FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 januari 2019

Feyenoord bekert verder na winst tegen Fortuna Sittard

Feyenoord blijft kans maken op het prolongeren van de KNVB Beker. De nummer drie van de Eredivisie schaarde zich woensdagavond bij de laatste vier, dankzij een 4-1 zege op Fortuna Sittard. Net als in de laatste wedstrijd voor de winterstop, toen Fortuna met 0-2 won in De Kuip, hadden de Rotterdammers het moeilijk met de ploeg van René Eijer. Robin van Persie scoorde tweemaal; Sven van Beek en Steven Berghuis deden ook een duit in het zakje.

Het publiek van Feyenoord werd wat onrustig in de openingsfase, want binnen tien minuten had Fortuna al twee grote mogelijkheden gekregen. Kenneth Vermeer, de enige nieuweling in de basisopstelling ten opzichte van het verloren competitieduel met PEC Zwolle (3-1), bracht beide keren redding. Hij pareerde twee schoten van Andrija Novakovich, terwijl collega Alexei Koselev zich in de tweede minuut al voor een uithaal van Nicolai Jörgensen had geworpen. Feyenoord oogde net als in de laatste wedstrijd tegen Fortuna kwetsbaar. Zeker op het middenveld had Fortuna met regelmaat een overtal aan spelers.

In de achttiende minuut kwam er opnieuw een grote kans voor de Limburgers. Mark Diemers legde de bal af op Finn Stokkers, die net naast het doel van Vermeer schoot. Feyenoord kwam combinerend niet in de buurt van het doel van Fortuna, maar Koselev had na twintig minuten wel moeite met een verrassend afstandsschot van Calvin Verdonk. Dat schot leidde een fase in waarin Feyenoord niet groots speelde, maar wel dreigender werd. De beste kans, voorafgaand aan de 1-0, was voor Nicolai Jörgensen: vanbuiten het strafschopgebied schoot de doorgebroken Deen rakelings naast het doel van Koselev.

Niet veel later was het raak voor de Rotterdammers. Aan de rechterflank werd Jeremiah St. Juste bediend door Steven Berghuis en de opgestoomde rechtsback bracht de bal voor het doel. Van dichtbij en zonder een verdediger naast zich werkte Van Persie de bal vervolgens binnen: 1-0. Acht minuten voor rust liet Sam Larsson na de marge te verdubbelen, want Koselev kwam goed uit en hield de bezoekers op de been. Ook in de openingsfase van de tweede helft verzuimde Feyenoord afstand te nemen van Fortuna.

Met een listige stift trof Jörgensen de paal, terwijl Koselev als winnaar uit de strijd kwam in een één-op-één-duel met Berghuis. De Moldaviër speelde een wedstrijd met twee gezichten: soms grabbelde hij, maar hij leverde ook belangrijke reddingen. Doordat hij Fortuna in leven hield, volstond één goede kans om er weer een wedstrijd van te maken: Novakovich dook op in het strafschopgebied van Feyenoord, kapte Jan-Arie van der Heijden uit en schoof beheerst binnen. Met die stand zou een verlenging noodzakelijk zijn, maar daar nam Feyenoord geen genoegen mee.

Er kwamen een paar grote kansen op rij voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst, maar meermaals lag Koselev in de weg. De keeper moest zich echter gewonnen geven toen Van Persie vanaf elf meter scoorde, na een handsbal van Kai Heerings. Het was het vierde doelpunt voor de veteraan in zijn laatste vijf bekerduels. Feyenoord trok de wedstrijd daarna naar zich toe. Negen minuten voor tijd kopte Van Beek binnen bij de tweede paal na een corner, waarmee hij het twijfelend uitkomen van Koselev bestrafte. De 4-1 kwam in de blessuretijd, na een penalty van Berghuis die voortkwam uit een overtreding van José Rodríguez op Larsson.

Politie pakt jonge boevenbende in Ridderkerk op

De politie heeft afgelopen dinsdag 8 jongeren aangehouden voor meerdere woninginbraken, straatroven, bedreigingen en mishandelingen in de gemeente Ridderkerk. De jongens zijn tussen de 14 en 17 jaar oud en komen allemaal uit Ridderkerk. 

Ze worden ervan verdacht de strafbare feiten in wisselende samenstellingen te hebben gepleegd in de periode van 1 juni 2018 tot en met 7 januari 2019, binnen de gemeente Ridderkerk. Bij de aanhoudingen werden de woningen van alle verdachten doorzocht. Rechercheurs onderzoeken of zij eventueel voor nog meer strafbare feiten verantwoordelijk zijn.

De slachtoffers van de groep zijn inmiddels door de politie geïnformeerd. De verdachten zullen vrijdag door de officier van justitie worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Update 22:50 uur
Twee van de acht verdachten worden verdacht van de gewelddadige overval op de Coop-supermarkt afgelopen zaterdag. Daarbij werd de bedrijfsleider in zijn borst gestoken waardoor hij zwaargewond raakte. Hij is enkele dagen kunstmatig in coma gehouden, inmiddels is hij weer bij bewustzijn. 

Toch tijdelijke uitzetstop voor kinderen

Het kabinet heeft besloten om tot eind volgende week geen kinderen die minstens vijf jaar in Nederland zijn uit te zetten. Ook hun familie mag tot die tijd hier blijven. De maatregel is genomen om alle betrokkenen in de discussie rondom het kinderpardon wat ademruimte te geven. Volgens staatsecretaris Harbers gaat het overigens om een geplande pauze en is de timing puur toeval. Ook worden tot nader order geen gewortelde kinderen uitgezet.

Drie van de vier coalitiepartijen willen een verruiming van het kinderpardon, alleen de VVD is tegen. Dat leidde de afgelopen dagen tot spanningen in het kabinet. Wat de uitkomst van deze kwestie wordt is nog ongewis. Er is nu een Kamermeerderheid voor verruiming van het kinderpardon. Maar de VVD heeft in de kwestie rondom de dividendbelasting bewezen bereid te zijn het kabinet te gijzelen. De VVD lijkt momenteel bovendien de enige coalitiepartij die verkiezingen wel kan hebben. De rest staat op forse verliezen.

Maduro breekt met VS na 'machtsgreep' Venezuela

De Verenigde Staten erkennen parlementsvoorzitter Juan Guaidó Márquez als interim-president van Venezuela. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis, zo meldt het Algemeen Dagblad

Ook Canada erkent Guaidó. Guaidó riep zichzelf vandaag tot interim-president uit tijdens een massale betoging in de hoofdstad Caracas tegen het autoritaire regime van Nicolás Maduro.

Update 22:05 uur
Maduro heeft volgens De Telegraaf laten weten 'alle diplomatieke banden met de Verenigde Staten' te verbreken. Volgens Maduro hebben Amerikaanse diplomaten 72 uur de tijd om Venezuela te verlaten. 

Meisje zwaargewond na aanval dronken Afghaanse asielzoeker in Duitsland

Een 17-jarig meisje is dit weekeinde zwaargewond geraakt na een aanval van een dronken Afghaanse asielzoeker in de Duitse stad Minden. De man trok het meisje aan haar haren uit de bus en terwijl ze probeerde te vluchten, reed de bus over haar benen.

Het meisje stond zaterdagavond met haar 14-jarige vriendin te wachten bij een bushalte in Minden, 45 kilometer van Hannover, toen de 22-jarige man en zijn 21-jarige maat hen benaderden.

De man bleef beide meisjes lastigvallen, zo erg zelfs dat beiden een veilig heenkomen zochten en vluchtten. Dat veilig heenkomen hoopten ze in een voorbijrijdende bus te vinden, waarvan de buschauffeur al gauw de deur opendeed om beide meisjes binnen te laten. De Afghaan twijfelde niet en sprong ook op de bus om het meisje aan haar haren uit de bus te trekken.

De bus was inmiddels begonnen met rijden en toen het meisje in haar strijd tegen de man viel, kwamen haar benen onder de rijdende bus terecht. Voorbijgangers zorgden voor het meisje, terwijl de buschauffeur achter de dader aanging, maar hij kreeg klappen van de 21-jarige vriend van de Afghaan.

De politie dacht 'wir schaffen das' en vond beide mannen na een korte zoektocht en zij bleken allebei dronken te zijn. De Afghaan werd de volgende dag voorgeleid en zit nog vast, terwijl zijn vriend zondag na een ontnuchterende nacht werd heengezonden. Het meisje ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Farming Simulator esport met ¤250.000,- prijzenpot

Je leest het goed. Deze titel is geen clickbait. Farming Simulator is een al jaren goedlopende game-serie. Ontwikkelaar GIANTS Software vindt het daarom tijd voor een esport-toernooi genaamd Farming Simulator League en pakt meteen groot uit.

Farming Simulator League

Tien toernooien
Er komen tien afzonderlijke toernooien in Europa. De beste teams van alle toernooien spelen uiteindelijk tegen elkaar om te bepalen wie zichzelf Farming Simulator Champion mag noemen. Het kampioensteam krijgt ook een zakcentje van €100.000,- mee naar huis. GIANTS Software heeft een aantal partners gevonden om dit spektakel op te zetten: Logitech G, Nitrado, noblechairs en Intel bieden hun producten en expertise aan.

Hoe dan?
Er worden al jaren esport-toernooien gehouden met Farming Simulator. Het favoriete onderdeel is ‘bale stacking’: met een team van drie spelers zo snel mogelijk 20 balen hooi opstapelen. GIANTS Software breidt dit in Farming Simulator 19 uit met meerdere competitieve onderdelen, maar behoudt de teams van drie spelers. Ze zijn nog terughoudend met details over de andere onderdelen, maar reken er maar op dat oogsten (harvesting) erbij zit.

 

Tof om te zien
De CEO van GIANTS Software, Christian Ammann, zegt, “We hebben een unieke mogelijkheid. Competitief ‘farming’ is iets waar mensen al jaren plezier van hebben, maar het is nog niet eerder als esport gedaan. We hebben veel esport fanaten in ons bedrijf die niet kunnen wachten om de wereld te tonen dat ‘farming’ ook echt leuk en tegelijk spannend kan zijn. We geloven dat we de beste mix van ‘farming’ en lol gevonden hebben om er zeker van te zijn dat iedereen ervan kan genieten.”.

Er komen bij ons veel vragen naar boven:

  • Wie speelt er Farming Simulator?
  • Wie gaat het nu toch maar eens proberen, nu er zoveel geld te verdienen is?
  • Wie heeft zin om met een biertje naar de wedstrijden te kijken?
  • En natuurlijk, gaat concurrent Real Farm met een eigen variant komen?

Laat maar weten in de comments!

Politie legt het af tegen scholieren

Agenten in Steenwijkerland (Overijssel, red) hebben op Facebook laten weten dat ze volgende keer maar de ME oproepen als ze weer eens in gevecht raken met hun directe buren; de scholieren van de regionale scholen gemeenschap RSG Tromp Meesters. 

Vanmorgen raakten de scholieren in een sneeuwballengevecht tijdens de pauze, waarbij de agenten, die overduidelijk in de minderheid waren, het onderspit moesten delven. De leerlingen waren duidelijk trots op hun winst: "Overmacht RSG leerlingen!" luidt het bijschrift bij de foto's die de leerlingen op Facebook plaatsten en die met plezier door de agenten werden gedeeld. 

Zitskiër Kampschreur (19) pakt vijfde wereldtitel

Zitskiër Jeroen Kampschreur is op het wereldkampioenschap paraskiën vooralsnog niet te kloppen. De nog altijd maar 19-jarige Nederlander won in het Kroatische Kranjska Gora goud op de slalom, nadat hij eerder ook de reuzenslalom al won.

