den Bergh rook dagenlang een ondraaglijke stank in haar woning in Amsterdam. De stank bleek afkomstig te zijn van haar buurvrouw, die al drie weken dood in haar woning lag. Jeannette meldde de stankoverlast aan woningcorporatie Rochdale, maar die kwam volgens haar veel te laat in actie.

De stank is zo ondraaglijk geworden voor de 65-jarige mevrouw Van den Bergh, dat ze is gevlucht uit haar eigen woning. Ze verblijft nu bij haar mantelzorger, die aan de overkant van de straat woont.

'Ik had verwacht dat de woningbouw, waar ik al 33 jaar huur, wat meer met mij mee zou denken', vertelt Jeannette zichtbaar geëmotioneerd aan AT5. 'Ik voel me echt in de steek gelaten.'

'Beter stofzuigen'
Ook bij Martien, de mantelzorger van Jeannette, is de woede groot. Hij is vooral boos omdat Rochdale na het ontvangen van de klacht geen bezoek heeft gebracht aan de woning. Wel kwam er een wijkbeheerder langs, die constateerde de maden en gaf de tip om beter te stofzuigen. Voor Jeannette was dit een pijnlijk advies, omdat ze in een rolstoel zit. 'Dit had ik niet verwacht, dat Rochdale zo met de huurders om zou gaan.'

De 65-jarige invalide vrouw is blij dat ze bij haar mantelzorger kan overnachten, maar wil niets liever dan terug naar haar eigen woning. Vandaag is de woning van de overleden buurvrouw leeggehaald.

Wanneer Jeannette weer terug mag naar haar eigen huis is nog niet duidelijk.

Reactie Rochdale:
Rochdale zegt in een reactie dat zij vinden dat ze genoeg hebben gedaan om Jeannette te helpen: 'Het is een hele vervelende situatie. We zijn er een aantal keer geweest om te helpen en zijn in gesprek met mevrouw over bijvoorbeeld een vergoeding. De vrouw heeft er zelf voor gekozen om ergens anders heen te gaan en blijkbaar heeft ze verwachtingen die niet reëel zijn. Wij weten niet wat we anders hadden kunnen doen.'

Effectief Ajax boekt knappe zege in Valencia

Ajax heeft ook zijn tweede groepswedstrijd in de Champions League weten te winnen. De Amsterdammers waren in het Mestalla met 0-3 te sterk voor Valencia, door doelpunten van Hakim Ziyech, Quincy Promes en Donny van de Beek. Met name de eerste treffer van Ziyech, die al acht minuten spelen viel, was van grote schoonheid. Door de zege in Spanje gaat Ajax met zes punten uit twee duels stevig aan de leiding in Groep H van het miljardenbal.

Erik ten Hag liet David Neres buiten de basiself, waardoor Promes als linkeraanvaller en Van de Beek als aanvallende middenvelder speelden. Al binnen een minuut dook Donny van de Beek vrij op voor Valencia-doelman Jasper Cillessen. De sluitpost van Oranje bracht redding met de voeten, al werd de aanval kort daarna afgefloten wegens buitenspel van Dusan Tadic. Toch kwam Ajax al binnen tien minuten op voorsprong. Ziyech kwam vrij aan de rechterkant van het veld en besloot van grote afstand uit te halen, waarna hij de bal op geweldige wijze in de kruising plaatste: 0-1.

Na de openingstreffer moest Valencia op zoek naar de gelijkmaker, waardoor de thuisploeg meer naar voren ging spelen. Het resulteerde na 25 minuten spelen in een gouden kans, toen scheidsrechter Daniele Orsato de bal op de stip legde na een sliding van Edson Álvarez op Gonçalo Guedes. Aanvoerder Dani Parejo verzuimde echter om Valencia naast Ajax te zetten en schoot huizenhoog over vanaf elf meter. De Spanjaarden leken sterker te worden en kregen mogelijkheden via onder meer Maximiliano Gómez, maar desondanks wist Ajax na ruim een halfuur spelen de marge te verdubbelen.

Van de Beek kreeg de bal in het strafschopgebied bij Promes, waarna Cillessen de 0-2 niet meer kon voorkomen. Valencia was vervolgens voor rust nog heel dichtbij de aansluitingstreffer, toen Rodrigo Moreno op aangeven van Ferrán Torres de paal raakte. Ook Ziyech raakte in het slot nog het aluminium, toen een opnieuw geweldig schot op de lat plofte. Dat Valencia in de eerste minuten van de tweede helft niet de aansluitingstreffer op het scorebord bracht, was te danken aan André Onana. De sluitpost van Ajax voorkwam tot twee keer toe met een katachtige reflex een doelpunt van de thuisploeg.

Terwijl de tweede helft vorderde, rechtte Ajax langzamerhand de rug. Het leidde tot enkele mogelijkheden voor de Amsterdammers, onder meer via Tadic en Promes. Na 67 minuten spelen gooide de ploeg van Ten Hag de wedstrijd definitief in het slot. Tadic bediende Van de Beek met een geweldige pass. De middenvelder bleef oog in oog met Cillessen uiterst koel en bracht de 0-3 op het scorebord. Na de derde Amsterdamse treffer was het verzet van Valencia definitief gebroken. Lisandro Martínez raakte kort voor tijd nog de paal, maar uiteindelijk bleef het bij 0-3 in Valencia. Door de royale overwinning brengt Ajax het puntentotaal in Groep H van de Champions League naar zes, waardoor de Amsterdammers als enige in de groep nog zonder puntverlies zijn.

Effectief Ajax boekt knappe zege in Valencia (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Effectief Ajax boekt knappe zege in Valencia (Pro Shots / Jasper Ruhe)

2600 kg illegaal vuurwerk in bestelbus

De politie trof tijdens een routinecontrole op de snelweg A28 ter hoogte van Elspeet in een gehuurde bestelbus 2600 kg zwaar en illegaal vuurwerk aan. De 23-jarige bestuurder uit Zaandam is aangehouden en het vuurwerk is in beslag genomen. De man zit vast voor verhoor en kan meerdere processen verbaal tegemoet zien voor diverse overtredingen.

Agenten van het Flexibel Interventie Team (FIT) van de Landelijke Eenheid zagen de bestelbus op de snelweg rijden en het leek alsof de bus overbeladen was. Bij controle van het voertuig zagen de agenten dozen met zwaar vuurwerk in de laadruimte liggen. Omdat vuurwerk gevaarlijke stoffen bevat, moet de bestuurder beschikken over een ADR-certificaat.

Daarnaast was de lading niet gezekerd, ontbrak de bebording op het voertuig en ontbraken blusmiddelen in de bestelbus. Voor al deze overtredingen krijgt de man een boete die kan oplopen in de duizenden euro’s. Voor het bezit van het illegale vuurwerk bepaalt het Openbaar Ministerie of en welke straf de Zaandammer krijgt.

2600 kg illegaal vuurwerk in bestelbus (afbeelding: politie)
2600 kg illegaal vuurwerk in bestelbus (afbeelding: politie)

Asher-Smith snelt naar indrukwekkende wereldtitel 200 meter

Op het wereldkampioenschap atletiek in Doha heeft Dina Asher-Smith zoals vermacht met enig vertoon van macht de wereldtitel gepakt op de 200 meter. De Britse was bij afwezigheid van onder meer Elaine Thompson en Shanae Miller-Uibo de absolute topfavoriete en maakte dat waar.

Asher-Smith sloeg haar slag vooral in het tweede deel van de race, waarin ze naar een indrukwekkend nationaal record van 21,88 seconden snelde. De Amerikaanse Brittany Brown pakte met 22,22 seconden het zilver, terwijl de Zwitserse Mujinga Kambundji de kans op een medaille met beide handen greep: brons in 22,51 seconden. McLeod werd na afloop nog gediskwalificeerd en verloor dus zijn laatste plek, omdat hij de Spanjaard Orlando Ortega - die met 13,30 vijfde werd - hinderde.

De finale van de 110 meter horden werd een flink slagveld. De Amerikaan Grant Holloway en de Jamaicaanse olympisch- en wereldkampioen Omar McLeod streden om het goud, tot McLeod een horde raakte, zijn balans verloor en hard onderuit ging. Holloway snelde in 13,10 seconden naar het goud, de Rus Sergey Shubenkov kwam ondanks een sterk slot net tekort en pakte zilver in 13,15 seconden, voor de 13,18 van de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

Pawel Fajdek was de grote favoriet om voor de vierde opeenvolgende keer wereldkampioen in het kogelslingeren te worden en dat maakte de Pool, die op de Olympische Spelen twee keer faalde, volledig waar. Met 80,16 meter gooide hij de deur in de tweede poging op slot, in de vierde ronde deed hij er met 80,50m nog een schepje bovenop. De Fransman Quentin Bigot pakte met 78,19m verrassend zilver door de Hongaar Bence Halasz met welgeteld één centimeter te kloppen.

