FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 april 2019

Barcelona boekt minimale zege op Old Trafford

Barcelona heeft woensdagavond goede zakengedaan in de Champions League. De eerste ontmoeting met Manchester United in de kwartfinales van het Europese miljardenbal eindigde in het voordeel van het team van Ernesto Valverde. Een vroeg eigen doelpunt van Luke Shaw gaf de doorslag op Old Trafford: 0-1. Manchester United, dat nu vier van de laatste vijf officiële wedstrijden heeft verloren, zal volgende week dinsdag in het Camp Nou per se moeten winnen om de halve finales te bereiken.

Barcelona domineerde in de eerste tien minuten, maar Manchester United stond in defensief opzicht goed opgesteld en gaf geen ruimte weg. Na twaalf minuten nam het team van Valverde desalniettemin de leiding. Na een voorzet van Lionel Messi vanaf links richting de tweede paal kopte Luis Suárez de bal diagonaal via het lichaam van Shaw binnen. De scheidsrechterlijke leiding dacht aan buitenspel, maar na inmenging van de VAR werd het doelpunt van de Catalanen toch goedgekeurd; 0-1.

Manchester United was aanvankelijk niet in staat om te reageren en hield de bal amper in bezit. Naarmate de eerste helft vorderde liet Barcelona echter achterin wat steken vallen en kwam het team van Ole Gunnar Solksjaer beter in de wedstrijd. Het team van Valverde werd echter amper op de proef gesteld. Manchester United kwam niet verder dan een mislukte inzet van de vrijstaande Diego Dalot en mocht zich gelukkig prijzen dat David de Gea enkele minuten eerder een inzet van Philippe Coutinho van dichtbij met goed voetenwerk pareerde.

In het eerste kwartier na rust domineerde Manchester United en kwam Barcelona amper in de buurt van het doelgebied van De Gea. Mede dankzij het sterke spel van Gerard Piqué waren de Engelsen wederom niet in staat om voor gevaar te zorgen en ontsnapte de thuisploeg na ruim een uur spelen zelfs aan de 0-2. Na een sublieme pass van Nelson Semedo werkte Suárez het leer in een keer in het zijnet. Valverde had genoeg gezien en haalde Coutinho en Arthur naar de kant, ten faveure van Arturo Vidal en Sergi Roberto.

Solskjaer opteerde in het restant van het duel voor de entree van Jesse Lingard, Anthony Martial en Andreas Pereira, maar ook het drietal kon niet voorkomen dat Manchester United voor het eerst sinds 1996/97 drie thuisnederlagen in één Champions League-seizoen leed. Piqué voorkwam in de slotfase dat Martial de gelijkmaker kon binnenwerken, terwijl De Gea goed oplette toen Messi een vrije trap via een lage inzet probeerde te verzilveren.

Ajax speelt gelijk tegen Juventus

Het eerste duel tussen Ajax en Juventus in de kwartfinales van de Champions League heeft geen winnaar opgeleverd. Ajax kwam in de eigen Johan Cruijff ArenA in de slotminuut van de eerste helft op achterstand door een doelpunt van Cristiano Ronaldo, maar David Neres bezorgde het team van trainer Erik ten Hag na rust alsnog een degelijke uitgangspositie: 1-1. Volgende week dinsdag wacht in Turijn de return; Nicolás Tagliafico zal dan ontbreken vanwege een schorsing.

De enige enigszins opvallende naam in de basiself van Ajax was die van Joël Veltman: hij was op de rechtsbackpositie de vervanger van de geschorste Noussair Mazraoui. Bij Juventus ontbraken Giorgio Chiellini en Emre Can vanwege blessures, maar was Ronaldo wel fit genoeg om te starten. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was na twee minuten voetballen voor de bezoekers uit Italië: Federico Bernardeschi vuurde van afstand over. Het antwoord van Ajax volgde vrij snel via Hakim Ziyech, die vanaf een meter of twintig verwoestend in het zijnet schoot. Na een klein kwartier deed Ziyech opnieuw van zich spreken, maar ditmaal belandde zijn afstandspoging in de handen van Wojciech Szczesny.

Ziyech maakte een bedrijvige indruk in de openingsfase en was in de achttiende minuut daadwerkelijk dicht bij een doelpunt: een geplaatste bal van de middenvelder werd fraai onder de lat weggedoken door Szczesny. Even later was ook Donny van de Beek dicht bij een treffer, maar hij schoot uit zeer kansrijke positie rakelings naast. Ajax had het overwicht, maar moest wel behoedzaam blijven voor de tegenaanvallen van Juventus. Bernardeschi leek rond het halfuur een zeer grote schietkans te gaan krijgen, maar dat werd uiteindelijk met een uiterste krachtsinspanning voorkomen door Frenkie de Jong. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Ronaldo bij de eerste paal naast. De Portugese vedette was acht minuten voor rust bijna goed voor een assist, maar nadat hij de bal in het strafschopgebied met het hoofd had teruggelegd, schoot Bernardeschi van dichtbij naast.

Juventus kwam zo steeds beter in de wedstrijd en wist Ajax in de slotminuut van de eerste helft uiteindelijk pijn te doen. Ronaldo stormde het strafschopgebied binnen door de as van het veld, waarna de vedette op maat werd bediend landgenoot João Cancelo en met het hoofd André Onana verschalkte: 0-1. De slotfase van de eerste helft verliep voor Ajax sowieso teleurstellend, want vlak voor de openingstreffer van Ronaldo had Tagliafico een cruciale gele kaart ontvangen, waardoor hij voor de return van volgende week in Turijn geschorst zal zijn. Ajax zocht de kleedkamer halverwege zodoende op met een kater, maar het antwoord van de Amsterdammers na rust mocht er wezen: Neres zorgde binnen 35 seconden voor de gelijkmaker.

De Braziliaanse buitenspeler kwam op ongeveer veertig meter van het doel in balbezit na gestuntel van Cancelo, waarna hij aan de wandel ging met het leder. Neres liep met de bal aan de voet het strafschopgebied binnen en liet Szczesny uiteindelijk kansloos met een fraaie uithaal in de verre hoek: 1-1. Ajax denderde daarna door. Tagliafico beproefde kort na de gelijkmaker zijn geluk van grote afstand, maar zijn knal scheerde uiteindelijk voorbij het doel van Szczesny. Luttele minuten later scoorde Neres opnieuw, maar zijn doelpunt werd ditmaal terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Ajax rook bloed, maar wist het overwicht niet uit te drukken in een voorsprong, mede doordat een kopbal van Veltman kracht miste.


Ajax-speler Frenkie de Jong in duel met Juventus-speler Mario Mandzukic (Pro Shots / Joep Leenen)

AFC Ajax

1 - 1

Juventus

 46' Neres    45' Ronaldo
 
 Gele kaart: Tagliafico, De Jong, Schöne, Ekkelenkamp, (AFC Ajax), Pjanic, (Juventus)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.390
Arbiter: Cerro (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Ekkelenkamp/75)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech
Tadic
Neres
  Szczesny
Cancelo
Rugani
Bonucci
Alex Sandro
Bentancur
Pjanic
Matuidi (Dybala/75)
Bernardeschi (Khedira/90 3)
Mandzukic (Costa/60)
Ronaldo

Ongedocumenteerden protesteren in hal Stopera voor slaapplek

Na de kerken-estafetten van de afgelopen dagen is er vanavond een groep van ongeveer vijftig ongedocumenteerden bij de Stopera in Amsterdam aangekomen omdat zij een slaapplek nodig hebben. Sinds de winteropvang de eerste van deze maand dicht ging staat de groep uitgeprocedeerden op straat. Als protest hebben zij zich daar vanavond verzameld, met de hoop op een oplossing.

Omdat de bedbadbroodopvang een wachtlijst heeft kan een grote groep ongedocumenteerden geen kant op. Een dak boven het hoofd is wat ze willen. "Er zitten hele kwetsbare mensen tussen zoals vrouwen en zieken, die op straat gezet zijn. Dit is een noodtoestand. De gemeente heeft zorgpicht en verantwoordelijkheid."

Stopera geen optie
Rutger Groot Wassink heeft de groep toegesproken. "Ik heb de groep verteld dat ze elk recht hebben om te demonstreren, maar niet in het gebouw van de Stopera. In de Stopera slapen valt niet onder de mogelijkheden en wij hebben op dit moment geen locatie om ze te laten slapen. Ik begrijp de situatie, maar kan op dit moment niet helpen", aldus Groot Wassink.

24-uursopvang
"Per 1 juli komt de 24-uursopvang, maar het is nog geen 1 juli en er moet nu een oplossing komen. Het idee van 'er mogen geen mensen op straat staan' moet nu uitgevoerd voeren", zegt Marjan Sax, die zich voor de groep inzet. Ze vindt het krankzinnig dat deze mensen in de kou staan en hoopt dat de wethouder een oplossing kan vinden.

Groot Wassink zegt momenteel druk bezig te zijn met het realiseren van de 24-uursopvang en zich daar op te moeten concentreren. Er is een kans dat sommigen van hen het recht krijgen om in deze opvang te verblijven. "Maar zelfs als de opvang gerealiseerd is, zullen er mensen buiten de boot vallen. Dat is vanuit menselijk opzicht pijnlijk, maar wel realistisch."

Tijdelijke oplossing
Een tussenoplossing zit er vooralsnog niet in. "Als een ongedocumenteerde recht heeft op opvang, komt hij of zij op een wachtlijst. Het duurt even. Het is niet zo dat ik binnen een paar dagen zestig man kan opvangen. Dat is een harde en vervelende boodschap, maar wel een eerlijke, want dat is de situatie op dit moment", vertelt de wethouder.

Er worden vanavond slaapzakken uitgedeeld om vannacht buiten te kunnen verblijven.

Gemeentelijke gebouwen
In de raad vroeg de ChristenUnie vanmiddag aan wethouder Touria Meliani (Vastgoed) of zij de deuren van een van de gemeentelijke gebouwen kon openen voor de groep daklozen. Zij antwoordde dat zij inderdaad veel sleutels heeft, "maar ik ga niet over alles. In ieder geval niet hierover." Wel gaf zij aan met wethouder Kukenheim en Groot Wassink in gesprek te willen.

Mazelenuitbraak zorgt voor noodtoestand in Brooklyn

Na de grootste mazelenuitbraak in New York sinds 1991 die momenteel in Brooklyn heerst, heeft burgemeester Bill de Blasio zich genoodzaakt gezien de noodtoestand uit te roepen.

