OM niet in hoger beroep in zaak 't Perronnetje

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft na bestudering van het vonnis van 20 februari 2019 besloten om geen hoger beroep in te stellen in de zaak tegen de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum.

Lees ook: Vrouw wel schuldig, niet strafbaar voor mishandeling 

De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat er voldoende bewijs is dat de vrouw een van de jongeren heeft mishandeld door hem met een stok te slaan. Tegelijkertijd vindt de rechtbank dat er beroep kan worden gedaan op putatief noodweerexces en dat de vrouw daarom niet strafbaar is. Hiermee week het vonnis af van het standpunt van het Openbaar Ministerie.

Enerzijds is het OM van mening dat het vonnis aanknopingspunten geeft voor een hoger beroep. Anderzijds schat het Openbaar Ministerie in dat verdere vervolging niet beter recht zal doen aan de situatie. Het OM legt zich daarom neer bij het vonnis van 20 februari.

Het Openbaar Ministerie hecht groot belang aan de handhaving van het verbod op eigenrichting en heeft zich afgevraagd of dit vonnis in de toekomst zal leiden tot een soepeler beoordeling van eigenrichting door de rechtspraak. Gezien de bijzondere omstandigheden van deze zaak, de hoge mate waarin de rechtbank deze heeft meegewogen, en de uitzonderlijke strafuitsluitingsgrond, is de verwachting dat een beroep op deze grond uitzonderlijk zal blijven.