FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 februari 2019

Hockey Pro League: Nederlandse defensie bezwijkt in Argentijnse heksenketel

Het Nederlands elftal heeft in Buenos Aires hun vierde wedstrijd van de Pro League tegen Argentinië met 4-3 verloren. Een wereldgoal van Bjorn Kellerman en twee doelpunten van Jeroen Hertzberger werden teniet gedaan door Argentinië, dat na elf strafcorners vlak voor tijd de 4-3 maakte.

De strafcorner waaruit Argentinië de 4-3 scoorde, vertelde misschien wel het hele verhaal van deze wedstrijd. Mirco Pruyser leek na een goede actie te gaan schieten op goal, maar de bal werd afgepakt. Pruyser vond dat onreglementair (bolle kant) en rende net als zijn teamgenoten op de scheidsrechter af. De Argentijnen sloegen de bal ondertussen hard naar voren en dwongen een strafcorner af, die er in de rebound inging. Via de sluwe Lucas Vila, die nog even zijn duim in zijn mond stak om het extra feestelijk te maken. Nu was het publiek helemaal los, met nog twee minuten te spelen.

Argentinië miste hun belangrijkste speler en strafcornerschutter Gonzalo Peillat, die volgens de Argentijnen hier in ieder geval een paar Pro League-wedstrijden niet speelt vanwege een ingelaste pauze. Hij zat wel in het publiek om zijn team aan te moedigen. Bij Nederland misten Mink van der Weerden en Sander Baart en dat scheelde verdedigend nogal, in combinatie met het ontbreken van de geblesseerde Sander de Wijn. Met jonge spelers als Justen Blok, Joep de Mol, Teun Beins en Jip Janssen was het vooral achterin heel onervaren.

Dat is lastig tegen de listige Argentijnen, die wel met routiniers als Matias Paredes, Agustin Mazzilli en Lucas Vila aantraden. Net als Nicolas Keenan (21), de jonge speler van KZ, die zijn tweede interland ooit speelde voor zijn land. Hij komt uit een telg van liefst vijf oud-internationals van Argentinië, ook zijn oma speelde nog voor Las Leonas.

Het werd zondagmiddag aan het einde van de wedstrijd de kolkende arena waarop werd gehoopt, op het sportcomplex Cenard waar plek is voor vierduizend toeschouwers. Onder de rook van het River Plate-stadion zat de zijtribune propvol en moest Oranje meteen vol aan de bak. Het Nederlands elftal kon in vergelijking met de spectaculaire 3-3 tegen Spanje wel weer beschikken over aanvallende spelers als Billy Bakker, Jeroen Hertzberger en Bjorn Kellerman. Zij leken het verschil te maken.

Het was Bjorn Kellerman die eigenlijk bij de eerste cirkelpenetratie, vanaf de achterlijn langs meerdere Argentijnen dribbelde en die briljante actie ook nog afrondde: 0-1. Dat was toen tegen de verhoudingen in en het was een mooie tip-in van good old Matias Paredes (37) die daarmee de 1-1 maakte. Toen daarna Kellerman doorbrak en passte op spits Pruyser, werd er een obstructie gemaakt op de spits, waardoor Nederland na een videoreferral een strafbal kreeg.

Jeroen Hertzberger pushte onberispelijk binnen: 1-2. Met zes cirkelpenetraties voor Argentinië en drie voor Oranje op dat moment was dat niet ook per se volgens de verhoudingen. Dat weer Paredes uit een rebound de 2-2 maakte verbaasde ook niet, omdat Oranje de hele wedstrijd achterin kwetsbaar was.

Het was spits Pruyser die de bal in het derde kwart handig op een Argentijnse voet plaatste, waarna weer Hertzberger zijn waarde bewees voor Oranje. Hij pushte de 2-3 achter Juan Vivaldi (39), de keeper die zijn 250ste interland voor zijn land keepte. Hertzberger heeft nu 12 keer gescoord in 18 interlands tegen Argentinië.

In het vierde kwart was het permanent billenknijpen voor Oranje, dat de ene na de andere Argentijnse aanval over zich heen zag denderen. Het leek wachten op de 3-3. Maar goed keeperswerk van Sam van der Ven wist de Argentijnen wonderbaarlijk op twee goals te houden.

Meerdere keren leek de thuisploeg wel echt de 3-3 te maken, maar elke keer was de videoreferral van Oranje ook succesvol. Dit leidde tot helse fluitconcerten van het Argentijnse publiek, dat ‘Argentina, Argentina’ begon te scanderen bij het zoveelste videomoment. Het leek alsof dat hielp, want net toen het publiek dat begon te schreeuwen bleek de 3-3 uit de corner gewoon wél te tellen. Daarna counterde de Argentijnen sluw naar de 4-3, waarna het publiek helemaal gek werd in Buenos Aires. De Argentijnse heksenketel bleek voor de jonge defensie van Oranje toch te veel van het goede.

Skiester Brignone wint alpinecombinatie in Crans-Montana

Alpineskiester Federica Brignone heeft in het Zwitserse Crans-Montana de tiende overwinning uit haar World Cup-loopbaan te pakken. De Italiaanse was de beste op de alpinecombinatie, bestaande uit een afdaling en een slalom.

Op de afdaling was Brignone 's ochtends ietwat verrassend al de snelste, 0,37 seconden voor de Zwitserse Priska Nufer, met ook Nina Ortlieb (+0,43) en Ragnhild Mowinckel (+0,48) binnen een halve seconde. De ogen waren vooral op twee andere dames gericht: de Canadese Roni Remme stond zesde op 1,20 seconden en thuisfavoriete en wereldkampioene Wendy Holdener stond elfde op 1,47 seconden, terwijl beiden een sterke slalom in de benen hebben.

Holdener maakte haar slalomkunsten op de uiterst korte slalompiste waar en nam de leiding over, waarna Remme hetzelfde deed en dik onder Holdener's tijd dook. Brignone leek het er moeilijk mee te krijgen, maar de Italiaanse - vooral zeer sterk op de reuzenslalom - hield knap stand en kwam met 0,38 seconden voorsprong over de finish. Voor de 23-jarige Remme was haar tweede plek overigens haar eerste World Cup-podium ooit.

Duitsers ongenaakbaar naar tweede goud op WK noordse combinatie

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten in het Oostenrijkse Seefeld heeft Duitsland de tweede medaille op de noordse combinatie binnen. Eric Frenzel won individueel al goud, zondag was hij samen met Fabian Riessle de beste op de teamsprint, waar teams van twee mannen in totaal tien ronden van anderhalve kilometer afwerken.

Frenzel en Riessle wonnen het schansspringen en mochten acht seconden voor de Japanse broers Yoshito en Akito Watabe vertrekken aan het langlaufgedeelte van de wedstrijd. Franz-Josef Rehrl en Bernhard Gruber vertegenwoordigden het thuisland en startten op 22 seconden, vijf tellen voor de Noren Jan Schmid en Jarl Magnus Riiber.

Frenzel begon prima en breidde zijn voorsprong op Yoshito Watabe wat uit, terwijl Rehrl en Schmid tijd verloren, maar wel samen verder konden. Gruber en Riiber kwamen dichter bij Akito Watabe in de buurt, waarna Schmid en Rehrl aansloten bij Yoshito. Halverwege de race lagen Frenzel en Riessle nog altijd een halve minuut voor, terwijl Japan, Oostenrijk en Noorwegen niks te duchten hadden van de landen achter hen.

In de zevende van tien ronden werden verschillen gemaakt. Rehrl werkte zich los van Schmid, terwijl de Noor op zijn beurt weer een gaatje sloeg richting Yoshito Watabe. Rehrl en Schmid kwamen weer samen en zaten nog maar dik tien tellen achter Frenzel, terwijl de Watabe's definitief afhaakten.

Riiber en Gruber kwamen door hun mooie duel nog in de buurt van Riessle, maar die hield keurig stand en pakte goud. World Cup-leider Riiber bleek met zijn jonge benen in de sprint een maatje te groot voor de oude Gruber, die toch tevreden mocht zijn met brons.

Judoka Smink verrast met brons bij Grand Slam in Düsseldorf

Judoka Jesper Smink heeft voor het eerst een bronzen medaille gewonnen op een Grand Slam. Hij ontving in Düsselorf de medaille in de klasse tot 90 kilogram na een gevecht met de Belg Joachim Bottieau, die in de golden score opgaf met een beenblessure. Routinier Henk Grol greep net naast brons.

Smink won vier partijen op rij alvorens de Japanner Sanshiro Murao hem stuitte in de halve finale. Brons was daardoor nog het hoogst haalbare voor de 21-jarige Amersfoorter. Het lukte Smink niet Bottieau in de reguliere tijd te vloeren, maar toen hij in de golden score zijn tegenstander tegen de grond werkte, bleef deze met pijn aan zijn been liggen.

In de klasse tot 90 kilogram heeft Nederland nu twee kandidaten die zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Met deze derde plek nadert Smink Noel van 't End op 150 punten. Van 't End heeft nog de beste papieren, maar Smink is dichtbij. Op basis van de ranking zouden beide judoka's de koffers mogen pakken. Echter in Tokio mag er per gewichtsklasse maar één judoka per land de tatami betreden. Mochten beide judoka's zich plaatsen, dan is het uiteindelijk aan de judobond om een keuze te maken. Van 't End vloog er vandaag al in de eerste ronde uit. 

Routinier Henk Grol greep naast het brons. De Haarlemmer ging bij de zwaargewichten (+100 kg) onderuit tegen Stephan Hegyi. De Oostenrijker nam Grol in de golden score te grazen met een heupzwaai. Grol werd twee weken geleden op tijdens de Grand Slam van Parijs ook al vijfde. Eind vorig jaar was de 33-jarige judoka nog de beste in de Grand Slam van Osaka. In dezelfde gewichtsklasse verloor Roy Meyer al in de achtste finales. Jelle Snippe werd in de klasse tot honderd kilogram eveneens in de achtste finales uitgeschakeld. 

Over twee weken verhuist de World Tour naar Marrakech (Grand Prix), waar Kim Polling haar rentree zal maken. Een week later is een nieuwe Grand Slam in het Russische Ekaterinaburg. 

Pinot de beste in Tour du Haut Var

Thibaut Pinot heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Tour du Haut Var gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ klopte de steile beklimming van de Mont Faron zijn landgenoot Romain Bardet. Voor Pinot was het zijn eerste zege van het seizoen.

De 136 kilometer lange slotetappe over heuvelachtig terrein met in de finale de steile slotklim van de Mont Faron. De etappe kende een traditioneel verloop. Een vroege kopgroep reed in de beginfase, waarna er controle was in het peloton.

Aan de voet van de slotbeklimming van de Mont Faron, een beklimming van van 5,7 kilometer aan 8,4%, werden ze vroege vluchters aan de voet van de beklimming ingerekend door het peloton, onder aanvoering van AG2R La Mondiale. Het peloton dunde snel uit en klassementsleider Giulio Ciccone moest de eersten van het peloton laten gaan.

Lilian Calmejane, Thibaut Pinot, Kilian Frankiny, Romain Bardet, Alexis Vuillermoz, Hugh Carthy en Nicolas Edet bleven over op de slotbeklimming. Hugh Carthy plaatste zijn aanval op één kilometer van de meet, maar Bardet en Pinot reageerde attent. Vervolgens bleek Pinot op het eind de sterkste te zijn en zo naast de etappeoverwinning ook de eindoverwinning in de Tour du Haut Var.

Dubbelslag darter Price op Players Championship-weekend; twee halve finales Noppert

Gerwyn Price heeft dit weekeinde tijdens de twee events van de Players Championship overduidelijk zijn visitekaartje afgegeven. De 33-jarige darter uit Wales won beide toernooien op overtuigende wijze. Ook Danny Noppert liet van zich horen. Hij haalde twee keer de halve finales. 

Nadat Price zaterdagavond in Barnsley in de finale had afgerekend met de Duitser Gabriel Clemens, moest een dag later Ricky Evans het in de eindstrijd ontgelden. Beide finales won hij met 8-4 in legs. Price maakte daarmee optimaal gebruik van de afwezigheid van Michael van Gerwen, die tijdens de voorgaande vier Players Championship-events al twee keer de eindzege voor zich opeiste. De 29-jarige Brabander liet de vloertoernooien schieten, mede omdat hij zondagmiddag tijdens PSV - Feyenoord werd gehuldigd voor zijn derde wereldtitel die hij eerder dit jaar in Londen veroverde.

Danny Noppert was twee keer de beste Nederlander. Hij verloor zaterdag in de halve finales van Clemens met 7-5. Zondag trof hij opnieuw de uiteindelijke verliezend finalist. Evans was met 7-4 te sterk. Met deze halve finales zet Noppert een goede stap voor de World Matchplay in juli. 