De mazelen heerst in meerdere wijken, maar concentreert zich in de wijk Williamsburg. De meeste van de 285 gevallen betreffen orthodox-joodse kinderen. In het totaal zijn er nu, verspreid over 19 staten van de Verenigde Staten, 465 gevallen bekend.

De burgemeester heeft ook aangekondigd dat ongevaccineerde mensen een boete van 1000 dollar zullen krijgen als ze zich niet laten inenten. "Dit is het epicentrum van een mazelenuitbraak die heel zorgwekkend is en die onmiddellijk moet worden aangepakt", zei De Blasio.

Verder nam de burgemeester, gesteund door medewerkers van de gezondheidsdienst, stelling tegen de 'desinformatie' zoals die volgens hem wordt verspreid door de tegenstanders van vaccinatie.

Pro League: Hockeysters halen in vierde kwart uit tegen China

In de eerste Pro League-wedstrijd van de Oranje Dames op Nederlandse bodem heeft de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 6-0 gewonnen van China. In het derde en het vierde kwart liep Nederland dankzij vijf goals weg bij de tegenstander. In een uitverkocht stadion genoten 3700 toeschouwers van de eerste interland op Kampong sinds 1976.

In de 52ste minuut gingen de handen van het publiek op elkaar voor Alexandra Heerbaart, keepster van Kampong, die Anne Veenendaal bij een stand van 4-0 afloste en haar debuut voor Oranje maakte. Het was een prachtig moment voor het Utrechtse publiek, dat vooral de tweede helft met volle teugen genoot en Oranje na de wissel van Heerbaart nog twee keer zag scoren, onder meer via Marijn Veen, oud-speelster van Kampong.

Oranje heeft voor de supporters nog steeds iets magisch
Ondanks de kritiek die er in Nederland is op de Pro League, was deze wedstrijd snel uitverkocht. De volgende wedstrijd van de Oranje Dames, zondag in Rotterdam tegen de Verenigde Staten, is dat ook al. In een tijd waarin Oranje na het afscheid van de sterren Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As geen echte blikvangers meer heeft, maar het team vooral om het collectief draait, blijft Oranje voor de supporters iets magisch hebben.

Dinsdag zei Annan na de training van Oranje: "Dit is een teken van hoe de dames in Nederland worden gewaardeerd. Voor veel vrienden van mij is het alleen jammer. Ze kunnen niet meer aan kaarten komen." International Malou Pheninckx zei: "Op het EK van 2017 na hebben we bijna al onze wedstrijden in het buitenland gespeeld. Dit is het moment om te komen kijken."

Dat het voor het grote publiek niet altijd even duidelijk is wie er speelt, nemen de toeschouwers voor lief. Omdat de competitie zijn climax nadert, is afgesproken dat sommige speelsters rust krijgen en deze week niet beide interlands zullen spelen. Het publiek in Utrecht moest het dus doen zonder bijvoorbeeld Margot van Geffen, Marloes Keetels, Josine Koning en Maria Verschoor, die mede door haar opvallende looks misschien wel de populairste speelster van Oranje is. Het bood andere speelsters woensdagavond de kans om zich te bewijzen.

In eerste instantie waren wel alle vier de speelsters van Kampong voor deze wedstrijd geselecteerd. Maar verdediger Renée van Laarhoven had te veel last van de hersenschudding die ze twee weken geleden opliep en werd vervangen door Oranje-Rood-speelster Lisa Post. Margot Zuidhof, Malou Pheninckx en Alexandra Heerbaart waren wel van de partij.

Openingsgoal van Caia van Maasakker
Het publiek zag Oranje snel uit de startblokken komen en via middenvelder Laura Nunnink de bal in de eerste minuut meteen op de paal schieten. Halverwege het eerste kwart verdiende Nederland een strafcorner. Koeltjes sleepte Caia van Maasakker raak, haar vijftigste doelpunt in Oranje. Het was een droomstart voor Oranje, dat luid werd toegejuicht door het publiek.

Maar daarna haperde de machine enigszins. Nederland was weliswaar de betere ploeg, maar sprong slordig met de kansen om. Ginella Zerbo (tip) en Lidewij Welten (schot) stuitten op de Chinese keepster Ye Jiao, die een goede wedstrijd speelde. Aanvaller Kyra Fortuin kreeg voor rust twee grote kansen, waarvan ze er één voor het intikken had na een schitterende aanval via Frédérique Matla en Margot Zuidhof. Beide keren schoot ze naast. Daardoor was China na de eerste twee kwarten nog in leven.

Van Maasakkers tweede en derde goal
Aan het begin van het derde kwart liet China van zich horen. Aanvaller Zhong Jiaqi weg bij verdediger Caia van Maasakker en schoot op doel. Keepster Anne Veenendaal redde knap, maar het was een teken voor Oranje dat de overwinning nog niet binnen was. In de 48ste nam Nederland afstand van China toen Van Maasakker haar tweede strafcorner binnensleepte.

Toen Frédérique Matla aan het begin van het derde kwart snoeihard de 3-0 binnenschoot, was de wedstrijd beslist. Xan de Waard maakte er met een behendige actie nog 4-0 van. Nadat Marijn Veen de 5-0 had gemaakt, sleepte Caia van Maasakker uit een strafcorner de 6-0 binnen. Het was haar derde goal van de avond. Door de overwinning lost Nederland aartsrivaal Argentinië weer af als koploper van de Pro League.

Caia van Maasakker scoorde drie keer. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Caia van Maasakker scoorde drie keer. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)

Nederland – China 6-0 (1-0)
8. Caia van Maasakker 1-0 (sc)
38. Caia van Maasakker 2-0 (sc)
47. Frédérique Matla 3-0
51. Xan de Waard 4-0
53. Marijn Veen 5-0
54. Caia van Maasakker 6-0 (sc)

Van Barneveld krijgt uitnodiging voor één World Series-event; Van Gerwen de wereld over

De PDC heeft de eerste uitnodigingen voor de World Series of Darts 2019 verstuurd. Raymond van Barneveld heeft één invitatie gekregen, terwijl Nathan Aspinall zijn debuut maakt op het internationale circuit. De World Series zijn een serie invitatietoernooien over de hele wereld om zo het darten te promoten.

Van Barneveld mag aan de German Darts Masters meedoen. Dit World Series-toernooi wordt op 12 en 13 juli in Keulen gespeeld. Een week eerder zijn enkele PDC-toppers te zien in Las Vegas tijdens de US Darts Masters. UK Open-kampioen Aspinall heeft voor dit evenement een uitnodiging gekregen. 

Michael van Gerwen, Rob Cross, Daryl Gurney, Gary Anderson en Peter Wright hebben voor alle World Series-toernooien een uitnodiging gekregen. Gerwyn Price en Michael Smith zijn toegevoegd aan het deelnemersveld voor de US Darts Masters, terwijl James Wade en Mensur Suljovic vooralsnog alleen het World Series-toernooi in Duitsland hoeven te spelen.

In augustus gaan de World Series naar het zuidelijk halfrond. Er zijn twee toernooien in Australië en één in Nieuw-Zeeland. Simon Whitlock, Kyle Anderson en Corey Cadby hebben net als de vijf vaste namen hiervoor een invitatie ontvangen. Cody Harris is al zeker van deelname aan de NZ Darts Masters in Nieuw-Zeeland. Het deelnemersveld voor deze drie World Series-toernooien wordt in de komende maanden verder opgevuld. 

De beste acht darters van de World Series krijgen een uitnodiging voor de World Series of Darts Finals. Dit toernooi zal in het eerste weekend van november worden gespeeld in de AFAS Live te Amsterdam. 

AIVD vertrouwt Oostenrijk niet meer, Kamer bezorgd

Volgens Oostenrijkse media wisselen de Nederlandse AIVD en het Britse MI5 niet of nog amper gegevens uit met de Oostenrijkse binnenlandse veiligheidsdienst BVTO. Aanleiding is het contact dat regeringspartij FPÖ met Moskou onderhoudt, aldus de NOS. In de Tweede Kamer leidt het nieuws tot bezorgdheid.

De AIVD zou bang zijn dat informatie over de werkwijze in handen komt van de Russen. De Nederlandse inlichtingendienst wil niet ingaan op de berichtgeving, maar een Oostenrijks parlementslid bevestigt soortgelijke zorgen van de Britten tegenover persbureau Reuters.

Vermoedens dat het niet soepel gaat zijn er al sinds 2016, toen de FPÖ een officieel vriendschapsverband tekende met de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin.

Sinds vorig jaar zit de partij in de Oostenrijkse regering. De FPÖ levert de ministers van Defensie en van Binnenlandse Zaken. Die hebben samen de verantwoordelijkheid voor het inlichtingen- en veiligheidsapparaat.

Update 20.12 uur
Partijen in de Tweede Kamer, met name D66, GroenLinks en de PvdA, willen opheldering. Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken wil echter niet veel kwijt. "Onze AIVD werkt samen met heel veel landen en maakt steeds een afweging van geval tot geval over de manier waarop die samenwerking plaatsvindt", aldus de bewindsman tegen de NOS.

Kamerlid Kees Verhoeven van regeringspartij D66 vreest de opmaat naar een patroon: "We zien in Europa de opkomst van populistische en eurosceptische partijen en soms hebben die banden met Rusland. Dat zie je ook in Italië en Frankrijk. Welke betrouwbare informatie kunnen we in de toekomst nog krijgen van EU-partners? Als we bepaalde inlichtingen niet meer krijgen en wij willen de onze ook niet meer delen, dan krijg je een gat in je informatievoorziening."

Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA uiten zich in vergelijkbare bewoordingen. Het is onduidelijk of de parlementsleden antwoorden zullen krijgen van de minister. De Duitse inlichtingendienst heeft ondertussen bevestigd dat het delen van bepaalde informatie met Oostenrijk "niet verantwoord" wordt geacht.

Beelden: Vuurwerk, waterkanon en politiepaarden op Arenaboulevard

De politie heeft vanavond ingegrepen op de Arenaboulevard. Daarbij zijn verschillende aanhoudingen verricht.

Er werden politiepaarden ingezet en er werd met een waterkanon gespoten. De politie kwam in actie nadat er door supporters met vuurwerk werd gegooid. Zij deden dat nadat de politie omriep dat er geen zogeheten entrada mocht worden gehouden, een sfeeractie die vaak voor belangrijke wedstrijden wordt gehouden.

