Trump geeft bijna twee miljard aan autisme

Amerikaans president Donald Trump ligt de afgelopen periode flink onder vuur van de oppositie. De Democratische Partij doet er namelijk alles aan om Trump af te zetten en gebruikt daar de inhoud van een telefoongesprek met de Oekraïnse president als stok om mee te slaan. Ambtenaren zijn inmiddels op zoek naar documenten 'die de communicatie tussen president Trump en de leider van een ander land' bevatten en die betrekking zouden hebben op pogingen van Trump om onderzoek te doen naar politieke rivalen.

Trump laat zich door deze actie van de Democraten echter niet van zijn beleid afbrengen. Ook de beroemde 'bijna-ontmoeting' met de 16-jarige scholiere Greta Thunberg tijdens de Klimaattop bracht hem ogenschijnlijk niet van de wijs.

Maandag ging namelijk de wet van kracht die volwassen die lijden aan autisme moet ondersteunen. De Autism Collaboration, Accountability, Research, Education and Support act (CARES) zorgt er voor dat indien kinderen met autisme volwassen worden, de economische steun die ze ontvingen als kind, niet verliezen. Het gaat dan voornamelijk om steun voor onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en toegang tot gezondheidszorg.

"Het probleem van het 'uit zorg groeien' is een reële hindernis die elke ouder of verzorger van een kind met autisme onvermijdelijk tegenkomt", legt Republikeins senator Chris Smith uit. "Alle kinderen groeien op en worden volwassenen, en kinderen met autisme verliezen dan hun diensten. Maar autisme is een levenslange neurologische aandoening en volwassenen met autisme blijven deze zorg nodig hebben."

De financiering, die ook onderzoek naar autisme en aan autisme gerelateerde steunprogramma's ondersteunt, zal tevens prioriteit geven aan subsidies voor plattelands- en achtergestelde gebieden.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, de organisatie die zich van staatswege bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten, wordt ongeveer 1 op de 59 Amerikaanse kinderen gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis. De ontwikkelingsstoornis, die wordt gekenmerkt door sociale, communicatie- en gedragsproblemen, komt vier keer zovaak voor bij mannen dan bij vrouwen.