Jermaine Wattimena kwam zondag tot de kwartfinale, waarin Nathan Aspinall te sterk bleek. Ook hij is hard op weg naar de World Matchplay. Benito van de Pas haalde de vierde ronde, Maik Kuivenhoven en Dirk van Duijvenbode kwamen tot de derde ronde. Voor Raymond van Barneveld zat het toernooi na de eerste partij er al op, hij verloor van Wattimena. Van Barneveld wist zaterdag nog één partij te winnen, maar vloog er in de tweede ronde uit. 

Volgend weekeinde mogen de darters het podium op. De UK Open staat op het programma. Er doen in Minehead 160 deelnemers mee, waarvan er negentien uit Nederland komen. Gary Anderson is de titelverdediger. 

Players Championship 5 - Saturday February 23, The Barnsley Metrodome - Last 16
Ian White 6-5 Glen Durrant
Gerwyn Price 6-5 Jonny Clayton
James Wade 6-3 Ricky Evans
Rob Cross 5-6 Dave Chisnall
Gabriel Clemens 6-4 Ross Smith
John Henderson 6-5 Max Hopp
Ryan Searle 6-4 Joe Cullen
Mensur Suljovic 3-6 Danny Noppert

Quarter-Finals
Ian White 2-6 Gerwyn Price
James Wade 3-6 Dave Chisnall
Gabriel Clemens 6-4 John Henderson
Ryan Searle 4-6 Danny Noppert

Semi-Finals
Gerwyn Price 7-4 Dave Chisnall
Gabriel Clemens 7-5 Danny Noppert

Final
Gerwyn Price 8-4 Gabriel Clemens

Players Championship 6 - Sunday February 24, The Barnsley Metrodome  - Last 16
Danny Noppert 6-4 Ritchie Edhouse
John Henderson 6-5 Jonny Clayton
Ricky Evans 6-1 Krzysztof Ratajski
Kyle Anderson 6-4 Rowby-John Rodriguez
Jermaine Wattimena 6-0 Benito van de Pas
Nathan Aspinall 6-5 Chris Dobey
Adrian Lewis 6-2 Ryan Joyce
Gerwyn Price 6-3 David Pallett

Quarter-Finals
Danny Noppert 6-2 John Henderson
Ricky Evans 6-4 Kyle Anderson
Nathan Aspinall 6-3 Jermaine Wattimena
Gerwyn Price 6-4 Adrian Lewis

Semi-Finals
Ricky Evans 7-4 Danny Noppert
Gerwyn Price 7-2 Nathan Aspinall

Final
Gerwyn Price 8-4 Ricky Evans

Kristoffersen klopt Hirscher, maar Hirscher pakt 19e World Cup-eindzege

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft tijdens de World Cup in het Bulgaarse Bansko de reuzenslalom gewonnen. De kersverse wereldkampioen klopte eeuwige rivaal Marcel Hirscher, maar de Oostenrijker ging er wel voor de zesde keer met het eindklassement vandoor, terwijl er zelfs nog twee wedstrijden te gaan zijn.

Hirscher had in de eerste run nog de snelste tijd neergezet, 0,22 seconden voor Kristoffersen. De Fransman Alexis Pinturault moest al 0,68 seconden toegeven, verder stonden alleen de Zweed Matts Olsson (+0,77), de Fransman Thomas Fanara (+0,78) en de Sloveen Zan Kranjec (+0,81) binnen een seconde van de Oostenrijkse grootheid.

Olsson en Kranjec eindigden op plek zes en vijf, Fanara passeerde landgenoot Pinturault. Kristoffersen nam vervolgens de leiding met 0,39 seconden over en zag dat Hirscher vier honderdsten van een seconde tekort kwam om zijn tijd te kloppen, waarmee de winst voor Kristoffersen een feit was.

Voor de zesde keer - en de vijfde keer op rij - pakte Hirscher wel het World Cup-klassement op de reuzenslalom. Op de slalom is hij ditj aar overigens ook al binnen, eveneens voor de zesde keer. Een achtste opeenvolgende eindzege in het algemene World Cup-klassement kan hem ook nauwelijks nog ontgaan.

Man City wint League Cup na opmerkelijk wisselmoment bij Chelsea

Manchester City heeft zondagavond ten koste van Chelsea beslag gelegd op de EFL Cup. De finale op Wembley werd met een strafschoppenserie beslist. Nadat de reguliere speeltijd op Wembley geen doelpunten had geleverd en er ook niet was gescoord in de verlenging, trok het team van Josep Guardiola in de strafschoppenserie aan het langste eind. Kepa Arrizabalaga vertolkte een hoofdrol: de Chelsea-doelman weigerde in de blessuretijd van de verlenging gewisseld te worden.

Met de 6-0 afstraffing van twee weken geleden nog vers in het geheugen begon Chelsea behoudend aan de wedstrijd op Wembley. Maurizio Sarri koos ervoor om Marcos Alonso te vervangen door Emerson, terwijl hij Gonzalo Higuaín eveneens aan de kant hield. De Londenaren slaagden er in de eerste helft dan ook in om de gelederen gesloten te houden en Manchester City had moeite om een bres in de verdediging van de tegenstander te slaan. Met een aanval bestaande uit Pedro, Eden Hazard en Willian liet Chelsea the Citizens al loerend op de counter het spel maken en grote kansen bleven uit in de eerste helft.

Nicolás Otamendi zorgde vlak voor de onderbreking voor zowel het doel van Kepa Arrizabalaga als zijn eigen goal nog voor het grootste gevaar. De Argentijn dwong de Spaanse doelman met een leep balletje in de verre hoek op slag van rust eerst tot een redding en in de blessuretijd was hij ook gevaarlijk voor zijn eigen goal. Een op het oog onschuldig voorzet van Willian werd door de stopper bijna tot een goal gepromoveerd, maar tot opluchting van Otamendi verdween de bal net langs het doel van Ederson.

Met Vincent Kompany in plaats van de geblesseerde Aymeric Laporte in de ploeg dacht Manchester City een dikke tien minuten na de hervatting van de wedstrijd alsnog op voorsprong te komen. Een goal van Sergio Agüero werd echter afgekeurd wegens buitenspel en ook de VAR kon scheidsrechter Jonathan Moss niet van gedachten doen veranderen. Met nog ruim twintig minuten te gaan creëerde Chelsea ook zijn eerste grote kans van de wedstrijd. Een goede loopactie van Hazard werd op waarde geschat door Willian, waarna de Belg zijn landgenoot Kompany van zich afschudde en N’Golo Kanté vervolgens in staat stelde om het leer net over het doel te knallen.

Deze kans leek het vertrouwen bij Chelsea in de goede afloop een flinke oppepper te geven en the Blues kropen in de slotfase steeds verder uit hun schulp. Dit betekende echter ook dat er meer ruimte ontstond aan de overkant en Jorginho moest een gele kaart accepteren toen hij een bijna doorgebroken Raheem Sterling de doorgang belette. Diep in de blessuretijd verraste Willian zijn landgenoot Ederson nog bijna met een lepe vrije trap, maar doordat de doelman goed redding bracht en Hazard even later in kansrijke positie werd teruggefloten wegens buitenspel viel de beslissing niet in de officiële speeltijd.

In de verlenging die volgde waren de beste kansen voor Manchester City: een knal van Sterling werd geblokt door César Azpilicueta en Agüero stuitte op Arrizabalaga. Doordat treffers uitbleven, moesten er strafschoppen aan te pas komen, maar vlak daarvoor deed zich nog en bizarre situatie op. Sarri wenste met het oog op de strafschoppenserie Willy Caballero in te brengen, maar Arrizabalaga weigerde, tot groot ongenoegen van een woedende Sarri, plaats te maken voor de tweede doelman van Chelsea. Arrizabalaga keerde in de strafschoppenserie een strafschop van Leroy Sané, maar dat doordat Jorginho en David Luiz misten namens Chelsea, zegevierde Manchester City.

Ierse rugbyteam krijgt VIP-escorte van Italiaanse politie

In het kader van de Six Nations speelden de Ierse rugbyers zondag in Rome tegen Italië. Ierland won de wedstrijd met 26-16. Hoogtepunt van de trip naar de Italiaanse hoofdstad was echter een escorte door de Italiaanse politie. Deze taak nam de politie zeer serieus.

Zweedse en Noorse langlaufers pakken WK-goud op teamsprint

In het Oostenrijkse Seefeld was het zondag op het wereldkampioenschap langlaufen tijd voor de teamsprints in klassieke stijl. Twee langlaufers per team legden in totaal zes ronden van een ruime kilometer af.

Bij de vrouwen waren vier teams duidelijk sterker dan de rest: Stina Nilsson/Maja Dahlqvist (Zweden), Katja Visnar/Anamarija Lampic (Slovenië), Natalia Nepryaeva/Yulia Belorukova (Rusland) en Ingvild Flugstad Østberg/Maiken Caspersen Falla (Noorwegen). Sterker nog, bij het opgaan van het laatste rechte stuk hadden ze alle vier nog kans op goud, maar Dahlqvist bleek de sterkste sprintster en hielp Zweden naar de wereldtitel. Lampic zorgde voor verrassend zilver voor Slovenië, Falla hield Belorukova af in de strijd om brons.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Zes mannen streden bij de mannen om de winst: Emil Iversen/Johannes Høsflot Klæbo (Noorwegen), Gleb Retivykh/Alexnader Bolshunov (Rusland), Francesco de Fabiani/Federico Pellegrino (Italië), Oskar Svensson/Calle Halfvarsson (Zweden), Richard Jouve/Lucas Chanavat (Frankrijk) en de Finnen Iivo Niskanen en Ristomatti Hakola, die na een stroef begin in de slotfase weer aansloten.

Het harde werk van de helft van de teams werd in de slotronde ongedaan gemaakt, want het veld kwam bijna tot stilstand. Bolshunov opende de aanval, maar dat werd gepareerd door Klæbo, die niet te verslaan was in de slotfase. Bolshunov sprintte nog wel naar zilver, Pellegrino klopte Halfvarsson in de strijd om brons, terwijl de Fin Hakola in een van de laatste bochten onderuit ging.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Biatlete Yurlova profiteert van afwezigheid Zweden, Bø slaat dubbelslag

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het Open Europees kampioenschap biatlon zondag afgesloten. Op de slotdag stonden de achtervolgingen op het programma, zonder Zweden: het topteam van het land was tot en met zaterdag aanwezig, maar vertrok na de sprints om zich op het thuis-WK van volgende maand voor te bereiden.

Bij de vrouwen pakten Mona Brorsson en Hanna Öberg namens Zweden goud en brons op de sprint, maar zij waren dus afwezig op de achtervolging. De Russische Ekaterina Yurlova kon zo als eerste van start en kwam geen moment in de problemen: alleen bij de laatste schietbeurt miste ze één keer, maar haar voorsprong was veel te groot om zich zorgen te maken. Iryna Kryuko zette het thuispubliek in vuur en vlam door vanaf de elfde plek op te stomen naar zilver op 37 seconden, dik tien tellen voor de Duitse Nadine Horchler en de Oostenrijkse Dunja Zdouc.

Tarjei Bø was duidelijk de beste op de sprint en met de Zweed Jesper Nelin - winnaar van het zilver - die niet van start ging had hij nauwelijks concurrentie. Met alleen een misser in de laatste schietbeurt pakte Bø een goede halve minuut voor Matvey Eliseev uit Rusland het goud. Brons was er voor de Noor Håvard Bogetveit, die thuisfavoriet Sergey Bocharnikov in de slotronde passeerde. De Belg Florent Claude kwam met een knappe race tot de achtste plek.

Pogacar wint Ronde van de Algarve, Stybar wint slotrit

Zdeněk Štybar heeft de slotetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. De Tsjech was na een vroege aanval te sterk voor Søren Kragh Andersen. Wout Poels viel op de slotklim aan en kwam als derde over de streep. Hij maakte wat tijd goed op klassementsleider Tadej Pogačar, maar het Sloveense toptalent hield genoeg tijd over om de eindwinst te pakken in de Volta ao Algarve.

De slotetappe was een lastige etappe in de Ronde van de Algarve. De finish lag op de beklimming naar Malhão, een klim van 2,8 kilometer aan een gemiddelde van 8,8%. Eerder in de etappe lag die klim ook op het parcours.

Er reed in de beginfase van de etappe een grote kopgroep weg van elf renners en kregen een mooie voorsprong op het peloton. Op veertig kilometer van de streep, op de eerste beklimming van Malhão, legde Sunweb samen met team Sky het tempo in het peloton. Het zorgde ervoor dat dat het peloton flink werd uitgedund en het verschil naar de kopgroep zakte naar de anderhalve minuut.