In de eerste run wist Kampschreur een prima voorsprong bij elkaar te skiën op de Noor Jesper Pedersen en dat breidde hij in run twee alleen maar uit. Pedersen gaf bijna vier seconden toe, terwijl de Pool Igor Sikorski op ruim acht seconden brons pakte.

Kampschreur won de reuzenslalom al met een flinke voorsprong op landgenoot Niels de Langen, die zilver won. Floris Meijer eindigde als twaalfde op de reuzenslalom en als achtste op de slalom, waar De Langen de finish van de eerste run niet haalde.

In 2017 won Kampschreur al WK-goud op de slalom, reuzenslalom en op de supercombinatie, het onderdeel waarop hij vorig jaar paralympisch kampioen werd.

Leerling zakt door ijs, danst in onderbroek op eilandje

In Delft heeft een leerling van het Stanislascollege voor een hilarisch moment gezorgd toen hij over een bevroren vijver naar een eilandje wilde lopen. Net voor het eilandje zakte hij door het ijs, maar wist zichzelf op het droge te krijgen op, jawel, het eilandje. 

De brandweer moest er aan te pas komen om hem met een ladder van het eilandje te halen. De jongen was in de tussentijd wel zo slim om zijn kleding uit te trekken, om zo te voorkomen dat hij onderkoeld zou raken. Het leverde lachwekkende beelden op. 

Eind goed, al goed: op school werd de leerling onder een warme douche gezet. Hij hoefde gelukkig niet naar het ziekenhuis. 

Willem II naar halve finales KNVB Beker na late overwinning op FC Twente

Willem II is de tweede halvefinalist in de TOTO KNVB Beker. In Enschede kwamen de Tilburgers twee keer achter tegen FC Twente, maar Willem II won uiteindelijk met 3-2 van Twente.

Waar in de eerste helft beide teams geen doelpunt wist te maken was er in de tweede helft volop doelpunten te zien. Aitor Cantalapiedra zette de thuisploeg tot twee keer toe op voorsprong, maar de Spaanse vleugelaanvaller zag tot twee keer toe Willem II terugkomen in de wedstrijd via een eigen doelpunt van Cristian González en een treffer van Evangelos Pavlidis.

Vijf minuten voor tijd kwam Willem II op voorsprong in Enschede. Invaller Kristofer Kristinsson kopte de bal knap binnen en zo staan de Tilburgers net zoals vorig seizoen in de halve finales van de KNVB Beker.

Wapeninleveractie Rotterdam: 8 vuurwapens van de straat

Met de wapeninleveractie binnen eenheid Rotterdam heeft de politie nu al een flinke buit binnen: in twee dagen tijd zijn er al acht vuurwapens ingeleverd. Ook zijn er een hoop andere wapens van de straat af. In totaal zijn er 37 wapens ingeleverd. De wapeninleveractie loopt van 21 januari tot en met 3 februari. Men kan twee weken lang alle wapens inleveren zonder strafrechtelijk vervolgd te worden voor illegaal wapenbezit.

Acht vuurwapens, zestien messen, vier zwaarden, een boksbeugel, een luchtbuks, een seinpistool, een balletjespistool en een op een vuurwapen lijkend voorwerp: op de derde dag van de wapeninleveractie kan de politie al een mooie inventarisatie opmaken van de ingeleverde wapens. In totaal zijn er 37 wapens ingeleverd binnen twee dagen. Ook is er munitie gedeponeerd.

Alle wapens, met uitzondering van vuurwapens, kunnen tijdens de actie van 21 januari tot en met 3 februari anoniem gedeponeerd worden in een wapenkluis of een ton op zes grote politiebureaus in de regio. Ook een vuurwapen kan worden ingeleverd, maar niet anoniem. Vuurwapens worden op afspraak opgehaald op een afgesproken adres om te voorkomen dat mensen met het wapen moeten reizen of er een politiebureau mee binnenlopen. De vuurwapens worden onderzocht op het moment dat deze zijn ingeleverd. Meer informatie over de wapeninleveractie vind je ook op www.leverjewapenin.nl.

Ook 'spoken word artist' Christopher Blok staat op tegen wapenbezit. Special voor deze wapeninleveractie schreef Christopher een tekst waarin hij mensen oproept om een vuist tegen wapenbezit te maken. “Ik doe mee aan deze actie om mensen, jong en oud, bewust te maken van hun acties. De gevolgen van wapengebruik zijn voor niemand een ver-van-mijn-bed-show. Iedereen kan slachtoffer worden van wapengeweld.”

NVWA controleert op verbod neonicotinoïden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst telers in Nederland op het verbod om zaden die zijn behandeld met de neonicotinoïden; clothianidin, imidacloprid of thiamethoxam buiten uit te zaaien of te planten. Dit verbod geldt sinds 19 december 2018 en is ingesteld om bijen en andere bestuivers te beschermen.

De EU-lidstaten hebben 27 april 2018 ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om voor 3 neonicotinoïden het buitengebruik totaal te verbieden. Deze gewasbeschermingsmiddelen mogen sinds 19 december 2018 alleen nog worden gebruikt in gesloten, permanente kassen.

Een aantal Europese landen, waaronder België, verlenen tijdelijk vrijstelling voor het gebruik van één van de neonicotinoïden als zaadbehandeling voor onder andere suikerbietenzaad. In Nederland is het in de handel brengen of gebruiken van deze zaden verboden. De NVWA zal controleren of telers zich houden aan het verbod.

Meteorietinslag op bloedmaan gefilmd

Tijdens de 'superwolfbloedmaan' van maandag is onze naaste buur geraakt door een meteoriet. Op camerabeelden is te zien hoe de maan geraakt wordt, hoewel je geen gigantische explosie hoeft te verwachten.

Op livestreams was een kleine flits te zien, waarna al snel de suggestie kwam dat het mogelijk een meteoriet was. José Maria Madiedo van de universiteit van Huelva in Spanje heeft dat inmiddels bevestigd en daarmee is het de eerste meteorietinslag op de maan ooit die tijdens een verduistering gefilmd is.

Madiedo en zijn collega's hadden de hoop om zoiets waar te kunnen nemen, dit keer gingen ze zelfs voor acht in plaats van vier telescopen die op de maan gericht stonden. "Ik had een gevoel dat het nu zou gebeuren en ik was ongelooflijk blij toen we het zagen", aldus de wetenschapper.

Met behulp van data van de sensoren van Madiedo en zijn collega's werd bevestigd dat het niet slechts een foutje in de camera was. Er worden nog berekeningen gedaan wat betreft het formaat van de meteoriet, maar Madiedo houdt het voorlopig op een kilo of twee en de grootte van een voetbal.

Meteoriet tijdens de maansverduistering (Bron: YouTube)

'Gevolgen klimaatverandering moeten wereldwijd worden aangepakt'

Toenemende schade door extreem weer en nog niet voorbereid zijn op het veranderende klimaat. Dat zijn volgens het nieuwe Global Risk Report 2019 de twee grootste mondiale risico’s. Dit rapport verscheen aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Minister-President Rutte en minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bepleiten vandaag in Davos dat er wereldwijd meer aandacht moet zijn voor deze risico’s en dat er sneller maatregelen genomen moeten worden om deze tegen te gaan.

Dat is ook de inzet van de door de minister geïnitieerde Global Commission on Adaptation (GCA): de weerbaarheid tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatadaptatie, hoog op de internationale agenda’s zetten en dit vertalen in concrete maatregelen.

De GCA voorzitters Bill Gates, Ban Ki-Moon en Kristalina Georgieva hebben in Davos hiervoor samen met de commissieleden, waaronder minister Van Nieuwenhuizen, ontmoetingen met wereldleiders. ‘Wereldwijd zien we al lichtpunten in klimaatadaptatie. Infrastructuur die wordt klaargestoomd voor extreme hitte, landbouw die wordt ingericht op langdurige droogte en bewoners van kwetsbare kustgebieden die worden beschermd. Maar feit blijft dat dit sneller en op een grotere schaal moet worden ingezet dan dat we vandaag zien,’ aldus Ban Ki-Moon.

Van Nieuwenhuizen: ‘Klimaatbestendigheid biedt kansen, dat is wat ik hier namens de commissie overbreng. In Nederland hebben we onlangs met alle overheden 600 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om ons te blijven wapenen tegen hoogwater, extreem weer en periodes van droogte. Dit soort afspraken tussen overheden onderling maar ook met bedrijven zorgt ervoor dat er slimmer wordt geïnvesteerd in klimaatoplossingen en landen weerbaar worden. Een land dat klimaatbestendig wordt ingericht is niet alleen veilig, maar heeft daarmee ook een fundament om leefbaar en economisch welvarend te blijven.’

De klimaatcommissie is in oktober vorig jaar gestart tijdens een speciale bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Zeventien landen hebben zich al aangesloten bij het klimaatinitiatief waarbinnen dertig commissarissen werken aan de versnelling van klimaatadaptatie. In september komt de GCA tijdens een speciale VN Klimaattop in New York met een actieprogramma over hoe kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder kunnen worden. Vervolgens is Nederland in oktober 2020 gastland voor de internationale Climate Adaptation Action Summit waar de uitvoering van dit actieprogramma centraal staat.

Politie pakt 36-jarige op voor bezwangeren comapatiënte

De politie in Arizona heeft de 36-jarige Nathan Sutherland opgepakt voor het (meermaals) verkrachten en bezwangeren van een 29-jarige comapatiënte die eind vorig jaar onverwacht een kerngezonde zoon ter wereld bracht, terwijl ze al sinds haar derde in coma ligt. 

Kort na de bevalling werd er gestart met DNA-onderzoek onder de mannelijke verplegers van de zorginstelling Hacienda Healthcare. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de arrestatie van Sutherland. De baby is ondergebracht bij familie van de comapatiënte. 

Frenkie de Jong voor 75 miljoen naar Barcelona

De transfersoap rond Frenkie de Jong is ten einde. Ajax maakt via de officiële kanalen bekend dat de 21-jarige middenvelder aan het einde van het seizoen de overstap naar Barcelona maakt en een vijfjarig contract zal ondertekenen. De Catalanen troeven hiermee onder meer Paris Saint-Germain, Juventus en Manchester City af en betalen 75 miljoen euro, een transfersom die door variabelen kan oplopen tot 86 miljoen.

In december wist De Telegraaf nog te melden dat De Jong voor een bedrag van 75 miljoen euro naar Paris Saint-Germain zou gaan verkassen. De krant kwam hier echter op terug en meldde anderhalve maand later dat de toekomst van de middenvelder bij Barcelona zou liggen. Er werd melding gemaakt van een transfersom van 90 miljoen euro, een bedrag dat volgens Spaanse media was opgebouwd uit een vaste som van 75 miljoen en 15 miljoen aan variabelen. Ajax bevestigt nu dat het gaat om een maximumbedrag van 86 miljoen. De Jong gaat volgens Goal bij Barcelona ook een riant salaris opstrijken.

De vijfvoudig Oranje-international gaat naar verluidt maximaal zestien miljoen euro per jaar verdienen bij Barcelona, wat een uitzondering zou zijn voor het salarisbeleid voor jonge spelers. De Jong heeft zich laten overhalen na gesprekken met een topdelegatie van Barcelona, bestaande uit voorzitter Josep María Bartomeu, sportief directeur Pep Segura en de bestuursleden Éric Abidal en Ramón Planes. "Iedereen weet dat ik Barcelona een mooie club vind", liet De Jong eerder weten in een interview met FOX Sports .