Volgens de politie werd het waterkanon alleen ingezet om het vuurwerk te doven, maar ook veel supporters werden er nat door gespoten Daarnaast kwamen de politiepaarden in actie, volgens een woordvoerder om een overzichtelijke en veilige situatie voor alle supporters te creëren.

Eerder op de middag werden al tientallen Italianen met wapens aangehouden. De situatie ronde de Arena is op dit moment nog steeds onrustig.

In Brazilië gezochte crimineel met vuurwapen opgepakt op A10

Afgelopen nacht controleerden medewerkers van de dienst Infrastructuur een voertuig op basis van de wegenverkeerswet. Na controle bleek de bestuurder gesignaleerd te staan voor uitlevering aan Brazilië en troffen de agenten een vuurwapen aan.

Het voertuig dat op de A10 reed viel op door het rijgedrag en na controle in het systeem bleek het voertuig niet verzekerd. Hierop gaven de agenten een stopteken en werd het voertuig op de Zuiderzeeweg in Amsterdam aan de kant gezet.

Uitlevering
Direct na stilstand kwam de 58-jarige bijrijder de auto uit en hing een nogal onsamenhangend verhaal op. Dit belette de agenten niet om zijn identiteit in het systeem te checken. Na controle van zijn rijbewijs bleek dat hij gesignaleerd stond voor uitlevering aan Brazilië voor de smokkel(of het behulpzaam zijn daaraan) van cocaïne.

Bundel geld
Vervolgens werd de 32-jarige bestuurder aan controle onderworpen. Die had moeite zijn rijbewijs te vinden tussen de grote bundel geld die hij in zijn jaszak had. Tussen de briefjes van vijftig en twintig euro trof hij uiteindelijk zijn legitimatiebewijs aan. De bestuurder bleek na controle veelvuldig in de politiesystemen voor te komen.

Vuurwapen
Intussen was een extra eenheid ter plaatse gekomen en werd het voertuig gecontroleerd. In de kofferbak stond een boodschappentas met op het eerste gezicht enkel schoonmaakmiddelen. Een blik in de tas was echter voldoende om te constateren dat daar ook een vuurwapen tussen zat. Hiervan bleek later dat de patroonhouder gevuld was.

Het voertuig, het vuurwapen met munitie, de 2500,- euro en een mobiele telefoon zijn in beslaggenomen. De beide mannen, woonachtig in Purmerend, zijn aangehouden.

MLB: Red Sox verliezen ook eerste thuiswedstrijd

De honkballers van de Boston Red Sox zijn dramatisch begonnen aan het nieuwe seizoen. Na elf uitwedstrijden stond de ploeg nog maar op drie zeges en ook de eerste thuiswedstrijd leverde geen winst op.

De Toronto Blue Jays bezochten de regerend kampioenen op Fenway Park, waar de Red Sox nog aardig begonnen: 2-0 na twee runs. Vooral in de derde en vierde inning sloegen de Blue Jays toe met in totaal vijf runs, waarna Boston tot 4-5 terug kon komen.

Het was echter niet genoeg en ook een binnengeslagen run door Xander Bogaerts mocht niet maar baten: 5-7 voor Toronto.

Uitslagen MLB dinsdag
Detroit Tigers - Cleveland Indians 2-8
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 5-7
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 5-10
Cincinnati Reds - Miami Marlins 14-0
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 2-13
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 6-10 (1 extra inning)
New York Mets - Minnesota Twins 8-14
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 4-0
Houston Astros - New York Yankees 6-3
Kansas City Royals - Seattle Mariners 3-6
Colorado Rockies - Atlanta Braves 1-7
Arizona Diamondbacks - Texas Rangers 5-4
San Francisco Giants - San Diego Padres 7-2
Los Angeles Angels - Milwaukee Brewers 11-8

Red Sox - Blue Jays (Bron: YouTube)

NBA: Pistons nog altijd niet in play-offs

De basketballers van de Detroit Pistons staan nog altijd niet in de play-offs van de NBA. De ploeg won dinsdagavond weliswaar thuis van de Memphis Grizzlies, de enige overgebleven concurrenten wonnen ook.

De Grizzlies gingen vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding, maar toen de punten verdeeld worden bleken de Pistons toch de besten. Met een vierde kwart waarin ze Memphis met 36-14 klopten kwam de thuisploeg tot een 100-93 zege, onder meer dankzij 20 punten en 17 rebounds van Andre Drummond.

De Charlotte Hornets zijn na het wegvallen van de Miami Heat de enige overgebleven concurrenten van de Pistons. De ploeg won op bezoek bij de Cleveland Cavaliers na een dominante tweede helft met 97-124, onder meer door 23 punten van Kemba Walker.

De Pistons kunnen zich woensdag definitief de play-offs in spelen, maar dan moet op bezoek bij de New York Knicks wel worden gewonnen. De Hornets krijgen thuis bezoek van de Orlando Magic.

Uitslagen NBA dinsdag
Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 97-124
Detroit Pistons - Memphis Grizzlies 100-93
Washington Wizards - Boston Celtics 110-116
Miami Heat - Philadelphia 76ers 122-99
Chicago Bulls - New York Knicks 86-96
Minnesota Timberwolves - Toronto Raptors 100-120
New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 103-112
Dallas Mavericks - Phoenix Suns 120-109
Utah Jazz - Denver Nuggets 118-108
Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 112-111
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 101-104

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Politie Amsterdam waarschuwt Ajax-fans: 'Steek geen vuurwerk af!'

Voetbalfans die vanavond naar de Johan Cruijff Arena in Amsterdam komen voor de wedstrijd Ajax-Juventus kunnen maar beter geen vuurwerk meenemen. Ook fakkels en gezichtsbedekkende kleding zijn zowel binnen als buiten het stadion streng verboden, laat de politie op Twitter weten.

Voor de wedstrijd om 19 uur verzamelen de fans zich bij het stadion voor een Entrada. De politie wil dit rustig laten verlopen en daarom moeten supporters hun vuurwerk en fakkels thuislaten. De politie wil dat het veilig is voor iedereen en benadrukt dat er bij de Arena ook concertbezoekers (UB40 speelt in Ziggo Dome) en winkelende mensen rondlopen. 'Het afsteken van vuurwerk heeft eerder geleid tot gevaarlijke situaties', aldus de politie.

Agenten hebben de opdracht om supporters die vuurwerk bij zich hebben of afsteken of op zich op een andere manier misdragen aan te houden. Die fans lopen het risico de wedstrijd te missen, waarschuwt de politie. Daarnaast riskeren ze een langdurig stadionverbond. 

PDC Players Championship: stand na 10 van 30 toernooien

Het dartseizoen is al weer even op stoom. Tijd om de stand op te maken na tien van de dertig gespeelde Players Championships. 

De nummer één op deze ranking is Gerwyn Price. Hij won twee van de tien toernooien en sprokkelde zo 28.500 pond bij elkaar. Zijn eerste achtervolger Dave Chisnall, ook goed voor twee zeges, staat vijfhonderd pond achter op Price. De nummer drie is Jonny Clayton op 23.750 pond. Michael van Gerwen heeft hetzelfde bedrag, maar op countback staat hij vierde. Hij kwam afgelopen weekend niet in actie. 

Jermaine Wattimena staat na tien van de dertig toernooien op een keurige negende plaats. Vincent van der Voort (19), Danny Noppert (24) en Raymond van Barneveld (28) staan momenteel in de top 32. Jeffrey de Zwaan (38), Ron Meulenkamp (42), Jan Dekker (46) en Mario Robbe (50) behoren tot de top 64. De top 64 zal na dertig toernooien in actie komen op de Players Championship Finals. 

Bekende namen als Jelle Klaasen, Jamie Lewis, Benito van de Pas, Luke Humphries, Devon Petersen, Justin Pipe, Simon Whitlock, Darren Webster, Alan Norris, Gary Anderson en Corey Cadby staan momenteel nog buiten de kwalificatieplekken. Voor Anderson geldt dat hij kampt met een tenniselleboog en Cadby heeft pas recent zijn visum voor Groot-Brittannië op orde gekregen. 

Komend weekend staan Players Championships 11 en 12 op het programma. 128 darters verschijnen aan de oche, waar er 10.000 pond klaar ligt voor de dagwinnaar. 

Darter Anderson kampt met tenniselleboog: "Wellicht injecties, maar dat wil ik liever niet"

Gary Anderson zal wellicht opnieuw enige tijd niet in actie komen. De 48-jarige Schot kampt net nadat hij is teruggekeerd van een slepende rugblessure met een tenniselleboog. 

"Ik wil graag weer meedraaien in het circuit, maar met deze blessure gaat dat lastig worden. Hopelijk is het volgende maand opgelost en kunnen we er weer tegenaan", zegt Anderson tegen Live Darts. "Wellicht heb ik injecties in mijn elleboog nodig en dat heb ik liever niet. Ik probeer er liever zelf vanaf te komen. Maar als het moet, dan is het niet anders."

Anderson kent vooralsnog een uiterst teleurstellend jaar. Hij moest zich door zijn rugblessure afmelden voor The Masters en de Premier League en speelde na zijn rentree in maart bij de UK Open alleen een enkele demo en nog twee Players Championships.  "Ik kon mijn geluk niet op met de manier waarop ik speelde op de UK Open, maar ik was vermoeid de volgende dag. Ik had tot op dat moment niet veel gegooid", aldus The Flying Scotsman, die op de UK Open wel gelijk verloor van Steve Beaton.

”De afgelopen twaalf maanden was er weinig te genieten. Ik had veel pijn en daardoor raakte ik slecht gehumeurd. Ik lach graag, maar dat zat er de afgelopen tijd niet echt in", vertelt hij. "Ondertussen irriteren mensen zich aan me omdat ze denken dat ik me aanstel. Zo ben ik absoluut niet. Als ik kan blijven lachen met de jongens, dan komt het wel weer goed, maar zo niet, dan wordt het tijd om eens goed na te denken."

Anderson staat nog op het deelnemersveld van Players Championships 11 en 12, het is echter de vraag of hij die zal spelen. Anderson hoopt in ieder geval fit te zijn voor de World Matchplay. De drievoudig wereldkampioen verdedigt in juli zijn titel verdedigd. 

Interview met Gary Anderson. (Bron: YouTube/LiveDarts TV)

Van der Poel verliest leiderstrui aan Coquard in Circuit Cycliste Sarthe

Bryan Coquard heeft overtuigend de tweede etappe van de Circuit Cycliste Sarthe gewonnen. Door de zege neemt de Fransman van Vital Concept de leiderstrui over van Mathieu van der Poel.

