FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 september 2019

Arise: A Simple Story aangekondigd

Techland gaat samen met Piccolo aan een artistieke game werken waarin je in een ijswereld een tocht moet maken naar een lichtpuntje. Arise: A Simple Story heeft dan een simpele naam, maar de game wordt dat van verre van.

De game moet een emotionele rollercoaster worden want je bent namelijk overleden en moet je leven opnieuw beleven om een nog mysterieuze reden. Op de PlayStation Blog kun je meer lezen over het verhaal, of je moet de trailer bekijken.

Arise: A Simple Story heeft nog geen releasedate.

Wattam toont een wc

Wattam is de laatste game uit de handen van Japanner Funomena, een spel wat gaat over “the joys of friendship and discovery.” Wat dat ook mag betekenen.

Het is niet zo gek dat het op zijn eerdere game Katamari Damacy en Noby Noby Boy lijkt, want creator Keita Takahashi ontwikkelt mee aan de game. En zelfs na het derde keer zien van de trailer, heb ik eigelijk nog geen enkel idee waar de game over gaat. Behalve dat ik de wc-personage erg interessant vindt.

Wattam komt naar de PlayStation 4 en pc ergens in december dit jaar.

 

The Last of Us: Part II krijgt verschillende edities

The Last of Us: Part II hype is begonnen en de game krijgt natuurlijk verschillende edities. Hoe meer geld je uitgeeft, hoe meer je krijgt. Je kunt kiezen uit de Standard Edition, Special Edition, Digital Deluxe Edition en de Collector’s Edition.

De Collector’s Edition moet je hebben, want deze bevat een 12 inch Ellie statue, een replica van haar armband, een steelbook case, een mini art-book van Dark Horse, zes pins, een lithograph en een set van vijf stickers in het pakket.

Vanaf die editie gaat het flink berg afwaarts. Gelukkig kun je alvast bekijken welke editie bij jouw portemonnee past.

The Last of Us: Part II heeft een releasedatum

Notorious_Roy ginger goed voor zitten om alle facetten van de trailer tot zich te nemen. En hij had gelijk, want de 3 minuten durende trailer laat goed zien waarom hij er drie jaar op wacht.

Net als in het vorige deel speel je met Ellie en Ellie zint op wraak en is vooral boos. En gaat ook nog een peertje rijden. En wat ze allemaal gaat beleven, daarvoor moet je snel de trailer checken!

Verder werd eindelijk de releasedatum bekendgemaakt. Vanaf 21 februari 2020 kun je aan de slag met The Last of Us: Part II.

 

MediEvil demo nu te downloaden

MediEvil was een van de sleeper hits van de originele PlayStation en is vanaf nu te downloaden voor de PlayStation 4. 

Speel met Sir Daniel Fortesque, een enigszins onbekwame (en al lang dode) ridder die per ongeluk door zijn vijand, de boosaardige tovenaar Zarok, weer tot leven gewekt is. Daniel krijgt een tweede kans om zijn grootste vijand te dwarsbomen, gaat opnieuw het koninkrijk Gallowmere redden en zal zo zijn plaats verdienen als een echte held.

De demo is nu te downloaden in de PlayStation Store en vanaf 25 oktober te koop. 

Civilization VI komt naar consoles toe

Binnenkort is het mogelijk om alles te koloniseren in Civilization VI op de PlayStation 4. De game die in 2016 voor de pc uit kwam is binnenkort te spelen op de PlayStation 4 en Xbox.

De game komt overigens ook uit op de Xbox. De game komt met de volgende DLC:

 • Civilization VI: Rise and Fall: Adds new Golden Ages and Dark Ages, a new city Loyalty system, and Governors who can be stationed in players’ cities, giving players new choices, strategies and challenges;
 • Civilization VIGathering Storm: The most successful expansion in franchise history, introduces players to an active planet where geology and climatology present unique new challenges;
 • 18 Additional Civilization Leaders: From the expansions, choose from some of history’s most renowned leaders to help guide your civilization through the ages, each bringing unique bonuses, buildings, units and more.
Civilization VI is te koop vanaf 22 november op PlayStation 4, Xbox One, pc, Switch en mac.

Death Stranding PlayStation 4 binnenkort te koop

Tijdens State of Play heeft Sony een speciale PlayStation 4 uitgave aangekondigd. Deze staat helemaal in het teken van Death Stranding. De case is even raar als de game zelf.

Behalve de raar uitziende PlayStation 4 Pro komt hij ook met een gele doorzichtige controller. Deze moet de tank voorstellen waarmee Sam de baby in vervoerd. De console is gelijktijdig met de game te koop, namelijk vanaf 8 november.


PlayStation Plus Games voor oktober aangekondigd

Tijdens de State of Play werd er ook nog tussen neus en lippen even verteld welke games wij in oktober kunnen verwachten. Vanaf volgende maand kunnen wij aan de slag met MLB The Show 19 en The Last of Us Remastered.

MLB The Show 19 is een honkbalgame met een cartoony sfeertje. Het is nog maar de vraag of wij deze in Europa ook krijgen, aangezien honkbal niet zo populair is. The Last of Us Remastered was te verwachten, want die kan mooi meeliften met de hype van The Last of Us Part II die ook vandaag werd aangekondigd. 

L.A. Noire komt naar PlayStation VR

Binnenkort kunnen de PlayStation bezitters met een VR-bril genieten van  een prachtige game. L.A. Noire wordt omgetoverd naar een VR-editie. De toevoeging The VR Case Files is aan de titel toegevoegd om nog eens te benadruken dat het om de VR-versie gaat.

De game was al eerder op Steam te verkrijgen en nu ook op de console van Sony. Met een beetje mazzel kun je hem dus nu drie keer platinum spelen.

Singleplayer trailer Call of Duty: Modern Warfare in beeld

Tijdens de terugkerende State of Play van Sony werden de eerste singleplayer beelden van Call of Duty: Modern Warfare getoond. Deze nemen ons terug naar een paar oude bekenden.

De trailer neemt ons terug mee naar de tijd van de eerste Modern Warfare, het midden oosten dus. Ik ga niet teveel verklappen, dus kijk de trailer maar! Call of Duty: Modern Warfare is te koop vanaf 25 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Aanklacht tegen hoofdverdachten Marengo-proces uitgebreid

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanklachten tegen de voortvluchtige hoofdverdachte in het Marengo-proces, Ridouan Taghi uitgebreid met de moord op Spyhop-medewerker Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen; de poging totmoord met een explosief onder de auto van Martin Kok op 2 juli 2016, de poging moord op Martin Kok op 8 december 2016 en de voltooide moord op Martin Kok op diezelfde dag en de poging moord op Khalid Badho op 5 december 2016 in Rotterdam. De aanklacht tegen hoofdverdachte Said Razzouki is uitgebreid met poging moord en voltooide moord op Martin Kok op 8 december 2016.

Daarnaast is aan de tenlastelegging van Taghi toegevoegd de opdracht om de Spyhop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka of handgranaten naar binnen te gooien. De betrokkenheid van de verdachten komt met name naar voren in versleutelde PGP-berichten. Ook twee andere verdachten in de Marengo-zaak worden voor deze feiten vervolgd.

Het OM heeft dinsdag op de besloten terechtzitting in het Justitieel Complex Schiphol de betrokkenheid van de verdachten uitgebreid toegelicht. Door het OM is aan de rechtbank ook gevraagd een bevel gevangenneming af te geven voor de twee hoofdverdachten. De rechtbank heeft daarop hun gevangenneming bevolen vanwege de geschokte rechtsorde, vluchtgevaar en in het belang van het onderzoek.

Het Marengo-proces wordt 12 en 13 december voortgezet met een volgende proforma zitting.

18 jaar geŰist voor hamermoord Winterswijk

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 38-jarige man uit het Duitse Bochum. De man wordt ervan verdacht dat hij een 58-jarige man uit Winterswijk op straat meerdere malen met een hamer op het hoofd heeft geslagen. Dat gebeurde overdag op zondag 29 oktober 2017. Het slachtoffer is de volgende dag aan zijn verwondingen overleden.

Een zogeheten bloedvete tussen twee families ligt volgens de officier van justitie ten grondslag aan de geweldsuitbarsting. Volgens de officier is vast komen te staan dat de vader van de verdachte in het verleden is omgebracht door de broer van het slachtoffer. De families zouden zich niet hebben verzoend. Het ombrengen van het slachtoffer moet volgens de officier gezien worden als bloedwraak.

De verdachte ontkent dat hij de dader is. Er is onderzoek gedaan naar mogelijk andere scenario’s dan dat de verdachte het slachtoffer heeft omgebracht vanwege bloedwraak. Daaruit zijn geen andere aannemelijke scenario’s naar voren gekomen.

De officier van justitie acht moord wettig en overtuigend bewezen. Er is volgens de officier sprake van voorbedachte rade, omdat de verdachte doelbewust heeft gehandeld en gelegenheid heeft gehad om over de betekenis en gevolgen van zijn voorgenomen handelen na te denken. De bloedvete tussen de families speelde al langer en het feit kan gezien worden als bloedwraak.

“Verdachte heeft eigenhandig het leven van het slachtoffer op gruwelijke wijze beëindigd. Daarmee heeft hij de naasten van het slachtoffer een onmetelijk groot verdriet bezorgd”, aldus de officier van justitie. Zij acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar op zijn plaats. Zij houdt bij de eis onder meer rekening met de schokkende wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en dat verdachte op die manier meent een bloedvete tussen families denkt te moeten beslechten. “Ook het feit dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt, reken ik hem zeer aan.”