De megatransfer betekent tevens goed nieuws voor RKC Waalwijk en Willem II, die een miljoenenbedrag overhouden aan De Jong. Ajax nam de middenvelder in 2015 over van de Tilburgers, die een gezamenlijke jeugdopleiding hadden met RKC. Vorig seizoen veroverde De Jong een basisplaats in het eerste elftal van de Amsterdammers, waarna hij zich stormachtig ontwikkelde. De middenvelder, die in september zijn debuut maakte in Oranje, werd gevolgd door onder meer Juventus, Paris Saint-Germain en Manchester City, maar de keuze is dus uiteindelijk op Barcelona gevallen.

De Jong voor 75 miljoen naar Barcelona (Pro Shots / Joep Leenen)
De Jong voor 75 miljoen naar Barcelona (Pro Shots / Joep Leenen)

Darter Price moet flink boeten voor wangedrag op Grand Slam of Darts

De Darts Regulation Authority (DRA) heeft Gerwyn Price fors gestraft voor zijn gedrag tijdens de Grand Slam of Darts. Hij is zowel gestraft voor de kwartfinale tegen Simon Whitlock, als voor een moment in de finale tegen Gary Anderson. De tuchtcommissie legde Price in totaal een boete op van 21.500 pond (24.700 euro)  en een voorwaardelijke schorsing van drie maanden. 

 The Iceman heeft de sport volgens de DRA in diskrediet gebracht. Deze boete is op te splitsen in drie delen. Hij moet achtduizend pond betalen voor zijn gedrag in de kwartfinale tegen Whitlock, twaalfduizend pond voor zijn akkefietje met Anderson en 1.500 pond voor zijn commentaar op sociale media. Ook heeft Price een waarschuwing gekregen dat hij zich in de toekomst moet gedragen.

In een verhitte finale kregen Price en Anderson het meerdere malen met elkaar aan de stok. De Schot ergerde zich aan het vele gejuich van de Welshman en gaf The Iceman zelfs een duw toen hij helemaal klaar was met het gedrag van zijn opponent. Nadat Price zijn matchdart had benut en feest ging vieren, verdween Anderson  snel van het podium. Even leek het erop dat The Flying Scotsman verstek zou geven voor de prijsuitreiking, maar uiteindelijk kwam de nummer vier van de wereld met tegenzin opdagen.

Ondanks een fysieke clash met Price kwam Anderson er goed van af. De DRA legde de tweevoudig wereldkampioen enkel een officiële waarschuwing op. Beide darters kunnen in beroep gaan tegen de straffen. 

Het gedoe tussen Price en Anderson. (Bron: YouTube)

'Ouders opgelicht door hun kinderen'

De politie Scheveningen waarschuwt voor oplichters die mensen via WhatsApp geld afhandig maken. In de afgelopen week zijn er minimaal vijf mensen het slachtoffer geworden van deze manier van oplichten.

De slachtoffers werden via WhatsApp benaderd door de oplichters, die zich voordeden als de zoon of dochter van het slachtoffer. Zij vertelden de slachtoffers dat ze een ander telefoonnummer gebruikten omdat hun eigen telefoon kapot was gegaan. De slachtoffers dachten echt dat ze chatten met een van hun kinderen, omdat er zelfs een profielfoto bijstond. Vermoedelijk haalden de daders deze foto’s van social media-kanalen.

Vervolgens vroegen de oplichters de slachtoffers om geld over te maken. Zij speelden daarbij in op de emotie van het slachtoffer, en vertelden dat zij als zogenaamde kinderen het geld erg hard nodig hadden. Ze vertelden het slachtoffer dat zij een nieuw rekeningnummer hadden geopend, en vroegen hen het geld naar dat rekeningnummer over te maken.

De slachtoffers kwamen er pas achter dat ze werden opgelicht nadat ze met hun eigen kinderen hadden gesproken. Hierna hebben zij aangifte gedaan, en is de politie een onderzoek gestart.

'Ouders opgelicht door hun kinderen' (Foto ter illustratie)
'Ouders opgelicht door hun kinderen' (Foto ter illustratie)

Volleybaldames op EK tegen Azerbeidzjan, Estland, Hongarije, Kroatië en Roemenië

De Nederlandse volleybalsters spelen in de groepsfase van het EK tegen Azerbeidzjan, Estland, Hongarije, Kroatië en Roemenië. Dat was de uitkomst van de loting in Istanbul.

Op het vorige EK volleybal pakte de volleybalsters het zilver nadat de ploeg van bondscoach Jamie Morrison de finale verloor van Servië. In de halve finales won Nederland in een spannende wedstrijd nog van Azerbeidzjan.

Het EK van 2019 is voor het eerst verdeeld over vier landen en er doen ook voor het eerst 24 landen mee. Turkije (Ankara), Polen (Lodz), Hongarije (Boedapest) en Slowakije (Bratislava) doen gezamenlijk de organisatie. De Nederlandse volleybalsters spelen hun groepswedstrijden in Hongarije. De top 4 van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales.

Sarri bevestigt naderende komst van Higuain bij Chelsea

De Argentijnse spits rondt zijn transfer naar Chelsea spoedig af, maar is nog niet inzetbaar voor de kraker tegen Tottenham Hotspur. Chelsea-trainer Maurizio Sarri heeft bevestigd dat de komst van Gonzalo Higuain 'over enkele uren' wordt afgerond. Daarmee is hij zaterdag net niet speelgerechtigd voor de terugwedstrijd tegen de Spurs in de halve finales van de Carabao Cup. Zodoende zal de moeizaam scorende Olivier Giroud dan nog eenmaal de honneurs waarnemen in de punt van de aanval.

Higuain wordt op dit moment door Juventus aan AC Milan verhuurd, maar komt daar niet uit de verf. Toch wil Sarri hem dolgraag hebben, want in hun gezamenlijke tijd bij Napoli was de Argentijn niet te houden. "Hij is een enorm goede spits", begint de trainer zijn lofzang op de persconferentie. "Vooral in mijn eerste seizoen bij Napoli was hij geweldig. Hij scoorde 36 goals in 35 duels. Hij is zonder twijfel één van de beste spitsen die ik ooit heb meegemaakt."

De keuzeheer van de Blues gelooft dat de 31-jarige Higuain ook nu kan schitteren voor zijn ploeg. Chelsea scoorde het minst van alle ploegen uit de top zes van Engeland en de ervaring van Pipita moet dit mankement verhelpen. "Hij speelde vier seizoenen voor Real Madrid en we hopen dat hij ook hier tot scoren komt. Daarnaast is hij ook goed in andere aspecten van het spel, maar we halen hem voor zijn doelpunten. Ik weet dat hij wat problemen heeft gehad, maar ik hoop dat we hem terug in topvorm krijgen."

De Italiaan rekent erop van wel en is de clubleiding dankbaar. "Het is erg lastig om in januari één van de belangrijkste spitsen ter wereld vast te leggen. Hij wil altijd winnen en verloor in vijf jaar tijd slechts twee keer zijn hoofd", doelt Sarri op de uitbarsting met Napoli tegen Udinese en de recente rode kaart die hij namens AC Milan kreeg tegen Juventus. "Maar dat is alleen omdat hij zo graag wil winnen. Men zegt dat hij er faalde, maar hij scoorde bij Milan nog altijd negen goals in een team wat niet zo goed is als Juventus."

De komst van Higuain heeft vermoedelijk ook gevolgen voor andere op handen zijnde transfers. Alvaro Morata zal nu groen licht krijgen voor een tijdelijke overgang naar Atlético Madrid, terwijl AC Milan het spitsenbestand gaat versterken met Genoa-sensatie Krzysztof Piatek. Hij doorloopt op dit moment de medische keuring en zijn overgang zal spoedig openbaar worden gemaakt. Genoa aast op haar beurt op Sanabria van Real Betis.

Balotelli wordt ploeggenoot van Strootman bij Marseille

Mario Balotelli vervolgt zijn loopbaan bij Olympique Marseille, zo maakt de Franse werkgever van Kevin Strootman via de officiële kanalen bekend.

De Italiaanse spits komt over van OGC Nice en heeft zich voor de komende zes maanden aan l’OM verbonden. Het zag er al langere tijd naar uit dat Balotelli aan de slag zou gaan bij Olympique Marseille. Afgelopen zomer leek Balotelli al naar Olympique Marseille te verkassen, maar mede door OGC Nice kwam een transfer niet tot stand.

De Italiaan had eigenlijk na twee jaar bij Nice zijn zinnen gezet op een transfer. Na een onderhoud met de nieuwe trainer Patrick Vieira bleef hij Nice tóch trouw. De verstandhouding tussen de flamboyante spits en de oud-middenvelder verslechterde al snel en de laatste weken behoorde Balotelli niet meer tot de wedstrijdselectie.

Balotelli scoorde dit seizoen nog geen enkele keer. Desondanks wilde Marseille de Italiaan nog altijd graag binnenhalen. Balotelli kan komend halfjaar maximaal 5,4 miljoen euro gaan opstrijken bij de Franse club. Het salaris van de spits bestaat uit een vast bedrag van 4 miljoen, dat door bonussen nog kan oplopen met 1,4 miljoen. Volgens verschillende Franse media kan Balotelli vrijdag al van de partij zijn als Marseille het opneemt tegen Lille OSC.

Na Nice, Liverpool, AC Milan, Manchester City en Internazionale is Marseille de zesde club in de loopbaan van de 36-voudig Italiaans international. Les Aiglons hebben Balotelli naar verluidt transfervrij laten vertrekken. De eerste twee jaar van de spits in Frankrijk verliepen betrekkelijk succesvol, waarna hij zijn plek in de Italiaanse selectie terug verdiende. Het afgelopen halfjaar presteerde Balotelli bij Nice daarentegen uitermate teleurstellend.

Kopschoppers gezocht in Velserbroek

De politie is op zoek naar getuigen van een ernstige mishandeling van een 51-jarige man uit Velserbroek die op dinsdagavond plaatsvond op de Velserbroekse Dreef in zijn woonplaats.

Omstreeks 21.00 uur kreeg de politie melding dat er een mishandeling had plaatsgevonden op de kruising Velserbroekse Dreef met de Westbroekerweg. Ter plaatse bleek het slachtoffer in zijn auto langs een groepje van zo’n acht jongeren te zijn gereden. In het voorbijgaan hadden de jongeren de auto bekogeld met sneeuwballen. Het slachtoffer stopte en stapte uit.

Toen hij in de richting van de jongeren liep werd hij door de groep belaagd en naar de grond geslagen. Terwijl het slachtoffer op de grond lag hebben de jongeren hem meerdere malen geschopt, waarbij hij meerdere trappen tegen zijn hoofd kreeg. Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn. Toen hij later bij kwam, waren de jongeren weggerend over het Vestingpad in de richting van het winkelcentrum.

Het slachtoffer had behoorlijk aangezichtsletsel. Hij werd door de ambulancedienst overgebracht naar het ziekenhuis. De ongeveer acht jongens hebben een leeftijd van rond de 18 jaar. Zij hadden een blanke huidskleur, droegen donkere kleding en kort haar. Een jongen viel bijzonder op. Hij was lang, ongeveer 1.90 meter, en zijn blonde haren waren aan de zijkant kort opgeschoren. Een andere jongen was gekleed in een rode broek. Hij had donkerblond kort haar.

Peuter Julen is nog niet gevonden, hopelijk morgen

Na tal van problemen hoopt het reddingsteam de verblijfplaats van peuter Julen vandaag te bereiken. Men is nu zo'n 3 meter van de plaats verwijderd, maar toch kan het nog wel even duren.

Gisteren waren er opnieuw problemen. De gegraven parallelle tunnel bleek niet loodrecht en te smal voor de buizen tegen instortingsgevaar. Men is nu met pikhouwelen bezig om de tunnel breder te maken. Het is de zoveelste tegenslag, eerst liep de boormachine vast en stuitten de reddingswerkers op rotsen.

De peuter die tijdens het spelen in de put viel zit daar nu 10 dagen in. De kans dat Julen nog leeft is nihil.