Vanuit de start reden vier renners weg. De ploeg van Van der Poel hield alles onder controle en in de lokale rondes werden de laatste vluchters van de dag teruggepakt door het peloton. In de massasprint die zou volgen was Coquard duidelijk de snelste van het peloton. Van der Poel kwam in de tweede etappe niet verder dan een veertiende plaats in de Franse rittenkoers en werd daarmee ook niet de beste Nederlander. Die eer ging naar Bram Welten, die als zesde over de meet kwam.

In het klassement heeft Coquard nu een voorsprong van vier seconden in het klassement. Het Circuit Cycliste Sarthe duurt nog tot en met vrijdag.

Schachmann wint derde rit Baskenland, zware valpartij voor Alaphilippe en Kwiatkowski

Maximilian Schachmann heeft de derde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe was in een sprintje bergop duidelijk te sterkste. Julian Alaphilippe, de ritwinnaar van dinsdag, was er niet meer bij in het eerste peloton. De Fransman kwam op zes kilometer hard ten val, net zoals Michal Kwiatkowski. Schachmann verstevigde door zijn ritzege zijn leiderspositie.

In het begin van de etappe kozen acht renners voor de aanval. De kopgroep kreeg nooit veel ruimte van het peloton en werden ruim voor de meet teruggepakt door het peloton waar de ploegen van Kwiatkowski en Alaphilippe het meeste werk deden in de achtervolging.

Toch konden Kwiatkowski en Alaphilippe niet meestrijden voor de dagzege. Op zes kilometer van de streep was er een zware valpartij waarbij deze twee renners de grootste slachtoffers waren.

Door de grote valpartij bleef er maar een klein peloton over en die mochten gaan sprinten voor de dagzege in het Baskenland. Daarin was Schachmann in een sprintje bergop duidelijk de sterkste. Hij won met verschillende fietslengtes voorsprong op de Italianen Diego Ulissi en Enrico Battaglin.

Bauke Mollema werd met de achtste plaats de beste Nederlander. In het klassement speelt de Nederlander geen rol. Hij verloor in de rit van dinsdag meer dan dertien minuten.

Moeder Howick en Lili terug naar Nederland

De moeder van de Armeense asielkinderen Howick en Lili heeft toestemming gekregen om terug te keren naar Nederland. Dat heeft Howick aan het NOS Jeugdjournaal laten weten. Het is nog onduidelijk wanneer ze precies terugkomt.

De kinderen werden als peuters door hun moeder meegenomen. De bezwaarprocedure tegen het afgewezen asiel duurde vervolgens zo lang dat ze in Nederland opgroeiden en inmiddels tieners zijn. In het najaar van 2017 werd de moeder zonder kinderen het land uitgezet.

Een jaar later zouden de kinderen zelf worden uitgezet maar ze verdwenen op het laatste moment. Omwille van hun veiligheid maakte staatssecretaris Mark Harbers (VVD) toen gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid waardoor de broer en zus alsnog in Nederland mochten blijven. Op grond van gezinshereniging kan nu ook de moeder terugkeren.

De zaak maakte niet alleen een discussie los over het versnellen van asielprocedures, maar ook over het instrument van de discretionaire bevoegdheid die de staatssecretaris van Justitie heeft om naar eigen inzicht uitzonderingen te maken.

Eerder maakte de VVD al duidelijk van die bevoegdheid af te willen. Het instrument zelf zou evenwel niet verdwijnen vanwege de verankering in het bestuursrecht. In de kinderpardon-deal van januari werd afgesproken dat deze uit de politiek wordt gehaald en ondergebracht bij een beambte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Lucifer keert terug op 8 mei

Het had weinig gescheeld of Lucifer was in het niets verdwenen. De serie werd door de Amerikaanse omroep FOX vorig jaar mei geannuleerd na drie seizoenen. Netflix pikte de serie een maand later echter op en vandaag werd bekend dat seizoen 4 op 8 mei te zien is.

Lucifer vertelt over Lucifer Morningstar, Heer van de Hel, Gevallen Engel en feitelijk de Duivel. Maar hij is zo'n slechte gast nog niet, zo blijkt uit de eerste drie seizoenen van de serie. Hij leeft op Aarde, om precies te zijn in Los Angeles, en is daar uitbater van een nachtclub. Overdag helpt hij de politie met het oplossen van moorden. Want ja, waarom ook niet.

De serie is gebaseerd op de versie van Lucifer zoals hij verscheen in de Sandman-comics van Neil Gaiman en de spin-off serie Lucifer van Mike Carey. Zoals in de comics is Lucifer de Hel zat en zoekt hij een beter leven op Aarde. Bij de politie werkt hij samen met rechercheur Chloe Decker, die lijkt een band met hem te hebben.

In aanloop naar het vierde seizoen op 8 mei kun je de eerste drie seizoenen op Netflix kijken. Mocht de serie nieuw voor je zijn, dan kun je ook nog lezen wat FOK! schreef voorafgaand aan het eerste seizoen in 2016, toen wij de cast en producers spraken over de toen nog nieuwe serie.

Het vierde seizoen van Lucifer telt 10 afleveringen.

Jakobsen volgt zichzelf op in de Scheldeprijs

Fabio Jakobsen heeft net zoals vorig jaar de Scheldprijs gewonnen. De 22-jarige Nederlandse sprinter van Deceuninck-Quick Step was in Schoten de snelste in de massasprint. Max Walscheid kwam op gepaste afstand als tweede over de meet, voor Chris Lawless.

Vanaf de start in Terneuzen werd er in waaiers gereden, maar steeds kwamen de groepen weer samen. Op zeventig kilometer van de streep werd duidelijk dat de wedstrijd in een massasprint zou eindigen. Dat zou ook gebeuren ondanks de vele valpartij op Belgisch grondgebied.

Er zou uiteindelijk gesprint worden voor de overwinning en daarin was Jakobsen, net zoals vorig jaar, duidelijk te snel voor de concurrentie. Walscheid kwam wel als tweede over de finish, maar hij was nooit een bedreiging voor de snelle Nederlander. Lawless maakte het podium vol in Schoten.

Cokevondst van bijna 5 ton straatwaarde in taxi

De politie heeft afgelopen maandag een behoorlijke drugsvondst in de achterbak van een taxi gedaan. Zij kregen een man in het zicht die verdachte handelingen verrichtte op een parkeerplaats aan de Logger in Amstelveen.

Even later stapte de man als klant in een taxi. De politie startte een achtervolging en hield de taxi staande op de Rijkswaterweg A2. 

Wanneer de agenten de auto controleren vinden ze 15 kilo aan cocaïne in de kofferbak. Volgens Jellinek heeft deze vondst een straatwaarde van bijna 5 ton euro. 

Beide inzittenden zijn aangehouden, maar de taxichauffeur is inmiddels weer op vrije voeten. De 37-jarige man, de klant van de taxi, zit nog vast en moet morgen voorkomen.

Heerenveen grijpt in en zet Olde Riekerink op non-actief

De clubleiding van sc Heerenveen heeft besloten om trainer Jan Olde Riekerink per direct op non actief te zetten. Olde Riekerink was sinds afgelopen zomer hoofdtrainer van sc Heerenveen. De club staat momenteel op de tiende plaats in de Eredivisie. De huidige technische staf neemt de taken van Olde Riekerink tot aan het einde van het seizoen over. Johnny Jansen zal daarbij als hoofdtrainer fungeren.

Heerenveen stelde dit seizoen teleur onder Olde Riekerink. De Friese club wisselde na de winterstop overwinningen tegen bijvoorbeeld ADO Den Haag (2-3) en Willem II (4-2) af met verrassende nederlagen tegen De Graafschap (0-3) en FC Emmen (2-0). Heerenveen heeft er geen vertrouwen in dat Olde Riekerink met de club de weg omhoog kan vinden en heeft daarom besloten in te grijpen.

De club bivakkeert momenteel op de tiende plek in de Eredivisie met 36 punten uit 29 wedstrijden. De play-offs voor Europees voetbal lijken ver weg voor de Friezen, aangezien Vitesse, de nummer zeven van de ranglijst, 43 punten heeft verzameld. Ook in de TOTO KNVB Beker wist Heerenveen niet ver te komen, daar Ajax in januari met 3-1 te sterk bleek.

Olde Riekerink was afgelopen zomer de opvolger van Jurgen Streppel en tekende een contract tot medio 2020. Onder Streppel eindigde Heerenveen als negende en als achtste in de seizoenen 2016/17 en 2017/18. Olde Riekerink was eerder actief bij Galatasaray, verschillende jeugdploegen van China, Ajax, FC Porto, FC Emmen en AA Gent.

Monster Hunter, Prey en meer naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft vandaag zes nieuwe titels aangekondigd voor Xbox Game Pass voor de maand april. Met Monster Hunter: World en Prey zitten er enkele toppers tussen.

Vanaf morgen, 11 april, kunnen leden al aan de slag met één van de toppers: sci-fi FPS Prey (2017) komt dan naar de service samen met The Golf Club 2. Op 18 april volgen Monster Hunter: World en alle afleveringen van Telltale's The Walking Dead: A New Frontier. Op 24 en 25 april volgen respectievelijk Life is Strange: Episode 2 en de Xbox One-remaster van Resident Evil 5.

De zes nieuwe games komen als vervanging van de zes games die de service aan het einde van deze maand zullen verlaten. Leden kunnen Homefront: The Revolution, OlliOlli2: XL Edition, Outlast, Sheltered, Unmechanical: Extended en Sonic & Knuckles (BC) tot het einde van deze maand spelen.

Bekijk hier de volledige verzameling aan games in Xbox Game Pass, die inmiddels meer dan 220 games bevat.

Stage Builder naar Super Smash Bros. Ultimate

Deze maand wordt Super Smash Bros. Ultimate gebracht naar versie 3.0. Deze versie werd voor het eerst geteased tijdens de vorige Nintendo Direct. Deze update brengt onder andere Joker als eerste DLC-personage, maar daarbuiten is het nog een raadsel.

Tot nu dan. In een nieuwe reclame voor Super Smash Bros. Ultimate is aan het begin heel kort één van de menu's van de game te zien. Oplettende gamers hebben opgemerkt dat hier een nieuw icoontje is te zien. Wie goed kijkt ziet 'Stage Builder' staan. Eerder werd deze modus, samen met Homerun Contest, al gedatamined.

