Handelswijze rechtbank Amsterdam schandalig

De rechtbank Amsterdam heeft besloten om de pers vandaag niet toe te laten bij het proces rondom 16 liquidaties die gelinkt worden aan Taghi. Hoe begrijpelijk die beslissing op het eerste oog ook is, als je er wat langer over nadenkt kom je tot de conclusie dat deze beslissing hoogst onwenselijk is.

Openbaarheid van de rechtspraak is van groot belang. Het is een middel om te zorgen dat de verdachte een eerlijk proces krijgt. Maar het is ook een manier om te zorgen dat er controle mogelijk blijft op de rechterlijke macht. In deze zaak, die raakt aan de kern van de hernieuwde ‘war on drugs’ is dat van groot belang.


Daarnaast wordt op deze manier toegegeven aan de narcoterroristen. Het zaaien van angst is hun doel. En dat is gelukt. Hiermee is een gevaarlijk precedent geschapen, terreur werkt. Een volstrekt verkeerd signaal naar de samenleving.

Uit het feit dat zelfs voor de rechtbank een noodverordening van kracht is kun je rustig afleiden dat er kennelijk serieuze vrees is voor de veiligheid. We kunnen als samenleving natuurlijk niet tolereren dat er omwille van de openbaarheid van rechtspraak slachtoffers gaan vallen.

Maar gelukkig leven we in 2019, de tijd dat elke 15-jarige met zijn mobiele telefoon moeiteloos een livestream in de lucht kan krijgen. Dat zou de rechtbank toch ook moeten kunnen. Zet gewoon in webcam in de zaal, of desnoods alleen een microfoon. Maar zorg er voor dat de openbaarheid in deze zaak niet geheel verloren gaat.