Update 15:35 uur:
De kans dat Julen vandaag nog uit de put bevrijd wordt is nihil. Tijdens het graven botsen de reddingswerkers iedere keer op nieuwe problemen. Zo kost het beveiligen van de verticale schacht helaas meer tijd dan verwacht. En aangezien er heel voorzichtig gegraven moet worden, kost dat zo'n 6 uur per meter, waardoor de laatste 3 meter alsnog 18 uur graven kost. De mijnwerkers graven in teams van 2 personen, plat op hun buik liggend en ze wisselen elkaar elke 40 minuten af. Ze hopen de peuter nu morgen te bereiken.

CrossCode komt naar Nintendo Switch

CrossCode komt dit jaar naar Nintendo Switch. Ontwikkelaar Radical Fish Games had eerder gezegd dat de populaire pc indie-game waarschijnlijk niet geport zou worden omdat HTML 5, waar de game deels op draait, niet mogelijk was op Switch. Nu lijkt dan toch een oplossing te zijn gevonden.

CrossCode is een sci-fi actie-rpg waarin je in een fictieve MMORPG speelt. Dat betekent dat andere 'spelers' gewoon NPCs zijn, vergelijkbaar met bijvoorbeeld .hack.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech aangekondigd

Tijdens de Indie Highlights van Nintendo is een nieuwe game aangekondigd binnen het SteamWorld-universum. SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech is een Fantasy RPG waarin je kaarten gebruik voor in combat.

De game lanceert aanvankelijk op Nintendo Switch waarna andere, nog onaangekondigd, platforms volgen. De eerste trailer kun je hieronder bekijken. SteamWorld Quest moet dit jaar nog uitkomen.

Wargroove wordt 1 februari gelanceerd

Chucklefish en Nintendo maken bekend dat strategie-game Wargroove na lang wachten eindelijk het licht gaat zien. Via een cinematische trailer is de release date bekendgemaakt: 1 februari.

De game haalt inspiratie uit titels als Advance Wars en gooit hier een fantasy-saus overheen. Doorspeel de campaign, neem het tegen elkaar op in multiplayer of maak je eigen campaign en levels. De game is zoals gezegd vanaf 1 februari beschikbaar voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Mail als u een pand voor ongedocumenteerden hebt'

Wethouder Rutger Groot Wassink van Amsterdam wil dat Amsterdammers zich bij hem melden als ze panden hebben die ze zelf geschikt vinden voor de opvang van asielzoekers zonder verblijfsvergunning (illegalen red.).

Die oproep deed hij gisteravond, voorafgaand aan de talkshow Onder Amsterdammers in De Balie. "Wij zoeken zelf naar geschikte panden, maar als er nog mensen zijn die een pand hebben en dat eventueel ter beschikking willen stellen of willen verhuren voor de opvang van ongedocumenteerden, dan roep ik hen zeer op om even een mailtje naar mij te sturen. Dat helpt natuurlijk enorm."

Zelfbeheer
Op dit moment is 'broedplaats Lola Luid' aan de Derkinderenstraat aangewezen als 24-uursopvang, ook is er een opvang in Buitenveldert. "We zoeken nu juist naar kleinere locaties omdat we willen dat mensen dat in zelfbeheer gaan doen. En ik zou het eigenlijk ideaal vinden als je een opvanglocatie hebt van tussen de 50 en 70 mensen. Dus dat vraagt om andere panden dan waar we gewoonlijk mee werken."

Hoeveel locaties Groot Wassink in totaal in de stad wil, laat hij nog in het midden. "We zijn er nu een stuk of vijftien aan het onderzoeken. Daar zitten hele kansrijke en goede panden bij. Maar ik wil wel meer keuze." Eerder zei Groot Wassink dat hij de opvanglocaties voor de zomer gereed wil hebben en denkt aan twee locaties per stadsdeel.

11,5 miljoen
Gisteren bleek dat de opvang en hulp aan de ongeveer vijfhonderd asielzoekers zonder verblijfsvergunning Amsterdam in 2019 11,5 miljoen euro kost. Voor een deel daarvan, 3,8 miljoen euro, moet nog dekking worden gevonden. Groot Wassink denkt wel dat de meeste Amsterdammers achter zijn beleid blijven staan. 

"We hebben er hiervoor ook wel best wel wat geld eraan uitgegeven", zegt hij. "En ik denk dat er juist met die 24-uursopvang een nieuwe manier hebben gevonden. Als het lukt om ook met de staatssecretaris nog zaken te doen krijgen we wat geld van het Rijk, dan kunnen de kosten nog wat omlaag."

Prima idee
Hij wijst ook op de afgelopen verkiezingensuitslag. "Ik denk dat een ruime meerderheid van de partijen in de gemeenteraad dit wil en die hebben er geen geheim van gemaakt. Dus een meerderheid van de mensen die gestemd hebben, lijkt het een prima idee te vinden."

Groot Wassink gaat vandaag opnieuw met de staatssecretaris onderhandelen. 

Update 13:50 uur:
Naast FOK! gaat ook Twitter los op Groot Wassink.

Zo schrijft ene Tom Gerritsen "Mijn zoon zoekt nog een kamer in Amsterdam. Jammer genoeg heeft hij wel papieren, maar als iemand iets weet dan mag die persoon mij mailen. Hij betaalt ook nog huur.". Marianne Poot twittert "Voor uitgeprocedeerde asielzoeker is landelijke opvang. Terwijl in Amsterdam mensen 15 jaar op een wachtlijst staan, starters en studenten geen woning kunnen vinden en doorstroom vanwege te weinig middenhuur bijna onmogelijk is. Misschien een andere prioriteit kiezen?".

Journalist Jan Roos meldt: "Dus eerst roepen dat ze welkom zijn en nu bedelen om panden van anderen. Dat is echt linkse logica.". De reactie van Ebru Umar (columniste) is "FUCKING KIDDING ME. Doe mij maar 30ers die geen huis kunnen kopen maar wél Adam verrijken. Of jongeren die samenwonen en Adam leefbaar maken - partijen die NOOIT in aanmerking voor woning zullen komen. Dit is zó Job Cohen: U HOEFT hier niet te wonen - maar ongedocumenteerden WEL!"

Annabel Nanninga van het Forum voor democratie zegt "Inspraak of een referendum over opvanglocaties mogen NIET van GroenLinks, maar u mag wel panden leveren."

Update 15:00 uur:
En de soap gaat maar door. Groen links, Bij1 en DENK, willen volgens de Telegraaf een stadspas voor "ongedocumenteerden" (lees: illegalen red.). Met die stadspas zouden ze toegang moeten krijgen tot tal van voorzieningen. 

Amsterdam kent al een Stadspas waarmee kinderen, minima en ouderen toegang krijgen tot voorzieningen als de bibliotheek, maar ook korting kunnen krijgen op een nieuwe fiets, cursussen en sportactiviteiten. Bovengenoemde partijen willen uitzoeken of de pas is uit te breiden naar alle Amsterdammers, ongeacht verblijfsstatus of papieren.

Het voorstel is overigens kansloos. PVDA, D66 en de VVD geven aan dat ze tegen zijn, waardoor de meerderheid van de gemeenteraad niet in zal stemmen met het voorstel. Volgens D66 zouden al deze extra's een verkeerd signaal afgeven.

Scheldeprijs opnieuw door provincie Zeeland

Net als in 2018 gaat de Belgische semi-wielerklassieker de Scheldeprijs opnieuw van start in Terneuzen en maakt daarna een lus door Zeeland voordat de grens met België wordt overgestoken.

Op woensdag 10 april om 12.15 uur wordt op het Stadhuisplein in Terneuzen het startschot gegeven voor de 107e editie van de wielerwedstrijd. Na het verlaten van Terneuzen volgt een passage door de Westerscheldetunnel, waarna de renners de eerste uren door Zeeland gaan. De finish is net als in andere jaren in Schoten, waar de renners nog twee plaatselijke ronden moeten afleggen. De editie van vorig jaar werd gewonnen door de Nederlander Fabio Jakobsen van de ploeg Deceuninck–Quick-Step.

Hoogtepunten Scheldeprijs 2018

'PSV voegt mogelijk vierde Duitser toe aan selectie'

Richard Neudecker komt mogelijk in de Eredivisie terecht. De website Liga-Zwei.de meldt dat PSV belangstelling heeft voor de 22-jarige middenvelder.

Hij heeft een aflopend contract en het is onduidelijk of de Duitser interesse heeft om die verbintenis te verlengen. PSV is echter niet de enige club die Neudecker op het verlanglijstje heeft staan, want ook VfB Stuttgart en VfL Wolfsburg hebben interesse en in november schreef tijdschrift Kicker nog dat FC Köln de verrichtingen van de voormalig jeugdinternational in de gaten houdt.

Neudecker speelde voor TSV Ampfing en SV Wacker Burghausen alvorens hij in 2010 in de jeugdopleiding terechtkwam van 1860 München. In 2016 vertrok de linkspoot transfervrij naar St. Pauli en daar heeft hij inmiddels 42 wedstrijden gespeeld. Daarin was Neudecker goed voor zeven doelpunten en zes assists.

Mocht Neudecker aan de slag gaan bij de huidige koploper van de Eredivisie, dan wordt hij de negende Duitser in de geschiedenis van PSV. Lars Unnerstall, Marlon Frey en Daniel Schwaab staan momenteel op de loonlijst van de Eindhovenaren en eerder speelden Burak Kamat, Amari Schilling, Georg Koch, Horst Nussbaum en Horst-Dieter Strich in het Philips Stadion.

Serena Williams uitgeschakeld op Australian Open

Ondanks vier matchpoints is zevenvoudig winnares Serena Williams er niet in geslaagd om de halve finale van het Australian Open te bereiken. Haar tegenstandster Karolína Plísková won uiteindelijk de wedstrijd met 4-6, 6-4 en 5-7.

In de zevende game van de beslissende derde set kreeg Williams een matchpoint maar wist dat niet te verzilveren. Ze blesseerde wel haar enkel en had daar de rest van de wedstrijd last van. Ook bij de stand 5-4 waren er nog drie matchpoints voor de Amerikaanse. Bij haar derde matchpoint sloeg de Tsjechische toe en won de wedstrijd.

In de halve finale moet Plísková het opnemen tegen Naomi Osaka. De Japanse versloeg Elina Svitolina met 6-4 en 6-1. De andere halve finale gaat tussen de Amerikaanse verrassing Danielle Collins en Plísková's landgenote Petra Kvitová.

Nieuwe blamage voor Henry met AS Monaco

Thierry Henry maakt zich meer zorgen over de toekomst van AS Monaco dan over die van hemzelf. De ploeg incasseerde dinsdag een nieuwe mokerslag. Monaco verloor in de Coupe de France met 1-3 van FC Metz, dat uitkomt in de Ligue 2, terwijl de Monegasken in de competitie in de degradatiezone bivakkeren.

Henry, die sinds oktober aan het roer staat bij Monaco, verlangt verbetering bij zichzelf en zijn spelers. "Mijn toekomst? De eigenaren zullen dat bepalen als ze vinden dat er een besluit moet worden genomen. Ik maak me vooral zorgen over de toekomst van Monaco", wordt de oud-aanvaller na afloop geciteerd door verschillende Franse media.

"Ik ga mezelf niet herhalen. Atlético Madrid degradeerde in de jaren negentig zelfs met betere spelers dan die wij tot onze beschikking hebben. Real Zaragoza hetzelfde verhaal. Ik kan alle competities erbij halen." Komende zaterdag staat de degradatiekraker tussen Dijon en Monaco op het programma. De club van Henry staat momenteel twee punten achter op de competitiegenoot.

