FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 november 2018

Cycleball en stuurhandstands op WK indoorfietsen

Als je denkt dat je een beetje handig bent met een fiets: think again. We keren even terug naar afgelopen weekeinde en wel naar het Belgische Luik, want daar stond het wereldkampioenschap indoorfietsen op het programma. In twee sporten werd om de medailles gestreden: kunstfietsen en cycleball.

We beginnen met het kunstfietsen, waar onder meer onderdelen met paren en singles worden gehouden. Deelnemers leveren vooraf hun geplande programma in en krijgen een bepaald puntenaantal, waar gedurende de vijf minuten durende oefening gestaag - of minder gestaag, als het echt fout gaat - punten vanaf gehaald worden door de jury. Wie het hoogste puntenaantal heeft wint, uiteraard.

Duitsland heeft natuurlijk een overdaad aan fietsen en is dan ook nogal goed in deze tak van sport. Dat leverde bij de damesparen goud en zilver op. De zussen Lisa en Lena Bringsken bleken het beste te zijn, nadat landgenotes Caroline Wurth en Sophie Nattmann in de laatste minuut van hun verder indrukwekkende oefening twee keer ernstig de fout in gingen. Lukas Kohl, eveneens uit Duitsland, won het goud bij de mannen: de tweede wereldtitel op rij voor de jongeman die dit jaar ook al de World Cup won.

Mocht je er zin in hebben: in onderstaande video van de laatste sessie in Luik beginnen Wurth en Nattmann na zo'n 1:32 uur - met de Bringsken-zusjes daar nog voor. De vier beste mannen beginnen vanaf 2:20.00 uur, met winnaar Kohl die zijn oefening op 2:44 uur aanvangt.

Vervolgens gaan we over naar het cycleball en de naam zegt het natuurlijk al: fietsen, een bal en een doel waar de eerdergenoemde bal in moet. Teams van twee strijden tegen elkaar en goals worden doorgaans met het voorwiel van de flink aangepaste fietsen gescoord. In dezelfde video spelen België en Zwitserland vanaf 1:55 uur tegen elkaar om het brons, de grote finale van het WK begint vanaf 3:08 uur en gaat tussen grootmachten Duitsland en Oostenrijk.

De laatste sessie van het WK indoorfietsen (Bron: YouTube)

Doelpunt Dost opmaat voor zesklapper Sporting in Europa League

Sporting Clube de Portugal heeft zich verzekerd van overwintering in de Europa League. De bezoekers scoorden zes keer bij Qarabag.

Marcel Keizer zat donderdagavond voor het eerst op de bank bij een Europees duel en hij zag zijn ploeg in Azerbeidzjan fors winnen: 1-6. Bas Dost verzorgde de openingstreffer namens de Portugezen, door al na vijf minuten vanuit een strafschop te scoren.

Een punt in het eerste Europa League-duel onder het bewind van Keizer zou voor Sporting genoeg zijn om overwintering in het toernooi veilig te stellen. In het Olympisch Stadion van Baku kenden de Portugezen een droomstart. Na een overtreding op Bas Dost ging de bal op de stip. De Nederlander ging zelf achter de bal staan en bracht Sporting op voorsprong. Qarabag liet zich niet uit het veld slaan door de vroege tegentreffer en kwam tien minuten later op gelijke hoogte. Wilde-Donald Guerrier legde de bal met de borst terug op Abdellah Zoubir, die de 1-1 tegen de touwen schoot.

Succesvol Europees debuut bij Sporting voor coach Marcel Keizer (Pro Shots / Action Images)
Succesvol Europees debuut bij Sporting voor coach Marcel Keizer (Pro Shots / Action Images)

Sporting kwam snel daarna weer op voorsprong. Bruno Fernandes kreeg de ruimte om uit te halen en schoot van afstand raak: 1-2. Nog voor rust nam de ploeg van Keizer verder afstand van Qarabag. Nani werd bediend door Wendel, speelde zich vrij in het strafschopgebied en prikte de derde Portugese treffer binnen. Na ruim een uur spelen maakte Sporting een einde aan alle onzekerheid. Abdoulay Diaby profiteerde van defensief gepruts bij Qarabag en bracht de 1-4 op het scorebord.

In de slotfase liep Sporting nog verder weg bij Qarabag. Nadat Fernandes zijn tweede van de avond had gemaakt, was het slotakkoord in handen van Diaby. Na een fraaie assist van de ingevallen Jovane Cabral bepaalde de Malinese spits de eindstand op 1-6. Sporting brengt het puntentotaal zo naar tien, drie minder dan Arsenal. In de laatste wedstrijd van de groepsfase zou de ploeg van Keizer in theorie nog de eerste plaats kunnen overnemen van the Gunners , al is het niet aannemelijk dat de Engelsen in eigen huis punten laten liggen tegen Qarabag.

Overige uitslagen Europa League
Astana - Dinamo Kiev 0-1
Spartak Moskou - Rapid Wien 1-2
AC Milan - F91 Dudelange 5-2
Anderlecht - Spartak Trnava 0-0
Bate Borisov - FC Fehérvár 2-0
Bayer Leverkusen - Ludogorets 1-1
Bordeaux - Slavia Praag 2-0
FC Zürich - AEK Larnaca 1-2
Fenerbahçe - Dinamo Zagreb 0-0
Krasnodar - Akhisar Belediyespor 2-1
Qarabağ - Sporting Lissabon 1-6
Real Betis Sevilla - Olympiakos Piraeus 1-0
Red Bull Salzburg - RB Leipzig 1-0
Rosenborg BK - Celtic 0-1
Vorskla Poltava - Arsenal 0-3
Zenit Sint-Petersburg - FC Kopenhagen 1-0
Apollon Limassol - Lazio 2-0
Chelsea - PAOK Saloniki 4-0
Eintracht Frankfurt - Olympique Marseille 4-0
FK Jablonec - Rennes 0-1
Glasgow Rangers - Villarreal 0-0
Malmö FF - Genk 2-2
Sarpsborg 08 - Beşiktaş 2-3
Standard Luik - Sevilla 1-0

Feyenoord bereidt zich op bekend terrein voor op tweede seizoenshelft

Feyenoord gaat zich net als de afgelopen seizoenen in Spanje voorbereiden op de tweede seizoenshelft, zo meldt de Rotterdamse club donderdag.

De selectie van trainer Giovanni van Bronckhorst verblijft van dinsdag 8 tot en met zondag 13 januari 2019 voor een trainingskamp in het Zuid-Spaanse Marbella.

Het is de zesde keer sinds 2012 dat Feyenoord in de winterstop kiest voor een verblijf in Marbella. Daarnaast streek de club in de kustplaats afgelopen april neer, in voorbereiding op de bekerfinale tegen AZ die gewonnen werd. De trainingen zullen opnieuw worden afgewerkt op het Marbella Football Center.

De trainingen van Feyenoord in Marbella zullen grotendeels achter gesloten deuren plaatsvinden, wat betekent dat het merendeel van de trainingen niet toegankelijk is voor pers en publiek. De club streeft naar minimaal één openbare training. Daarnaast onderzoekt Feyenoord de mogelijkheid om op vrijdag of zaterdag een oefenwedstrijd te spelen.

De Eredivisie wordt door Feyenoord hervat op zaterdag 19 januari met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De winterstop begint na de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, op zondag 23 december.

Wielerploeg Roompot-Charles wil aanhaken bij kleinere World Tour-ploegen

Donderdag is het Roompot-Charles Cycling Team voorgesteld aan de pers. Bij de Nederlands-Belgische wielerploeg staan achttien renners onder contract waaronder Lars Boom, Pieter Weening en Boy van Poppel.

De ploeg is een fusie van de Nederlandse ploeg die de afgelopen jaren onder de naam Roompot-Nederlandse Loterij actief is geweest en de Belgische formatie Vérandas Willems-Crelan. De ploeg komt uit op het Pro-Continentale niveau maar verwacht voor de belangrijkste World Tour-wedstrijden in Nederland en België uitgenodigd te worden.

“We zijn een jonge organisatie met een groep zeer enthousiaste en gemotiveerde renners en medewerkers”, vertelt Michael Zijlaard, die samen met Nick Nuyens de dagelijkse leiding van het team in handen zal nemen. “We willen ons op een positieve manier tonen aan de wereld: open, oprecht, no-nonsense! We zetten ons in om de lat steeds hoger te leggen. We willen een progressieve speler zijn in de wielerwereld en steeds onze grenzen verleggen. Sportief, maar ook in het uitbouwen van een sterke identiteit. Een teamidentiteit die fanbeleving centraal plaatst.”

Nick Nuyens: “Wat het team ook uniek maakt is de combinatie veld en weg. We zijn Roompot-Charles Cycling Team op de weg, maar veldritteam ‘Charles’ is gehuisvest onder hetzelfde dak. De kracht van dit project ligt ook in de samenvoeging van de beste elementen van beide teams, een logische samenvoeging met erg veel raakvlakken. Roompot-Charles Cycling Team is met andere woorden een team waar professionaliteit en ambitie hand in hand gaan met openheid, authenticiteit en plezier.”

“Sportief willen we voor een stuk verder bouwen op de fundamenten die al werden neergezet bij beide voorlopers: opvallend, aanvallend en attractief koersen, onze teamkleuren laten zien en onze partners op een positieve wijze vertegenwoordigen in de wedstrijd. Kortom: steeds een positieve koershouding naleven”, licht Michael Boogerd toe, een van de drie ploegleiders bij Roompot-Charles Cycling Team.

“We willen onze renners zo goed mogelijk begeleiden in hun carrière en helpen hun wielerdromen te realiseren. Als we hen kunnen laten doorstromen naar een hoger niveau dan mogen we daar dan ook terecht trots op zijn. Persoonlijke ontwikkeling en groei als groep staan centraal”, vult ploegleider Erik Breukink aan.

De Europe Tour is een belangrijke sportieve ambitie voor de ploeg. Ook wil men mooie resultaten boeken, bijvoorbeeld in kleinere rondes of (semi)klassiekers. Als Pro-Continentaal team is het de ambitie om aan te haken bij de kleinere World Tour-teams. Door de hervormingen bij de UCI worden resultaten belangrijker. De World Ranking wordt op basis van de resultaten van 2019 opgemaakt in functie van seizoen 2020.