Nieuwe aanwijzingen pc-versie Red Dead Redemption 2

De Australische classification board heeft recent zijn website geüpdatet met een nieuwe beoordeling van Red Dead Redemption 2. Net zoals bij de originele release vorig jaar op Xbox One en PlayStation 4 is er weer een MA15+ rating gegeven voor onder andere grof taalgebruik en online activiteit. 

Er is niet specifiek gesproken over een platform, wat ook niet het geval was toen de console-versie van RDR2 via dezelfde organisatie werd beoordeeld. Hoewel het eerste deel van Red Dead Redemption nooit voor pc verscheen, kreeg GTA V later wel een pc-release.

Er is dus nog steeds niets zeker, maar met de lancering van Rockstars eigen PC Launcher in het achterhoofd en de vele aanwijzingen die we eerder al kregen is de geruchtenmolen weer op volle toeren.

Nederland organiseert EK zaalvoetbal 2022

Nederland is van 19 januari tot en met 6 februari 2022 gastheer van het EK zaalvoetbal. Dat heeft de Executive Committee van UEFA dinsdag  bekendgemaakt. Vijf andere landen, waaronder Frankrijk en Portugal, hadden zich eveneens kandidaat gesteld.

“Dit is prachtig nieuws voor het Nederlandse zaalvoetbal”, vindt Mohamed Attaibi. De Nederlandse zaalvoetbalinternational speelde een centrale rol in de campagne van het Nederlandse bid. “Ik heb met veel trots meegewerkt aan het bid. Geweldig dat al die moeite is beloond en dit resultaat heeft opgeleverd.”

Het organiseren van het EK in eigen land kan een geweldige impuls geven aan het zaalvoetbal, denkt de international. “Kijk maar naar de impact van het EK vrouwenvoetbal in eigen land, twee jaar geleden. Een soortgelijke ontwikkeling zie ik ook voor het zaalvoetbal. De sport is ontzettend populair, maar over de topsportversie is weinig bekend. Daar kunnen we nu verandering in brengen en ook de jeugd inspireren om voor het zaalvoetbal te kiezen.”

Er zijn twee speellocaties, de Ziggo Dome in Amsterdam en Martini Plaza in Groningen. Aan het EK doen voor het eerst zestien landen in plaats van twaalf landen mee. Totaal zijn er 32 wedstrijden, 20 in Amsterdam en 12 in Groningen. 

Eenmaal eerder organiseerde Nederland een groot zaalvoetbaltoernooi. In 1989 vond het WK zaalvoetbal plaats in Rotterdam. Nederland wist destijds de finale te bereiken, maar verloor daarin van Brazilië. Of zoiets nu weer tot de mogelijkheden behoort? Attaibi denkt van wel. “Wanneer je voor eigen publiek speelt, komen er vaak extra krachten los, dus wie weet wat er mogelijk is. We gaan er in de komende twee jaar in ieder geval alles aan doen om in eigen huis zo goed mogelijk voor de dag te komen.” Het Nederlands team kwalificeerde zich in 2014 voor het laatst voor het EK. 

Oranje zonder Groenen en Martens tegen SloveniŰ en Rusland; Kalma debuteert

Bondscoach Sarina Wiegman heeft één debutant opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland. Fenna Kalma (FC Twente) maakt haar debuut bij het ‘grote’ Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en de Champions League.

Met de uitverkiezing van Kalma telt de spelersgroep in tien speelsters die wekelijks in actie komen in de Eredivisie. In vergelijking met de twee gewonnen EK-kwalificatiewedstrijden in september, kan Wiegman dit keer geen beroep doen op Jackie Groenen (Manchester United) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon). Groenen is herstellende van een bovenbeenblessure, terwijl Van de Sanden niet voldoende is hersteld van de enkelkwetsuur. Kika van Es (Everton) en Lieke Martens (FC Barcelona) zijn er ook niet van de partij. Martens is aan het revalideren van een teenblessure en de verdedigster onderging in juli een operatie aan haar knie en is pas net weer fit.

Oranje vervolgt de kwalificatiereeks voor het EK op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51ste op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK-kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven.

De selectie: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Dominique Bloodworth (VfL Wolfsburg), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (FC Barcelona), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Fenna Kalma (FC Twente), Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Vivianne Miedema (Arsenal), Liza van der Most (Ajax), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Sherida Spitse (Valerenga), Sari van Veenendaal (Atlético Madrid), Ashleigh Weerden (FC Twente) en Lynn Wilms (FC Twente).

Geen diepgaand onderzoek naar 'voetbaltaks' Fox Sports

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) hoeft geen uitvoeriger onderzoek te doen naar mogelijk misbruik van het monopolie op de uitzendrechten voor de Eredivisie door Eredivisie Media & Marketing (EMM). Dit heeft een rechtbank dinsdag bepaald. De zaak was aangespannen door KPN en Caiway. Eerder hadden beide bedrijven al bij de ACM geklaagd over het mogelijke marktverstorende gedrag door EMM, dat de voetbalkanalen van Fox Sports exploiteert.

In de nieuwe distributieovereenkomsten die EMM voor de doorgifte van de kanalen van FOX Sports met tv-distributeurs heeft gesloten, moet een afdracht voor iedere abonnee van de betreffende distributeur betaald worden. Dit ongeacht of de abonnee naar FOX Sports wil kijken. Dit nieuwe verdienmodel is bij alle distributeurs uitgezonderd Ziggo van toepassing. In kringen rond distributeurs wordt deze afdracht ook wel Eredivisiebelasting of voetbaltaks genoemd. Ziggo heeft nog een oude overeenkomst met EMM. Deze overeenkomst loopt echter aan het einde van het huidige voetbalseizoen af. Beide partijen zullen dus met elkaar om de tafel moeten voor de doorgifte van de Eredivisie voor de komende seizoenen. 

KPN en Caiway hadden de ACM gevraagd om uitgebreid onderzoek te doen naar de gesloten overeenkomsten en om in te grijpen. De ACM besloot echter om niet over te gaan tot een diepgaander onderzoek. Daarop stapte beide bedrijven naar de rechter om alsnog zo'n onderzoek af te dwingen. Volgens KPN zou EMM misbruik maken van zijn 'must-have content'. Volgens KPN kunnen tv-distributeurs het niet maken om de voetbalkanalen niet aan hun abonnees aan te bieden.

Eerder oordeelde de ACM na een beperkt onderzoek dat de heffing van Fox Sports geen bezwaar vormt. De rechter stelde ACM in het gelijk, aangezien de ACM haar onderzoekscapaciteit inzet op basis van prioriteit. De keuze om de klachten van KPN en Caiway niet diepgaand te onderzoeken is derhalve juist geweest, zo oordeelde de rechter.

Zowel KPN als Caiway hebben nog de mogelijkheid om beroep tegen de uitspraak. Dan moeten ze aankloppen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De complete uitspraak is hier na te lezen. 

Bertens met de nodige moeite naar derde ronde Wuhan

Kiki Bertens heeft zich met moeite geplaatst voor de derde ronde van het het WTA-toernooi van Wuhan. De nummer zes van de plaatsingslijst, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen vanwege een bye, had in de tweede ronde veel moeite met de Amerikaanse qualifier Bernarda Pera, maar was in drie sets toch te sterk: 3-6, 6-4, 6-2.

Bertens leek opnieuw tegen een nederlaag op te lopen in Azië. Ze verloor de eerste set en ook in de tweede set stond ze met 4-3 en een servicebreak achter. De Nederlandse knokte zich terug in de wedstrijd, mede door Pera zelf ook meer fouten ging maken. Ze won de tweede set en in de derde set was ze ook beter dan de Amerikaans qualifier. Het was voor Bertens haar eerste overwinning sinds sinds eind augustus. Na haar uitschakeling in de derde ronde van de US Open wist ze geen enkele wedstrijd te winnen op de toernooien van Zhengzhou en Osaka.

In de derde ronde neemt Bertens het op tegen de Wit-Russin Arina Sabalenka. Sabalenka is de titelverdedigster in Wuhan en in de tweede ronde liet de nummer 14 van de wereld zien dat het met haar vorm goed is. Ze won namelijk met 6-1, 6-0 van de Amerikaanse Danielle Collins.

Neymar geeft fouten toe: "Ik probeer dat te verbeteren"

Neymar heeft zich in een interview uitgesproken over de incidenten waarbij hij vorig seizoen betrokken was. De aanvaller van Paris Saint-Germain miste onlangs vanwege een schorsing de eerste Champions League-wedstrijd van zijn club tegen Real Madrid. Vorig seizoen ging Neymar namelijk behoorlijk over de schreef na de bizarre uitschakeling tegen Manchester United. Met een tirade op Instagram richtte hij zich toen op de arbitrage, die een dubieuze penalty gaf waardoor United won.

Eind april kwam de Braziliaan opnieuw negatief in het nieuws na de verloren finale van de Coupe de France tegen Stade Rennes. Hij deelde toen een tik uit aan een supporter. "Ik ben niet zo'n spraakzaam persoon. Ik houd bepaalde dingen graag voor mezelf", vertelt Neymar nu in The Mirror. "Maar er komt een moment waarop ik gefrustreerd raak, boos word en explodeer. Dan communiceer ik niet op de juiste manier."