Na 21 competitiewedstrijden heeft Monaco slechts drie duels in winst omgezet, een reeks die Henry zorgen baart. "We zitten nu eenmaal in deze situatie", vervolgt de oud-aanvaller zijn relaas. "Dit was de Coupe de France voor ons, we liggen eruit. Nu hebben we dit weekend Dijon in de Ligue 1 en het gaat oorlog worden", besluit de voormalig topspits.

SoulsBorne-bedenker praat over Demon's Souls-remake

FromSoftware-topman Hidetaka Miyazaki heeft zijn gedachten gedeeld over de mogelijkheid voor een remake van Demon's Souls, de allereerste Souls-game uit 2009 die een weg plaveide voor een reeks enorm succesvolle opvolgers en jaren later nog steeds vele andere action-adventure games inspireert. Helaas staat Miyazaki niet bepaald te popelen om met een dergelijke remake aan de slag te gaan.

"De uiteindelijke keuze ligt bij IP-houder Sony, maar het is niet iets waar ik persoonlijk erg in geïnteresseerd ben. Het is als terugkijken op schrijfsels die je in je jongere jaren op papier hebt gezet, het is een beetje gênant om op terug te kijken", zo legt Miyazaki uit aan website Game Informer. Hoewel hij niet graag oude projecten herziet, geeft de Souls-bedenker wel toe dat hij goede herinneringen heeft aan de ontwikkeling van Demon's Souls op PlayStation 3, mede omdat het zijn eerste action-fantasy game was.

Miyazaki geeft verder aan dat ondanks zijn persoonlijke afkeer van oude projecten nieuw leven in te blazen, hij zich terdege realiseert dat er een enorme fanbase is ontstaan door de jaren heen waarvan slechts een relatief klein deel ook daadwerkelijk Demon's Souls heeft meegekregen aangezien deze tien jaar geleden exclusief uitkwam op PlayStation 3. "Er zijn veel mensen die (Demon's) Souls een warm hart toedragen en om die reden zou ik wel open staan voor een remaster, maar alleen als deze ontwikkeld wordt door een studio die écht houden van de originele game en hun hart en ziel in een herziene versie zouden steken."

Er doen zich (wensdenkende) geruchten de ronde dat Bluepoint, de studio die vorig jaar ook de uitmuntende remake van Shadow of the Colossus uitbracht, zich mogelijk gaat storten op een Demon's Souls-remake. Bluepoint werkt momenteel aan een remake waarvan we nog niet weten wat het is, maar het tienjarige jubileum van Demon's Souls zou natuurlijk bij uitstek een goed moment zijn om ons heuglijk nieuws te brengen.

Ondergetekende heeft, na helemaal verliefd te zijn geworden op Dark Souls en Dark Souls II, enkele jaren geleden een goedkope PS3 op de kop getikt en hier Demon's Souls bij gekocht. Ondanks dat het allemaal iets gedateerder is qua graphics en gameplay is het nog steeds een Souls-game in hart en nieren. Overigens is vorig jaar besloten om de servers van Demon's Souls offline te halen, dus momenteel is het niet meer mogelijk om de game in multiplayer (jolly co-operation) te spelen. Daar zal bij een eventuele remake natuurlijk rekening mee gehouden worden. Hopelijk horen we snel meer, geniet ondertussen nog even van de voortreffelijke intro van Demon's Souls uit 2009.

Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters met dragqueen

De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. Dat meldt het Eindhovens Dagblad

De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken.

Curlingploeg voor derde keer op rij naar WK

De Nederlandse curlingploeg heeft zich voor de derde keer op een rij gekwalificeerd voor het WK in Canada eind maart. Bij het kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland werd Engeland vannacht in de play-offs met 8-5 verslagen.

Skip Jaap van Dorp en zijn ploeggenoten Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen hadden halverwege deze beslissingswedstrijd al een voorsprong van 5-2. De Engelsen kwamen nog terug tot 5-4, maar Nederland vergrootte het gat vervolgens weer. Engeland gaf na het negende end op, waardoor kwalificatie voor het wereldkampioenschap een feit is. Zuid-Korea versloeg Engeland eerder al en veroverde het andere WK-ticket.

Het team van bondscoach Shari Leibbrandt speelde in Nieuw-Zeeland een ijzersterk toernooi. Hoewel in de openingswedstrijd van Engeland na verlenging werd verloren en later van Polen op dezelfde manier, groeide de ploeg en werden beslissende wedstrijden met overmacht gewonnen. De curlingmannen kunnen zich nu gaan opmaken voor hun derde WK-deelname op rij, een unicum voor Nederlandse curlers.

FC Utrecht haalt Kramer terug naar Eredivisie

Michiel Kramer keert terug in Nederland. De Telegraaf meldt dat FC Utrecht zijn contract bij Maccabi Haifa heeft afgekocht. Kramer gaat in de Domstad voor een half jaar tekenen. Hij werkte vorig seizoen bij Sparta Rotterdam ook al samen met trainer Dick Advocaat.

De 30-jarige Kramer genoot belangstelling uit België van meer clubs uit Nederland, maar volgens de krant heeft hij mede vanwege de aanwezigheid van Advocaat voor FC Utrecht gekozen. Kramer gaat bij de Domstedelingen de concurrentie aan met spelers als Gyrano Kerk, Jean-Christophe Bahebeck, Cyriel Dessers, Nick Venema en Simon Makienok.

Of Kramer komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Willem II al zijn debuut kan maken voor de nummer zes van de Eredivisie, dat is nog onbekend. Het afgelopen half jaar voetbalde Kramer zogezegd bij Maccabi Haifa en zijn contract liep daar nog tot het einde van het seizoen door. Kramer kwam in Israël tot vier wedstrijden en daarin kwam hij niet tot scoren.

Rutte naar Nationale Holocaust Herdenking 2019

Mark Rutte neemt zondag 27 januari deel aan de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Hij legt samen met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diens kinderstaatssecretaris Mookie Saluna, een krans bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’. Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is bij de herdenking aanwezig.

Sinds 2015 is de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden op die datum slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. Ook in Nederland zijn er rond deze dag bijeenkomsten, die worden afgesloten met de nationale herdenking.

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Dit jaar spreken de voorzitter van het Nederlands Auschwitzcomité, Jacques Grishaver, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4&5 mei, Gerdi Verbeet.

Een terugblik op vorig jaar

Haagse PVV vraagt spoeddebat aan om convenant vreugdevuren

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft voor de raadsvergadering van donderdag 24 januari een spoeddebat aangevraagd over het openbaar gemaakte convenant van de vreugdevuren en de onthullingen van bouwers bij het politieke programma de Hofbar gisterenavond. Gebleken is dat de gemeente zich niet aan haar eigen afspraken heeft gehouden bij de opbouw van de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp en dat de bouwers niet eens op de hoogte waren van het bestaan van een convenant. Volgens burgemeester Pauline Krikke heeft zij het convenant echter openbaar gemaakt met toestemming van de bouwers.

Fractievoorzitter Sebastian Kruis: “Het ziet er niet best uit voor burgemeester Krikke. Ze had niet alleen kunnen ingrijpen, ze had moeten ingrijpen staat er in het convenant waar zij zich steeds op beroept. We willen daarom alle communicatie die er is geweest tussen de burgemeester, hulpdiensten en de bouwers naar de raad gestuurd hebben voordat het debat begint. Als raad moeten we weten wat zij wist. Wist zij dat mensen in gevaar konden komen? En waarom ze heeft dan niet gehandeld of haar verantwoordelijkheid genomen in plaats van direct naar de bouwers te wijzen die zeggen het convenant nog nooit te hebben gezien. Dit debat gaat al lang niet meer over de vreugdevuren maar over de vraag of wij de openbare orde en veiligheid nog wel kunnen toevertrouwen aan deze burgemeester.”

Bekijk hieronder de beelden terug van de vreugdevuren die totaal uit de hand liepen.


Klanten Ekoplaza doneren statiegeld aan Plastic Soup Foundation

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager en projectleider Plasticvrij bij Ekoplaza overhandigde deze week namens de klanten van Ekoplaza een cheque ter waarde van 11.703,57 euro aan Maria Westerbos, de directeur van Plastic Soup Foundation. De statiegeldmachines van Ekoplaza hebben sinds 2017 een extra knop, die klanten de kans geeft om hun statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation. Klanten van de 75 supermarkten van Ekoplaza zamelden via deze knop in 2018 11.703,57 euro in voor de Plastic Soup Foundation.

Consument wil plasticvrij
Steven IJzerman: “In de winkels vertellen klanten vrijwel dagelijks hoe blij ze worden van de knop op onze statiegeldmachine die hen in staat stelt om hun statiegeld te doneren aan de strijd voor een plasticvrije wereld. En wij zijn trots dat wij die blijdschap van onze klanten mogen vertalen in een mooie cheque voor de Plastic Soup Foundation. In de kranten en bladen, maar vooral ook op social media zie je dat het thema plasticvrij sterk leeft onder consumenten. Steeds meer mensen, en niet alleen Ekoplaza-klanten, zoeken naar opties om hun ecologisch footprint te verkleinen. Wij faciliteren hen daar graag in en zijn dan ook als enige supermarkt een warm pleitbezorger voor de uitbreiding van statiegeld op blikjes, flessen en verpakkingen.”

130% groei in plasticvrij
Bijna 12 maanden nadat Ekoplaza het wereldnieuws haalde met de opening van haar plasticvrije pop-up supermarkt in Amsterdam, kondigt Ekoplaza vandaag aan dat haar plasticvrije assortiment in 2018 met 130% is gegroeid van 600 producten naar 1386 plasticvrije producten. Directeur Ekoplaza, Erik Does: “De vaart zit er goed in. We streven er naar om eind 2019 85% van ons huismerk plasticvrij te hebben. Daarnaast doen wij er alles aan om uiterlijk eind van dit jaar 33% van ons totale assortiment plasticvrij aan te kunnen bieden.”

Kennis delen met klanten, leveranciers en concurrenten
Steven IJzerman: “Zoals veel bloggers en redacteuren van bladen dit jaar aan den lijve hebben ondervonden, moeten consumenten veel moeite doen om plasticvrij te leven. Net zo min als het voor de consument makkelijk is om nu al plasticvrij te leven, is het voor supermarkten bepaald geen sinecure om hun producten plasticvrij aan te kunnen bieden. Maar wij laten graag zien dat het ook niet onmogelijk is. In onze gesprekken met onze leveranciers staat dit onderwerp dan ook elke keer bovenaan de agenda. Wij helpen hen in dit proces door de kennis die wij opgebouwd hebben rond dit onderwerp met hen te delen. Ook met concurrenten die deze stap willen maken, delen wij die kennis. Bij Ekoplaza draait het immers maar om 1 ding: een wereld creëren waar ook de toekomstige generaties nog lang van kunnen genieten. Om dit te benadrukken is onze actiefolder deze week gevuld met uitsluitend plasticvrije producten. En op onze website geven wij consumenten tips over het verkleinen van hun plastic-consumptie.”

Plastic soep verkleinen
Jonge vader, tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar windsurfen, Dorian van Rijsselberghe en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation en Ekoplaza: “Per jaar produceren we in de wereld zo’n 250 miljoen ton aan plastic, waarvan ongeveer de helft voor eenmalig gebruik is. En daarvan komt helaas niet alles netjes terecht in de plasticbak, maar eindigt nog te vaak in de groeiende plastic soep in onze oceanen. Ik gun het mijn meiden en alle andere kinderen van harte dat zij straks kunnen genieten van een schoner strand en een schonere zee. Maar daar moeten we wel met zijn allen kneiterhard ons best voor doen. Ik ondersteun de Plastic Soup Foundation en Ekoplaza dan ook van harte, want hoe minder plastic verpakkingen supermarkten verkopen, hoe kleiner de kans dat de plastic soep maar door blijft groeien.”