Het betreft een video van Nintendo zelf, dus er is geen twijfel dat dit binnenkort wordt toegevoegd. Een datum voor de 3.0 update is nog niet vrijgegeven.

Eerste foto zwart gat ooit gepubliceerd

Woensdag is een historische dag in de geschiedenis van de sterrenkunde: wetenschappers hebben met behulp van de zogenaamde Event Horizon Telescope de eerste foto ooit gemaakt van een zwart gat.

Tijdens een gelijktijdige persconferentie in Washington DC, Brussel, Santiago, Shanghai, Taipei en Tokyo is de foto gepubliceerd. Natuurlijk zien we er niet letterlijk een zwart gat op, de zwaartekracht daarvan is immers zó sterk dat ook licht er niet uit kan ontsnappen, maar we zien wel het materiaal wat om het 'gat' heen draait.

De Event Horizon Telescope is een soort virtuele telescoop, gemaakt door allerlei soorten telescopen met elkaar te combineren. In 2017 is dit systeem op twee gigantische zwarte gaten gericht: die in het midden van het gigantische sterrenstelsel Messier 87, en het zwarte gat Sagittarius A*, het centrum van ons sterrenstelsel, de Melkweg.

De foto die is gepubliceerd is van het (materiaal rondom het) zwarte gat in M87, een slordige 55 miljoen lichtjaar hier vandaan. Driewerf hoera voor wetenschap!

Simba leert over de Circle of Life in nieuwe Lion King-trailer

Met Dumbo achter de rug komen de andere Disney-remakes dichterbij. Het is moeilijk om te zeggen welke populairder gaat worden: Aladdin of The Lion King. Die laatste krijgt deze week in ieder geval alle aandacht, want de filmstudio heeft een nieuwe trailer vrijgegeven.

In de trailer leert Mufasa zijn zoon over zijn verantwoordelijkheden als prins van de dieren. We zien verder bekende personages en krijgen een glimp van de feestelijkheden met Timon en Pumbaa.

The Lion King is vanaf 19 juli in de bioscopen te zien.

Donar wint wél van koploper, drama Dordtse basketballers

In de Dutch Basketball League heeft het Groningse Donar zich eindelijk weer van een goede kant laten zien. Na vier opeenvolgende nederlagen won de ploeg op bezoek bij koploper ZZ Leiden ineens wél, waardoor de Leidenaren na 28 wedstrijden hun derde nederlaag moesten incasseren.

Donar had al sinds 1992 niet meer vijf keer op rij verloren en men was duidelijk niet van plan om die reeks te evenaren: vroeg in het tweede kwart stond het al 12-34. De Groningers hielden de touwtjes stevig in handen en na drie kwarten stonden ze met 55-68 nog altijd ruim voor. Onder leiding van Worthy de Jong, goed voor 28 punten, kwam Leiden echter op indrukwekkende wijze terug: 82-83, waarna Lance Jeter met twee vrije worpen Donar alsnog de 82-85 zege bezorgde.

Voor de Dutch Windmills uit Dordrecht was er dramatisch nieuws. De ploeg debuteerde dit seizoen in de DBL, won onlangs nog van Donar en stond op de vijfde plek zeer ruim in de play-offplekken. De financiën waren echter een stuk minder gunstig en woensdag is het doek definitief gevallen: hulp van Jack's Casino en Bob van Oosterhout mocht niet baten, de ploeg is failliet en alle resultaten van de ploeg uit de tweede helft van de competitie zijn geschrapt.

'Veertienjarig wonderkind van Dortmund sluit sponsordeal ter waarde van tien miljoen'

Youssoufa Moukoko is pas veertien jaar jong, maar zijn ster is nu al rijzende. Naar verluidt heeft Nike hem een bizar sponsorcontract gegeven. De jonge aanvaller speelt dit seizoen in de Onder-17 van Borussia Dortmund en hij droeg daar al enkele keren de aanvoerdersband. Volgens BILD heeft Nike Moukoko nu al vastgelegd met een sponsorcontract ter waarde van tien miljoen euro.

Moukoko maakt al jaren naam in de jeugdopleiding van Dortmund, waar hij waanzinnige statistieken kan overleggen. Vorig seizoen was de aanvaller in de Onder-17 goed voor veertig doelpunten en zeven assists in 28 wedstrijden, waarmee hij een belangrijke rol speelde in het behaalde landskampioenschap. Ook dit seizoen schiet Moukoko weer met scherp, met 36 doelpunten en zes assists in 21 duels.

Die fabelachtige cijfers zijn bij de Europese grootmachten niet onopgemerkt gebleven. Onder meer Barcelona en Paris Saint-Germain zouden Moukoko reeds op de korrel hebben, al loopt zijn contract nog tot medio 2022. Ook Nike had de ontwikkeling van het toptalent snel in de gaten en heeft hem nu naar verluidt een sponsorcontract voor de langetermijn laten ondertekenen. Moukoko hield alleen aan het ondertekenen van deze verbintenis met het Amerikaanse sportmerk al één miljoen euro over.

In de komende jaren kan het totale sponsorbedrag oplopen tot tien miljoen, mede door verschillende bonussen die in het contract zijn opgenomen. Zo kan Moukoko, international voor Duitsland Onder-16, bijvoorbeeld een bonus tegemoet zien als hij zijn debuut in het eerste elftal van Borussia Dortmund maakt. Nike zou in het talent, dat overigens al 265.000 volgers op Instagram heeft, een investering voor de toekomst zien.

Tennisster Schoofs naar tweede ronde Bogota

Tennisster Bibiane Schoofs heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Bogota. De Nederlandse nummer 162 van de wereld rekende af met de Colombiaanse thuisspeelster Emiliana Arango, de mondiale nummer 426.

Schoofs plaatste al vroeg een break, maar de 18-jarige Arango sloeg terug. Toch liet de Nederlandse zich niet van de wijs brengen en met nog twee breaks pakte ze de eerste set. In set twee kwam ze op 0-3 achter te staan, maar met twee breaks op rij draaide ze het om en na nog een gebroken servicegame over en weer maakte Schoofs het op haar tweede matchpoint af: 6-2, 6-4.

In de tweede ronde speelt de Nederlandse qualifier tegen de Italiaanse Sara Errani.

Wijziging geslachtsregistratie transgenders eenvoudiger

Transgenders kunnen makkelijker de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte laten aanpassen. Daarvoor is nu nog een zogeheten deskundigenverklaring van een psycholoog of arts nodig, maar die wordt vervangen door een verklaring van betrokkene zelf. Verder kunnen jongeren onder de 16 jaar via een verzoek aan de rechter hun geslachtsregistratie wijzigen. Deze mogelijkheid is er nu niet.

Een en ander blijkt uit een brief van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. ‘Door de procedure te vereenvoudigen wil ik een bijdrage leveren aan de verdere emancipatie van transgenders’, aldus de minister.

De brief is een reactie op de evaluatie van de Transgenderswet die op 1 juli 2014 in werking trad. Uit de evaluatie blijkt dat de wet in een behoefte voorziet en dat de uitvoering geen grote problemen oplevert. Wel hebben zorgverleners en belangenorganisaties bezwaren geuit. De deskundigenverklaring die is bedoeld om vast te stellen of iemand niet in een opwelling de geslachtsregistratie wil wijzigen, vinden zij onnodig en duur. Ook gaat die in tegen het zelfbeschikkingsrecht. Verder hebben zij moeite met de huidige leeftijdsgrens omdat sommige jongeren al voor hun 16e jaar in een ander geslacht door het leven gaan. Minister Dekker neemt de bezwaren serieus en past de regeling aan met behoud van de noodzakelijke waarborgen. Bijvoorbeeld om identiteitsfraude te voorkomen.

Er komt straks een procedure in twee stappen. De aanvrager meldt eerst bij de gemeente zijn of haar wens om de geslachtsregistratie te wijzigen. Na vier weken moet dat in persoon bij de balie worden bevestigd en kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de geboorteakte aanpassen. Voor jongeren onder de 16 jaar loopt het wijzigingsverzoek via de rechter vanwege de extra zorgvuldigheid die nodig is bij deze groep.

Vente en Feyenoord accepteren schikkingsvoorstel na rode kaart bij beloften

Dylan Vente is de komende twee wedstrijden niet inzetbaar bij Feyenoord, zo melden de Rotterdammers woensdag via de officiële kanalen. De jonge spits ontving maandag tijdens de wedstrijd van Jong Feyenoord tegen Jong FC Emmen een rode kaart en zijn club laat nu weten het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB te hebben geaccepteerd.

Dit betekent dat Vente een schorsing van drie duels, waarvan één voorwaardelijk, opgelegd heeft gekregen. Die straf geldt voor alle wedstrijden van Feyenoord, totdat de hoofdmacht twee duels heeft gespeeld. Vente moet daardoor de eerstkomende twee thuiswedstrijden die de Rotterdammers in de Eredivisie tegen Heracles Almelo en AZ spelen aan zich voorbij laten gaan.

De negentienjarige aanvaller kwam dit seizoen vooralsnog tien keer in actie in de Nederlandse hoogste afdeling, maar wist in die wedstrijden nog niet het net te vinden. Afgelopen zondag maakte hij in de wedstrijd tegen VVV-Venlo dik vijf minuten voor tijd zijn entree als vervanger van Nicolai Jörgensen.

Bondscoach Wiegman maakt selectie voor WK bekend

Bondscoach Sarina Wiegman heeft woensdag de selectie bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap voetbal dat komende zomer van 7 juni tot en met 7 juli in Frankrijk wordt gehouden.

Ook de geblesseerde Stefanie van der Gragt (FC Barcelona) en Victoria Pelova (ADO Den Haag) zijn onderdeel van de selectie van 23 speelsters. Beide ontbraken in de oefenwedstrijden tegen Mexico en Chili maar hun herstel van respectievelijk een bovenbeen- en een schouderblessure verloopt voorspoedig.