In de halve finales van de 400 meter horden maakte Sydney McLaughlin grote indruk. De Amerikaanse kwam in 53,81 seconden over de finish, de snelste tijd van de halve finales en ze zag eruit alsof ze nog een rondje kon. Femke Bol kon haar persoonlijk record van de series niet benaderen en met 56,37 strandde ze in de halve eindstrijd.

Jan Roos gaat FvD helpen met mediatraining

Vorig jaar liet Jan Roos ons nog weten geen hoge pet op te hebben van Thierry Baudet en verwachtte hij dat Forum voor Democratie niet meer te redden was. Maar er valt geld te verdienen dus dan is Roos altijd wel te porren voor een klusje, zo we weten na zijn werk voor de tabaksindustrie.

The Post Online ontdekte dat de oud Powned-presentator samen met Joost Eerdmans en Rowan van der Broeck een debat- en mediatraining zal gaan geven aan FvD-statenleden. Voor het sommetje van 1.000 euro krijg je drie bijeenkomsten met deze drie mannen en daarna kunnen de FvD-politici beter beslagen ten strijde trekken.

Wie beter dan Roos om zo'n training te geven. Als voorman van VoorNederland wist hij precies 0 zetels te behalen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De succesvollere Baudet werd vorig jaar door 'mediatrainer' nog flink gefileerd in een column. "Thierry Baudets semi-filosofische gereutel, zijn immer elitaire gewauwel, zijn neerkijken op het gewone volk, maakt hem precies waar Nederland genoeg van heeft", zo schreef Roos destijds. "Bij Baudet draait het allemaal maar om een ding: Baudet", zo vulde hij nog eens aan op dedagelijksestandaard.nl.

Maar met de hulp van Jan Roos zal het vast goed komen met het Forum voor Democratie.

Jan Roos gaat FvD helpen met mediatraining (Pro Shots / Koen Laureij)
Jan Roos gaat FvD helpen met mediatraining (Pro Shots / Koen Laureij)

Borussia Dortmund kan dankzij Hakimi eindelijk juichen in CL

Borussia Dortmund heeft de eerste overwinning in de groepsfase van de Champions League te pakken. Twee doelpunten van Achraf Hakimi waren woensdagavond voldoende voor de winst bij Slavia Praag, na een doelpuntloze remise in het eerste groepsduel met Barcelona: 0-2. Het waren voor de Duitse topclub pas de eerste doelpunten in de Champions League sinds de groepsfase van vorig seizoen. Door de overwinning in Tsjechië gaat Borussia Dortmund voorlopig aan kop in Groep F, met vier punten uit twee duels.

Borussia Dortmund liet in de eerste 45 minuten gedurende fases goed voetbal zien. De start van het team van Favre aan de wedstrijd mocht er zijn. Na een goede actie op rechts zag Jadon Sancho hoe Ondrej Kolar zijn schot vanaf een meter of tien keerde. Naarmate de eerste helft vorderde liet Slavia Praag zich echter gelden en werd Roma Bürki aan het werk gezet. Na concentratieverlies in de achterhoede kon Lukas Masopust zomaar op het doel van Dortmund afgaan en keerde Bürki met zijn been het schot van een meter of twintig afstand.

De bezoekers kwamen onder de druk van Slavia Praag uit en namen tien minuten voor rust dankzij een heerlijke actie van Hakimi de leiding. Dortmund brak uit via Hakimi, die ver op eigen helft een rush startte en door Julian Brandt de diepte in werd gestuurd. De back troefde Petr Sevcik op snelheid af, kapte de Tsjech nog een keer uit, omspeelde Kolar en schoot het leer vervolgens hoog in het doel: 0-1. Het was voor BVB pas de eerste treffer na 307 Champions League-minuten.

In het eerste kwartier na rust werd duidelijk dat de ploeg van Jindrich Trpisovsky geen genoegen nam met de tussenstand. Slavia kwam feller uit de kleedkamers en had via Stanislav Tecl ook een goede kans op de gelijkmaker. Na een foute pass eindigde de inzet van de aanvaller vanaf een meter of vijftien in het zijnet. Enkele minuten eerder had Sancho al de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar de aanvaller liet de bal op het moment suprème te ver voor zich uitspringen en Kolar kon daardoor ingrijpen.

Slavia Praag liet twintig minuten voor tijd wederom na om op gelijke hoogte te komen. Het team van Favre kreeg de bal niet weg uit de gevarenzone, waarna Sevcik veel ruimte kreeg om uit te halen. De inzet van de verdediger vanaf een meter of 25 ging een meter naast. In het restant van het duel had Borussia Dortmund veelvuldig balbezit, kon Slavia amper meer voor gevaar zorgen en in de slotfase viel de 0-2. Hakimi rondde goed af op aangeven van Brandt en bepaalde de eindstand.

Overige uitslagen Champions Leauge woensdag
Genk - Napoli 0-0
Slavia Praag - Borussia Dortmund 0-2

Trump geeft bijna twee miljard aan autisme

Amerikaans president Donald Trump ligt de afgelopen periode flink onder vuur van de oppositie. De Democratische Partij doet er namelijk alles aan om Trump af te zetten en gebruikt daar de inhoud van een telefoongesprek met de Oekraïnse president als stok om mee te slaan. Ambtenaren zijn inmiddels op zoek naar documenten 'die de communicatie tussen president Trump en de leider van een ander land' bevatten en die betrekking zouden hebben op pogingen van Trump om onderzoek te doen naar politieke rivalen.

Trump laat zich door deze actie van de Democraten echter niet van zijn beleid afbrengen. Ook de beroemde 'bijna-ontmoeting' met de 16-jarige scholiere Greta Thunberg tijdens de Klimaattop bracht hem ogenschijnlijk niet van de wijs.

Maandag ging namelijk de wet van kracht die volwassen die lijden aan autisme moet ondersteunen. De Autism Collaboration, Accountability, Research, Education and Support act (CARES) zorgt er voor dat indien kinderen met autisme volwassen worden, de economische steun die ze ontvingen als kind, niet verliezen. Het gaat dan voornamelijk om steun voor onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en toegang tot gezondheidszorg.

"Het probleem van het 'uit zorg groeien' is een reële hindernis die elke ouder of verzorger van een kind met autisme onvermijdelijk tegenkomt", legt Republikeins senator Chris Smith uit. "Alle kinderen groeien op en worden volwassenen, en kinderen met autisme verliezen dan hun diensten. Maar autisme is een levenslange neurologische aandoening en volwassenen met autisme blijven deze zorg nodig hebben."

De financiering, die ook onderzoek naar autisme en aan autisme gerelateerde steunprogramma's ondersteunt, zal tevens prioriteit geven aan subsidies voor plattelands- en achtergestelde gebieden.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, de organisatie die zich van staatswege bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, wordt ongeveer 1 op de 59 Amerikaanse kinderen gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. De ontwikkelingsstoornis, die wordt gekenmerkt door sociale, communicatie- en gedragsproblemen, komt vier keer zovaak voor bij mannen dan bij vrouwen.

Nieuwe dreun voor Roda JC: KNVB reageert met puntenaftrek

Roda JC Kerkrade was de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws vanwege de perikelen rondom beoogd investeerder Mauricio Garcia de la Vega. De Limburgers hebben nu een nieuwe dreun moeten incasseren. De KNVB meldt woensdag namelijk dat de club is bestraft met de aftrek van drie punten en twee geldboetes van respectievelijk 2.500 euro en 10.000 euro.

De voetbalbond is tot deze beslissing gekomen zijn vanwege ‘wijzigingen in de structuur van de club’, waardoor Roda de regels van de KNVB heeft overtreden. Directeur Hessel Meijer laat aan de regionale omroep 1Limburg weten dat de sanctie te maken heeft met de aanwezigheid van Garcia de la Vega. Hij zou onder meer hebben nagelaten om stukken over de herkomst van gelden in te dienen en draagt bovendien ‘meerdere petten’ binnen de organisatie.