"Ik probeer dat te verbeteren. Als ik vind dat ik een bepaald gesprek met iemand moet voeren, probeer ik te praten. Ik denk dat dat mij goed doet", aldus de 27-jarige topschutter. "Als het mentaal gezien goed met je gaat, gebeuren zulke dingen vanzelf. Dan is de kans groter dat je de juiste dingen doet. Maar anders gaat het niet zoals je zou verwachten."

"Soms is dat moeilijk, omdat je altijd perfect moet zijn. Maar dat is voor ieder mens onmogelijk", gaat Neymar verder. "Ik heb het meerdere keren verprutst en het heeft een hoge prijs om het vertrouwen dat ik had te herstellen. Ik denk dat het normaal is dat mensen soms falen. Het hoort bij het leven en door je fouten kun je groeien."

Neymar kwam dit seizoen twee keer in actie voor PSG. In beide competitiewedstrijden, tegen Strasbourg en Olympique Lyon, maakte de Zuid-Amerikaan het enige en dus winnende doelpunt. PSG is daardoor koploper in Ligue 1 met vijftien punten uit zes speelronden.

Naar de maan met Destiny 2: Shadowkeep

Bungie heeft vandaag de launchtrailer van Destiny 2: Shadowkeep onthuld. Op 1 oktober mogen gamers naar de maan lopen. Of vliegen, dat gaat vast sneller.

Terwijl de helden van de laatste veilige stad hun aandacht richten op de verreikende grenzen van onze melkweg, zijn er nieuwe nachtmerries ontstaan uit een eeuwenoud kwaad dat ooit onder het maanoppervlak sluimerde. Keer terug naar de maan en reis diep in een mysterieuze Hive Keep. Werk samen met Eris om de nachtmerries te verslaan, voordat ze de mensheid voorgoed in een tijdperk van duisternis storten. Bereid je voor op de nieuwe "Season of the Undying", speel een nieuwe activiteit, ontdek nieuwe exotische wapens, verzamel exclusieve, universele ornamenten en wordt sterker.

Destiny 2: Shadowkeep is vanaf 1 oktober verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

Winnaar booster box voor PokÚmon TCG - Unified Minds

Voor Pokémon Trading Card Game is er afgelopen maand een nieuwe serie kaarten uitgebracht, Unified Minds genaamd. We mochten daarvan een Booster-box vergeven.

Je moest alleen antwoord geven op de volgende vragen: uit welke generatie komt Unified Minds en de hoeveelste uitbreiding is het uit die generatie? De Unified Minds is de zevende generatie en de ondertussen zijn er al elf uitbreidingen geweest daarvoor. De winnaar is Flowe. Proficiat!

Van Dijk 'niet bitter': "Ik zie het niet als een nederlaag"

Virgil van Dijk greep maandagavond naast de prijs van de FIFA voor de beste voetballer ter wereld. De aanvoerder van het Nederlands elftal was volgens kenners de favoriet, maar hij moest voorrang geven aan Lionel Messi. In gesprek met de NOS reageert de mandekker van Liverpool op zijn tweede plaats. "Ik zie het niet als een nederlaag", aldus Van Dijk.

Van Dijk won onlangs nog de prijs van de UEFA voor Europees Voetballer van het Jaar. Een nieuwe bekroning op een indrukwekkend seizoen met Liverpool zat er niet in. "Ik was dichtbij, maar als spelers kun je mij en Messi niet met elkaar vergelijken. Messi heeft ook een fantastisch seizoen gehad en is gewoon een geweldige speler, misschien wel een van de beste spelers aller tijden. Ik ben helemaal niet bitter, ik gun hem dit van harte."

"Ik zei van tevoren al: teamprijzen zijn de mooiste en belangrijkste, omdat je daar iedere dag zo hard voor werkt met elkaar", aldus Van Dijk, die vorig seizoen de Champions League won met Liverpool en daar een groot aandeel in had. Als aanvoerder van Oranje bereikte hij de finale van de Nations League. "Als je dit zou mogen winnen is dat alleen een extra bonus."

Van Dijk verdiende wel een plek in het FIFPRO Wereldelftal van het Jaar. Samen met zijn landgenoten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong stond hij op het podium tussen de grootsten ter aarde. "Dat is al iets om heel trots op te zijn."

"Hopelijk zijn we hier volgend jaar met nog meer spelers", besluit Van Dijk, die zijn ploeggenoot Alisson Becker gekroond zag worden tot beste keeper ter wereld. Liverpool-manager Jürgen Klopp werd uitgeroepen tot beste trainer ter wereld.

Schorsen Brits parlement onwettig

Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag geoordeeld dat het besluit van premier Boris Johnson om het parlement vijf weken op te schorten onwettig was. Volgens het hof mag hij de Lagerhuisleden niet van hun taken weerhouden in de aanloop naar de Brexit, die op 31 oktober staat gepland.

Johnson heeft gereageerd door te stellen dat hij het niet eens is met het oordeel, maar dat hij het wel zal respecteren. "Wij zullen ons niet van ons voornemen af laten brengen om op 31 oktober de wil van het volk uit te voeren en de EU te verlaten", zei de premier er echter bij. Een bron van Downing Street liet aan de BBC weten dat het hof "een ernstige fout heeft gemaakt door zich in te laten met deze politieke zaken" rondom de Brexit.

Maar rechtbankpresident Lady Brenda Hale benadrukt dat de beslissing niet met de kwestie te maken heeft wanneer en onder welke voorwaarden het land de EU verlaat, maar met Johnsons besluit om het parlement naar huis te sturen. "Het besluit om Hare Majesteit te adviseren het parlement te schorsen was onwettig omdat dit het effect had dat de mogelijkheden van het parlement om diens grondwettelijke taken uit te voeren werden gedwarsboomd", aldus Hale. Het oordeel van de elf rechters was unaniem, en daarmee is de opschorting ongedaan gemaakt. Sterker nog, deze heeft volgens het hof effectief nooit plaatsgehad.

Vooral de lengte van de schorsing streek de rechtbank tegen de haren in. Het was voor het hof "onmogelijk om op basis van de gepresenteerde bewijslast te concluderen dat er een reden was - laat staan een goede reden - om Hare Majesteit te adviseren het parlement vijf weken op te schorten".

Na de geplande terugkeer medio oktober zouden er nog krap tien parlementaire zittingsdagen over zijn geweest voor de deadline van de 31e. Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft de parlementsleden opgeroepen om woensdag om 11.30 uur plaatselijke tijd weer bijeen te komen. Verscheidene parlementariërs hebben Johnson al opgeroepen om af te treden, maar hij lijkt niet van plan om dit te doen. De premier sluit bovendien niet uit dat hij het parlement in de aanloop naar eind oktober nog een keer naar huis stuurt.

Indrukwekkende Dygert verovert wereldtitel tijdrijden, Van der Breggen en Van Vleuten mee op podium

Annemiek van Vleuten is er niet in gelukt om voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden op de tijdrit. De 36-jarige Nederlandse reed niet haar beste tijdrit, maar pakte toch het brons op bijna twee minuten van een indrukwekkende Chloe Dygert. Anna van der Breggen reed een knappe tijdrit en werd tweede op anderhalve minuut van de 22-jarige Amerikaanse.

Chloe Dygert was snel gestart en bij het eerste tussenpunt na veertien kilometer had ze al een voorsprong van één minuut op de Nederlandse Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. In het tweede deel viel de 22-jarige Amerikaanse niet stil en haar voorsprong nam alleen maar toe. Van der Breggen had haar race goed ingedeeld, maar had aan de finish toch een achterstand van anderhalve minuut.

Titelverdedigster Van Vleuten moest in het tweede deel alleen maar meer toegeven op Dygert en moest ook Van der Breggen voor laten gaan. De tweevoudig wereldkampioene op de tijdrit moest ditmaal genoegen nemen met het brons.

Voor Dygert is het de eerste wereldkampioen op de weg, maar op de baan is ze geen onbekende. Ze is meervoudig wereldkampioen op de individuele achtervolging en met Amerika pakte ze ook goud op de ploegenachtervolging.

Indrukwekkende Dygert snelt naar wereldtitel tijdrijden (Pro Shots / George Deswijzen)
Indrukwekkende Dygert snelt naar wereldtitel tijdrijden (Pro Shots / George Deswijzen)

Nederland ondersteunt bij Roemeens moordonderzoek

In de media is ook vandaag aandacht voor de moord op een meisje van 11 jaar uit Roemenië. De Nederlander Johannes V. kwam in de zaak in beeld als verdachte. Hij kwam maandagmiddag om het leven bij een aanrijding in het Brabantse Escharen. Het Roemeens onderzoek naar de moord op het meisje loopt nog. De Nederlandse politie ondersteunt waar nodig.

Dinsdag heeft de Nederlandse politie op verzoek van de Roemeense autoriteiten een doorzoeking van een woning in Beers gedaan. Het gaat om de woning van de overleden man.

Partner

In het Roemeense onderzoek is tot nu toe geen enkele aanwijzing gevonden voor de betrokkenheid van de in Nederland wonende partner van de man. Onder meer op social media werd gesuggereerd dat ook zijn vrouw gezocht werd, maar daar is dus geen sprake van.

In het onderzoek blijft Nederland waar nodig samenwerken met de Roemenen.