Selectie:
Lineth Beerensteyn (Bayern München)
Dominique Bloodworth (Arsenal)
Anouk Dekker (Montpellier HSC)
Merel van Dongen (Real Betis)
Daniëlle van de Donk (Arsenal)
Kika van Es (Ajax)
Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC)
Stefanie van der Gragt (FC Barcelona)
Jackie Groenen (1. FFC Fankfurt)
Ellen Jansen (Ajax)
Renate Jansen (FC Twente)
Inessa Kaagman (Everton)
Danique Kerkdijk (Bristol City)
Lize Kop (Ajax)
Desiree van Lunteren (SC Freiburg)
Lieke Martens (FC Barcelona)
Vivianne Miedema (Arsenal)
Liza van der Most (Ajax)
Victoria Pelova (ADO Den Haag)
Jill Roord (Bayern München)
Shanice van de Sanden (Olympique Lyon)
Sherida Spitse (Vålerenga)
Sari van Veenendaal (Arsenal)

Reservelijst:
Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente)
Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag)
Aniek Nouwen (PSV)
Katja Snoeijs (PSV)
Ashleigh Weerden (FC Twente)
Jennifer Vreugdenhil (Valencia)
Siri Worm (Everton)

Veganistische Hema-rookworst op komst

De Hema gaat met z'n tijd mee en daarom komt het bedrijf met een reeks vegan-varianten van producten die het al in de schappen heeft, waaronder de bekende rookworst.

Het is een gevolg van een aangepaste en meer duurzame strategie van de nieuwe eigenaar Lion Capital, aldus topman Tjeerd Jegen tegen het ANP. Onlangs kwam er al een appeltaart in het assortiment die vrij is van dierlijke producten. Er wordt ook aan een vegan-tompouce gewerkt maar dat zou ietsje ingewikkelder zijn.

Een primeur is de rookworst evenwel niet. Unox heeft namelijk al een vegetarische variant, en de purist kan bij de Vegetarische Slager terecht voor een versie zonder dierlijk spul.

Wanneer de worst verkocht gaat worden is nog niet bekend, maar mogelijk zit er wel EU-regelgeving in de pijplijn die roet in de boerenkool kan gooien. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil namelijk namen als groenteburger en vegaschnitzel verbieden omdat die met hun verwijzing naar dierlijke producten misleidend zouden zijn.

Komen we dus bij de vraag van de dag. Als dat voorstel wordt goedgekeurd, hoe moet je zo'n vegaworst dan eigenlijk noemen?

'Kom van dat dak af'

De controle van een auto op de Laan van Chartroise in Utrecht leidde tot een onverwachte wending toen de bestuurder, in zijn poging aan arrestatie te ontkomen, het hoger opzocht.

Op dinsdag 9 april controleerden agenten rond 16.50 uur een personenauto. Bij controle van de 25-jarige Utrechter bleek dat hij de auto bestuurde tijdens een rijontzegging en zijn rijbewijs nog niet had ingeleverd bij het CBR. Tijdens het gesprek ontwaarden agenten een kleine hoeveelheid hennep waarop besloten werd de auto nader te bekijken op grond van de Opiumwet.

Dit bleek geen onverstandige keuze te zijn want in de auto werd een zak met henneptoppen ontdekt. De verdachte bleek ook in het bezit te zijn van meerdere telefoons en een hoeveelheid contant geld. Om aan een naderende arrestatie te ontkomen koos hij gelijk het hazenpad. Op zijn hielen gezeten door de agenten zocht de verdachte het hoger op, door via een aantal balkons, op het dak van een woning te klimmen.

De omgeving werd hierna afgezet en de brandweer kwam ter plaatse. Na een gesprek besloot de Utrechter zelfstandig naar beneden te komen en werd hij in de boeien geslagen. Het rijbewijs bleek in zijn bezit en werd in beslag genomen. Ook de zak met henneptoppen, het geld en de telefoons werden van hem afgenomen. De verdachte is ingesloten en wordt nader verhoord.

Nowitzki neemt na 21 seizoenen afscheid van de NBA

Dirk Nowitzki neemt na 21 seizoenen afscheid van de NBA. De Duitse basketballer speelde zijn gehele NBA-carrière voor de Dallas Mavericks.

Het afscheid van de 40-jarige Nowitzki komt niet als een verrassing en na afloop van de thuiswedstrijd tegen de Phoenix Suns sprak hij het publiek toe: “Zoals jullie wel hadden verwacht, was dit mijn laatste wedstrijd voor eigen publiek. Ik ben overmand, dat kunnen jullie wel begrijpen.” Komende nacht speelt hij uit bij San Antonio definitief zijn laatste wedstrijd.

Nowitzki won met Dallas in 2011 de NBA-titel, nam 14 keer deel aan de NBA All Star-wedstrijd en was in 2007 Most Valuable Player. Met Duitsland won hij op het WK van 2002 brons.


Dirk Nowitzki scoort 30 punten in laatste thuiswedstrijd (Bron: Youtube)

In het duel tegen Phoenix brak hij op de valreep nog een record. Hij scoorde dertig punten en is daarmee de oudste speler in de NBA die hierin slaagt. In totaal scoorde hij in 21 seizoenen 31.540 punten. Alleen Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, LeBron James en Michael Jordan hebben meer punten gescoord.

'Promotiespecialist' Luhukay aan de slag bij negende werkgever in Duitsland

Jos Luhukay heeft een nieuwe club in Duitsland gevonden. De 55-jarige Limburger gaat aan de slag bij FC St. Pauli. St. Pauli communiceert via de officiële kanalen dat de 55-jarige Limburger de opvolger wordt van de ontslagen Markus Kauczinski. De huidige nummer zes van de 2. Bundesliga, waar Henk Veerman onder contract staat en Justin Hoogma op huurbasis speelt, neemt tegelijkertijd afscheid van sportief directeur Uwe Stöver.

Luhukay is niet bepaald een onbekende in Duitsland, want de oud-speler van onder meer VVV-Venlo, SVV en RKC Waalwijk werkte bijna zijn gehele trainerscarrière bij de oosterburen. Hij sloot zijn actieve loopbaan af bij SV Straelen als speler/trainer, waarna hij eindverantwoordelijke werd bij KFC Uerdingen. In 2002 werd Luhukay assistent-trainer bij 1.FC Köln, waarna hij voor achtereenvolgens SC Paderborn, Borussia Mönchengladbach (assistent- en hoofdtrainer), FC Augsburg, Hertha BSC en VfB Stuttgart werkte.

Met zowel Hertha als Borussia Mönchengladbach werd Luhukay kampioen van de 2. Bundesliga. In januari 2018 ging de oefenmeester zijn eerste avontuur buiten Duitsland aan, bij het Engelse Sheffield Wednesday. Hij hield het bijna een kalenderjaar vol bij the Owls , maar moest in december het veld ruimen wegens de tegenvallende resultaten. Om dezelfde reden nam de clubleiding van FC St. Pauli afscheid van Kauczinski.

De club uit Hamburg wist de laatste vier competitiewedstrijden op rij niet te winnen, waarvan de 0-4 nederlaag tegen stadgenoot Hamburger SV het meest pijn deed. Daardoor begint St. Pauli de promotieplaatsen uit het oog te verliezen, wat de clubleiding heeft doen besluiten om in te grijpen. Stöver moet vertrekken wegens een verschil in inzicht en wordt voorlopig vervangen door commercieel directeur Andreas Rettig.

Opnieuw winst voor Nederlandse ijshockeysters op het WK

De Nederlandse ijshockeysters hebben ook hun vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap gewonnen. Het team onder leiding van bondscoach Joep Franke was met 3-1 te sterk voor Letland.

De Letse vrouwen kwamen op voorsprong tegen Oranje. In de tweede periode scoorde Glynis Barton de gelijkmaker. Met minder dan vijf minuten te gaan maakte Hilde Huisman de 2-1 en vlak voor tijd was het Savine Wielenga die de eindstand op het scorebord bracht.

Later op de dag won Polen met 4-3 van thuisland China. Vrijdagochtend 7.00 uur Nederlandse tijd spelen Nederland en Polen de finale. De winnaar promoveert naar divisie 1A, het op één na hoogste niveau.

Bezorgde Pochettino vreest voor einde seizoen Kane

Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino vreest Harry Kane voor de rest van het seizoen kwijt te zijn. De aanvoerder van the Spurs verliet dinsdagavond hinkend het veld tijdens de wedstrijd tussen Tottenham en Manchester City in de kwartfinale van de Champions League. Kane kampt met een enkelblessure en volgens Pochettino zijn de vooruitzichten niet gunstig.

Kane stond eerder dit seizoen al maandenlang aan de kant met een enkelblessure. "Hij zal morgen onderzocht worden, maar het lijkt erop dat dit dezelfde enkel en een vergelijkbare blessure is", aldus Pochettino direct na afloop van de 1-0 overwinning op City tegenover BT Sports. Volgens de Argentijnse manager is de blessure van Kane een grote smet op de overwinning op het team van Josep Guardiola. "Dit is ontzettend triest en teleurstellend."

Kane kreeg in een duel om de bal een stevige tik te verwerken van Fabian Delph. De middenvelder van Manchester City plantte zijn voet op de enkel van Kane, mede doordat de spits van Tottenham zelf doorgleed. Pochettino vreest voor het ergste. "We gaan hem missen, misschien wel voor de rest van het seizoen. Dit is zorgelijk voor ons. We hopen dat het niet een te groot probleem zal zijn. Maar we hebben niet veel tijd om te herstellen. Hij heeft zijn enkel verdraaid, dus we moeten afwachten hoe de reactie is over een paar uur."

Ook Tottenham-doelman Hugo Lloris hoopt dat Kane een serieuze blessure bespaard blijft. "Hopelijk valt het mee. Iedereen kent misschien wel het gevoel van wanneer een van je beste spelers het veld moet verlaten. Maar we zijn sterk gebleven en hebben de wedstrijd tot een goed einde gebracht. We zijn tot het einde blijven knokken. Het was een zware strijd, maar we hebben het goed gedaan en dit is een belangrijke overwinning." De return in Manchester staat voor volgende week woensdag op het programma.

KNVB schorst Slutsky na tirade over Gözübüyük

Leonid Slutsky is akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. De trainer van Vitesse is geschorst voor twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Door de schorsing moet de Russische trainer aanstaande zondag plaatsnemen op de tribune. Assistent-trainer Oleg Yarovinskiy neemt de taken van Slutsky tegen FC Utrecht over.

Slutsky was boos op scheidsrechter Serdar Gözübüyük na zijn optreden bij het duel tussen Vitesse en PSV. De Russische trainer baalde van de eerste strafschop van PSV, waarbij Hirving Lozano op zoek ging naar contact met doelman Remko Pasveer. Niet veel later werd een strafschop voor Vitesse terecht teruggedraaid door Gözübüyük, die op dat moment wel gebruikmaakte van de VAR.