De Mexicaan is namelijk zowel de directeur, als de beoogde eigenaar van de club. Garcia de la Vega weigerde vooralsnog echter om geld in Roda te steken, waardoor de Limburgers momenteel financieel aan de grond zitten. In de afgelopen dagen werden al verwoede pogingen ondernomen om hem uit de club te werken. Zo werd hij vrijdag door boze supporters uit het stadion gezet en meldde maandag het kantoorpersoneel van de club zich ziek.

Garcia de la Vega wordt binnen de club gezien als de schuldige van de puntaftrek. Roda kan overigens nog wel in beroep gaan tegen de beslissing van de KNVB en blijft, als het tot dat besluit komt, zolang op zes punten staan. Als de straf definitief wordt komt de club met drie punten op de laatste plek van de Keuken Kampioen Divisie terecht.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal, reageert als volgt: "Wij volgen net als velen de ontwikkelingen bij Roda JC. Niet alleen omdat we als KNVB verantwoordelijk zijn voor een ordelijk verloop van de competities, maar vooral omdat we begaan zijn met Roda JC en de supporters. Het brengt ons wel in een ingewikkelde situatie, omdat hier drie losse elementen samenkomen. Allereerst is daar de rol van de licentiecommissie, die onafhankelijk van de KNVB uitspraak heeft gedaan over Roda JC na toetsing van de licentievoorwaarden. Daarnaast organiseren wij als KNVB de competitie en kan dit besluit uiteraard direct invloed hebben op de voortgang van de competitie. Als laatste zijn we nauw betrokken bij de leden van de KNVB, zo ook bij Roda JC."

Hassan simpel naar halve finales 1500m op WK, Koster valt

Atlete Sifan Hassan heeft zich op het wereldkampioenschap atletiek in Doha zonder grote problemen geplaatst voor de halve finales op de 1500 meter. De Nederlandse wereldkampioene op de tien kilometer won haar serie woensdagochtend.

De Australische Georgia Griffith maakte vanaf het begin het tempo en kwam drie ronden achter elkaar als eerste door. Ze viel flink terug en finishte slechts als tiende en voorlaatste, maar haar harde werk werd uitbetaald: ze mocht als een van de tijdsnelsten alsnog door. De Ethiopische Axumawit Embaye haalde het niet en was daarmee de voornaamste uitvalster.

In de series van de 5000 meter zou Maureen Koster zich gewoon moeten plaatsen voor de finale, maar dat lukte niet: op zo'n tweederde van de race ging de Nederlandse hard onderuit en daarmee was haar WK voorbij. Discuswerpster Jorinde van Klinken kwam in de kwalificaties tot 58,58 meter en een achttiende plek, niet genoeg voor een plaats in de finale.

In de halve finales van de 110 meter horden maakte olympisch- en wereldkampioen Omar McLeod met 13,08 seconden een scherpe indruk, net als de Amerikaan Grant Holloway (13,10), de Spanjaard Orlando Ortega (13,16) en de Rus Sergey Shubenkov (13,18).

De 400 meter werd een grote domper voor Michael Norman, sinds dit jaar de gedeelde nummer vier op de eeuwige wereldranglijst. De Amerikaan leek met een blessure te kampen en bleef met 45,94 ver achter bij de rest, waardoor zijn toernooi na de halve finales voorbij is. Steven Gardiner uit de Bahama's maakte grote indruk door doodsimpel naar 44,13 te lopen, voormalig olympisch kampioen Kirani James uit Grenada kwam tot 44,23 en de Amerikaan Fred Kerley liep 44,25 seconden.

Democraat Sanders legt presidentscampagne neer na hartproblemen

Bernie Sanders, mogelijk presidentskandidaat voor de Democratische Partij voor de komende presidentsverkiezing in de Verenigde Staten, is woensdag geopereerd aan zijn hart. De 78-jarige sociaaldemocraat kreeg tijdens een bijeenkomst last van zijn hart.

Op dit moment ligt de campagne voor de bejaarde Sanders stil. Volgens zijn campagneteam zijn twee stents met succes geplaatst en is de kandidaat bij kennis en in goed humeur. De komende dagen zal hij volledig rust nemen.


Bernie Sanders heeft flinke hartproblemen (Foto: Getty images)

De senator van de staat Vermont begon tijdens een evenement op dinsdagavond in Nevada pijn op de borst te ervaren en werd naar het ziekenhuis gebracht voor een medische onderzoek, waar werd ontdekt dat hij een geblokkeerde slagader had.

Sanders, de oudste kandidaat bij het Democraten om het in 2020 tegen president Donald Trump op te nemen, grapt soms over zijn leeftijd tijdens bijeenkomsten in gemeentehuizen en andere evenementen, vooral in de omgang met jongere deelnemers. Sanders annuleerde onlangs enkele optredens in South Carolina omdat hij zijn stem verloor. Het campagneteam zei toen hij zich goed voelde.

Sanders staat momenteel op de derde plaats in de Democratische voorverkiezingen, achter Joe Biden en Elizabeth Warren. Hij pleitte onlangs voor een landelijk verbod op fracking, onder andere vanwege de destructieve milieueffecten van het proces, en de multi-miljonair wil een 'belasting op extreme rijkdom'; een belasting van één procent voor elke persoon met meer dan 16 miljoen dollar vermogen.

'Crazy Bernie' heeft op dit moment een geschat vermogen van 2,5 miljoen dollar, vooral verdiend aan de verkoop van zijn boeken.

'Dest niet opgeroepen voor nationale ploeg van Verenigde Staten'

De interlandtoekomst van Sergiño Dest is al wekenlang onderwerp van gesprek en woensdagmiddag zijn er nieuwe geruchten ontstaan. The Athletic meldt namelijk dat het talent ontbreekt in de selectie die de Amerikaanse bondscoach Greg Berhalter later op de dag bekend zal maken.

Dest speelde zijn jeugdinternationals vooralsnog voor de Verenigde Staten en maakte onlangs in oefeninterland tegen Mexico ook zijn debuut voor Team USA. Vanwege het vriendschappelijke karakter van die wedstrijd kan hij echter nog voor een ander land uitkomen en de KNVB liet onlangs al weten in gesprek gaan met de rechtsback.

"Ronald Koeman en ik hebben een gesprek gevoerd met Dest en zijn zaakwaarnemer. We kunnen niet schermen met geld, er is niet zoals bij een club transferbeleid waarbij je zelf invloed uitoefent op het aantal concurrenten dat zich aandient, en we doen ook geen moreel beroep vanwege een vermeende schatplichtigheid aan een land. Ronald en ik vertellen een puur inhoudelijk verhaal, waarin wij een sportief plaatje schetsen en uitleggen waarom we hen kwalitatief goed genoeg vinden om een speler te worden van het Nederlands elftal. Dest moet op basis van ons verhaal een afweging maken: Ga ik me nu definitief aan Amerika binden of kies ik voor het Nederlands elftal?", vertelde directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma daar eerder deze week over aan Voetbal International.

Of het ontbreken van Dest betekent dat hij daadwerkelijk voor het Nederlands elftal heeft gekozen is nog niet duidelijk. De Verenigde Staten spelen later deze maand twee kwalificatiewedstrijden voor de CONCACAF Nations League tegen Cuba en Canada en als de verdediger dan minuten had gemaakt, zou hij niet meer van land kunnen veranderen.

Bertens moeizaam naar kwartfinales Peking

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Peking. De Nederlandse nummer acht van de wereld had veel moeite met de Sloveense Polona Hercog, maar won uiteindelijk in drie sets: 7-6 (6), 2-6, 6-3.

Hercog, de nummer 51 van de wereld, leek lang de bovenhand te hebben in de eerste set. Ze mocht tot tweemaal toe serveren voor de set, maar steeds kwam Bertens terug. In de tiebreak leek Hercog alsnog de set te pakken, want bij 6-4 kreeg de Sloveense twee setpunten op rij. Toch ging de set naar Bertens door vier punten op rij te winnen.

De tweede set ging wel naar Hercog, die vanaf een 2-2 stand vier games op rij wist te winnen. In de derde en beslissende set herpakte Bertens zich weer en won de derde set met 6-3, mede doordat Hercog steeds meer fouten ging maken.

Bertens blijft dankzij de winst in de race om zich te plaatsen voor de WTA Finals in het Chinese Shenzhen van 27 oktober tot en met 3 november. Ze staat op een voorlopige tiende plaats. Alleen de eerste acht plaatsten zich voor de WTA Finals.