Het viel niet meer stil in het peloton en niet veel na de eerste beklimming ging David De la Cruz ten aanval. Hij kreeg Søren Kragh Andersen, Steve Cummings en Zdeněk Štybar met zich mee. Het viertal, met nummer twee in het klassement Kragh Andersen, bleef lange tijd hangen tussen de vroege kopgroep en het peloton. Op twaalf kilometer van de streep sloot het viertal aan bij de kopgroep.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep op naar één minuut en twintig seconden. Van die voorsprong bleef weinig over op de slotklim. Ze bleven wel net vooruit en daar bleek Štybar net iets sterker dan Kragh Andersen en pakte zo zijn eerste zege. Daarachter vielen ook Enric Mas en Wout Poels de leiderstrui aan. Poels kwam achter de twee vluchters als eerste boven, maar hij pakte, net als Kragh Andersen, niet genoeg tijd om nog te stijgen in het klassement.

Pogačar had moeite op de slotklim, maar hield wel voldoende tijd over om de eindzege te pakken in de Ronde van de Algarve. Voor het 20-jarige Sloveense toptalent is dit zijn grootste zege uit zijn carrière.

Uitslag Willem II - AZ

AZ is er in de Eredivisie niet in geslaagd de derde plaats over te nemen van Feyenoord. De ploeg uit Alkmaar had kunnen profiteren van het puntverlies van Feyenoord tegen PSV maar het verloor zelf met 2-1 van Willem II.

Willem II

2 - 1

AZ

 13' Vrousai
 29' Crowley
   78' Til
 
 Gele kaart: , Maher, Seuntjens, Vlaar, (AZ)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.423
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Meissner
Peters
Palacios
Tapia (Saddiki/81)
Crowley (Anita/68)
Llonch
Dankerlui
Isak (Pavlidis/90 1)
Vrousai
  Bizot
v.Rhijn (Johnsen/58)
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs
Seuntjens
Idrissi

Arsenal en Man City lachen na slagveld tussen Liverpool en Man United

De kraker tussen Manchester United en Liverpool heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Op Old Trafford kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0. Het betekende voor Liverpool de derde remise in vier wedstrijden. Manchester City moest de koppositie weliswaar afstaan aan the Reds, maar het gat bedraagt nog maar een punt. Manchester United is de felbegeerde vierde plaats kwijtgeraakt aan Arsenal, dat na een 2-0 zege op Southampton ook een punt meer heeft.

Manchester United - Liverpool 0-0
Virgil van Dijk keerde bij Liverpool terug in de basis; de verdediger was dinsdag geschorst in de Champions League-wedstrijd tegen Bayern München. Een andere wijziging ten opzichte van die wedstrijd was de entree van James Milner, die de rechtsbackpositie overnam van Trent-Alexander Arnold. Ook Ole Gunnar Solskjaer voerde twee wijzigingen door, ten opzichte van de FA Cup-zege op Chelsea (0-2) van maandag. De geblesseerde Nemanja Matic werdvervangen door Scott McTominay en David de Gea nam zijn plek onder de lat weer over van Sergio Romero.

De eerste helft was een slagveld: Ander Herrera, Juan Mata en Jesse Lingard vielen geblesseerd uit bij Manchester United en Jürgen Klopp zag Roberto Firmino uitvallen. Het was de eerste keer sinds de wedstrijd tussen Wigan Athletic en Fulham in februari 2009 dat er viermaal werd gewisseld in de eerste helft van een duel in de Premier League. Op het gebied van kansen was het wél een rustig eerste bedrijf. Liverpool had het merendeel van het balbezit, maar slaagde er gaandeweg de wedstrijd pas in om wat meer in de buurt van het doel van De Gea te komen. Tot serieuze doelpogingen leidde dat echter niet.

De enige kans was lange tijd voor Marcus Rashford van Manchester United. In de achtste minuut had doelman Alisson Becker van Liverpool weinig moeite met zijn schot. Pas in de slotfase van de eerste helft ontstond er wat meer gevaar. Verreweg de beste aanval werd drie minuten voor rust op touw gezet door de thuisploeg. Paul Pogba dartelde richting het strafschopgebied en bereikte Romelu Lukaku, die Lingard vond. De invaller, die enkele minuten later zelf geblesseerd uitviel, slaagde er niet in om Alisson te omspelen. De keeper pareerde op slag van rust ook een inzet van Lukaku.

Op voetballend gebied leek de tweede helft op de eerste. Beide ploegen hadden moeite om de bal in de ploeg te houden en goede kansen waren spaarzaam. Gaandeweg de wedstrijd zette Manchester United wat meer druk, wat onder meer leidde tot een inzet van Rashford in het zijnet. Namens Liverpool probeerde Georginio Wijnaldum het met het hoofd, maar via McTominay ging zijn inzet naast. De middenvelder vond dat McTominay een overtreding op hem beging en even daarna greep hij Joël Matip, maar in beide gevallen kreeg Liverpool geen strafschop. Een kwartier voor tijd werd een eigen doelpunt van Matip geannuleerd door een eraan voorafgaande buitenspelsituatie.

Arsenal - Southampton 2-0
Arsenal was in eigen stadion snel klaar met laagvlieger Southampton. Via Alexandre Lacazette was het al na zes minuten spelen raak voor de thuisploeg. De tweede treffer van the Gunners liet vervolgens niet lang op zich wachten. Henrikh Mkhitaryan zorgde bij de 1-0 nog voor de assist en was zelf verantwoordelijk voor de 2-0. In de tweede helft viel rechtsback Stephan Lichtsteiner geblesseerd uit aan de kant van Arsenal en maakte Mesut Özil weer eens zijn opwachting in de Premier League. Southampton probeerde na de rust de aansluitingstreffer te forceren, maar wist doelman Bernd Leno niet te verschalken en zakt de degradatiezone in.

In de spannende strijd om de Champions League-tickets zijn de drie punten bijzonder kostbaar voor Arsenal. De ploeg van manager Unai Emery passeert Manchester United op de ranglijst en staat nu vierde. De strijd om de vierde plek lijkt vooralsnog te gaan tussen Arsenal, United en Chelsea. De drie Engelse topclubs staan binnen drie punten van elkaar, maar the Blues hebben nog een wedstrijd tegoed. De nummer vier van de Premier League grijpt een ticket voor de Champions League, terwijl de nummer vijf een startbewijs voor de Europa League bemachtigt. Wie als zesde eindigt heeft wat Europees voetbal betreft pech en valt buiten de boot.

Onrustig weekend voor spoorpersoneel

Het afgelopen weekend verliep onrustig voor het NS-personeel. Op diverse plaatsen werden personeelsleden door passagiers mishandeld. Zoals bijvoorbeeld door een reiziger die in slaap was gevallen op het traject Amsterdam- Alkmaar, en uiteindelijk gewekt werd door de conducteur. Dit stelde de man echter niet op prijs en hij besloot om maar eens flink kwaad te worden. Uiteindelijk kon deze reiziger, zo noem je dat tegenwoordig, gearresteerd worden in Castricum.

Vanmorgen werd er ook al een melding gemaakt van een mishandeling van een machinist op station Anna Paulowna. Men vond het blijkbaar nodig om de machinist te slaan en vervolgens een blik bier naar zijn hoofd te gooien. Uiteindelijk zijn hier zeven mannen (hoe kan het ook anders) voor aangehouden. 

In het zuiden des lands vond een vrouw het wel prettig om even een peukje in de trein op te steken. Dit mag echter al een tijdje niet meer, en ook zij besloot om na een berisping van de conducteur om hem maar te bedreigen.

Kortom, het respect is weer ver te zoeken zo her en der in ons land. 

Onrustig weekend voor Spoorpersonel (Stockfoto: Pxabay)
Onrustig weekend voor Spoorpersonel (Stockfoto: Pxabay)

Dronken Rus rijdt mensen op trottoir dood

Een 30-jarige dronken Rus heeft in zijn BMW in de nacht van zaterdag op zondag meerdere mensen aangereden op het trottoir van de Nevsky Prospekt in Sint-Petersburg. Een 40-jarige Amerikaan en een 39-jarige vrouw uit Moskou kwamen daarbij om het leven, melden lokale media.

De man zou vlak voor het ongeluk lachgas uit een ballon hebben ingenomen. De dader, Murad K., is opgepakt. Zijn rijbwijs is vorig jaar ingenomen nadat hij tientallen bekeuringen voor snelheidsovertredingen had gehad. De politie gaat niet uit van een terroristisch misdrijf aldus het AD. 

Kulizhnikov wereldkampioen sprint, Nuis derde

Pavel Kulizhnikov heeft de wereldtitel sprint in Heerenveen gepakt. Zijn tweede plaats op de 1.000 meter was genoeg voor zijn derde wereldtitel.

Net als gisteren won Kjeld Nuis de 1.000 meter. Met 1.07,80 bleef hij ook vandaag als enige onder de 1.08. Hij eindigde daarmee als derde in het eindklassement. Tatsuya Shinhama, die gisteren de 500 meter won, verovert het zilver. Kai Verbij wordt vijfde, Hein Otterspeer achtste.

Het podium in Thialf. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Het podium in Thialf. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Tanken zonder te betalen met valse kentekenplaten

Zaterdagavond hield de politie twee Amsterdammers van 26 en 32 jaar oud aan. Zij hadden vermoedelijk met een auto met valse kentekenplaten getankt zonder te betalen. Omstreeks 21.45 uur kreeg de politie melding van een getuige in Assendelft die had gezien dat twee mannen kentekenplaten aan het wisselen waren van een auto. De nieuwe platen hadden een totaal ander nummer. Bij controle bleek dit nummer ook bij een ander merk en type auto te horen.

De politie stelde een onderzoek in en zag de auto rijden op de A8. Er werd een achtervolging ingezet waarbij de verdachte auto regelmatig de maximum snelheid overschreed. De auto sloeg af in de richting Zaandam centrum. Uiteindelijk stopte de bestuurder op de Laan der Vrijheid. In de auto trof de politie de twee verdachten. Beiden werden aangehouden.

In de auto zag de politie vijf jerrycans staan, waar een benzinelucht vanaf kwam. Onderzoek wees uit dat korte tijd voor het aantreffen van de auto op de A8 hier bij een tankstation meer dan honderd liter brandstof was getankt door de inzittenden van deze auto. De mannen werden voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie nam de auto en de jerrycans in beslag.

44-jarige man aangehouden voor dreigen met vuurwapen

De politie heeft vanmiddag rond 14.10 uur op de Zuilenstraat in Breda een 44-jarige man uit die plaats aangehouden vanwege de bedreiging van een andere man. Hij zou eerder vandaag op een camping in Chaam gedreigd hebben met een vuurwapen. In zijn auto werd een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om een langer lopend conflict in de relationele sfeer. De recherche stelt een nader onderzoek in naar dit incident.

De politie kreeg om 11.40 uur een melding binnen dat er bij de ingang van een camping in Chaam gedreigd was met een vuurwapen. De bedreiging was gericht tegen een 39-jarige man. Uit de politiesystemen bleek dat de dreiger en slachtoffer recent al eerder een ernstig conflict met elkaar heeft gehad. De dader was inmiddels weggereden. De politie heeft vervolgens op meerdere adressen in Breda naar hem gezocht. Uiteindelijk kregen agenten de auto waarin de verdachte reed in beeld. De auto is op de Zuilenstraat aan de kant gezet waarna de 44-jarige man als verdachte van bedreiging is aangehouden.

Brexit-stemming opnieuw uitgesteld door May

De Britse premier Theresa May heeft op een bezoek in Egypte gezegd dat er komende week nog geen aangepaste brexitdeal is om in het parlement over te debatteren.

Ze zei dat dit zeker voor 12 maart gaat gebeuren, maar niet zoals verwacht woensdag. Ze is op dit moment op een topconferentie waar ze 'in de marge' overlegt met Donald Tusk. Ze waarschuwde volgens het AD haar partijgenoten dat de deal niet in het zicht van de haven mag stranden. 

Wereldtitel sprint Kodaira, Takagi wint 1.000m

Nao Kodaira heeft de wereldtitel sprint bij de vrouwen veroverd. Haar derde plek op de afsluitende  1.000 meter was genoeg voor haar tweede wereldtitel sprint.

De wereldkampioene allround, Miho Takagi, die volgend weekend haar titel verdedigt, won de 1.000 meter in 1.14,56 en eindigde als tweede in het eindklassement.

Beste Nederlandse in het eindklassement is Sanneke de Neeling op plek 6. Jutta Leerda eindigt op de tiende plek, Letitia de Jong werd dertiende.

Opvallend moment was dat de Koreaanse vrouwen Chae Eun Park en Min-Ji Kim werden gediskwalificeerd. Ze  hadden een verkeerd tijdschema en waren niet op tijd in Thialf.

Nao Kodraira pakt wereldtitel. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Nao Kodaira pakt wereldtitel. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

PEC Zwolle trekt aan noodrem en start spoedeisende arbitragezaak op

PEC Zwolle is een spoedeisende arbitragezaak gestart om de verplaatsing van het duel met Ajax aan te vechten. De KNVB gaf eerder deze week geen gehoor aan het verzoek van de club om de Eredivisie-wedstrijd alsnog op zaterdag 2 maart af te werken. De arbitragezaak lijkt de laatste mogelijkheid voor PEC om het besluit van de KNVB terug te draaien.

