FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 juni 2019

Dixon wint chaotische IndyCar-race Detroit

Scott Dixon heeft zijn 45e zege in de IndyCar Series te pakken. De Nieuw-Zeelandse vijfvoudig en regerend kampioen won op de straten van Belle Isle in Detroit, waar de tweede race van het weekeinde flink chaotisch verliep.

Met Josef Newgarden op poleposition werd het veld onder een prima zonnetje op pad gestuurd. Voorin behield Newgarden vóór Alexander Rossi de leiding, maar de caution kwam al snel wegens wat chaos in het middenveld: Pato O'Ward ging de rondte in, Tony Kanaan tikte Simon Pagenaud rond en wat andere coureurs liepen nog wat lichte schade op.

De caution zorgde voor een reeks pitstops, waarin Dixon de leiding nam door niet naar binnen te komen, net als Spencer Pigot, Santino Ferrucci, Graham Rahal en Max Chilton. Newgarden en Rossi kwamen wel binnen en sloten achter het zestal aan. De zachte banden van Dixon en Pigot waren er even later ineens hélemaal klaar mee en dus schoof de een na de ander er simpel langs.

Dixon maakte zijn pitstop, Pigot wilde dat ook doen...maar dat liep niet helemaal lekker. Bij het insturen zat Sebastien Bourdais aan de binnenkant en de Fransman knalde er vol achterop, waardoor zijn neus afbrak en Pigot in de muur eindigde. Met Ferrucci en Rahal voorop werd het groen weer gezwaaid, maar Newgarden, Rossi en James Hinchcliffe - die al wél gestopt waren - reden er vlak achter.

In de 33e ronde ging het pas echt goed fout: Hinchcliffe kwam na zijn pitstop pal voor Newgarden de baan op, met Rossi in diens achterkant. Dat leverde natuurlijk een fel gevecht op bij de eerstvolgende bocht en zoals iedereen aan kon zien komen eindigde dat in tranen. Rossi viel Newgarden aan, Newgarden viel Hinchcliffe aan en plotsklaps ging Rossi rond - waarna hij verder kon - en lagen Hinchcliffe en Newgarden in de bandenstapel.

Door alle chaos voorin viel de hele top-3 weg en dus had Dixon de leiding bij de herstart in handen, voor de ineens flink naar voren gekomen Marcus Ericsson en Takuma Sato. Will Power kwam door de pitstops van de voorste mannen aan de leiding en viel na zijn eigen pitstop terug naar de vierde plek, achter Ed Jones, die in principe - in tegenstelling tot de mannen om hem heen - nog een stop moest maken.

Voorin kwam Ericsson langzaam wat dichter in de buurt van Dixon, terwijl Power tien seconden achter de leider de derde plek af kon pakken van Jones. Het geluk lachte hem echter toe: Hinchcliffe kwam stil te staan en de volgende caution was een feit, waardoor alles ook voorin weer bij elkaar zat. Dixon leek daarna alsnog op weg naar de zege, voor Ericsson en Power, tot Felix Rosenqvist 'm zes ronden voor het einde in de muur hing.

Na een korte rode vlag, zodat de race niet onder geel zou eindigen, werd het veld voor drie ronden op pad gestuurd. In die slotronden gebeurde niet veel meer: Dixon pakte zijn eerste zege van het jaar, Ericsson eindigde als tweede, Power pakte de derde plek.

Releasedatum Google-streamdienst Stadia later deze week

Later deze week zal Google de releasedatum en de prijs van zijn gamestreamingdienst Stadia bekendmaken tijdens de eerste 'Stadia Connect'-presentatie. De livestream zal aanstaande donderdag om 18:00 te zien zijn op het officiële YouTube-kanaal van Stadia.

Stadia werd eerder dit jaar aangekondigd en beloofde, uiteraard op voorwaarde van een snelle, stabiele internetverbinding, behoorlijk indrukwekkende prestaties te kunnen leveren. Stadia is te gebruiken op een willekeurige pc waar Google Chrome op draait, een televisie met Chromecast of een smartphone/tablet met de bijbehorende app. De tech-reus zegt maar liefst 10,7 teraflops per gamesessie te kunnen bieden via Stadia, waarmee het qua rekenkracht meer zou bieden dan Xbox One X (6tflops) en PlayStation 4 Pro (4tflops) gecombineerd.

Met de aankondiging van Stadia kwam ook de onthulling van Google's eigen first-party ontwikkelstudio, Stadia Games & Entertainment. Waarschijnlijk krijgen we donderdag ook te horen welke games er zoal speelbaar zullen zijn en wanneer de dienst beschikbaar wordt gemaakt. Het grootste obstakel bij gamestreamingdiensten is de latency, oftewel de vertraging die er optreedt in de overdracht van beelden naar de gebruiker. Google zegt zelf vertrouwen te hebben in goede prestaties vanwege de wijdverspreide beschikbaarheid van zijn datacenters.

'The Evil Within 3 naar E3'

Shinji Mikami, bekend van The Evil Within, heeft op zijn Twitter publiekelijk gemaakt dat hij volgende week richting de E3 gaat voor een business trip. Helaas verteld hij er niet bij waarom hij daar is, maar het is vast niet om van de zeeleeuwen te genieten. 

Het is alweer twee jaar geleden dat The Evil Within 2 werd gelanceerd, en een knaller kan Bethesda wel gebruiken. Het kan natuurlijk zijn dat de beste man met een ander project bezig is, maar ik kan niet wachten totdat redacteur Puddington de preview gaat doen op Gamescom. 


Jansen komend seizoen trainer sc Heerenveen

Sc Heerenveen gaat het nieuwe seizoen in met Johnny Jansen als hoofdtrainer. In de laatste vijf wedstrijden van het afgelopen Eredivisie-seizoen had Jansen al de leiding, nadat Jan Olde Riekerink op non-actief werd gesteld, en zijn trainerschap is beide partijen goed bevallen. Jansen tekent een contract voor een seizoen, 'met de intentie voor een langere samenwerking', zo bevestigt Heerenveen.

Jansen begon negentien jaar geleden als jeugdtrainer bij Heerenveen, werd later hoofd jeugdopleiding en werkte sinds 2014 als assistent-trainer. In die functie werkte hij onder de vleugels van Dwight Lodeweges, Foppe de Haan, Jurgen Streppel en Olde Riekerink. "Ik ben echt hartstikke blij dat het rond is. Een contract voor een jaar is prima. Het is aan mij om mijn werk hier goed te doen, zodat we samen verder kunnen bouwen", aldus Jansen.