Trump trollt klimaatmeisje

Het klimaathysterische meisje Greta Thunberg mocht maandag tijdens de klimaattop voor de Verenigde Naties een voordracht houden over haar immer apocalyptische toekomstbeeld van deze aarde. De maniakale voordracht, die voornamelijk leek te gaan om iedereen die ouder is dan haar te beschuldigen van het veroorzaken van klimaatverandering, werd wereldwijd zowel hevig bekritiseerd als becomplimenteerd.

Als een einde-der-tijden-cultleider schreeuwde ze naar alle politici dat de vernietiging van de aarde aanstaande is en dat nou juist haar dromen nooit meer verwezenlijkt zullen worden. Thunberg, een zestienjarig meisje dat lijdt aan Asperger syndroom en dat zich maar wat graag omringt of affilieert met extreemlinkse groeperingen als Antifa en Extinction Rebellion, vond dat kapitalisme vanwege het 'sprookje van eeuwigdurende economische voorspoed' ten grondslag lag aan de naderende apocalyps.

Amerikaans president Donald Trump kon de humor van het melodramatisch verhalen door Thunberg wel inzien en met één tweet zette hij het meisje weer op haar plek. "Ze lijkt me een aardig vrolijk meisje dat uitkijkt naar een mooie en prachtige toekomst. Zo mooi om te zien!", tweette de president, tegelijkertijd 'heel Twitter' over de zeik krijgend zoals alleen hij dat kan.

Kritiek op 'kindsoldaten'
David Harsanyi, opiniecolumnist, ziet een verontrustend beeld van kinderen die tegenwoordig steeds vaker door volwassenen als 'politiek schild' gebruikt worden. "Hey, gebruik geen kinderen om je politieke mening te ventileren!", aldus Harsanyi, die eerder commentaar had op anti-wapenlobbyisten die voornamelijk kinderen gebruikten om aandacht te krijgen voor hun doel.

Conservatief journalist Elisha Krauss had het volgende te melden, nadat ze Thunberg's speech gezien had: "Dit is hartverscheurend en verontrustend voor mij. Milieuactivisten en haar waardeloze ouders hebben haar jeugd gestolen, niet het kapitalisme en de VN."

'Zorgen in kansen omzetten'
Over het algemeen klonken er positieve geluiden tijdens de door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, bedachte klimaattop.

Premier Mark Rutte wil vooral de 'zorgen in kansen omzetten' en ziet kansen voor de economie als je je als land maar aanpast. Als voorbeeld gaf hij aan dat Nederland zich wereldwijd inzet voor de kustbescherming. "We zijn bezig in New Orleans, New York en Boston. Er zijn mogelijkheden, als je er snel op inspeelt."

Ook bestuursvoorzitter Henrik Poulsen van het Deense energiebedrijf Orsted ziet de zorgen om te zetten in kansen. "Inmiddels zijn we van kolen, olie en gas overgeschakeld op wind, en is wind goedkoper dan fossiele stroomopwekking. Als de overheid ambitieuze doelen stelt, wordt het bedrijfsleven gedwongen tot ambitieuze innovatie."

Rutte is zich bewust van de grote moeite die het kost om alle landen één richting op te laten kijken. "Het heeft niet zo veel zin om de hele tijd te roepen: de buurvrouw doet dit niet goed en de buurman doet dat niet goed. Er gebeurt heel veel wél, en daar ben ik positief over."

Transgenders boos om Transformersgrap in Sluipschutters

Ophef op Twitter om een sketch in Sluipschutters, een progamma waar pianostemmers, havenmeesters, Joden, nazi's, homo's, pornosterren, heteros, dikke mensen, eenzame mensen, clowns, hara krishna's, hooligans, hobbyvissers, Italianen, Turkse snackbarhouders en domme, witte leraren op de hak worden genomen. O ja, en Transformers. En transgenders.

De laatste groep is nu boos. In de sketch vergist een door Ronald Goedemondt gespeeld karakter zich in het woord transgender en zegt Transformers. En zoals Ricky Gervais ooit al zei, je mag van mensen overal en over iedereen grappen maken, behalve over hunzelf. Sluipschutters nemen iedereen op de hak, ook zichzelf. De transgenders op Twitter vinden het alleen niet leuk en zeggen dat zulke grappen geweld oproept. Hoe precies is niet duidelijk. En wat vindt jij? Kan deze grap?

Grapperhaus: Maximumstraf voor aantal delicten omhoog

Een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om veelvoorkomende criminaliteit effectiever te bestrijden, is vandaag door de Eerste Kamer als hamerstuk afgedaan. De minister verhoogt de maximumstraf van enkele delicten; ook gaat hij wraakporno steviger aanpakken. De nieuwe wetgeving treedt naar verwachting op 1 januari 2020 in werking. Grapperhaus: ‘De grenzen tussen wat in Nederland wel en niet geoorloofd gedrag is, moeten helder zijn. Criminaliteit tast de rechtsstaat aan en leidt tot onveilige gevoelens. Daarom moet de overheid effectief kunnen reageren.’

Deelname criminele organisatie
De maximumstraf voor deelname aan een criminele organisatie gaat omhoog. Van zes naar tien jaar gevangenisstraf, als de organisatie zich schuldig maakt aan zeer ernstige misdrijven, zoals moord, ontvoering en handel in harddrugs. Ook de handel in en het bezit van automatische vuurwapens en zware explosieven, zoals handgranaten wordt zwaarder bestraft. Hiervoor gaat de gevangenisstraf naar maximaal acht jaar. Dit is van belang voor de aanpak van ondermijning.

Misbruik seksueel beeldmateriaal
De minister stelt misbruik van seksueel beeldmateriaal apart strafbaar. Daders kunnen een gevangenisstraf tegemoet zien van maximaal twee jaar. De maatregel is bedoeld om (onder meer) wraakporno hard aan te pakken. Bij wraakporno gaat het om het openbaar maken van seksueel beeldmateriaal van iemand in het bewustzijn dat die openbaarmaking nadelig voor die persoon kan zijn. Daarnaast is het zonder toestemming vervaardigen van seksueel beeldmateriaal strafbaar, zoals het stiekem op straat filmen onder een rok. Dat geldt ook voor het in bezit hebben van die beelden en het verspreiden ervan.

Aanzetten tot geweld, haat en discriminatie
Verder gaat het strafmaximum voor het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld op grond van een discriminatoir motief omhoog van één naar twee jaar. De minister wil een duidelijke grens trekken bij dit soort uitlatingen die niet alleen bij slachtoffers gevoelens van onveiligheid veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot tweespalt in de samenleving.

Kindermishandeling
Slachtoffers van kindermishandeling verkeren vaak in een kwetsbare positie, omdat zij zich moeilijk kunnen onttrekken aan de mishandeling. Daarom wordt de verjaringstermijn verlengd. Nu gaat die nog in op de dag nadat de mishandeling is gepleegd; straks wordt dat de dag nadat het slachtoffer 18 jaar is geworden. Dit voorkomt dat als het slachtoffer naar buiten treedt en aangifte wil doen, de mishandeling al verjaard is. Verder gaat de maximumstraf met een derde omhoog, als er sprake is van stelselmatige mishandeling. Dat geldt ook voor mishandeling door iemand die werkt in een zorginstelling, internaat, op scholen en in de buitenschoolse opvang.

Hinderen hulpverleners
Tot slot gaat de maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners omhoog van één naar drie maanden. Het komt met regelmaat voor dat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken krijgen met agressief gedrag van burgers. Nieuw is ook dat het voor de strafbaarheid straks niet meer uitmaakt waar het hinderen van hulpverleners gebeurt. Nu is dat nog beperkt tot de openbare weg.

Met het wetsvoorstel geeft de minister geeft uitvoering aan het Regeerakkoord en toezeggingen aan de Kamer.

Bjerg wint vreselijk natte tijdrit op WK wielrennen, ploeggenoot verzuipt bijna

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Britse Yorkshire heeft Mikkel Bjerg zijn derde opeenvolgende wereldtitel tijdrijden gepakt. Een bijzonder knappe prestatie, want de volgend jaar bij UAE-Emirates als profrenner debuterende Bjerg is nog altijd maar 20 jaren jong.

Het was echt gruwelijk nat in Yorkshire en dat is niet overdreven. De Deen Morten Hulgaard, die het bal opende, leek er op het startpodium al bijzonder weinig zin in te hebben, maar hij reed uiteindelijk wel naar een knappe zesde tijd. Ploeggenoot Mathias Norsgaard Jorgensen werd op 36 tellen van Bjerg vierde, maar de andere Deen kwam wat minder lekker uit de verf.

Europees kampioen Johan Price-Pejtersen kwam in de eerste van twee rondes in een bocht terecht waar het meer op Atlantis dan Yorkshire leek. Hij ging onderuit, dook kopje onder en kwam als een verzopen kat weer boven water, waarna hij het parcours relatief rustig uitreed: hij werd 59e en laatste op meer dan elf minuten.

Ook de Hongaar Attila Valter maakte een spectaculaire, tientallen meters durende valpartij mee, maar ook hij kon gelukkig zonder al te veel verdere fysieke schade door. De plassen water werden alsmaar dieper en de Amerikaanse medefavoriet Brandon McNulty wist in één van die op de weg liggende oceanen nog maar net overeind te blijven.