Rotterdams Gameye strijdt tegen lag

Het is de grootste frustratie voor online gamers en ontwikkelaars: lag. Deze (kleine) vertragingen kunnen ervoor zorgen dat je anderen of je omgeving te laat ziet. Het Rotterdamse bedrijf Gameye heeft software ontwikkeld die dit probleem definitief de kop indrukt. Hier hebben veel mensen vertrouwen in, want ze hebben een investeringsronde gehad die meer dan $1,6 miljoen heeft opgehaald.

Gameye crew
Team Gameye: Jürgen Stirnweis, Ralph Heersink, Denise Helderop, Sebastiaan Heijne, Elmer Bulthuis en Paul van Santen

Wat is lag?
Lag is een (kleine, maar merkbare) vertraging tussen de speler en het netwerk. Het probleem van lag is irritant voor spelers om meerdere redenen. Als je beeld heel even stilstaat, dan kun je niet sturen, zie je geen gevaar aankomen en ben je een makkelijk doelwit voor iedere tegenstander. Ten slotte is er ook het probleem van foutieve matchmaking. Het samenbrengen van verschillende spelers in één team, wordt matchmaking genoemd. Veel van de problemen met lag doen zich voor als je teamleden op een fysieke locatie zijn die ver weg is van de jouwe. Game servers koppelen spelers uit Nederland per abuis met gamers van andere continenten (zoals Azië) en dat gaat niet altijd even goed. Als je teamleden hebt, die erg veel last hebben van lag, dan kunnen zij jou ook niet helpen.

Gameye
Gameye heeft een techniek ontwikkeld waardoor lag makkelijk wordt geminimaliseerd, de stabiliteit van het netwerk wordt vergroot en de matchmaking wordt verbeterd. Ontwikkelaars die online gaming willen ondersteunen, kunnen met dit stukje software snel en eenvoudig aan de slag. Gameye heeft speciaal voor game servers een ‘container’-techniek ontwikkeld. Deze helpt de moeilijke (en dus tijdrovende) opdrachten die gamers kunnen versturen, af te vangen. Vervolgens worden deze opdrachten direct doorgestuurd naar het programmaatje die dit het beste kan afhandelen. Door deze container-methode is de ontwikkelaar niet meer afhankelijk van de hosting locatie en wordt matchmaking dus veel makkelijker. (Deze uitleg is uiteraard een versimpeling van zaken.) De CEO van Gameye, Sebastiaan Heijne, zegt hierover, “We hebben te veel studio’s horen klagen over hetzelfde probleem. Met Gameye willen we onze klanten de rust geven van een kostefficiënte en effectieve hosting-oplossing, zodat zij zich kunnen richten op toffe games. We willen meer games toegang geven tot de markt en de competitieve gaming scene meer mogelijkheden bieden.”.

Craig Fletcher
Naast een mooie som geld heeft Gameye ook Craig Fletcher als adviseur weten te strikken. Fletcher was de man achter game server hosting bedrijf Multiplay en de mede-oprichter van Global Service Provider. Fletcher investeert zelf ook in Gameye en ziet veel kansen: “[Gameye] heeft een fantastisch product dat de markt erg hard nodig heeft.  Bij Multiplay heb ik een game server bedrijf opgebouwd en dit geeft mij de mogelijkheid hen te helpen met mijn ervaring.”

Gameye api

Esport
Naast Fletcher zijn er ook investeringen binnengekomen van Makers Fund, Seedcamp en FACEIT. Dit zijn allemaal grote namen in het competitieve gamen. De software-oplossing van Gameye kan esport een boost geven. Als er minder irritaties zijn over de techniek, dan worden een hoop games leuker om online te spelen. Het grootste irritatiepunt dat dan voor gamers overblijft zijn vervelende medespelers, die te pas en te onpas moeders beledigen, je uitmaken voor rotte vis en opeens stoppen met spelen. De oplossing hiervoor is uiteraard het spelen met behulpzame vrienden.

Is er plaats voor de wolf in Nederland? Volgens LTO wel

Maar hoe dan? Nu de eerste wolf zich in Nederland heeft gevestigd is de discussie over wat dit voor mensen, de natuur en de landbouw betekent in volle hevigheid losgebarsten. De komst van de wolf wordt door sommigen toegejuicht en door anderen als een groot probleem ervaren. Daardoor is er niet altijd ruimte voor nuance, aldus LTO Nederland.

LTO Nederland constateert dat de wolf een plaats heeft in Nederland. Daar is maatschappelijk draagvlak voor. Maar het is ook een simpel feit - wolven in Duitsland trekken zich niets van de grens aan.

Ruimte voor de wolf
Maar welke plaats moet de wolf dan precies krijgen? Nederland is een dichtbevolkte delta waar natuur, leefruimte en economische ontwikkeling met elkaar verbonden zijn. Om de balans te waarborgen zijn goede afspraken noodzakelijk. Het beheer van wilde dieren, waaronder wolven, is daar een voorbeeld van. Wolven hebben immers een impact op hun omgeving. Op de wildstand, zoals afgelopen week door de directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe werd betoogd. Maar ook op landbouwdieren. Zo blijkt uit DNA-onderzoek dat er in 2018 in Nederland meer dan 165 schapen door wolven zijn doodgebeten. Beheer dus is essentieel om de veiligheid van mensen en dieren – zowel andere wilde dieren als landbouwdieren – te borgen.

Beheer
LTO Nederland pleit voor een beheersplan waarbij per gebied wordt vastgesteld voor hoeveel wolven er ruimte is. Die ruimte is afhankelijk van bijvoorbeeld de nabijheid van woon- en recreatiegebieden, wegen en militaire oefenterreinen. Ook de impact van wolven op andere wilde dieren. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de schapenhouders, rundveehouders en andere boeren die met hun dieren een plek in het Nederlandse landschap hebben.

Wat houdt beheer dan in? Er zijn, in algemene zin, verschillende maatregelen te bedenken. Preventie heeft de voorkeur – wat kan er in redelijkheid worden gedaan om schade te voorkomen? Daarbij moet rekening worden gehouden met de effectiviteit, de onbedoelde bijeffecten en de betaalbaarheid. Overal hekken en rasters plaatsen is dus niet per sé de oplossing. Dat zou ingrijpende gevolgen voor het landschap en andere wilde dieren hebben, en is ook nog eens ontzettend kostbaar.

Verjaging
Een andere beheermaatregel die bij wilde dieren kan worden toegepast is verjaging. Bij ganzen kunnen bijvoorbeeld lasers effectief zijn. Het is de vraag of verjaging van wolven zin heeft. Om te beginnen moet het gebied waar naartoe wordt verjaagd dan wél geschikt zijn. Ook moet er worden gekeken of er überhaupt effectieve verjagingsmiddelen zijn.

Jacht
Tot slot is jacht een mogelijke manier van wildbeheer. Jacht op de wolf zou mogelijk moeten zijn op het moment dat beheersing op een andere manier niet praktisch mogelijk blijkt. Bijvoorbeeld omdat er te veel wolven zijn, of omdat andere maatregelen niet effectief genoeg blijken bij het voorkomen van schade en gevaar.

Als beheer niet mogelijk is omdat de wet dat niet toestaat; dan moet de wet, wat LTO Nederland betreft, worden aangepast. Dat zou kunnen betekenen dat de beschermde status van de wolf verandert. De beschermde status is op Europees niveau geregeld. LTO Nederland roept de Nederlandse politiek daarom op om de terugkeer van de wolf ook duidelijk op de Europese agenda te zetten. In de EU moet, ook in het belang van de wolf, de discussie gestart worden waar en in welke omvang een wolvenpopulatie in Europa veilig en toekomstbestendig is.

Schade door wolven
LTO Nederland blijft daarnaast benadrukken dat als de maatschappij ervoor kiest om wolven een plek in Nederland te geven, degenen die daar schade aan ondervinden ook door de maatschappij moeten worden ondersteund. Dat betekent dat schade door wolven, waaronder indirecte schade, volledig en snel moet worden vergoed.

Is er plaats voor de wolf in Nederland? Volgens LTO wel  (Foto: Pxhere)
Is er plaats voor de wolf in Nederland? Volgens LTO wel (Foto: Pxhere)

Dopingbom in gewichtheffen: 7 keer WK-goud door het putje

Je verwacht het totaal niet, maar toch is het zo: doping in het gewichtheffen. De internationale gewichthefbond IWF heeft laten weten dat bij een tweede testronde van stalen die tijdens het WK van vorig jaar afgenomen werden vier Thaise gewichtheffers gepakt zijn.

Chitchanok Pulsabsakul eindigde in de klasse boven 87kg als zesde op het WK in Ashgabat vorig jaar en heeft nu positief getest op een anabole steroïde. Daarmee is de 25-jarige wel de sjaak: ze was al eens voor twee jaar geschorst wegens doping, waarna ze overigens twee keer achter elkaar WK-brons pakte.

De andere drie dames zijn pas echt grote namen in het gewichtheffen en die testten niet alleen positief op een anabole steroïde, maar ook op testosteron. Thunya Sukcharoen, 21 jaren jong, won in Ashgabat in de klasse tot 45 kilogram drie keer goud - stoten, trekken en het totaalklassement.
De volgende is Sopita Tanasan, die in de klasse tot 49kg goud pakte bij het trekken, met een wereldrecord. Verder is de 24-jarige Thaise de wereldkampioene van 2017 én olympisch kampioene van 2016.

De 23-jarige Sukanya Srisurat is ook geen kleine - wat prestaties betreft dan. In de klasse tot 55kg domineerde ze in Ashgabat met wereldrecords op alle drie onderdelen, terwijl ze in Rio in 2016 olympisch goud won. Srisurat zat overigens ook al eens een dopingschorsing uit.

Vorige maand bleek er ook al een positief plasje afgeleverd te zijn door de 21-jarige Duangaksorn Chaidee, eveneens uit Thailand en in Ashgabat goed voor twee keer brons - stoten en in het totaalklassement - bij de dames boven 87kg. Teerapat Chomchuen (brons, stoten -55kg mannen) bleek vorige maand ook al aan het verkeerde spul te zitten, waardoor Thailand in één klap mogelijk geheel geschorst wordt uit het gewichtheffen.

Pouille naar halve finales Australian Open, Nishikori geeft op tegen Djokovic

Tennisser Lucas Pouille staat voor het eerst in zijn carrière in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De als 28e geplaatste Fransman won in de kwartfinales van de Australian Open na ruim drie uur van de Canadees Milos Raonic (16).

Raonic plaatste al vroeg een break, maar moest zijn service in de slotfase van set één inleveren, waarna Pouille de tiebreak pakte. De Fransman won ook de tweede set, maar in het derde bedrijf was Raonic in de tiebreak de betere. Set vier ging lange tijd gelijk op, maar op de service van de Canadees wist Pouille op zijn derde matchpoint toe te slaan: 7-6 (4), 6-3, 6-7 (2), 6-4.

Pouille speelt in de halve eindstrijd tegen zesvoudig winnaar Novak Djokovic. De Servische nummer één van de wereld stond nog geen uur op de baan tegen Kei Nishikori (8) uit Japan, waarvan al snel duidelijk was dat hij na een zijn slopende toernooi een blessure op had gelopen. Een behandeling na de eerste set had geen effect en bij 6-1, 4-1 voor Djokovic gaf Nishikori noodgedwongen op.

Pouille staat in zijn eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi (Pro Shots/Action Images)
Pouille staat in zijn eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi (Pro Shots/Action Images)

Kopschoppende tiener Spijkenisse ondergedoken

Een van de verdachten die de 14-jarige Tommy zou hebben mishandeld zou zijn ondergedoken met zijn familie. Voor hun woning staat sinds gisterenavond een politieauto geparkeerd, zo meldt RTV Rijnmond. Ook moeten passanten en buurtbewoners zich op straat legitimeren. 