De oefenmeester van de Arnhemmers ging daarom in ongekende bewoordingen los over de leidsman, die hij 'de slechtste scheidsrechter van de wereld' noemde. "Hij denkt dat hij God is. Hij is arrogant, egoïstisch en denkt dat hij de belangrijkste man op het veld is."

Die uitspraak ging de KNVB te ver: "Slutskiy wordt gestraft omdat hij in tv-interviews, na afloop van Vitesse – PSV van zondag 7 april (3-3), de arbitrage in diskrediet heeft gebracht. De aanklager stelt dat er van een trainer/coach mag worden verwacht dat hij zowel binnen als buiten het veld dergelijke uitlatingen niet doet en respect toont voor de arbitrage", laat de voetbalbond weten op de website.

Slutsky reageert op de clubwebsite kort op zijn schorsing: “Er is de afgelopen dagen genoeg gezegd over de situatie. Het belangrijkste vind ik dat het team zo goed mogelijk wordt klaargestoomd voor de slotfase van de competitie. Daar gaan wij ons nu op richten.”

Merkel laat May in de kou staan

Dinsdag was de Britse premier Theresa May in Duitsland voor overleg met bondskanselier Angela Merkel. Die had weliswaar de rode loper uitgerold, maar toen May arriveerde was Merkel in geen velden of wegen te bekennen.

Het leidde tot een pijnlijk momentje waarbij de Britse premier kort in haar eentje in de hal stond totdat Merkel even later op haar af kwam lopen.

Omdat zulke ontmoetingen doorgaans tot in de puntjes zijn geregisseerd rijst de vraag of Merkel dit met opzet deed, om de Britten te laten voelen dat hun gesteggel rond de Brexit niet door iedereen wordt gewaardeerd. Maar wellicht was May gewoon iets te gehaast omdat ze ook nog naar Parijs moest.

De Franse president Emmanuel Macron kreeg nog speciaal het verzoek van Europese Raad-voorzitter Donald Tusk om May niet te vernederen. Onduidelijk is of Tusk enkel op Macrons weerstand tegen Brexit-uitstel doelde, of dat hij hem tevens op het hart drukte toch vooral geen Merkeltje met haar uit te halen.

Hoe dan ook, Macron stond wel met alle elan klaar om de Britse premier te ontvangen. Later op de dag is er een speciale EU-top waar de regeringsleiders het eens moeten zien te worden over uitstel van de Brexit.

Hartelijk Poepdag

Hoera, het is eindelijk weer nationale Poepdag!! De dag dat onze grote boodschap centraal staat, dat klinkt geinig maar er zit ook een serieuze kant aan.

"Eigenlijk spoelen we dagelijks een schat aan informatie door het toilet", aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "Je ontlasting laat zien of er iets met je gezondheid is. Daarnaast leren we heel veel van onderzoek naar de bacteriesamenstelling van ontlasting. Daarmee kunnen we mogelijk in de toekomst sneller diagnoses stellen of zelfs medicatie ontwikkelen."

Dus veel poepplezier en goed achterom kijken!

Tentoonstelling Tienertoer in Spoorwegmuseum

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat NS de Tienertoerkaart introduceerde en daarom start op zondag 14 april de tentoonstelling Tienertoer in het Spoorwegmuseum. In 1969 begon NS met de Tienertoer, acht dagen lang konden jongeren in de zomer reizen door heel Nederland en de vrijheid proeven. Honderdduizenden jongeren maakten gebruik van deze mogelijkheid. Het museum verzamelde tientallen bijzondere, ontroerende en grappige verhalen van reizigers.

Erica Littooij ging samen met drie vriendinnen in 1988 op Tienertoer. Ze vertelt: “Dat je zelf mag beslissen ik ga daarheen en dat je niet meer meegaat met wat de volwassenen om je heen kiezen. Dat is een heel lekker gevoel. Pure vrijheid.”

Ontwikkeling Tienertoer
Met de Tienertoer richtte NS zich specifiek op een jongere doelgroep, dit waren tenslotte de reizigers van de toekomst. Voor de jongeren zelf was het vaak de eerste keer dat ze zonder ouders op pad gingen. Met de Tienertoerkaart konden kinderen en jongeren van 8 tot en met 20 jaar voor 20 gulden acht dagen lang onbeperkt met de trein door Nederland reizen. Tijdens de zomervakantie van 1969 werden 85.000 kaarten verkocht. Een welkome boost voor het dalende reizigersaantal. Tussen 1969 en 1994 maakten honderdduizenden jongeren gebruik van de Tienertoer. Rond 1994 nam de belangstelling af en werd de Tienertoer niet langer aangeboden. Het Spoorwegmuseum toont met prachtige affiches en reclamemateriaal het ontstaan en de ontwikkeling van de Tienertoer.

Gratis bezoek aan Spoorwegmuseum
Op vertoon van een Tienertoerkaart krijgen bezoekers op zondag 14 april gratis toegang tot het Spoorwegmuseum. Roel Wijngaards-de Meij maakte de documentaire Tienertoer waarvan fragmenten tijdens de tentoonstelling zijn te zien. Op 21 april toont RTV Utrecht de volledige film. De tentoonstelling is tot en met 1 september te bekijken.

Jongerentoer
Tegenwoordig biedt NS de Jongerentoer voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Hiermee is het mogelijk om 2 (27 euro) of 3 dagen (37 euro) onbeperkt door Nederland te reizen. In de meivakantie is de jongerenkaart beschikbaar van 22 april tot en met 10 mei 2019 en in de zomer van 1 juli tot en met 30 augustus.

Netanyahu 'wint' Israëlische verkiezingen

Exitpolls voor de parlementsverkiezingen in Israël laten een nek-aan-nekrace zien tussen de Likudpartij van premier Benjamin Netanyahu en zijn uitdager van de alliantie Blauw & Wit, nieuwkomer Benny Gantz. Laatstgenoemde zou 36 of 37 zetels binnenhalen, terwijl Netanyahu's partij er 33 tot 36 zou scoren.

Beide mannen claimen de overwinning, meldt de BBC. Maar dat voormalig legerbevelhebber en oud-generaal Gantz met zijn nieuwe centrumrechtse partij vanuit het niets zover komt, is al een overwinning te noemen.

Sowieso biedt net als in Nederland het grootste aantal zetels geen zekerheid op het premierschap. Netanyahu zou bedrevener zijn in het vormen van coalities, en daarom wordt hem de grootste kans op het premierschap toegedicht.

Netanyahu liep dit weekend al op de zaak vooruit door te stellen dat als hij premier blijft, hij joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal annexeren, oftewel Palestijns gebied Israëlisch wil maken. Met dat controversiële idee probeerde hij alvast de religieus-rechtse partijen te paaien.

Het nederzettingenbeleid is een van de hoofdredenen waarom de Palestijnen al een paar jaar niet meer met Israël over vrede willen praten. En voert Netanyahu zijn plan uit, is dit verder zo goed als uitgesloten. Gantz stelt zich milder op en wil wel tot onderhandelingen komen.

Update, dinsdag 06.05 uur
Met 97 procent van de stemmen geteld lijkt het volgens de Times of Israel op gelijkspel met 35 zetels voor Netanyahu en Gantz. Maar het rechts-religieuze blok plus Likud zou op 65 zetels staan, en het linkse plus Blauw & Wit op 55.

Daarmee stevent Netanyahu schijnbaar af op een nieuwe termijn als premier, maar een uitgemaakte zaak is dat nog niet. Uiteindelijk zou het ook kunnen dat de twee mannen straks samen een coalitie van nationale eenheid smeden.

Update 08.58 uur
President Reuven Rivlin zal Netanyahu vragen om een regering te vormen, omdat die de grootste kans op succes heeft. Als het hem lukt wordt het zijn vijfde termijn, en zou hij David Ben-Gurion - een van de stichters van de staat Israël - voorbijstreven als langstzittende premier.

Een coalitie met Blauw & Wit is onwaarschijnlijk, zegt NOS-correspondente Arlene Gelderblom. Gantz heeft zich immers altijd gepresenteerd als het alternatief voor Netanyahu.

Eerste beelden van Star Wars Jedi: Fallen Order komen 13 april

Het heeft erg lang geduurd na de aankondiging in 2016, maar Electronic Arts en Respawn, bekend van Titanfall en Apex Legends, gaan op zaterdag 13 april om 20:30 Nederlandse tijd de eerste footage van Star Wars Jedi: Fallen Order laten zien.

Dat doen ze tijdens de Star Wars conventie in Chicago. Gelukkig hoeven we er geen vliegtuigreis voor te maken, via Twitch zal alles te volgen zijn.

We gaan horen hoe Respawn en Lucasfilm aan dit originele Star Wars-verhaal hebben gewerkt. In dat verhaal volgen we een jonge Padawan tijdens de Dark Times nadat Order 66 uitgevoerd was. En de makers beloven wat verrassingen.

Star Wars Jedi: Fallen Order komt volgens de planning eind dit jaar uit.

Star Wars Jedi: Fallen Order -  Teaser announcement

Facebook raadt dat je dood bent

Facebook gaat een algoritme inzetten om te voorspellen of het zinvol is om suggesties over interacties met vrienden te doen. Het lijkt het sociale netwerk namelijk handig om bepaalde suggesties zoals felicitaties of uitnodigingen enkel te doen bij mensen die nog niet onder de groene zoden liggen.

Dat zou moeten voorkomen dat overledenen "op pijnlijke wijze verschijnen", oftewel in het zicht van de argeloze Facebookgebruiker gaan rondspoken, aldus een bericht van het techbedrijf. Deze zal immers maar net die dierbare zijn verloren en dat is volgens bestuurder Sheryl Sandberg al pijnlijk genoeg.

Profielen kunnen al worden gememoraliseerd; ze worden dan op 'Eerbetoon'-status ingesteld waardoor bij de naam van de persoon komt te staan dat deze wordt 'herinnerd'. Dan stoppen ook de verjaardags- en uitnodigingsnotificaties.

Hiervoor moet echter actie worden ondernomen, doorgaans door speciale nalatenschap- of legacy-contacten die iemand zelf heeft aangewezen. Zij kunnen je profielpagina memoraliseren indien je kassiewijle bent. Als je die niet hebt kunnen nabestaanden Facebook wel op de hoogte brengen, maar dat gebeurt niet altijd en soms duurt het een tijdje.

En omdat het nou eenmaal om een technologiebedrijf gaat, zal er nu kunstmatige intelligentie worden ingezet om uit te rekenen of het zinnig is om users bepaalde notificaties te versturen. Wordt er geoordeeld dat je de emmer hebt geschopt, stoppen die notificaties, maar je profiel blijft verder onveranderd.