Jansen is bekend met het 'DNA' van de club, zo stelt Heerenveen. Technisch manager Gerry Hamstra beaamt dat. "Hij weet, dankzij zijn achtergrond bij de club, het belang van presteren met zelf opgeleide en gescoute spelers. Het contract is in eerste instantie voor een jaar, maar zowel wij als Johnny hebben de intentie om ook op de lange termijn met elkaar door te gaan", aldus de beleidsbepaler. Jansen gaat per 22 juni officieel aan de slag: dan wacht de eerste training van het nieuwe seizoen.

De aanstelling van Jansen komt niet uit de lucht vallen. Diverse media liepen de afgelopen weken al vooruit op het akkoord; de Leeuwarder Courant meldde zaterdag dat Hennie Spijkerman na zijn vertrek bij FC Groningen in beeld is om de assistent van Jansen te worden. Vorig seizoen was Spijkerman de rechterhand van Danny Buijs bij Groningen. Heerenveen meldt nog niets over zijn eventuele komst. "De club hoopt binnenkort bekend te maken wie met Jansen de technische staf van het eerste elftal gaan vormen."

Krul tekent nieuw contract bij Norwich

Tim Krul blijft Norwich City de komende jaren trouw. De doelman heeft een nieuw contract ondertekend. Krul beschikte over een contract tot medio 2020, maar heeft maandag bijgetekend tot de zomer van 2022. Zodoende staat vast dat Krul volgend seizoen met Norwich de Premier League ingaat. "Ik ben dolgelukkig om mijn reis voort te zetten bij Norwich", vertelt de achtvoudig international van Oranje op de clubsite.

Afgelopen seizoen werd Krul met the Canaries kampioen van de Championship. Hij speelde een grote rol in het succes, want Krul miste geen enkele minuut in de competitie nadat hij een jaar geleden transfervrij overkwam van Brighton & Hove Albion. "De club heeft me de kans gegeven om week in, week uit op het veld te staan. Het was geweldig om vorig seizoen elke seconde mee te doen", aldus Krul.

Bij Norwich heeft de 31-jarige sluitpost zijn carrière nieuw leven ingeblazen. Hij raakte in het seizoen 2015/16 ernstig geblesseerd aan zijn knie tijdens een interland tussen Oranje en Kazachstan en wist zijn plek bij zijn toenmalige werkgever Newcastle United daarna niet te heroveren. Ajax haalde Krul vervolgens op huurbasis binnen. Hij speelde geen enkele wedstrijd voor de Amsterdammers, speelde een half seizoen als eerste keus voor AZ en belandde daarna weer op de bank bij Brighton.

Krul bedankt trainer Daniel Farke, de technische staf en technisch directeur Stuart Webber voor het vertrouwen dat ze hem bij Norwich hebben gegeven. "Alles is dit seizoen gelopen zoals ik had gehoopt en ik ben blij om bij deze bijzondere club te mogen blijven", aldus Krul. "Het kampioenschap was voor ons de kers op de taart. Ik ben zelden zo trots geweest in mijn carrière." Krul ziet uit naar zijn rentree op het hoogste niveau. "Ik ben daar nog niet klaar. Ik kan niet wachten om weer tegen de grote teams te spelen."

KNVB wil vergoeding Oranje Leeuwinnen op termijn gelijktrekken met mannen

De Oranje Leeuwinnen hebben een paar dagen voor de start van het WK in Frankrijk een nieuwe overeenkomst bereikt met de KNVB. Dat maakt de voetbalbond maandagmiddag bekend via de officiële kanalen. De commerciële vergoeding die de speelsters in de periode 2019-2021 zullen krijgen wordt, als gevolg van de nieuwe afspraken, naar een 'substantieel hoger niveau' getild.

De KNVB wil er bovendien voor zorgen dat de commerciële vergoedingen in de periode 2021-2023 gelijkgetrokken zullen worden met het niveau van de mannen. Spits Vivianne Miedema is zeer te spreken over de nieuwe deal: "Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje."

Vivianne Miedema (Pro Shots / Thomas Bakker)
Vivianne Miedema (Pro Shots / Thomas Bakker)

"Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid." De KNVB hoopt dat de bond op deze manier een voorbeeld kan zijn voor verdere maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij de ambitie is dat in de toekomst ook vergoedingen uit andere bronnen, van onder meer de FIFA, UEFA en tv-rechtenhouders, voor de vrouwen fors zullen worden opgehoogd.

"De KNVB en de Oranje Leeuwinnen hebben deze gezamenlijke ambitie naar elkaar uitgesproken en daar, middels de nieuwe overeenkomst, concreet inhoud aan gegeven. Daarbij realiseren de bond en speelsters zich dat, voor het volledige waarmaken van deze ambitie, ook de 'markt' dient mee te bewegen met de door de KNVB ingeslagen weg. De afspraken rondom de commerciële vergoeding vanuit de KNVB tussen nu en 2023 zijn een maatschappelijk signaal en een belangrijke stap in de realisatie van de uitgesproken ambitie", reageert directeur Jan-Dirk van der Zee.

Handballers Green Park Aalsmeer prolongeren landstitel

De handballers van Green Park Aalsmeer hebben de landstitel geprolongeerd. In Volendam werd gewonnen met 23-26. Vorige week in de eerste wedstrijd van de best-of-three was Aalsmeer ook al te sterk voor Volendam.

Voor Volendam was dit tweede duel alles of niets. Bij winst volgde een derde beslissende duel en bij verlies ging de titel opnieuw naar tegenstander Aalsmeer. De eerste helft ging gelijk op, na twintig minuten spelen stond het 8-8. In de slotfase sloegen de bezoekers een gat van twee punten. Bij een stand van 10-12 gingen de ploegen naar de kleedkamer.

Na rust bleef Aalsmeer minimaal op een voorsprong van twee of drie punten staan, halverwege de tweede helft was de voorsprong zelfs even gegroeid naar zes punten. Een slotoffensief bracht Volendam weer in de buurt van Aalsmeer maar de regerend kampioen hield stand. Voor Aalsmeer is dit de tiende landstitel in de historie van de club.

Hockey Pro League round-up: Duitsland doet goede zaken tegen BelgiŰ

De Duitse hockeyers hebben in de Pro League van wereldkampioen België gewonnen, na shoot-outs. De Duitsers zagen een 2-4 voorsprong de laatste minuten nog verdampen tot een 4-4, mede door een goal van de Belg Alexander Hendrickx. De Duitse vrouwen wonnen met 0-4 ruim van België. De Australische hockeysters zegevierden nipt in China.

