Hockeyers onderuit tegen Duitsland in eerste Pro League-wedstrijd op eigen bodem

In de historische eerste Pro League-wedstrijd op vaderlandse bodem heeft het Nederlands elftal met 0-1 verloren van Duitsland. Dat was na een Nederlands overwicht de eerste twee kwarten onverwacht. Ook de 0-0 in de rust was Pro League-onwaardig. Oranje probeerde het wel, maar kon met het geselecteerde team niet doordrukken bij de kansen die het kreeg.

De vuurpijlen schoten de lucht in en verlichtten het complex van Rotterdam aan de Hazelaarweg. Het volkslied werd uit volle borst meegezongen door het zo goed als uitverkochte stadion met 3.500 toeschouwers. Ondertussen wapperden de gele vlaggen van de Pro League heftig in de wind: dit was een historische wedstrijd, de eerste ooit op Nederlandse bodem van de veelbesproken en prestigieuze Pro League. Bij de eerste strafcorner werd er ‘We Will Rock You’ gespeeld van Queen.

Maar echt gerockt op het veld werd er niet, hoe graag sommige Oranje-spelers zich ook wilden bewijzen. Twee schoten van Roel Bovendeert, pogingen van Bjorn Kellerman, sleepcorners van Jip Janssen. Omdat onder andere de hoofdklassecompetitie zondag begint, miste Oranje elf van de negentien spelers die nog actief waren op het WK in India.

Duitsland was aanwezig met hun kanonnen, maar acteerde als team als los zand. Weinig passes achter elkaar gingen goed bij de Duitsers, waar Oranje dinsdagavond heel af en toe juist wel wist te swingen. Een fijn passje van talent Derck de Vilder naar Roel Bovendeert, die net naast schoot. Een heerlijke aanname van Jelle Galema, die Arjen Lodewijks bediende. Een backhand-poging van Bjorn Kellerman. Harde pushes van Jip Janssen. Dat waren de hoogtepunten waar het publiek het de eerste twee kwarten mee moest doen.

Alleen dat laatste zetje, dat laatste overtuigende tikje ontbrak. Dat het na twee kwarten 0-0 stond, was voor Pro League-begrippen ongehoord. Tot nu scoorde Oranje vijftien keer in vier wedstrijden en incasseerde het vijftien doelpunten. Oranje ontbeerde geen enthousiasme tegen Duitsland, waar juist spelers die normaal geen interlands spelen, zichzelf konden laten zien voor een groot publiek. Maar het ontbrak misschien wel wat aan kwaliteit en samenhang, nu het team voor de vijfde keer in een andere samenstelling moest functioneren in de Pro League.

Het mooiste moment van het derde kwart was bijzonder genoeg een hele goede dubbele redding van keeper Sam van der Ven, in een kwart waar de Duitsers steeds meer uit hun schulp leken te kruipen. Diezelfde Van der Ven zag er niet helemaal gelukkig uit, toen Florian Fuchs een inzet vanaf de achterlijn via de keeper in het goal zag verdwijnen. Een ongelukkige 0-1, een score die niet helemaal de verhoudingen weergaf, maar in ieder geval uitnodigde tot een spetterend laatste kwart. Comebacks, daar bestaat de Pro League uit.

De 3.500 toeschouwers gingen er duidelijk achter staan. Maar het waren in het begin vooral de Duitsers die op dat moment eerder aanspraak maakten op de 0-2. Florian Fuchs dolde nog even zijn teamgenoot Glenn Schuurman, waarmee hij zondag weer met Bloemendaal tegen Almere speelt. Oranje zette aan met schoten van Kellerman en Bob de Voogd, maar wist net als in de eerste twee kwarten geen echte vuist te maken.

Zo verloor Oranje voor de derde achtereenvolgende keer op rij een wedstrijd in de Pro League. Met één punt uit de confrontaties tegen Spanje, Argentinië en Duitsland moet Oranje aan de bak in de Pro League.