Persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen
Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen straks een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshovenvan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer.
De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Door digitalisering en globalisering komen er nieuwe banen bij, en andere verdwijnen juist. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen. Mensen die in een krimpberoep werken kunnen zich laten omscholen naar een nieuwe baan. Zij kunnen zo voorkomen dat ze op den duur ontslagen worden. Maar er zijn ook veel werkgevers die staan te springen om personeel met up-to-date vaardigheden, zoals in de ICT-sector. Bovendien kan leven lang ontwikkelen mensen in zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te bereken.
Nederland doet het internationaal gezien al goed op het gebied van leven lang ontwikkelen. Desondanks laat nog niet iedereen zich regelmatig bijscholen. Het kabinet wil dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor leven lang ontwikkelen. Daarom vervangt het kabinet de fiscale scholingsaftrek met het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van €1000 tot €2000 per persoon.
Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan.
Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”
De mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing zijn helaas vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden en werkenden in krimpberoepen, zoals verkoop- en administratief medewerkers. Zij lopen het hoogste risico om werkloos te worden of langdurig te blijven. Om deze mensen te bereiken, kijken ministers Koolmees en Van Engelshoven of zij een laagdrempelig, onafhankelijk adviesgesprek mogelijk kunnen maken. Een loopbaanadviseur kan mensen helpen om te bepalen welke opleiding nuttig is voor hun carrière. Het SCP adviseerde onlangs het kabinet om maatwerk te bieden bij leven lang ontwikkelen.
Iedereen komt in aanmerking voor het STAP-budget, waarbij wel wordt gekeken of iemand niet al recht heeft op studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs. Bovendien geldt dat als het totale budget al is uitgeput, nieuwe aanvragen die periode niet meer zullen worden toegekend.
Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. En de ministers werken aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.
Minister Van Engelshoven: “Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.”
Ook mooi dat dit "levenslange ontwikkelingsbudget" eens per eeuw beschikbaar is voor iedereen!
Wat vindt de STichting AlcoholPreventie eigenlijk van deze naam?
[ Bericht gewijzigd door RemcoDelft op maandag 3 juni 2019 @ 12:48 ]
OT: goede zaak natuurlijk. Het grootste struikelblok om jezelf verder te ontwikkelen is de bakken met geld die het kost, als je werkgever niet mee wilt werken en je zelf verder wilt. Er is het leven lang leren budget maar of je nu de rest van je leven met een schuld wilt zitten.....
Als je werkloos bent is het logisch dat je die stap niet maakt, een beetje (fatsoenlijke) mbo 3-4 en vervolgopleiding gaat vaak al richting de 10k. Daar ligt je prioriteit dan niet, die ligt bij werk zoeken en eten op de plank/de huur/hypotheek etcetera.
Natuurlijk zal het gros van dit budget opgaan aan linkse opleidingen, zoals vrijetijdsmanagement of persoonlijke ontwikkeling aan de hand van magnetische ballen etc. ipv. de mensen een echt beroep te leren.
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
Je leven wordt echt niet beheerd door de overheid als je jezelf aanmeld voor een stap budget.
Als je als Nederlander nu nog niet ziet wat het beleid in Nederland, en de EU is, dan heb ben je echt dom hoor. U mag als hardwerkende Nederlander gewoon werken, veel belasting betalen en doodvallen. De massale import kost heel veel geld. Omdat er steeds meer moet worden betaald voor al die import voorzieningen.....
Studiepot STAP vervangt aftrekpost
????????????????????????????????????????
?? Het kabinet heeft een nieuwe regeling
ingesteld die (niet-)werkenden in staat
stelt om zich verder te ontwikkelen.Zij
kunnen na 2020 aanspraak maken op 1000
tot 2000 euro voor bijvoorbeeld een
mbo-opleiding of een cursus.
De regeling heet het STAP-budget,wat
voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie
staat.Per jaar kunnen 100.000 à 200.000
mensen rekenen op een bijdrage,die de
huidige aftrekpost voor scholing
vervangt.Het budget is de uitwerking
van afspraken uit het regeerakkoord.
Als een aanvraag wordt goedgekeurd,
krijgt de opleidingsinstelling het
geld.Zo moet fraude worden voorkomen.
O ja. Een falend IT systeem a 1 miljard. Fraude door cursusaanbieders a 500 miljoen. Fraude door Oost Europeanen a 100 miljoen.