De ploeg gaat rijden op fietsen van het merk Factor. Verder zijn er samenwerkingen met technische partners Ceramic Speed, Black INC en SRM.

Selectie voor 2019
Jesper Asselman (NED)
Lars Boom (NED)
Sean de Bie (BEL)
Mathias de Witte (BEL)
Huub Duijn (NED)
Maurits Lammertink (NED)
Senne Leysen (BEL)
Arjen Livyns (BEL)
Elmar Reinders (NED)
Oscar Riesebeek (NED)
Stijn Steels (BEL)
Justin Timmermans (BEL)
Nick van der Lijke (NED)
Sjoerd van Ginneken (NED)
Boy van Poppel (NED)
Jan-Willem van Schip (NED)
Michael van Staeyen (NED)
Pieter Weening (NED)

'Finale Copa Libertadores in stadion Real Madrid'

Volgens Spaanse media wordt de returnwedstrijd van de Copa Libertadores tussen de Argentijnse voetbalclubs River Plate en Boca Juniors in het Bernabéu-stadion van Real Madrid gespeeld.

Vanwege rellen werd de wedstrijd afgelopen weekend in Buenos Aires afgelast. Diverse Boca spelers raakten gewond toen de spelersbus bekogeld werd.

De wedstrijd is door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL verplaatst naar zondag 9 december om 20.30 uur. De heenwedstrijd in het stadion van Boca eindigde in 2-2.

5 jaar en verbeurdverklaring van 5 miljoen geëist tegen witwasser

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 68-jarige man uit Rotterdam. Het OM verwijt hem het witwassen van vermogensbestanddelen ter waarde van meer dan 5.500.000 euro. Zijn neef zou hem hebben geholpen door twee jaar lang bijna dagelijks te pinnen, in totaal ruim € 300.000. Hij hoorde een gevangenisstraf van 15 maanden - waarvan 5 maanden voorwaardelijk- tegen zich eisen.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de 68-jarige man miljoenen heeft aangehouden op bankrekeningen in Zwitserland en in Nederland die op naam stonden van een Liechtensteinse stichting en zijn zus. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat hij over de gelden kon beschikken. Hij heeft tonnen overgeboekt naar Nederlandse bankrekeningen en gelden deels contant opgenomen, waarbij hij ook gebruik maakte van tussenpersonen. De verdachte heeft een Rolex horloge en Volkswagenbus (deels) contant aangekocht. Er is volgens het OM geen geloofwaardige legale verklaring voor het vermogen dat hij heeft.

Ingewikkelde constructie
Het OM stelt dat de verdachte de gelden heeft witgewassen: “Hij gebruikt een ingewikkelde constructie, waarbij hij doelbewust bezig is met het verhullen van zijn vermogen en zijn persoon. Er is sprake is van een buitenland-route met Liechtensteinse Stichtingen en Zwitserse rekeningen. Er is een fictieve schenking gedaan. Ook zijn er vele grote contante geldstromen gezien.” Het gaat om ernstige feiten zei de officier waarvoor ze een gevangenisstraf van vijf jaar passend vindt: “gewoontewitwassen vormt een ernstige bedreiging voor de integriteit van het financieel verkeer. Het vormt een aantasting van de legale economie, helpt criminaliteit te belonen.”

Ook eist het OM verbeurdverklaring van het witgewassen vermogen. Het gaat om een bedrag van 5.500.000 euro op twee Zwitserse bankrekeningen, een Nederlandse rekening, een Volkswagenbus en een Rolex. “De verdachte nam andere personen mee in zijn handelingen. Een van die personen is zijn neef,” zei de officier. Tegen hem eist ze een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk en een verbeurdverklaring van 51.000 euro in beslag genomen contant geld

Frans echtpaar wil kind Griezmann Mbappé noemen

De liefde voor de wereldkampioenen kent haast geen grens in Frankrijk. Een echtpaar wil hun pasgeboren baby hierom een wel heel bijzondere naam geven.

De euforie in Frankrijk is na vier maanden duidelijk nog niet weggeëbd nu SID meldt dat een voetbalgek echtpaar hun pasgeboren zoon de naam 'Griezmann Mbappé' als voornaam wil geven. De burgerlijke stand van de Franse stad Brive heeft het er moeilijk mee.

De nieuwe ouders willen hun verering voor Antoine Griezmann (Atlético Madrid) en Kylian Mbappé (PSG) duidelijk maken en hun kind 'Antoine Kylian' noemen is blijkbaar niet goed genoeg. Volgens de krant La Montagne moet een familierechtbank nu uitspraak doen of de naam wordt goedgekeurd.

Lokale autoriteiten vrezen dat het jongetje later problemen kan krijgen als hij echt met deze naam door het leven moet. Griezmann en Mbappé speelden allebei een hoofdrol in de WK-titel die Frankrijk deze zomer opeiste in Rusland. In de finale werd Kroatië met 4-2 verslagen.

WK hockey: Doelpuntenregen bij Argentinië-Spanje, Frankrijk verliest nipt

Op de tweede dag van het WK hockey in het Indiase Bhubaneswar stonden olympisch kampioen Argentinië en Spanje tegenover elkaar. Later op de dag stond de wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk op het programma.

Nieuw-Zeeland - Frankrijk (2-1)
Nieuw-Zeeland schoot uit de startblokken en wilde de nummer twintig van de wereld meteen pijn doen. Drie kansen volgden elkaar dan ook vroeg in het eerste kwart op, maar gescoord werd er niet. Frankrijk liet zien dat het ondanks de laagste plaats op de wereldranglijst dit toernooi, zich niet zomaar verloren gaf. Het slotakkoord in het eerste stuk was dan ook voor Frankrijk. Timothée Clément kreeg tipte bijna de eerste kans van de wedstrijd binnen. De jongste speler van het toernooi (18 jaar) zag zijn inzet net voorbij de goal vliegen.

Zeventien tellen had Nieuw-Zeeland nodig in het tweede kwart om de score te openen. Kane Russel zette aan over de achterlijn, trok bij de tweede paal naar binnen en kon zo zijn eigen actie verzilveren. De Kiwi’s bleven de sterkere ploeg, maar de verdediging van Frankrijk doorstond keer op keer de test goed. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée kreeg via opnieuw Clement een grote kans. De jonge aanvaller sloeg de bal door zijn eigen benen op goal, maar zijn inzet miste kracht.

Het derde kwart haalde Frankrijk nog een strafcorner, maar ook aan de sleeppush ontbrak kracht. Nieuw-Zeeland moest alle zeilen bijzetten om de voorsprong te verdedigen. Zo werd Pieter van Straaten in het vierde kwart nog gevaarlijk met zijn backhand, maar zonder resultaat. Met nog zes minuten op de klok kreeg het nog twee corners, maar ook dat leverde niks op.

Met nog vier minuten op de klok is het Stephen Jenness die het verlossende tweede doelpunt maakt. Hij schoot de 2-0 hard in de korte hoek. Frankrijk komt nog tot scoren. De ploeg benut in de slotminuut via captain Victor Charlet de vierde verkregen strafcorner. Een verdiende treffer voor de Fransen, 2-1.

Argentinië - Spanje (4-3)
Vijf doelpunten vielen er in het eerste kwart in het duel tussen Argentinië en Spanje. De nummer 8 van de wereld Spanje opende de score via Quique Gonzalez die de bal na een uitgespeelde actie binnen kon lopen. Binnen een minuut was raak aan de andere kant. Agustin Mazzilli trok de score gelijk met een fraaie tip-in. De aanvaller van Pinoké deed datzelfde kunstje in het eerste kwart nog eens, vlak nadat Spanje weer op voorsprong kwam. De ploeg benutte de eerste strafcorner via Josep Romeu. Het eerste kwart eindigde met de eerste strafcorner voor Argentinië. Die bal werd snoeihard binnen gesleept door Gonzalo Peillat, die zijn ploeg daarmee voor het eerst in dit duel op voorsprong zette.

Hoe eenvoudig de doelpunten in het eerste kwart vielen, bleven de goals in het tweede kwart echter uit. In het derde kwart maakte Spanje op schitterende wijze gelijk. Vanuit de stuit kon Vincenc Ruiz snoeihard de touwen in slaan. In het laatste kwart was het opnieuw Gonzalo Peillat die belangrijk was voor zijn ploeg. Hij sleepte de 4-3 en daarmee de overwinning binnen. Spanje ruilde in de slotminuten keeper Quico Cortes nog voor een extra speler, maar kwam niet meer tot scoren. Mazzilli werd na het duel verkozen tot speler van de wedstrijd.

Van Bommel onder de indruk van Feyenoord

PSV verloor woensdagavond in eigen huis met 1-2 van Barcelona, waardoor de Eindhovenaren Europees zijn uitgeschakeld.

Dat PSV na de winterstop niet meer in Europa actief is, doet pijn bij Mark van Bommel, maar de trainer kan niet lang somberen. Komende zondag staat in de Eredivisie namelijk de kraker tegen Feyenoord op het programma.

Van Bommel zegt bij Radio 538 dat hij een pittige confrontatie verwacht in De Kuip, aangezien Feyenoord 'gewoon een hele moeilijke ploeg' is. "Als je ze afgelopen zondag (tegen FC Groningen, 1-0, red.) de eerste twintig minuten ziet spelen, is het gewoon een topploeg. Daarna werd het minder, maar dat is ook logisch, omdat Groningen heel verdedigend speelt."

Bij de Rotterdammers doet Robin van Persie zondag mogelijk ook weer mee. De veteraan kampte de afgelopen weken met een blessure en moest bij verschillende wedstrijden verstek laten gaan. Deze week nam Van Persie weer deel aan de groepstraining bij Feyenoord en Van Bommel weet dat de kans aanwezig is dat de aanvaller van de partij zal zijn.