Ajax-talent geeft met hattrick en fraaie omhaal visitekaartje af tegen Valencia

Ajax Onder-19 heeft de koppositie in groep H van de UEFA Youth League woensdagmiddag verstevigd door een 3-5 overwinning op Valencia. Youri Regeer had met een hattrick een groot aandeel in de uitzege van het jeugdelftal van Ajax. De eerste treffer van de jonge middenvelder kwam tot stand middels een zeer fraaie omhaal. Ajax Onder-19 won twee weken geleden met 4-0 van Lille OSC Onder-19 en heeft nu zes punten verzameld.

Regeer kwam na ruim een kwartier spelen met het huzarenstukje op de proppen. Zijn schot werd in eerste instantie nog gekeerd, maar de Valencia-doelman was kansloos op de omhaal van de jonge Ajacied. Nordin Musampa verdubbelde de voorsprong halverwege de eerste helft met een intikker van dichtbij. Het goede voorbereidende werk was van Liam van Gelderen aan de rechterzijde. Pablo Gozálbez tekende voor de aansluitingstreffer namens Valencia Onder-19, maar Regeer bracht de marge kort voor rust al koppend weer op twee. De afgemeten voorzet vanaf links kwam van de voet van Kenneth Taylor.

Ajax Onder-19 toonde ook in de tweede helft haar aanvallende intenties en weer was Regeer betrokken bij een doelpunt. Er zat enig fortuin bij, want zijn inzet, wat meer op een voorzet leek, ging uiteindelijk via verdediger Guillem over de lijn. Het doelpunt kwam dus niet op naam van Regeer, maar luttele minuten later maakte de middenvelder alsnog zijn hattrick compleet. Het elftal van trainer John Heitinga leek op rozen te zitten, maar Valencia Onder-19 liet zien over veerkracht te beschikken.

David Ruiz schoot ruim twintig minuten voor tijd hard raak en slechts twee minuten later was het derde doelpunt van Valencia Onder-19 een feit, toen de thuisploeg een strafschop kreeg. De inzet van Hugo werd gekeerd door Daan Reiziger, maar de doelman van Ajax onder-19 was kansloos op de rebound van de Spaanse verdediger. Koba was vijf minuten voor het einde middels een vrije trap dicht bij de vierde treffer van los Che, maar zijn inzet vloog rakelings langs het doel.

Ajax Onder-19 hield stand en kent een uiterst succesvolle start in de poulefase van de UEFA Youth League.

MLB: Washington Nationals winnen spannende Wild Card Game

Washington Nationals heeft de Wild Card Game in de National League gewonnen. In eigen huis wonnen de Nationals met 4-3 van de Milwaukee Brewers na een honkslag van Juan Soto waarop de thuisploeg drie keer op wist te scoren, mede door een fout in het achterveld bij de Brewers.

Lange tijd zag het er goed uit voor de Brewers. In de eerste inning kwam de uitploeg al op een 2-0 voorsprong via een homerun van Yasmani Grandal. In de tweede inning wisten de Brewers nog één keer te scoren, waardoor ze uitliepen naar een 3-0 voorsprong. In de derde inning deed Washington Nationals iets terug via een homerun van Trea Turner.

Lang ging het goed voor de Brewers, maar in de tweede helft van de achtste inning sloegen de Nationals toe. Met twee man uit en alle honken bezet kwam Soto aan slag. De pas 20-jarige outfielder sloeg een honkslag, die normaal gesproken goed was voor twee runs, maar nadat outfielder Trent Grisham bal verkeerd inschatte wist ook Anthony Rendon te scoren vanaf het eerste honk. Soto ging vervolgens wel uit, maar zijn honkslag bezorgde de Nationals wel een 4-3 voorsprong.

In de negende inning kwam closer Daniel Hudson van de Washington Nationals niet in de problemen, waardoor de Nationals het n mogen opnemen tegen de Los Angeles Dodgers, terwijl het seizoen van de Milwaukee Brewers voorbij is.

Vannacht staat de andere Wild Card Game op het programma. Dan spelen de teams van Tampa Bay Rays en de Oakland Athletics tegen elkaar.

Van der Poel niet naar Tokio voor testwedstrijd op parcours Olympische Spelen

Mathieu van der Poel neemt komende zondag niet deel aan een testwedstrijd in Tokio. Doel van de deelname was het verkennen van het mountainbikeparcours van de Olympische Spelen van 2020.

“We willen Mathieu niet nog meer belasten met een race op een ander continent, met bijgevolg ook een jetlag”, aldus zijn wielerploeg Corendon-Circus.

In plaats van de wedstrijd in Japan rijdt hij donderdag de eendaagse wedstrijd Sparkassen Münsterland Giro in Duitsland.

Na de Sparkassen Münsterland Giro neemt Van der Poel een korte pauze en begint dan aan zijn veldritseizoen. De Nacht van Woerden op 22 oktober is normaal gezien de eerste veldrit op zijn programma.

Tennisser Murray bereikt voor het eerst in een jaar tijd kwartfinales van een ATP-toernooi

Andy Murray heeft de kwartfinales van het ATP-toernooi in Peking bereikt. Voor de Schot die de afgelopen jaren te kampen had met een heupblessure is dit zijn eerste kwartfinale in een jaar tijd.

Murray won in Peking in drie sets van zijn landgenoot Cameron Norrie: 7-6, 6-7 en 6-1. In de vorige ronde versloeg hij de nummer dertien van de ATP-ranking Matteo Berrettini. De voormalig nummer één van de wereld lijkt verlost te zijn van de problemen met de heup en op de weg terug te zijn.

Win Batman Arkham Collection

Om het 80-jarig bestaan van Batman te vieren, is er een nieuwe editie gemaakt van de Batman Arkham-trilogie van Rocksteady. En wij mogen deze twee keer vergeven: 1x voor PlayStation 4, 1x voor Xbox One.

De Batman Arkham Collection geeft je de definitieve versies van Rocksteady's Arkham Trilogy-spellen, waaronder alle na de lancering uitgebrachte content. In de bundel zijn Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City op disc te vinden, met volledig geremasterde en vernieuwde beelden. De finale van de trilogie vecht je uit in Batman: Arkham Knight, die als downloadcode inbegrepen is. Als Batman gebruik je een groot scala aan gadgets en skills om het op te nemen tegen de gevaarlijkste schurken in Gotham en uiteindelijk de ultieme bedreiging het hoofd te bieden van de stad die Batman gezworen heeft te beschermen.

Wil je kans maken op de Xbox One of PlayStation 4-versie van de game, beantwoord dan de volgende vraag: in welk jaar kwam Batman Arkham Asylum oorspronkelijk uit? Stuur je antwoord voor 7 oktober via de prijsvraagpagina op.

Batman Arkham Collection - Xbox One (Foto: Warner Bros. Interactive) Batman Arkham Collection - PS4 (Foto: Warner Bros. Interactive)

Gewapende overval in verenigingsgebouw Roosendaal

Dinsdagavond heeft een man geprobeerd een gewapende overval te plegen in een verenigingsgebouw aan de Dennescheerderdreef. Er raakte niemand gewond.

Het incident gebeurde rond 22.10 uur. Een onbekende man met een pistool eiste geld. Hij bedreigde enkele aanwezigen. Daarna liep de overvaller zonder buit naar een zwarte auto en vluchtte richting Nispen.

Melden
De politie is een onderzoek gestart naar deze overval. Zo hebben diverse mensen een verklaring afgelegd en worden camerabeelden veiliggesteld. De politie vermoedt dat de overvaller een inwoner uit Roosendaal is en is op zoek naar hem. De man kan zich ook op het politiebureau in Roosendaal aan de Nieuwstraat 6 melden.

Servers botnet offline gehaald door politie

De politie heeft vijf servers offline gehaald die gebruikt werden voor de aansturing van een versie van een zogenoemd botnet. De hardware is in beslag genomen en de bedrijfsvoering stilgelegd. Een 24-jarige man uit Veendam en een 28-jarige man uit Middelburg zijn dinsdagavond aangehouden. Zij worden onder andere verdacht van computervredebreuk en het verspreiden van malware.

Rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche kwamen de servers op het spoor via informatie afkomstig van het Nationaal Cyber Security Centrum. Na onderzoek kwam de politie uit bij een Nederlands hostingbedrijf dat gebruikmaakte van servers in een datacentrum in Amsterdam. De servers zijn offline gehaald en worden onderzocht door de politie.

Mirai-botnet
De aansturingsservers van een versie van het Mirai-botnet werden bij een zogenoemde bulletproof hoster gehost. Dat is een hostingprovider die online criminele diensten levert. De servers die offline zijn gehaald stuurden een botnet aan dat voor een groot deel bestond uit Internet-of-Things (IoT) apparaten. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, koelkasten, eigenlijk alles wat gekoppeld kan worden aan het internet. Een botnet maakt van al deze apparaten een netwerk. Met behulp van het Mirai-botnet werden steeds meer IoT-apparaten geïnfecteerd. De apparaten werden vervolgens ingezet om Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen uit te voeren op onder andere websites of betaaldiensten.

