Trump trollt klimaatmeisje

Het klimaathysterische meisje Greta Thunberg mocht maandag tijdens de klimaattop voor de Verenigde Naties een voordracht houden over haar immer apocalyptische toekomstbeeld van deze aarde. De maniakale voordracht, die voornamelijk leek te gaan om iedereen die ouder is dan haar te beschuldigen van het veroorzaken van klimaatverandering, werd wereldwijd zowel hevig bekritiseerd als becomplimenteerd.

Als een einde-der-tijden-cultleider schreeuwde ze naar alle politici dat de vernietiging van de aarde aanstaande is en dat nou juist haar dromen nooit meer verwezenlijkt zullen worden. Thunberg, een zestienjarig meisje dat lijdt aan Asperger syndroom en dat zich maar wat graag omringt of affilieert met extreemlinkse groeperingen als Antifa en Extinction Rebellion, vond dat kapitalisme vanwege het 'sprookje van eeuwigdurende economische voorspoed' ten grondslag lag aan de naderende apocalyps.

Amerikaans president Donald Trump kon de humor van het melodramatisch verhalen door Thunberg wel inzien en met één tweet zette hij het meisje weer op haar plek. "Ze lijkt me een aardig vrolijk meisje dat uitkijkt naar een mooie en prachtige toekomst. Zo mooi om te zien!", tweette de president, tegelijkertijd 'heel Twitter' over de zeik krijgend zoals alleen hij dat kan.

Kritiek op 'kindsoldaten'
David Harsanyi, opiniecolumnist, ziet een verontrustend beeld van kinderen die tegenwoordig steeds vaker door volwassenen als 'politiek schild' gebruikt worden. "Hey, gebruik geen kinderen om je politieke mening te ventileren!", aldus Harsanyi, die eerder commentaar had op anti-wapenlobbyisten die voornamelijk kinderen gebruikten om aandacht te krijgen voor hun doel.

Conservatief journalist Elisha Krauss had het volgende te melden, nadat ze Thunberg's speech gezien had: "Dit is hartverscheurend en verontrustend voor mij. Milieuactivisten en haar waardeloze ouders hebben haar jeugd gestolen, niet het kapitalisme en de VN."

'Zorgen in kansen omzetten'
Over het algemeen klonken er positieve geluiden tijdens de door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, bedachte klimaattop.

Premier Mark Rutte wil vooral de 'zorgen in kansen omzetten' en ziet kansen voor de economie als je je als land maar aanpast. Als voorbeeld gaf hij aan dat Nederland zich wereldwijd inzet voor de kustbescherming. "We zijn bezig in New Orleans, New York en Boston. Er zijn mogelijkheden, als je er snel op inspeelt."

Ook bestuursvoorzitter Henrik Poulsen van het Deense energiebedrijf Orsted ziet de zorgen om te zetten in kansen. "Inmiddels zijn we van kolen, olie en gas overgeschakeld op wind, en is wind goedkoper dan fossiele stroomopwekking. Als de overheid ambitieuze doelen stelt, wordt het bedrijfsleven gedwongen tot ambitieuze innovatie."

Rutte is zich bewust van de grote moeite die het kost om alle landen één richting op te laten kijken. "Het heeft niet zo veel zin om de hele tijd te roepen: de buurvrouw doet dit niet goed en de buurman doet dat niet goed. Er gebeurt heel veel wél, en daar ben ik positief over."