De wedstrijd tussen PEC en Ajax zou aanvankelijk komende zaterdag worden afgewerkt. Omdat Ajax op de daaropvolgende dinsdag een Champions League-wedstrijd speelt tegen Real Madrid, koos de KNVB er 'in het belang van het Nederlandse voetbal' voor om de wedstrijd te verzetten naar woensdag 13 maart. Het besluit leidde tot onbegrip bij PEC.

"Er is in onze ogen onvoldoende gekeken naar de alternatieven, deze datum is ons als een voldongen feit gegeven", wordt technisch directeur Gerard Nijkamp geciteerd door De Telegraaf . "Ik snap dat Ajax dit aanvraagt, maar we willen graag naar een datum toe die beide partijen schikt, ook PEC Zwolle."

Als de wedstrijd op 13 maart wordt gespeeld, moet PEC binnen acht dagen duels afwerken met AZ, Ajax en Excelsior. De Zwollenaren strijden met een kleine selectie om lijfsbehoud en de wedstrijd tegen Excelsior kan van groot belang blijken te zijn. PEC baalt vooral omdat de KNVB aanvankelijk had aangegeven dat het duel alleen zou worden verplaatst als Ajax thuis een goed resultaat zou halen tegen Real Madrid; de ploeg van Erik ten Hag verloor met 1-2.

Ajax-supporters protesteren, 6 Ado-fans opgepakt

In verband met meerdere demonstraties in het centrum van Den Haag was de politie op zondag 24 februari aanwezig om deze op een veilige en ongestoorde wijze te laten verlopen. Op het Malieveld hield de politie in totaal zes mannen aan.

De politie was al vroeg in de binnenstad aanwezig. Evenals een grote groep voetbalsupporters die klaarblijkelijk uit was op een confrontatie met Ajax-supporters. Deze groep verzamelde zich in eerste instantie op het Plein en verplaatste zich daarna naar het Malieveld. Op basis van deze actuele informatie zijn er passende en nodige maatregelen genomen, die gericht waren op een ordelijk verloop van de demonstraties. Onder andere werd een waterwerper uit voorzorg geparkeerd op de Bosbrug.

Vanuit Amsterdam gingen zondagochtend vijf bussen met Ajax-supporters richting het Malieveld, om daar te demonstreren tegen het besluit dat er ook dit jaar weer zonder uitpubliek wordt gespeeld in de wedstrijd ADO-Ajax. De bussen zijn op de A44 bij Sassenheim door agenten staande gehouden en gecontroleerd. Vanaf deze locatie begeleidden agenten de bussen Den Haag in, op weg naar een alternatieve demonstratielocatie. De burgemeester besloot, omwille van de veiligheid en uit vrees voor ernstige wanordelijkheden, tot deze wijziging. De voetbalsupporters demonstreerden vervolgens bij het Internationaal Strafhof.

Omdat de sfeer rond de middag op het Malieveld grimmiger werd en om te voorkomen dat deze groep voetbalsupporters de demonstratie van Ajax-supporters zou verstoren, mochten zij deze locatie korte tijd niet verlaten. Politieagenten hielden nauw toezicht. Hierbij zijn er in de loop van de middag in totaal zes arrestaties verricht.

De demonstratie van Ajax-supporters op de alternatieve locatie verliep zonder verdere bijzonderheden. Na afloop begeleiden politieagenten de vijf bussen weer de stad uit en keerden de voetbalsupporters huiswaarts. Kort daarna werden de op het Malieveld aanwezige ADO supporters één voor één gecontroleerd en konden daarna de locatie verlaten. Op het Malieveld werd onder andere vuurwerk en een boksbeugel aangetroffen.

Gele Hesjes
Daarnaast vond zondagmiddag in de Haagse binnenstad een demonstratie van ‘gele hesjes’ plaats. Ook deze demonstratie, die ordelijk verliep, werd door de politie begeleid. Nadat hun demonstratie was afgelopen, bleek dat vier demonstranten naar het Binnenhof waren gegaan. Omdat op het Binnenhof niet gedemonstreerd mag worden, werden zij verzocht het Binnenhof te verlaten, wat zij vervolgens deden.

Trentin sprint gemakkelijk naar zege in slotrit Ruta del Sol, Fuglsang eindwinnaar

Matteo Trentin heeft de slotetappe in de Ruta del Sol gewonnen. Voor de Europees kampioen van Mitchelton-Scott was het alweer zijn tweede ritzege deze week. De 29-jarige Italiaan won ook al de tweede etappe. De eindoverwinning van Jakob Fuglsang kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar. Steven Kruijskijk eindigde op een derde plaatst in het algemeen klassement.

De slotetappe in de Ruta Del Sol ging over heuvelachtig terrein met op twintig kilometer de laatste beklimming. De finishstrook liep nog wel omhoog. Perfect voor sprinters die goed heuvel op kunnen. Het zou ook een etappe voor Danny van Poppel kunnen zijn, alleen kwam de sterke sprinter van Jumbo-Visma niet meer aan de start van de etappe.

De ritwinnaar van gisteren, Simon Yates, trok opnieuw in de aanval. Uiteindelijk kreeg hij met Antwan Tolhoek en Oscar Riesebeek twee Nederlanders met zich ook. Ook de Pool Tomasz Marczynski was mee in de vroege vlucht.

Astana had alles onder controle in het peloton en op de laatste beklimming kregen ze de koplopers weer in het zicht. Yates pakte nog wel de bergpunten, vlak daarna werd hij bijgehaald. Daarna nam Mitchelton-Scott het heft in handen voor hun sprinter Matteo Trentin. De Australische ploeg trok de sprint aan voor de Europees kampioen en hij maakte het makkelijk af voor zijn ploeg. In de sprint liet Lars Boom zich ook goed van voren zien en sprintte naar een achtste plaats.

De eindoverwinning in de Ruta del Sol ging naar Jakob Fuglsang. De Deen van Astana eindigde in het peloton en dat was voldoende voor de eindzege. Hij won voor Ion Izagirre en Steven Kruijswijk.

Uitslag FC Emmen - Vitesse

Vitesse heeft zondagmiddag drie punten overgehouden aan het bezoek aan FC Emmen. De Arnhemmers wonnen in Drenthe dankzij doelpunten van Mohammed Dauda, Martin Ödegaard en Navarone Foor met 0-3 en stijgen zo weer over Heracles Almelo heen naar de vijfde plaats in de Eredivisie. De wedstrijd aan De Oude Meerdijk stond voor de thuisploeg in het teken van het overlijden van Jorg Scherpen, de twintigjarige broer van doelman Kjell Scherpen.

Na een emotionele minuut stilte ter nagedachtenis aan de broer van de doelman stak Alexander Büttner FC Emmen al snel bijna de helpende hand toe. Een kopbal van de verdediger bij een corner vloog echter net niet in zijn eigen goal en vijf minuten later lag het leer aan de andere kant wel in het doel. Max Clark vond Dauda met een afgemeten voorzet, waarna de huurling knap raak volleerde. Met een massale ovatie in de twintigste minuut werd er nogmaals stilgestaan bij het overlijden van Jorg Scherpen en Michael de Leeuw kopte vlak daarna een vrije trap over het doel van Eduardo.

In het restant van de eerste helft kregen beide ploegen kansen op meer, maar doordat onder meer Büttner, Andrej Lukic en Sven Braken het vizier niet op scherp hadden staan werd er in de eerste helft verder niet gescoord. Na de onderbreking trok Vitesse de wedstrijd meer naar zich toe en dat betaalde zich een kleine twintig minuten uit in de 0-2 uit een vrije trap van Martin Ödegaard.

De Noor leek een paar minuten na zijn fraaie goal van grote afstand ook de 0-3 voor zijn rekening te nemen, maar zijn doelpunt werd na raadpleging van de VAR uiteindelijk afgekeurd wegens buitenspel. Een kopbal van Jafar Arias leidde een paar minuten voor tijd bijna tot de aansluitingstreffer en ook aan de overkant werd het nog spannend. Een kopbal van Bryan Linssen belandde in eerste instantie nog op de lat, maar een paar minuten later kon Foor na een mislukte uittrap van Scherpen toch nog voor de 0-3 zorgen.

FC Emmen

0 - 3

Vitesse

     13' Dauda
 71' ödegaard
 89' Foor
 
 Gele kaart: Bannink, Bijl, Neidhart, (FC Emmen), Foor, Dauda, (Vitesse)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.301
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Gronsveld
Lukic
Bakker
Cavlan
Bijl
De Leeuw (Arias/46)
Veendorp
Bannink (Neidhart/68)
Braken (Niemeijer/82)
A.Jansen
  Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter
Clark
ödegaard
Foor
Bero (Ali/83)
Büttner
Dauda (Buitink/68)
Linssen

Veldrijder Pauwels wint bij afscheid

Veldrijder Kevin Pauwels heeft zondag de laatste wedstrijd uit zijn carrière gewonnen. In de Sluitingsprijs Oostmalle kwam de 34-jarige Belg solo over de finish.

De 34-jarige Belg maakte eerder dit seizoen bekend na dertien seizoenen te stoppen met veldrijden. In zijn laatste wedstrijd ging hij meteen in de aanval. Belgisch kampioen Toon Aerts en Tom Meeusen wisten als enige aan te sluiten.

Twee ronden voor het einde verloor Meeusen de aansluiting met zijn medevluchters. Pauwels en Aerts maakten er een spannend duel van maar na een valpartij van de Belgisch kampioen kwam Pauwels alleen aan de leiding. Het verschil met de achtervolgers was niet groot maar de eerste plaats kwam niet meer in gevaar voor de renner van Marlux-Bingoal.

"Ik snap het zelf niet goed, maar ik ben wel heel diep geweest", vertelde Pauwels aan Sporza. "Ik was ook heel goed weg en toen dacht ik door te trekken. Anders valt het weer stil op de weg en val ik weer helemaal naar achteren. Cadeau heb ik het zeker niet gekregen, ik ben heel diep moeten gaan. Op het einde maakte Toon een foutje en was ik weg. Of ik er nog een jaar moet bijdoen? Neen, het is mooi geweest. Dit had ik totaal niet verwacht, beter kan je niet afsluiten."

Pauwels won in zijn carrière onder andere twee keer de wereldbeker en was vijf keer derde op het WK. Daarnaast was hij twee keer Belgische kampioen mountainbike.

Uitslag
1. Kevin Pauwels (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Tom Meeusen (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Tim Merlier (BEL)
7. Michael Boros (CZE)
8. Jim Aernouts (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Nicolas Cleppe (BEL)

Uitslag PSV - Feyenoord

Koploper PSV heeft in de topper tegen Feyenoord opnieuw puntenverlies geleden. In Eindhoven werd het 1-1. Feyenoord speelde het laatste half uur met tien man na een directe rode kaart voor Sven van Beek. De thuisclub kwam op achterstand door toedoen van Nicolai Jörgensen. Hirving Lozano bracht de stand gauw daarna in evenwicht. PSV heeft door het puntverlies nog maar twee punten voorsprong op Ajax.

Voor beide ploegen stond het nodige op het spel in Eindhoven. Feyenoord kon bij een nederlaag de derde plek kwijtraken aan AZ, terwijl PSV de hete adem van Ajax in de nek voelt. Giovanni van Bronckhorst koos ervoor om Robin van Persie op de bank te zetten; Mark van Bommel koos voor dezelfde elf namen als vorige week tegen sc Heerenveen (2-2). Zoals verwacht zette PSV vroeg druk en probeerde Feyenoord zich daaronder uit te voetballen, wat goed lukte. In de dertiende minuut werd Van Beek in het strafschopgebied afgetroefd door Steven Bergwijn, die vervolgens echter geen ploeggenoot vond om de aanval af te ronden.

Aan de overzijde verscheen Steven Berghuis dreigend voor het doel van Jeroen Zoet na een combinatie met Sam Larsson; de keeper lette goed op. Verder dan die speldenprikjes kwamen beide ploegen niet in de openingsfase. Na twintig minuten volgde echter een gigantische kans voor PSV. Steven Bergwijn sneed de verdediging van Feyenoord open met een steekpass richting Luuk de Jong, die opdook voor Kenneth Vermeer. Het thuispubliek veerde al op, maar de spits schoot van dichtbij naast. Na 27 minuten kwam Tonny Vilhena dicht bij de 0-1: de middenvelder van Feyenoord kapte in het strafschopgebied naar binnen, zocht de korte hoek en stuitte op Zoet.