"Een klassespeler", zo wordt de routinier van de Rotterdamse club omschreven door Van Bommel, die regelmatig contact heeft met Giovanni van Bronckhorst, zijn vakgenoot die bij Feyenoord traint. "We appen veel. Hij heeft ook bij Barcelona gespeeld, we hebben naast elkaar gezeten in de kleedkamer. Dan app je van tevoren even", aldus Van Bommel.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Voldoende keuze weer deze week maar na het bioscoopgeweld van The Crimes of Grindelwald toch nog wat rustig met grote releases. Wel een serieuze Oscar-contender, een animatiefilm die de bioscopen tijdens de kerstvakantie ongetwijfeld vol zal krijgen en een film over de achtergrond van Astrid Lindgren. 

Beautiful Boy

Beautiful Boy vertelt het waargebeurde verhaal van een onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon. Journalist David Sheff (Steve Carell) en zijn getalenteerde tienerzoon Nic (Timothée Chalamet) zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil worden? Is loslaten soms de enige mogelijkheid? De film staat hoog op diverse Oscar-lijstjes wat niet ondenkbaar is met topacteurs Carell en Chalamet. In zijn Engelstalig debuut, verbaast regisseur Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, De Helaasheid der Dingen) eens te meer met een ontroerende film over hoop en onvoorwaardelijke liefde.

The Grinch

The Grinch is de achtste animatiefilm van Illumination en Universal Pictures, de makers van o.a. de Verschrikkelijke Ikke films, Minions, Huisdiergeheimen en Sing. Dit bekende kerstverhaal van Dr. Seuss gaat over een mopperkont die van plan is om het kerstfeest te stelen, maar op andere gedachten wordt gebracht door het vrolijke meisje Cindy-Lou die juist dol is op kerst. Dit herkenbare verhaal over de magie van kerst is grappig, hartverwarmend en een visueel feestje voor de hele familie. In de originele versie met de stem van Benedict Cumberbatch als the Grinch. 18 jaar na de versie met Jim Carrey is de Grinch nu weer opnieuw in de bioscoop, maar in een veel populairdere animatie. De film heeft in de VS al goede zaken gedaan.

The Possession of Hannah Grace

Een schokkende geestuitdrijving loopt helemaal mis, waardoor een jonge vrouw komt te overlijden. Enkele maanden later heeft Megan Reed (Shay Mitchell, Pretty Little Liars) nachtdienst in een mortuarium wanneer er een zwaar toegetakeld lichaam wordt binnengebracht. Terwijl ze in haar eentje opgesloten zit in de keldergangen krijgt Megan afgrijselijke visioenen. Zij begint te vermoeden dat er nog steeds een kwaadaardige geest in het dode lichaam van Hannah Grace zit. Geregisseerd door Diederik van Rooijen (Penoza, Daglicht).

I Still See You

Negen jaar geleden scheurde de wereld open; een apocalyptische gebeurtenis waarbij de scheiding tussen leven en dood vervaagde. Spookachtige wezens genaamd Remnants leven nu samen met de levenden. Na jaren van wederzijdse harmonie bedreigt een Remnants het leven van een jong meisje. Hij stuurt haar op een missie die haar leven voor altijd verandert. Scoort op IMDB net een 5,7 dus dat is nog net voldoende.

Niet Schieten

De negenjarige David van de Steen verliest in één klap zijn moeder, zijn vader en zijn zus tijdens een overval van de Bende van Nijvel in Aalst. Zijn grootvader, Albert, staat voor de haast onmogelijke opdracht om David terug een perspectief in het leven te geven, een toekomst. Gebaseerd op waargebeurde feiten, uit het boek ‘Niet Schieten, dat is mijn papa’ van David van de Steen en Annemie Bulté.

Becoming Astrid


Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.

Nederland passeert Duitsland op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is na de goede prestaties in de Nations League wederom gestegen op de wereldranglijst van de FIFA.

De ploeg van bondscoach Ronald Koeman stijgt na de overwinning op Frankrijk (2-0) en de remise tegen Duitsland (2-2) van plek vijftien naar een gedeelde veertiende plaats, nadat Oranje vorige maand ook al twee plaatsen winst boekte.

Nederland heeft nu 1560 punten en dat is twee punten meer dan Duitsland, dat door de degradatie uit League A is gezakt op de coëfficiëntenlijst van de mondiale voetbalbond. Zweden heeft ook 1560 punten en nummer dertien Chili is met vijf punten meer ook binnen handbereik.

België blijft lijstaanvoerder met 1727 punten. De grootste stijger in Europa is Kosovo. Dat land promoveerde naar League C en stijgt vijf plaatsen naar nummer 131, wat hun hoogste notering ooit is. Hakim Ziyech deed met Marokko ook goede zaken. De Leeuwen van de Atlas boekten zeven plaatsen winst en staan nu veertigste. De volgende wereldranglijst wordt op 20 december geopenbaard.

FIOD verdenkt echtpaar van sloopgoudfraude

De FIOD heeft op 28 november een bedrijfspand in Arnhem en twee woningen in de omgeving van Arnhem doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude en witwassen. De FIOD heeft beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst en richt zich op een echtpaar uit de omgeving van Arnhem. De man van 66 en vrouw van 56 exploiteren een juwelierswinkel. Zij kopen onder andere sloopgoud in en verkopen dat aan het buitenland.

Het vermoeden is dat het echtpaar een deel van hun omzet niet heeft opgenomen in de boekhouding. Het gaat vermoedelijk om een bedrag van enkele miljoenen euro’s vanaf 2012. Verdachten zouden de niet aangegeven opbrengsten hebben witgewassen door dat te herinvesteren in de onderneming en/of daar andere goederen van te kopen.

Beslag voor achterstallige belasting
Na de doorzoeking van de bedrijfsruimte heeft de Belastingdienst beslag gelegd op de voorraad van de goudhandel. Dit is gedaan om de achterstallige belasting waarvoor vermoedelijk gefraudeerd is veilig te stellen. Het gaat om omzetbelasting en inkomstenbelasting.

FIOD verdenkt echtpaar van sloopgoudfraude (Foto: FIOD)
FIOD verdenkt echtpaar van sloopgoudfraude (Foto: FIOD)

Bennema heeft vertrouwen in wederopstanding Schippers

Bart Bennema denkt dat hij er in kan slagen om atlete Dafne Schippers weer in de wereldtop mee te laten doen. De Nederlandse sprintster werkte de afgelopen jaren onder coach Rana Reider, maar de Amerikaan maakte onlangs bekend bij de Atletiekunie in te leveren en weer naar zijn thuisland te gaan.

Schippers trainde in het verleden al onder Bennema op de meerkamp en beproefde in 2015 met succes haar geluk op de sprint. Met een tijd van 21,63 seconden op de 200 meter tijdens de finale van het wereldkampioenschap vestigde de Nederlandse meteen haar naam. De afgelopen twee seizoenen trainde Schippers onder Reider en pakte opnieuw titels, al was de souplesse wel uit haar loop verdwenen en liep ze langzamer dan onder Bennema. De kritiek die hier op kwam noemde de 26-jarige Utrechtse 'negatieve shit'.

Bennema werd na het vertrek van Reider benaderd om de coaching van Schippers weer op zich te nemen. "Dat vond ik niet onlogisch. Her en der gaan zoeken zou zinloos zijn. Wij weten door ons verleden wat werkt en wat er moet gebeuren. Maar ik moest het wel even laten bezinken en een aantal rondjes met Dafne babbelen. In die acht jaar tijd was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat is ook logisch als je zo lang met elkaar werkt."

De coach wil met Schippers een traject richting de Olympische Spelen van Tokyo 2020 in en haar moeizame periode achter zich te laten. "Ik wil weer kijken hoe ik haar goed krijg, en hopelijk nog een beetje beter. Over tijden ga ik het nog niet hebben, maar op het WK moet ze de competitie aan kunnen gaan met de rest van de dames om haar wereldtitel te behouden of een andere wereldtitel te behalen. Er is voldoende tijd om haar klaar te krijgen en een gooi te doen naar de medailles."

Hoeveel uur per maand internet jij op je smartphone?

Nederlanders zijn steeds vaker online via hun smartphone. Het aantal uur dat we per maand aan internet besteden op onze telefoon steeg van 40 uur in 2016 naar 61 uur. Het grootste deel van deze uren besteden we aan Facebook en Google, namelijk 26 uur. Dat blijkt uit het onderzoek Trends in internetgebruik 2018 dat in opdracht van SIDN is uitgevoerd. Opvallend is ook dat bijna 80% van de Nederlanders wel eens bewust offline gaat.

En hoe is dat bij jou? Meer of minder dan 60 uur? Laat het weten via onze poll. En alle details over je internetgebruik kun je kwijt via een reactie!

Robotkat voor mensen met dementie

Mensen met dementie kunnen depressief raken en het is belangrijk om ze te ondersteunen om gezond te blijven. Vaak worden daarvoor therapieën gebruikt waarbij muziek, massage en ook huisdieren worden toegepast. Meestal is het echter niet eenvoudig om met huisdieren te werken. Ze hebben verzorging nodig, zijn duur in onderhoud, schoonmaak en kunnen een gevaar vormen voor anderen. Zeker binnen zorginstellingen is dit niet eenvoudig te realiseren.

Samen met een in dementie gespecialiseerde zorginstelling is in 2011 in Zweden begonnen met de ontwikkeling van een interactief ‘robothuisdier’; de JustoCat. Hij is zo groot en zwaar als een echte kat en gedraagt zich in vele opzichten als een echte kat. Onder de (wasbare) vacht bevindt zich de sensorunit die reageert op beweging (optillen, wiegen) en druk (aaien, knuffelen of aanraking). De robotkat ademt, miauwt en kroelt.

De interactieve kat geeft patiënten rust, verbetert intermenselijke actie, gaat eenzaamheid tegen en geeft mensen een gevoel opnieuw ergens voor te kunnen zorgen.

Erwin Vennik, eigenaar van Roboticare en importeur van JustoCat, is dan ook heel blij met deze Zweedse innovatie. "Het is niet alleen een betaalbare zorgrobot maar de JustoCat is ook zeer eenvoudig in gebruik en wasbaar! Natuurlijk zal technologie nooit de mens vervangen, maar JustoCat is een perfect voorbeeld van hoe robotica een waardevolle bijdrage kan leveren aan het leefplezier van mensen."