Lees ook: 5 kopschoppende tieners uit Spijkenisse opgepakt

De maatregelen zijn getroffen omdat op social media een bericht circuleerde waarin de bewuste jongen zijn adres had gedeeld: "Iedereen bedreigt me, maar niemand doet iets dus hierbij mijn adres." Echter: het zou gaan om nepaccounts die met name via Facebook en Instagram de gegevens van de verdachte gedeeld hebben. Ook de adressen van de andere geweldplegers dwarrelen volgens RTV Rijnmond rond op social media. 

Geschorst
Nadat gisteren al bekend werd dat enkele verdachten hangende het onderzoek niet langer welkom zijn bij hun voetbalvereniging, laat ook het Penta College weten dat er leerlingen geschorst zijn vanwege de mishandeling van Tommy. In een verklaring op de website laat het college weten: "Alhoewel de mishandeling buiten de invloedssfeer van onze scholen heeft plaatsgevonden, hebben wij de betrokken leerlingen, hangende het politieonderzoek, met onmiddellijke ingang geschorst in overleg met de inspectie van het onderwijs. Leerlingen en medewerkers van onze scholen zijn uiteraard enorm geschrokken van de beelden op het filmpje. In onze scholen wordt aan leerlingen en medewerkers ruimte gegeven om hierover met elkaar in gesprek te gaan wanneer daaraan behoefte is."

Verdachte van mishandeling Spijkenisse ondergedoken
Kopschoppende tiener Spijkenisse ondergedoken

Man rijdt rond met drie messen en wapenstok

Agenten hebben tijdens het controleren van een auto aan de Willebrordstraat in Teteringen drie messen en een wapenstok in het voertuig gevonden. De 49-jarige bestuurder uit Raamsdonksveer had bovendien een geldbedrag van ruim 8000 euro op zak.

De automobilist werd op 23 januari even na middernacht staande gehouden. Tijdens de controle zagen agenten onder de bestuurdersstoel een handvat uitsteken. Bij verder onderzoek bleek dat het om een hakmes ging. Er werd besloten de auto verder te doorzoeken op basis van de wet wapens en munitie.

Uit de auto kwamen vervolgens nog een vleesmes, een aardappelschiller en een wapenstok tevoorschijn. De bestuurder is aangehouden. Tijdens het fouilleren kwam er ook nog een fors geldbedrag tevoorschijn. Dat is samen met de wapens in beslag genomen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.

Man rijdt rond met drie messen en wapenstok (Foto: Stockfoto politie)
Man rijdt rond met drie messen en wapenstok (Foto: Stockfoto politie)

Inbrekers op de vlucht laten spoor van vernieling achter

De politie heeft dinsdag twee mannen van 47 en 22 jaar aangehouden. Ze worden verdacht van inbraak in een sportwinkel aan de Katendrechtse Lagendijk in Rotterdam-Zuid. De aanhouding vond plaats na een achtervolging in Rotterdam-Zuid. De achtervolging was kort, maar had veel impact op de buurtbewoners: diverse auto's die in de buurt geparkeerd stonden zijn beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen.

Agenten kregen een melding van een inbraak in een sportwinkel aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam-Zuid. De inbrekers dachten er tussenuit te knijpen, maar verschillende politievoertuigen zetten de achtervolging in. Toen de mannen dit doorkregen, gingen ze er via de Dorpsweg vandoor. De achtervolging eindigde aan De Quackstraat, eveneens in Charlois. De vluchtauto werd klemgezet door de politie waarna de twee Rotterdammers direct werden aangehouden.

Tijdens het vluchten botste de bestuurder op auto's die daar in de buurt geparkeerd stonden. Zeven voertuigen raakten dermate beschadigd dat deze door een bergingsbedrijf zijn weggetakeld.

Inbrekers op de vlucht laten spoor van vernieling achter (Foto: Politie.nl)
Inbrekers op de vlucht laten spoor van vernieling achter (Foto: Politie.nl)

BMX geschrapt van Wereldstrandspelen

Freestyle BMX zal geen onderdeel meer uitmaken van de eerste editie van de Wereldstrandspelen. Dat evenement wordt in oktober in het Amerikaanse San Diego gehouden en wordt georganiseerd door het ANOC, de internationale organisatie voor nationale olympische comités.

BMX was één van de vijftien sporten die aanvankelijk op het programma zouden staan, maar volgens het ANOC werd de beslissing genomen om het te schrappen nadat bleek dat de kosten voor het houden van BMX-wedstrijden in San Diego te hoog zouden zijn. Samen met de internationale wielerbond UCI wil men wel proberen om BMX alsnog op toekomstige edities van de Strandspelen te krijgen.

Inmiddels hebben 51 landen uit vijf continenten zich geplaatst voor de Wereldstrandspelen, waar onder meer beachvolleybal, strandvoetbal, strandworstelen en 3x3-basketbal op het programma staan. In die laatstgenoemde sport heeft Nederland zich geplaatst.

NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller

Op maandag 28 januari lanceert NS de eerste WhatsApp-thriller van Nederland: Ontspoord. Reizigers kunnen zich aanmelden door een appje met ONTSPOORD AAN te sturen naar 06 57 54 46 57. Deelnemers kunnen een week lang het verhaal volgen van Sarah, die na een werkborrel per ongeluk iets ziet wat ze niet had mogen zien en verdwijnt. Lukt het haar om haar onschuld te bewijzen voor ze gevonden wordt?

Het verhaal bestaat uit ongeveer 210 berichten (tekst, foto en video) die gedurende een week gedeeld worden. Tijdens de ochtendspits van maandag 28 januari verschijnen de eerste berichten van Ontspoord. Tussen de appjes van familie, vrienden of collega’s maken lezers kennis met de verschillende personages. Als de week vordert ontvouwt een bloedstollende klopjacht. Vrijdagmiddag is de ontknoping en zal geen Whatsapp-timeline meer hetzelfde voelen.

Aanmelden voor Ontspoord is anoniem en kan tot uiterlijk zondag 27 januari 20.00 uur. Afmelden kan altijd door ONTSPOORD UIT te appen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Kijk op ns.nl/ontspoord voor meer informatie en de voorwaarden.

NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
NS lanceert eerste Nederlandse WhatsApp-thriller (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

Barcelona troeft PSG af en biedt De Jong enorm salaris

Barcelona heeft er vertrouwen in dat het de strijd om Frenkie de Jong kan winnen door hem een zeer riant salaris aan te bieden.

Barça is bereid om het Ajax-talent liefst zestien miljoen euro per jaar te bieden, weet Goal. Dinsdagavond meldde De Telegraaf al dat Barcelona mogelijk de nieuwe bestemming wordt voor De Jong, die de Amsterdammers negentig miljoen euro zou kunnen opleveren. Paris Saint-Germain zou niet hoger hebben willen bieden dan 75 miljoen.

Eerder was Manchester City ook in beeld om De Jong over te nemen, voor een transfersom van zeventig miljoen plus twintig miljoen aan bonussen. Barcelona ziet de jongeling echter als een belangrijke speler voor de toekomst en dus is men bereid om voor hem diep in de buidel te tasten. De Jong kan in Camp Nou een basissalaris van tien miljoen krijgen plus zes miljoen aan bonussen, die relatief eenvoudig zijn te behalen, gebaseerd op het aantal gespeelde wedstrijden en gewonnen prijzen.

De Spaanse grootmacht zou met die aanbieding breken met het normale beleid, waarbij jonge spelers nooit zo'n gigantisch salaris kregen. Het zegt veel over hoe graag men de 21-jarige spelverdeler wil hebben. Hoewel PSG en Manchester City de strijd niet zullen opgeven, zijn De Jong en zijn zaakwaarnemer verbaasd en zeer content met het voorstel vanuit Catalonië en hij lijkt een verhuizing naar Camp Nou te verkiezen boven andere clubs.

OM ontevreden ondanks afpakken 171 miljoen euro van criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten willen nieuwe strategie bij het afpakken van cimineel vermogen. Het resultaat van de samenwerking tussen de Politie, FIOD, Douane, Domeinen Roerende Zaken (DRZ), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), het Openbaar Ministerie (OM) en andere partners op afpakken levert voor 2018 een totaal van 171.327.427 euro voor de schatkist.

De afpakdoelstellingen (voor dit jaar 160.500.000 euro) zijn voor het zevende jaar op rij gehaald. Dat is mede te danken aan de 100.000.000 euro ontneming in de transactie met ING. Het OM is weliswaar tevreden dat de norm is gehaald, maar er is ook onvrede omdat het cijfer lager is dan het afpakresultaat van voorgaand jaar. “We pakken wel af in meer zaken, maar de verbreding is nog onvoldoende. We zijn nog te veel afhankelijk van grote klappers zoals ING” zegt Janneke de Smet-Dierckx, sinds een half jaar verantwoordelijk voor het afpakken bij het OM.

Het beslagcijfer is dit jaar wel gestegen. Opsporingsdiensten en het OM leggen beslag om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen. Er ligt nu in totaal voor ruim 1.863.000.000 euro beslag. Dat biedt perspectief voor de toekomst, maar de inspanningen gaan het OM niet snel genoeg. Vandaar dat OM en opsporingsdiensten komen met een vernieuwde strategie. “Het is nog steeds niet standaard dat in ieder onderzoek waarin het motief geld verdienen is, er door een financiële bril wordt gekeken en geldstromen worden gevolgd,“ zegt de Smet-Dierckx: “Dat moet echt anders.”

Aantal ontnemingsvorderingen stijgt te langzaam
Het OM, Politie en opsporingsdiensten zien een constante langzaam stijgende lijn in het aantal ontnemingsvorderingen, maar de stijging gaat niet voortvarend genoeg. Hans van der Vlist, directeur FIOD: “Afpakken van crimineel vermogen is belangrijk. Gelet op de omvang van criminele geldstromen kunnen en moeten de resultaten van afpakken verder omhoog.” Het komt nog geregeld voor dat andere zaken in de waan van de dag prioriteit krijgen of dat de mogelijkheden van afpakken over het hoofd worden gezien, zegt Gery Veldhuis, portefeuillehouder Financieel Economische Criminaliteit van de politie: “Als het gaat om het afpakken van opbrengsten van criminele organisaties liggen er nog volop kansen. Het afpakken van goederen en geld moet net zo vanzelfsprekend zijn als het vangen van boeven. Het gaat daarbij niet alleen om de hoogte van de bedragen, maar juist ook om het maatschappelijke effect. Maatschappij en slachtoffers moeten merken dat misdaad niet mag lonen. Politie en OM moeten afpakken en de afdoening voor slachtoffers meer als continue factoren beschouwen.”

Slimmere tegenstander
“We hebben door de intensivering op afpakken een slimmere tegenstander gecreëerd” zegt de Smet-Dierckx: “Bijna geen enkele crimineel koopt nog een auto op eigen naam of zet het geld op een bankrekening of stopt het in een sporttas op de achterbank van zijn auto, terwijl dit een paar jaar geleden nog wel zo was” zegt de Smet-Dierckx. “Virtual currency wordt gebruikt, geld wordt contant vervoerd in ingenieuze verbergruimtes in auto’s, op slinkse wijze in het bancaire systeem gebracht, de hele wereld rond gepompt en staat niet meer op naam. Dit vraagt investeringen en tijd van ons, we moeten onze kennis blijven ontwikkelen. Er staat niemand bij de deur die zegt, ‘daar ligt het geld.’ Er wordt steeds meer moeite gedaan om het af te schermen.” Het geld wordt uitgegeven. “Daar moet de samenleving alert op zijn. Cashgeld voor grote feesten, cash kledingaankopen, horloges, juwelen, dure muziekinstallaties. We zien Windhappers, die leven van de wind, we zien kleine MKB/bedrijfjes waar veel cashgeld in om gaat maar verder geen regulier handel hebben. Die moeten we aanpakken maar dat vraagt echt een andere blik”.