Na een halfuur voegde Jörgensen daar nog een schot aan toe, dat net langs de kruising scheerde. De kansen waren het logische gevolg van de verhoudingen op dat moment. Feyenoord was veel in balbezit en voetbalde met vertrouwen in het Philips Stadion. Er kwam nog een kopkans voor Jan-Arie van der Heijden; opnieuw liet Zoet zich niet verrassen. Feyenoord kon terugkijken op een sterke eerste helft en PSV had het zichtbaar lastig. Dat bleef ook na rust het geval. Acht minuten na de onderbreking meldde Jörgensen zich voor het doel van Zoet: vanuit een lastige hoek kreeg de spits van Feyenoord de bal niets langs de doelman.

Vermeer hoefde weinig te doen, maar moest wel in actie komen toen De Jong van dichtbij op doel kopte na een vrije trap van Lozano. Het leek nog lastiger te worden voor Feyenoord toen Sven van Beek een bal over zich heen liet gaan, vervolgens de doorgebroken Bergwijn neerhaalde en direct rood kreeg. De verdediger is daardoor geschorst voor de Klassieker van woensdag in de KNVB Beker. Maar juist toen het er dramatisch uitzag voor Feyenoord, was het Jörgensen die de ban brak. Van ruime afstand beproefde de Deen zijn geluk en zijn venijnige afstandsschot vloog binnen via de paal: 0-1. Het antwoord van PSV volgde echter na een minuut al.

Aan de linkerflank kapte invaller Cody Gakpo zijn bewaker uit en bracht hij de bal voor, waarna Lozano voor Calvin Verdonk kwam en zijn veertiende doelpunt van het seizoen maakte. De wedstrijd was volledig opengebroken, maar beide ploegen gingen ook slordiger spelen. Met tien man bleef Feyenoord op zoek gaan naar aanvallende mogelijkheden. Desondanks voerde Van Bronckhorst een defensieve wissel door, door Jens Toornstra te vervangen voor Ridgeciano Haps. Twee minuten voor tijd liet Bergwijn een grote kans op de 2-1 onbenut en in de blessuretijd stuitte de buitenspeler op Vermeer. Denzel Dumfries kopte diep in de blessuretijd nog in de handen van de keeper. Zodoende remiseerde PSV voor de derde keer op rij in de Eredivisie en wacht het al drie officiële wedstrijden op een zege op Feyenoord.

Sven van Beek krijgt rood. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Sven van Beek krijgt rood. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

PSV

1 - 1

Feyenoord

 72' Lozano    70' Jörgensen
 
 Gele kaart: , Vilhena,v.Beek, v.d.Heijden,Clasie, (Feyenoord)
 Rode kaart: , v. Beek (59) (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34600
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Gakpo/46)
Hendrix (Ihattaren/82)
Lozano
De Jong
Bergwijn
  Vermeer
Martina
v.Beek
v.d.Heijden
Verdonk
Clasie
Toornstra (Haps/85)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Nieuwkoop/63)

Kulizhnikov wint 500m, Verbij derde

Pavel Kulizhnikov heeft de tweede 500 meter van dit weekend bij het WK sprint in Heerenveen gewonnen. De Rus evenaarde met 34,31 het baanrecord van Michel Mulder.

Tatsuya Shinhama eindigde in 34,45 als tweede. Kai Verbij, die gisteren zijn eerste 1.000 meter verprutste, was met 34,74 vandaag twee honderdsten langzamer dan gisteren en werd derde. Kjeld Nuis reed 35,05, Hein Otterspeer kwam tot 35,14.

Met alleen nog de 1.000 meter te gaan, gaat Kulizhnikov aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft zes tienden op Shinhama en anderhalve seconden op de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen. Kjeld Nuis en Kai Verbij zijn de nummers vier en vijf.

Afghaanse asielzoeker wil boete Zweedse activiste betalen

In juli van 2018 wist Elin Ersson een heel vliegtuig aan de grond te houden, omdat zij niet wilde dat een uitgeprocedeerde asielzoeker naar zijn land van herkomst werd getransporteerd. Ersson werd deze week veroordeeld tot het betalen van een boete van 235 euro, vanwege het overtreden van Zweedse luchtvaartveiligheidswetten.

Arif Talash, een Afhgaanse asielzoeker, wil de boete voor haar betalen. "Ik hoorde van het verhaal van Elin Ersson via sociale media en ik bewonder haar enorm", aldus Talash. "Ik ben bereid om de boete voor haar te betalen."

Talash is lid van een activistengroep in de Duitse stad Frankfurt, die asielzoekers wegwijs maakt. juridische bijstand verleent en mensen bewust wil maken van de gevaren van het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan.


De strijd van Elin Ersson (Bron: Youtube)

Ersson streamde haar reddingsactie live via het internet. "Ik ga niet zitten, totdat deze persoon van het vliegtuig gehaald wordt, want in zijn thuisland kan hij vermoord worden", zo vertelde ze emotioneel in een video die al gauw de hele wereld overging.

De man werd uiteindelijk uit het vliegtuig gehaald en Ersson werd een held onder activisten. De man uit haar vliegtuig werd echter het land uitgezet vanwege mishandeling van vrouwen en kinderen en bleek niet de man te zijn waar het Ersson om ging, Ismael K. Deze man zat op een ander vliegtuig. Beide mannen zijn later succesvol Zweden uitgezet.

Toch werd Ersson gezien als een heldin en werd ze over de hele wereld uitgenodigd om conferenties bij te wonen. Haar advocaten gaan in hoger beroep.

Kodaira wint ook tweede 500m op WK sprint

De tweede 500 meter voor vrouwen dit weekend bij het WK  sprint in Heerenveen is gewonnen door Nao Kodaira. De Japanse klokte 37,41.

Brittany Bowe eindigde toch wel verrassend als tweede in 37,67, Angelina Golikova werd met 37,71 derde.

Letitia de Jong was met 38,05 vier tienden sneller dan gisteren en daarmee de beste Nederlandse. Sanneke de Neeling was met 38,25 juist langzamer. Jutta Leerdam kwam in 38,50 over de finish.

Straks volgt de afsluitende 1.000 meter. Daar heeft  Kodaira een seconde voorsprong op Miho Takagi. Brittany Bowe staat derde op anderhalve seconde van Kodaira.

Betsema wint laatste cross van het seizoen

Denise Betsema heeft de Sluitingsprijs Oostmalle gewonnen. De wedstrijd in de Belgische plaats was de laatste wedstrijd van het seizoen. In totaal heeft de veldrijdster van Texel dit seizoen vijftien wedstrijden gewonnen

Betsema en Loes Sels gingen in het begin van de wedstrijd samen aan kop. Even later maakte een achtervolgende groep met Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Inge van der Heijden de aansluiting bij het tweetal. Betsema ging er nogmaals vandoor en dit keer zou ze niet teruggepakt worden. De winst betekende zege nummer vijftien en daarmee is ze dit seizoen de vrouw met de meeste overwinningen. Achter Betsema werden Worst en Sels tweede en derde.

”15 zeges? Ja, dat voelt supergoed”, aldus Betsema tegen Sporza. “Om het seizoen zo af te sluiten met zo'n weekend is geweldig. De zandpassages waren onwijs zwaar, maar het is wel iets wat me ligt. Op het asfalt zag ik dat het stilviel en probeerde ik het gewoon. Het was even diep gaan, maar gelukkig lukte het me.”

Uitslag
1. Denise Betsema (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Loes Sels (BEL)
4. Yara Kastelijn (NED)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Inge van der Heijden (NED)
7. Maud Kaptheijns (NED)
8. Sanne Cant (BEL)
9. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
10. Shirin Van Anrooij (NED)

Uitslag ADO - Ajax

Na twee uitnederlagen op rij heeft Ajax weer eens buitenshuis weten te winnen. In het Cars Jeans Stadion waren de Amsterdammers met 1-5 te sterk voor ADO Den Haag. De thuisploeg kwam in de eerste helft nog op voorsprong via Abdenasser El Khayati, maar via Donny van de Beek, Dusan Tadic, Hakim Ziyech (tweemaal) en Kasper Dolberg stelde de huidige nummer twee van de Eredivisie orde op zaken. Ajax brengt het gat met koploper PSV zodoende terug naar één punt, al komen de Eindhovenaren later op de middag nog in actie tegen Feyenoord.

ADO Den Haag kon voorafgaand aan het treffen in het Cars Jeans Stadion niet terugvallen op een al te sterke balans tegen Ajax, want van de laatste vijftien ontmoetingen met de Amsterdammers werd er geen een gewonnen. De ploeg van trainer Erik ten Hag ging in de afgelopen weken onderuit op bezoek bij Feyenoord en Heracles Almelo, waardoor voor de eerste keer sinds mei 2009 twee opeenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie werden verloren. In Den Haag had Dolberg weer een basisplaats in de punt van de aanval, waardoor Tadic als linksbuiten startte. David Neres stond tevens aan de aftrap, terwijl Lasse Schöne op de reservebank begon.

Alfons Groenendijk, trainer van ADO, stuurde zijn ploeg met een betrekkelijk agressieve speelstijl het veld in, waarmee Ajax in de beginfase onder druk werd gezet. Toch werden de eerste speldenprikjes in de Hofstad uitgedeeld door de bezoekers, via Kasper Dolberg en Nicolás Tagliafico. De eerste keer dat ADO-doelman Robert Zwinkels vervolgens reddend moest optreden, was nadat de opgestoomde Noussair Mazraoui hem met een uithaal op de proef stelde. Aan de andere kant zag zijn collega André Onana een omhaal van Tomás Necid een halve meter over zijn doel vliegen.

Ajax werd gaandeweg de eerste helft sterker en had via een Neres een goede kans om de score te openen. De Braziliaan miste de bal echter voor open doel, nadat het leer door Daley Blind was afgeleverd. Kort daarna leek Frenkie de Jong gevloerd te worden door Zwinkels, maar zowel scheidsrechter Jeroen Manschot als videoscheidsrechter Richard Martens zagen geen overtreding. Na 36 minuten spelen greep ADO de leiding. Sheraldo Becker nam een hoekschop kort op El Khayati, die het strafschopgebied indribbelde, Neres uitkapte en op fraaie wijze raak schoot: 1-0.

Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later was het raak aan de andere kant. Blind vond met een fraai passje Van de Beek in het strafschopgebied, waarna de middenvelder Zwinkels omspeelde en de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Voor rust kwam Ajax vervolgens nog op voorsprong. Manschot zag in eerste instantie geen overtreding toen Dolberg in het strafschopgebied werd gevloerd door Aaron Meijers. Na inmenging van de videoscheidsrechter ging de bal toch op de stip en Tadic wist dit buitenkansje daarna te benutten.

In de eerste fase na rust golfde het spel op en neer, zonder dat dit in al teveel kansen resulteerde. De eerste mogelijkheid van de tweede helft viel na ruim een uur spelen te noteren, toen Dolberg in de handen van Zwinkels kopte. Een kwartier voor tijd gooide Ziyech het duel op slot met de 1-3. Hij kreeg van de ADO-defensie de ruimte om uit te halen en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak. Na de derde Amsterdamse treffer was de ban definitief gebroken en liep Ajax verder weg bij de thuisploeg. Van de Beek bediende Dolberg, die van dichtbij de 1-4 achter Zwinkels wist te werken.

Dat Ajax zeven minuten voor tijd ook nog op 1-5 kwam, was te danken aan Lex Immers. De middenvelder van ADO verspeelde de bal in het strafschopgebied aan Ziyech, die het cadeautje uitpakte en van dichtbij zijn tweede treffer van de middag aantekende. In de laatste minuten nam Ajax vervolgens gas terug, waardoor de stand in Den Haag 1-5 bleef. Voor de Amsterdammers wacht nu komende woensdag het bekerduel met Feyenoord in De Kuip. Daarna wacht een vrije competitieweekeinde, omdat de wedstrijd tegen PEC Zwolle is verplaatst in verband met de naderende Champions League-ontmoeting met Real Madrid.

Ajax wint in Den Haag. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Ajax wint in Den Haag. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

ADO Den Haag

1 - 5

AFC Ajax

 36' El Khayati    38' Van de Beek
 45+1' Tadic (pen)
 74' Ziyech
 78' Dolberg
 83' Ziyech
 
 Gele kaart: Meijers, (ADO Den Haag), Neres, (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.352
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Malone
Beugelsdijk (Pinas/81)
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker (Hooi/66)
Becker
Necid (Goppel/66)
Goossens
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Ziyech (Labyad/88)
De Jong
Neres
Dolberg (Huntelaar/78)
Tadic (Schöne/75)

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit UAE Tour, Sunweb tweede

Jumbo-Visma is de UAE Tour uitstekend begonnen. De Nederlandseploeg won namelijk de ploegentijdrit in Abu Dhabi. Tom Dumoulin en Wilco Kelderman werden met Sunweb tweede op zeven seconden, voor Bahrain Merida. Primo¸ Roglič is de eerste leider in de nieuwe UAE Tour.

De eerste etappe was een ploegentijdrit over 16 kilometer over vlakke wegen in de nieuwe UAE Tour, de opvolger van de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour.