Robotkat voor mensen met dementie
Robotkat voor mensen met dementie

Vrouw laat scheet en dreigt klager open te snijden

Vrouwen laten geen scheten, zo zegt men wel eens. Nou, mooi wel dus, maar let op met hoe je daar dan op reageert. 

Ene John Walker stond onlangs in Dania Beach in Florida in een winkel naast Shanetta Yvette Wilson, die ineens een behoorlijke kringspierboer liet. John zei er wat van, maar daar was de 37-jarige deerne niet van gediend. 

De broekhoester trok een klapmes uit haar tas en dreigde John open te snijden, waarna ze volgens lokale media nog een beweging maakte alsof ze daadwerkelijk ging steken.

De politie was er snel bij en mevrouw zit nu vast wegens een aanval met een dodelijk wapen .

Nederlanders ruim 60 uur per maand online op smartphone

Nederlanders zijn steeds vaker online via hun smartphone. Het aantal uur dat we per maand aan internet besteden op onze telefoon steeg van 40 uur in 2016 naar 61 uur. Het grootste deel van deze uren besteden we aan Facebook en Google, namelijk 26 uur. Dat blijkt uit het onderzoek Trends in internetgebruik 2018 dat in opdracht van SIDN is uitgevoerd. Opvallend is ook dat bijna 80% van de Nederlanders wel eens bewust offline gaat.

Een belangrijke bezigheid op de smartphone blijft online shoppen: gebruikers besteden per maand gemiddeld 3 uur in shoppingapps en -websites, een uur meer dan 2 jaar geleden. Opvallend hierbij is dat Nederlanders steeds vaker over de grens winkelen. Zo is AliExpress na Bol.com de meest gebruikte shopping-app en staat Wish op de 5e plek.

Andere manier van zoeken
De smartphone heeft invloed op de manier hoe Nederlanders online zoeken, zo blijkt uit het onderzoek. We zoeken bijvoorbeeld veel meer op locaties: Google Maps heeft op de smartphone meer bereik dan het vertrouwde Google Search. Gemiddeld duurt een websitebezoek via de smartphone tussen de 2 en 3 minuten per sessie. Het grote aantal verschillende websites dat we op de smartphone bezoeken draagt daardoor nauwelijks bij aan meer online schermtijd. De stijging in online schermtijd op smartphones is bijna geheel toe te schrijven aan het gebruik van apps.

Voice nog niet breed omarmd
Ondanks de hype rondom voice search wordt deze vorm van zoeken nog niet heel veel gebruikt. Slechts 3% van de respondenten geeft aan bij zoeken de voorkeur te geven aan voice. Kanttekening hierbij is dat de Nederlandstalige Google Assistant pas sinds juli beschikbaar is. De verwachting is dan ook dat de komende jaren voice in Nederland een grote vlucht neemt. In de Verenigde Staten en China is voice al langer gemeengoed.

Bijna 80% gaat bewust offline
Uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de Nederlanders (79%) er wel eens bewust voor kiest offline te gaan en hun devices (met name de smartphone) uit te zetten. Oudere respondenten doen dit vaker dan jongeren. 3 op 10 respondenten tot 29 jaar is juist altijd online en verliest de smartphone geen moment uit het oog. Experts verwachten dat het bewust offline gaan een tegentrend blijft en dat de tijd die Nederlanders online zijn alleen maar toeneemt.

.nl meest betrouwbaar
Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN: “Dat Nederlanders steeds meer online zijn op hun smartphone, is geen grote verrassing. Sinds de start van ons onderzoek naar trends in internetgebruik, in 2012, zien we hier elke keer een flinke stijging in. Inmiddels is bijvoorbeeld de helft van alle traffic op webshops afkomstig van smartphones. Hoewel we onze telefoon nog relatief vaak gebruiken om ons te oriënteren, zien we nu ook dat een daadwerkelijke aankoop steeds vaker plaatsvindt via de telefoon.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat .nl als meest betrouwbaar internetdomein wordt gezien door Nederlanders. Meijer vult aan: “De domeinnaam speelt sowieso een steeds belangrijkere rol bij het bepalen of een website betrouwbaar is. Zo kijkt ruim de helft van de consumenten naar de domeinnaam om in Google te beoordelen of een onbekende website te vertrouwen is. Alleen recensies en keurmerken worden nog belangrijker geacht dan het domein om die inschatting te kunnen maken.”

5e onderzoek naar trends in internetgebruik
Afgelopen maanden heeft SIDN voor de 5e keer de trends in internetgebruik onderzocht, een onderzoek dat om het jaar wordt uitgevoerd. Voor dit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, zijn bijna 4.000 consumenten en meer dan 750 bedrijven ondervraagd. Ook zijn 68 miljoen gebruiksrecords van internetgebruikers in het GfK Crossmedia Link / GXL panel geanalyseerd. Daarmee is het een van de breedste onderzoeken op dit gebied in Nederland. De resultaten zijn vervolgens geduid door een expertpanel van 6 praktijkspecialisten.

Nederlanders ruim 60 uur per maand online op smartphone (Foto ter illustratie)
Nederlanders ruim 60 uur per maand online op smartphone (Foto ter illustratie)

Supportersgeweld Go Ahead Eagles op station Zwolle afgestraft

8 supporters van Go Ahead Eagles zijn veroordeeld voor openlijk geweld tegen politieagenten van de mobiele eenheid (ME) en een trein van de NS op station Zwolle op 22 september 2017. Ze krijgen allemaal een taakstraf opgelegd van 120 uur en moeten ruim 1.700 euro schade betalen die ze aan de trein hebben toegebracht.

Stadionverbod
Eén verdachte krijgt daarnaast een gevangenisstraf opgelegd van 7 dagen, waarvan 6 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar omdat hij eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Omdat zij al een stadionverbod van 3 jaar hebben gekregen legt de rechtbank geen (deels) voorwaardelijke taakstraf op. Het stadionverbod perkt het recidivegevaar voldoende in, een extra stok achter de deur is niet nodig.

Confrontatie
Een groep Go Ahead-supporters kwam die vrijdag 22 september terug van een uitwedstrijd tegen FC Emmen en moest in Zwolle op hetzelfde perron overstappen op de trein naar Deventer. Omdat het mogelijk tot een treffen zou komen met supporters van PEC Zwolle beveiligde de politie het station. Bij het overstappen kwam het tot een confrontatie met de ME, die er voor zorgde dat de groep niet de stationshal inging. Leden van de ME zijn uitgescholden, bespuugd en aangevallen en in de trein zijn twee ruiten vernield.

Aansprakelijk
De rechtbank oordeelt dat de mannen een wezenlijke bijdrage leverden aan het geweld. Ze hadden hiervan afstand kunnen nemen, maar hebben in plaats daarvan juist de confrontatie gezocht. Zij zijn daarom ook aansprakelijk voor die daden die niet feitelijk door henzelf maar door één van de mededaders is verricht.

Supportersgeweld Go Ahead Eagles op station Zwolle afgestraft (Pro Shots / Paul Roling)
Supportersgeweld Go Ahead Eagles op station Zwolle afgestraft (Pro Shots / Paul Roling)

Woonwagenbewoners mogen blijven demonstreren

De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over de woonwagenbewoners in Maastricht. De woonwagenbewoners hebben op 2 locaties in Maastricht een kampement opgericht om te protesteren tegen het tekort aan standplaatsen in de gemeente. Hun actie is onderdeel van diverse landelijke acties, naar aanleiding van een beleidskader van de Minister van Binnenlandse zaken over het woonwagenbeleid in de diverse gemeentes.

Gesprek
Over het tekort aan standplaatsen heeft een gesprek met de wethouder plaatsgevonden, maar dat vinden de woonwagenbewoners onvoldoende. Tijdens de zitting heeft de gemeente uitgelegd pas in 2020 meer zicht te hebben op nieuw beleid. Vanwege de tijdsduur vinden de woonwagenbewoners het belangrijk om voortdurende aandacht te vragen.

Grondrecht
De voorzieningenrechter stelt vast dat de betoging in strijd met het bestemmingsplan is, maar vindt dat de gemeente de betoging om die reden niet kan verbieden. Het recht op betoging is een grondwettelijk recht. Dit recht kan alleen worden ingeperkt ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer of ter voorkoming van wanordelijkheden.

Dit is bepaald in de Wet openbare manifestaties. De gemeente is in de besluiten waarin de betoging wordt verboden helemaal niet ingegaan op deze belangen. Van gezondheidsrisico’s of verkeersproblemen is geen sprake. Van wanordelijkheden is ook niet gebleken.

De woonwagenbewoners mogen hun betoging dus voortzetten. Wel kan de burgemeester voorschriften en beperkingen stellen bij de demonstraties.

Vlemmix: 'je kunt seks hebben met mijn pop'

Morgen is het dan zover: Patricia Paay en Johan Vlemmix zullen de degens kruisen voor de rechtbank. Paay eist 30 mille van Vlemmix omdat hij volgens haar een Chinese sekspop van haar wilde laten maken. Vlemmix bestrijdt dat uiteraard en doet uitgebreid zijn verhaal. 

Volgens Vlemmix wilde hij namelijk het grootste poppenhuis ter wereld bouwen en daar poppen van bekende mensen in stoppen. Toen hem daarop in de media werd gevraagd welke BN'ers hij zou kiezen gaf hij als antwoord dat hij bijvoorbeeld Gordon of Patricia Paay in het poppenhuis zou zetten. 

Dat hij vervolgens zelf impliceerde dat er ook seks met de pop bedreven zou kunnen worden beaamt hij. Vlemmix: "Maar je kunt ook seks hebben met mijn pop! Is dat erg dan? Sterker nog, ik zou het een eer vinden als mensen een nummertje willen maken met mijn pop. Niet dat iemand dat wil, maar ik zou het een geweldige eer vinden."

Om dat te bewijzen neemt morgen z'n evenbeeld mee naar de rechtbank. Hij is van plan om de pop mee te nemen de rechtszaal in, en als dat niet mag; alleen zijn hoofd op de desk neer te zetten. Als dat ook niet mag, zo geeft hij aan, dan gaat de pop na de zitting gewoon weer mee naar huis. 