Wéér was het Alexander Hendrickx die in de laatste minuten zijn team hielp. De strafcornerschutter van Pinoké en topscorer van het WK in India zorgde er in Antwerpen voor dat wereldkampioen België toch nog shoot-outs mocht nemen tegen Duitsland. Scoren in de laatste minuten is iets wat Hendrickx afgelopen seizoen ook al vaak voor de Steekneuzen had gedaan. Tanguy Cosyns van HGC scoorde twee keer voor België. Florian Fuchs werd gekozen als speler van de wedstrijd, Johannes Grosse maakte de winnende shoot-out.

De Duitse vrouwen wonnen in Antwerpen tegen België eenvoudig met 0-4. Uitblinker was Charlotte Stapenhorst (ex-SCHC), die met een hattrick haar land naar de overtuigende zege leidde. ‘We maakten een vroege goal en daardoor voelden we ons goed’, zei Stapenhorst na de wedstrijd. ‘We hebben heel goed verdedigd. We hebben veel geleerd van de wedstrijd tegen Argentinië, waar we laat in de wedstrijd nog goals tegen kregen.’

Het laaggeklasseerde China leek tegen Australië in eigen huis op weg naar minimaal een punt, maar in het vierde kwart waren het de Australische speelsters Emily Chalker en Rosie Malone die ervoor zorgden dat de 1-1 stand werd uitgebouwd tot een 3-1 voorsprong. China wisselde de keepster Ye Jiao, scoorde via Xu Wengyu ook nog de 3-2, maar verder kwam het thuisspelende land niet.

15 verdachten veroordeeld voor geweld tijdens Sinterklaasintocht.

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 14 mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en tegen de politie. De verdachten gooiden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten en deelden klappen en trappen uit.

Ook een politieagent werd geschopt. De mannen krijgen taakstraffen variërend van 60 uur tot 160 uur. Eén verdachte krijgt een gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf van 90 uur. De rechter sprak 1 verdachte vrij vanwege gebrek aan bewijs. Tijdens de intocht in november 2018 stonden zo’n 15 demonstranten in een speciaal vak op een verhoging bij de Catharinakerk in Eindhoven. Zij hadden zich aangemeld bij de gemeente. Op de verhoging voor de kerk verzamelden de verdachten zich als tegendemonstranten. Zij gooiden eieren, pepernoten en blikjes drinken naar de demonstranten. Ook werden er racistische leuzen geschreeuwd.

Op het moment dat de Sint en zijn gevolg langs de bewuste locatie waren getrokken, zochten de verdachten fysiek de confrontatie met de demonstranten. Ze werden tegengehouden door de linie politie, duwden en trokken, en deelden klappen en trappen uit, ook toen de politie de demonstranten naar het nabijgelegen politiebureau begeleidde. Eén van de tegendemonstranten schopte bovendien een politieagent.

14 verdachten veroordeeld voor openlijk geweld bij Sinterklaasintocht

De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 14 mannen voor openlijk geweld tegen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en tegen de politie. De verdachten gooiden tijdens de Sinterklaasintocht in Eindhoven eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten en deelden klappen en trappen uit. Ook een politieagent werd geschopt.

De mannen krijgen taakstraffen variërend van 60 uur tot 160 uur. Eén verdachte krijgt een gevangenisstraf van 2 weken en een taakstraf van 90 uur. De rechter sprak 1 verdachte vrij vanwege gebrek aan bewijs. Tijdens de intocht in november 2018 stonden zo’n 15 demonstranten in een speciaal vak op een verhoging bij de Catharinakerk in Eindhoven. Zij hadden zich aangemeld bij de gemeente. Op de verhoging voor de kerk verzamelden de verdachten zich als tegendemonstranten.

Zij gooiden eieren, pepernoten en blikjes drinken naar de demonstranten. Ook werden er racistische leuzen geschreeuwd. Op het moment dat de Sint en zijn gevolg langs de bewuste locatie waren getrokken, zochten de verdachten fysiek de confrontatie met de demonstranten. Ze werden tegengehouden door de linie politie, duwden en trokken, en deelden klappen en trappen uit, ook toen de politie de demonstranten naar het nabijgelegen politiebureau begeleidde. Eén van de tegendemonstranten schopte bovendien een politieagent.

'Dost staat na 93 goals in drie jaar voor vertrek bij Sporting Portugal'

Bas Dost won dit seizoen twee prijzen met Sporting Portugal en kijkt zodoende terug op een goede jaargang. Dost maakte in 2016 voor een kleine twaalf miljoen euro de overstap van VfL Wolfsburg naar Sporting Portugal en de spits kan met 93 doelpunten in 125 wedstrijden terugkijken op drie geslaagde seizoenen in Lissabon. Bij die cijfers lijkt het nu echter ook te gaan blijven, aangezien diverse media melden dat Dost de club deze zomer waarschijnlijk gaat verlaten.

Het Algemeen Dagblad komt maandag met het bericht dat de kans groot is dat de dertigjarige goalgetter zijn laatste wedstrijd voor Sporting al heeft gespeeld. Er zou veel belangstelling uit Engeland en Duitsland zijn voor de aanvaller, die ondanks een nog tot 2021 doorlopend contract mag vertrekken uit Portugal.

Sporting kampt namelijk met een aanzienlijke schuldenlast en zal deze zomer flink in de selectie moeten snijden. Dost is als een van de grootverdieners een voorname kandidaat voor een transfer en de werkgever van trainer Marcel Keizer, die het seizoen afsloot met winst van de Taça da Liga en de Taça de Portugal, zou tien tot vijftien miljoen euro willen ontvangen van de spits.

Uit Portugal komen verder ook berichten over interesse van Sevilla. De Andalusiërs huurden André Silva dit seizoen van AC Milan, maar lijken niet van plan om de aanvaller definitief in te lijven. Dost zou volgens A Bola een van de namen op het lijstje met potentiële opvolgers van Silva zijn. De Portugese sportkrant rept overigens wel van een gewenste transfersom van twintig miljoen euro, een bedrag dat te hoog zou zijn voor los Rojiblancos.

Rutte woont herdenking D-day in Portsmouth bij

Minister-president Rutte woont woensdag 5 juni 2019 in de Britse stad Portsmouth de herdenking bij van D-day. Precies 75 jaar geleden vertrok de geallieerde invasievloot vanuit Groot-Brittannië naar de kust van Frankrijk om Europa te bevrijden van de bezetting door de nazi’s.

Bij de herdenking zijn honderden veteranen en duizenden militairen aanwezig, evenals regeringsleiders van geallieerde landen. Koningin Elizabeth zal spreken en 26 vliegtuigen van de Britse luchtmacht zullen als eerbetoon overvliegen.

Minister-president Rutte spreekt na de herdenking met een aantal veteranen. Ook neemt hij deel aan een lunch met regeringsleiders, onder gastheerschap van prins Charles.