Het bedrijf introduceert ook een 'Eerbetoon'-tab voor al gememoraliseerde pagina's. Dat is bedoeld om de tijdlijn te kunnen blijven tonen, maar users ook in staat te stellen berichtjes achter te laten in een speciaal eerbetoongedeelte. Of je die zelf krijgt te lezen zou samenhangen met je geloofsovertuiging.

Eerbetoon-status en eerbetoon-tab (beeld: Facebook)
Eerbetoon-status en eerbetoon-tab (beeld: Facebook)

Zanki Zero: Last Beginning uit op PS4

De Japanse ontwikkelaar Spike Chunsoft kondigt de lancering aan van Zanki Zero: Last Beginning op PlayStation 4, volledig naar het Engels vertaald.

Producer Yoshinori Terasawa en game designer Takayuki Sugawara, bekend van de Danganronpa-serie, hebben nu een survival-game gemaakt. In Zanki Zero: Last Beginning verken je ruïnes, kerkers en eilanden in een post-apocalyptische wereld. Dat doe je met acht hoofdpersonages die moeten vechten om te overleven en betekenis zoeken in hun nooit-eindigende cyclus van leven en dood.

OM verdenkt twee mannen van fraude met inburgeringsexamens

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee mannen van fraude met inburgeringsexamens in Amsterdam. De verdachten gaven leiding aan een taalbureau voor inburgering.

De twee zijn vandaag door de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam voor dertig dagen in voorlopige hechtenis genomen, meldt NU.nl.

De mannen werden op 24 maart gearresteerd door de Recherche Inspectie SZW, die toezicht houdt op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het OM klaagt ze aan voor diefstal van examens, oplichting, mensensmokkel en witwassen.

Inburgeringsexamen
De verdachten hielpen hun examenkandidaten vermoedelijk op frauduleuze wijze het inburgeringsexamen te halen. De leerlingen werd mogelijk getraind in het geven van de goede antwoorden. Ook zou een verdachte de kandidaten op afstand hebben geholpen met examen doen.

Het taalbureau zou op deze manier hebben geholpen bij hun verblijf in Nederland. Verder verdenkt het OM de verdachten van het verkrijgen en verspreiden van de examenvragen.

Releasedatum Sniper Elite V2 Remastered bekendgemaakt

Rebellion heeft vandaag de releasedatum van Sniper Elite V2 Remastered aangekondigd op PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch. De remaster lanceert op 14 mei. Rebellion onthult het nieuws met een Graphics Comparison Trailer, waarin de verschillen met de originele game uit 2012 uitgelicht wordt.

Bovenop 4K- en HDR-ondersteuning op beschikbare platformen heeft Sniper Elite V2 Remastered ook geüpdatete omgevingen, personages, wapens en voertuigen, moderne rendering- en post-processingeffecten, verbeterde texturing en level geometry, een vernieuwd lighting-systeem en tientallen andere verbeteringen en verfijningen.

Naast de visuele upgrades voegt Sniper Elite V2 Remastered ook een frame-by-frame fotomodus toe, zeven nieuwe speelbare personages uit de Zombie Army-serie van Rebellion, uitgebreide multiplayermodus voor tot en met 16 spelers online. De Switch-versie heeft multiplayer voor 8 spelers. Alle content die ooit voor de game is uitgekomen zit in de remastered versie.

Sniper Elite V2 Remastered is vanaf vandaag beschikbaar om te pre-orderen. Steam-eigenaren die al in het bezit zijn van de originele (digitale) versie van Sniper Elite V2 kunnen voor €9.99 upgraden.

Politie vindt gestolen motor in bestelbusje, maar kan niemand aanhouden

In een bestelbus aan de Veluwelaan in Amsterdam is gisteravond een gestolen motor gevonden. De politie heeft vooralsnog geen aanhoudingen kunnen verrichten.

Hoe de politie bij het busje terechtkwam, kon een woordvoerder volgens AT5 niet zeggen. Bij het openbreken van het voertuig bleek een gestolen motor in de laadbak te zitten.

Meerdere politieauto's waren ter plaatse, maar er is niemand aangehouden. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er nog verder onderzoek naar de diefstal wordt gedaan.

The Kollector verzamelt bloed in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios de The Kollector aangekondigd, een nieuw speelbaar personage die zijn debuut maakt in Mortal Kombat 11.

The Kollector, niet te verwarren met de Collector van Marvel, werd geboren in armoede en bewees zich dankzij zijn grote ijver bij Shao Kahn, en werd een van de meest gevreesde medewerkers van de keizer. Hij is meer een corrupte maffia-handhaver dan een overheidsfunctionaris en stal de rijkdom van de Outworld-inwoners. Hij beloonde zichzelf met rijkdom en status, maar toen Shao Kahn stierf, zwoer Kotal Kahn om de corruptie van het voormalige regime te vernietigen. Na jarenlang ondergedoken te zijn en te leven van zijn onrechtmatig verkregen winsten, werd The Kollector gevangen genomen en wordt nu geconfronteerd met executie, maar hij is niet van plan zo maar op te geven.

Mortal Kombat 11 is vanaf 23 april 2019 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

FOK! Wat een weer: het droogteseizoen is begonnen

Goeiedag!  

Als we de huidige luchtdrukverdeling in januari of februari hadden gehad, dan hadden we op de schaatsen kunnen gaan staan. Een krachtig Scandi-hoog met de bijbehorende noordoostenwind voert de komende dagen erg frisse lucht naar ons land toe. Ik ben er absoluut niet blij mee. Het afgelopen weekend was perfect met meer dan 20 graden. Dat gaan we op zijn zachtst gezegt niet helemaal halen de komende dagen. Sterker nog op donderdag en vrijdag wordt de 10 graden niet eens gehaald. Wat een verschrikkelijke kou in april!

En niet alleen dat. Ook het droogteseizoen is weer begonnen, en dat is al niet veelbelovend. De komende 10 dagen is er inderdaad van neerslag nauwelijks tot geen sprake, het is weer continue een hogedrukblokkade. Heel vervelend allemaal weer. Ook voor uw weerman, ik weet vandaag nog wel een verhaaltje uit mijn mouw te verzinnen, maar met deze vooruitzichten ben je met 5 minuten weerkaarten kijken alweer klaar. Totaal inspiratieloos weer. Kou en vooral droog.  In de loop van het weekend wordt het wel wat zachter. 

Voorlopig dus droog en fris weer. Er komt wel meer bewolking op de donderdag en vrijdag. Maar daarna komt de zon weer terug. 

Fijne avond! 

Mooi weer met wat wolkjes (Foto: Interpretatie)
Heerlijk weertje om naar buiten te gaan. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Levende bijen uit oog gehaald

Je bent als 20-jarige Taiwanese lekker je ding aan het doen, en ineens voel je iets in je oog. Irritant, maar het kan gebeuren: wat zand of het een of ander wat er in is gevlogen.

Dat dacht ook ene mevrouw He en zij probeerde haar ogen uit te spoelen met water. De pijn bleef echter en 's avonds begonnen zich tranen te vormen en voelde ze een scherpe pijn in haar oog, waardoor ze besloot om naar het ziekenhuis te gaan.

Oogarts Hung Chi-ting vertelde op een persconferentie dat de vrouw gediagnosticeerd werd met een bacteriële huidinfectie en een ontsteking in haar oog, waarna hij de microscoop er toch maar bij pakte.

Met de microscoop zag hij iets wat je toch niet elke dag in je oog ziet: wriemelende insectenpootjes. Hung haalde ze er voorzichtig uit en realiseerde zich dat vier levende 'zweetbijen' zich als een soort insecten-Cartman tegoed deden aan de tranen van mevrouw He.

De bijen, die zoals hun naam al suggereert aangetrokken worden door onder meer menselijk zweet, werden levend uit het oog gehaald. Het was maar goed ook dat ze niet in haar ogen wreef, want daarmee had ze de bijen kunnen pletten en een ernstige infectie of zelfs blindheid kunnen veroorzaken.

De vrouw zal naar verwachting volledig herstellen van haar bijzondere avontuur, de eventueel gevoelige lezers van dit bericht wensen we een fijne nacht: denk vooral niet aan in je oog wurmende bijen.

Bijen in oog (Bron: YouTube)

Voetbalsters onder 19 overtuigend naar EK

De Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar hebben zich geplaatst voor het Europees kampioenschap, wat in juli in Schotland gespeeld wordt. De drie wedstrijden in de beslissende kwalificatieronde werden allemaal gewonnen.

In Groesbeek begon Nederland vorige week al met een 6-0 zege op Bulgarije, waarna Rusland in Uden met 1-0 werd geklopt. Dinsdag werd IJsland in Uden ontvangen en in de 87e minuut tekende Jill Bajings voor de winnende treffer: 2-1, waarmee plaatsing definitief binnen was.

Nederland won het toernooi één keer: in 2014 schoot Vivianne Miedema Oranje in de finale langs Spanje (1-0).

25 procent 18- tot 25- jarigen te zwaar

In 2018 had 16 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar overgewicht. Van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) was bijna een kwart te zwaar. 3 op de 10 jongvolwassenen met overgewicht gaven in de periode 2016-2018 aan ontevreden te zijn over hun gewicht. Dat meldt het CBS naar aanleiding van nieuwe cijfers in de Jeugdmonitor.

Van de 2- tot 25-jarigen had 12,8 procent matig overgewicht <toelichting> en 3,0 procent ernstig overgewicht (obesitas), gebaseerd op de body mass index (BMI). Het totaal van 15,8 procent te zware kinderen en jongeren is hoger dan in 2000, toen het nog 12,5 procent was. Overgewicht komt het meest voor bij kinderen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond (25,1 procent) en bij 18- tot 25-jarigen (24 procent). Jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond hebben ook vaker ernstig overgewicht dan jongeren zonder migratieachtergrond. Overgewicht komt bij meisjes en jongens ongeveer evenveel voor.

3 op de 10 jongvolwassenen met overgewicht ontevreden
67 procent van de jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar was tevreden en 11 procent was ontevreden met hun gewicht, zo gaven ze desgevraagd aan in de periode van 2016 tot en met 2018. Jongvolwassenen met overgewicht zijn met 29 procent vaker ontevreden met hun gewicht dan jongeren met een gezond gewicht (5 procent). De ontevredenheid over het gewicht is bij jonge vrouwen groter dan bij jonge mannen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.