Macron: Notre-Dame herbouwen

De beroemde Parijse kerk Notre-Dame staat in brand. De vlammen slaan uit het pand. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Ook is nog onbekend of er gewonden zijn gevallen.

De Notre-Dame is een van de beroemdste kerken van Parijs en staat op het Ilê de la Cité, een eiland in de Seine.

Update 06.00 uur
De Franse president Emmanuel Macron wil de deels verwoeste monumentale kathedraal herbouwen. Hij spreekt van een enorme tragedie waarbij het ergste zou zijn voorkomen. "We gaan hem met z'n allen herbouwen en dat hoort bij de Franse lotsbestemming. Het is ons project voor de komende jaren."

Update 01.00 uur
Ondanks de grote brand lijkt het interieur grotendeels intact te zijn gebleven. De dakconstructie bestaat uit twee lagen waarvan alleen de bovenste, houten, is afgebrand. Die rust nu op de onderste stenen laag. Daardoor is de schade aan het interieur zeer beperkt gebleven.

Volgens de politie zijn er bij de brand geen slachtoffers gevallen, het is nog niet duidelijk of er mogelijk wel mensen, die bezig waren met de restauratiewerkzaamheden, gewond zijn geraakt.

Livestream:

Update 20.45 uur
De iconische torenspits van de Notre-Dame is door de brand inmiddels ingestort en hulpdiensten zijn druk bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Update 19.30 uur
Volgens het Franse nieuwsmedium France 2 is de brand ontstaan door renovatiewerkzaamheden.