Maher volgt Van den Brom van AZ naar FC Utrecht

Adam Maher vervolgt zijn loopbaan bij FC Utrecht, zo maken de Domstedelingen bekend via de officiële kanalen. De middenvelder van AZ volgt trainer John van den Brom naar de Domstad. Maher besloot zijn aflopende contract in Alkmaar niet te verlengen en maakt derhalve transfervrij de overstap naar zijn nieuwe werkgever. Hij weigerde buitenlandse aanbiedingen en heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract.

Maher kwam in de zomer van vorig jaar terecht bij AZ, waar hij zijn carrière nieuw leven in wilde blazen. Hij ontwikkelde zich tot vaste basisspeler in het team van Van den Brom en leek zijn aflopende contract te gaan verlengen. Maher koos er uiteindelijk toch voor om de aanbieding van AZ af te wijzen en te gaan voor een nieuwe uitdaging.

Met zijn keuze voor FC Utrecht laat de middenvelder meerdere geïnteresseerde clubs links liggen. Onder meer Rangers FC, Celtic en Middlesbrough hengelden naar de diensten van Maher, die eerder speelde voor PSV, Osmanlispor en FC Twente. In Utrecht is hij na Justin Lonwijk en Issah Abass de derde versterking voor het nieuwe seizoen.

"Adam is een geweldige speler, met veel voetballend vermogen", laat directeur voetbalzaken Jordy Zuidam zich opgetogen uit over de aanwinst. "Hij heeft al veel ervaring, ook al is hij pas 25 jaar. Bovendien zit hij in een sterke fase van zijn carrière", vervolgt Zuidam. "Adam is sterk in het lezen van het spel en anticipeert goed, waardoor hij veel ballen onderschept. Aan de bal kan hij met zijn kwaliteiten het verschil maken. We zijn er trots op dat een speler van zijn kaliber voor ons kiest en zijn ervan overtuigd dat hij wat extra’s toevoegt aan de selectie. Hij gelooft in in het sportieve plan en de ambities van FC Utrecht."

TBS met dwangverpleging geŰist voor doodslag op echtgenote

Met meer dan 70 messteken werd een 35-jarige Bodegraafse in de nacht van 14 op 15 april 2018 in haar woning om het leven gebracht. Het OM verdenkt haar 42-jarige man van doodslag. Hij zou in een psychose hebben gezeten en is daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar. Zodoende eiste de officier van justitie vandaag TBS met dwangverpleging tegen hem en geen straf.

Op zondagochtend 15 april meldde de verdachte bij de buren dat hij zijn vrouw dood in huis had aangetroffen. Daarop vonden de buren haar lichaam in de woonkamer en belden de politie. Haar echtgenote werd aangehouden op verdenking van doodslag.

De verdachte heeft onsamenhangende verklaringen afgelegd. Soms probeert hij iemand anders de schuld te geven, dan weer bekent hij (gedeeltelijk). Maar volgens de officier is er voldoende bewijs dat hij zijn vrouw heeft omgebracht.

DNA
Zo is naast het lichaam een bebloede spijkerbroek en een bebloede jas aangetroffen. Op camerabeelden van de avond tevoren is te zien dat de verdachte die kleding toen droeg. Ook zit zijn DNA op het aangetroffen mes.

Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt de man aan een psychotische stoornis en heeft hij daarnaast een verstandelijke beperking. Over zijn motief verklaart hij geregeld dat zijn vrouw een vampier was. De officier van justitie stelt daarom dat hij zich weliswaar schuldig heeft gemaakt aan doodslag, maar dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

TBS
‘Het is van het allergrootste belang herhaling van een dergelijke geweldsuitspatting door verdachte te voorkomen’, aldus de officier van justitie. Zij eiste daarom TBS met dwangverpleging tegen de Bodegraver. De uitspraak is over twee weken.

'Real Madrid wil komst van drietal deze week nog afronden'

Real Madrid lijkt na een teleurstellend seizoen de selectie voor de aankomende voetbaljaargang flink te gaan vernieuwen. Volgens Marca hoopt de Spaanse grootmacht deze week al een grote slag te kunnen slaan. De Spaanse sportkrant bericht maandag namelijk dat de Koninklijke in de komende dagen maar liefst drie grote transfers af wil ronden.

Eden Hazard wordt al geruime tijd in verband gebracht met een verhuizing naar het Santiago Bernabéu en hij moet deze week als eerste gepresenteerd worden. Real Madrid wil de fans van de club naar verluidt verblijden met de komst van een galáctico, waardoor Hazard nog eerder officieel voorgesteld moet worden dan de al eerder vastgelegde Rodrygo en Éder Militão. Real Madrid en Chelsea, de huidige werkgever van de dribbelaar, praten momenteel over een bedrag van 120 miljoen euro, al hopen de Spanjaarden hier nog iets vanaf te kunnen onderhandelen.

Ferland Mendy is de tweede speler die dicht bij een transfer naar Real Madrid is. Directeuren Juni Calafat en José Ángel Sánchez zijn onlangs naar Frankrijk gereisd om de laatste plooien met Olympique Lyon glad te strijken en de verwachting is dat de jonge linksback binnen afzienbare tijd de overstap zal maken. De 23-jarige Mendy wordt, net als Hazard, pas gepresenteerd als hij terug is van de verplichtingen met zijn nationale ploeg.

Naast de komst van deze twee spelers hoopt Real Madrid Luka Jovic deze week ook definitief binnen te kunnen hengelen. De club zou zelf al helemaal rond zijn met de aanvaller van Eintracht Frankfurt, die waarschijnlijk tussen de 65 en 70 miljoen gaat kosten. De Madrilenen troeven Barcelona en Bayern München af als zij zich definitief weten te verzekeren van de komst van de 21-jarige Jovic, die net als Hazard en Mendy na zijn presentatie met vakantie kan en zich op 8 juli weer in Madrid moet melden voor de start van de voorbereiding.

2 jaar en tbs voor verkrachten minderjarige meisjes

Een 24-jarige Utrechter die zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting van twee minderjarige meisjes is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en tbs met voorwaarden. De rechtbank Midden-Nederland heeft de man eerder al schuldig bevonden, maar toen nog geen straf of maatregel opgelegd omdat de rechtbank geen advies van een psycholoog en psychiater had.

Verkrachtingen
In februari 2016 had de man afgesproken met een toen 14-jarig meisje. Hij had contact met haar gelegd via Instagram en zij hebben afgesproken in de woning van de moeder van de verdachte. In de slaapkamer heeft hij aangedrongen op seks waarbij hij zich dominant en dwingend heeft opgesteld en waarbij hij het slachtoffer onder andere in haar gezicht heeft geslagen. Later, in april 2017, had de man afgesproken met een ander meisje, dat toen ook 14 jaar oud was. Ook haar heeft hij verkracht. In beide gevallen wist de man dat de slachtoffers minderjarig waren en dat zij de seksuele handelingen niet wensten.