Gazprom-Rusvelo mocht als eerste vertrekken en klokte een tijd neer van 17:46. Dat was lang niet snel genoeg want UAE Emirates, de thuisploeg in deze ronde, was 21 seconden sneller dan de Russische ploeg. Niet snel daarna dook EF Education First er tien seconden onderdoor.

De tijd van de Amerikaanse ploeg bleven even staan, maar de favorieten voor de dagzege moesten nog starten. Bahrain Merida met Vicenzo Nibali en wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis in de formatie klokten een scherpe tijd. Ze doken als eerste onder de zeventien minuten en klokte een tijd van 16.58.

Daarna mocht Jumbo-Visma van start. De Nederlandse ploeg met kopman Primo¸ Roglič was snel onderweg. Bij het eerste en enige tussenpunt was Jumbo-Visma zeven seconden sneller dan Bahrain Merida en naar de finish bouwde ze de voorsprong uit naar negen seconden.

Er moesten nog verschillende ploegen binnenkomen, maar alleen team Sky en Sunweb konden de tijd van Jumbo-Visma nog bedreigen. Sky was bij het tussenpunt vier seconden langzamer, maar verloor in het tweede deel nog een tien seconden, waardoor de Britse ploeg ook niet aan de tijd van Bahrain Merida.

Sunweb leek de zege te gaan pakken in Abu Dhabi. De ploeg van Tom Dumoulin en Wilco Kelderman was bij het eerste tussenpunt twee seconden sneller dan Jumbo-Visma, alleen bleek dat Jumbo-Visma een sterk tweede deel had. Sunweb moest in het tweede deel negen seconden toegeven en kwamen op zeven seconden binnen. Dat was nog wel goed genoeg voor een tweede plaats.

Klamer derde in laatste wedstrijd Super League Triathlon

Rachel Klamer is in Singapore derde geworden. Door de podiumplaats verzekerde de 28-jarige triatlete zich van de tweede plaats in het eindklassement van de Super League Thriatlon.

Onder tropische temperaturen ging de winst naar de Cassandre Beaugrand. De Française versloeg in de sprint Katie Zaferes uit Amerika. De Amerikaanse is wel winnares van het eindklassement.

De triatlon in Singapore bestond uit drie korte triatlons van 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen.

Ajax-supporters naar Den Haag om te demonstreren

Vijf bussen met fans van Ajax zullen vertrekken naar Den Haag om te demonstreren tegen het feit dat ze al jaren niet meer welkom zijn als uitsupporters. Voorzitter Jacob Bernard van AFCA Supportersclub: 'Ons voornemen is om de demonstratie rustig te laten verlopen.'

Om 12.15 begint de wedstrijd ADO- Ajax in het Haagse Cars Jeans Stadion en op datzelfde moment gaan de 250 Ajax-supporters 2 keer 45 minuten demonstreren op het Malieveld. Volgens NH Nieuws zijn er rond de demonstratie veel veiligheidsmaatregelen van kracht. Er is geen tegendemonstratie van ADO-supporters aangemeld maar een woordvoerder van de gemeente zegt: 'We houden rekening met alle scenario's'.

Bernard liet eerder aan AT5 weten over een eventuele ontmoeting met ADO-supporters dat hij geen problemen voorziet. Hij wil zich vooral richten op het protest van AFCA Supportersclub zelf. 'Ons voornemen is om de demonstratie rustig te laten verlopen, daar focussen we op.'

De politie stond vannacht paraat bij het ADO voetbalstadion omdat er 'signalen' waren dat supporters daar naar onderweg waren. Volgens Regio15.nl zouden er geruchten zijn op social media dat supporters van beide clubs hadden afgesproken om te vechten. De woordvoerder van de politie kon dit niet bevestigen. Wel liet de politie weten dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en niemand is aangehouden.

De politie van Den Haag heeft het er maar druk mee. Er wordt vandaag naast de demonstratie van Ajax-supporters, ook actie gevoerd door de protestbeweging 'Gele Hesjes'. De politie richt zich 'op een veilig en ongestoord verloop daarvan'.

Update 12:43 uur
AT5 is ter plaatse en zendt live uit.

Update 14:05 uur
Een groep ADO Den Haag-supporters heeft zich in Den Haag verzameld op het Malieveld om tegengeluid te geven aan de demonstrerende Ajax-fans. De politie heeft de groep inmiddels omsingeld en mogen de locatie niet verlaten. De bussen met Ajax-supporters zijn bij het Internationaal Strafhof omdat het te onveilig zou zijn op het Malieveld meldt AT5. 

Vanwege vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad, heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke besloten om de Ajax-supporters een andere locatie aan te bieden om te demonstreren. Zij staan nu bij het Internationaal Strafhof, eveneens een veelgebruikte demonstratielocatie.

Drietal berooft 18-jarige van jas en schoenen

Een 18-jarige Tilburger is vanmorgen rond 06.00 uur op het Pieter Vreedeplein in Tilburg op gewelddadige wijze door drie jongens beroofd van zijn jas en schoenen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Hij vertelde dat hij met twee vrienden op stap was geweest. Hij werd door drie jongens aangesproken die aan zijn jas trokken. Ter hoogte van de bioscoop werd hij door het drietal tegen de grond gewerkt en daarna getrapt en geslagen.

Ze beroofden hem van zijn groene Parajumper jas en Valentino schoenen en renden weg in de richting van de Magazijnstraat. Het zou gaan om drie getinte daders. De aangever werd nagekeken in de ambulance. Hij had door de klappen in zijn gezicht een bloedneus opgelopen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Hackerscollectief lekt opnieuw geheime archieven over 9/11

Het beruchte hackerscollectief 'Dark Overlord' heeft donderdag voor een derde keer geheime documentatie over 9/11 naar buiten gebracht. Deze keer gaan de documenten vooral over de juridische nasleep van de aanslag.

De laatste serie documenten bevatte voornamelijk e-mails van verzekeringsmaatschappijen, regeringsinstanties en hulpdiensten. Alhoewel het collectief de documenten alleen na het betalen van losgeld wilde vrijgeven, zijn de eerste twee series documenten na bitcoindonaties van het publiek vrijgegeven.

De code van de versleutelde documenten werd donderdag vrijgegeven, samen met de boodschap "Als je de waarheid over 9/11 wilt. Dit is je kans.". De code is authentiek en geeft om en nabij de achtduizend documenten vrij die voornamelijk over de moeilijke gang van zaken gaan na de aanslag, verzekeringsclaims en rechtzaken zijn bijvoorbeeld al vergevorderd.

Verwacht dus geen 'onderste steen' in deze documenten te vinden. In één van de e-mailwisselingen gaat het bijvoorbeeld over de veiligheidspoortjes op het vliegveld van Boston, Logan Airport, die op de dag van de aanslag defect zouden zijn geweest. Vanaf dit vliegveld vertrokken American Airlines 11 en United Airlines 175, die later in het World Trade Center zouden vliegen.

Verder zou het luchtvaartpersoneel aangegeven hebben dat zij slecht voorbereid waren op een mogelijke terroristische aanslag en dat zij slecht getraind waren om als beveiliger op een vliegveld goed te functioneren.

De grote hoeveelheid documenten is nog niet het einde van de actie van 'Dark Overlord'. Er staan nog twee versleutelde uitgaven te wachten en het collectief beloofde dat bij elke uitgave meer en grotere geheimen bekend zouden worden. In totaal wil het collectief twee miljoen dollar om de resterende set documenten geheim te houden.

'Dark Overlord' is een vrij bekende groep hackers. Eerder werden zij bekend bij het grote publiek na het lekken van een compleet seizoen van de Amerikaanse serie 'Orange is the new black'. Als ze niet bezig zijn met het lekken van dit soort materiaal, halen zij hun inkomsten vooral met het verkopen van credit-card gegevens en medische informatie.

Songfestivalhater reviewt inzendingen

Het Songfestivalforum van FOK! (ESF) heeft niemand minder dan Kreator bereid gevonden reviews te schrijven over de nieuwe Songfestival-inzendingen voor 2019. 

Kreator is nou niet bepaald een fan, niet iemand die überhaupt het songfestival volgt. Het eigenlijk gewoon liever ontwijkt. De ultieme - en niet al te subtiele - non-ESF-er, dus volstrekt onbevooroordeelde reviews die geen enkele rekening houden met wat er wel of niet scoort op het songfestival (dat weet 'ie namelijk toch niet.)

Ongezouten meningen. Gaan z'n oren ervan bloeden? Komen er onverwachte meevallers die zélfs Krea's goedkeuring kunnen wegdragen? Wij zouden er niet op rekenen, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Bij het akkoord gaan met dit voorstel had Kreator geen idee hoeveel nummers er de komende weken nog bekend worden dus laten we dat gewoon nog even zo houden. (Het zijn er 42. Hij heeft zich tot nu toe door 17 inmiddels bekend geworden inzendingen heen geworsteld, dus hij is nog niet eens op de helft. Niet tegen hem zeggen.)

De Kreviews lezen en/of Kreator even aanmoedigen ter geestelijke ondersteuning? Graag! Hij heeft het nodig! Het huidige deel vind je hier  en het eerste deel van het topic vind je hier! 

Songfestivalhater reviewt inzendingen

'Ajax gebruikt florissante financiële situatie om Overmars te behouden'

Het lijkt er niet op dat Marc Overmars de nieuwe technisch directeur van Arsenal wordt. Ajax is niet bereid om mee te werken aan een vertrek. The Gunners willen de directeur spelersbeleid van Ajax graag binnenhalen, maar de Amsterdammers zullen volgens de Daily Mirror ieder bod naast zich neerleggen. Door de florissante financiële situatie hoeft Ajax niet te zwichten voor een forse compensatie voor Overmars. Ajax wil Overmars voorlopig aan zijn contract houden, waardoor hij minimaal tot het einde van 2020 werkzaam zal zijn in Amsterdam.

De clubleiding van de huidige nummer twee van de Eredivisie heeft dit besluit aan Arsenal laten weten en daaraan toegevoegd dat ieder bod van tafel geveegd zal worden. The Gunners willen Overmars eigenlijk per direct aanstellen als technisch directeur. Na het vertrek van Sven Mislintat als head of recruitment is de Engelse club op zoek naar een nieuwe technisch eindverantwoordelijke.

Het werk van Overmars in Amsterdam heeft indruk gemaakt in Noord-Londen. Daarnaast heeft de 45-jarige directeur spelersbeleid van Ajax een verleden als speler van Arsenal, want tussen 1997 en 2000 speelde hij honderd wedstrijden in het shirt van the Gunners. Overmars zou graag aan de slag willen gaan bij Arsenal, wat volgens de berichten uit Engeland te maken heeft met het uitblijven van prijzen bij Ajax. Door zijn status in Amsterdam acht men het aannemelijk dat de oud-aanvaller zijn contract 'gewoon' zal uitdienen.

Het betekent dat Arsenal moet kiezen voor zijn 'plan B'. Monchi, momenteel sportief directeur bij AS Roma, heeft naar verluidt al een concrete aanbieding ontvangen vanuit Londen. De vijftigjarige Spanjaard werkte bij Sevilla jarenlang samen met Unai Emery, sinds afgelopen zomer de manager van Arsenal. Monchi heeft bij AS Roma een clausule in zijn contract, waardoor hij AS Roma komende zomer kan verlaten. Ook Manchester United en Paris Saint-Germain zouden geïnteresseerd zijn in zijn diensten.

Leicester City zet manager Puel op straat na forse nederlaag

Leicester City heeft manager Claude Puel per direct op straat gezet, zo communiceert men via de officiële kanalen. Het ontslag van de 57-jarige Fransman volgt op de forse 1-4 nederlaag tegen Crystal Palace van zaterdagmiddag. Puel stond sinds oktober 2017 aan het roer bij the Foxes, die momenteel de twaalfde plek in de Premier League bezetten.

Puel volgde anderhalf jaar geleden Craig Shakespeare op als eindverantwoordelijke bij Leicester City. In zijn eerste seizoen eindigde de Fransman met the Foxes als negende in de Premier League. Afgelopen zomer investeerde Leicester City totaal 114 miljoen euro op de transfermarkt, waardoor de verwachtingen enigszins hooggespannen waren. De huidige twaalfde plaats valt om die reden tegen voor de clubleiding, waardoor men heeft besloten om Puel de laan uit te sturen.

Er zouden intern al langer twijfels hebben bestaan over Puel en de 1-4 nederlaag tegen Crystal Palace vormde de zogenaamde druppel. De oefenmeester werkte eerder voor AS Monaco, de club voor wie hij zijn gehele spelerscarrière actief was, Lille OSC, Olympique Lyon, OGC Nice en Southampton, alvorens hij bij Leicester City aan de slag ging. Assistent Jacky Bonnevay laat de Engelse club tevens per direct achter zich.