1200 kilo drugsgrondstoffen aangetroffen in Roosendaal

Bij een controle van een bedrijfspand afgelopen woensdag 28 november in Roosendaal heeft de politie diverse grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen. De politie werkte bij deze actie onder meer samen met de Douane. 

In het pand sloegen speurhonden aan bij onder andere 40 vaten met cellulose. Ook stonden er 60 vaten met daarin APAA, wat eveneens een precursor(grondstof) voor de productie van synthetische drugs is. Verderop in het pand troffen de collega’s van de Dienst infrastructuur nog 20 vaten met MAPA aan. Ook werden er dozen met 4000 pakjes shag aangetroffen zonder banderol.

1200 kilo drugsgrondstoffen aangetroffen in Roosendaal (Foto: Politie)
1200 kilo drugsgrondstoffen aangetroffen in Roosendaal (Foto: Politie)

30-jarige man veroordeeld voor bezit en verwerven kinderporno

De rechtbank in Arnhem veroordeelt een 30-jarige man uit Beuningen voor het verwerven en in bezit hebben van blootfoto’s en video’s van een 13-jarig meisje en voor het vertonen van zijn eigen blootfoto’s en video’s aan datzelfde meisje. De man krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk, een werkstraf van 120 uur en moet verplicht meewerken aan diagnose en behandeling. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.250 euro betalen aan het meisje.

De man benaderde in april 2016 een toen 13-jarig meisje via social media. Hij stuurde haar gedurende een paar maanden naaktfoto’s en filmpjes van zichzelf en vroeg haar hetzelfde te doen. Ze voelde zich zodanig door de man onder druk gezet dat zij blootfoto’s en filmpjes van zichzelf heeft gemaakt en naar de man stuurde. De man haalde het meisje voortdurend over tot seksuele handelingen die ze nooit eerder had verricht en waar ze duidelijk nog niet aan toe was. De man deed dit terwijl hij wist dat hij met een erg jong meisje te maken had. Bovendien liep hij nog in een proeftijd van een soortgelijke veroordeling.

Diagnose en behandeling
Hoewel de rechtbank het erg belangrijk vindt dat de man (verder) wordt behandeld, vindt zij een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf niet passend. Wel legt zij een groot gedeelte van de straf voorwaardelijk op als stok achter de deur zodat de man daadwerkelijk mee zal blijven werken aan verdere diagnose en behandeling om herhaling te voorkomen.

De rechtbank spreekt de man vrij van het bezit van andere kinderporno, omdat het dossier daarvoor onvoldoende bewijs bevat.

Vuurwapens, cash, drugs en 13 aanhoudingen in drugsonderzoek

De politie heeft maandag 26 november in verschillende plaatsen in Nederland twaalf personen aangehouden voor betrokkenheid bij productie en export van verdovende middelen van Nederland naar Scandinavië. Ook in België is een aanhouding verricht.

Drugs
Onder de aangehouden verdachten zijn een 61-jarige man uit Vleuten en zijn twee zonen van 38 en 32 jaar. Daarnaast werden een 60-jarige man en zijn 38-jarige zoon uit Utrecht, een 46-jarige man uit Maarssen, een 55-jarige man uit Hilversum, een 49-jarige man en een 51-jarige vrouw uit Houten, een 38-jarige man uit Vleuten, een 64-jarige man uit Utrecht en een 60-jarige man uit Almere aangehouden.

De laatste twee personen werden aangehouden op verzoek van de Zweedse autoriteiten. Zweden verzocht om hun aanhouding en overlevering voor drugstransporten die eerder dit jaar onderschept zijn, waarbij in het Scandinavische land door de douane ruim 500 kilo drugs in beslag werd genomen.

De aanhoudingen en doorzoekingen van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid vonden plaats in woningen en opslagruimten in Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Waardenburg, Almere, Lopikerkapel, Aalsmeer. De Belgische politie hield de verdachte in Peer aan.

Tabletteren
In Maarssen werd een persoon op heterdaad aangehouden bij de productie, het zogenaamde tabletteren, van XTC-pillen. Er waren twee werkende tabletteermachines, ingesteld op de productie van 18.700 tabletten per uur, aangetroffen. Verder vond de politie daar ruim 44 kilo MDMA poeder, 26 kilo XTC-pillen en ongeveer 33 kilo aan poeder dat reeds vermengd was met bindmiddelen en kleurstoffen en gereed was om pillen van te maken. Daarnaast ruim 350 kg vul-/bindmiddel en andere toevoegingen voor XTC-pillen.

Achtervolging
Toen de politie in Maarssen bezig was met het doorzoeken van het pand en het afvoeren van de in beslag genomen verdovende middelen, arriveerde een man bij de loods die er vandoor ging zodra hij de politie zag. Na een korte achtervolging werd ook deze man aangehouden en in zijn woning een doorzoeking verricht. In Aalsmeer werd in een opslagbox 20 kilo MDMA en 12000 XTC-pillen aangetroffen.

Cash
Bij de doorzoekingen zijn naast de aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen en grondstoffen voor het produceren van verdovende middelen, bijna één miljoen euro contant geld aangetroffen. Hoofdzakelijk biljetten van twintig en vijftig. Ook werden twee vuurwapens met munitie en drie alarmpistolen gevonden. Verder werden onder andere vrachtwagens, luxe personenauto’s en een geldtelmachine in beslag genomen. In het Belgische Peer werd 550 kilo MDMA-kristallen en vier sealbags met elk ongeveer 500 gram henneptoppen in beslag genomen.

Expertise
De politie heeft bij de actie ook geld- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, digitale opsporing, de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) en de Belastingdienst. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen in de nabij toekomst worden niet uitgesloten. De verdachten worden vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die zal bepalen of de verdachten langer in voorlopige hechtenis blijven.

Vuurwapens, cash, drugs en 13 aanhoudingen in drugsonderzoek (Foto: Politie.nl)
Vuurwapens, cash, drugs en 13 aanhoudingen in drugsonderzoek (Foto: Politie.nl)

Battlefield V

EA DICE belooft Battlefield V na release nog lang te voorzien van nieuwe content. En dat is maar goed ook, want hoewel de premium pass uit Battlefield 1 in de ban is gedaan, is het 'Battlefield V-startpakket' op release wel wat magertjes qua inhoud. Dat komt met name door de afwezigheid van Firestorm en Combined Arms, respectievelijk de battle royale-modus en een nieuwe co-opmodus die bij de release schitteren in afwezigheid. Gelukkig speelt de game zelf erg lekker op een aantal oogstrelende decors uit de Tweede Wereldoorlog, die ondanks een aanzienlijke hoeveelheid bugs toch behoorlijk goed uit de verf komen. Duidelijk is wel dat er nog een boel werk aan de winkel is.

Akkoord over landelijke vreemdelingenvoorzieningen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft donderdag 29 november een akkoord bereikt met de VNG over de ontwikkeling van landelijke vreemdelingenvoorzieningen (LVV’s). Dit betekent dat het ministerie, de ketenpartners, de VNG en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen begin 2019 gezamenlijk aan de slag gaan met de ontwikkeling van de LVV’s.

De LVV’s zijn bedoeld voor ongedocumenteerde vreemdelingen zonder recht op verblijf, die de gehele (asiel)procedure hebben doorlopen en Nederland niet uit eigen beweging dan wel gedwongen hebben verlaten. Omdat deze vreemdelingen om uiteenlopende redenen (voorlopig) nog niet terugkeren naar hun land van herkomst en niet meer in aanmerking komen voor rijksopvang, komt deze specifieke groep nu vaak in niet wettelijk geregelde voorzieningen terecht. Dit wordt nu bestendigd met een netwerk van LVV’s.

In de LVV’s krijgt deze specifieke groep vreemdelingen straks onderdak. Dit is echter niet vrijblijvend. De vreemdelingen moeten meewerken aan een bestendige oplossing voor hun situatie, wat in veel gevallen neerkomt op terugkeer. Daarbij kunnen ze rekenen op begeleiding en ondersteuning door organisaties in de vreemdelingenketen en lokaal actieve maatschappelijke organisaties. In deze samenwerking zoeken zij naar reële oplossingen voor elke vreemdeling in de LVV.

De ontwikkeling van de LVV’s zal plaatsvinden in een aantal lokale pilots. In de beoogde gemeenten wordt stap voor stap bekeken welke aanpak het beste werkt. Op basis van de kennis en ervaring die in de pilots is opgedaan, wordt besloten hoe de LVV’s er precies uit komen te zien.

Het is de bedoeling dat het netwerk van LVV’s nog binnen deze kabinetsperiode wordt opgezet. Als de pilot met de vijf locaties succesvol verloopt is het de bedoeling dat de LVV’s worden uitgebreid naar acht locaties.

Vader doodt baby, want poepluier

Artem Eydelman, 29 jaren jong, hoeven we niet op de shortlist voor de titel Vader van het Jaar te zetten. De man uit Florida raakte wat gefrustreerd toen hij de poepluier van zijn zeven weken oude dochter moest verschonen, dus ramde hij zijn gebalde vuist maar tegen haar hoofd, met uiteindelijk haar dood als gevolg.

Eydelman was niet de biologische vader van baby Gwendolyn. Hij ontmoette de moeder toen ze zwanger was en nam de baby aan als zijn kind. Moeder was eerder deze maand aan het werk, waardoor de baby alleen thuis was met Eydelman. Daar ging 'iets' fout, want de ambulance werd die middag gebeld omdat de kleine niet meer reageerde.

Volgens de vader had hij het kindje in bed gelegd en was hij zelf ook in slaap gevallen. Vijftien minuten later werd hij wakker en bleek Gwendolyn niet meer te reageren en ook niet meer te ademen. Volgens Eydelman heeft hij vervolgens de ambulance gebeld. De medewerkers daarvan kwamen toch tot een minder 'onschuldige' ontdekking: Gwendolyn had ernstige schedelbreuken, een hersenbloeding en ernstig letsel aan haar ribben.