Tbs met voorwaarden
Eind 2018 vond de rechtbank zich nog onvoldoende ingelicht over de persoon van de man om te bepalen welke straf en/of welke maatregel er opgelegd dienden te worden. De rechtbank had toen al wel bepaald dat de man schuldig was aan de verkrachtingen. Inmiddels hebben deskundigen wel een rapport over de man uit kunnen brengen, waaruit blijkt dat er meerdere stoornissen zijn vastgesteld bij de man, en dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

De deskundigen (de psycholoog, de psychiater en de reclassering) zijn het erover eens dat de man een intensieve behandeling nodig heeft, maar de deskundigen verschillen van mening over de vraag hoe die behandeling eruit moet zien (ambulant of klinisch), en in welk kader deze moet worden opgelegd (bijzondere voorwaarden bij een voorwaardelijke straf of tbs met voorwaarden). De rechtbank is met de reclassering van oordeel dat een klinische behandeling noodzakelijk is en de rechtbank verplicht de man daarom om hieraan mee te werken. De rechtbank is daarnaast van oordeel dat die behandeling moet plaatsvinden in het kader van een tbs met voorwaarden, zodat de man niet onbehandeld kan terugkeren in de maatschappij. Daarnaast legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van 2 jaar.

Het FOK! Kiva-team is jarig!!

Wat op 25 april 2009 begon met deze post op het FOK! Forum is ruim tien jaar later uitgegroeid tot een hecht team dat al jaren via Kiva micro-kredieten verstrekt aan ondernemers in 87 ontwikkelingslanden. Tijd voor wat statistieken dus! 

In tien jaar tijd zijn er door 289 FOK!kers 14.060 leningen verstrekt met een waarde van 391.825 dollar. Gemiddeld hebben de teamleden 48,7 leningen verstrekt per persoon. De meeste leningen zijn verstrekt aan mensen in de Filippijnen (1.222 leningen) en Peru (1.075 leningen) gevolgd door Kenia met 695 leningen. Meer statistieken over het FOK! Kiva-team zijn hier te vinden! 

Kiva is een online platform dat werkt met vrijwilligers en draait op giften. Mensen kunnen zich daar aanmelden om geld uit te lenen aan ondernemers in ontwikkelingslanden die niet in aanmerking komen voor reguliere leningen en daarom hun onderneming niet kunnen ontwikkelen of zelfs in stand houden. Dat uitlenen gaat via partners: financiële stichtingen die zonder winstoogmerk werken en meestal met alleen maar vrijwilligers.

Meer lezen over het FOK! Kiva-team kan hier! Zelf aanmelden bij het FOK! Kiva-team doe je hier! 

Het FOK! Kiva-team is jarig!! (Foto: FOK!)
Het FOK! Kiva-team is jarig!! (Foto: FOK!)

Martine Bijl (71) overleden

Martine Bijl is afgelopen donderdag op 71-jarige leeftijd overleden aan complicaties van de hersenbloeding die zij tijdens de opnames van Heel Holland Bakt kreeg in september 2015. Ze overleed in Maarssen in haar atelier, in het bijzijn van haar familie. 

Vanaf 1971 werd Bijl bekend bij het grote publiek als vast panellid wordt bij het programma Wie van de drie, een programma dat al liep van 1963 tot 1968 en in 1971 weer nieuw leven in werd geblazen, in 1971 nog als zomervulling van drie afleveringen maar vanaf 1972 wekelijks. Ze zou dit 11 jaar lang volhouden.

In 1974 mocht ze zelf een show presenteren en schrijven getiteld Martine, geregisseerd door Ralph Inbar. Tevens kreeg ze in dit jaar haar eerste volwaardige rol in de speelfilm Help, de dokter verzuipt! In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak.

In die jaren was zij in meer dan veertig spotjes te zien. Vanaf 2013 presenteerde Martine Bijl het populaire Heel Holland Bakt. Dit deed zij drie seizoenen; tijdens de uitzendperiode van het derde seizoen kreeg Bijl een hersenbloeding en stopte zij haar medewerking aan televisieprogramma's.

Ondanks de ernstige aantasting van haar brein door de hersenbloeding is zij er in 2017/2018 in geslaagd een boek te schrijven over haar revalidatieperiode. Op de achterflap van dat boek staat te lezen: "Na haar langdurig herstel in een revalidatieoord waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor een depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk. met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend."


NBA: Warriors trekken stand gelijk in finale

De basketballers van de Golden State Warriors hebben de stand in de NBA Finals op gelijke hoogte gebracht. De regerend kampioenen wonnen op bezoek bij de Toronto Raptors de tweede wedstrijd met 104-109 en dus staat het 1-1.

In het eerste kwart ging het volledig gelijk op, waarna de Raptors in het tweede kwart een gat sloegen. De Warriors kwamen echter op dreef en met een 18-0 run namen ze het heft in handen. In de slotminuut kwam Toronto nog even in de buurt, maar een drietje van Andre Iguodala met zeven seconden op de klok gooide de deur definitief dicht.

Klay Thompson was namens de Warriors goed voor 25 punten, alvorens hij met een hamstringblessure het spel verliet. Stephen Curry tekende voor 23 punten.

NBA play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Golden State Warriors - Toronto Raptors, NBA Finals - Wedstrijd 3 (1-1)*
*Live op Ziggo Sport

Raptors - Warriors (Bron: YouTube)

'Rebellion kondigt nieuwe game aan op de E3'

Rebellion Developments laat via Twitter weten dat zij aanwezig zijn op de E3 met drie games die nog niet uit zijn. Sniper Elite VR en Evil Genius 2 waren al aangekondigd, maar daar komt een derde titel bij. Of het om Sniper Elite 5 gaat, is nog niet helemaal duidelijk.

Deze game was al bevestigd en iedereen die vijf vingers aan zijn hand heeft kon en een beetje de toekomst kan voorspellen wist dat die game eraan zat te komen.

NL-Alert nu ook op digitale reclamezuilen

Om zoveel mogelijk mensen te alarmeren en informeren bij een ramp in de omgeving, zet NL-Alert nieuwe kanalen in. Zo is NL-Alert vanaf vandaag  ook te zien op ruim 1.200 digitale reclamezuilen in bijvoorbeeld winkelcentra en op stations. Het is voor het eerst dat het controlebericht ook op digitale reclamezuilen wordt getoond. 

