AIVD vertrouwt Oostenrijk niet meer, Kamer bezorgd

Volgens Oostenrijkse media wisselen de Nederlandse AIVD en het Britse MI5 niet of nog amper gegevens uit met de Oostenrijkse binnenlandse veiligheidsdienst BVTO. Aanleiding is het contact dat regeringspartij FPÖ met Moskou onderhoudt, aldus de NOS. In de Tweede Kamer leidt het nieuws tot bezorgdheid.

De AIVD zou bang zijn dat informatie over de werkwijze in handen komt van de Russen. De Nederlandse inlichtingendienst wil niet ingaan op de berichtgeving, maar een Oostenrijks parlementslid bevestigt soortgelijke zorgen van de Britten tegenover persbureau Reuters.

Vermoedens dat het niet soepel gaat zijn er al sinds 2016, toen de FPÖ een officieel vriendschapsverband tekende met de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin.

Sinds vorig jaar zit de partij in de Oostenrijkse regering. De FPÖ levert de ministers van Defensie en van Binnenlandse Zaken. Die hebben samen de verantwoordelijkheid voor het inlichtingen- en veiligheidsapparaat.

Update 20.12 uur
Partijen in de Tweede Kamer, met name D66, GroenLinks en de PvdA, willen opheldering. Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken wil echter niet veel kwijt. "Onze AIVD werkt samen met heel veel landen en maakt steeds een afweging van geval tot geval over de manier waarop die samenwerking plaatsvindt", aldus de bewindsman tegen de NOS.

Kamerlid Kees Verhoeven van regeringspartij D66 vreest de opmaat naar een patroon: "We zien in Europa de opkomst van populistische en eurosceptische partijen en soms hebben die banden met Rusland. Dat zie je ook in Italië en Frankrijk. Welke betrouwbare informatie kunnen we in de toekomst nog krijgen van EU-partners? Als we bepaalde inlichtingen niet meer krijgen en wij willen de onze ook niet meer delen, dan krijg je een gat in je informatievoorziening."

Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA uiten zich in vergelijkbare bewoordingen. Het is onduidelijk of de parlementsleden antwoorden zullen krijgen van de minister. De Duitse inlichtingendienst heeft ondertussen bevestigd dat het delen van bepaalde informatie met Oostenrijk "niet verantwoord" wordt geacht.