De politie werd erbij gehaald en gedurende het onderzoek bleken er de nodige gaten in Eydelman's verhaal te zitten. Uiteindelijk bekende de man: Gwendolyn had haar luier vol gescheten - niet ongewoon voor een baby - en tijdens het wisselen van de luier raakte meneer gefrustreerd. Hij gaf de weerloze baby een vuistslag op haar hoofd, schudde het kind door elkaar en drukte haar ook nog samen - wat gelijk het ribletsel verklaarde.

Eydelman belde vervolgens inderdaad de hulpdiensten, maar dat mocht niet meer baten: enkele dagen na het voorval werd Gwendolyn van de beademing gehaald en overleed ze. Volgens de moeder van het kindje was Eydelman - in elk geval als zij er bij was - altijd heel lief tegen de baby. Ook gaf zij aan totaal niet bekend te zijn met gewelddadige uitbarstingen van de man.

'Bol.com jaagt buitenlandse klanten weg'

Sinds enkele weken moeten klanten die in het buitenland wonen bij het inloggen aangeven dat ze geen robot zijn. Daarna wordt het de klant behoorlijk lastig gemaakt: ze moeten één of meerdere captcha codes invoeren bij bijvoorbeeld het invoeren van een cadeaubon. Een van de klanten die wij spraken moest tijdens dit proces tot wel 7 keer een captcha invoeren, wat volgens de webwinkel komt omdat ze de accounts van hun klanten willen beschermen.

De klant die met FOK! sprak: “Dat er om mijn wachtwoord en inlogcode gevraagd wordt is geen probleem. Maar het is wel een probleem dat ik ondanks dat ik ingelogd ben over heel de site captcha-meldingen krijg waardoor de website niet meer te gebruiken is. En dat heeft verder niets te maken met de bescherming van mijn account.”

(tekst gaat onder de foto verder)

'Bol.com jaagt buitenlandse klanten weg'  (Foto: FOK)
'Bol.com jaagt buitenlandse klanten weg' (Foto: FOK)

De klantenservice van bol.com geeft in de mailwisseling met de klant aan dat ze er niets aan kunnen doen dat bestellen in het buitenland lastiger is dan in Nederland. Dit zou er mee te maken hebben dat ze de captcha codes niet uit kunnen zetten. De captcha’s zouden zijn ingevoerd om het hackers en andere mensen met onjuiste bedoelingen moeilijker te maken om accounts te misbruiken.

Daarnaast geeft de medewerker aan dat het de klant natuurlijk vrij staat “om niet meer bij bol.com te bestellen als klanten het verifiëren storend vinden”. Bol.com lijkt zich dus weinig tot niets aan te trekken van trouwe klanten in het buitenland, die hierdoor niet langer bij de webwinkel willen bestellen : “De banken waar ik zaken mee doe, ASN Bank en ING, hebben minder beveiliging voor mensen vanuit het buitenland dan bol.com, dus ik ga binnenkort heel mijn tegoed opmaken en dan hef ik m'n account op.”

FOK! heeft bol.com om een toelichting gevraagd, maar deze tot op heden nog niet mogen ontvangen. 

'Bol.com jaagt buitenlandse klanten weg'  (Foto: FOK)
'Bol.com jaagt buitenlandse klanten weg' (Foto: FOK)

PLUS stapt af van wegwerpplastic

Met ingang van het barbecueseizoen 2019 heeft PLUS herbruikbare borden, kommen, bekers en bestek in het schap. Deze komen als vervanging voor het plastic wegwerpservies. PLUS is de eerste supermarkt die haar assortiment disposables op deze manier duurzamer maakt.

BBQ’en zonder wegwerpplastic
Als straks het voorjaar komt en het wordt weer mooi weer, slaat Nederland weer massaal aan het barbecueën. Smakelijke avonden met familie, vrienden en buren, maar soms ook met veel afval. PLUS luidt het BBQ-seizoen volgend jaar graag duurzamer in door afwasbaar en dus herbruikbaar serviesgoed en bestek aan te bieden. Deze producten hoeven dus niet meer weggegooid te worden. Dat wordt straks met de hele buurt weer afwassen en met hetzelfde serviesgoed en bestek snel opnieuw een BBQ-avond organiseren. Ze gaan meer dan honderd keer mee.

Steeds minder plastic bij PLUS
Met het opnemen van afwasbaar serviesgoed in het assortiment loopt PLUS, naar eigen zeggen als Meest Verantwoorde Supermarkt, hiermee vooruit op het Europese beleid dat wegwerpplastics binnenkort verbiedt. Het Europese verbod moet de plastic soep in de zeeën en oceanen tegengaan. PLUS vervangt plastic wegwerpartikelen door artikelen die het milieu minder belasten. De supermarkt is hierover al langer in gesprek met haar leveranciers en experts. Afwasbaar serviesgoed in het PLUS assortiment is een nieuwe stap naar minder wegwerpplastic.

Het gebruik van wegwerpplastics ligt al langer onder vuur door de impact ervan op het milieu en vanwege de plastic soep. Marius Smit, oprichter Plastic Whale: "De Europese Commissie heeft onlangs prachtige plannen gepresenteerd om plastic vervuiling en plastic soep te verminderen. Deze plannen zijn al in een vergevorderd stadium, wat onder andere zal betekenen dat veel producten, en op den duur wegwerpplastics in het algemeen, uit de markt zullen verdwijnen. Ik juich het van harte toe dat PLUS hierin al eerder haar verantwoordelijkheid neemt en nu al besluit te stoppen met de verkoop van wegwerpplastics."

Ook rietjes, roerstaafjes en andere producten aangepast
PLUS wil zo min mogelijk disposables in het assortiment voeren. Voor consumenten die het afwassen van herbruikbare bordjes en bekertjes (nog) niet zien zitten, zijn deze straks nog steeds beschikbaar in een variant voor eenmalig gebruik. Die zijn niet gemaakt van plastic, maar van de hernieuwbare natuurlijke materialen karton of bagasse, een materiaal gemaakt van de afvalstroom van suikerriet. Deze bordjes en bekertjes mogen, mits niet al te vies, bij het oud papier.

Ook andere producten van PLUS worden aangepast. Zo zijn de rietjes vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe. Bier- en wijnglazen worden gemaakt van gerecycled PET. PLUS blijft in gesprek met de industrie over eventuele duurzamere alternatieven.

NHL: Snelle hattrick Crosby niet genoeg om Avalanche te kloppen

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben thuis een prima zege bij kunnen schrijven in de NHL. De Pittsburgh Penguins werden in de Mile High City met 6-3 geklopt.

Samuel Girard bracht de Avs in de eerste periode op voorsprong, Erik Johnson en Colin Wilson zorgden voor 3-0. De Penguins gaven echter niet op of, beter gezegd, Sidney Crosby gaf niet op. De aanvoerder werkte in amper zes minuten speeltijd de 3-1, 3-2 én 3-3 achter de Duitse goalie Philipp Grubauer.

Colorado moest daar even van bijkomen, maar halverwege de derde periode begon de ploeg gewoon weer opnieuw. Gabriel Landeskog schoot de 4-3 binnen, Nathan MacKinnon - eerder al goed voor drie assists - en Carl Söderberg brachten de 6-3 eindstand op de borden.

Uitslagen NHL woensdag
Detroit Red Wings - St. Louis Blues 4-3
Florida Panthers - Anaheim Ducks 2-3
Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks 5-3
Calgary Flames - Dallas Stars 3-4 OT
Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins 6-3

Avalanche - Penguins (Bron: YouTube)

Douane vindt drugs tussen kerstballen

De Douane heeft op dinsdag 27 november honderden kilo’s soft- en harddrugs gevonden. De drugs werden aangetroffen tijdens een controle bij een opslagbedrijf in Hazerswoude. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en vernietigd.

De drugs waren verstopt in een lading met onder andere kerstartikelen die klaar stond om vervoerd te worden naar Engeland. Naar aanleiding van deze vondst wordt een nader onderzoek ingesteld door FIOD en politie onder leiding van het OM.

Douane vindt drugs tussen kerstballen (Foto: FIOD)
Douane vindt drugs tussen kerstballen (Foto: FIOD)

5-jarig meisje overleden bij verkeersongeval

Bij een ernstig verkeersongeval woensdagmiddag op de rotonde aan de Nijverdalseweg in Rijssen is een 5-jarig meisje om het leven gekomen. Haar moeder raakte lichtgewond bij het ongeluk. De vrouw reed met haar dochter op de fiets toen ze geschept werden door een automobilist. 

Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen bleek het meisje zwaargewond te zijn, terwijl de vrouw zelf slechts licht gewond raakte. Hulp mocht niet baten, het meisje overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie is een onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval.

Agenten hebben al meerdere getuigen gesproken. Het kan zijn dat er mensen zijn die het ongeval zagen gebeuren, maar nog niet met de politie hebben gesproken. De politie vraagt die mensen om contact op te nemen via 0900-8844. De automobilist is als verdachte aangemerkt in het onderzoek.

Van Cardiff to United: Wat verdienen spelers per club in de Premier League?

De prestigieuze website Sporting Intelligence heeft zijn jaarlijkse rapport van sportsalarissen gepubliceerd en op basis van die cijfers is een ranglijst te maken van alle clubs in de Premier League. Goal heeft de inkomens omgerekend naar euro's en afgerond. Op woensdag publiceerden we al een overzicht van de gemiddelde salarissen in de Bundesliga. Zo ziet de lijst met Premier League-clubs eruit:

#20 CARDIFF CITY Gemiddeld inkomen per speler: €1.113.000

#19 HUDDERSFIELD TOWN Gemiddeld inkomen per speler: €1.439.000

#18 BURNLEY Gemiddeld inkomen per speler: €1.863.000

#17 NEWCASTLE UNITED Gemiddeld inkomen per speler: €1.918.000

#16 BRIGHTON & HOVE ALBION Gemiddeld inkomen per speler: €1.970.000

#15 FULHAM Gemiddeld inkomen per speler: €2.008.000

#14 WOLVERHAMPTON WANDERERS Gemiddeld inkomen per speler: €2.043.000

#13 WATFORD Gemiddeld inkomen per speler: €2.063.000

#12 BOURNEMOUTH Gemiddeld inkomen per speler: €2.312.000

#11 SOUTHAMPTON Gemiddeld inkomen per speler: €3.102.000

#10 LEICESTER CITY Gemiddeld inkomen per speler: €3.151.000

#9 CRYSTAL PALACE Gemiddeld inkomen per speler: €3.205.000

#8 WEST HAM UNITED Gemiddeld inkomen per speler: €3.708.000

#7 EVERTON Gemiddeld inkomen per speler: €3.782.000

#6 TOTTENHAM HOTSPUR Gemiddeld inkomen per speler: €4.087.000

#5 ARSENAL Gemiddeld inkomen per speler: €5.642.000

#4 LIVERPOOL Gemiddeld inkomen per speler: €5.654.000

#3 CHELSEA Gemiddeld inkomen per speler: €5.836.000

#2 MANCHESTER CITY Gemiddeld inkomen per speler: €6.967.000

#1 MANCHESTER UNITED Gemiddeld inkomen per speler: €7.597.000

Fijne Sint Pannekoek!