De vroeg gestartte Ian Garrison ging namens de VS heel lang aan de leiding, hoewel alsmaar duidelijker werd dat Bjerg sneller was. Dat bleek: de Deen dook 26 seconden onder Garrison's tijd door, maar McNulty kwam nét tekort voor het zilver en pakte op een seconde van zijn landgenoot brons. Nils Eekhoff was op plek zeven op een dikke minuut de beste Nederlander, Daan Hoole werd tiende op 1:45 minuten.

Inspecties houden zorgen over functioneren Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK ) is er in de eerste vier maanden van dit jaar nog niet in geslaagd zijn wachtlijst te verkleinen. De RvdK werkt aan verbetermaatregelen maar kan niet aangeven of die vruchten afwerpen. De Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) en de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) blijven daardoor zorgen houden over de veiligheid van kinderen op de wachtlijst, melden zij in een brief aan de RvdK.

De Inspecties zien geen vooruitgang in de manier waarop de RvdK zijn vorderingen presenteert. De RvdK kan de Inspecties onvoldoende duidelijk maken hoe hij zicht houdt op de veiligheid van kinderen die op een onderzoek wachten.

In de gehele jeugdzorgketen wachten kinderen op passende hulp. Deze brede wachtlijstproblematiek neemt echter niet weg dat de RvdK inzichtelijk moet maken wat hij er aan doet om het aantal wachtende kinderen bij zijn organisatie terug te dringen.

In zijn verbeterplan ‘Versnellen naar 2020’ heeft de RvdK gesteld dat per januari volgend jaar maximaal 750 kinderen op de wachtlijst staan die niet langer dan tien dagen wachten op een onderzoek. De RvdK geeft aan dit doel niet te halen, maar licht dit niet verder toe. De tweede voortgangsrapportage over het verbeterplan geeft volgens de inspecties onvoldoende inzicht in het effect van de verbeteracties. Daarnaast geeft de RvdK de inspecties onvoldoende zicht op de mate waarin hij grip en controle heeft op zijn voortgang.

De inspecties hebben er bij de RvdK en de opdrachtgever op aangedrongen meer inzicht te bieden in de effecten van de verbetermaatregelen. In een overleg tussen de RvdK, de opdrachtgever en de inspecties zijn hierover afspraken gemaakt. De aanstaande voortgangsrapportage dient wél een volledig beeld te geven over de voortgang van het verbeterplan, hoe hij zicht houdt op de wachtende kinderen en hoe deze zo snel als mogelijk worden geholpen.

NFL: Saints houden stand zonder Brees, dramaqueen Brown ook weg bij Patriots

Het was een rumoerig weekeinde in de NFL, nog voordat de wedstrijden goed en wel begonnen. Wide receiver Antonio Brown schopte de laatste maanden nogal wat herrie en werd uiteindelijk opgepikt door de New England Patriots, maar daar is hij na één wedstrijd ook alweer weg.

Voor een uiteenzetting van het 'palmares' van Brown verwijzen we maar even naar de uitstekende opsomming van FOK!ker Breidniet in het NFL-topic. https://forum.fok.nl/topic/2482940/12/25#p189073415 Inmiddels lijkt duidelijk dat hij er helemaal klaar mee is: hij gaat nooit meer in de NFL spelen, liet hij via social media weten. Vermoedelijk zal niemand hem missen, we zullen zien wanneer hij weer ergens in de problemen komt.

Uiteraard werd er ook gewoon gespeeld, bijvoorbeeld door de Seattle Seahawks. Zij ontvingen de New Orleans Saints, waar topquarterback Drew Brees er met een vingerblessure niet bij kon zijn. Dat was geen probleem: Teddy Bridgewater verving hem prima en gooide twee touchdown passes. Alvin Kamara liep de bal twee keer de endzone in en het late offensief van de Seahawks kwam te laat: 27-33.

Seahawks - Saints (Bron: YouTube)

Uitslagen NFL weekeinde
Buffalo Bills - Cincinnati Bengals 21-17
Dallas Stars - Miami Dolphins 31-6
Green Bay Packers - Denver Broncos 27-16
Indianapolis Colts - Atlanta Falcons 27-24
Kansas City Chiefs - Baltimore Ravens 33-28
Minnesota Vikings - Oakland Raiders 34-14
New England Patriots - New York Jets 30-14
Philadelphia Eagles - Detroit Lions 24-27
Arizona Cardinals - Carolina Panthers 20-38
Tampa Bay Buccaneers - New York Giants 31-32
Los Angeles Chargers - Houston Texans 20-27
San Francisco 49ers - Pittsburgh Steelers 24-20
Seattle Seahawks - New Orleains Saints 27-33
Cleveland Browns - Los Angeles Rams 13-20
Washington Redskins - Chicago Bears 15-31

Liroy B.V. roept drie-kilo blikken met ananasstukjes terug

Liroy B.V. roept de 3kg blikken met ananasstukjes van Mount Elephant terug wegens mogelijke aanwezigheid van metaaldraad. Consumptie van het metaaldraad kan leiden tot gebitsbeschadiging, verstikkingsgevaar bij kleine kinderen, perforaties van mond, slokdarm en maag-darmkanaal.

Leroy verzoekt consumenten het product niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel., waar de klant zijn geld terugkrijgt. Het gaat om het volgende product: 065119 ME Pineapple Pieces 6x3.005kg blik met houdbaarheidsdatum: januari 2022.

De vraag is natuurlijk wat je in hemelsnaam met DRIE KILO ananasstukjes moet. 

Man (80) wordt overreden door tractor en overlijdt

Maandagmiddag rond 17.20 uur is een 80-jarige man uit Wouw om het leven gekomen bij een ongeval met een tractor. Het ongeval vond plaats aan de Holderbergsestraat in Kruisland. De oorzaak wordt nog onderzocht.

De man was aanwezig op het stuk landbouwgrond waar werkzaamheden werden verricht met een tractor met aanhanger. Door nog onbekende oorzaak is de man overreden door het voertuig. Aanwezige agenten hebben ter plaatse getuigen gehoord. De verkeersongevallenanalisten van de politie zijn naar het terrein gekomen om onderzoek te doen. Ook de Inspectie SZW doet onderzoek naar het incident.

Marokkaanse Nederlanders willen van verplichte dubbele nationaliteit af

Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft een manifest ondertekend, om de verplichte dubbele nationaliteit aan te vechten. Ze worden al jaren gedwongen om de Marokkaanse identiteit aan te houden, maar willen daarvan af.

Twaalf mannen en vrouwen - tussen de 18 en 65 jaar - hebben het manifest ondertekend. Het gaat onder meer om Laila Ezzeroili (publiciste), Asis Aynan (schrijver), Mohand Abttoy (kunstenaar), Abdelhafid Akallouch (journalist) en Said Bouddouft (actief binnen de Marokkaanse gemeenschap).

Ze zijn niet de enige die het manifest steunen, zo blijkt uit een rondgang van De Volkskrant. Maar niet iedereen durft het document te ondertekenen, uit angst voor repercussies uit Rabat.

'De lange arm van Rabat'
Het manifest is deze week verzonden naar alle fracties van de Tweede Kamer. Vanavond wordt hier bovendien aandacht aan geschonken tijdens een avond in De Balie met het thema 'De lange arm van Rabat'.

Daarbij staat het wervingsverdrag tussen Nederland en Marokko centraal, dat 50 jaar geleden werd ondertekend. De eerste arbeidsmigranten kwamen toen naar Nederland en werden verplicht om hun Marokkaanse paspoort te behouden.

Sindsdien moeten ze rekening blijven houden met Marokkaanse wetten en straffen. Of het nou om geboorte, naamgeving, huwelijk, echtscheiding, reizen, sterven of erven gaat. Zo kunnen ze bij een familiebezoek in Marokko nog steeds opgepakt worden als ze in de ogen van het regime een fout hebben gemaakt.

'Geen onderdaan'
Meerdere Marokkaanse Nederlanders zijn dat zat en vragen daarom de overheid 'om te helpen verlossen van de angst en de onvrijheid die onlosmakelijk verbonden is met die tweede nationaliteit'.

'Na 50 jaar in Nederland verlangen wij een volwaardig Nederlands burgerschap, in Nederland en daarbuiten. Wij willen vrij zijn om al dan niet te kiezen voor een dubbele nationaliteit en niet verplicht te worden door een vreemde mogendheid tot een leven lang onderdaan zijn van een staat waar wij geen binding mee wensen', staat in het manifest.

Beslissing van Rabat
Het probleem is dat Den Haag de Marokkaanse Nederlanders niet zomaar keuzevrijheid kan geven. Die beslissing ligt in Rabat. Maar politici zouden zich wel meer voor hen in kunnen spannen, vinden de ondertekenaars van het manifest.

Ze doen daarom een beroep op Kamerleden om met wetsvoorstellen te komen, die de ruimte vergroten voor zelfbeschikking van Nederlanders die vastzitten aan een andere nationaliteit. 'Verbinding en solidariteit voelen wij met het volk, met onze familieleden. Niet met het regime en haar handlangers', wordt uigelegd in het manifest.

Het debat in De Balie begint vanavond om 20.00 uur.

Weer verdachte gearresteerd voor overval Hrieps

Dinsdagmorgen is in een woning in Nijmegen een vijfde verdachte aangehouden in het lopende rechercheonderzoek naar de woningoverval in Grijpskerke in mei van dit jaar. Daarbij werd de dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen. 