Hosting
De servers die in Nederland geplaatst waren, zorgden voor de aansturing van dit botnet, de ‘Command-and-Control’ servers. Met behulp van deze servers werden besmette IoT-apparaten (bots) aangestuurd. Deze bots scannen voortdurend IP-adressen op zoek naar andere kwetsbare IoT-apparatuur. Indien er werd vastgesteld dat er zich achter een IP-adres kwetsbare apparatuur bevond, werd er een aanval uitgevoerd en malware geïnstalleerd. De C&C-servers stuurden het botnet van geïnfecteerde apparaten vervolgens aan, zodat ze gebruikt konden worden voor een DDoS-aanval.

Servers uit de lucht
Met het offline halen van deze servers bij de bulletproof hoster is een slag toegebracht aan een infrastructuur die wereldwijd aanvallen uitvoerde. Hiermee is de aansturing van het bestaande Mirai-botnet onmogelijk gemaakt en infecties van nieuwe apparaten door dit botnet voorkomen. Over de betreffende bulletproof hoster werden ruim drieduizend meldingen gedaan van malwareverspreiding in een periode van een jaar. Ook kwam in het onderzoek naar voren dat dit botnet zeer agressief andere apparaten probeerde te infecteren, tot ruim een miljoen pogingen per maand op een apparaat. Welke DDoS-aanvallen kunnen worden toegeschreven aan dit botnet maakt deel uit van het verdere onderzoek.

Hoe kun je misbruik van IoT-devices voorkomen?
De meeste IoT-devices zijn ‘slim’ gemaakt door ze te koppelen aan het internet. Omdat ze in veel gevallen met standaardwachtwoorden beveiligd zijn en er ook geen algemene standaarden voor de beveiliging worden gehanteerd of zijn afgesproken door producenten, blijven deze systemen kwetsbaar. Door het resetten of opnieuw opstarten van het apparaat wordt de malware gewist. Het resetten van apparaten maakt ze echter niet minder kwetsbaar voor een aanval, want bij een volgende scan kunnen ze opnieuw worden geïnfecteerd. Gebruikers van IoT-apparaten kunnen misbruik van hun apparatuur voorkomen door de apparatuur te resetten en standaardwachtwoorden aan te passen, mits dit mogelijk is.

Wat is een DDoS-aanval?
Een DDoS-aanval houdt bijvoorbeeld in dat via een slimme thermostaat, koelkast of IP-camera een aanval op een website kan worden gelanceerd. Door een aanval met zoveel mogelijk geïnfecteerde apparaten tegelijkertijd uit te voeren worden er zoveel informatieverzoeken gedaan dat een website dit niet aankan en uit de lucht gaat.

Dumoulin verwacht normale voorbereiding op volgend seizoen

Tom Dumoulin verwacht dat zijn voorbereiding op het volgende wielerseizoen geen vertraging oploopt. Het herstel van zijn knieblessure verloopt voorspoedig en de verwachting is dat hij vanaf november weer volledig kan trainen.

“De verwachting is dat ik vanaf november weer echt belastbaar ben”, aldus Dumoulin in de podcast Live Slow Ride Fast. “Dan kan ik de normale route naar het volgende seizoen doen. Mijn pees is schoongemaakt, ingesneden en gehecht. Peesweefsel dat herstelt heel langzaam, maar het gaat lineair omhoog.”

Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)
Tom Dumoulin (Pro Shots / George Deswijzen)

Op dit moment traint de Limburger maximaal drie uur per dag, meer is ook nog niet mogelijk. Nogmaals Dumoulin: “Twee weken geleden ging het nog ontsteken als ik teveel deed. Ik moet dus nog steeds heel voorzichtig zijn. Dat betekent dat ik niet langer dan twee of drie uur per dag kan trainen. Ik probeer liever de intensiteit van de trainingen hoger te leggen dan de duur. Ik kan best hard weer een klimmetje op, maar aanzetten na een bocht is nog lastig.”

FIFA 20

De Eredivisie is weer begonnen, de herfst doet zijn intrede, en dat kan maar één ding betekenen: er komt weer een nieuw deel van FIFA uit. Ondanks dat het FIFA 20 heet, is het toch alweer de 27ste keer dat er een FIFA deel in de schappen ligt. De grootste vernieuwing werd door het PR bureau van EA goed op de kaart gezet: Sierd de Vos levert dit jaar het commentaar aan de hand van TripAdvisor.

Van de Beek: "Misschien zijn we zelfs wat verder dan vorig jaar"

Net als vorig seizoen is Ajax-trainer Erik ten Hag nog zoekende naar de juiste samenstelling van het middenveld. Donny van de Beek was aan het begin van de vorige jaargang niet zeker van een basisplaats, maar speelde zich in de uitwedstrijd tegen Bayern München in de basis als aanvallende middenvelder. De Oranje-international groeide uit tot een onmisbare schakel achter de spitsen en kwam in de serieuze belangstelling van Real Madrid te staan. Dit seizoen stond hij enige tijd aan de kant met een spierblessure, maar inmiddels is hij weer fit en klaar voor de wedstrijd tegen Valencia.

Ten Hag koos de afgelopen weken vaak voor Lisandro Martínez en Edson Álvarez als verdedigende middenvelders, met Quincy Promes als aanvallende middenvelder. Van de Beek begon tegen Fortuna Sittard achter de spitsen, maar zakte na rust een linie terug en speelde daar tegen FC Groningen de hele wedstrijd.

"Waar ik sta, maakt me oprecht heel weinig uit. Op acht krijg je iets meer ruimte om te voetballen en dat is ook wel lekker", vertelt hij in De Telegraaf. Van de Beek snapt dat mensen hem liever in een aanvallende rol zien. "Omdat het achter de spits qua goals en assists goed liep."

"Nu moet ik wat meer rekening houden met de controle, maar het bijsluiten kan nog steeds. Op tien kun je continu blijven gaan en nu is het meer het moment herkennen en uitkiezen."

Ajax maakte vorig seizoen grote indruk door de halve finales van de Champions League te bereiken. Of de huidige ploeg in staat is om die prestatie dit seizoen te evenaren? "Ik vind het een lastige", reageert Van de Beek. "Matthijs de Ligt en Frenkie zijn in principe onvervangbaar."

"De nieuwe spelers zijn andere types dan die we hadden en we hebben pas één wedstrijd in de Champions League gespeeld, dus is het moeilijk om te zeggen hoe hoog uiteindelijk ons plafond ligt. Maar het is duidelijk dat we weer een goede ploeg hebben."

Van de Beek beseft dat de huidige ploeg van Ajax nog een lange weg te gaan heeft. "De start van het seizoen is cijfermatig prima, we staan er nationaal en internationaal goed voor. Qua spel is nog niet alles geweldig en kunnen we nog veel progressie boeken."

"Maar in deze fase van het seizoen mogen we niet klagen hoe we ervoor staan. Misschien zijn we zelfs wat verder dan vorig jaar en dat geeft rust. Iedereen is ontspannen", aldus de Ajacied, die weet dat hij en zijn ploeggenoten woensdagavond goede zaken kunnen doen in het Mestalla.

"We weten dat het rommelt binnen die club, maar ze hebben wel gewoon eventjes bij Chelsea gewonnen. Dan kun je echt wel wat. Dus zullen we top moeten zijn. Dan kunnen we ze verslaan."

Cardiff City vecht uitspraak FIFA aan inzake transfersom Emiliano Sala

Cardiff City gaat in beroep tegen de uitspraak die de FIFA afgelopen maandag deed inzake het conflict rondom de transfersom van Emiliano Sala. De club uit Wales weigerde een bedrag van zeventien miljoen euro te betalen aan Nantes nadat de Argentijn om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk. De wereldvoetbalbond bepaalde dat de club uit de Championship zes miljoen euro moet betalen aan Nantes, maar dat wil Cardiff voorkomen door de beslissing aan te vechten.

In januari van dit jaar bereikten beide clubs een akkoord over een transfersom van zeventien miljoen euro. De Argentijnse aanvaller zou nooit een minuut spelen voor Cardiff, daar hij om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.