Goedemorgen; het is vandaag 29 november en dat houdt in dat we vandaag weer Sint Pannekoek vieren! De feestdag vind zijn oorsprong in 1986, in de strip Jan, Jans en de Kinderen in de Libelle. Jan Kruis tekende het verhaal op dat Catootje geen trek heeft in de boontjes die Jans op tafel wilde zetten. Dan vraagt opa welke dag het is, en het antwoord luidde: 29 november. 

Dan verzint Opa ter plekke het verhaal over Sint Pannekoek, een oude Rotterdamse traditie waaarbij de moeder van het gezin pannekoeken bakt en de vader des huizes 's avonds verwelkomen aan de dis met een pannekoek op het hoofd. Aan het eind van de de strip zie je het gezin aan tafel zitten met een pannekoek op het hoofd terwijl vader Jan stombaasd kijkt bij het binnenkomen van het huis. 

Vlak voor zijn overlijden breidde Jan Kruis de legende uit door het evangelie van Sint Pannekoek te schrijven. Hierin beschreef hij hoe tijdens zijn verjaardag, een jonge monnik in de twaalfde eeuw in een klooster aan de Rotte in Rotterdam een gouden pannekoek krijgt van een engel, nadat hij de abt zijn pannekoek geeft omdat die zo'n koud hoofd heeft. 

In augustus 2016 werd het Nationaal Comité Sint Pannekoek opgericht. Ook ontwierp Jan Kruis in dat jaar een ansichtkaart met bijbehorende postzegel. 29 november 2016 werd het 30-jarig jubileum gevierd. Jan Kruis was beschermheer van het comité tot aan zijn dood op 19 januari 2017. 

Gevangenisstraf en beroepsverbod geëist tegen advocaat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren in de rechtbank in Amsterdam zes maanden gevangenisstraf – waarvan twee maanden voorwaardelijk- en een beroepsverbod voor twee jaar geëist tegen een advocaat, die partner is van een advocatenkantoor uit Alkmaar. Het OM verwijt de advocaat dat hij documenten valselijk heeft opgemaakt voor een cliënt van hem. De cliënt en de advocaat hebben die gebruikt in een gerechtelijke procedure.

Uit onderzoek door de FIOD blijkt volgens het OM dat de advocaat in 2011 en 2012 drie documenten vals heeft opgemaakt. Het gaat om een op schrift gestelde verklaring, een faxbrief en een verzendbewijs van een fax. De cliënt had met de valse documenten een belastingvoordeel van circa 90.000 euro kunnen halen. De valse documenten zijn gebruikt in een fiscale procedure bij het gerechtshof. Zowel de cliënt als de advocaat stonden voor dit feit voor de rechtbank. Daarnaast verwijt het OM de beide mannen dat zij in 2003 samen een overname-overeenkomst en een kredietovereenkomst hebben vervalst die zijn gebruikt na een faillissement van het bedrijf van de cliënt.

Ernstige feiten
“Het zijn zeer ernstige feiten voor een zakenman en al helemaal voor een advocaat”, zei de officier op de zitting. Zonder de advocaat had de cliënt de fraude niet kunnen plegen: “Men lijkt zich weinig te bekommeren om het feit dat aan overeenkomsten en aan brieven en schriftelijke verklaringen van advocaten, in het maatschappelijke verkeer betekenis pleegt te worden toegekend en dat het dan wel de bedoeling is dat die geschriften de waarheid weergeven.” Ze vervolgde: “Een advocaat moet in zijn algemeenheid op zijn woord kunnen worden geloofd en al helemaal door de rechter. Ze hebben getracht om belangrijke maatschappelijke instituties als de rechter en de Belastingdienst op het verkeerde been te zetten.” Dat neemt het OM beide heren kwalijk.

Strafeisen
Het onderzoek heeft ruim drie jaar geduurd. “Een belangrijk deel van die tijd is heengegaan met procedures over het verschoningsrecht tot aan de Hoge Raad. Na de beslissing tot vrijgave van stukken door de Hoge Raad heeft het negen maanden geduurd voor de geheimhouders stukken werden vrijgegeven door de rechter-commissaris” zei de officier op zitting. Tegen de advocaat eist het OM zes maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk. Het OM heeft ook een tuchtklacht ingediend tegen advocaat. Het OM eist daarnaast tegen de advocaat een beroepsverbod voor de duur van twee jaar. Tegen de cliënt van de advocaat eist het OM vier maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk en een bestuursverbod voor de duur van twee jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Negatief record AS Monaco, PSG en Napoli winnen simpel

AS Monaco heeft ongewild een nieuw negatief record voor Franse ploegen neergezet in de Champions League na de nederlaag tegen Atlético Madrid. De ploeg van Thierry Henry ging woensdagavond met 2-0 onderuit in het Wanda Metropolitano, waar dankzij doelpunten van Koke en Antoine Griezmann de thuisploeg zichzelf een plek verschafte in de achtste finales.

De nederlaag betekent dat Monaco nu dertien wedstrijden op rij niet gewonnen heeft in de Champions League (tien nederlagen, drie gelijke spelen), de langste negatieve reeks voor een Franse ploeg in het toernooi.

Koke's doelpunt viel na slechts 87 seconden en was de snelste tegentreffer voor Monaco ooit in de Champions League. De Monegasken hadden de mogelijkheid om wat terug te doen, maar Radamel Falcao faalde vanaf de strafschopstip. De Colombiaan wist niet te scoren uit zijn drie strafschoppen in het miljardenbal.

AS Monaco's laatste overwinning in het toernooi kwam tijdens het seizoen 2016/17, toen Borussia Dortmund in de return van de kwartfinale met 3-1 werd verslagen, over twee wedstrijden zelfs met 6-3. Sinds die overwinning is Monaco er niet in geslaagd om te winnen en nu staat de ploeg laatste in groep A met slechts één punt uit vijf wedstrijden.

De ploeg heeft dit seizoen twaalf tegendoelpunten geïncasseerd in de Champions League, het gedeeld hoogste aantal voor een Franse na vijf wedstrijden (Lille OSC in 2012/13 en Olympique Marseille 2013/14 delen het record).

Monaco gaat nu op 11 december proberen een einde te maken aan de negatieve reeks als het tegen Borussia Dortmund de laatste groepswedstrijd speelt.

Groep C
Paris Saint-Germain en Napoli hebben goede zaken gedaan in de razendspannende groep C van de Champions League. De Fransen wonnen in eigen huis met 2-1 van Liverpool en komen zodoende met nog een speelronde te gaan op acht punten, terwijl Napoli door een 3-1 zege op Rode Ster Belgrado met negen punten koploper blijft. Liverpool, dat op zes punten blijft staan, moet zijn laatste wedstrijd tegen de Italianen met minstens twee doelpunten verschil winnen om door te gaan naar de knockout-fase, terwijl de finalist van vorig seizoen in theorie ook nog helemaal uitgeschakeld kan worden als Rode Ster in de laatste wedstrijd wint van PSG en Liverpool zelf verliest van Napoli.

Paris Saint-Germain - Liverpool 2-1
Paris Saint-Germain was met een punt achterstand op Liverpool de ploeg die moest gaan komen en de Fransen lieten zich dat geen twee keer zeggen. Vanaf de eerste minuut werden de bezoekers onder druk gezet en dat leidde al snel tot een aardige mogelijkheid voor Ángel Di María, die door Alisson nog van scoren af gehouden kon worden. Na een klein kwartier spelen was het echter wel raak toen Virgil van Dijk de bal ongelukkig wegwerkte en zo Juan Bernat in staat stelde om binnen te schieten. PSG drukte vervolgens door en liep via Kylian Mbappé bijna verder uit, maar ook hij stuitte op Alisson.

De jonge Fransman speelde acht minuten voor het verstrijken van de eerste helft wel een hoofdrol bij de tweede treffer van PSG. Mbappé stoomde razendsnel op over de linkerkant en legde de bal voor op Edinson Cavani, die echter stuitte op de doelman. Doordat Neymar op de goede plek stond voor de rebound kon het Parc des Princes uiteindelijk toch juichen. Les Parisiens leken daardoor met een mooie 2-0 voorsprong aan de thee te gaan, maar Liverpool kwam in de blessuretijd weer dichterbij. Een tackle van Di María op Sadio Mané leek in eerste instantie onbestraft te blijven, totdat een assistent zich meldde bij arbiter Szymon Marciniak en de Pool toch naar de stip wees. Milner ontfermde zich vervolgens over het buitenkansje en schoot de bal feilloos langs Gianluigi Buffon.

Na de onderbreking leek PSG de marge opnieuw naar twee doelpunten te brengen, maar een doelpunt van Marquinhos werd afgekeurd wegens buitenspel. Liverpool had in de fase daarna het meeste van de bal zonder echter kansen te creëren en Jürgen Klopp besloot in te grijpen door Naby Keïta en Daniel Sturridge in te brengen voor Georginio Wijnaldum en Roberto Firmino. De grootste kans voor het geplande slotoffensief van de bezoekers was echter opnieuw voor Marquinhos, die door Alisson maar op het nippertje van scoren afgehouden kon worden.