Bij een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert alarmeren en informeren. Op je mobiel, maar ook op veel digitale reclamezuilen en vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro zie je wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen.

Het vorige controlebericht dat op 3 december 2018 is verzonden, werd door ruim 11 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (74%). In december was NL-Alert voor het eerst te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op de digitale vertrekborden.

NL-Alert nu ook op digitale reclamezuilen
NL-Alert nu ook op digitale reclamezuilen

Operationeel directeur Ajax stapt op

Operationeel directeur Rutger Arisz vertrekt per 1 juli bij Ajax. Dat laat de club weten. Sinds december 2016 was Arisz in dienst van Ajax. 'De heer Arisz heeft sinds zijn aanstelling meerdere complexe dossiers aangevat en resultaat geboekt. Daarnaast heeft hij leiding gegeven aan afdelingen die ondersteunend zijn aan voetbal. Daar zijn wij hem dankbaar voor. Zijn werkzaamheden worden, in elk geval voorlopig, verdeeld onder de overige vier directieleden. Wij wensen hem succes in zijn verdere loopbaan', zegt voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Leen Meijaard.

'Ik heb de afgelopen jaren bijgedragen aan de verdere professionalisering van de organisatie en een strategie neergelegd als stevige basis waarop verder kan worden gebouwd. De afgelopen jaren heb ik veel mooie momenten van onze club van dichtbij meegemaakt. Ik ben trots en vereerd aan de hoogtepunten te hebben mogen bijdragen en de dieptepunten te helpen kunnen verzachten. Het is nu voor mij een logisch moment om het stokje over te dragen en een nieuwe stap in mijn carrière te maken', zegt Arisz zelf over zijn vertrek.

Volgens De Telegraaf lag Arisz niet lekker bij het personeel van Ajax. Het is niet bekend wat de operationeel directeur na zijn vertrek gaat doen.

Politie doet opnieuw onderzoek in woning Thijs H.

Het onderzoeksteam dat in samenwerking met politie Limburg onderzoek doet naar de 27-jarige Thijs H., die wordt verdacht van een drievoudige moord, doet op maandag 3 juni opnieuw onderzoek in zijn woning aan de Hooikade in Den Haag.

Forensische en tactische rechercheurs van het onderzoeksteam doen opnieuw onderzoek in deze woning vanwege nieuwe onderzoeksvragen. De 27-jarige man wordt ervan verdacht dat hij op dinsdag 7 mei op de Brunssummerheide (Heerlen) twee mensen heeft omgebracht. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij op zaterdag 4 mei een vrouw heeft omgebracht in de Scheveningse bosjes in Den Haag. De rechtbank heeft eerder zijn voorarrest met 90 dagen verlengd.

Dronkenlap probeert ex te ontvoeren

Zondagavond rond 19:30 uur is een 46-jarige man uit Sint Willebrord aangehouden in de Graaf Anfriedstraat in Sprundel omdat hij diverse strafbare feiten had begaan na een conflict dat even voor zijn aanhouding had plaatsgevonden.

De man had onder invloed van alcohol ruzie staan maken bij een feestje in Sint Willebrord en had daar zijn ex bedreigd, mishandeld en een poging gedaan om haar mee te nemen in zijn auto. Dit laatste is niet gelukt omdat de politie op dat moment ten tonele verscheen. De verdachte ging er vandoor in zijn auto en agenten zijn naar hem op zoek gegaan nadat zij het verhaal hadden aangehoord.

De man is geboeid overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij de nacht heeft doorgebracht. Hij zal vandaag gehoord worden over de feiten waar hij van verdacht wordt. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen

Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshovenvan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.

De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Door digitalisering en globalisering komen er nieuwe banen bij, en andere verdwijnen juist. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Mensen die in een krimpberoep werken kunnen zich laten omscholen naar een nieuwe baan. Zij kunnen zo voorkomen dat ze op den duur ontslagen worden. Maar er zijn ook veel werkgevers die staan te springen om personeel met up-to-date vaardigheden, zoals in de ICT-sector. Bovendien kan leven lang ontwikkelen mensen in zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te bereken.

Nederland doet het internationaal gezien al goed op het gebied van leven lang ontwikkelen. Desondanks laat nog niet iedereen zich regelmatig bijscholen. Het kabinet wil dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor leven lang ontwikkelen. Daarom vervangt het kabinet de fiscale scholingsaftrek met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.

Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan.

Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven. Om deze mensen te bereiken, kijken ministers Koolmees en Van Engelshoven of zij een laagdrempelig, onafhankelijk adviesgesprek mogelijk kunnen maken. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om te bepalen welke opleiding nuttig is voor hun carrière. Het SCP adviseerde onlangs het kabinet om maatwerk te bieden bij leven lang ontwikkelen.

Iedereen komt in aanmerking voor het STAP-budget, waarbij wel wordt gekeken of iemand niet al recht heeft op studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs. Bovendien geldt dat als het totale budget al is uitgeput, nieuwe aanvragen die periode niet meer zullen worden toegekend.

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. En de ministers werken aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

Minister Van Engelshoven: “Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.”

Ze werd slechts 17...

17 jaar is ze geworden. Noa Pothoven uit Arnhem heeft na lang lijden afgelopen weekend afscheid genomen van haar vrienden en familie en is zondag overleden in hun bijzijn. Het meisje besloot op 16-jarige leeftijd al dat ze klaar was met het leven. 

Op 11-jarige leeftijd werd ze aangerand en toen ze 14 was werd ze verkracht. Jarenlang hield ze dit stil, maar in de autobiografie 'Winnen of leren' doet ze uit de doeken wat er is gebeurd. Tot haar elfde jaar dartelde ze door het leven, tot ze plotseling zichzelf begon uit te hongeren. Waarom, daar zweeg ze over. Het resulteerde in een jarenlang gevecht tegen anorexia, depressies en PTSS. 

Ze ging kliniek in, kliniek uit. Zonder dat iemand het wist vroeg ze bij de levenseindekliniek in Den Haag naar de mogelijkheid tot euthanasie. Ze kreeg nul op rekest: ze was te jong, haar hersens waren nog niet volgroeid en ze was nog niet uitbehandeld. Vorig jaar in december vertelde ze al tegen de Gelderlander dat ze rust wou en geen pijn meer wilde voelen. 

