18 jaar geëist voor hamermoord Winterswijk

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 18 jaar geëist tegen een 38-jarige man uit het Duitse Bochum. De man wordt ervan verdacht dat hij een 58-jarige man uit Winterswijk op straat meerdere malen met een hamer op het hoofd heeft geslagen. Dat gebeurde overdag op zondag 29 oktober 2017. Het slachtoffer is de volgende dag aan zijn verwondingen overleden.

Een zogeheten bloedvete tussen twee families ligt volgens de officier van justitie ten grondslag aan de geweldsuitbarsting. Volgens de officier is vast komen te staan dat de vader van de verdachte in het verleden is omgebracht door de broer van het slachtoffer. De families zouden zich niet hebben verzoend. Het ombrengen van het slachtoffer moet volgens de officier gezien worden als bloedwraak.

De verdachte ontkent dat hij de dader is. Er is onderzoek gedaan naar mogelijk andere scenario’s dan dat de verdachte het slachtoffer heeft omgebracht vanwege bloedwraak. Daaruit zijn geen andere aannemelijke scenario’s naar voren gekomen.

De officier van justitie acht moord wettig en overtuigend bewezen. Er is volgens de officier sprake van voorbedachte rade, omdat de verdachte doelbewust heeft gehandeld en gelegenheid heeft gehad om over de betekenis en gevolgen van zijn voorgenomen handelen na te denken. De bloedvete tussen de families speelde al langer en het feit kan gezien worden als bloedwraak.

“Verdachte heeft eigenhandig het leven van het slachtoffer op gruwelijke wijze beëindigd. Daarmee heeft hij de naasten van het slachtoffer een onmetelijk groot verdriet bezorgd”, aldus de officier van justitie. Zij acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 jaar op zijn plaats. Zij houdt bij de eis onder meer rekening met de schokkende wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en dat verdachte op die manier meent een bloedvete tussen families denkt te moeten beslechten. “Ook het feit dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt, reken ik hem zeer aan.”