Liverpool drong in de slotfase aan en liep bijna in het mes toen Neymar het eindstation leek van een counter, maar net op tijd afgestopt kon worden door Van Dijk. In de blessuretijd werd de sfeer op het veld wat onvriendelijker en een overtreding van Van Dijk leverde Neymar nog een vrije trap op een veelbelovende positie op. Alisson lette echter goed op en hield zijn landgenoot van zijn tweede goal van de avond af.

Napoli - Rode Ster Belgrado 3-1
Met de wetenschap dat de twee concurrenten elkaar in Parijs troffen in het achterhoofd vormde de wedstrijd tegen Rode Ster voor Napoli een uitgelezen mogelijkheid om een mooie slag te slaan. De Italianen namen dan ook al snel de regie in handen en doelman Milan Borjan was na zeven minuten spelen het enige wat tussen Dries Mertens en een snelle openingstreffer in stond. Die vroege goal kwam er vier minuten later alsnog toen Marek Hamsik bij een corner op de goede plek stond en binnen kon tikken.

Veljko Simic dwong David Ospina een minuut of tien later tot een uitstekende redding en de keeper van i Partenopei zag vervolgens hoe Mertens de voorsprong voor de rust nog verder uitbreidde. Fabian Ruíz vond de vrijstaande Belg in het strafschopgebied, waarna hij met een leep balletje via de buitenkant van zijn voet Borjan verschalkte.

Twaalf minuten na rust was het opnieuw raak voor Mertens, die door Hamsik diep werd gestuurd en knap raak schoot. Via Marko Marin en El Fardou Ben werd de stand uiteindelijk toch nog iets draaglijker voor de bezoekers: de Duitser bekroonde een fraaie dribbel met een goede steekbal, waarna zijn kompaan in de aanval af kon ronden.

Uitslagen Champions League woensdag
A: Atletico Madrid - AS Monaco 2-0
A: Borussia Dortmund - Club Brugge 0-0
B: PSV - FC Barcelona 1-2
B: Tottenham Hotspur - Internazionale 1-0
C: Napoli - Rode Ster Belgrado 3-1
C: Paris Saint-Germain - Liverpool 2-1
D: Lokomotiv Moskou - Galatasaray 2-0
D: FC Porto - Schalke 04 3-1

Late goal Eriksen houdt Tottenham in leven, doek valt voor Galatasaray

Tottenham Hotspur heeft woensdagavond gedaan wat het moest doen in de groepsfase van de Champions League tegen Internazionale. De wedstrijd die gewonnen moest worden werd in de slotfase van de wedstrijd beslist door invaller Christian Eriksen. Door de krappe 1-0 overwinning komt de Engelse topclub net als Inter op zeven punten uit vijf wedstrijden en ligt de strijd om de tweede plaats nog helemaal open.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino voerde verschillende wijzigingen door in zijn basisteam voor het cruciale duel met de Italiaanse topclub. Jan Vertonghen keerde terug in de basis, terwijl Eriksen en Son Heung-min op de bank zaten. Om kans te houden op kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League moesten the Spurs winnen, terwijl een nederlaag uitschakeling zou betekenen. De thuisploeg nam het initiatief in deze wedstrijd en was via Harry Winks in de eerste helft dicht bij de openingstreffer. In de 38ste minuut probeerde hij het met een afstandschot en voorkwam de lat een achterstand voor Internazionale.

Tottenham liet in de eerste helft zien dat het geloofde in een overwinning en ook na rust bleef het zoeken naar de openingstreffer. Harry Kane vocht mooie duels uit met Stefan de Vrij. Telkens wanneer de Engels international zich had vrijgespeeld van de Nederlandse verdediger, stuitte hij op Samir Handanovic. Met nog twintig minuten op de klok greep Pochettino in en bracht hij Eriksen binnen te lijnen, terwijl Son eerder in de tweede helft was ingevallen.

Met vers bloed binnen de lijnen werd de druk opgevoerd door Tottenham. Inter had in de afgelopen vijf ontmoetingen met Tottenham het doel niet schoon weten te houden en ook woensdagavond slaagden de Italianen daar niet in. In de tachtigste minuut zorgde Eriksen namelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De Deens international kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door Dele Alli en schoot onhoudbaar binnen. In de absolute slotfase wist Internazionale niets meer aan die achterstand te doen, waardoor op de laatste speeldag beslist zal worden welke van de twee clubs overwintert in de Champions League.

Doek valt voor Galatasaray
Galatasaray zal na de jaarwisseling niet meer te bewonderen zijn in de Champions League. De Turkse topclub verloor woensdagavond met 2-0 bij Lokomotiv Moskou, waardoor de tweede plaats in groep D niet meer haalbaar is. Cim Bom zal over twee weken in de afsluitende groepswedstrijd tegen FC Porto alle zeilen moeten bijzetten om Lokomotiv Moskou voor te blijven in de poule en zo een Europa League-ticket te verdienen.

Met Ryan Donk en Garry Rodrigues in de basiself ontsnapte Galatasaray in Rusland aan een zeer vroege achterstand. Voormalig Feyenoorder Fedor Smolov nam na drie minuten voetballen het doel van de Turken onder het vuur, maar zijn schot trof uiteindelijk de paal. Daarna bleven grote kansen lang uit voor beide doelen. Galatasaray hield betrekkelijk eenvoudig stand, maar door een ongelukkig moment van Donk kwam de formatie van Fatih Terim op slag van rust toch op achterstand.

De voormalig verdediger van onder meer AZ veranderde een mislukt schot van Grzegorz Krychowiak ongelukkig van richting, waardoor Fernando Muslera kansloos was: 1-0. Negen minuten na de onderbreking sloeg de thuisploeg opnieuw toe. Aleksey Miranchuk combineerde over de rechterflank met Smolov, waarna laatstgenoemde de bal in het strafschopgebied van Galatasaray bij Vladislav Ignatyev kreeg. De middenvelder kreeg de bal enigszins gelukkig mee en rondde oog in oog met Muslera vervolgens koelbloedig af.

Terim antwoordde met het inbrengen van Sofiane Feghouli voor Fernando, maar Galatasaray wist het tij niet meer te keren in het laatste halfuur. De grootmacht uit Istanbul ontvangt op 11 december FC Porto, terwijl Lokomotiv Moskou dan een uitwedstrijd speelt tegen Schalke 04. Galatasaray zal de laatste speelronde ingaan met een voorsprong van één punt op de Russen en wordt daarnaast gesteund door een beter onderling resultaat, daar de eerste ontmoeting tussen beide teams in een 3-0 zege voor de Turken eindigde.

Uitslagen Champions League woensdag
A: Atletico Madrid - AS Monaco 2-0
A: Borussia Dortmund - Club Brugge 0-0
B: PSV - FC Barcelona 1-2
B: Tottenham Hotspur - Internazionale 1-0
C: Napoli - Rode Ster Belgrado 3-1
C: Paris Saint-Germain - Liverpool 2-1
D: Lokomotiv Moskou - Galatasaray 2-0
D: FC Porto - Schalke 04 3-1

FOK! Wat een weer: van tijd tot tijd regen

Vandaag is het zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. Later in de middag wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk droog. Met temperaturen van ca. 10°C is het vrij zacht. De zuidenwind is matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In de loop van de dag neemt de wind in kracht toe en wordt vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust en op het IJsselmeer.

In de nacht naar vrijdag blijft het overwegend bewolkt maar wordt het op de meeste plaatsen droog. In het westen komen er in de loop van de nacht enkele opklaringen binnen, maar kan er ook een bui van zee binnendrijven. De minimumtemperaturen liggen rond 8°C bij een matige, langs de kust (vrij) krachtige wind.

Vrijdag overdag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. Vooral in het westen en noordwesten kan een enkele bui voorkomen. Met maxima rond 11°C wordt het opnieuw zacht. De wind draait geleidelijk naar zuidwest en neemt af tot matig, aan zee mogelijk nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland

Sneeuw in de buurt van Heerlen (Archieffoto van Luuntje)
Sneeuw in de buurt van Heerlen (Archieffoto van Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NBA: Bucks in slotseconden langs Bulls, Westbrook evenaart Kidd

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben in de NBA een nipte thuiszege geboekt. De Chicago Bulls werden met 116-113 verslagen, nadat Khris Middleton met vijf seconden op de klok een drietje binnen wist te schieten.

Giannis Antetokounmpo was weer eens de drijvende kracht bij de Bucks. De Greek Freak was dit keer goed voor 36 punten en staat nu op gemiddeld bijna 27 punten per wedstrijd. De Bucks gaan met de winst naar een 15-6 record, de Bulls zijn omgekeerd bezig: 5-17.

De Houston Rockets moesten het zonder de geblesseerde Chris Paul en Gerald Green doen en dat bleek lastig te zijn. Thuis tegen de Dallas Mavericks bleek vooral hoe weinig diepte de Rockets eigenlijk in het team hebben: de Mavericks noteerden 65 punten van spelers die niet in de basisopstelling stonden, de Rockets slechts 25.

Een triple double van James Harden (25 punten, 17 assists, 11 rebounds) mocht dan ook niet baten en de Rockets gingen met 108-128 onderuit tegen de Mavericks van de Sloveense rookie Luka Doncic (20 punten).

Met 23 punten, 19 rebounds en 15 assists was Russell Westbrook weer behoorlijk op dreef namens de Oklahoma City Thunder. Sterker nog, het was zijn 107e triple double in de NBA, waarmee hij de nummer drie op de eeuwige ranglijst, Jason Kidd, evenaart.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Atlanta Hawks 108-94
Philadelphia 76ers - New York Knicks 117-91
Brooklyn Nets - Utah Jazz 91-101
Houston Rockets - Dallas Mavericks 108-128
Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 116-113
Minnesota Timberwolves - San Antonio Spurs 128-89
New Orleans Pelicans - Washington Wizards 125-104
Oklahoma City Thunder - Cleveland Cavaliers 100-83
Portland Trail Blazers - Orlando Magic 115-112
Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 115-99

Westbrook en zijn 107e triple double (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.