Cardiff City en Nantes raakten met elkaar in conflict over de te betalen transfersom. De club uit Wales, toen nog uitkomend op het hoogste niveau, weigerde het geld over te maken nadat Sala overleden was. Cardiff hield namelijk vast aan het feit dat de speler nog niet geregistreerd stond op het moment van overlijden.

Toen beide clubs in januari tot een akkoord kwamen over de transfersom, werd bepaald dat het bedrag van zeventien miljoen euro in verschillende termijnen betaald zou worden. De zes miljoen euro die Cardiff City nu moet betalen, is het bedrag dat in de eerste termijn overgemaakt zou worden naar Nantes.

Volgens de BBC dient Nantes de miljoenen in januari 2020 te ontvangen. Cardiff wil niet betalen en gaat dus in beroep.

Schokgolf door Engeland: "Kane zal zich afvragen of hij niet moet vertrekken"

In Engeland is het ongeloof groot na de 2-7 nederlaag die Tottenham Hotspur dinsdag op eigen veld leed tegen Bayern München in de Champions League. De Londense formatie kwam nog wel op voorsprong door een vroege treffer van Heung-Min Son, maar daarna volgde een harde afstraffing. Sterspeler Harry Kane krijgt na afloop het advies van Rio Ferdinand om te vertrekken bij Tottenham.

De Engelse spits kon, ondanks een doelpunt vanaf de strafschopstip, het verschil niet maken bij Tottenham en Ferdinand acht de kans niet groot dat the Spurs dit seizoen prijzen zullen winnen. Hij adviseert Kane daarom om verder te kijken.

"Waarvoor ben je actief in het voetbal? Ben je actief om de rest van je carrière voor één club te spelen? Of wil je prijzen winnen?", vraagt de oud-verdediger en analist zich hardop af bij BT Sport. "Ziet Tottenham eruit als een ploeg die prijzen kan winnen? Ik vind van niet. Ze waren enkele jaren geleden beter."

Ferdinand wijst op zijn eigen spelersloopbaan. Hij verruilde Leeds United in 2002 voor Manchester United en won daarna tal van prijzen met the Red Devils. "Leeds is een vergelijkbaar voorbeeld", begint hij.

"Misschien was ik een jaar of twee jonger. Ik maakte onderdeel uit van een ploeg die de halve finales van de Champions League haalde en bijna de landstitel won. Ik had de kans om te vertrekken en wilde prijzen winnen."

Ferdinand veronderstelt dat Kane een vertrek bij Tottenham inmiddels serieus overweegt, ondanks dat de spits afkomstig is uit de jeugdopleiding van de club en nog een contract tot medio 2024 heeft.

"Hij zal zichzelf waarschijnlijk de vraag stellen of hij niet moet vertrekken. Die vraag moet snel beantwoord worden. Hij is 26 en je krijgt maar weinig kansen in je carrière. Kansen komen en gaan snel", waarschuwt de oud-stopper.

Ministerie past speech minister achteraf aan na boerenprotest

De speech die minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit Carola Schouten gisteren tijdens het boerenprotest op het Malieveld gaf is achteraf aangepast door het ministerie. Het verhaal dat Schouten voor een groot deel van een papiertje voorlas is online gepubliceerd en heeft met de toevoeging van één woordje toch een wat andere betekenis gekregen.

De ChristenUnie-politica sprak voor de aanwezige boeren de volgende stoere woorden: "Zolang ik minister van Landbouw ben betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt." Heldere taal zou je zeggen waar de boeren dan ook enthousiast op reageerden. Maar in de op de site van het ministerie gepubliceerde speech zit een kleine aanpassing zo ontdekte NRC-journalist Rik Rutten.

"En zo lang dat ik minister van landbouw ben, betekent dat er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel komt", zo valt nu te lezen. De toevoeging van het woordje 'gedwongen' kan de komende tijd nog een wereld van verschil maken, voor zowel de boeren als de regering.

De speech van Schouten bij het boerenprotest met rond 4:07 de gewraakte passage:

Carola Schouten tijdens het boerenprotest (Bron: YouTube/XXX414141)

Politie brengt nieuwe beelden naar buiten van man die agent bewusteloos sloeg

De politie heeft gisterenavond in Opsporing Verzocht nieuwe beelden laten zien die een getuige maakte van de confrontatie tussen een Rotterdamse agent en een aantal boze bruiloftsgasten.

De agent sprak vrijdag 30 augustus een trouwstoet aan toen die zowel bij de Leuvebrug als op de Westzeedijk de rijbanen blokkeerde, en gevaarlijk reed. Omdat een van de bestuurders tot vier keer toe weigerde zijn rijbewijs te laten, besloot de agent de man te arresteren. Op dat moment werd hij van achteren aangevallen en bewusteloos geslagen.

De politie hoopt dat mensen die de man herkennen contact opnemen. Dat kan via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website.

Super Mario Maker 2 eindelijk speelbaar met vrienden

De beloofde update voor Super Mario Maker 2, die online multiplayer met vrienden mogelijk maakt, is eindelijk beschikbaar. De update brengt de game naar versie 1.1.0 en voegt ook andere mogelijkheden toe aan de game.

Zo is er nu een maker list, waar je bijvoorbeeld de levels van Nintendo zelf kunt vinden, kun je de game spelen met een enkele horizontale Joy-Con en kun je nu in handheld mode levels maken met touch en knoppen tegelijk. Er zijn geen nieuwe course parts toegevoegd, maar Nintendo heeft wel aangegeven dat dit in een toekomstige update wel wordt gedaan.

De complete patch notes kun je hier lezen.

Blizzard maakt Virtual Ticket-goodies bekend

Blizzard heeft de goodies bekendgemaakt die eigenaren van een Blizzcon 2019 Virtual Ticket kunnen verwachten. Blizzcon vindt dit jaar plaats op 1 en 2 november en biedt elk jaar weer wat extra's voor de fans.

De goodies zijn voor dit jaar twee pet Murlocs (Finduin en Gillvanas) en Wendigo Whoolies Transmog outfits voor World of Warcraft, skins gebaseerd op Illidan en Tyrande voor respectievelijk Genji en Symmetra in Overwatch, een card back en golden legendary voor Hearthstone, een Celestial Deepcrawler mount, spray en icon voor Heroes of the Storm en verschillende mounts en icons voor Starcraft IIDiablo III krijgt voor pc en Mac commemorative wings.

De goodies kun je hieronder rustig eens bekijken.

Vuilnisman vindt zwaar gehavende boa constrictor op vuilstort

Op de vuilstort van afvalverwerker Renewi in Amsterdam Noord is gisteren een boa constrictor aangetroffen. Het beest was dusdanig gewond dat de dierenambulance het hoogstwaarschijnlijk vanmiddag laat inslapen.

De slang werd aangetroffen door een vuilnisman die een nieuwe lading vuilnis wilde storten. Op dat moment zag hij iets bewegen tussen het afval. Het dier kwam daar waarschijnlijk terecht doordat het gedumpt is in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam.

Dierenhulpdienst Nederland schrijft op Facebook dat de slang al lange tijd in de container zou hebben gelegen voordat deze geleegd werd. De bek van de slang was naar achter geklapt en in zijn kaak zaten meerdere breuken. Ook heeft hij veel gebroken en gekneusde ribben. Het beest is tussen de 1,50 en 1,80 meter lang. Een beet van het dier is niet dodelijk, maar kan wel leiden tot een lelijke vleeswond.

Beloning
Een medewerker van de dierenambulance zegt tegen AT5 het dier vanwege zijn verwondingen naar alle waarschijnlijkheid vanmiddag te laten inslapen. Hij laat verder weten niet te begrijpen dat iemand het beest dit heeft kunnen aandoen. 'Ik sta er niet om bekend dat ik scheld, maar ik wens degene die dit gedaan heeft heel veel onprettigheden toe.'

Er is inmiddels een beloning van €500,- uitgeloofd voor de tip die naar de eigenaar van de boa leidt. De eerste €100,- was beschikbaar gesteld door de hulpdienst, de rest van het geld is bij elkaar gelegd door andere dierenliefhebbers.

Ontwikkelaar Mario & Luigi failliet

AlphaDream, de ontwikkelaar die voornamelijk bekend staat voor hun werk aan Mario & Luigi, is failliet verklaard. De laatste originele game die ze ontwikkelden was Mario & Luigi Paper Jam voor Nintendo 3DS.

Hierna volgde nog twee remakes voor 3DS, maar die verkochten erg slecht. Aanwezigheid op Nintendo Switch had het bedrijf niet en gaat het nu ook niet meer hebben. Wat er gebeurd met de Mario & Luigi-serie is nog niet duidelijk.

