Marokkaanse Nederlanders willen van verplichte dubbele nationaliteit af

Een groep Marokkaanse Nederlanders heeft een manifest ondertekend, om de verplichte dubbele nationaliteit aan te vechten. Ze worden al jaren gedwongen om de Marokkaanse identiteit aan te houden, maar willen daarvan af.

Twaalf mannen en vrouwen - tussen de 18 en 65 jaar - hebben het manifest ondertekend. Het gaat onder meer om Laila Ezzeroili (publiciste), Asis Aynan (schrijver), Mohand Abttoy (kunstenaar), Abdelhafid Akallouch (journalist) en Said Bouddouft (actief binnen de Marokkaanse gemeenschap).

Ze zijn niet de enige die het manifest steunen, zo blijkt uit een rondgang van De Volkskrant. Maar niet iedereen durft het document te ondertekenen, uit angst voor repercussies uit Rabat.

'De lange arm van Rabat'
Het manifest is deze week verzonden naar alle fracties van de Tweede Kamer. Vanavond wordt hier bovendien aandacht aan geschonken tijdens een avond in De Balie met het thema 'De lange arm van Rabat'.

Daarbij staat het wervingsverdrag tussen Nederland en Marokko centraal, dat 50 jaar geleden werd ondertekend. De eerste arbeidsmigranten kwamen toen naar Nederland en werden verplicht om hun Marokkaanse paspoort te behouden.

Sindsdien moeten ze rekening blijven houden met Marokkaanse wetten en straffen. Of het nou om geboorte, naamgeving, huwelijk, echtscheiding, reizen, sterven of erven gaat. Zo kunnen ze bij een familiebezoek in Marokko nog steeds opgepakt worden als ze in de ogen van het regime een fout hebben gemaakt.

'Geen onderdaan'
Meerdere Marokkaanse Nederlanders zijn dat zat en vragen daarom de overheid 'om te helpen verlossen van de angst en de onvrijheid die onlosmakelijk verbonden is met die tweede nationaliteit'.

'Na 50 jaar in Nederland verlangen wij een volwaardig Nederlands burgerschap, in Nederland en daarbuiten. Wij willen vrij zijn om al dan niet te kiezen voor een dubbele nationaliteit en niet verplicht te worden door een vreemde mogendheid tot een leven lang onderdaan zijn van een staat waar wij geen binding mee wensen', staat in het manifest.

Beslissing van Rabat
Het probleem is dat Den Haag de Marokkaanse Nederlanders niet zomaar keuzevrijheid kan geven. Die beslissing ligt in Rabat. Maar politici zouden zich wel meer voor hen in kunnen spannen, vinden de ondertekenaars van het manifest.

Ze doen daarom een beroep op Kamerleden om met wetsvoorstellen te komen, die de ruimte vergroten voor zelfbeschikking van Nederlanders die vastzitten aan een andere nationaliteit. 'Verbinding en solidariteit voelen wij met het volk, met onze familieleden. Niet met het regime en haar handlangers', wordt uigelegd in het manifest.

Het debat in De Balie begint vanavond om 20.00 uur.