Ben benieuwd.
[ Bericht gewijzigd door harry64 op maandag 3 juni 2019 @ 20:15 ]
Minder werken? Meer vrijheid en blijheid? Vergeet het maar, werken en werken en blijven leren zodat je nog meer en langer kan blijven werken. De overheid heeft loonslaven, geld uber alles is het mantra van de verspilzieke overheid.
Naar mijn mening kan dat geld beter besteedt worden aan een aantrekkelijker vorm van studiefinanciering dan die er nu is.
Verder zijn er middels de werkgevers en uitkerende instanties voldoende mogelijkheden om financiering voor arbeidsmarktrelevante opleidingen aan te vragen.
Elk jaar 2000 daar kun je toch bijna leuk je HBO opleiding van betalen
Maar dat klinkt te mooi om waar te zijn dus zal wel niet
Het zotte is dat de hardwerkende Nederlander door het schrappen van de belastingaftrek veel minder aftrekposten krijgt. Bij die studieaftrek kon je namelijk ook materiaal t.b.v. je opleiding aftrekken. Uiteindelijk krijg je door het vervallen van de aftrek een andere inkomen/kosten drempel.
Een kruimeltje teruggeven houdt alleen de overheid bezig, en ondertussen worden er tientallen miljarden per jaar uitgegeven aan zaken die ons land slechter maken.
[ Bericht gewijzigd door harry64 op maandag 3 juni 2019 @ 20:16 ]
De overheid smeekt er bijna om
Van het Concert des Levens krijgt niemand een Program
Sokkel Lolleromfg\[/b\]
Nu krijg je dus:
- lenen voor studie
- lenen voor aankoop huis
- lenen voor auto
- lenen voor huis energiezuinig maken (als je al een lening kunt krijgen)
- lenen voor zorg (eigen bijdrage in termijnen)
- consumptieve kredieten
Ook de toeslagen zijn een vorm van lenen, want als achteraf blijkt dat je er geen recht op heb, moet het altijd terug.
Als je als overheid dus de belasting op arbeid, wonen, consumptie terugschroeft, haal je minder op, maar daar staat tegenover dat je minder aan subsidie hoeft te verstrekken. Die subsidie moet weer gecontroleerd en vertstrekt worden door ICT systemen en personeel. Dat kan dan weg en kost dan ook niets. De mensen die beschikbaar komen kan je weer inzetten bij de belastingdienst, die de controles van (grote) bedrijven aandachtig gaat controleren. Daar zitten de grote vissen!
Maar ok, we gaan het gewoon nog een keer proberen. Deze keer gaat het vast helemaal anders.
gekookte kikkers zijn we.. langzaam maar zeker, gradueel, gaat het de verkeerde kant op. Maar, zonder dat we t zien.. hej, de cijfers zijn goed?? economie gaat toch goed?? banen zijn erbij gekomen, enz enz
Je moet wel een enorme negatieveling zijn om niet mee te juichen en te klappen
"Staan ze allemaal op het tapijt? ja? komtie.." SWOOSHHHH
http://www.destaatsschuldmeter.nl/
https://commodity.com/debt-clock/
[ Bericht gewijzigd door Sander_K op maandag 3 juni 2019 @ 14:00 ]
De voorgenomen verhoging van de rente op studieleningen die vanaf volgend jaar voor nieuwe studenten zou gelden, gaat definitief niet door. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) zet een streep door deze afspraak uit het regeerakkoord, schrijft ze maandag in een Kamerbrief.
Zet daar het schrappen van aftrekpost tegenover en je weet al wie de grootste winnaar is!
Aub voorover bukken medelanders!
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
Als systeembeheerder gaf ik mensen ook altijd een standaard windows omgeving waarin ze los mochten gaan. Documenten en applicaties waren afhankelijk van hun netwerk inlog wel of niet beschikbaar. Een goede antivirus draaide altijd mee. Op een gegeven moment had ik niks meer te doen, gebruikers hadden zelf heel snel door dat ze die vrijheid hadden en er zuinig op moesten zijn. Problemen kwamen gewoon niet voor.. heerlijk dat zelfsoplossend vermogen van de mensen
[ Bericht gewijzigd door harry64 op maandag 3 juni 2019 @ 20:17 ]
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
Je noemde de mislukkingen op. Noem de successen eens?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken