Late goal Eriksen houdt Tottenham in leven, doek valt voor Galatasaray

Tottenham Hotspur heeft woensdagavond gedaan wat het moest doen in de groepsfase van de Champions League tegen Internazionale. De wedstrijd die gewonnen moest worden werd in de slotfase van de wedstrijd beslist door invaller Christian Eriksen. Door de krappe 1-0 overwinning komt de Engelse topclub net als Inter op zeven punten uit vijf wedstrijden en ligt de strijd om de tweede plaats nog helemaal open.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino voerde verschillende wijzigingen door in zijn basisteam voor het cruciale duel met de Italiaanse topclub. Jan Vertonghen keerde terug in de basis, terwijl Eriksen en Son Heung-min op de bank zaten. Om kans te houden op kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League moesten the Spurs winnen, terwijl een nederlaag uitschakeling zou betekenen. De thuisploeg nam het initiatief in deze wedstrijd en was via Harry Winks in de eerste helft dicht bij de openingstreffer. In de 38ste minuut probeerde hij het met een afstandschot en voorkwam de lat een achterstand voor Internazionale.

Tottenham liet in de eerste helft zien dat het geloofde in een overwinning en ook na rust bleef het zoeken naar de openingstreffer. Harry Kane vocht mooie duels uit met Stefan de Vrij. Telkens wanneer de Engels international zich had vrijgespeeld van de Nederlandse verdediger, stuitte hij op Samir Handanovic. Met nog twintig minuten op de klok greep Pochettino in en bracht hij Eriksen binnen te lijnen, terwijl Son eerder in de tweede helft was ingevallen.

Met vers bloed binnen de lijnen werd de druk opgevoerd door Tottenham. Inter had in de afgelopen vijf ontmoetingen met Tottenham het doel niet schoon weten te houden en ook woensdagavond slaagden de Italianen daar niet in. In de tachtigste minuut zorgde Eriksen namelijk voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De Deens international kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door Dele Alli en schoot onhoudbaar binnen. In de absolute slotfase wist Internazionale niets meer aan die achterstand te doen, waardoor op de laatste speeldag beslist zal worden welke van de twee clubs overwintert in de Champions League.

Doek valt voor Galatasaray
Galatasaray zal na de jaarwisseling niet meer te bewonderen zijn in de Champions League. De Turkse topclub verloor woensdagavond met 2-0 bij Lokomotiv Moskou, waardoor de tweede plaats in groep D niet meer haalbaar is. Cim Bom zal over twee weken in de afsluitende groepswedstrijd tegen FC Porto alle zeilen moeten bijzetten om Lokomotiv Moskou voor te blijven in de poule en zo een Europa League-ticket te verdienen.

Met Ryan Donk en Garry Rodrigues in de basiself ontsnapte Galatasaray in Rusland aan een zeer vroege achterstand. Voormalig Feyenoorder Fedor Smolov nam na drie minuten voetballen het doel van de Turken onder het vuur, maar zijn schot trof uiteindelijk de paal. Daarna bleven grote kansen lang uit voor beide doelen. Galatasaray hield betrekkelijk eenvoudig stand, maar door een ongelukkig moment van Donk kwam de formatie van Fatih Terim op slag van rust toch op achterstand.

De voormalig verdediger van onder meer AZ veranderde een mislukt schot van Grzegorz Krychowiak ongelukkig van richting, waardoor Fernando Muslera kansloos was: 1-0. Negen minuten na de onderbreking sloeg de thuisploeg opnieuw toe. Aleksey Miranchuk combineerde over de rechterflank met Smolov, waarna laatstgenoemde de bal in het strafschopgebied van Galatasaray bij Vladislav Ignatyev kreeg. De middenvelder kreeg de bal enigszins gelukkig mee en rondde oog in oog met Muslera vervolgens koelbloedig af.

Terim antwoordde met het inbrengen van Sofiane Feghouli voor Fernando, maar Galatasaray wist het tij niet meer te keren in het laatste halfuur. De grootmacht uit Istanbul ontvangt op 11 december FC Porto, terwijl Lokomotiv Moskou dan een uitwedstrijd speelt tegen Schalke 04. Galatasaray zal de laatste speelronde ingaan met een voorsprong van één punt op de Russen en wordt daarnaast gesteund door een beter onderling resultaat, daar de eerste ontmoeting tussen beide teams in een 3-0 zege voor de Turken eindigde.