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story - Scene (Foto: Nintendo)

Politie zoekt om hulp schreeuwende vrouw

Wie riep er op 18 september om hulp? De politie kreeg in de vroege ochtend van 18 september rond 04.30 uur meerdere meldingen van mensen die een vrouw in Enschede om hulp hoorden roepen. Dat gebeurde in de omgeving van de Rietmolenstraat in Enschede, vlak achter de Action. De vrouw zou erg in paniek zijn.

Een woordvoerder van de politie: "Tot nu toe heeft de vrouw zich niet bij ons gemeld. Omdat we bezig zijn met een onderzoek naar eerdere aanrandingen, willen we heel graag weten wat hier precies is gebeurd. Ben je degene die hulp nodig had, heb je gezien wat er gebeurd is, of weet je misschien om wie het gaat? Bel ons dan via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Je kunt ook via de Facebookpagina van Politie Enschede een privébericht sturen."

EP: internetbedrijven moeten terrorismepropaganda binnen één uur offline halen

Binnenkort kunnen het EP en de lidstaten gaan onderhandelen over regels om internetbedrijven te verplichten terrorismepropaganda binnen één uur na een verwijderingsbevel offline te halen.

Vóór de Europese verkiezingen van mei is het Parlement het eens geworden over nieuwe EU-regels tegen verspreiding van internetcontent die aanzet tot terrorisme. Op 24 september besloot de commissie LIBE op basis daarvan dat de onderhandelingen met de EU-ministers nu van start kunnen gaan.

Wat vindt het Parlement belangrijk?
Het Parlement wil iets doen tegen radicalisering via internet en vindt daarom dat internetproviders verplicht moeten worden om internetcontent die aanzet tot terrorisme binnen één uur na een verwijderingsbevel van de nationale autoriteiten offline te halen. Snelle verwijdering is nodig omdat deze content meestal binnen enkele uren wordt verspreid. Internetproviders die zich herhaaldelijk of structureel niet aan de wet houden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 4 % van hun wereldwijde omzet.

Maar de EP-leden vinden niet alleen de openbare veiligheid belangrijk: ook de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid moeten beschermd worden. De nieuwe regels moeten daarom niet gelden voor prikkelende of controversiële meningen over politiek gevoelige onderwerpen die via internet worden verspreid. De EP-leden vinden het ook belangrijk dat internetproviders ervoor zorgen dat gebruikers gemakkelijk een klacht kunnen indienen en dat klachten snel en op transparante wijze worden afgehandeld.

Daarnaast willen zij dat platforms waarop gebruikers hun content plaatsen, zoals Facebook of YouTube, niet verplicht worden om zelf actief hun platform schoon te houden. Het beoordelen van de content en het actief zoeken naar illegale activiteiten op internet is een te zware belasting voor de platforms zelf en moet daarom de verantwoordelijkheid zijn van de nationale overheden.

Het Parlement is er geen voorstander van om platforms te verplichten om filters of andere geautomatiseerde tools te gebruiken, omdat dan het gevaar bestaat dat niet-schadelijke content ten onrechte wordt aangemerkt als terroristisch.

Hoe gaat het in zijn werk?
De EU-landen moeten bepalen welke nationale instantie met deze taak belast wordt en de naam van die instantie aan de Europese Commissie doorgeven. De Commissie publiceert vervolgens een lijst met alle bevoegde nationale instanties.

Als een nationale instantie terroristische content signaleert, moet zij het internetplatform opdracht geven om die content offline te halen. Het platform heeft dan een uur de tijd om die content te verwijderen of de toegang tot die content in alle EU-lidstaten te blokkeren.

Voor kleinere platforms stelt het EP een andere regeling voor. Kleine platforms die nog nooit een dergelijke opdracht hebben gekregen, moeten twaalf uur voordat er een opdracht tot verwijdering wordt gegeven, worden gewaarschuwd. Bovendien moeten zij informatie krijgen over de procedure en deadlines.

Achtergrond
In juni 2018 riepen de EU-leiders voor het eerst op tot wetgeving op dit gebied, waarna de Europese Commissie in september 2018 met een voorstel kwam. In december 2018 bereikte de Raad een politiek akkoord en in april 2019 besloot het EP om het voorstel voor een verordening te steunen.

Hoe nu verder?
Het besluit van de commissie LIBE om onderhandelingen met de Raad te starten zal tijdens de volgende plenaire vergadering van het EP worden bekendgemaakt. Als er niet om stemming wordt gevraagd, wordt het onderhandelingsmandaat bevestigd en kunnen de onderhandelingen van start gaan. Naar verwachting zal dat in oktober zijn.

Veel lol in Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020

Sega heeft een korte trailer uitgebracht voor Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020. De game komt op 8 november uit voor Nintendo Switch.

Beleef samen met Mario, Sonic en hun vrienden een sportief avontuur avontuur in Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Tokio 2020. Train in je eentje voor Tokio 2020 of neem het op tegen je vrienden in nieuwe disciplines. Je kunt nu namelijk meedoen aan skateboarden, karate, surfen en klimmen, of wedijveren in talloze andere populaire sporten en klassieke 2D-games.

Drones slopen in Ghost Recon Breakpoint

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is vanaf 4 oktober verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc, al kunnen spelers die de Gold Edition, Ultimate Edition of Wolves Collector Edition hebben gepre-orderd, al met de game aan de slag. Een launchtrailer kon dan ook niet uitblijven.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is een militaire shooter die zich afspeelt in een vijandige open wereld. De complete game is te spelen in solo of coöp tot vier spelers. Het speelveld is Auroa, een eilandgroep waar de meest ontwikkelde technologieën gemaakt worden. Auroa, thuisland van drone-gigant Skell Technology, is nu in verkeerde handen gevallen en al het contact met de buitenwereld is verloren.

De Wolves, een groep ex-militairen hebben de macht over het eiland genomen. De afvallige Ghost eenheid wordt geleid door Lt. Colonel Cole D. Walker, gespeeld door Jon Bernthal. Walkers mannen hebben de Skell-drones omgebouwd tot moordmachines en schromen niet om deze te gebruiken. Opgejaagd en zonder support komen Nomad en de Ghosts terecht in een intens militair gevecht.

Microsoft brengt Forza Horizon 4 LEGO bundels uit

Microsoft heeft twee Xbox One Forza Horizon 4 LEGO Speed Champions-bundels aangekondigd. Een bundel bevat een Xbox One S en de ander een Xbox One X. Zoals de naam al doet vermoeden is in beide bundels natuurlijk de game Forza Horizon 4 en de Lego DLC toegevoegd.

De bundel bevat:

  • Een Xbox One X- of Xbox One S-console met een harde schijf van 1 TB en een Xbox draadloze controller.
  • Forza Horizon 4 met de uitbreiding LEGO Speed Champions (te spelen op Xbox One en Windows 10).
  • Een Xbox Game Pass-lidmaatschap van 1 maand met onbeperkte toegang tot meer dan honderd games.
  • Een Xbox Live Gold-lidmaatschap van 1 maand, zodat je kennis kunt maken met het multiplayernetwerk.

De bundel met een Xbox One X kost 499,99 euro, de bundel met een Xbox One S kost 299,99 euro.

Xbox One-bundel met Forza Horizon 4 LEGO Speed Champions

PlayStation Now in prijs verlaagd

Na de recente uitbreiding van PlayStation Now naar 19 landen wereldwijd kondigde Sony Interactive Entertainment aan dat de abonnementsservice voor cloudgaming wordt aangeboden tegen lagere prijzen en wordt uitgebreid met meer nieuwe AAA-titels.

PlayStation Now-abonnementen zijn nu verkrijgbaar voor € 9,99 per maand, € 24,99 per kwartaal of € 59,99 per jaar en er worden exclusieve, tijdelijke titels toegevoegd aan de meer dan 600 games die op de service beschikbaar zijn. Huidige gebruikers zien deze prijswijziging terug op hun volgende betaalmoment.

God of War, Grand Theft Auto V, inFAMOUS Second Son en Uncharted 4: A Thief's End zijn beschikbaar van 1 oktober 2019 tot 2 januari 2020. Elke maand wordt er een nieuwe selectie exclusieve games aan de service toegevoegd die gedurende een beperkte periode beschikbaar zijn.