Mike Stowell en Adam Sadler nemen voorlopig het roer over van Puel, terwijl de club de zoektocht naar een nieuwe manager is begonnen. Eerder deze week werd er in de Engelse media al gespeculeerd over het ontslag van de Fransman, waardoor er ook al een aantal mogelijke opvolgers de revue zijn gepasseerd. Rafael Benítez zou in beeld zijn bij the Foxes en is bij Newcastle United in het bezit van een aflopende verbintenis, al is contractverlenging niet uitgesloten. Ook Brendan Rodgers van Celtic werd eerder deze week aan Leicester City gelinkt.

Papegaai van Pippi Langkous overleden

Rosalinda, de papegaai die in de film Pippi in Taka Tukaland speelde, is op 51-jarige leeftijd gestorven in de dierentuin in Karlsruhe. Rosalinda die in werkelijk Douglas heette, kwam in 2016 vanuit Malmö naar de Duitse dierentuin. 

Hij is overleden aan de gevolgen van ouderdom. Hij stief in de armen van de baas van de dierentuin, Matthias Reinschmidt.  De films en series over Pippi Langkous zijn gebaseerd op de gelijknamige Zweedse jeugdroman uit 1945 van de schrijfster Astrid Lindgren, die in 2002 overleed. 

Golfer Luiten zakt weg in Mexico

Golfer Joost Luiten is na de derde ronde van het WGC-Mexico Championship teruggevallen tot een gedeelde dertigste plaats. De Nederlander liep op de baan van Chapultepec Golf Club bij Mexico City een ronde van 74 slagen (+3) waardoor zijn totaal nu 212 slagen (-1) bedraagt.

Luiten begon goed aan de ronde door op de eerste hole direct een birdie te slaan. Daarna kwam de klad erin en volgden er vier bogeys en de rest pars. De Nederlander was dan ook niet tevreden: "Vandaag was echt zo’n dag dat eigenlijk niets lukte en ook niets echt mee zat." Zo miste hij enkele puts voor birdie dichtbij de holes en wist Luiten de greens enkele malen niet direct te vinden.

Leider na drie ronden is Dustin Johnson die met 197 slagen (-16) vier slagen los staat van zijn naaste belager Rory McIlroy.

Politie pakt 7 amokmakers op na mishandelen machinist

Op zaterdagavond hield de politie zeven verdachten aan wegens mishandeling. Het gaat om mannen in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar oud uit Heerhugowaard, Sneek, Budel, Assen en Ter Apel. De politie kwam de groep mannen eerder op de avond tegen bij het NS-station in Schagen. Vanuit de NS was gemeld dat deze groep vervelend aanwezig was geweest in de trein. Zij waren er op het station in Schagen uitgezet.

De groep nam echter een latere trein met als eindbestemming Den Helder. Omstreeks 22.15 uur, ter hoogte van Anna Paulowna, kwam het tot een conflict met een conducteur en de machinist van de trein, waarbij de machinist werd mishandeld. Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam, bleken vier verdachten te zijn weggelopen in de richting van het industrieterrein in Anna Paulowna. Hier konden zij (mede met inzet van een politiehond) worden aangehouden.

Korte tijd later kreeg de politie weer een melding van een vechtpartij, nu op de Kruiswijk in Anna Paulowna. Hier werd een feestje door de verdachten verstoord. Door de politie werden drie mannen aangehouden. Het ging hier om mannen die vermoedelijk ook bij het treinincident betrokken waren geweest.

Tiener (14) sterft nadat vader op hem valt

Een flinke storm in Italië heeft inmiddels vier levens geëist. In Capena, vlakbij Roma, is een 14-jarige jongen om het leven gekomen nadat zijn vader door een windvlaag van het dak werd geblazen en op zijn zoon terecht kwam. De man was op het dak geklommen om stormschade te herstellen, terwijl de knul de ladder vasthield. 

In Frosinone kwamen twee zeventigers om het leven toen een muur in een boerderij het begaf en zij eronder terecht kwamen. Verder is er een man in Guidonia om het leven gekomen nadat zijn auto door een boom werd geraakt. Voor de kust van Apulië liep een Turks koopvaardijschip aan de grond. 

Visser schaatst wereldtijd op 5km in Calgary

Schaatsster Esmee Visser heeft laten zien nog altijd in absolute topvorm te verkeren. De 23-jarige Nederlandse reed in het Canadese Calgary een testwedstrijd op de vijf kilometer en haalde daar behoorlijk uit.

Visser snelde naar een tijd van 6:45,73 minuten, waarmee ze haar persoonlijk record van het WK afstanden eerder deze maand (6:46,14) nog eens aanscherpte. Bovendien is het de vijfde tijd ooit gereden, alleen Carien Kleibeuker en Martina Sablikova (drie keer, waaronder deze maand) waren ooit sneller.

Patrick Roest liet eveneens zien in prima vorm te verkeren met het oog op het WK allround. Op de 1000 meter reed hij naar 1:09,04 minuten, een verbetering van zijn persoonlijk record met een dikke seconde. Ook onder meer Ireen Wüst en Sven Kramer reden mee in Calgary, alle uitslagen zijn hier te vinden.

Intertoys sluit nieuwe problemen niet uit

Het is niet uitgesloten dat er vandaag opnieuw problemen ontstaan bij het inwisselen van cadeaubonnen van Intertoys. Die bonnen mogen, als blijk van goede wil, dit weekend nog ingeleverd worden bij de failliete keten.

Lees ook: Problemen bij inleveren cadeaubonnen Intertoys

Gisteren werden winkels geplaagd door een computerstoring waardoor lange rijen ontstonden. Vandaag is de laatste dag dat tegoed op de kaarten kan worden verzilverd, omdat het bedrijf faillissement heeft aangevraagd. 

Fun met Funda #140 - Drukke bedoening in Hantum

In Hantum, aan de doorgaande weg van Dokkum naar Ternaard en slechts enkele kilometers vanaf de Waddenzee en de boot naar Ameland, staat deze 'knusse' vrijstaande woning. In de tuin is een tuinhuisje ingericht als gastenverblijf. Mooie locatie, maar binnen is het nogal een drukke bedoening. Gelukkig koop je het huis meestal zonder de inboedel... voor iets minder dan twee ton kan dit pareltje voor jou zijn! 

Liever alle foto's onder elkaar? Check dan snel de laatste pagina! Daar kun je ook reageren  

Drukke bedoening in Hantum (Foto: Funda)
Drukke bedoening in Hantum (Foto: Funda)

Landmacht assisteert politie bij huiszoekingen

De politie doorzoekt momenteel drie woningen in Maastricht, met behulp van een speciaal team van de Koninklijke Landmacht. De doorzoekingen vinden plaats na de arrestatie van drie mannen die ervan verdacht worden vuurwapens in hun bezit hebben.

Het gaat om mannen van 44, 23 en 21 jaar. Het team van de Koninklijke Landmacht heeft onder meer de beschikking over specialistische apparatuur om in kleine of verbrogen ruimtes met weinig of geen licht te zoeken. 

Skeletonster Nikitina schrijft geschiedenis met eindzege in World Cup

Skeletonster Elena Nikitina heeft geschiedenis geschreven. De 26-jarige heeft als eerste Russische ooit het eindklassement in de World Cup op haar naam gezet. Tijdens de World Cup-finale op de olymische baan van Calgary eindigde ze als vijfde en dat was ruimschoots voldoende.

Nikitina trok al met een ruime voorsprong op Jacqueline Lölling naar Canada, waarna de Duitse - de enige échte concurrente - wegens familieomstandigheden terug naar huis reisde. Concurrentie kwam er zo vooral theoretisch nog van Tina Hermann, maar de Duitse had matige prestaties van Nikitina nodig om nog kans te maken en die kwamen er niet.

Thuisfavoriete Elizabeth Maier zette in de eerste run de snelste tijd neer, maar ze gooide de winst en zelfs het podium weg met een matige tweede run: vierde. Laura Deas zette een dijk van een tweede run neer en dat bracht de Britse van de zevende naar de derde stek op 0,29 seconden van Hermann, die van plek vier naar de winst steeg. Mirela Rahneva, de Canadese winnares van vrijdag, moest op 0,13 seconden genoegen nemen met plek twee en steeg zo nog naar de derde plek in het eindklassement. Nikitina eindigde als vijfde en kon de titel vieren.

Kimberley Bos sloot een moeizaam weekeinde op de voor haar nieuwe baan als vijftiende van de zestien af en zakte nog naar de dertiende plek in het World Cup-klassement.

Dronken stappers mishandelen minderjarige zusjes

De politie heeft zondagochtend vroeg twee mannen van 26 en 28 jaar opgepakt in Roosendaal. Ze zouden aan het eind van de stapavond twee zussen hebben mishandeld aan de Kerkstraat. De mannen waren behoorlijk onder invloed van alcohol en een van hen zou de meisjes al eerder op de avond hebben lastig gevallen.

De twee slachtoffers waarschuwden nadat ze door een van de mannen geslagen waren op zondag 24 februari rond 05:30 uur de politie. Dankzij een alerte getuige die achter de twee verdachte was aangegaan konden ze op de Kalsdonksestraat worden opgepakt. Een blaastest wees uit dat de mannen dronken waren. Ze bliezen 600 en 650 ug/l en zijn ingesloten. Een van de meisjes, een 16-jarige Roosendaalse, heeft aangifte gedaan.

De politie is op zoek naar de persoon die achter de verdachten aanging. Hij of zij wordt verzocht zich bij de politie te melden via 0900-8844. 

Sweep voor Chinese freestyleskiesters op aerials

De Chinese freestyleskiesters komen er met het oog op de Olympische Spelen van Beijing in 2022 aan, voor zover ze op de aerials nog niet gearriveerd waren. Tijdens de World Cup in Minsk werd het een heuse sweep voor de Chinese dames.

Met een back-double-full-full scoorde World Cup-leidster Xu Mengtao in de finale 87,77 punten. Daarmee bleef ze landgenote Xu Sicun (80,33) voor, terwijl tiener Shao Qi met 80,04 punten de derde plek veroverde. De rest van de top-8 werd overigens gevormd door Amerikaanse dames, de Chinese Xu Nuo - ook een van de favorieten - werd slechts vijftiende.

Xu Mengtao (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar Rusland en wel naar de jonge Maxim Burov, die met een back-double-full-full-full tot 120,36 punten kwam. Daarmee klopte hij de Wit-Russische veteraan Anton Kushnir (118,10) voor diens eigen publiek, terwijl Stanislav Nikitin met 99,12 punten derde werd en zijn World Cup-leiding af moest staan aan landgenoot Burov.

Maxim Burov (Bron: YouTube)

Dubbelslag mogulskiërs Laffont en Kingsbury in Japan

In het Japanse Tazawako is het voorlaatste World Cup-weekeinde voor de mogulskiërs afgesloten. Op het programma stonden wedstrijden op de moguls en dual moguls, wat zowel bij de vrouwen als de mannen een dubbele winst opleverde.

Perrine Laffont pakte bij de vrouwen de winst op beide onderdelen. De Franse olympisch kampioene scoorde op de moguls 82,97 punten in de finale en klopte daarmee de Australische Jakara Anthony (79,87) en de Kazachse wereldkampioene Yulia Galysheva (76,92). Op de dual moguls won Laffont met 76,18 punten in de finale van de Amerikaanse Jaelin Kauf (62,81), terwijl Anthony de derde plek won doordat Galysheva niet van start ging.

Laffont vs Kauf (Bron: YouTube)

Bij de mannen was het zoals verwacht de schier onklopbare Mikael Kingsbury die de dubbele winst pakte. Op de moguls scoorde de Canadees 86,70 punten, waarmee hij landgenoot Philippe Marquis (83,67) en de Amerikaan Bradley Wilson (80,47) klopte. Met 87,94 punten was Kingsbury in de finale van de dual moguls te sterk voor de Japanner Ikuma Horishima (86,63). Benjamin Cavet uit Frankrijk pakte met 88,24 punten de derde plek door Matt Graham uit Australië te verslaan.

Kingsbury vs Horishima (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 8

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is ghost101101 met het volgende onderschrift: "Happen naar Peijnenburg levert spectaculaire wedstrijd op."

De opgave van deze week:

We troffen deze ballenjongen aan bij de wedstrijd tussen Katwijk en Spakenburg, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Rob Romer)
We troffen deze ballenjongen aan bij de wedstrijd tussen Katwijk en Spakenburg, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Rob Romer)

Dronken Pool scheldt agenten uit voor fascisten en racisten

Een dronken Poolse 31-jarige man is afgelopen nacht, rond 02:20 uur op de Heuvelring in Tilburg door het lint gegaan. De man was een café uitgezet omdat hij vrouwelijke bezoekers lastig viel. Daarna weigerde hij het uitgaanscentrum te verlaten, beledigde agenten en verzette zich vervolgens flink bij zijn arrestatie. Er werd één keer pepperspray in zijn gezicht gespoten om hem onder controle te krijgen.