De overval werd in de nacht van 11 op 12 mei gepleegd in een woning aan de De Keijzerstraat in Grijpskerke, het ouderlijk huis van Hrieps-organisator Hugo Kramer. Drie gemaskerde mannen gingen er met zo’n half miljoen euro vandoor.

Het betreft een 22-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt voor verder onderzoek en verhoor naar het politiecellencomplex in Middelburg gebracht. De politie onderzoekt zijn precieze aandeel bij de grove overval. De politie heeft ook een zoeking in de woning verricht.

'Armoede kan iedereen overkomen'

Met het nieuwe Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -dossier ‘Armoede, schulden en gezondheid’ kunnen gemeenten zelf aan de slag met een lokale aanpak die armoede en gezondheid verbindt. Inzetten op een samenhangend beleid is extra belangrijk, omdat juist deze mensen problemen ervaren op verschillende gebieden, zoals leefstijl, psychische gezondheid en participatie.

Armoede kan iedereen overkomen. Life events als verlies van werk, een scheiding of een langdurige ziekte kunnen een belangrijke rol spelen bij het verslechteren van de financiële situatie van een persoon of huishouden. Mensen die in armoede leven hebben meer gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen elkaar versterken waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Een samenhangende aanpak heeft hier aandacht voor. Daarnaast draagt een aanpak gericht op armoede, schulden en gezondheidsproblemen ook bij aan een effectievere aanpak van maatschappelijke opgaven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om re-integratie van mensen uit de bijstand, gezond opgroeien, inburgering van statushouders, en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Aan de slag met armoede en gezondheid
Het dossier geeft gemeenten inzicht in de relatie tussen armoede en gezondheid. De aanpak richt zich op de vier factoren die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezonde levensverwachting van mensen in armoede: beschikbare financiële middelen, chronische stress, gedragsfactoren en slechte gezondheid. Het dossier biedt gemeenten ook handvatten om de eigen situatie en kansen voor een lokale aanpak in kaart te brengen. Een overzicht van landelijke programma’s, beschikbare erkende interventies, goede voorbeelden en tips helpen om een uitvoeringsplan vorm te geven.

Volgend jaar nieuwe verkiezingen op Sint Eustatius

De inwoners van Sint Eustatius kunnen in oktober 2020 weer naar de stembus om een nieuwe eilandsraad te kiezen. De verkiezingen vormen de volgende stap op weg naar het herstel van normale bestuurlijke verhoudingen met het eiland na de ingreep door Nederland anderhalf jaar geleden. Dat heeft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd tijdens een openbare ontmoeting met inwoners van Statia over de stand van zaken rondom het herstel van de bestuurlijke orde op het eiland.

Staatssecretaris Knops: “De situatie die we anderhalf jaar geleden aantroffen was zeer ernstig. Er is sindsdien veel werk verzet en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Gelet op die verbeteringen en het feit dat ik het belangrijk vind dat Statianen hun eigen vertegenwoordiging kunnen kiezen ben ik voornemens om op 21 oktober 2020 verkiezingen voor de eilandsraad te organiseren. Daarmee werken stap voor stap gefaseerd aan de terugkeer naar een normale bestuurlijke situatie.”

Ingreep gedaan in belang van burgers en bedrijven
De staatssecretaris bracht in herinnering dat de ingreep in februari 2018 noodzakelijk was omdat de bestuurlijke situatie op Sint Eustatius zich kenmerkte door grove taakverwaarlozing. Er was sprake van wetteloosheid en financieel wanbeheer, maar ook van discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van Sint Eustatius. Die bestuurlijke situatie en de fysieke achterstanden op het eiland hadden ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van de bevolking van Sint Eustatius.

Eerste resultaten zichtbaar
Mede door de inzet van de ambtelijke organisatie en de inwoners van Statia, tekenen anderhalf jaar later zich de eerste resultaten af op fysiek en sociaaleconomisch gebied. Zo is de geërodeerde cascade bij de klif hersteld en is de stabilisatie van de klif zelf in volle gang. De opvang van regenwater blijft ook de aandacht van de staatssecretaris houden om verdere erosie tegen te gaan en om de landbouw- en veeteeltsector van water te kunnen voorzien. De afvalverwerking is verbeterd met een nieuwe verbrandingsoven en er zijn inmiddels 300 autowrakken van het eiland weggehaald.

De oplevering van Cherry Tree liep vertraging op, maar afronding is voorzien in maart volgende jaar. Verder maakt het ministerie van BZK dit jaar nog structureel geld vrij om de huren te verlagen en is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het openbaar lichaam, woningcorporatie Woonlinie en BZK gericht op renovatie en nieuwbouw van sociale huisvesting op het eiland. Ook is er 400.000 euro aan extra geld vrijgemaakt om huizen te herstellen en zijn er afspraken gemaakt over het sociaal minimum, waarbij uitkeringen worden verhoogd en lasten worden verlaagd en wordt met het programma Bes(t) 4 kids kinderopvang en voor- en naschoolse voorzieningen beter geregeld.

Doorpakken voor een duurzame toekomst noodzakelijk
Dat laat onverlet dat de achterstanden op bepaalde terreinen groot zijn en dat er tijd nodig is om daar structureel verandering in aan te brengen. Daarom wordt er gefaseerd verder gebouwd aan een solide bestuurlijke structuur, een slagvaardige ambtelijke organisatie en een gezond financieel beheer. Zo ontstaat een stevig fundament waarop een nieuwgekozen eilandsbestuur kan voortbouwen.

ME-Oefeningen in en rondom Willem II Stadion in Tilburg

Vandaag traint de Mobiele Eenheid (ME) in het centrum van Tilburg en in en rondom het Willem II Stadion aan de Goirleseweg. Deze oefeningen vinden plaats tussen 10.00 en 16.00 uur.

Alle ME’ers uit de eenheid Zeeland West-Brabant gaan oefenen, hiervoor zijn een drietal oefenmomenten. Op 24 september, 2 oktober en 9 oktober zullen deze ME-Oefeningen plaatsvinden. Dit betekent dat de ME een aantal scenario’s beoefenend op locaties waar normaliter de ME ingezet kan worde als aanvulling op de gewone politie inzet. De ME heeft als primaire taak om verstoringen van de openbare orde te voorkomen of te herstellen.

De hele dag gaan de ME’ers oefenen met realistische scenario’s in het centrum van Tilburg en in en rondom het voetbalstadion. Hiervoor zijn ook tegenspelers ingehuurd.

Een woordvoerder van de politie: "Er zullen geen straten afgesloten worden voor deze oefening. Het kan echter wel zo zijn dat u op sommige locaties even moet wachten in verband met de oefening. Volg hierbij dan ook de aanwijzingen van de Mobiele Eenheid op. Uiteraard streven wij ernaar om omwonenden zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van de oefening."

Hij vervolgt: "De oefening in het stadion is besloten, publiek mag hier niet bij aanwezig zijn. Op de openbare weg is het wel toegestaan om te kijken, houdt hierbij gepaste afstand en belemmer de aanwezigen niet."

Politiebureaus in Tilburg en Breda kort gesloten vanwege dreiging

Politiebureaus in en om Tilburg en Breda zijn op maandag 23 september in de late middag en vroege avond enige tijd gesloten geweest vanwege een dreiging. Rond 16.00 uur kwamen bij de politie signalen binnen dat een persoon de politie iets ernstigs wilde aandoen. Ondanks dat de politie vaker bedreigingen ontvangt werd na een eerste onderzoek geconcludeerd dat deze melding dit maal zeer serieus genomen moest worden.

Daarom werden alle bureaus in en om Tilburg en Breda gesloten en zodoende konden er enkele uren geen personen in of uit. De omgeving van de bureaus werd door surveillerende agenten nauwlettend in de gaten gehouden. In de vroege avond werd de verdachte van de bedreiging gelokaliseerd en aangehouden. Het ging om een 45 jarige inwoner van Rijen die vaker met de politie in aanraking is geweest. Zijn dreiging bleek te maken te hebben met persoonlijke rancune tegen de politie en had geen raakvlakken met enige ideologie.

'Tientallen mensen beveiligd na moord op advocaat Derk Wiersum'

Na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn er voor tientallen mensen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Zo kunnen rechters en officieren die betrokken zijn bij het proces tegen Ridouan Taghi, rekenen op extra bescherming. Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, gaf dat eerder al aan.

De NOS meldt nu dat er in totaal voor zo'n 20 tot 30 mensen extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. De beveiliging is zowel zichtbaar als onzichtbaar. Zo is er bij sommige betrokkenen een camera geplaatst, bij anderen surveilleert de politie vaker in de straat.

24 uur per dag beveiliging
Enkelen krijgen zelfs 24 uur per dag persoonsbeveiliging van de DKBD. Deze dienst biedt ook bescherming aan leden van het Koninklijk Huis en PVV-leider Wilders.

Bronnen melden dat het nog onduidelijk is hoe lang de veiligheidsmaatregelen van kracht blijven. Dit hangt onder meer af van de ernst van de dreiging en het strafrechtelijk onderzoek naar de moord op Wiersum.

Proces hervat
Vandaag wordt het proces tegen de groep rondom topcrimineel Ridouan Taghi hervat. Opvallend is dat daarbij geen pers en publiek aanwezig mag zijn.

'Paniekvoetbal', aldus rechtbankjournalist Saskia Belleman. Daarnaast reageerden onder meer het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verontwaardigd.