"Na de uitbreiding van PlayStation Now eerder dit jaar hebben we meer dan 70% van onze PS4-gebruikers wereldwijd bereikt. Dit is dus het ideale moment om de service te vernieuwen met een aantrekkelijkere prijs en een sterker contentaanbod", aldus Jim Ryan, president en CEO van Sony Interactive Entertainment. "Sinds de lancering van PlayStation Now in 2014 hebben we een schat aan kennis opgedaan over gamen in de cloud. In combinatie met onze 25 jaar ervaring in de game-industrie en de sterke samenwerkingsverbanden die we met uitgevers hebben opgebouwd, kunnen wij op dit gebied voorop blijven lopen en innoveren terwijl de game-industrie zich verder ontwikkelt."

Drugslab Kerkrade op een na grootste ooit

Medewerkers van de politie en specialisten van het LFO zijn dinsdag nog tot in de avond bezig met technisch onderzoek in een loods aan de Locht waar maandagavond een grote illegale chemische fabriek werd binnengevallen.

De politie deed maandagavond een inval in het pand waarbij een 39-jarige man uit Den Haag die in het pand aanwezig was is aangehouden. Hij zal worden gehoord over de zaak. De installatie was nog deels in werking toen de politie het pand betrad. De zaak is veilig gesteld, waarna er dinsdag gestart is met uitvoerig technisch onderzoek, dat nog de hele dag in beslag heeft genomen. Vandaag is voorzien voor de ontmanteling van de aangetroffen goederen en de loods zal worden ontruimd.

Uitzonderlijke vangst
Experts van het Landelijk Team Ondersteuning Ontmanteling (LFO) spreken qua capaciteit over het op een na grootste drugslaboratorium in Nederland ooit. Het pand staat vol met ontelbare jerrycans vaten, installaties, ketels andere goederen voor de productie van synthetische drugs.

Nieuw gezondheidscentrum Defensie in Stroe

De Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe heeft een gloednieuw gezondheidszorg en tandheelkundig centrum. Het is de eerste in een reeks van 6 nieuwbouw en 16 renovatieprojecten, die het Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van Defensie realiseert.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie opende dinsdag het gezondheidscentrum in aanwezigheid van Jürgen Jongkind, directeur Financiën en Bestuursadvisering van het Rijksvastgoedbedrijf. Jongkind: ‘Het is niet alleen een mooi gebouw, maar het is ook zo goed als energieneutraal. Op het dak liggen ongeveer 300 zonnepanelen, die een groot deel van de energievraag leveren. Het laat zien waar we met gebouwen naar toe gaan: duurzaam, energiezuinig en doelmatig.’

Het eerstelijns gezondheidszorgcentrum is goed voor jaarlijks 15.000 consulten en zo’n 2.500 behandelingen. Het heeft onder meer spreek- onderzoeks- en behandelruimten, een laboratorium, prikpoli en apotheek. Het nieuwe onderkomen vormt de ‘voetafdruk’ voor alle toekomstige gezondheidscentra bij Defensie. Ermelo is de eerstvolgende.Nieuw gezondheidscentrum Defensie in Stroe (Afbeelding: Defensie)
Nieuw gezondheidscentrum Defensie in Stroe (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: Af en toe zon maar ook enkele buien

Overdag zijn er zonnige perioden afgewisseld door een enkele bui. In de loop van de middag komen er van het noorden uit meer buien, mogelijk met onweer en hagel. In het noordwestelijk kustgebied kunnen bij de buien ook (zware) windstoten voor komen. De middagtemperatuur ligt rond 14°C. De wind draait naar noordwest, is matig tot vrij krachtig en aan de kust krachtig, later af en toe hard.

In de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, de meest actieve buien komen in het noordelijk kustgebied voor. De minimumtemperatuur ligt tussen de 10°C aan zee en 4°C verder landinwaarts. De wind is westelijk en matig, aan zee en in het Waddengebied noordwestelijk en vrij krachtig, aanvankelijk krachtig.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en komen er nog enkele buien voor, maar in de middag wordt het van het zuidwesten uit droog. De middagtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is west tot noordwest en matig, aan de kust in de ochtend eerst vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Het is herfst, dus paddestoelen
Het is herfst, dus paddestoelen

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ministeriële regeling wietexperiment in consultatie

De ministeriële regeling van het experiment gesloten coffeeshopketen is in consultatie gebracht. Dat betekent dat iedereen tot 12 november 2019 mag reageren op de concept ministeriële regeling. In de regeling worden eisen gesteld over de kwaliteit van de hennep. Ook wordt in de regeling bepaald aan welke eisen een verpakking van hennep en hasjiesj moet voldoen.

De andere eisen van het experiment staan in het wetsvoorstel en ontwerp-besluit. Het wetsvoorstel 'Experiment gesloten coffeeshopketen' en het ontwerp-besluit zijn in de Tweede Kamer behandeld. Het ligt nu ter behandeling voor in de Eerste Kamer.

Voor iedereen die benieuwd is naar hoe dit experiment eruit komt te zien is de brochure 'spelregels experiment gesloten coffeeshopketen' opgesteld.

Op Overheid.nl kunt u reageren op de ministeriële regeling experiment gesloten coffeeshopketen.

Stijging aantal gepensioneerden vlakt af

In 2018 waren in Nederland bijna 3,2 miljoen personen gepensioneerd. Sinds 2015 neemt het aandeel gepensioneerden onder de bevolking niet meer toe. Het aantal gepensioneerden in de leeftijd van 55 tot 65 jaar is vanaf 2006 substantieel afgenomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de periode 2001-2018 steeg het aantal personen dat met pensioen is met ruim 700.000. Het aandeel personen in de totale bevolking dat is gepensioneerd steeg in deze periode van 15 naar 18 procent. Mede door de verhoging van de AOW-leeftijd stijgt het aantal gepensioneerden de laatste jaren nauwelijks en is het aandeel gepensioneerden onder de bevolking stabiel.

Veel minder gepensioneerden van 55 tot 65 jaar
Het aandeel 55- tot 65-jarigen dat met pensioen is, is vanaf 2006 substantieel afgenomen. Dit komt doordat werknemers langer zijn gaan doorwerken vanwege versobering van vroegpensioenregelingen en de verhoging van de AOW-leeftijd. De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers steeg van 60,9 jaar in 2006 naar 65 jaar in 2018. Vorig jaar was minder dan 6 procent van alle 55- tot 65-jarigen met pensioen, in 2006 was dat nog bijna 19 procent.

Hoosbuien treffen groot deel van het land

Goeienacht!

De afgelopen dag, maar ook de afgelopen uren is een aardig deel van het land getroffen door hoosbuien. Dit begon eigenlijk gistermiddag al. In de loop van de avond trokken de buien van west naar oost over ons land.

Het begon allemaal in de middag met een occlusie die maar ter plaatse bleef trappelen boven het midden van ons land. Feitelijk is de weersverwachting van gisteren heel anders verlopen dan dat de modellen aangaven. De vertraging van de occlusie was niet voorzien. De meeste activiteit werd door het draaien van de wind vooral in het zuiden verwacht. Dat is echter ook wel uitgekomen.

De situatie was heel ingewikkeld. Ten zuiden van de occlusie was de wind zuidwestelijk. Ten noorden daarvan noordoostelijk. Op die occlusie ontstonden er buien. Ik keek er eigenlijk de hele ochtend tegenaan, zonder dat er wat gebeurde, de buien waren steeds net noordelijk. 

Dan punt twee. Vanuit het westen liep er ook een hoogtetrog mee, een koudeput dus. Dit in combinatie met warm zeewater zorgde voor een behoorlijk explosieve situatie op weergebied. Er ontstond een kleine maar zeer actieve buienlijn boven Noord-Holland, maar om precies te zijn, exact boven mijn aanvoerrichting. Maar de hele boel vertraagde en activeerde keer op keer.

Tegelijkertijd onstonden er een aantal zware buien in het zuiden van ons land. Mogelijk was er zelfs sprake van een windhoos. 

Resultaat hier is dat de regen met tientallen millimeters naar beneden kletterde. Die lijn hield het echter ook in het binnenland vol. Uiteindelijk groeide dit systeem uit tot één groot buiengebied. In een heel groot deel van het land is er echt een hele plens regen gevallen. Ik zal daar in mijn weerpraatje van vanavond op terug komen.

In ieder geval was er hier in Haarlem en omgeving sprake van grote wateroverlast, maar voor de regenliefhebber was het kicken geblazen. Uiteindelijk viel er hier tussen 16.00 tot 23.00 liefst 58 mm regen. Als je de regen van de voorgaande nacht meetelt zelfs 73 mm. 

Ik kom hier vanavond op terug in het weerpraatje!

Regen8 (Foto: Pixabay.com)
Regen (Foto: Pixabay.com)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.