Afgelopen vrijdag postte ze een emotioneel afscheid op Instagram: "Na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is op." Ze schreef dat ze bewust was gestopt met eten en drinken en dat ze sterke pijnstilling kreeg toegediend. Afgelopen zondag vond ze haar rust. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een verdrietige laatste post. Ik heb lang getwijfeld of ik het hier zou gaan delen, maar heb besloten het toch te gaan doen. Misschien komt het onverwachts vanwege mijn posts over de opname, maar mijn plan lag er al langer dus het is niet impulsief. Ik kom maar meteen tot de kern: binnen max. 10 dagen ga ik overlijden. Na jaren strijden en vechten is het op. Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondragelijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt. Ik adem nog wel maar ik leef niet meer. Ik word goed verzorgd, ik krijg sterke pijnstilling en ben de hele dag met mijn gezin (ik lig in een ziekenhuisbed in de woonkamer). Ik ben bezig met afscheid nemen van de belangrijkste mensen in mijn leven. Ik kan niet meer bellen en ook amper meer appen. Als ik je niet zelf benader dan lukt het ook niet meer om afscheid te nemen, ik ben heel zwak dus beperk dit tot de allerbelangrijkste mensen. Ik vraag hierbij ook of je me niet wil volspammen met smeekbedes of dit tóch kan, dit kan ik niet meer aan. Het is goed zo. Ga me niet overtuigen dat dit niet goed is, dit is mijn besluit en het is definitief. Liefde is loslaten, in dit geval wel... ❤ Bedankt voor jullie steun altijd. Het is goed zo. Het wordt hier over een tijdje gepost als ik ben overleden, dus dat wordt vanzelf duidelijk. Liefs van Noa 😘

Een bericht gedeeld door Noa Pothoven (@noamaestro) op30 Mei 2019 om 12:42 (PDT)

YouTube-verbod na vernederen bedelaar

Twintigduizend euro schadevergoeding betalen, vijf jaar lang niets mogen op YouTube en een celstraf van 15 maanden. Dat is de straf voor de 19-jarige Spaanse YouTuber ReSet die in 2017 een 'grap' uithaalde met een bedelaar. Hij verving in een pak koekjes de cremevulling door tandpasta en gaf deze, tezamen met twintig euro, aan de bedelaar. 

Dat zijn slachtoffer over moest geven van de koekjes kon hem weinig schelen zo bleek uit zijn schampere commentaar bij de video: "Bekijk het van de positieve kant, zo worden zijn tanden weer schoon. Dat is vast niet meer gebeurd sinds hij arm geworden is." Toen de video tot veel ophef leidde, haalde ReSet het filmpje offline en bood zijn slachtoffer nog eens twintig euro aan. 

Zijn poging om de rechtszaak af te kopen met 300 euro mislukte. Een rechter oordeelde dat dat slechts een schijntje was, omdat ReSet 2.000 euro verdiend zou hebben met reclameinkomsten. Volgens de rechter heeft hij de bedelaar lichamelijk en psychisch laten lijden. Door hem zó te vernederen heeft hij de persoonlijke integriteit van de man geschonden. 

De kans dat ReSet daadwerkelijk de cel ingaat is overigens klein, omdat het om een eerste veroordeling gaat. 

NASCAR-coureur Busch wint op Tricky Triangle

Kyle Busch heeft de veertiende race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De coureur van Joe Gibbs Racing was de beste op de Tricky Triangle, de 'oval met drie bochten' van de Pocono Raceway.

Met de jonge William Byron voorop begon men eraan op de Tricky Triangle, voor Kyle Busch, Clint Bowyer, Erik Jones en Brad Keselowski. Na twintig weinig boeiende ronden werd de race even geneutraliseerd met de competition caution, wegens de gedurende het weekeinde veranderde omstandigheden.

Een foutje stuurde Austin Dillon spinnend richting de muur: hij probeerde een plek in te nemen die er eigenlijk niet was en veroorzaakte een caution. Kyle Larson pakte tijdens de pitstops de leiding en hield die ook vast gedurende de rest van de eerste stage, die hij voor Byron en Keselowski won.
Met Keselowski op kop ging het veld weer op weg, maar Martin Truex Jr opende de aanval en Kyle Busch ging ze alletwee voorbij. Matt DiBenedetto en later Matt Tifft en ook Corey Lajoie veroorzaakten elk een caution, maar dramatisch was het allemaal niet.

Dillon in de problemen (Bron: YouTube)

Kyle Busch domineerde de tweede stage, maar kwam naar binnen voor de nodige brandstof en verse banden, net als Clint Bowyer en Chase Elliott. Terwijl Truex met technische problemen de race moest staken ging de tweede stagewinst naar Kyle Larson, voor Joey Logano en Byron.

Bij de herstart had Kyle Busch gewoon de leiding weer in handen, alleen Kevin Harvick leek enigszins te kunnen volgen. Een kleine veertig ronden voor het einde kwam zo goed als iedereen binnen, net als de twee leiders: Harvick's team koos voor twee nieuwe banden, Busch voor vier, en dus pakte Harvick de leiding.

Die leiding was echter geen lang leven beschoren: tijdens de pitstop van Harvick rolde een band weg en dus moest hij wegens een uncontrolled tyre een drivethroughpenalty incasseren, einde kansen op de winst. Lang gebeurde er verder weinig, tot Ricky Stenhouse de muur besloot te raken en zo voor een caution zorgde.

De ruime leiding van Busch was zo verdwenen, maar bij de herstart reed hij wel weer voorop. Ook na de herstart was het allemaal niet zo spannend meer en met een ruime voorsprong pakte Busch alsnog de winst, voor Keselowski en Jones.

Busch legt wat rubber neer (Bron: YouTube)

NS draagt Kameel over aan spoorwegmuseum

Op dinsdag 4 juni maakt de Kameel zijn laatste rit in dienst van NS. Daarna draagt NS officieel de sleutels over aan het Spoorwegmuseum. Sinds 1954 reed De Kameel rond als directie- en inspectierijtuig. Het rijtuig is bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Aan de voor- en achterkant van de trein zit een machinistencabine op het dak. Reizigers kunnen onderin genieten van een uitzicht dat in de meeste treinen alleen is voorbehouden aan machinisten. De twee bulten op het dak zorgen voor de bijnaam ‘Kameel’. De Kameel komt op 4 juni om 16.18 uur in het Spoorwegmuseum aan waar hij feestelijk onthaald wordt.

De Kameel is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Zo kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Aan de voor- en achterkant, op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer met telefoon. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de dakkoepels (de bulten) heeft hij goed zicht op het spoor.

Gebouwd door treinenbouwer Allen
Op 31 mei 1954 werd het rijtuig afgeleverd door de Rotterdamse treinenbouwer Allen. De NS 20 - zoals de Kameel officieel heet - is technisch afgeleid van de Blauwe Engelen, de dieseltreinen die de stoomtreinen vervingen op de regionale lijnen. Het rijtuig beschikt niet over koppelingen, waardoor het niet met ander materieel te combineren is. Alleen met een koppelboom, die aan een oog voor op de kop bevestigd kan worden, kan het rijtuig aan een andere trein gekoppeld worden om te worden gesleept.