Nieuwe strategie
Het Openbaar Ministerie (OM) en opsporingsdiensten komen dit jaar met een vernieuwde strategie om het afpakken weer nieuwe energie te geven: “In plaats van financieel economische criminaliteitsbestrijding moeten gaan we naar een bredere criminaliteitsbestrijding vanuit een financieel economisch perspectief. Daarmee bedoelen we, dat je vanaf de start van een onderzoek kijkt wat de beste opsporingsmethodiek is en op welke manier je het beste kunt ingrijpen. Waar wij vanuit de traditionele opsporing geneigd zijn om voor de ‘kilo’s en kerels’ te gaan, moeten wij breder gaan kijken en financiële opsporing als middel zien. Net zoals forensische opsporing een middel is” zegt de Smet-Dierckx: “Geld is vaak de uiterlijke verschijningsvorm van onderliggende verborgen criminaliteit. Door beter naar geldstromen te kijken, ga je ook meer zien. We moeten die geldstromen volgen om bij de top van de misdaad terecht te komen” vervolgt ze: “Het is nu tijd voor een volgende stap. Het is tijd voor vak-volwassenheid. Uiteraard gaan we nooit er voor 100% in slagen, maar het moet beduidend beter dan tot op heden. De opsporingspartners hebben laten weten dat zij dit belang ook zien”. Afpakken wordt een vast onderdeel van de aanpak van ondermijnende criminaliteit. “De financiële invalshoek van onder meer geldstromen en af te pakken vermogens is een dominante lijn in de aanpak van dit fenomeen.”


OM ontevreden ondanks afpakken 171 miljoen euro van criminelen (Foto ter illustratie)
OM ontevreden ondanks afpakken 171 miljoen euro van criminelen (Foto ter illustratie)

FOK! Wat een weer: code geel: glad

Opgelet, code geel: In het hele land komt gladheid voor. In het zuiden en westen van Zeeland valt eerst nog af en toe lichte sneeuw. Verder kan het glad zijn door sneeuwresten en ook door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de dag verdwijnt de gladheid op de meeste plaatsen.

Met uitzondering van het zuidoosten is het bewolkt en in Zeeland valt nog wat sneeuw. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C en -6°C plaatselijk in het zuidoosten. Door sneeuw(resten) en bevriezing van natte weggedeelten blijft het plaatselijk glad. De wind is zwak tot matig en komt uit oost tot zuidoost.

Overdag is het in het noorden en midden bewolkt, in het zuidoosten en oosten komen opklaringen voor die zich langzaam westwaarts uitbreiden. De maxima lopen uiteen van +0°C in het oosten tot +3°C vlak aan zee. De lokale gladheid is vooral in de ochtend nog aanwezig. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar noordoostelijke richtingen.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen en ontstaat er plaatselijk mist. Het koelt flink af. De minima liggen tussen de -2°C in het zuidwesten en lokaal -12°C landinwaarts. De wind wordt zwak en komt uit een overwegend noordelijke richting.

Donderdagochtend komt lokaal mist voor die langzaam optrekt. Verder zijn er zonnige perioden. In de loop van de middag en avond gaat in het zuidwesten de bewolking toenemen. De middagtemperatuur loopt uiteen van +3°C in Zeeland tot -3°C in Groningen. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

In oost-Brabant was vanmiddag al wat sneeuw gevallen. Genoeg voor de herten om onder hun afdak te blijven. (Foto: Kroezel)
In oost-Brabant was vanmiddag al wat sneeuw gevallen. Genoeg voor de herten om onder hun afdak te blijven. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Studenten massaal bij de studentenpsycholoog

Stress en het studentenleven lijken tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Uit onderzoek van de studentenvakbond van Delft, VSSD, blijkt dat 17,7% van de geënquêteerde studenten een te hoog stressniveau hebben. Dat zou dus gaan om meer dan 1 op de 6 studenten, met alle gevolgen van dien: studievertraging, burnouts en lange rijen bij de studentenpsychologen.

De technische student leert veel over de stress (spanning) in materialen. Echter is er voor iedere student in Nederland een nog veel bekendere vorm van stress. Op deze mentale stress word je echter niet voorbereid. Er heerst dus stress onder studenten, maar de hoeveelheid ervan is nog nooit gemeten in Nederland. Laat staan de oorzaak achterhalen. Dat is precies wat de VSSD heeft gedaan voor studenten. “Dit onderzoek toont niet alleen aan dat deadlines, tentamens en BSA het vaakst worden aangegeven als hetgeen dat het meest stress oplevert”, aldus Jeannine Frijns, vicevoorzitter VSSD.

De stress is gemeten met een PSS-10 test, een standaard set van 10 vragen waar een score uit rolt. Bij 0 heb je geen stress, bij 40 wordt je gillend gek en moet je hoogstwaarschijnlijk naar de psycholoog. Van de 925 Delftse respondenten van het onderzoek van de studentenvakbond blijkt dat 62,1% een matige hoeveelheid stress heeft en 17,7% een te hoog stressniveau. De gemiddelde score onder studenten in het onderzoek is 19,7. Dat ligt bijvoorbeeld een stuk hoger dan resultaten van onderzoeken in Duitsland en Amerika. Daar ligt de score voor dezelfde leeftijdscategorie bij 12,7 en 14,2 respectievelijk.

Kijkend naar de lange termijn, blijkt uit het onderzoek dat de score niet afneemt naarmate je langer studeert. Het neemt zelfs toe als je aanzienlijk langer dan nominaal over je studie doet. Deze stress neemt vooral toe door druk van vrienden, familie en de samenleving. 8 tot 10 jaar studeren zoals vroeger is er dus niet meer bij. Verder blijkt dat studenten vaker aangeven dat financiële situatie de meeste stress veroorzaakt naarmate de student langer studeert. Opvallend is dat door de invoering van het leenstelsel de stress door de financiële situatie al sneller een (grote) rol speelt.

Deadlines, tentamens en BSA (bindend studieadvies) zijn de grootste veroorzakers van stress. Dit zijn allemaal studiegerelateerde oorzaken die onontkoombaar zijn als je studeert. Activiteiten buiten het studieprogramma worden veel minder vaak aangegeven als de grootste oorzaak van stress. “De studenten in Delft hebben dus hoge stress, dat is nu wel duidelijk. Echter zijn wij ook erg benieuwd naar andere universiteiten de rest van Nederland, zodat het landelijk vergelijkbaar is”, aldus Raf van de Kar, externe zaken VSSD. De TU Delft is nu in een unieke positie om de stress onder haar studenten als eerste aan te pakken en een voorbeeld te geven aan andere universiteiten die hiermee kampen.

Tweede Kamer bespreekt toekomstvisie Defensie en NAVO-plan

"We moeten de bakens verzetten. Europese landen, waaronder Nederland, moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen veiligheid." Dit zei minister Ank Bijleveld gisteravond tijdens het plenair debat over Defensies toekomstvisie en het Nationale Plan voor de NAVO. Eind vorig jaar diende Nederland dit plan in bij de NAVO.

De minister riep de afspraken in herinnering die minister-president Mark Rutte maakte tijdens de NAVO-top van afgelopen juli. Regeringsleiders en staatshoofden besloten toen om geloofwaardige nationale plannen te maken. Die moeten de Defensie-uitgaven in 10 jaar laten stijgen in de richting van de NAVO-norm van 2% van het Bruto Binnenlands Product.

Eerlijke bijdrage
Bijleveld: "Het gaat hier om onze eigen veiligheid én we laten als rijk land zien dat we een eerlijke bijdrage willen leveren aan de slagkracht van de NAVO én de EU. Op dit moment doen we dat namelijk niet."

De internationale veiligheidssituatie is instabieler én complexer geworden. Er komen nieuwe dreigingen op Nederland en Europa af, terwijl ook de conventionele dreigingen toenemen. Daardoor moet Defensie op meer situaties voorbereid zijn. "Niet alleen de assertieve houding van Rusland, de onrust en conflicten aan de zuidkant van Europa, maar ook nieuwe ontwikkelingen als toenemende cyberdreiging. Dit alles maakt ons kwetsbaar als we er niet op anticiperen," aldus Bijleveld.

Prioriteiten
In het nationaal plan staan materiële investeringen die Nederland wil doen. Het plan is geschreven op basis van de materiële capaciteiten die de NAVO van haar bondgenoten vraagt. Daarbij heeft ook het kabinet de intentie uitgesproken om extra te investeren in Defensie. "Het is geen vrijblijvende intentie. Nederland moet als betrouwbaar bondgenoot stappen blijven zetten. De kracht van de NAVO is de eenheid en betrouwbaarheid. Dat we vanuit onze gezamenlijke waarden grenzen stellen en bewaken", benadrukt Bijleveld. "Die eenheid bewijst zich nu al ruim 70 jaar als ons belangrijkste wapen en de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid."

Nederland heeft 5 investeringsprioriteiten bepaald om huidige én toekomstige dreigingen het hoofd te bieden:

  • Extra F-35 jachtvliegtuigen
  • Uitbreiding van vuurkracht op land
  • Uitbreiding vuurkracht op zee
  • Versterking van de special forces
  • Versterking van het cyber- en informatiedomein.

Op deze prioriteiten richt Defensie zich in deze kabinetsperiode. "Daarmee zijn we er dus nog niet. Daarom heb ik in de Defensienota lange lijnen naar de toekomst geschetst", aldus de minister. In de herijking van de Defensienota in 2020 worden die lijnen verder uitgewerkt.

Tweede kamer bespreekt toekomstvisie Defensie en NAVO-plan (Foto: FOK!)
Tweede kamer bespreekt toekomstvisie Defensie en NAVO-plan (Foto: FOK!)

Verkleden als Mexicaan is racistisch? Studenten vs Mexicanen

Je verkleden als iemand van een andere cultuur is tegenwoordig racistisch en kwetsend. Een Indianentooi? Kan niet. Mexicaanse poncho en sombrero? Ben je gek!? Een kimono? Doe normaal zeg, racist! Je huid schminken en Nick Fury spelen? Pleur op met je blackface, slavenhouder! Je wit schminken en horkerig dansen met een nerderig stemmetje? Prima, niks aan de hand.

En als je je dan verkleedt als stereotype Mexicaan, wat vinden studenten daar dan van? En wat denken Mexicanen daar zelf over?

Hieronder het antwoord.

Rojer sneuvelt in gemengd dubbelspel Australian Open

Voor tennisser Jean-Julien Rojer is de Australian Open nu echt voorbij. Na zijn vroegtijdige nederlaag met Horia Tecau in het mannendubbel ging hij in het gemengd dubbelspel onderuit met de Taiwanese Chan Hao-ching.

In de achtste finales speelde het duo tegen Gabriela Dabrowski uit Canada en de Kroaat Mate Pavic, naast titelverdedigers ook de nummers één van de plaatsingslijst. Met 4-6, 3-6 kon het Nederlands/Taiwanese duo niet echt een vuist maken en dus was het voorbij.

Voor Chan was het sowieso geen lekkere dag, want samen met haar oudere zus werd ze in de halve finales van het vrouwendubbelspel ook uitgeschakeld. Daar viel ook het doek voor de als eerste geplaatste Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova. De Chinese Zhang Shuai was samen met thuisheldin Samantha Stosur met 7-6 (2), 7-6 (4) te sterk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.