Maar het besluit kon ook rekenen op begrip. Oud-hoogleraar strafrecht Theo de Roos vond de keuze 'verstandig'. 'Ik denk dat ze nu voor één moment zeggen: met rust lastige kwesties onder ogen zien en dan weer verder.'

Google Play Pass aangekondigd

Na de aankondiging van de Apple Arcade kon Google natuurlijk niet lang achterblijven. Eerder kondigde het bedrijf al aan met een eigen subscription service bezig te zijn, maar die is nu daadwerkelijk aangekondigd.

Google Play Pass biedt abonnees toegang tot meer dan 350 games en apps, een lijst die elke maand wordt uitgebreid. Alle apps en games in de service worden reclamevrij en hebben geen microtransacties. De eerste tien dagen zijn gratis en er komt een introductieprijs van 1,99 dollar per maand (de normale prijs is 4,99 dollar per maand).

Om de Google Play Pass te kunnen gebruiken heb je minstens Android versie 4.4 en Google Play verise 16.6.25 nodig. Vooralsnog is de dienst enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, later komt Google met meer informatie over een internationale release.

De eerste lijst met bevestigde games vind je hieronder, een definitieve lijst volgt ongetwijfeld later nog.

 • .projekt
 • 60 Seconds! Atomic Adventure
 • 80 Days
 • Absolute Drift
 • AccuWeather
 • Agent A: A Puzzle in Disguise
 • The Battle of Polytopia
 • Bridge Constructor: Portal
 • The Bug Butcher
 • CamToPlan
 • Chameleon Run
 • Death Squared
 • Door Kickers
 • ELOH
 • Evoland
 • Framed
 • Game Dev Tycoon
 • Grim Legends: The Forsaken Bride
 • Hidden Folks
 • Hoplite
 • ISS HD Live: View Earth Live
 • King’s League: Odyssey
 • Lichtspeer
 • Limbo
 • Lumino City
 • Mini Metro
 • Monument Valley 2
 • Old Man’s Journey
 • One More Line
 • Photo Studio Pro
 • Pic Stitch
 • Pocket City
 • Reigns GOT
 • Risk
 • Sago Mini Pet Cafe
 • Shadow Fight 2 Special Edition
 • Slow Motion Video FX
 • Sorcery 4
 • Star Wars: KOTOR
 • Stardew Valley
 • Suzy Cube
 • Swordigo
 • Terraria
 • Thimbleweed Park
 • This is the Police
 • Thomas and Friends: Race On!
 • The Tiny Bang Story
 • Tiny Guardians
 • Titan Quest
 • Toca Mystery House
 • Toca Nature
 • Tunable: Music Practice Tools
 • Wayward Souls

Agent ontslagen na arresteren 6-jarige die schoolmedewerker schopt

In Orlando (Amerika) is een agent op straat komen te staan nadat hij zonder toestemming twee 6-jarige kinderen had gearresteerd nadat ze zich hadden misdragen op school. In Amerika is het verplicht om toestemming te hebben om kinderen jonger dan 12 te arresteren.

Een van de meisjes werd in de boeien geslagen omdat ze een schoolmedewerker had geschopt. Wat het andere kind uitgehaald heeft is niet bekendgemaakt.

Volgens politiecommissaris Orlandao Rolón was het duidelijk dat er geen andere oplossing mogelijk was dan de agent te ontslaan. Openbaar aanklager Aramis Ayala van de staat Florida zei het volgende: "Dit zijn heel jonge kinderen die beschermd, grootgebracht en opgevoed moeten worden en daar hebben we niet het criminele rechtssysteem voor nodig"

Borderlands 3 snelst verkopende 2K-titel

Borderlands 3 is al een succes te noemen. Uitgever 2K weet te melden dat de game in vijf dagen meer dan vijf miljoen keer is verkocht. Hiermee heeft de serie in totaal meer dan één miljard dollar opgeleverd.

Het is ook de snelstverkopende 2K-titel tot nu toe, de snelst verkopende pc-game voor 2K en heeft in vergelijking met Borderlands 2 in dezelfde periode 50% meer verkocht. Meer dan 70% van de verkopen waren bovendien digitaal. Het is een veelbelovend begin voor de titel.

Borderlands32

DSW maakt zorgpremie bekend: 118 euro per maand in 2020

In 2020 bedraagt de premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden € 118 per maand. Dit betekent een premiestijging van € 6 per maand. De premie van DSW ligt daarmee net onder de verwachting in de Miljoenennota. De premiestijging wordt veroorzaakt door de groei van de zorgkosten en doordat DSW minder ruimte heeft om reserves in te zetten dan vorig jaar.

Toename zorgkosten
De belangrijkste redenen voor de groei van de zorgkosten zijn de oplopende loon- en prijsstijgingen en een toenemend gebruik van dure, vaak innovatieve, specialistische geneesmiddelen. Deze toename is zelfs sterker dan door het ministerie van VWS wordt verwacht.

Reserves
In 2020 kan DSW per premiebetaler vanuit de reserves een bedrag van € 24 op jaarbasis inzetten om de premiestijging te beperken. Dit is € 34 minder dan in 2019 en verklaart bijna € 3 van de premiestijging per maand.

Eigen risico
Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden gehandhaafd op € 375 en blijft daarmee € 10 lager dan wettelijk is vastgelegd. De bedoeling van het eigen risico is dat het een remmende werking heeft op onnodige zorg. De hoogte van het eigen risico is ruim voorbij het niveau waarbij hiervan nog echt sprake is. Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Vleesverbruik in Nederland gestegen

Het vleesverbruik in Nederland is in 2018 voor het eerst in negen jaar gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders 77,2* kilo vlees per persoon; ruim 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. “Zeer verontrustend nieuws,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De stijging is opvallend. Eerder dit jaar constateerde marktbureau IRI dat supermarkten minder vers vlees verkopen. Maar dit leidt niet tot een afname in de gehele consumptie, zo blijkt uit het Wageningse onderzoek.

Foodtrends
“Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger,” zegt Hilhorst. De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme (vleesminderen): plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. “Het leek tijd voor de bietenbal,” zegt Hilhorst. “En dan deze stijging.“

Oorzaken
De precieze oorzaken voor de stijging zijn niet bekend en mogelijk divers. Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. “Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt,” zegt Hilhorst.

Voedselomgeving
Ons consumptiepatroon wordt bepaald door voedselvaardigheden, culturele betekenissen van voedsel en de voedselomgeving. Dit laatste houdt in hoe eten wordt aangeboden en gepresenteerd, bijvoorbeeld in reclame. Supermarkten en restaurants kunnen dus consumenten beïnvloeden om meer of juist minder vlees te eten. “Zij voeden ons op,” aldus Hilhorst.

Eet Geen Dierendag
Het is volgens Wakker Dier belangrijk dat Nederlanders minder vlees gaan eten; voor de dieren, het klimaat en de volksgezondheid. Aanpassen van de voedselomgeving is een goede manier om dat voor elkaar te krijgen. Daarom organiseert Wakker Dier ieder jaar op 4 oktober ‘Eet Geen Dierendag’. De organisatie vraagt bedrijven en cateraars om die dag het bedrijfsrestaurant vegetarisch in te richten. Zodat het gemakkelijk en logisch is voor werknemers om tijdens de lunch geen vlees te eten.

*In het onderzoek van Wageningen Economic Research wordt het vleesverbruik van Nederland vast gesteld. Vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 77,2 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

Vleesverbruik in Nederland gestegen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Vleesverbruik in Nederland gestegen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Kabinet benoemt Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber tot Nationale Iconen

Een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is. De innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) zijn door het kabinet benoemd tot Nationale Iconen. De drie winnaars zijn door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maandagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Uit de ruim vijftig inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van oud-minister Hans Wijers, het afgelopen jaar de tien finalisten. In het rapport schrijft de jury over deze finalisten: “Samen illustreren de projecten de innovatieve kracht en diversiteit van Nederland […]. Er bestaat een serieuze kans dat alle tien de projecten op hun eigen innovatieve wijze op korte of langere termijn een impact zullen hebben op de Nederlandse economie en de maatschappelijke uitdagingen waar wij voor staan.”

Na een intensieve beoordeling door de jury zijn drie innovaties voorgedragen aan het kabinet. De ministerraad heeft vervolgens besloten deze tot Nationale Iconen te benoemen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheidszorg, hergebruik van materialen en digitalisering. Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie.. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.”