VIP-car
Het rijtuig was in de jaren 70 niet exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd aan gezelschappen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland en heeft hierdoor flink wat belangrijke gasten vervoerd. Van directies van andere bedrijven tot staatshoofden en vorsten. Ook de band Queen ging met de Kameel naar een concert. Sinds het begin van de jaren ‘70 is de Kameel te huur door externe partijen. Zo werd hij onder andere ingezet voor de 250e jubileumuitzending van het muziekprogramma AVRO’s Toppop.

Revisies
Na opknapbeurten in de jaren 70 en 80 kreeg de Kameel in 2004-2005 een grote revisie. Hierbij is het interieur, de technische installatie en het casco gereviseerd. Het rijtuig is in de oorspronkelijke blauwe kleur geschilderd. Na deze werkzaamheden is de Kameel ingezet rondom de opening van het Spoorwegmuseum. Na de opening is het rijtuig naar Tilburg gegaan voor de technische revisie en is nieuwe apparatuur voor de keuken ingebouwd. Medio 2008 werd de Kameel door NS weer gebruikt als directierijtuig. De trein was al zeer regelmatig te zien in het Spoorwegmuseum, maar wordt nu officieel aan het museum overgedragen.

NS draagt Kameel over aan spoorwegmuseum (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS draagt Kameel over aan spoorwegmuseum (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

CDU-politicus overleden onder verdachte omstandigheden

Walter Lübcke, regionaal bestuurder en CDU-politicus, is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij zou in zijn tuin zijn gevonden met een schotwond aan zijn hoofd volgens Duitse media. Een wapen zou niet zijn aangetroffen, wat er op kan wijzen dat er iemand anders bij zijn dood is betrokken. 

Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar zijn dood, maar onthoudt zich voorlopig van commentaar. Lübcke kwam in 2015 in het nieuws toen hij tijdens een discussieavond in Lohfelden beweerde dat Duitsland zijn christelijke waarden moest naleven en vluchtelingen moest opnemen, hoe moeilijk dat soms ook is. 

Laatste DLC Celeste bevat meer dan honderd levels

Celeste-ontwikkelaar Matt Thorson gaf eind vorig jaar nog aan dat ze aan "een paar vaarwel-levels werken". Nu brengt hij op Twitter naar buiten dat het laatste hoofdstuk van de populaire platformer toch iets groter uitvalt dan voorheen gedacht.

De gratis DLC bevat namelijk meer dan honderd levels en wordt daarmee het grootste hoofdstuk van de game. Een exacte releasedatum kan hij nog niet geven, alle interne deadlines worden niet gehaald omdat de DLC steeds weer groter geworden is. Fans van de platformer hebben in ieder geval een hoop om naar uit te kijken. Celeste is beschikbaar voor pc, Switch, Xbox One en PlayStation 4.

Cuphead naar Tesla

In een aflevering van de Ride the Lightning-podcast heeft Tesla-oprichter Elon Musk aangekondigd dat Cuphead speelbaar gaat worden in de elektrische auto’s van Tesla. Deze zomer komt de moeilijke game naar Tesla Model 3, Model S en Model X.

"Cuphead hebben we al werkend gekregen. Het is een coole game, ontzettend moeilijk. Sadistisch moeilijk," aldus Musk. Om Cuphead te spelen heb je een (usb-)controller nodig, de game werkt niet met het touchscreen. Bovendien start de game alleen op als de auto geparkeerd is, misschien wel zo veilig. Cuphead is niet de eerste game voor Tesla, zo zijn er al een aantal Atari-klassiekers als Asteroids en Lunar Lander speelbaar in de auto’s. Musk heeft eerder ook al aangegeven graag Mario Kart naar Tesla te brengen, maar Nintendo zag te veel bananen op de weg.

StudioMHDR, de ontwikkelaar van Cuphead, is erg enthousiast over de samenwerking. "Toen Tesla bij ons aanklopte om Cuphead naar zijn voertuigen te brengen, waren we direct enthousiast. Het is erg leuk om te horen dat meneer Musk een fan is van onze game." Overigens zal alleen de wereld Inkwell Isle One beschikbaar komen, in verband met de gelimiteerde opslagruimte.

Cuphead_header

Jongetje gewond door losgebroken hond

Zondagavond rond 18:30 uur heeft er op de Perzikkruidweg in Zaandam een incident plaatsgevonden waarbij een jongetje van 11 jaar uit Koog aan de Zaan gebeten is door een hond. Het jongetje raakte hierbij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Agenten kregen een melding van een bijt-incident. De hond was uit een woning gerend waarna hij richting een speelveld is gegaan waar spelende kinderen waren. Een getuige zag de hond tussen de kinderen rennen en heeft hierop de hond beet gepakt om hem tussen de kinderen weg te halen.

Op dit moment is de hond om zich heen gaan bijten. Hierbij is een jongetje van 11 jaar gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. De eigenaar van de hond heeft zich gemeld bij de politie. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de hond, of dit een eenmalig incident betreft.

FOK! Wat een weer: even omschakelen!

Goeiedag!  

Dat was mij het dagje wel weer. Na de eerste zomerse dag meteen de eerste tropische dag van het jaar. Ook in De Bilt is het gelukt met rond een uur of 5 30 graden. Opvallend waren ook de hoge maxima op de Wadden. Alleen Terschelling bleef met 26 graden iets achter, maar Den Helder en ook Vlieland zaten dicht tegen de 30 graden aan. 

Er komt een koufront over, en daarop zitten veel wolkenvelden. Daar kan een spatje regen uit vallen. Veel zal dat echter niet voorstellen. Pas later op de maandag kan het front wat activeren, en dan is er in het oosten en zuiden nog kans op een wat pittigere bui. Maar voor de hele situatie geldt dat het maar lokaal zal zijn. 

In de loop van van vandaag klaart het dan weer op. Het verschil in temperatuur is erg groot. Op Terschelling moeten ze het met 10 graden minder doen dan vandaag. In het binnenland is het verschil kleiner, want daar kan het nog 23 of 24 graden worden. Er staat maar een matige zuidwestenwind.

In de loop van de komende week zijn er een paar kansen op flinke buien, maar daar kom ik later op terug.

Tot morgen!  

Zonsopkomst voor en tijdens. (Foto: KlapMongeaul)
Hij is weer terug in ons midden en ik ben blij dat we zijn prachtige foto's weer mogen verwelkomen. In de polder van Eemnes vóór en tijdens zonsopkomst. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.