Judoka Smink verrast met brons bij Grand Slam in Düsseldorf

Boris (borisz)

Judoka Jesper Smink heeft voor het eerst een bronzen medaille gewonnen op een Grand Slam. Hij ontving in Düsselorf de medaille in de klasse tot 90 kilogram na een gevecht met de Belg Joachim Bottieau, die in de golden score opgaf met een beenblessure. Routinier Henk Grol greep net naast brons.

Smink won vier partijen op rij alvorens de Japanner Sanshiro Murao hem stuitte in de halve finale. Brons was daardoor nog het hoogst haalbare voor de 21-jarige Amersfoorter. Het lukte Smink niet Bottieau in de reguliere tijd te vloeren, maar toen hij in de golden score zijn tegenstander tegen de grond werkte, bleef deze met pijn aan zijn been liggen.

In de klasse tot 90 kilogram heeft Nederland nu twee kandidaten die zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Met deze derde plek nadert Smink Noel van 't End op 150 punten. Van 't End heeft nog de beste papieren, maar Smink is dichtbij. Op basis van de ranking zouden beide judoka's de koffers mogen pakken. Echter in Tokio mag er per gewichtsklasse maar één judoka per land de tatami betreden. Mochten beide judoka's zich plaatsen, dan is het uiteindelijk aan de judobond om een keuze te maken. Van 't End vloog er vandaag al in de eerste ronde uit. 

Routinier Henk Grol greep naast het brons. De Haarlemmer ging bij de zwaargewichten (+100 kg) onderuit tegen Stephan Hegyi. De Oostenrijker nam Grol in de golden score te grazen met een heupzwaai. Grol werd twee weken geleden op tijdens de Grand Slam van Parijs ook al vijfde. Eind vorig jaar was de 33-jarige judoka nog de beste in de Grand Slam van Osaka. In dezelfde gewichtsklasse verloor Roy Meyer al in de achtste finales. Jelle Snippe werd in de klasse tot honderd kilogram eveneens in de achtste finales uitgeschakeld. 

Over twee weken verhuist de World Tour naar Marrakech (Grand Prix), waar Kim Polling haar rentree zal maken. Een week later is een nieuwe Grand Slam in het Russische Ekaterinaburg.