Agenten belast met het horecatoezicht kregen een melding dat een dronken man door het personeel uit een café was gezet omdat hij vrouwen lastig viel. De agenten vorderden de Poolse man in het Engels het centrum van Tilburg te verlaten. Hij antwoordde daarop in de Engelse taal dat hij dat begreep en naar huis zou gaan. De dienders vroegen aan een medewerker van Cameratoezicht om de man in de gaten te houden aangezien de Pool zichtbaar dronken was.

Cameratoezicht
Kort daarna meldde Cameratoezicht dat de man een ander café was binnen gegaan. Een beveiliger heeft de man naar buiten geleid. Agenten wilden voor de zekerheid een tolk bellen om misverstanden te voorkomen. Hierop riep de Pool dingen als "You are Fascisten", "You are Rascisten" en "Fuck the Police" naar de agenten. Deze termen riep hij luid en meerdere keren goed hoorbaar voor het uitgaanspubliek.

Hierop werd hij aangehouden voor belediging. Hij verzette zich daarbij hevig door druk om zich heen te zwaaien en te schoppen. Uiteindelijk lukte het hem te boeien en af te voeren. Ook in het cellencomplex bleef hij zich verzetten. Daar is om hem onder controle te krijgen, eén keer pepperspray in zijn gezicht gespoten.

Tijdens het horecatoezicht werden ook nog twee Tilburgers (23 en 31 jaar) aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De oudste verdachte was betrokken bij een vechtpartij, de andere verdachte ging met een glas bier hinderlijk voor een politieauto staan. Ook deze dronken jongeman weigerde daarna het horecagebied te verlaten.

Psst: mes kopen?

Een 49-jarige vrouw uit Bergen op Zoom die aan verschillende mensen op de Grote Markt in Bergen op Zoom een mes en pepperspray te koop aanbood is opgepakt. Haar ´klanten´ gingen niet in op haar aanbod, maar waarschuwden wel de politie.

De politie werd gewaarschuwd nadat twee mannen rond 02:10 uur door de vrouw op de Grote Markt werden aangesproken. ´Wil je een mes kopen voor 25 bonnen?´ vroeg ze aan een van hen. Ook gaf ze aan pepperspray bij zich te hebben. Het tweetal wees het aanbod af, liep door en spraken agenten aan die in de buurt stonden.

Zij spraken de vrouw aan en ze bleek een goudkleurig zakmes en een busje pepperspray op zak te hebben. De Bergse werd aangehouden en de wapens zijn in beslag genomen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en na enkele uren met een proces-verbaal op zak weer in vrijheid gesteld.

Niet het mes uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)
Niet het mes uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)

'Een week zonder vlees goed voor mens en milieu'

Van 11 tot en met 17 maart vindt de jaarlijkse Week Zonder Vlees plaats. Het initiatief is afkomstig van Isabel Boerdam, bekend van De Hippe Vegetariër. Vorig jaar vond de eerste editie plaats, waar 53 partners aan meededen. Dit jaar doen er 69 mee, 16 meer dan vorig jaar. 

Isabel is zeer tevreden met dit resultaat: “Vorig jaar tijdens de eerste editie sloten 53 partners zich aan, 85% van hen doet dit jaar weer mee, dat laat zien dat de campagne echt impact heeft gehad. Daarnaast hebben 16 nieuwe partners zich bij de campagne aangesloten, dus de maatschappelijke betrokkenheid is groot. Daar zijn we enorm blij mee!”

Op de website www.weekzondervlees.nl staan allerlei tips en recepten om vleesloos te eten. Ook lezen we daar dat wie een week geen vlees eet maar liefst 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees kan besparen. 

'Een week zonder vlees goed voor mens en milieu' (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Een week zonder vlees goed voor mens en milieu' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Vrouw in stukken gescheurd door eigen honden

De 52-jarige Nancy Cherryl Burgess-Dismuke uit de Amerikaanse staat South Carolina is door haar eigen honden verscheurd terwijl ze met hen aan het ravotten was. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De honden zijn na het 'incident' afgemaakt. 

Volgens buren klonk het eerst alsof ze gewoon aan het spelen was met haar honden, die het slachtoffer zelf omschreef als 'boxer-mengelingen' waarna het tumult al snel klonk alsof de vrouw levend werd opgegeten. Eén van de buren belde de hulpdiensten, anderen vlogen naar de tuin naast de woonwagen. 

Toen de te hulp geschoten buren er eindelijk in slaagden om de vrouw te ontzetten, was ze enorm toegetakeld door de honden. Buurman Whiteside: "Eén arm was ze al helemaal kwijt en de andere bengelde nog amper aan haar lichaam... Het waren de langste tien minuten van mijn leven"

Auto belandt op zijn dak: A4 afrit Hoofddorp dicht

De afrit naar Hoofddorp op de A4 is vanochtend afgesloten door een ongeval waarbij een auto op z'n kop is terechtgekomen. Hoe lang de afrit nog gesloten blijft is onduidelijk. Automobilisten kunnen na overleg keren bij afrit Schiphol.

Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. De politie is een onderzoek gestart.

Ossenaar (63) om het leven gekomen door misdrijf

Zaterdagavond tegen acht uur troffen agenten op aanwijzing van familie een dode man aan in een flatwoning aan de Lisztgaarde in Oss. Het gaat om de 63-jarige bewoner, die daar alleen woonachtig was. De man werd het slachtoffer van een misdrijf.

Familie bezocht de man omdat ze met hem geen contact kregen. Ze troffen hem in zijn woning aan en alarmeerden direct de hulpdiensten. Ambulancemedewerkers waren snel ter plaatse maar konden niets meer voor hem doen. Uit de aangetroffen situatie in de woning blijkt dat de man het slachtoffer werd van een misdrijf. Wat hem uiteindelijk het leven heeft gekost wordt onderzocht.

In de loop van de zaterdagavond werd een Team Grootschalige Opsporing (TGO) samengesteld dat meteen is gestart met een rechercheonderzoek naar wat er in de woning gebeurd kan zijn. Forensisch rechercheurs zijn sinds 21:30 bezig geweest met minutieus sporenonderzoek in de woning en de omgeving daarvan. Een woordvoerder van de politie: "Uiteraard zullen we in het rechercheonderzoek in de flat op zoek gaan naar mogelijke getuigen. Maar ook zijn we op zoek naar eventueel beschikbare bewakingsbeelden in en in de buurt van de flat."

Daderinformatie
Wanneer de man precies is gestorven is vooralsnog niet duidelijk. De politie wil daarom graag met mensen in contact komen die het slachtoffer kennen en hem mogelijk de afgelopen dagen nog hebben gezien of gesproken. De woordvoerder: "Maar we komen ook graag in contact met mensen die vrijdag of zaterdag in of in de buurt van de flat iets verdachts hebben gezien. Mogelijk in het bijzonder op de 10e verdieping waar de man woonde, bij de lift of de trap? Misschien zag u iemand die zich verdacht gedroeg of mogelijk iemand die op de vlucht leek te zijn? Mogelijk woont u in de buurt en heeft u een bewakingscamera waarop iets te zien is? Alle informatie die ons op weg kan helpen is welkom."

Hij vervolgt: "We proberen zo open mogelijk over dit soort ernstige zaken te communiceren en we hopen op uw hulp als u iets weet. Maar omdat we nog geen duidelijkheid hebben over de toedracht, zijn we ook juist weer erg terughoudend met het delen van informatie. Zo weet bijvoorbeeld een mogelijke dader waarschijnlijk als enige wat er precies in die woning is gebeurd. Het delen van te veel zogenoemde daderinformatie kan ons rechercheonderzoek frustreren."

Mensen die iets gehoord of gezien hebben kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ossenaar (63) om het leven gekomen door misdrijf (Foto: politie)
Ossenaar (63) om het leven gekomen door misdrijf (Foto: politie)

FOK! Wat een weer: zonnig

Mogguh!

Zonnig, droog en zacht weer. Meer kan ik er voor de komende dagen niet van maken. De temperaturen lopen in het begin van de nieuwe week zelfs nog wat verder op. Op woensdag en donderdag kan het 15 tot 18 graden worden. In Limburg héél misschien de eerste 20 graden.

Het enige noemenswaardige is een actieve depressie tussen Italie en Griekenland. Daar vallen dan ook behoorlijk zware buien met onweer.

In de rest van Europa is het voorlopig hogedruk wat overheerst.

Ik ga nu even in een weerslaap.  

Fijn weekend!

Scheveningen in de zon (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag in Scheveningen. Uiteraard scheen ook daar de zon. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Judoka's Vermeer en Jager missen Grand Slam-brons door houdgrepen

Op de Grand Slam in Düsseldorf heeft de Nederlandse judoploeg twee medaillekansen laten liggen. Zowel Sanne Vermeer als Hilde Jager verloren de strijd om brons na een houdgreep.

Vermeer won in de klasse tot 63kg van Alexia Castilhos (BRA) en Maylin Del Toro Carvajal (CUB), waarna de Britse Lubjana Piovesana in de kwartfinales te sterk was. Vermeer klopte Nadia Simeoli (ITA) in de herkansingen, maar Masako Doi nam haar in de wedstrijd om brons in de houdgreep en maakte het af. De Sloveense Andreja Leski won de andere bronzen medaille, Miku Tashiro uit Japan pakte goud door de Russische Daria Davydova te verslaan. Juul Franssen sneuvelde in de achtste finales, ook tegen Doi.

Jager (-70kg) won van Maria Portela (BRA), waarna ze de Belgische Roxane Taeymans en de Duitse Giovanna Scoccimarro de baas was. In de halve finales verloor ze echter van thuisfavoriete Miriam Butkereit - die de finale kansloos verloor van de Britse Sally Conway - en Maria Bernabeu uit Spanje sloeg in de strijd om brons toe met een houdgreep. Ellen Santana uit Brazilië pakte de andere bronzen medaille.

Olympisch kampioen Shohei Ono won de titel bij de mannen tot 73 kilogram, door in de finale af te rekenen met landgenoot Masashi Ebinuma. Rustam Orujov uit Azerbeidzjan kreeg brons omgehangen, net als de Georgiër Lasha Shavdatuashvili.

De Japanner Sotaro Fujiwara klopte de Rus Aslan Lappinagov in de finale tot 81 kilogram, waar de Belg Matthias Casse en de Duitser Dominic Ressel brons pakten. Jim Heijman sneuvelde in de eerste ronde tegen de Dominicaan Medickson Del Orbe Cortorreal.

Debutant Bautista weer onverslaanbaar in World Superbikes, Van der Mark 4e

Alvaro Bautista heeft ook de zondagrace van het openingsweekeinde in de World Superbikes gewonnen. De vanuit de MotoGP overgestapte Spanjaard was net als zaterdag een klasse apart en werd de eerste rookie sinds John Kocinski in 1996 die beide races in zijn debuutweekeinde won.

De zondag werd geopend met het nieuwste onderdeel van de World Superbikes-weekeindes: de korte 'superpole race'. Alvaro Bautista en Jonathan Rea vochten in deel één van de race een mooi duel uit en uiteindelijk was het de Spaanse debutant die op de Ducati de winst pakte. Hij mocht de zondagrace dus vanaf pole beginnen, voor de Kawasaki's van Rea en Leon Haslam, met de Yamaha's van Alex Lowes, Michael van der Mark en Marco Melandri op de tweede startrij.

In race twee pakte Bautista bij de start gelijk de leiding, om vervolgens ook al snel een gat te slaan. Haslam en Rea volgden, met Van der Mark op plek vier, voor Melandri en Eugene Laverty. Na vier ronden moest Van der Mark een plekje inleveren aan Melandri, terwijl zijn teamgenoot Lowes langzamerhand weer in de buurt van zijn vijfde plek kwam. Haslam en Rea begonnen het met acht ronden te gaan met elkaar aan de stok te krijgen, waardoor Melandri aan kon sluiten in de strijd om plek twee.

Vijf ronden voor het einde sloot ook Van der Mark weer aan en dus streden vier man - ver achter Bautista - om de tweede plek. Die ging naar wereldkampioen Rea, die Haslam van het lijf hield. Van der Mark plaatste in de slotronde nog een succesvolle aanval op Melandri en werd knap vierde, nog voor Lowes, die eveneens voorbij Melandri wist te komen.

Genezing is en-en

Stel je hebt allerlei slepende vage klachten. Het duurt al jaren. Je bent ook depressief. Je weet eigenlijk niet meer waar het is begonnen. Je leest en hoort dat depressieviteit ook evengoed fysieke oorzaken heeft. Je gaat grondig zoeken en doorloopt allerlei tests. Er ontstaat al vrij snel een rode draad. Er zijn zeker drie hoofdzaken aan te wijzen, die onafhankelijk door diverse tests en artsen worden genoemd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.