Het kabinet zal de drie Nationale Iconen de komende drie jaar helpen om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de verkiezing, de jury en de tien finalisten is te vinden via www.nationaleiconen.nl

Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes (Goor)
Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. Hij gebruikt het apparaat nu al maanden met goede resultaten. Ook de interniste-endocrinologe Arianne van Bon testte het apparaat bij haar patiënten, van wie de bloedsuikerwaarden verbeterden en de klachten verminderden. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het is het enige bi-hormonale apparaat ter wereld dat volledig automatisch werkt en waarin alle componenten geïntegreerd zijn. De patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: 99,2 procent van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Doel is nu om het product naar de markt te brengen. Daar is CE-certificering voor nodig, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht. Minister Bijleveld is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Ioniqa – PET Upcycling (Eindhoven)
Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval en gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie. Deze technologie kan 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75 procent lager is dan bij PET uit olie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel. Ioniqa werkt samen met PET-producenten Indorama, Coca Cola en Unilever. Unilever wil in 2025 alleen nog maar herbruikbare plastic verpakkingen gebruiken. Het product biedt Nederland de kans om een bredere leiderschapspositie te ontwikkelen bij PET-recycling. Ook zijn er mogelijkheden om het (Europese) plastic afvalscheidingsproces te verbeteren. Bijvoorbeeld via een hub in de Rotterdamse haven met Nederland als circulair doorvoerland. De technologie is uit te breiden naar textielrecycling. Staatssecretaris Van Veldhoven is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Hiber – Hiberband (Amsterdam)
Hiber is een Amsterdams bedrijf opgericht door ervaren ondernemers. Vorige bedrijven die ze oprichtten waren onder andere JustEat en Treatwell. In 2018 lanceerde Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van 10 procent, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld. Het is betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Daardoor zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk. Zoals die van het uitlezen van een grondwatersensor, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Een klant van Hiber is bijvoorbeeld een leverancier van zaden, die bij het product een IoT-app levert. Boeren in Afrika kunnen daarmee hun oogst met 200 procent vergroten. Ook in de logistieke markt en generieke asset management liggen volop kansen voor het bedrijf. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen. Staatssecretaris Keijzer is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

9 van 10 gevaarlijkste beroepen gedomineerd door mannen

Mannen geven vaker dan vrouwen aan gevaarlijk werk te doen. In 9 van de 10 beroepen waarin werknemers het vaakst aangeven gevaarlijk werk te verrichten, werken overwegend mannen, hun aandeel varieert van 67 tot bijna 100 procent. Hiertoe behoren onder meer beveiligingswerkers, bestuurders van voertuigen, en machinebedieners. Ook zijn mannen vaker betrokken bij een arbeidsongeval met verzuim. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die door het CBS en TNO wordt uitgevoerd.

In 2018 gaf 15,5 procent van de werknemers (15 tot 75 jaar) aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Dit is bij mannen twee keer zo vaak het geval als bij vrouwen: 20,5 procent, tegen 9,9 procent. Mannen hebben ook iets vaker dan vrouwen een arbeidsongeval: in 2018 had 1,7 procent van de mannelijke werknemers een ongeluk tijdens het werk dat tot verzuim leidde. Onder vrouwelijke werknemers was dit 1,2 procent.

Bestuurders en machinebedieners vaakst gevaarlijk werk
Ruim de helft van de werknemers die als beroep een voertuig besturen (bijvoorbeeld vrachtwagen- en buschauffeurs), of een mobiele machine bedienen, gaf in 2018 aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Mobiele machines zijn bijvoorbeeld hijskranen en heftrucks. Ook beveiligingswerkers (waaronder politie, brandweer, beveiligingspersoneel en militairen), bouwarbeiders, elektriciens en elektronicamonteurs doen relatief vaak gevaarlijk werk.

Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers). Bij beveiligingswerkers gaat het relatief vaak om werk met een verhoogde kans op een confrontatie met geweld (30,7 procent).

Vooral mannen in gevaarlijkste beroepen
In 9 van de 10 beroepen waarin werknemers het vaakst aangeven gevaarlijk werk te verrichten, werken meer mannen dan vrouwen. Als bouwarbeider, elektricien of elektronicamonteur, metaalarbeider of machinemonteur zijn vrijwel alleen maar mannen werkzaam. Alleen in beroepen in de persoonlijke dienstverlening werken meer vrouwen dan mannen. Hiertoe behoren onder andere koks, kelners en kappers. Hiervan zeggen met name de koks vaak gevaarlijk werk te doen (64,3 procent). Van de werknemers die werkzaam zijn als kok is drie kwart man.

Relatief vaak arbeidsongeval onder beveiligingswerkers
Bijna alle beroepen waarin werknemers het vaakst aangeven gevaarlijk werk te verrichten, behoren ook tot de top tien beroepen waarin het vaakst een arbeidsongeval met verzuim voorkomt. In 2018 had 1,5 procent van de werknemers een arbeidsongeval waarbij minstens één dag werd verzuimd. Dit aandeel was met 4,3 procent het hoogst onder beveiligingswerkers. Andere beroepen waarin werknemers relatief vaak slachtoffer zijn van een arbeidsongeval, en dan een of meer dagen niet kunnen werken, zijn bestuurders van voertuigen en machinebedieners, metaalarbeiders en machinemonteurs, en bouwarbeiders.

Zakkenrollersteam pakt de 750e verdachte van het jaar op

Het zogenoemde 'doelgroepenteam' van de Amsterdamse politie heeft in de afgelopen negen maanden al 750 aanhoudingen verricht. De 750ste verdachte werd afgelopen week in de boeien geslagen.

Het speciale team, wat ook wel het zakkenrollersteam wordt genoemd, richt zich op drugs- en zakkenrollersproblematiek in het centrum van de stad.

De teamleden lopen undercover door de straten en proberen zo onopvallend mogelijk te opereren. Ze zijn gespecialiseerd in opvallend of afwijkend gedrag en betrappen daarom veel boeven op heterdaad.

Strafbare feiten
De strafbare feiten van de 750 aanhoudingen die tot nu toe zijn verricht dit jaar lopen uiteen van verdenking tot dealen, zakkenrollerij en straatroven. Maar ook misdrijven als poging tot doodslag, auto-inbraken en verschillende vormen van oplichting komen voorbij.

Daarnaast spoort het team vaak gezochte verdachten op door middel van herkenningen.

Alle oververhitte Damloop-lopers buiten levensgevaar

Alle deelnemers van de Dam tot Damloop die eergisteren naar het ziekenhuis moesten, zijn buiten levensgevaar. Dat zegt Le Champion-directeur Ron van der Jagt tegen NH Nieuws. Hij kijkt tevreden terug op zijn besluit om de race eerder te stoppen. 'Die koelbaden zijn een blijvertje. Ik sprak net een meisje dat gister de hele dag zo'n bak met ijs heeft gelegen. Ik kreeg er kippenvel van.'

De hardloopwedstrijd van Amsterdam naar Zaandam werd gisteren door de warmte - het was zo'n 25 graden - vroegtijdig gestopt. Veel hardlopers raakten oververhit. Één persoon moest worden gereanimeerd op straat en die maakt het naar omstandigheden goed.

Dit alles zorgde voor een zware belasting van de hulpdiensten; die moesten tientallen keren uitrukken. De laatste groepen, zo'n 4.000 deelnemers, mochten daarom niet starten. Dit beschouwt Van der Jagt een dag later nog steeds als een goede beslissing. 'De ambulances zijn nooit overblast geweest', zegt hij tegen NH Nieuws. Volgens hem was er vooraf gerekend op zo'n dertig tot veertig ambulanceritten, maar uiteindelijk werden dit er door de hoge temperatuur tientallen meer; er moesten ook ambulances uit andere regio's komen.

Van der Jagt is ook tevreden over de koelbaden die deze editie voor het eerst bij de finish stonden. 'Het was een proef, maar die zijn zeker een blijvertje.' Eerder zei hij daar al over dat die 'mogelijk levens hebben gered'. Fysioloog Maria Hopman zei vandaag tegen NH Nieuws dat dit zéker het geval is.

Met een van die koelbad-gebruikers heeft Van der Jagt contact gehad vandaag. 'Het huilen stond me nader dan het lachen. Ze stond fris en fruitig voor me, terwijl ze gister letterlijk met haar hele lichaam de hele dag in zo'n bad heeft gelegen. Ik ben ontzettend blij dat we dit hebben kunnen doen.'

De Ambulancedienst kan nog niet zeggen hoeveel mensen er precies mee zijn gegaan met de ambulance vanwege overhitting.

FOK! Wat een weer: regen...

Het is zwaar bewolkt en zeer lokaal valt wat lichte regen. In het noordoosten en oosten zijn eerst nog enkele opklaringen aanwezig. In de middag gaat het van het zuidwesten uit overal enige tijd regenen. Vanavond trekt de regen weg naar het noordoosten, maar trekken er van het zuidwesten uit enkele buien het land binnen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17°C in het zuidwesten tot 21°C in het uiterste noordoosten. De zuid- tot zuidoostenwind neemt toe naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig, later mogelijk krachtig. In de avond draait de wind naar het zuidwesten.

In de nacht naar woensdag is het zwaar bewolkt met langs de westkust enkele buien. In het noordwestelijk kustgebied is er een kleine kans op onweer. De minima liggen rond 14°C. De wind is zuid tot zuidwest, matig, aan de kust vrij krachtig, aan de westkust af en toe krachtig.

Woensdag overdag is het zwaar bewolkt met vooral in het noordwesten eerst nog een bui. In de middag gaat het van het zuidwesten uit regenen. In de avond wordt het geleidelijk iets droger. De middagtemperatuur ligt rond 17°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust vrij krachtig en aan de zuidwestkust later krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Zons6 (Foto: KlapMongeaul)
Wat is hij weer mooi he? De zonsopkomst in de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rugbyers Wales beginnen WK met ruime zege

De rugbyers van Wales zijn het wereldkampioenschap in Japan met een ruime overwinning begonnen. In groep D won de ploeg met 43-14 van Georgië.

Wales nam het heft al snel in handen en binnen twintig minuten stonden er al drie tries op de borden. Pas in de tweede helft kon Georgië met twee tries zo nu en dan wat terug doen, maar het was bij lange na niet genoeg om de Britten te stoppen.

Uiteindelijk bleef de teller voor Wales op zes tries steken, ruimschoots voldoende om het bonuspunt binnen te hengelen.

Wales - Georgië (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.